Dodaj do ulubionych

Kombinagram

02.10.05, 19:26
Witam serdecznie!
Mam takie pytanie: czy niepowtarzalność liter w kolumnach diagramu A w
klasycznym kombinagramie, to zasada czy dodatkowe założenie konstrukcyjne?

Pozdrawiam,
lucbach
Obserwuj wątek
    • reptar Re: Kombinagram 02.10.05, 21:21
      Raczej zasada. Zresztą bardzo istotna dla rozwiązującego (jednoznaczność).

Ja bym ewentualnie dopuściłbym coś takiego, że mogą być powtórzone litery,
      jeśli nie prowadzi to do niejednoznaczności (przy anagramowaniu nie będzie
      istotne, czy bierzesz tę czy tamtą literę, bo w diagramie D w odpowiednich
      miejscach znów pojawią się takie same). Ale taka zasada byłaby niepraktyczna,
      zbyt skomplikowana.
    • uhuhu Re: A w wybierankach? 03.10.05, 08:50
      W wybierankach jest tak, że w parach wyrazów powtarza się kilka liter, z
      których należy ułożyć słowo będące składową szyfru-rozwiązania. No i jakże
      często bywa tak, że układane słowo ma anagram i staję przed koniecznością
      wyboru. Redakcjom to najwyraźniej nie przeszkadza.
      • lucbach kombinagram 03.10.05, 11:36
        Dzięki za odpowiedzi!
        Pytam, bo zdaje mi się, że widziałem kiedyś kombinagram z powtarzającymi się
        literami w poszczególnych kolumnach. Rzeczywiście, prowadzi to do
        niejednoznaczności, jest ułatwieniem dla układającego, ale jednocześnie
        utrudnieniem dla rozwiązującego. Rozwiązujący potrzebuje więcej czasu, żeby
        złożyć rozwiązanie w diagramie D. Czy można uznać taką powtarzalność za wadę?
        Pozdrawiam,
        lucbach
        • reptar Re: kombinagram 03.10.05, 13:53
          1.
          Dziś widzi się różne odstępstwa od zasad i trudno się czasem połapać, czy są
          zamierzonym ruchem autora, czy wynikają z faktu, że w gospodarce wolnorynkowej
          wydaje sobie każdy, w tym również wydawnictwa nie mające zielonego pojęcia
          o jakichkolwiek konwencjach. Pewnego razu "Rozrywka" puściła diakrostych z nazwą
          własną, proponując dyskusję - to stało się 'wydarzeniem'. Tymczasem diakrostychy
          z wyrazami pisanymi od dużej litery bywały już wcześniej, tylko w wydawnictwach,
          które albo się nie przejmowały tradycją, albo o żadnych zasadach nie słyszały.

Takie precedensy mogą doprowadzić do powstania nowego gatunku lub do rewolucji
          w starym. Ale ja w przypadku kombinagramu jestem konserwatywny, ponieważ uważam
          go za gatunek i bez tego trudny. Często zdarza mi się, że przy rozwiązywaniu
          pomagam sobie hasłem końcowym. Jednak kiedy mam hasło pisane rzędami, a pojawia
          się kilka kolumn, takie wsparcie jest niewielkie. Kiedy dojdą wątpliwości co do
          położenia liter w diagramie D, przyrost trudności odczuję jako dużo większy niż
          przyrost nowości   ;-)

2.
          "Zadanie z wadą bywa ciekawsze niż dopracowane" - to okazja, by odkurzyć wątek
          Drzewko gdybań
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka