19.07.16, 21:24

Tworzenie wyrafinowanych instrumentów pochodnych jest, analogicznie do emisji waluty czy kolejnych transz obligacji, najzwyklejszą kreacją długu. Różni je tylko emitent oraz rodzaj i termin egzekucji: 'luzowanie ilościowe' spłacane na bieżąco inflacją (oraz przyszłą, odłożoną w czasie hiperinflacją), dług obligacji warunkowany terminami zapadalności, a i setek bilionów w opcjach nie da się zaksięgować jako wpływy.

Wizualnie przedstawiona ekspozycja na derywaty dziewięciu zajmujących się nimi banków:

demonocracy.info/infographics/usa/derivatives/bank_exposure.html

https://demonocracy.info/infographics/usa/derivatives/images/demonocracy-derivatives-230_trillion_exposure.jpg

--
"Gold Is Money And Nothing Else"
www.zerohedge.com/news/2014-11-21/gold-money-and-nothing-else-jp-morgans-full-december-1912-testimony-congress
Obserwuj wątek
    • transsybir Re: . 20.07.16, 00:43
      Jako wpływy przychody z emisji obligacji zaksięgowac to się jeszcze może i da,
      ale już nie jako dochód. Zaciągnięty dług pozostaje długiem.

Wiem, miałem już kończyć -
      • transsybir Re: . 20.07.16, 16:51

Do cytatu dołączyłem srebro nie poprawiając reszty

Gold And Silver Are Money. And Nothing Else.

https://kghm.com/sites/kghm2014/files/block_products_1.jpg

--
        s31.postimg.org/br75htii3/image.jpg
    • transsybir Re: . 20.07.16, 02:50

nosilvernationalization.org/100free.html
      Pomijając podlinkowaną wyżej ponurą przeszłość, to jednak największa katastrofa społeczna dopiero przed nami. I wszystko to przez nieokiełznaną chciwość i żądze pełni władzy ludzi, którzy uważają, że są do tego predestynowani. Niektórzy religijnie.

--
      s31.postimg.org/7wryzulex/14311.jpg
    • tomek.125 Re: . 09.05.18, 22:25

qwerty90411

• tomek.125 Re: . 10.05.18, 17:07

>>qwerty90411

A, będę się wielce szczypał z jakimiś szyframi...

Liczyliście kiedyś ile pokazałem wam oczywistości otaczającego świata oraz
      meandrów historii, których przed moimi 'spamowymi' wpisami nie ogarnialiście?
      Ile majątku zachowacie inwestując dzisiaj – dzięki tej wiedzy – zadrukowane papierki z NBP-u w srebro i złoto?

• tomek.125 Re: . 21.05.18, 21:04
      .
    • tomek.150 Re: . 27.10.20, 20:44
      .
    • tomek.150 Re: . 28.10.20, 23:39

demonocracy.info/infographics/usa/derivatives/bank_exposure.html
      Na grafice 'zaledwie' 228 biliardów.
      Obecnie wartość podchodzi pod 2 tryliony, więc jak łatwo policzyć tak z 8 razy więcej niż na obrazku.

• tomek.150 Re: . 29.10.20, 00:01

When investing becomes gambling, bad endings follow. The next credit crunch could make 2008-09 look mild by comparison. Bank of International Settlements(BIS) data show around $700 trillion in global derivatives.

Along with credit default swaps and other exotic instruments, the total notional derivatives value is about $1.5 quadrillion – about 20% more than in 2008, beyond what anyone can conceive, let alone control if unexpected turmoil strikes.

altmoneyfund.com/15-quadrillion-derivatives
      (2015 r.)

• tomek.150 Re: . 29.10.20, 16:05

>Obecnie wartość podchodzi pod 2 tryliony

Omsknąłem się w nazewnictwie.
      228 bilionów, a kwadrylion to nasz biliard.

Ten dług z pierwszego postu to należy rozumieć w sumie metaforycznie. Nikt niczego przecież nie będzie spłacał. Tyle że kiedy się wysypie zniszczy cały polityczny i gospodarczy porządek świata. Czyli de facto jest długiem zaciągniętym wobec społeczeństwa.

• tomek.150 Re: . 31.10.20, 20:42

>Omsknąłem się

Dokładnie tak. Nie popełniłem błędu niezrozumienia tylko się omsknąłem o rząd wielkości w obydwu wartościach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka