13.08.19, 21:59
Kochani, od kilku miesięcy podgladam forum, chciałam się przywitać. Mam 5 letnie dziecko z ZA, forum dużo mi dało, to kopalnia wiedzy, bardzo dziękuję.
Chcialam jednak podzielić się z Wami ostatnimi przemyśleniami jakie miałam z koleżanką poznana w PP do której chodzimy z naszymi dzieciakami. Otóż jej jakas Pani psycholog powiedziała że dzieci z ZA jest coraz więcej, bo...kobiety coraz później rodzą dzieci! Czad, prawda? Trochę mnie to oburzylo a potem sama sobie przypomniałam że urodziłam młodego jak miałam 34 lata. Ciekawa jestem zatem takiej tezy. Podzielacie ten pogląd? Ile mialyscie lat, jak rodzilyscie Wasze pociechy, którym później postawiono diagnozę ZA czy w ogóle autyzmu?
Nie było nigdy takiego wątku i dyskusji więc postanowiłam się wreszcie odezwać.
Obserwuj wątek
    • marika012 Re: Nasz wiek 14.08.19, 00:46
      Urodziłam dziecko z ZA w wieku 24 lat. Kolejne dzieci 30 i 38 lat i te są NT. Mam też uczniów z ZA i jak zrobiłam w głowie szybki przegląd to tylko jeden z uczniów jest najmłodszy z rodzeństwa ( czyli rodzice byli tu starsi) , reszta jest najstarsza a młodsze dzieci są zdrowe.
      Czyli moje doświadczenia teorii nie potwierdzają.
      • baskokvet Re: Nasz wiek 14.08.19, 10:14
        Dziecko z autyzmem urodziłam mając 28 lat. Jej zdrowe rodzeństwo gdy miałam lat 30 i 38.

pozdrawiam Marikę. Jak najmłodze? Moja jest najbystrzejsza i bardzo do przodu z rozwojem.
        • marika012 Re: Nasz wiek 16.12.19, 19:48
          >pozdrawiam Marikę. Jak najmłodze? Moja jest najbystrzejsza i bardzo do przodu z rozwojem.

Najmłodsze jest super! Strasznie ciekawskie i wszędobylskie. Ma najmocniejszy charakter z całej trójki i od małego wie czego chce. Bawi się cudownie w udawanie, gada w tych zabawach do siebie. Też jest bystra ale starsza córka była podobna.
      • mama_rafalka Re: Nasz wiek 14.08.19, 17:35
        Również mi się wydaje że jest bardzo krzywdząca, bo kolejny raz spotkałam się z pietnowaniem matek po 35rż. Smutne. Szkoda że tak mało Was odpisalo ale dziękuję 🙂
    • aerra Re: Nasz wiek 15.08.19, 01:46
      Jak się młody urodził to miałam 28 lat, ale znam matki dzieci ze spektrum, które rodziły poniżej 25 roku życia.
      • mama_rafalka Re: Nasz wiek 28.08.19, 21:11
        Chyba jestem jedyną która zna tych mam więcej właśnie po 35 rż :) dzięki! :)
    • jhoan Re: Nasz wiek 15.08.19, 15:05
      Ja 38 syn ZA, ale 1,5 r.później syn nr. I jak rozglądam się wokół mnie, to jestem najstarszą matką dziecka z za. Moim zdaniem opinia taka jak ta, że dzieci urodzone z IV mają bruzdę na czole. Żenada
      • mama_rafalka Re: Nasz wiek 18.08.19, 16:27
        Zgadzam się z Tobą. Najgorsze, że wracają do mnie te słowa jak echo. Ostatnio często się zastanawiam czy rzeczywiście babka nie miała racji, choć wszystko racjonalnie wskazuje na to że nie.
        • kasi-kasz1 Re: Nasz wiek 21.08.19, 18:25
          Miałam 23 l jak urodziłam syna z autyzmem . Obecnie ma 12 l. Młodsza córka obecnie 4 letnia - zdrowa . Znam dużo młodych mam co mają dzieci ze spectrum , więc chyba nie ma reguły :-/
          • mama_rafalka Re: Nasz wiek 28.08.19, 21:09
            Dla mnie oczywistym było że nie ma reguły. Jednak temat mnie mocno zaciekawil, dlatego postanowiłam się z Wami podzielić i zapytać.
            Dziękuję za Twoja odpowiedź :)
    • katriel Re: Nasz wiek 24.08.19, 10:20
      > Ile mialyscie lat, jak rodzilyscie Wasze pociechy, którym później postawiono diagnozę ZA czy w ogóle autyzmu?

35. 38 - NT.

> Podzielacie ten pogląd?

Który pogląd? Że starsze matki częściej rodzą dzieci ze spektrum? To nie jest pogląd, tylko fakt statystyczny, i tak, jest on potwierdzony badaniami (szczegóły np. tutaj).
      Że wzrost liczby zdiagnozowanych przypadków ASD wynika z coraz późniejszego macierzyństwa? Te same badania wskazują, że opóźnianie macierzyństwa może wyjaśniać co najwyżej 5% z odnotowanego wzrostu liczby zdiagnozowanych przypadków zaburzeń ze spektrum, więc jego zasadnicza przyczyna musi być inna, nawet jeśli późne macierzyństwo się w jakimś stopniu do tego wzrostu przyczynia.

Uwaga: powyższe badania były prowadzone w Kalifornii, w Polsce może być trochę inaczej (z uwagi na różnice w praktyce diagnostycznej, opiece perinatalnej, puli genowej i różnych innych czynnikach, o których nie pomyślałam). Ale ogólny obraz powinien być podobny.

Uwaga ogólna: nigdy nie mogłam zrozumieć, co powoduje ludźmi, którzy - chcąc potwierdzić lub obalić jakąś prawidłowość statystyczną, albo porównać konkretny przypadek (swojego dziecka) z przeciętną dla ogółu populacji - zamiast poszukać w sieci odpowiednich danych, robią chałupniczy mini-sondaż na forum. Te pięć czy piętnaście odpowiedzi nie powie ci dokładnie nic, bo próbka jest zdecydowanie za mała by być reprezentatywną, a przy tym dobierasz ją w zdecydowanie nielosowy sposób. (Kobiety potrafią pytać "mój syn ma 10 lat i 150 cm wzrostu, czy to jest dużo? ile mają wasi synowie?" - jakby nigdy w życiu nie słyszały o siatkach centylowych.)

> Również mi się wydaje że jest bardzo krzywdząca, bo kolejny raz spotkałam się z pietnowaniem matek po 35rż.

Czekaj, ale dlaczego zaraz "krzywdząca" i "piętnowaniem"? Ta teoria nie mówi, że matki po 35 roku życia robią coś źle, albo krzywdzą jakoś swoje dzieci. Ona mówi, że częściej rodzą dzieci ze spektrum. Mieć większe szanse na spektrum autyzmu to nie jest jakieś straszliwe nieszczęście, którego należy się za wszelką cenę wystrzegać, a które ty ściągnęłaś na swojego syna rodząc go w wieku 34 lat.
      Czy informację, że starsze matki częściej rodzą bliźnięta, też uważasz za krzywdzącą i piętnującą?
      • mama_rafalka Re: Nasz wiek 28.08.19, 20:49
        Dziękuję za informacje o statystykach. Do reszty postu się nie odniosę, za dużo jadu. Ja tak nie potrafię rozmawiać. I nie o to mi w moim poście chodziło.
        • pi_i_sigma Re: Nasz wiek 29.08.19, 10:15
          Gdzie ten jad?
          • mama_rafalka Re: Nasz wiek 31.08.19, 14:00
            Cóż, każdy ma prawo czuć to co czuje. Ale w taką dyskusje nikt mnie nie wciągnie. Pozdrawiam 😊
      • marika012 Re: Nasz wiek 16.12.19, 19:53
        A wiesz, że niemal każdą tezę da się udowodnić. Wystarczy w odpowiedni sposób przeprowadzić badania i je odpowiednio zinterpretować.
        Siatki centylowe też powinny być często aktualizowane bo te z przed kilkunastu lat niewiele mają związku z rzeczywistością.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka