Dodaj do ulubionych

Rebusy drogi[?]

16.08.13, 16:17
Wakacje. Czas podróży i wędrówek. Zwykły turysta podziwia widoki, przyrodę, architekturę. A szaradzista? Też. No i jeszcze wyłapuje gotowe anagramy, homonimy i rebusy.
Przed wielu laty Sylwek Lipiński, w czasie Rozrywkowego wypadu do Mariana Jaworskiego -patrząc na tablicę z napisem Bielawa -ułożył rebus kołowy Ela wabi.
Kilka lat temu szaradzista z Konstancina jadąc trasą Włocławek-Inowrocław Łabiszyn-Szubin spostrzegł wsie Grzeczna Panna i Rzadka Wola. No i powstał rebus homonimowy: Grzeczna panna- rzadka wola.
Tenże konstancinianin w zamierzchłej przeszłości [ zwanej także ponurymi czasami komuny ] po tradycyjnej poniedziałkowej wizycie w redakcji Szaradzisty i równie tradycyjnej [ a dłuższej] wizycie w Kameralnej zauważył że pobliski neon Kino Skarpa to piękny rebus"mieszany" - konik parska [ pierwsze słowo odczytujemy jako lewoskrętna karuzelówkę a drugie anagramujemy].
No i teraz pytania:
1. Kto zna inne ciekawe przykłady?
2. Jak toto [ nie mylić z Toto-Chylewskim] nazwać? Rebusy drogi? Rebusy gotowe? Rebusy...?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Rebusy drogi[?] 17.08.13, 19:56
      Może rebusy geograficzne?

Tak naprawdę jest mnóstwo fajnych nazw miejscowości. Same w sobie nieraz są dowcipem, jak choćby wsie Górne Wymiary i Dolne Wymiary (przejeżdżałam kiedyś przez nie i jak zobaczyłam nazwy, to wpadłam w dziki zachwyt). Można spróbować jakichś homonimów...

A niezłą nazwą rebusową (czy kalamburową) są Wyrozęby.
    • wisa46 Re: Rebusy drogi[?] 17.08.13, 20:20
      Trasę przemierzam rowerem, to może ... ROWE-ROWE?
      Tylko, kto to będzie drukował?
      " Tu Skawina"!
      koło brzegu nieście koło >>>>>>> Kołobrzeg, Unieście, Koło
      Może mistrzem biatlonu zostanie Rosjanin ... Małyszko? PUŁTUSK - oniemieje!
      Nagli wicekról, i czka!
      Ostatnio to nawet krzyżuję rebusy z palindromami ...

"15 ram > Masaj: - ja sam< "
      Ech, kto pamięta ten rebus? ... "pięt na ście+ranie niedamy"
      To wejście zakończę karcianym figielkiem, homonimowym.

REBUS z wyobraźni.

dama, dama ... dama, dama

Rozwiązanie: d(4): - t(3),d(4)!
    • junior36 Re: Rebusy drogi[?] 19.08.13, 16:03
      Co prawda to nie rebus, ale zawsze ciekawostka.
      Akrostychowa czy akronimowa. Kiedyś będąc u znajomych pod, bodaj, Kędzierzynem przejeżdżałem boczną szosą przez kolejne [!!!!!!!!] wioski. A były to:
      D obieszów, U cieszków, PA włowiczki.
      Aż zawróciłem by sprawdzić czy na pewno kolejne.
      • bogdamala Re: Rebusy drogi[?] 20.08.13, 10:21
        Jadąc do miejscowości Swornegacie mijamy skrzyżowanie - w lewo Męcikał 5 ...a prawo Laska 9...stosunkowo tanio...
        • horpyna4 Re: Rebusy drogi[?] 20.08.13, 11:31
          Trochę na wschód stamtąd, niedaleko Czarnej Wody, jest wieś o nazwie Złe Mięso.

A Morzeszczyn? Toż to klasyczny kalambur. Piękny, prawda? Też w tamtych rejonach, tylko jeszcze bardziej na wschód. Blisko Gniewa (Gniewu?).

Natomiast fajne skojarzenie nazwy z ilością kilometrów widziałam w innych stronach, niedaleko Birczy. Jest tam wieś o nazwie Kotów, na drogowskazie był napis "7 Kotów".

• bogdamala Re: Rebusy drogi[?] 20.08.13, 11:45
            Niedaleko Słupska kolejny drogowskaz - Laska 3...no, to chyba po kosztach własnych...
          • wisa46 Re: Rebusy drogi[?] 25.08.13, 10:24
            I na Goleniów ... puszczą
    • wisa46 Re: Rebusy drogi[?] 20.08.13, 15:51
      Ile do celu? ... kij, kij, kij ... Kije 3 ...
      I co by tu jeszcze?
      Pisz ...
      ... stary, sącz! no, wysącz! ...
      ... niech orze! ...
      O ława!
      I ława koło brzegu - znam
      gniew Turków,
      łapy Węgrów.
      • horpyna4 Re: Rebusy drogi[?] 20.08.13, 17:04
        Ten "stary, sącz" wykorzystał bodajże Szymon Kobyliński w "Pasjansie erotycznym". Napisał tam króciutką historyjkę obsceniczną, składającą się wyłącznie z wyrazów będących nazwami miejscowości.
        • stankoncin Re: Rebusy drogi[?] 21.08.13, 09:42
          Krzysztof Oleszczyk w książce "Na tropach Świnksa" prezentuje [ w postaci mapek ] kilka geograficznych rebusów homonimowych. Obok klasycznego: Nie/lisz, Cyców Halinie, także inne - swojego pomysłu:
          - Dziwy, Upadły, Nisko,
          - Dobra, Nowina, Przybyły, Gołe, Krągłe, Baby,
          - Janik, Niespuszcza, Halinka, Nierada,
          - Wielkie, Krągłe, Pieścidła, Marynki.
          Niby poważny człowiek a świntuch. A fe!
          • bogdamala Re: Rebusy drogi[?] 21.08.13, 09:56
            No właśnie! Kto jeszcze nie nabył tej genialnej książki, powinien uczynić to jak najszybciej! Na jej kartkach poświntuszyli sympatycznie różni autorzy/że o sobie nie wspomnę/...Kreol zebrał to wszystko, co w literaturze - nie tylko szaradziarskiej, było na temat zagadkowego świntuszenia...Perełki, powiadam wam...
    • wisa46 Re: Rebusy drogi[?] 22.08.13, 09:50
      Co lepsze?
      Nowa Ruda czy ...
      trzy stare baby?
      Bo ja wolę trzysta ... rebaby!
      Rebusy drogi, Mój Drogi 'stankoncinie' to temat na dwa wieczory.
      Powiedziałbym homonimowe ciekawostki.
      Jakoś homonimy geograficzne mnie nie bawią.
      Nic na siłę!
      "Nie! Bo ... niebo!" Niebo: Nie, bo ...
      I trawestując Sztaudyngera ... Echo-fraszka ... " Młyn ustanie, ustanie - usta nie!"
      Niebo ustanie, bo usta - nie!
      Kiedyś tą karuzelę rozkręcił "ESSE".
      • junior36 Re: Rebusy drogi[?] 23.08.13, 09:24
        Tym razem w nawiązaniu do drugiej części tytułu "Rebusy drogi".
        Drogi to także ulice.
        A w Radomiu jest ulica Modra. I jest to rzadki i przede wszystkim wielce trudny do wyłapania przypadek gdy nazw ulicy jest anagramem nazwy miasta, w którym się znajduje. W Radomiu jest też firma Modar. Wspak Radom- czyli tez anagram. I tylko szkoda, że Modar nie jest przy ulicy Modrej. Byłby wtedy wspaniały adres:
        Modar
        Modra
        Radom
        A propos szkoda. Czasem zdarza się ,że w jednym mieście są dwie anagramowe ulice. Bodaj najładniejszy przykład to Kościelna i Oleśnicka [ Warszawa, Wrocław, Syców] .I tylko szkoda,że w żadnym z tych miast nie tworzą skrzyżowania.
        • horpyna4 Re: Rebusy drogi[?] 23.08.13, 10:04
          W Warszawie było kiedyś skrzyżowanie... homonimowe. Na Mokotowie istniała ulica Niepodległości, prostopadła do alei Niepodległości. Na starych planach nie widać, że jedna dochodzi do drugiej, ale w rzeczywistości tak było i wiem to z własnej obserwacji. Pamiętam narożny budynek z tabliczkami, obie nazwy (ul. i al.) były na prostopadłych ścianach.

Na Sadybie znajdują się bardzo blisko siebie ulice plus minus 1: Orężna i Okrężna.

W ogóle w dużych miastach można znaleźć sporo anagramów, czy metagramów, w nazwach ulic. Zwłaszcza metagramy bywają w praktyce nieco uciążliwe - jak wybudowano osiedle Służew nad Dolinką, to listy adresowane na ul. Noskowskiego trafiały często na bardziej znaną ul. Noakowskiego (Śródmieście). I żaden prawidłowy kod pocztowy nie pomagał.
          • megalomaniac Coś na rzecz(n)y rebus [?] 23.08.13, 13:01
            Bystra, Duża Bacha, Czarna, Marycha.
            • wiemconieco Re: Coś na rzecz(n)y rebus [?] 23.08.13, 13:15
              ciekawe, skąd nazwa dzielnicy Gdańska - Wrzeszcz?
              • horpyna4 Re: Coś na rzecz(n)y rebus [?] 23.08.13, 15:53
                Podobno ta nazwa ma coś wspólnego z wrzosami. Jest bardzo stara; trochę się zmieniała z biegiem lat, ale to wr- pozostało. Pochodzi chyba z XIII wieku, a może nawet z XII.

Oczywiście była to osobna miejscowość przez długie lata, dzielnicą została współcześnie.
            • horpyna4 Re: Coś na rzecz(n)y rebus [?] 23.08.13, 16:15
              Fajną nazwą rzeki jest Ciemięga. Kiedyś zrobiłam sobie piękny spacer jej doliną (Dys - Lubartów).

Z kolei na zachód od Warszawy płynie sobie Pisia (wpada do Bzury).

Inne ciekawe nazwy polskich rzek, to np. Wytrych, Świnka (Wieprz jest bardziej znany), Psina, Miazga, Pacynka, Stara Piwonia...
        • mig72 Re: Rebusy drogi[?] 24.08.13, 19:02
          junior36 napisała:

> Czasem zdarza się, że w jednym mieście są dwie anagramowe ulice. Bodaj najładniejszy > przykład to Kościelna i Oleśnicka [ Warszawa, Wrocław, Syców]. I tylko szkoda, że w
          > żadnym z tych miast nie tworzą skrzyżowania.

Jest jednak pewne miasto, w którym to skrzyżowanie tworzą. Nie wiem jakie, bo kiedyś na ostatniej stronie "Rozrywki" pojawiła się odpowiednia fotografia tabliczek na murze, ale wraz z zagadką - należało podać 9-literowy anagram tych anagramowych ulic. A autorem tego zadania był chyba Marek Nowacki.
    • stankoncin Re: Rebusy drogi[?] 27.08.13, 16:43
      Jeszcze o ulicach Kościelnej i Oleśnickiej.

1. Anagramy ulic Marka [ Zdzicha ] Nowackiego były bodaj w "Rozrywce". Na wewnętrznych kolorowych stronach okładki. I, jeśli pamięć mnie nie myli nie było to skrzyżowanie.
      A jest miasto ze skrzyżowaniem tych ulic. Mówiąc dokładniej: Kościelna zmienia się [ładna gra słów ] i w terenie i literowo w Oleśnicką.

2. W Oleśnicy jest tzw. biblioteka łańcuchowa. O ile nie myli mnie pamięć ,jedna z trzech na Dolnym Śląsku. A inna jej nazwa to "OLEŚNICKA biblioteka KOŚCIELNA".
      • wisa46 Re: Rebusy drogi[?] 28.08.13, 16:46
        Urodziłem się krztynę za wcześnie.
        Gdzie?
        Już wiecie!
        • wiemconieco Re: Rebusy drogi[?] 28.08.13, 17:37
          Kętrzyn...fajna dziura...
          • wisa46 Re: Rebusy drogi[?] 28.08.13, 18:34
            wiemconieco napisał:

> Kętrzyn...fajna dziura...

" LUB SKOWRONKI! I PIONKI! "

W jednym z tych miast narodziłem się jako szaradzista. Pogrywałem też tam w
            szachy.

• wisa46 Re: Rebusy drogi[?] 29.08.13, 12:54
      Zaobrzański i nad Notecią ? Czyli ...
      Wielenie, Wieleń

I wpadł na to Rysio Stypułkowski ("UFO").
    • wisa46 Re: Rebusy drogi[?] 14.11.13, 20:13
      bytów bytom!
      dopełniacz celownik
      • megalomaniac Re: Rebusy drogi[?] 30.12.13, 17:46
        a było już

Morzeszczyn? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka