kartopaka 10.06.11, 12:43 Witam- proszę o sprawdzony, domowy przepis na zupę szczawiowa. tej akurat nie mam jeszcze w swoim repertuarze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vandikia Re: Zupa szczawiowa 10.06.11, 13:32 gotujesz jarzynówkę, jak wszystko jest miękkie dodajesz pokrojony w paseczki szczaw ja zaprawiam kwaśną śmietaną 18% i podaję koniecznie z jajkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka Re: Zupa szczawiowa IP: *.ghnet.pl 10.06.11, 14:00 ja preferuję na wywarze mięsnym - kura lub wołowina, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Szczaw podsmażam na patelni z masłem i czosnkiem, wrzucam do zupy. Smietana opcjonalnie, jak kto woli, no i jajco obowiązkowo (na twardo, od czasu do czasu dodaję jajko w koszulce). do tego siekany szczypior. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Zupa szczawiowa 10.06.11, 15:14 o matko,szczawiowa z czosnkiem,ale samki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Zupa szczawiowa IP: *.hsd1.il.comcast.net 10.06.11, 19:40 Musi byc kwasna.Mdla szczawiowa jest okropna.Gotuje wywar z warzyw i jakiejs nogi czy dwoch,odcedzam,na masle dusze swiezy,drobno posiekany szczaw (albo taki ze sloika) i dodaje do wywaru,zaprawiam odrobina maki i smietany.Na talerz klade ziemniaki (albo ryz dla meza, bo on z tych ryzowych) i polowki jajka na twardo. Odpowiedz Link Zgłoś
puma002 Re: Zupa szczawiowa 11.06.11, 12:23 Do szczawiowej jajko na twardo i grzanki z bułki pokrajanej w kostkę. Odpowiedz Link Zgłoś
very.martini Re: Zupa szczawiowa 10.06.11, 21:47 RobIe w sumie jak przedpisczynie, z fym, ze wywar albo warzywny, albo cielecy. Niestety, bez jajka:( Bez smietany i ryzu, bo kwasne musi byc, za to kombinuje z przyprawami. Ostroznie z sola - kwasna przesolona zupa to masakra. Czasem robie szczawiowa na tlustym mleczku kokosowym, jadlam taka w jednej postrzelonej restauracji, oni tam jeszcze cos sypali, daze do odtworzenia smaku, ale na mleczku jest ok:) 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Zupa szczawiowa 10.06.11, 23:05 Zwyczajny rosół, słoiczek szczawiu (wolę ten mniej rozdrobniony), śmietana, trochę pieprzu. Koniecznie jajko na twardo. Nie tylko z powodów smakowych ale przede wszystkim zdrowotnych. Jajko neutralizuje szkodliwe szczawiany. Na drugim talerzyku ziemniaki (jak młode to w całości, jak stare to ubite) okraszone topionym, wędzonym boczkiem z cebulką i chrupiącymi skwarkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Zupa szczawiowa IP: *.hsd1.il.comcast.net 11.06.11, 08:05 Oooo ja jestem bardzo zainteresowana tematem szczawianow.Mam pytanie:musi byc bialko czy samo zoltko tez dziala na te szczawiany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Jest jeszcze wariant z grzankami IP: 124.150.101.* 11.06.11, 12:41 wprawdzie szczawiowej nie jadlam wieki cale, ale pamietam, ze jadalo sie u nas z jajkiem lub z malutkimi grzankami... podsmazanymi na maslie..,z ziemniakami raczej nie przepis podobny jak te podane tuutaj: wywar, szczaw- prosto z grzadki - sol,pieprz, smietana Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Zupa szczawiowa 11.06.11, 12:45 Gość portalu: dorotkah napisał(a): > Oooo ja jestem bardzo zainteresowana tematem szczawianow.Mam pytanie:musi byc bialko czy samo zoltko tez dziala na te szczawiany?< Chodzi o kwas szczawiowy i wapń. Szczaw wprawdzie zawiera dużo wapnia, ale kwas szczawiowy reaguje z nim tak, że wapń staje się nieprzyswajalny. Razem tworzą się szkodliwe dla organizmu szczawiany wapnia, kryształki, które gdy zaczopują kanaliki nerkowe, mogą przyczynić się do powstawania kamicy nerkowej. Ponadto kwas szczawiowy "wyciąga" wapń z organizmu. Jeżeli połączymy szczaw z produktami zawierającymi wapń, to bilans tego składnika będzie wyrównany. Jeśli ktoś nie powinien spożywać białka kurzego, to samo żółtko wystarczy, jest w tym wypadku ważniejsze. Żeby zachować równowagę należy podać jedno jajko (lub samo żółtko) na porcję zupy szczawiowej. Kwas szczawiowy jest obecny również w szpinaku, botwince, rabarbarze i wielu innych produktach, nawet w kawie(!). Dlatego zalecane jest picie kawy z mlekiem, smietanką. Zdrowemu człowiekowi zupa szczawiowa, zjedzona raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale chorzy na kamicę nerkową, dnę moczanową, czy anemicy, powinni unikać w ogóle potraw zawierających kwas szczawiowy. W przypadku anemii chodzi głównie o to, że zmniejsza się przyswajanie żelaza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Zupa szczawiowa IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.06.11, 00:54 dzieki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Zupa szczawiowa 11.06.11, 10:52 robię podobnie jak Matylda, tyle, że ziemniaki bez skwarków :-) Ze świeżego szczawiu też robię, nie tylko ze słoiczków... Odpowiedz Link Zgłoś
very.martini Re: Zupa szczawiowa 11.06.11, 11:48 > de wszystkim zdrowotnych. Jajko neutralizuje szkodliwe szczawiany Wszystkim przerażonym zawartością szczawianów w zupie szczawiowej proponuję wpisać w google chociażby hasło "herbata szczawiany". Ludzie, zupę szczawiową je się kilka razy w roku zazwyczaj, chyba że ktoś ma obsesję i wyjada kiszony szczaw ze słoika. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Zupa szczawiowa 11.06.11, 17:53 very.martini napisała: > Wszystkim przerażonym zawartością szczawianów w zupie szczawiowej...< Czy ktoś tu napisał, że jest przerażony zawartością szczawianów w zupie szczawiowej? Ja nie zauważyłam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x jest nawet wskazane od czasu do czasu IP: *.unitymediagroup.de 11.06.11, 19:19 pójść na całość i przeszczawić układ trawienny ;) P.s. robię podobnie jak Ty, wywar plus słoiczek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: Zupa szczawiowa 11.06.11, 14:19 Polecam przepis Liski - jest super, właśnie dziś będę ją robić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: to se rób! nie zawsze jest świeży szczaw 11.06.11, 21:59 Kiedyś najadłam się szczawiu podgotowanego i zatkały mi sie kanaliki, parcie było a nie leciało nic:( Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Zupa szczawiowa 12.06.11, 18:04 Wywar na wedzonych żeberkach i warzywach.Pokrojone w kostke ziemniaki.Na koniec posiekany szczaw- duzo, by bylo kwasno.Podaje z łyzka gestej smietany i jajkiem na twardo. Odpowiedz Link Zgłoś
kartopaka Re: Zupa szczawiowa 13.06.11, 08:37 Zupa zrobiona i wyszła bardzo dobra. Dzięki za wszystkie wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Zupa szczawiowa 15.06.11, 16:59 moje ukochane forum! dzien dobry! wpadlem wyglodnialy, za chwile ide gotowac i co widze? zupa szczawiowa!! nie jadlem cale wieki. musze przy najblizszej wizycie w pl poprosic u upichcenie:) m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMK Re: Zupa szczawiowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.13, 10:35 Ważne dla debiutantów, doświadczonych kucharzy proszę o odpuszczenie komentarzy, że wszyscy wie wiedzą. Ziemniaki gotujemy osobno!!!!!! W kwaśnej zupie nigdy się nie ugotują. Podobnie z kwaśnicą i kapuśniakiem, Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Zupa szczawiowa 09.07.13, 13:01 Wywar na samej włoszczyźnie + ziemniaki pokrojone w słupki. Kiedy ziemniaki sa juz rozpadajace się, daję szczaw podsmażony na maśle, ewentualnie jeszcze trochę masła i zaprawiam śmietaną. Dla mnie jajko w zupach jest porażka :) Odpowiedz Link Zgłoś