Gość: nenne IP: *.icpnet.pl 04.06.03, 13:01 mam sporą doniczke tego pachnacego ziolka. do czego sie nadaje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ruadh Re: co z tymiankiem? IP: 193.0.117.* 04.06.03, 13:08 do młodych ziemniaczków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nenne Re: co z tymiankiem? IP: *.icpnet.pl 04.06.03, 13:12 to jest niezly pomysl! jak koperek po prostu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: co z tymiankiem? IP: 217.11.133.* 04.06.03, 13:31 Do wielu rzeczy - a powstał chyba specjalnie do baraniny :) Pamiętaj tylko, że tymianek dodaje się do gorących potraw na krótką chwilkę przed podaniem. Jak się doda wcześniej, to gorzknieje i psuje wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nenne Re: co z tymiankiem? IP: *.icpnet.pl 04.06.03, 14:04 a do bezmięsnych? do pizzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: co z tymiankiem? IP: 217.11.133.* 04.06.03, 14:36 Oczywiście! :) Piekąc pizzę, tymianek sypnij pod warstwę sera - właśnie po to, żeby się nie przypalił. Jest to jedno z najbardziej aromatycznych ziół, dodaję go np do strączkowych (fasolowa - mniam, mniam) i do ryb - zwłaszcza do brzucha, razem z masłem, przy pieczeniu w folii. Jeśli do ryby panierowanej, to po odwróceniu na drugą stronę posypuję drobno pokrojonym i przykrywam patelnię pokrywką, żeby przeszło smakiem. Spróbuj też dodac go do sałatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: co z tymiankiem? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.03, 15:40 Tymianek to moje ulubine zioło. Tymianek bardzo pasuje do pomidorów, polecam go do zupy pomidorowej, sałatek z pomidorów, fasolki po bretońsku. Spróbuj zrobić pizzę: ciasto drożdżowe posmarowane olejem, na to 1 warstwa świeżych pomidorów pokrojonych w plastry - bez skórki, duuużo tymianku, ser zółty. Bardzo dobra jest sałatka z pomidorów, tymianku, sałaty i ewentualnie sera feta, polana sosem vinegret z oliwy i soku cytrynowego z dodatkiem soli. Dobra jest też pierś z kurczaka z tymiankiem - małą osoloną pierś delikatnie rozbijam, smażę na maśle bez panierki, tak aby nie przypalić, pod koniec posypuję górę tymiankiem, kładę plaster pomidora, na to plaster sera zółtego, przykrywam na chwilę pokrywką aby ser się stopił. Z zasady nie mieszam tymianku z innymi ziołami, wyczytałam to kiedyś w poradniku kulinarnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz mam caly zagon IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.03, 19:37 i do wszystkiego RYBY bez Tymianu nie widzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Re: mam caly zagon IP: 195.117.238.* 04.06.03, 19:55 Gość portalu: sz napisał(a): > i do wszystkiego > > RYBY bez Tymianu nie widzę Ryby, ryby tak, tak... Np. Sola z tymiankiem zapiekana pod beszamelem z tartymi jarzynami. I tymianek na wierzch. Odpowiedz Link Zgłoś
momi Re: co z tymiankiem? 04.06.03, 20:12 Sos pomidorowy do spaghetti ,a już do sosu pomidorowo-mięsnego do lasagne niezbędny. I do ratatouille( duszone cukinia, papryka, cebula, pomidory , ew. bakłażany-takie francuskie leczo:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: co z tymiankiem? IP: *.spray.net.pl 19.06.03, 23:47 www2.gazeta.pl/kobieta/651448,24246,7407346,P_KOBIETA_PRZEPISY.html powyższy przepis smakuje najlepiej właśnie z tymiankiem. Fantastyczna oryginalna przystawka. Smacznego! Pozdrawiam, Kuba Odpowiedz Link Zgłoś