29.05.04, 18:27
hej,
dzisiaj zobaczylam na targu w Holandii szczupaka - kraj polowu: Polska.
Postanowilam, ze w przyszla sobote zakupie to cudo, tylko nie wiem jak go
przygotowac.....czy mozecie podzielic sie jakimis wyprobowanymi przepisami?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: szczupak 30.05.04, 10:01
      Szczupak po polsku to danie znane w wielu krajach:
      www.cucinainternazionale.com/pesci25.htm
      / we Wloszech "luccio alla polacca" /.
      Chetne przeczytam posty z przepisami.
    • ireczka1 Re: szczupak - ponawiam;-) 31.05.04, 18:35
      moze ktos jeszcze moglby podzielic sie przepisami ze szczupakiem w roli
      glownej:-)???
    • baky Kopiuję, bo widę, że nic nie widać 31.05.04, 19:01
      Najpierw przepis, który już podawałem, kopiuję:
      Cza zrobić tak:
      Cza usmażyć boczek (wędzony, surowy), takoż cebulę (zeszklić). Teraz
      pomidorki... sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiarteczki... Bułeczkę cza
      namoczyć w wodzie i odcisnąć.
      Zieleninka: koperek, pietruszka, szczypiorek - posiekać drobno cza, a jakże!
      Wszycho połączyć razem i wyrobić farsz. Doprowadzić do smakowitości solą i
      pieprzem.
      Acha, wcześniej rybeńka skropiona sokiem z cytryny i osolona oraz posypana
      ździebełko przyprawą do ryb (Kamis) powinna czekać już 3 godzinki w lodówce.
      Nie dajemy jej się nudzić i nadziewamy ją farszem (do farszu można, ale nie
      cza, dodać jaiko lub dwa - surowe oczywista). Brzegi rybki złączyć drewnianymi
      wykałaczkami i ułożyć na folii aluminiowej, której brzegi podwinięte, jak
      czeba. Folia wysmarowana masłem. Teraz jazda!!! Do piekarnika z nią!!! Na 30-40
      min. - nagrzanego do 200 s.C. Na koniec (po wyłożeniu naszej rybeńki) gorącym
      masłem polać.

I jeszcze na szybko szczupaczyna faszerowana (klasyka):
      Oskrob i umyj szczupaka, oddziel mięso od ości i skóry. Cebulę drobno pokrój,
      usmaż nie rumieniąc, zmiel razem z częścią mięsa z ryby oraz namoczoną w mleku
      i odciśniętą bułką. Następnie wymieszaj z pozostałym pokrojonym w paseczki
      mięsem z ryby, opłukanymi rodzynkami, chrzanem i żółtkami, dopraw do smaku,
      zawiń w skórę ryby, potem w natłuszczoną płócienną serwetkę tak, aby utworzył
      się wałek, obwiąż nitką, włóż do wywaru z warzyw, dodaj przyprawy i gotuj około
      50 min. na małym ogniu. Po ugotowaniu wyjmij, położ na czymś płaskim, hi...,
      przyciśnij deseczką, niech ostygnie. Wywar przecedź, połącz z ketchupem,
      namoczoną i rozpuszczoną żelatyną oraz białkami, zakwaś toto octem, roztrzep
      trzepaczką, zagotuj, dopraw do smaku, przecedź. Wystudzoną rybę pokroić misisz
      ukośnie w plastry, na półmisek, udekorować, i zalać tężejącą galaretą.
      Wszycho, smacznego.
      • baky Re: Kopiuję, bo widę, że nic nie widać 31.05.04, 19:36
        Pszepraszaszaszam, że wkleiłłłem i nie bezpośrenio do Ciebie, bo już dzisiaj
        mje się nie chssse. Jestem po pyyyyfffku, pszeprassszam. Jutro. Może?
        Na razie - dobranoc.

Aaaaa, o so choci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka