Forum Czas Wolny, Hobby Militaria
ZMIEŃ
      strzelce

strzelce

(17 wyników)
    • tylni strzelcy w duzych bombowcach np. tu 20 albo b52 choc w tych ostatnich juz chyba ich nie ma. co oni tam wlasciwie robili w tych malutkich kabinach na samym koncu maszyny? i jak sie dostawali na stanowisko: jakims tunelem z centralnej czesci samolotu czy mieli uchylna owiewke?
    • Mieszkam w Wielkiej Brytanii, moj syn sluzy w armii brytyjskiej. Niedawno zostal zakwalifikowany na kurs szkoleniowy dla sharpshooters. To jest dosc elitarny kurs, i jestem z niego bardzo dumna, ale jak probuje wytlumaczyc rodzinie w PL, to nie wiem, jak to okreslic po polsku, bo po polsku znam tylko okreslenie snajper, a to jednak nie to samo. W armii brytyjskiej sharpshooter a sniper to jest spora roznica, np. zeby zostac sniperem zwykle trzeba miec ponad 25 lat, i specyficzny profil psy...
    • www.kliosklep.pl/opis.php?t=Ziele%C5%84ce%20%E2%80%93%20Mir%20-%20Dubienka%201792&towID=100930&katID=2 Mam pytanie dotyczące okładki(najprawdopodobniej przedstawiającej bitwę pod Zieleńcami)-czy to atak Kawalerii Narodowej na pozycję Rosjan?Czy może atak kozaków na pozycje polskie?Czy też ci żołnierze w kapeluszach z rondem i niebieskimi wyłogami to batalion ordynacji potockiej,walczący z Rosjanami i próbujący zawrócić wycofującą się Kawalerię Narodową? Dodam,że piechurzy z kap...
    • W 2008 roku, staraniem krakowskiego wydawnictwa Egis ukazało się polskie tłumaczenie książki autorstwa Albrechta Wacker'a pt."Im Auge des Jaegers - Der Wehrmachtascharfschuetze Josef Allerberger". Tytuł polski:"Snajper na froncie wschodnim." Jest to zbeletryzowane wspomnienie 18- letniego Austriaka, żołnierza 3. Dywizji Górskiej Wehrmachtu, który został strzelcem wyborowym i miał szczęście, bo przeżył wojnę. Polecam tą książkę tym Kolegom, którzy interesują się strzelectwem wyborowym. ...
    • Jak to wygladalo ?
    • Sorry ale czy ktoś może wytłumaczyć jak to mogło się stać - wbitka.pl/filmy/badziewne-wyposazenie-wojska-148 ? ;)
    • No wlasnie.. Zemste napisano kolo 1850r. Wystepowaly zatem juz egzemplarze broni mysliwskiej - gwintowanej A kiedy pojawil sie gwint w broni wojskowej?
    • blogcenzurowany.blogspot.com/2011/04/zasadzka-na-czog-kadafiego-w-misracie.html Nie raz tu pisałem jak ważne jest wsparcie piechoty w mieście, ale żołnierze Kadafiego chyba nie czytają naszego forum?.), zdjęcia z DZISIAJ............................................................ Saludos!
    • pl.wikipedia.org/wiki/Karabinek_AK Zasięg max_________ok. 3000 m Zasięg skuteczny____ok. 400 m (pojedynczo do "popiersia"), __________________ok. 150 m (serie) Mam pytanie co to znaczy zasięg maksymalny? Czy to znaczy że jak strzelę z AK to pocisk doleci te 3 km, ale nie ma energii by przebić cokolwiek? Zasięg skuteczny, to chodzi o to że skutecznie mogę celować a powyżej 400 metrów to pocisk zbacza czy że już powyżej tych 400 metrów to nie ma energii by przebić np. ciało. A dlacze...
    • *Oglądając filmy z II WŚ zauważyłem, że amerykańscy strzelcy pokładowi np. w Liberatorach czy Boeingach posługują się ckm zasilanymi jakby taśmą, ale nie przechoidzi ona przez km lecz jakby wnim znikała. Czy mam rację, że nie są to klasyczne taśmy nabojowe, lecz coś w rodzaju elastycznych prowadnic wewnątrz których przesuwają się naboje ? **Jeszcze naiwniejsze pytanie: w czasie gier symulujących walki powietrzne II WŚ kilkakrotnie "zginąłem", bo mój nurkujący Me 109 zasygnaliz...
    • Szwedzi zawsze sie dobrze bili. To z nami toczyli jedne z najważniejszych i najpiekniejszych bitew w historii swej wojskowości. Myśle że potrafią walczyć. Uważam też że Polacy i Szwedzi byli godnymi siebie przeciwnikami. Nasze wojny były bardzo ciekawe bo zdrzyły sie dwa style wojny czyli wschodni (Husaria) i najnowocześniejszy zachodni (Piechota, dużo strzelców i artylerii) Myśle ze pomimo wojen nasze wzajemne stosunki sa bardzo ciekawe. To dzieki nim pokonaliśmy jakiego...
    • W książce "Kompania braci" jest takie zdanie o rusznikarzu samouku, który potrafił przerobić garanda tak aby strzelał seriami. Czy rzeczywiście jest to możliwe?
    • Kolejny temacik z cyklu co bylo lepsze. Czemu Anglicy budowali mieszanine kuszy i mozdzierza, czy rosyjskie rusznice byly skuteczne, czy po prostu nie bylo nic lepszego pod reka?
    • własciwie nie jestem specjalistą w tych sprawach ale wiem ze istnieje karabin dragunow i ze to była bardzo dobra bron snajperska mam pytanie jakie obecnie sa najlepsze karabiny snajperskie i z jakiej odległosci można z nich zabic człowieka(maksymalnej)
    • - Czy ktos je stosował? > Chyba nie - dlaczego w tamtych czasach zołnierze walczyli dosłownie z naga nadstawiona piersia i glową i byli wystrzeliwani jak kaczki w swoich równiutkich czworobokach -mozliwe przecież było stosowanie prostych tarcz na dukołowym podwoziu, łatwych do przewiezienia na wozach , rozmontowanych a po zmontowaniu łatwyxh w rpzeciąganiu i ustawianiu - z przodu duża tarcza z wykrojem do strzału - materiał , gruba skóra i drewno - by zatrzymac pocisk z kar...
    • Mam kilka pytań: 1)Czy 1898 był celniejszy od 1898k? 2)Jakich karabinów używali niemieccy strzelcy wyborowi (1898k czy 1898)? 4)Jaką prędkość wyjściową miał mauser 98k? Bardzo proszę o odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna