megalomaniac 09.10.08, 17:31 pomysłowe zadania Mistrza Polski i toto (szczególnie świetna krzyżówka cyfrowa, brawa dla autora!!!) a to wszystko, pośród krzyżówek, jak mawiają różni, ciętych z metra! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jw1969 Re: ROZRYWKA nr 21 10.10.08, 12:48 Dzięki, Megalo, za komplementy. Zgadzam się z Twoja oceną zadania "cyfry i litery" (godne podkreślenia to, że niektóre hasła krzyżują się nie literami, tylko cyframi właśnie). Wyróżniłbym jednak jeszcze co najmniej kilka ciekawych zadań, zwłaszcza krzyżówki Małgorzaty Wołc czy AŻetkę Tadeusza Olejarczyka z dwoma 17- literowymi hasłami. Warto też wspomnieć o dużej porcji ciekawych form wierszowanych, choćby Barbar - Sudoł i Łukowiak. Do tego parę ładnych rebusów, choćby ta wizytówka z papugami (T. Bembenik, H. Kołodziejski). A na stronie 15 notka o jubileuszu Antoniego Mazurkiewicza. To właśnie dziś przypada 70 rocznica jego urodzin. Odpowiedz Link
megalomaniac Re: ROZRYWKA nr 21 10.10.08, 15:35 Witaj Jacku, oczywiście długo-wyrazowce są w cenie, ja dodam, że bardzo lubię i cenię odwrotki bardzo gęsto zakrzyżówane, w których specjalizują się dwa Panowie z południa Leszek i Mariusz! Odpowiedz Link
antypanorama Re: ROZRYWKA nr 21 16.10.08, 01:09 Krzyżówka cyfrowa super, ale niektóre hasła są trudne strasznie, (dla mnie w poradniku akurat te co wiem) np. kto to jest Jacek Lech, pierwszy raz takie nazwisko w ogóle słyszę, tym bardziej jakiś tytuł jego piosenki (już wole nazwiska tzw, gwiazdek serialowych, prędzej zgadnę albo zobaczę pierwszy lepszy program telewizyjny), szukanie na internecie dało rezultat (tylko lepiej było zaznaczyć, że jest to tytuł wielowyrazowy). A w ogóle wielowyrazowe krzyżówki są super, np. krzyżówka z okładki, oby takich zadań było jak najwięcej (bo np. ażetka ze str. 22 ok, gdyby nie to hasło charakteryzatorka, które jest wprost nudne tak jak np. parawan czy karawan wśród krótkich wyrazów, albo krzyżówka nr 73 ani jednego hasła dwuwyrazowego przez co jest nieciekawa) P.S to są moje opinie jako 20 letniej studentki szaradzistki, która rozwiązuje dopiero krzyżówki od 5 lat i dopiero niedawno odkryła to forum. P.S. akurat ten temat jest bardzo ciekawy i oby więcej takich na temat danego numeru bo przynajmniej jest co czytać (inne tematy są nudne). Odpowiedz Link
megalomaniac Re: ROZRYWKA nr 21 16.10.08, 16:16 no taki urok zadania jeżeli autor nie jest z pokolenia rozwiązującego, a jest z młodszego;-) mnie też nie kręcą bohaterowie seriali, bo TV nie oglądam prawie wcale, oprócz meczy reprezentacji;-))) a wczoraj i Czech i Obżera był;-) a co do Panoram, to pierwszą wymyślił chyba autor wspomnianej krzyżówki cyfrowej, a co do trudności, to w panoramach są trudniejsze wyrazy czasami niż w zwykłych a jak lubianych krzyżówkach! Odpowiedz Link