Dodaj do ulubionych

Logogryf - pomoc

25.08.13, 12:43
Układam właśnie logogryf w którym występują hasła dwuwyrazowe.Udało mi się znaleźć wszystkie ,ktòre pasowałyby do podanych zbitek liter.Pozostała mi jedna do której udało mi się dopasować hasł jednak są one krótsze od pozostałych.Więc jeśli ktoś ma pomysł jakie hasła by pasowały i zechciał się z nimi podzielić to będe wdzięczny.Nie musicie podawać konkretnych haseł,bo to by było za proste ale możecie podsunąć pierwszą litere takiego hasła , a ja już sobie dopasuje sam.Aha nie muszą to być koniecznie hasła dwuwyrazowe .Dla uściślenia hasła składają się z czternastu liter ,gdzie zbitka trzech liter to TNA wpisywana od trzeciej kratki.

P.S Czy w logogryfie wyszystkie wpisywane wyrazy muszą mieć taką długość tzn. tyle samo liter?

Obserwuj wątek
    • wisa46 Re: Logogryf - pomoc 25.08.13, 13:10
      setna rocznica
    • horpyna4 Re: Logogryf - pomoc 25.08.13, 13:40
      W żargonie kociarzy istnieje takie określenie, jak "kot nakolankowy". Idąc dalej tym tropem można szukać haseł, gdzie pierwszy wyraz będzie trzyliterowy, kończący się na -t (pat, lot, mit itp.), a drugi będzie zaczynał się od na-.
    • wisa46 Re: Logogryf - pomoc 25.08.13, 14:08
      w sierpniu na krakowskich Bulwarach Wiślanych

wpisz w google to Ci wyskoczy
    • ragnar1983 Re: Logogryf - pomoc 25.08.13, 18:46
      Pasuje też " setna część tony " tylko czy coś takiego jest a jeśli tak to ile to jest?
      • horpyna4 Re: Logogryf - pomoc 25.08.13, 19:02
        Dziesięć kilogramów. Można też określić "centytona", tak trochę "z przymrużeniem oka". Bo "decytony" chyba się używa (zamiast dawnego cetnara).
        • ragnar1983 Re: Logogryf - pomoc 25.08.13, 19:09
          Ok , dzięki serdeczne za wszystkie podpowiedzi.Pozdrawiam.
        • ragnar1983 Re: Logogryf - pomoc 25.08.13, 19:15
          horpyna4 napisała:

> Dziesięć kilogramów. Można też określić "centytona", tak trochę "z przymrużenie
          > m oka". Bo "decytony" chyba się używa (zamiast dawnego cetnara).

wystarczy w objaśnieniu podać te "dziesieć kilogramów" czy jakoś inaczej to przedstawić?
          • horpyna4 Re: Logogryf - pomoc 25.08.13, 19:28
            Moim zdaniem wystarczy. Ale chyba powinno się podać, że to hasło ma być trzywyrazowe.
            • ragnar1983 Re: Logogryf - pomoc 25.08.13, 19:37
              okazało się że został mi jeszcze zlepek YNA .Próbowałem tak jak mi radziłaś w poprzednim poście,czyli szukałem najpierw haseł gdzie pierwszy wyraz będzie trzyliterowy, kończący się na -y ( psy , gdy it.p) póżniej czteroliterowy -yn ( np. młyn , czyn ) ale na razie nic nie wychodzi poza jednym " czyn aspołeczny " , moze być takie?
    • taddy001 Re: Logogryf - pomoc 25.08.13, 19:41
      cetnar pszenicy
      • ragnar1983 Re: Logogryf - pomoc 28.08.13, 13:07
        ułożyłem objaśnienie do tego pomijając na razie ile to jest ten cetnar " ...kg ziarna na kaszę manną"

Ile to jest dokładnie?
    • reptar Re: (długość wyrazów w logogryfie) 25.08.13, 20:14
      ragnar1983 napisał(a):

> P.S Czy w logogryfie wyszystkie wpisywane wyrazy muszą mieć taką długość tzn. tyle samo
      > liter?

W czasopismach dla dzieci, w gazetkach szkolnych, w podręcznikach do nauki języków, w reklamach itp. można zobaczyć logogryfy dalekie od tego warunku. Proponuję kliknąć w taki link. A zatem: nie muszą. Tylko wtedy pojawia się pytanie o stopień trudności ułożenia, a także o atrakcyjność zadania, tę dla czytelników (która wcale nie musi być niska) i - osobno - tę dla redakcji, która raczej nie zechce płacić za zadanie, którego konstrukcja zajmie 5 minut uczniowi drugiej klasy podstawówki. Między takimi chaotycznymi logogryfami z jednokolumnowym szlaczkiem a szaradziarskimi rekordami oprawianymi na łamach w ramki jest jeszcze całe spektrum przypadków. Możesz spróbować i wysłać zadanie bez tego warunku, ale wtedy dobrze jest mieć inne atuty.

Można też zastosować następujący chwyt - niech kolejne wyrazy logogryfu mają 5, 6, 7, 8, 9, 10 liter. Albo 13, 14, 13, 14, 13, 14, 13, 14, 13. Wtedy diagram też jest estetyczny, a podniesioną poprzeczkę widać.
      • ragnar1983 Re: (długość wyrazów w logogryfie) 25.08.13, 20:41
        Jeszcze raz wielkie dzięki , na pewno to wszystko się przyda.Pozdrawiam.
    • ragnar1983 Re: Logogryf - pomoc 25.08.13, 20:55
      Z tym zlepkiem YNA mam problem , czy w związku z tym można go przesunąć np. o jedno , dwa miejsca?Szkoda mi tego zadania bo do wszytskich dziewięciu zlepków udało mi się dopasować hasła tylko w przy tym utkąłem.
      • taddy001 Re: Logogryf - pomoc 25.08.13, 21:18
        szyna budowlana
        • ragnar1983 Re: Logogryf - pomoc 25.08.13, 22:00
          Albo ...

pl.wikipedia.org/wiki/Gdy_naród_do_boju
        • ragnar1983 Re: Logogryf - pomoc 25.08.13, 22:06
          Albo ...

pl.wikipedia.org/wiki/Gdy_naród_do_boju
          Łzy - "Gdy na was patrzę" piosenka z trzeciego ich albumu z roku 2002 r.
      • horpyna4 Re: Logogryf - pomoc 26.08.13, 08:47
        Wydaje mi się, że to dość pospolity zlepek. Pasują wszelkie "gry na powietrzu", "sny na wakacjach", czy "łzy na zawołanie". Ale może być też cenny zabytek architektury przemysłowej Wielunia, czyli "młyn Amerykanka".
        • reptar Re: Logogryf - wątpliwości 26.08.13, 10:16
          Szczerze mówiąc, mam wątpliwości co do metody. Zawsze odczuwam dyskomfort, kiedy muszę odgadnąć wyraz, który niczego nie wnosi. Który nie tylko jest obojętny, ale i łatwo wymienialny na "tańszy odpowiednik". Powiedzmy, że autor postawi na PSY NA KUROPATWY. Ani jedna litera "kuropatw" nie wchodzi do rozwiązania, ani jedna z niczym się nie krzyżuje. Mogę wpisać PSY NA KRZYŻÓWKI (takie kaczki) albo PSY NA PTASZYSKA i też będzie dobrze. Mogę wpisać "PSY NA" i w ogóle się nie głowić, na co te psy mają być.

W takim ujęciu z zaproponowanych tu rzeczy najbardziej podoba mi się "GDY NARÓD DO BOJU", bo tytuł jest nienaruszalny w takim samym stopniu, jak pojedyncze słowo.

Drugą rzeczą jest nasze przyzwyczajenie, że - upraszczając - wyraz w krzyżówce powinien się krzyżować przynajmniej dwoma literami. W krzyżówkach, których tworzywem są hasła wielowyrazowe, przymykamy oczy na sytuację, gdy wyraz krzyżuje się jedną, ale hasło kilkoma. W sporadycznych przypadkach trafiamy na wyrazy, które się w ogóle nie krzyżują; najczęściej są to przyimki i spójniki, np. niekrzyżujące się I w BOLEK I LOLEK. W krzyżówce z fraszek z Mistrzostw Krakowa 2012 nie bez wahania wplotłem w diagram hasło AS KIER krzyżujące się tylko czwartą i szóstą, co do dziś pamiętam jako "szczególne wydarzenie". Przełknąłbym bez większego protestu PSY NA COKOLWIEK, gdyby wzięto jedną literę z psów i dwie z tego czegośkolwiek. Jednak gdy rozwiązując krzyżówkę/logogryf, trafiam na dłuższy niż trzyliterowy wyraz dotknięty całkowitą bezużytecznością, zaczynam się nerwowo oglądać, czy nie jestem w ukrytej kamerze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka