Dodaj do ulubionych

Pora na Literatora

21.05.04, 01:40
LITERATOR to pomoc dla osób, które grają w gry słowne takie jak Literaki,
Scrabble czy Łamisłówka, a także znakomite narzędzie wspomagające układanie i
rozwiązywanie krzyżówek.

www.rozgrywka.pl/literator/litera.php
LITERATOR wyszukuje słowa odpowiadające podanemu wzorcowi lub znajduje
anagramy słów. Korzysta z baz słów słownika alternatywnego z kurnika.pl.
Zapraszam do korzystanie.

A jak pomoże w widokowych konkursach :))
Obserwuj wątek
    • jfalek Re: Pora na Literatora 21.05.04, 09:40
      tororo napisał:

> LITERATOR to pomoc dla osób, które grają w gry słowne takie jak Literaki,
      > Scrabble czy Łamisłówka, a także znakomite narzędzie wspomagające układanie i
      > rozwiązywanie krzyżówek.
      >
      > LITERATOR wyszukuje słowa odpowiadające podanemu wzorcowi lub znajduje
      > anagramy słów. Korzysta z baz słów słownika alternatywnego z kurnika.pl.
      > Zapraszam do korzystanie.
      >
      > A jak pomoże w widokowych konkursach :))
      ===================
      No nie wiem czy pomoże, bo przy prostych układach program "wywali nawet setki i
      tysiące haseł, i zanim sie ktos dokopie do właściwego hasła to pozostali pójdą
      spać. :))

Fajnie, widze że bardzo uważnie czytasz nasze forum, zwłaszcza dostrzegłeś nowo
      rodzącącą się inicjatywę zrobienia strony forumowskiej z podobnym rozwiązaniem
      jak Twój Literator.

Odwiedzałem Twoja strone już kilka, a może kilkanaście razy i nie zauważyłem
      tego Literatora - fajna nazwa.
      Właśnie dokładnie chodzi mi o taki pomysł. Strona Skaruza, jest zrobiona bazie
      haseł do Scrabble, alternatywny sporo wiecej. Nie wiem na jakiej wersji
      słownika Twój Literator chodzi. To sie zmienia dość dynamicznie i zawsze w górę.

Ale jak wiesz nawet alternatywny nie zawiera wielu haseł, sam mógłbym dołączyć
      może około 150 tyś, lub nawet 200 tyś. Na tej podstawie anagramów będzie
      powstawało więcej anagramów, to jasne.

A z ciekawości zapytam, jak długo jest ten Literator u Ciebie. Byłem na Twojej
      stronie chyba ostatnio dwa m-ce ale nic wtedy nie zauważyłem, czyżbym przeoczył
      to wtedy.
      Od kiedy to masz na swojej wwww.

Pozdrawiam

jfalek
      • tororo Re: Pora na Literatora 21.05.04, 11:25
        Dzieki za uwagi.
        > No nie wiem czy pomoże, bo przy prostych układach program "wywali nawet setki
        i
        >
        > tysiące haseł, i zanim sie ktos dokopie do właściwego hasła to pozostali
        pójdą
        > spać. :))
        Zgadza sie - na AKTUARIUSZA LITERATOR wywalił ponad 5 000 słów. Nawet jesli
        kombinowac troche gdzie moze byc jakac litera to ogranicza sie to do kilkuset
        słów

> Fajnie, widze że bardzo uważnie czytasz nasze forum, zwłaszcza dostrzegłeś
        nowo
        >
        > rodzącącą się inicjatywę zrobienia strony forumowskiej z podobnym
        rozwiązaniem
        > jak Twój Literator.

forum odwiedzam w miare mozliosci czasowch - ale te inicjatywe dopiero po Twoim
        poscie odczytalem. Cenna bardzo jest - a moje uwagi do niej tam wpisalem.
        Natomiast Rozgrywke rozwijam tak gdzies od dwoch miesiecy i mniej wiecej
        wlasnie w tym kierunku. Sam Literator powstawal ok miesiaca - od pomysly,
        poprzez bazke, program i testowanie.

> Odwiedzałem Twoja strone już kilka, a może kilkanaście razy i nie zauważyłem
        > tego Literatora - fajna nazwa.
        > Właśnie dokładnie chodzi mi o taki pomysł. Strona Skaruza, jest zrobiona
        bazie
        > haseł do Scrabble, alternatywny sporo wiecej. Nie wiem na jakiej wersji
        > słownika Twój Literator chodzi. To sie zmienia dość dynamicznie i zawsze w
        górę

gdzies tak sprezed miesiaca - i postaram sie co pewien czas aktualizowac.

> Ale jak wiesz nawet alternatywny nie zawiera wielu haseł, sam mógłbym
        dołączyć
        > może około 150 tyś, lub nawet 200 tyś.
        No właśnie - jak już był w widokowym konkursie TRENDSETER łatwy do namierzenia
        LLiteratorem - to sie okazalo ze nie ma takiego slowa w slowniku alternatywnym

> A z ciekawości zapytam, jak długo jest ten Literator u Ciebie. Byłem na
        Twojej
        > stronie chyba ostatnio dwa m-ce ale nic wtedy nie zauważyłem, czyżbym
        przeoczył
        >
        > to wtedy.
        > Od kiedy to masz na swojej wwww.

Nic nie przeoczyles:) To jest udostepnione od ostatniej nocy.

Pozdr

tororo
        www.rozgrywka.pl
        • jfalek Re: Pora na Literatora 21.05.04, 11:56
          tororo napisał:

> Dzieki za uwagi.

> Zgadza sie - na AKTUARIUSZA LITERATOR wywalił ponad 5 000 słów. Nawet jesli
          > kombinowac troche gdzie moze byc jakac litera to ogranicza sie to do kilkuset
          > słów

He, he, wywalił, bo musiał na tak pgromnej bazie słów
          A gdybys tak poszedł w kierunku bazy słów, gdzie wszystkie rzeczowniki dostały
          bt atrybut >rzeczownik<, to wtedy wybranie opcji "rzeczowniki" ogranicza bazę
          jak diabli.

> Sam Literator powstawal ok miesiaca - od pomysly, poprzez bazke, program i
          > testowanie.

Ha, i popatrz, ja o takim pomysle juz dawno myślałem, wczoraj w końcu cos o tym
          napisałem, czyzby telepatia tu zadziałała :)

> No właśnie - jak już był w widokowym konkursie TRENDSETER łatwy do
          > namierzenia LLiteratorem - to sie okazalo ze nie ma takiego slowa w slowniku
          > alternatywnym

I tu jest miejce dla inicjatyw wspólnych. Co niektórzy maja tam cos w swoich
          zbiorach :)
          >
          > Nic nie przeoczyles:) To jest udostepnione od ostatniej nocy.

A jednak to było dla mnie i zapewne innych zaskoczenie :)

Chyba trochę Cie zmobilizowałem do odsłonięcia się ;)

jfalek
          • jfalek Literator kontra.... 21.05.04, 12:06

• jfalek Re: Literator - porównanie z.... 21.05.04, 12:15

U ciebie.
              Wyszukiwanie według wzorca

Jesli np. wpiszemy wzorzec:

*{br}a*k

i wciśniemy przycisk "Szukaj" to LITERATOR wypisze nam wszystkie słowa z bazy,
              które zaczynają się na dowolną literę, na drugim miejscu maja literę B lub R,
              na trzecim A, na czwartym dowolna literę a na piątym czyli ostatnim literę K.
              Odpowiedź LITERATORA będzie wyglądała tak:

Liczba wyrazow pasujących do wzorca:
              CRACK FRANK KRAIK PRASK
              --------------------------------

na mojej bazie mam 7 dodatkowych ( ten sam wzorzec)
              BRAAK, BRACK, CRAIK, DRANK, TRACK, TRANK, TRASK

i to są te różnice podczas wysukiwania haseł w g wzorca, a jak wiesz im wieksza
              baza to i angramów więcej, bo poruszamy się na bazie większej.

Dokładnie jest to samo z innymi hasła różnej dł.

jfalek
              • tororo Re: Literator - porównanie z.... 21.05.04, 12:38
                jfalek napisał:

>
                > U ciebie.
                > Wyszukiwanie według wzorca
                >
                > Jesli np. wpiszemy wzorzec:
                >
                > *{br}a*k
                >
                > i wciśniemy przycisk "Szukaj" to LITERATOR wypisze nam wszystkie słowa z
                bazy,
                > które zaczynają się na dowolną literę, na drugim miejscu maja literę B lub R,
                > na trzecim A, na czwartym dowolna literę a na piątym czyli ostatnim literę K.
                > Odpowiedź LITERATORA będzie wyglądała tak:
                >
                > Liczba wyrazow pasujących do wzorca:
                > CRACK FRANK KRAIK PRASK
                > --------------------------------
                >
                > na mojej bazie mam 7 dodatkowych ( ten sam wzorzec)
                > BRAAK, BRACK, CRAIK, DRANK, TRACK, TRANK, TRASK
                >
                > i to są te różnice podczas wysukiwania haseł w g wzorca, a jak wiesz im
                wieksza
                >
                > baza to i angramów więcej, bo poruszamy się na bazie większej.
                >
                > Dokładnie jest to samo z innymi hasła różnej dł.

Jasne - znaczy sie masz lepszą bazę z wiekszą liczba słów.
                ALe z Twojego programu korzystasz tylko Ty.
                A z mojego - kazdy ko chce :)

Pozdr
                • jfalek Re: Literator - porównanie z.... 21.05.04, 12:47
                  tororo napisał:

> Jasne - znaczy sie masz lepszą bazę z wiekszą liczba słów.
                  > ALe z Twojego programu korzystasz tylko Ty.
                  > A z mojego - kazdy ko chce :)

I stąd moja inicjatywa aby się tym może podzielić, gdym umiał pisać programy,
                  dawno bym to zrobił.

A twój Literato już uważam za coś jednak lepszego niż to co ma Skaruz, idziemy
                  do przodu, i to mi się podoba :)
                  SUPER
                  FJ
              • jfalek Re: Literator - porównanie z.... 21.05.04, 12:41
                jfalek napisał:

>
                > U ciebie.
                > Wyszukiwanie według wzorca
                >
                > Jesli np. wpiszemy wzorzec:
                *a*k

zaznaczymy przycisk "Anagramuj" i wciśniemy przycisk "Szukaj" to LITERATOR
                wypisze nam 4-literowe słowa z bazy, które maja co najmniej 1-ą literę A i co
                najmniej 1-ą literę K. Odpowiedź LITERATORA będzie wyglądała w tym przypadku
                tak:

Liczba wyrazow pasujących do wzorca: 21
                --------------------------

hmmmmmmmmmm, zrobiłem to u siebie

wyszło mi 760 haseł z conajmniej jedna literą "A" i jedna literą "K"

chyba nic nie pokręciłem
                FJ

• jfalek Re: Pora na Literatora 21.05.04, 11:44
        jfalek napisał:

> Od kiedy to masz na swojej wwww.

Poprzednio nie zauważyłem, chyba z wrażenia :)

Nowości ROZGRYWKI:

(dodano 21.05.2004)

He, he, nieźle. Albo jesteś tak mocny i w jeden dzień zmontowałeś tą
        podstronę, lub trzymałeś to w pod korcem. Oj, nieładnie :)
        A na forum dopiero dziś się chwalę?

Fajnie że czytasz nasze forum, i się włączasz, ale jak inni to odbiorą, no nie
        wiem.....

Czy to ma być reklama. Dałeś to także na adres innego forum. :)

www.polnews.pl/showmsg.php?id=165&mid=4327
        Coś się zrobił nagle taki wspaniałomyślny.
        No OK. Dobra już. Jesteś to jesteś. Masz to, to masz, i bardzo fajnie.
        Kto chce będzie korzystał, i to chodzi. Od przybytku głowa nie boli,
        Wyświechtane jak by napisał reptar, ale co tu innego dodać.

Jeśli miałeś to o wiele wcześniej, to troche dziwne że akurat dokładnie w dzień
        po mojej inicjatwie wyskoczyłeś z tym. Może coś o tym napiszesz. Trzymałeś to
        tylko dla siebie?
        Szkoda było Ci wcześniej podzielić się z nami.

> Pozdrawiam
        >
        > jfalek

------------------------
        • tororo Re: Pora na Literatora 21.05.04, 12:33
          jfalek litości, nie nadążam z odpisywaniem :)

> He, he, nieźle. Albo jesteś tak mocny i w jeden dzień zmontowałeś tą
          > podstronę, lub trzymałeś to w pod korcem. Oj, nieładnie :)
          > A na forum dopiero dziś się chwalę?

Od miesiąca go szykowałem, tydzień testowałem. I własnie skonczyłem. Takiego
          projektu ja nie zrobie w jeden dzień.

> Fajnie że czytasz nasze forum, i się włączasz, ale jak inni to odbiorą, no
          nie
          > wiem.....
          >
          > Czy to ma być reklama. Dałeś to także na adres innego forum. :)
          > Coś się zrobił nagle taki wspaniałomyślny.

W sumie dalem na 3 fora. To jest także promocja mojej strony. Ale dopuszczalna
          netetykietą. Ale jest to także zaoferowanie czegoś internautkom i internautom w
          miare fajnego narzedzia. Za darmo. Wedlug mnie to jest w porzadku.

> No OK. Dobra już. Jesteś to jesteś. Masz to, to masz, i bardzo fajnie.
          > Kto chce będzie korzystał, i to chodzi. Od przybytku głowa nie boli,

Jestem tu nie od dzis:) Zreszta juz zapraszalem na moje strony - np pzy okazji
          dyskusji o diakrostychach zamiescilem na Rozgrywce najstarszy diakrostych
          swiata - pokazujac jednoczesnie ze polskie zasady odowiazujace przy ukladaniu
          diakrostychow sa odmienne od tych jakie byly w tych pierwszych diakrostychach.
          Wtedy umiesiclem to po zauwazeniu watku o diakrostychach a nie z wlasnej
          zupelnie inicjatywy.

> Jeśli miałeś to o wiele wcześniej, to troche dziwne że akurat dokładnie w
          dzień
          > po mojej inicjatwie wyskoczyłeś z tym. Może coś o tym napiszesz. Trzymałeś to
          > tylko dla siebie?
          > Szkoda było Ci wcześniej podzielić się z nami.

Nie bylo mi szkoda tylko niesprawdzonego nie chcialem ujawniac. I mozesz mi
          wierzyc albo nie ale siedzac testujac i piszac wogole nie mialem czasu
          ostatnio zagladac na forum - a watek Twoj z pomyslem na stronie jest swiezutki.

Natomiast jest przyjrzysz sie uwazniej Rozgrywce to zobaczysz wiele wspolnych
          elementow z Twoja inicjatywa. Literator jest tylko kolejnym elementem
          Rozgrywki. Bedą następne. Juz je szykuje. Nie od wczoraj, nie od dzisiaj tylko
          od kilku miesiecy co łatwo zauwazyc np w nowosciach Rozgrywki. Nie pisze tego
          zeby jakos zlosliwie sie odszczekiac, tylko chce powiedzec ze buduje te stronke
          od jakiegos czasu w miare konsekwentnieze jest to moje "ukochane dziecko" w
          ktore wkladam mase czasu, energii i emocji i ze mam nadziej ze za pare miesiecy
          bdzie ona strona, ktora polubi kazdy milosnik czy to krzyzowek, czy łmigłowek
          czy innych zagwozdek mozgowych.

Pozdrawiam
          • jfalek Re: Pora na Literatora 21.05.04, 13:00
            tororo napisał:

> jfalek litości, nie nadążam z odpisywaniem :)

he, he, zaraz muszę wyjść to przychamuję ;)
            >
            > Od miesiąca go szykowałem, tydzień testowałem. I własnie skonczyłem. Takiego
            > projektu ja nie zrobie w jeden dzień.

To i tak zapewne szybko jak na taki projekt, nie znam sie, ale nie musisz z
            nikim nic ustalać, więc Ci było łatwiej, wiesz te moje konsultacje trochę
            trwają :))
            >
            > W sumie dalem na 3 fora. To jest także promocja mojej strony. Ale
            > dopuszczalna netetykietą. Ale jest to także zaoferowanie czegoś internautkom
            > i internautom w miare fajnego narzedzia. Za darmo. Wedlug mnie to jest w
            > porzadku.

Jest w porządku, OK. Pytają nieraz na róznych grupach (zwłaszcza chyba młodsi)o
            jakieś hasła bo cos im tam brak do rozwiązania zadania, będą teraz mieli aż
            nadmiar zapewne :))

> Nie bylo mi szkoda tylko niesprawdzonego nie chcialem ujawniac. I mozesz mi
            > wierzyc albo nie ale siedzac testujac i piszac wogole nie mialem czasu
            > ostatnio zagladac na forum - a watek Twoj z pomyslem na stronie jest
            > swiezutki.

Nie chciałem abyś sie obruszył, przepraszam. Wiem, rozumiem.

> Natomiast jest przyjrzysz sie uwazniej Rozgrywce to zobaczysz wiele wspolnych
            > elementow z Twoja inicjatywa. Literator jest tylko kolejnym elementem
            > Rozgrywki. Bedą następne. Juz je szykuje. Nie od wczoraj, nie od dzisiaj
            > tylko od kilku miesiecy co łatwo zauwazyc np w nowosciach Rozgrywki.
            > Nie pisze tego zeby jakos zlosliwie sie odszczekiac, tylko chce powiedzec ze
            > buduje te stronke od jakiegos czasu w miare konsekwentnieze jest to
            > moje "ukochane dziecko" w ktore wkladam mase czasu, energii i emocji i ze
            > mam nadziej ze za pare miesiecy bdzie ona strona, ktora polubi kazdy
            > milosnik czy to krzyzowek, czy łmigłowek czy innych zagwozdek mozgowych.

Nie odbieram tego jako odszczekanie :))
            A może połączyć siły?

Skoro zaszedłeś juz tak daleko.

Czy brak Ci miejsca na tej witrynie, czy serwerze.
            Ile potrzebujesz miejsca.
            Za kilka dni będe miał odpowiedź w tej sprawie co się da zrobić

Czy za udostepnienie pewnych reklam (być może) na Twojej www umieścisz tam
            dodatkowe linki

A czy reptar, da miejsce na forum pod napisem SZARADZIARSTWO link na taką
            stronę?

FJ
    • jfalek Literatora - błąd w opisie pomocy ? 22.05.04, 11:23
      tororo napisał w tymże opisie Literatora.

Anagramowanie

Jeśli korzystamy z tej funkcji to pamietajmy, że nieczynna jest tu opcja {adr} -
      jedna z liter:a lub d lub r Jesli wpiszemy wzorzec:

*a*k

zaznaczymy przycisk "Anagramuj" i wciśniemy przycisk "Szukaj" to LITERATOR
      wypisze nam 4-literowe słowa z bazy, które maja co najmniej 1-ą literę A i co
      najmniej 1-ą literę K. Odpowiedź LITERATORA będzie wyglądała w tym przypadku
      tak:

Liczba wyrazow pasujących do wzorca: 21
      BANK BARK DAKK
      GAIK HAIK JACK
      KAIK KALK KARK
      KASK LAIK ŁASK
      MAIK MANK NAUK
      PANK PARK TAKK
      TALK TANK WALK
      -------------------------------------
      Zrobiłem dokładnie tak jak napisane, wzorzec + anagramuj = zero haseł

Nie wszystko się zgadza, ale u mnie ta opcja anagramuj z z takim wzorcem nie
      działa.
      Może tu nie chodzi o nagramowanie ?

I owszem znajduje te 21 haseł, ale poprzez funkcję "szukaj" i wzorzec *a*k,
      czyli 'normalne szukanie haseł.

Sprawdź to. Gdyby funkcja "anagramuj" z wzorcem *a*k zadziałała powinien
      Literator zapewne wyrzucić około 380 haseł gdzie literki "A" lub "K" znajdują
      się w hasłach 4 literowych i niekoniecznie tylko na pozycjach 2 i 4. Pozostałe
      litery Literator musi dobierać dowolne z całej palety liter, a nawet z
      możliwością podwojenia literki "A" lub "K" jesli takie hasła są w bazie.
      Mogą się pojawić jeszcze warianty "zachowaj kolejność liter", "A" i "K", i
      wtedy będziemy mieli tylko takie hasła jak:
      AKTA, ALKI, AMOK, i dziesiątki podobnych, zawsze "A" pierwsze w szyku liter

lub opcja "bez zachowania kolejności liter" wg wzorca "A i "K"

a wtedy dostaniemy te anagramy z 'dobieraniem' literek, np.:

KOZA, KRAB, KULA, MĄKA, SKRA, WYKA i dziesiątki takowych, gdzie to "K" będzie
      jednak pierwsze w szyku liter.

To takie szczególne anagramy z 'podmianka liter;, na dwa sposoby.

Gdy wpisze pojedyncze hasło czteroliterowe, owszem anagramuje mi, jesli potrafi
      znaleźć odpowiedniki rzecz jasna, ale akurat przy tym Twoim wzorcu i
      funkcji "anagramuj" mam wynik zero.

Te 380 są zrobione na bazie altrnatywnej tylko zapewne ciut starszej wersji, na
      Twojej młodszej kto wie czy nie powinno być ich więcej. A to dlatego bo u mnie
      haseł 4 literowych z wzorcem *a*k na alternatywnym jest 20, u Ciebie 21.

Uprzejmie tylko donoszę, że na bazie haseł połączanych alternatywny + własne,
      mój anagramator znalazł takich haseł z wzorcem *a*k 760, w każdym znajduje sie
      przynajmniej jedno "A" i jedno "K".
      Róznica wynika że alternatywny nie zawiera wielu haseł, zwłaszcza jesli chodzi
      o nazwy własne.
      Zresztą taki sposób "anagramowania" z możliwościa podmiany liter, nie przez
      wszystki jest tak nazywany, bo uznają oni, że anagram to tylko "wyraz utworzony
      przez przestawienie liter, głosek lub sylab innego wyrazu" i nie dopuszczają
      żadnych tu 'podmianek'.
      Takie nangramowanie ja nazywam (dla siebie), prostym, inne sposoby
      anagramowanie złożone.
      A co mnie obchodzą kłotnie o nazwy, dla mnie to mniej ważna sprawa, Ja widzę
      potrzebę takiego szczególnego podejścia i po sprawie.

Bazę haseł alternatywnego można uzupełnić i rozwiązać problem bardzo szybko.
      Sposobów będzie co najmniej dwa, ale wtedy byz może będzie trzeba więcej
      miejsca na stronę www. I o tym chce pogadać.
      Z tym zwrócę się do Ciebie pocztą dyplomatyczną ;)
      Może na dniach, to musi potrwać. :(

Pozdrawiam

Jędrzej

• jfalek Literatora - błąd w opisie pomocy - korekta 22.05.04, 18:46
        jfalek napisał:

w poprzednim poście, a teraz to ODWOŁUJE

jednak to angarmowanie DZIAŁA

Tylko że od tego czasu zaszła taka zmiana, że w miedzyczasie nastąpiło co
        najmniej dwukrotne resetowanie i odpalanie kompa.

Zaglądam tam przed chwilą, i anagramowanie z tym wzorcem *a*k leci :))

Niezbadane są wyroki AMD-ka. Sam nie wiem jak to się dzieje, ale kompy mnie
        czasem wQurzają.

> Bazę haseł alternatywnego można uzupełnić i rozwiązać problem bardzo szybko.
        > Sposobów będzie co najmniej dwa, ale wtedy byz może będzie trzeba więcej
        > miejsca na stronę www. I o tym chce pogadać.
        > Z tym zwrócę się do Ciebie pocztą dyplomatyczną ;)
        > Może na dniach, to musi potrwać. :(

ad. powyższego nadal aktualna.

Pozdrawiam

Jędrzej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka