Dodaj do ulubionych

Ziola prowansalskie

IP: *.int.warszawa.sint.pl 28.07.03, 11:42
Z czego skladaja sie ziola prowansalskie?
Obserwuj wątek
    • Gość: hania :o) Re: Ziola prowansalskie IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 28.07.03, 12:29
      w mojej mieszance jest:

lawenda, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, koper wloski
    • karmilla Re: Ziola prowansalskie 28.07.03, 12:29
      kup sobie na przykład kamisa i przeczytaj, tam z tyłu zawsze podają skład
      (właściwie, żeby przeczytać to nawet nie musisz kupować ;-)
      • coralin Re: Ziola prowansalskie 28.07.03, 15:12
        Pytanie jest ciekawe bo gdybyś zobaczyła zioła prowansalskie różnych firm to
        różnią się troszkę składem (w niektórych jest czosnek granulowany, mięta i
        majeranek, ale nie we wszystkich).Ja ostatnio używam Knorra i chwalę sobie , bo
        zioła nie są zmielone na proszek jak to bywa czasem.Skład: cząber,
        rozmaryn,tymianek, oregano, bazylia- myślę, że ta 5 to klasyczny skład ziół
        prowansalskich. U Knorra jest jeszcze majeranek:)
        • coralin Re: Ziola prowansalskie 28.07.03, 15:17
          I jeszcze jedno. Czasem wystarczy inna kolejność w składzie by przyprawa była
          inna. Pierwsza pozycja oznacza ,że tego jest najwięcej w produkcie. U mnie
          bazylia jest na końcu =jest jej najmniej, a dominuje rozmaryn i tymianek.
          Czasem skład może być więc taki sam a aromat przyprawy zupełnie inny, wszystko
          zależy od proporcji.Jak nie znajdzie sie idealnej proporcji w gotowych
          mieszankach mozna kupić po prostu te pięć ziół i zrobić sobie samemu.
          • Gość: Dora Re: Ziola prowansalskie IP: *.int.warszawa.sint.pl 28.07.03, 15:26
            No wlasnie chcialam sama sobie pomieszac. bo robilam porzadki w kuchni i
            wsypalam resztki oregano, bazylii i suszonej cebuli (troszke tylko) do
            wielkiego sloja i pieknie pachnie. I chce dokupic rozmaryn i wlasnie nie wiem
            co jeszcze, dlatego zapytalam. Zastanowila mnie lawenda. Ale nie lubie zapachu
            lawendy, wiec chyba jej ne dodam.
            Chcialabym tez dodac szalwii, ale ostatnio w polsce nigdzie nie mozna
            dostac.... :(
            • karmilla Re: Ziola prowansalskie 28.07.03, 15:34
              ja kupuję jak bardzo potrzebuję ekspresową i wysypuję z torebek :-)
            • coralin Re: Ziola prowansalskie 28.07.03, 15:55
              Gość portalu: Dora napisał(a):

> No wlasnie chcialam sama sobie pomieszac. bo robilam porzadki w kuchni i
              > wsypalam resztki oregano, bazylii i suszonej cebuli (troszke tylko) do
              > wielkiego sloja i pieknie pachnie. I chce dokupic rozmaryn i wlasnie nie wiem
              > co jeszcze, dlatego zapytalam. Zastanowila mnie lawenda. Ale nie lubie
              zapachu
              > lawendy, wiec chyba jej ne dodam.
              > Chcialabym tez dodac szalwii, ale ostatnio w polsce nigdzie nie mozna
              > dostac.... :(

Tak, własna mieszanka będzie najlepsza. Mogę Ci doradzić zakup szałwii w
              doniczkach .Bywają w hipermarketach obok sadzonek bazylii, oregano, koperku.
              Kupić, zerwać listki , zasuszyć.A wcześniej kilka listkow szałwii zużyć do
              kotletów cielęcych saltimbocca:) Bo szałwia pojawia się faktycznie w
              mieszankach prowansalskich, ale lawenda (którą pachnie Prowansja)
              wykorzystywana jest raczej do celów pozakulinarnych. Oprócz rozmarynu nie pomiń
              tymianku. Moje ulubione zielsko:) i prowansalskie jak najbardziej.
              • Gość: Dora Re: Ziola prowansalskie IP: *.int.warszawa.sint.pl 28.07.03, 16:29
                Ok, bede pamietac o tymianku.
                Szalwia jest super, pare lat temu mozna bylo ja kupic bez problemu (suszona), i
                nagle zniknela :(
                A po krzeczkach tez patrzylam, ale mniej intensywnie, wiec mogla mi umknac....
              • Gość: elka Re: Ziola prowansalskie IP: *.kopernik.lodz.pl 28.07.03, 21:04
                coralin napisała:

>
                ale lawenda (którą pachnie Prowansja)
                > wykorzystywana jest raczej do celów pozakulinarnych.
                Najczęściej tak, ale do celów kulinarnych też, np do aromatyzowania oliwy, do
                mięs różnych...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka