12.11.10, 20:34
Witam. Kilka dni temu czytając artykuł o ZA dotarło do mnie, że bardzo wiele cech pasuje do mojego dziecka, które ma w tej chwili 6 lat. Od 2 roku życia wiedziałam, że coś nie jest ok. Od trzeciego zaczełam naszą wędrówkę pediatra-alergolog-dermatolog-neurolog- psycholog-psychiatra-badanie słuchu. Przeszłyśmy terapię SI, teraz jesteśmy w trakcie psychoterapii, ale jak do tej pory nie ma żadnej diagnozy...
Bardzo proszę o adresy poradni w Warszawie (najlepiej Ursynów, Mokotów, ale mogą być w innych miejscach), gdzie ktoś mógłby mi wreszcie pomóc, gdzie będzie dobrze przeprowadzona diagnoza.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • czarna_ida Re: Pomocy! 12.11.10, 22:23
      Poradnia dzieci autystycznych, przy instytucie psychiatrii i neurologii na Sobieskiego.
      Ale licz się z tym ze długo sie czeka, ponad rok,lub dłużej na wizytę.
      Pomoga wszystkie papiery ktore, masz zebrane do tej pory.
      Nie dziwie sie ze nikt Ciebie nie pokierowal, do odpowiedniego miejsca, sami szukalismy 3 lata, co jest synkowi. Tez ma 6 lat..
      • gepardzica_z_mlodymi Re: Pomocy! 13.11.10, 08:24
        Mój syn jest zapisany w kolejkę na diagnozę na Sobieskiego - czekamy na razie rok.
        Tam nam poradzono, żeby w międzyczasie zgłosić się do poradni na Dzielną (na termin czekaliśmy 2,5 miesiąca) - stamtąd mieliśmy pierwszą diagnozę i skierowaliśmy się do PPP na Narbutta - specjalizują się w spektrum autyzmu, wydają orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego.
        Można też prywatnie np. w Scolarze (kolejka też coś koło 2-3 miesięcy).
        • yula Re: Pomocy! 13.11.10, 10:36
          Mój diagnozę też miał na Dzielnej, potwierdzona przez psychiatrę na Pilickiej, ale na Pilickiej nie chcieli dać diagnozę.
          • mikkoevi Re: Pomocy! 13.11.10, 15:42
            Dzielna to według moich doświadczeń miejsce dla osób o silnej konstrukcji psychicznej.
            Pani psychiatra zupełnie nie kompetentna plotła trzy po trzy , niestety dla mnie niedoświadczonej wtedy osoby w zakresie spektrum było to opłakane w skutkach. Oczywiście nie wystawiła mi żadnej diagnozy.
            U nas diagnoza: Całościowe Zaburzenie itp do obserwacji w kierunku Zespołu Aspergera w Synapsisie po rocznym okresie oczekiwania ale mój synek został zarejestrowany przed trzecim rokiem życia.
            • yula Re: Pomocy! 13.11.10, 15:54
              Nie powiem teraz nazwiska pani, bo to było 2 lata temu, ale pani mówiła sensownie, przed diagnozą mieliśmy też spotkanie z psychologiem stamtąd. Aha, u nas właściwie była potrzebna nie cała procedura diagnozująca co podjęcie decyzji co to jest. Syn był pod obserwacją praktycznie od urodzenia, papierów trochę sie nazbierało. K momentu diagnozy zaliczył już przedszkole więc była opinia też stamtąd.
        • aleananas Re: Pomocy! 13.11.10, 16:07
          Dzięki wszystkim. W poniedziałek zapsuję się na Sobieskiego chociaż pewnie trudno się tam dodzwonić, pewnie lepiej osobiście? Jestem z poza Warszawy. Czytałam też o Poradni na ul. Nutki - jakie macie opinie?
    • dasia_23 Re: Pomocy! 22.11.10, 09:41
      Moje pytanie? Czy chcesz dostać nazwę choroby dziecka na papierze dla swojej informacji, czy potrzebne Ci orzeczenie o specjalnych potrzebach edukacyjnych i to na szybko?
      Obie sprawy można załatwić oddzielnie, z tym że drugą można zrobić w dwa miesiące a na pierwszą czeka się około 1-2 lat.
      pzdr
      • aleananas Re: Pomocy! 22.11.10, 11:19
        Przede wszystkim chcę wiedzieć jak pomóc mojej córce i co to jest. Na obecną chwilę orzeczenia nie są mi specjalnie potrzebne. Moja droga z różnymi specjalistami jest bardzo długa (niektórzy przynajmniej potrafili powiedzieć, że nie wiedzą co to jest), a ja chciałabym żeby nie stała w miejscu, albo co jeszcze gorsze cofała się. Pozdrawiam
        • dasia_23 Re: Pomocy! 23.11.10, 10:06
          W moim przypadku najlepsze okazało OWI Pilicka w Warszawie (czekałam pół roku na pierwszą wizytę). Synek jest badany przez psychologa / psychiatrę / neurologa / logopedę / fizykoterapeutę / potem zespół razem wystawia diagnozę dziecku i obejmuje terapią jeśli jest taka potrzeba. Wiem, że przyjmują dzieci z całej Polski.
          Problem tylko jest taki, że twoja córcia jest starsza i nie wiem czy taki ośrodek ew. objął by Was diagnozą, nawet jeśli nie tam, to warto się dowiedzieć gdzie jest taka kompleksowa placówka dla dzieci starszych. Pilicka działa jako NFZ - nie jest PPP.
          Moje pytanie? Czy Twoja mała jest po badaniu przez audiologa, okulistę, genetyka, por. metaboliczna - bo takie zaburzenia też mogą powodować regresy u dziecka. U mnie np. okazało się, że usuniecie trzeciego migdała bardzo pomogło mojemu dziecku - (wcześniej był niedotleniony)
          pzdr,
          • aleananas Re: Pomocy! 23.11.10, 18:16
            Moja córka ma 6 lat, to może być za dużo? Największym problemem jest nadwrażliwość na dotyk i lęki(m. in. przed nowymi sytuacjami, ludzmi). Ze specjalistów, których wymieniłaś byłyśmy tylko u audiologa. Słuch ok. Problemy z trzecim migdałem (od jesieni do wiosny zapchany nos), ale stwierdziła, że nie kwalifikuje do usunięcia. W tej chwili jest w PPP. Zakończyła terapie IS, a teraz jest w trakcie psychoterapi. Zapytałam pani psycholog czy to nie ZA, powiedziała, że te objawy moga na to wskazywać, ale jest to trudne do zdiagnozowania, a u dziewczynek szczególnie. Nie skierowała mnie na żadne dodatkowe badania. Nie wiem czy czekać, czy działać na własną rękę. Zapisałam się na listę na Sobieskiego i na Puławską 87/89 ( do tej drugiej to nie wiem czy potrzebnie, bo tam się chyba nie specjalizują w ZA). Z drugiej strony nie chcę też przesadzać i narażać dziecka na dodatkowe stresy. pzdr
            • dasia_23 Re: Pomocy! 24.11.10, 11:02
              Pilicka zajmuje sie dziećmi do lat 8 (chyba skończonych). OWI oznacza osrodek wczesnej interwencji. Diagnozę na pewno byś zdążyła zrobić, ale na ew. terapię moglibyście się nie załapać. Ale może się zastanów. Bo masz jedno miejsce i dosyć kompleksowe badania. Ja do nich trafiłam po roku chodzenia do poradni psychologocznej. I dopiero wtedy trafiłam na niezłego psychiatrę (wcześniej dwóch różnych to była strata czasu).
              Decyzja należy do Twojej rodziny, ale może warto szukać. Zawsze można się wycofać. Mój mały ma 4 lata i ostatnią rzeczą jaką zrobię jest czekanie. Mimo, że bieganie po lekarzach było bardzo trudne dla niego i dla mnie (pracuję na cały etat), uważam że było tego warte. Wiem już, których problemów nie mam. Słuch ok. Wzrok ok. Nie musimy być na diecie :) Również bierzemy udział w badaniach CZD nad szukaniem genów odpowiedzialnych za autyzm - nam to nie pomoże ale może komuś kiedyć taka wiedza się przyda. Usunęłam migdał i okazało się, że synek bardzo poszedł do przodu.
              Skoro ma nadwrażliwość dlaczego zakończyliscie SI? Przecież nawet dorośli na to chodzą? Nad orzeczeniem o specjalnych potrzebach edukacyjnych też się zastanów, bo dzieki orzeczeniu w szkole integracyjnej Twoja córcia będzie miała zajęcia z SI, z logopedą, trening Tomatisa i ew. inne rzeczy. Mój synek tez jest trudny do zdiagnozowania, ale ma papier i dzięki temu jest w suupper przedszkolu integracyjnym:)
              Dla mnie poradnia pedagogiczna to było za mało. I wiem już teraz, że szukanie innych możliwości, to była własciwa decyzja. Dzięki temu uchyliłam drzwi miedzy światem moim a synka - mam nadzieje że w końcu sie otworzą :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka