Forum Praca Praca - Warszawa
ZMIEŃ
      wypowiedzenie

wypowiedzenie

(33 wyniki)
    • Witam. Mam pytanie do osób biegłych w tym temacie. Mam umowę o pracę na czas określony (1 rok) z 2-tygodniowym okresem wypowiedzenia. Moje pytanie: jak np. dziś złożę wypowiedzenie (22.02), to okres 14 dni liczony będzie od 22.02 lub 23.02, czy od pierwszego dnia kolejnego miesiąca, czyli od 1.03? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
    • Mam pytanie: czy można wypowiedzieć umowę o pracę na czas określony np 3 m-ce, czy jest to zgodne z KP? wg 33 art k.p. nie ma takiej możliwości, ewentualnie strony mogą ustalic takie wypowiedzenie między sobą? wiecie cos na ten temat? mam sprzeczne informacje i proszę Was o odpowiedź. pzdr Forumkowiczów
    • Witam, Obawiam się, że mój szef nie będzie chciał rozwiązać ze mną umowy za porozumieniem stron - bardzo mi zależy, bo inna praca na mnie czeka. Czy ktoś z Was w podobnym przypadku stosował wypowiedzenie umowy o pracę w trybie natychmiastowym zgodnie z Art. 55, par. 1.1 Kodeksu Pracy ? artykuł ten stanowi, iż pracownik ma prawo wypowiedzieć umowę o prace w trybie natychmiastowym jeśli pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków wobec pracownika (ja akurat mam k...
    • Hej, czy bedzie efektywne wypowiedzenie, jesli wysle je pracodawcy przez poczte e-mail? Np jesli zalacze zeskanowane pisemne wypowiedzenie z moim podpisem? Nie mam bezposredniego kontaktu z szefem, porozumiewamy sie wlasnie tak, przez maile, bo centrala firmy jest w innym miescie, poza tym szef czesto sie przemieszcza... Prosze o odpowiedz...
    • Kilka tygodni temu otrzymalam wypowiedzenie umowy o prace zawartej na czas okreslony. Wypowiedzenie to szumna nazwa, raczej świstek na ktorym pracodawca napisal, ze rozwiazuje ze mna umowe zawarta w tym i tym dniu, z zachowaniem 2-tyg okresu wypowiedzenia, który minie tego i tego dnia. Dzis otrzymalam od nich swiadectwo pracy, w ktorym stoi, ze "stosunek pracy ustal w wyniku rozwiazania umowy za porozumieniem stron, KP art. 30, par. 1, pkt 2". Czegos tu nie rozumiem, bo ...
    • jesli pracownik sklada wypowiedzenie, zostaje ono przyjete i na koniec jest jeszcze proszony o podpisanie dokumentu, w ktorym mowi sie o tym ze nie bedzie sie mowic co sie dzilao w firmie przez okres pracy, o informacjach firmowych bo pracownik moze przejsc do konkurencji i dlatego chca podpisania takiego pisemka 1.i teraz czy pracownik ma sie tym nieprzejmowac, olac sprawe, bo juz nie musi nic podpisywac 2. podpisac ale z zastrzezeniem na jaki okres pisemko ma obowiazywac i w tym...
    • czy istnieje mozliwosć, zeby pracodawca nie chcial przyjac wypowiedzenia od pracownika, jesli tak, to co się robi w takiej sytuacji?pzdr
    • No właśnie. Podpisałam umowę zlecenia na kilka miesięcy. Mam zapis, że moga ją rozwiazać obie strony za miesięcznym okresem wypowiedzenia. I właśnie się zastanawiam czy ten zapis wogóle obowiązuje w świetle istniejącego w Polsce prawa. Zgodnie z kodesem cywilnym umowę zlecenia można wypowiedzieć tylko z ważnego powodu i nie można zrzec się tego prawa z góry. Hmmmmmm... I w końcu zgupiałam. Czy w takim razie nie mogę rozwiązać takiej umowy za miesięcznym wypowiedzeniem czy mogę? Chcę ją ...
    • Chcę zmienić pracę. Obowiązuje mnie miesięczny okres wypowiedzenia, czyli wypada, że cały marzec, ale mam do wykorzystania urlop wypoczynkowy. Czy w trakcie tego urlopu mogę już zacząć nową pracę? czy to jest zgodne z prawem?
    • Witam Jak w temacie dostałem ofertę pracy która jest lepiej platna i zgodna z moim wykształceniem. To będzie pierwsze wypowiedzenie jakie będę pisał. Jak je sensownie umotywować?
    • Witajcie, Proszę poradźcie. Od stycznia zmieniam pracę i chcę w tej złożyć wypowiedzenie, 14 dni przed 31/12 to dokładnie 17/12, czy w tym dniu muszę koniecznie je złożyć? Słyszałam od niektórych, że składa się 15. Jak powinno być prawidłowo ? Dziękuję i pozdrawiam Magda
    • Mam umowę na czas określony - 1 rok, nie mam nic o wypowiedzeniu zapisanego w tej umowie, niestety. Kodeks pracy chyba nie precyzuje jasno mojej sytuacji, ja przynajmniej tego nie umiem znależć. Może ktoś z was wie ??
    • Czytam stare wątki o wypowiedzeniu i już sam nie wiem co mam zrobić i jak. Jestem w trakcie zwolnienia chorobowego L4 które trwa już ok tygodnia i mam je do 31 sierpnia. Nie chcę już pracować w tej firmie ze względów osobistych. Mam umowę o pracę na czas określony z 2-wu tygodniowytm wypowiedzeniem. Pracuję w niej nie całe 2 lata. Do wykorzystania mam jeszcze 11dni urlopu + urlop na znalezienie nowej pracy. PYTANIE: Czy mam napisać wypowiedzenie że ja wypowiadam prace bo np. zarobk...
    • czy jesli otrzymalam wypowiedzenie 3 miesieczne, ale zwolniono mnie z obowiazku swiadczenia pracy, to moge podjac inna prace na umowe o prace w trakcie tego wypowiedzenia ? czy inna praca tylko na umowe o dzielo lub zlecenie
    • Poradźcie co zrobić> mam już nową pracę i tam też podpisałam umowę, która rozpoczyna się po zakonczeniu okresu wypowiedzenia w starej. JA jednak chciałabym tam pójść wcześniej- a tu klapa firma, w której pracuję nie chce mnie puścić ani dnia wcześniej. Nie wiem co robić- urlop nie wchodzi w grę, bo on zależy od firmy a firma się nie zgadza. Mi się po prostu nie opłaca tu siedzieć i czekać.
    • Jak Wasi szefowie reagowali keidy wypowiadaliscie im umowy? Nawet jesli bylo to po krotkiej, ale owocnej wspólpracy? I kiedy spodziewali sie, ze wychowaja z Was dobrych pracownikow, a tu dupa? niestety mam o wiele lepsza, bardziej perspektywiczna prace. juz podjelam decyzje. czy to byla ciezka rozmowa? dokuczali Wam w okresie wypowiedzenia?
    • czy jak ma się zwykła umowę o prace, na której nie ma zaznaczonego jaki jest okres wypowiedzenia, to oznacza to, że nie4 ma żadnego okresu i pracodawca może Ci to powiedziec, że koniec współpracy od dziś i do widzenia?
    • witam, mam pytanie odnosnie składania wypowiedzenia w parcy. czy mozna w trakcie wypowiedzenia (bo trwa 14 dni) byc na zwolnieniu lekarskim z 4 dni. pozdrowionka
    • Hej, czy jesli to ja wypowiem umowe o prace, zachowujac okres wypowiedzenia, moge sie potem zarejestrowac w urzedzie pracy jako bezrobotny? Chce to zrobic zeby miec ubezpieczenie, na wypadek jesli dlugo nie uda mi sie znalezc kolejnej pracy. Z gory dzieki za pomoc!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się