Dodaj do ulubionych

RATUJMY KALEJDOSKOP

01.08.11, 16:02

Zorro, to jest nieznośne! Gdzie nie spojrzę, cos cuchnącego i to Ty to "coś przywlekasz. W dodatku działasz w warunkach recydywy.
Rozumiem, że masz pęd do wiedzy i obserwujesz ciekawe zjawiska, powiedzialabym - Wydażenia Kóltóralne Najwyrzszyh Lotuf, z niepohamowaną ciekawością, zachłystujac się możliwościami języka ludzi kultury, kiedy obcują ze zwykłymi śmiertelnikami. Ale to się usi skończyć!!!!!!!

Propozycja jest następująca. Otwórz Galerię.
Uwieczniaj sobie językowo- emocjonalne wynurzenia nautów z Loży, ale zmiłujcie się Wszyscy! Uwolnijcie zwykle wątki od wszechobecnej Loży.
Ja wiem, że to niezywkle zjawisko...sama nadal nie mogę opamietać się po nagłej przemianie miłej, spokojnej Cornelli w osobę, której slownictwo może zaskoczyć nawet menela wykluczonego za wulgarny język z towarzystwa spod budki z piwem obsługującej klientów domu pod czerwoną latarnią w dzielnicy do której nawet mafioso wchodzilby ostrożnie....
Ale czy musisz pchać nam to przed oczy znienacka, podstępnie i w pełnym wymiarze cytatu?
bardzo Cię proszę załóż sobie watek oddzielny - wtedy, jak ktoś będzie się chciał umartwiać, to tam pódzie....A reszta - pełna swoboda.
To jest zresztą propozycja dla Wszystkich.

Czuję się trochę jak Pilot Pirx piszący list otwarty "Ratujmy Kosmos" - tam chodziło o śmieci. Ja próbuję apelować RATUJMY KALEJDOSKOP, bo za chwilę nie będzie gdzie pisać...Lożę w jej właściwym miejscu, można omijać . Sklonowana i rozmnożona - jest nie do zniesienia.

Więc dla niestrudzonych badaczy granic Kóltóry byłby osobny watek, a my byśmy sobie rozmawiali o jadlospisach, Powstaniu, podróżach....

Do dyskusji smile
Obserwuj wątek
    • al-szamanka Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 16:09
      JESTEM ZAAAAAAAAAAAAA!!!! big_grinbig_grinbig_grin
      • czarek_777 Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 16:18
        Mnie to nie dotyczy ale też jestem za, Maju smile
    • cieplanata Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 17:16
      nareszcie!!!!!!!!!!!! nareszcie!!!!!!!!!!!!!!!, ja już i tak zaglądam tylko na watek o podróżach i o gotowaniu, może nie dlatego, że taka jestem ograniczona, ale nie mam ochoty czytać tego, czego nie muszę
      • m.maska Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 18:04
        Ja tez podpisuje sie pod Apelem Majeczki...
        Zorro!!! zaloz sobie taki watek, jesli koniecznie jestes rzadny doswiadczen ekstremalnych - bedziesz to wtedy mial wszystko w jednym miejscu a nie rozrzucone po roznych katach...pewnie bedzie to najdluzszy watek jaki kiedykolwiek powstanie na Kalejdoskopie - ale jakies rekordy w koncu musimy tez miec... Jak na razie - nic nie przeskoczylo hitu jakim bylo Gniazdko smile

Natko! smile
        • 1zorro-bis Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 18:23
          wiecie co? To ja sobie ide na dllllluuuuuugiiiii urlop. Bo nie lubie udawadniac, ze nie jestem wielbladem.
          Przejzycie sobie "watki" z ostatnich kilkunastu tygodni i zobaczcie, kto i ile na temat LOZOWNI i Podworka pisal.cool
          Jezeli chcecie siobie znalezc winowajce w mojej osobie, to O.K !.Udalo sie. Pa.big_grin
          Mnie tez jest juz szkoda czasu na uzeranie sie z LOZOWYM chamstwem.cool
          • m.maska Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 18:27
            Alez Zorro! przeciez NIKT nie powiedzial, zebys nie mial tej przyjemnosci... tylko nie zeby co chwile pojawialy sie nowe watki na jeden i ten sam temat...
            Ja walcze o to zeby watki codzienne nie byly zbyt krotkie i zeby sie nie mnozyly....
          • sakral Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 18:27
            Zorro

powiedz,że to tylko: moja wina,moja wielka wina

i masz już wszystkie grzechy odpuszczone.

Amen
            • 1zorro-bis Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 18:34
              sorry, ale nie chce mi sie juz.cool
              A w dodatku po co mnie maja chamy z LOZOWNI czytac? Zadna przyjemnosc. Pa.big_grin
              • sakral Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 19:12
                1zorro-bis napisał:

> sorry, ale nie chce mi sie juz.cool

> A w dodatku po co mnie maja chamy z LOZOWNI czytac? Zadna przyjemnosc. Pa.big_grin

-------------------------------------------

Czarek

Ty jesteś najlepszy,kochany fajny wariat w Kalejdoskopie

Twoje linki z piosenkami dały mi dużo radości i uśmiechu

bez Ciebie Kalejdoskop nie będzie Kalejdoskopem

Roma locuta,causa finita

a tak to idzie po naszemu

---Rzym przemówił,sprawa skończona---------

ps.

a jak nie...........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

to nie dostaniesz rozgrzeszenia, i nici z zbawienia wiecznego.
          • al-szamanka Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 18:35
            Zorro, NIe bądź taki szybki Bill big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • sakral Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 18:23
      maja-z-podwórka

to było Słowo Pańskie

i teraz idźcie,ofiara spełniona.

to czy już można ?

Kalejdoskop uratowany !!!
      • czarek_777 Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 18:45
        Sakral !! jak będziesz tak się określał to jeszcze tu za księdza każą Ci robić, będziesz nas spowiadał i rozgrzeszał albo i posyłał do piekła big_grin big_grin smile
      • m.maska Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 19:02
        A wiecie, ze cos czytalam na ten temat, ze sa juz netowe spowiedzi... musze tego poszukac smile
        • m.maska Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 19:06
          mam...

spowiedz.pl/
          moze sie niektorym przyda taki adres smile
          • czarek_777 Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 19:09
            Mnie na pewno nie smile
            • m.maska Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 19:20
              noooooo Czarek smile to moze Tys jest ten Aniol, co to Go Sakral poszukuje?
              • czarek_777 Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 19:24
                Kto wie ,kto wie big_grin big_grin
              • sakral Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 19:28
                m.maska napisała:

> noooooo Czarek smile to moze Tys jest ten Aniol, co to Go Sakral poszukuje?

Tak....................to Onnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.

Tekst linka-boski Anioł i muzyka-

odczekaj 5 sekund,i posłuchaj anielskiej muzyki
                • czarek_777 Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 19:37
                  Przegiąłeś Sakral smile a takiej muzyki to ja słuchać nie mogę cool więc bliżej mi chyba do diabła smile tam do diabła big_grin big_grin
                  • sakral Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 19:54
                    do piekła pójdziesz !!!!!!!!!!!!!!!!

muzyka sakralna najlepiej opisuje Absolut tzn.Dobrego Pana Boga

a w Twoim najbliższym kościele organista dostał wypowiedzenie....

• czarek_777 Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 20:03
                      Wolę piekło, country, rocka, szemraną Grzesiuka i małpki big_grin big_grin
                    • al-szamanka Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 20:04
                      Moj Dziadek, będąc już na emeryturze, został organistą(wspaniale grał). Raz, specjalnie dla mnie (kościół był pusty) zagrał Ave Maria, miałam chyba siedem lat, trzęsłam się z wrażenia, po policzkach płynęły mi łzy...tak przytłoczyło mnie piękno. Dobra muzyka ma w sobie rytm wszechświata i echo pierwszych nut jego powstania
                      • czarek_777 Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 20:16
                        Znałem jednego organistę z rodzinnej miejscowości mojego Ojca. Nie tylko pięknie grał na organach ale i śpiewał pięknie. Przed wojną zakochał się ,początkowo z wzajemnością ,później rzuciła Go. Do końca życia nie spojrzał na inną. Był bardzo przystojnym /za młodu/ i bardzo dobrym człowiekiem. A tamtej nie wyszło i życie miała marne.
                        • cieplanata Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 20:22
                          mój pradziad podobno był organistą, mówię podobno, bo nawet dziadka ze strony mamy nie znałam
                          A Ave Maria, zawsze płaczę, jak słyszę czy to na ślubach czy na pogrzebach, jednakowo łzy mi ciekną ciurkiem po twarzy

Ave Maryja
                      • sakral Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 20:31
                        Tekst linka-Toccata et fugue-J.S.Bach-

Jan Sebastian Bach nie był katolikiem,
                        urodzony ? w rodzinie luterańskiej.

• czarek_777 Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 20:39
                          Co za różnica, być katolikiem czy Luteraninem smile ważne aby być porządnym człowiekiem smile
                          • sakral Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 20:48
                            Czarek,a znasz ten utwór ?

Tekst linka-Reguiem-Lacrimosa-

po 10 kwietnia 2010 cała Polska to na okrągło słuchała.
                            • al-szamanka Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 20:55
                              Ja mogę na okrągło słuchać TEGO
                              • czarek_777 Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 21:01
                                Pamiętam ,raczej nie słucham takiej muzyki ale ma ona w sobie coś smile jest na specjalne okazje. Na ogół smutne, niestety.
                              • m.maska Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 21:11
                                A ja lubie TO
                                chociaz przyznaje, ze jednak preferuje Filharmonie - nawet najlepszy odtwarzacz w domu, nie wyczaruje atmosfery, ktora tam panuje...
                • al-szamanka Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 19:42
                  Objawienie???
                  • czarek_777 Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 19:49
                    Sakral Zbawiciel smile
                    • sakral Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 21:21
                      Tekst linka-W.A.Mozart był masonem-

ojciec Tadeusz Rydzyk nie lubi specjalnie masonów.
                      • m.maska Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 21:25
                        A ja tam lubie masonow... czemu nie - tylko niech to juz bedzie jakas naprawde znaczaca Loza Rockefellerow czy innych Rotschildow wink
                      • m.maska Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 21:27
                        A ja tam lubie masonow... czemu nie - tylko niech to juz bedzie jakas naprawde znaczaca Loza, nooo...jakies czaszki, jakies piszczele, ewentualnie Bilderberg...a jak to jest wlasciwie z Kawalerami Maltanskimi, tymi co to wchodza i wychodza bocznymi drzwiami w Watykanie?
                      • czarek_777 Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 21:32
                        Nie znam się ani na masonach ani na Rydzyku smile znam się na małpkach i na wędkowaniu big_grin
                        • al-szamanka Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 21:46
                          A ja nie znam się na małpkach i Rydzyku big_grin
                          • czarek_777 Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 21:52
                            Na Rydzyku to najlepiej zna się Zorro bo dużo o Nim pisze big_grin chyba obraził się, za bana na wklejki cool
                        • sakral Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 21:52
                          Czarek

tak dalej być nie może

tu robiłeś za mochera i wiesz jak to dalej leci...

wróć z tej drogi,nie idź tą drogą

za PiS tak nie było
                          • al-szamanka Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 22:01
                            tak, tak, nie błądź Czarku wink
                            • czarek_777 Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 22:03
                              To jaki mam być ? smile bo za Anioła nie będę smile
                              • sakral Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 22:12
                                to i sami zobaczcie

jaka fajna,błoga atmosfera w Kalejdoskopie

Zorro wróci,i jeszcze art.usa tzn.Artur jest
                                nam potrzebny.

• czarek_777 Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 22:21
                                  Tylko się nie popłacz Sakral big_grin big_grin pewnie że wróci, bo z kim tak by się trykał jak nie ze mną big_grin
                              • czarek_777 Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 22:16
                                Gdybym żył w tamtych czasach, byłbym taki jak tamci smile kilka wpisów znalezionych w necie ,napisanych przez zwykłych ludzi.

POWSTAŃCY TO BYŁO WSPANIAŁE POKOLENIE KOLUMBÓW
                                Zapewne czytali Państwo "Kamienie na szaniec". To byli młodzi warszawiacy-w większości około 20. roku życia, najpierw w 1942, 1943 r. zajmowali się antyniemiecką dywersją i małym sabotażem (chociażby zrywanie flag ze swastyką, pisanie na murach znaku Polski Walczącej), a potem w sierpniu i wrześniu 1944 r. walczyli z Niemcami z bronią w ręku. Wśród nich Krzysztof Kamil Baczyński-poeta, który zginął w czwartym dniu Powstania. Być może gdyby przeżył Powstanie i okres po nim, byłby największym poetą w historii polskiej literatury-był bardzo utalentowany-talent na miarę Mickiewicza, Słowackiego, Kochanowskiego. To było pokolenie wychowywane i kształcone w wolnej Polsce-II RP. To byli Polscy Patrioci-bardzo dzielni i odważni

RÓŻNICA JEST TAKA, ŻE POKOLENIE KOLUMBÓW
                                było wychowywane i kształcone w wolnej, suwerennej Polsce-II RP, a obecna III RP nie jest kontynuacją II RP. Stąd różnica w postawach polskiej młodzieży. Inne wychowanie, inne kształcenie, za mało patriotyzmu w szkołach, w mediach (oczywiście mam na myśli media publiczne i komercyjne).

Patrzę na twarze Pokolenia Kolumbów,
                                Patrzę na twarze Pokolenia Kolumbów, które umierało za Ojczyznę. Patrzę też na migawki w tv o durniach tarzających się w błocie owsiakowych spędów, maszerujących w "tęczowych paradach". Taki już Polaków los, szarpani przez stulecia przez szwabskie psy i sowieckie kundle tracimy tych najbardziej wartościowych obywateli, którzy rozumieli co znaczy poświęcenie i Ojczyzna. Zostają przy życiu ci, którzy garneli się do SB czy UB, a później wychowali swoje dzieci na pokolenie lumpów.

Pokolenie bohaterów i wolnych ludzi
                                Powstańcy Warszawscy to herosi w najczystszej postaci.Ich wola walki z okupantem,olbrzymia wiara w ideały wolnosci,patriotyzmu i duma z poczucie Polskości jest pięknym przykładem beziteresownej miości do ojczyzny.Jakkolwiek może to zabrzmieć zbyt patetycznie,ale Ci dzielni Polacy dali nam przykład jak walczyć o ideały własnego,ukochanego kraju.Parafrazując słowa marszałka Piłsudskiego,że być zwyciężonym, a nie ulec to zwycięstwo, można to odnieść do tych bohaterskich chłopców i dziewczyn z Powstania jak i dzielnej i niezwyciężonej ludności Warszawy.Chwała i wieczna cześć Bohaterom,którzy nie bali się położyć na szaniec swoje niekiedy bardzo młode życie.Ich ideały i ten heroiczny patriotyzm jest świadectwem dla następnych pokoleń.Wdawanie się w dyskusje czy to powstanie było lub nie politycznie opłacalne, jest zwykłym relatywizmem i niezrozumieniem Polskości,wolności jak i podstawowego,elementarnego poczucia wspólnoty zwanej dumnie Polską.

Nie wiem jak kto ale dla mnie Powstanie było jedyną inspiracją do działalności opozycyjnej po 81. Jedyną i nie byłem w tym jedyny smile
                                • al-szamanka Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 22:23
                                  eeeech, za ciężkie to przed spaniem
                                  • czarek_777 Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 22:42
                                    A tu znalazłem ciekawy link na filmy z Powstania nakręcone przez Niemców. Ostatni zatytułowany 'Miasto ruin' ,jest odtwarzany w Muzeum Powstania. AL teraz to już spoko smile

lukas.nowyekran.pl/post/22425,powstanie-warszawskie-widziane-okiem-niemieckiej-kamery
                                • sakral Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 22:40
                                  Czarek

tzw.poprawność polityczna nie pozwala na wypowiedzenie mojej oceny.

a w Czechach Praga nad Wełtawą jest bajecznie pięknym miastem.
                                  • m.maska Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 22:54
                                    Sakral....pieknym naprawde....i most Karola...i obowiazkowo trzeba dotknac stopy Sw.Nepomucena big_grin
                                  • czarek_777 Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 01.08.11, 23:00
                                    Sakral !! masz prawo mieć swoje zdanie i ja je mam prawo mieć smile czytałeś co poniżej ? już w 39 był plan likwidacji Warszawy.

Hans Frank aprobował plany zniszczenia Warszawy jako stolicy Polski. Zawarte były w albumie zadedykowanym mu 6 lutego 1940 przez nazistowskich architektów, m.in. Huberta Grossa, określanym jako tzw. Plan Pabsta, który Frank nieopatrznie zostawił w swoim gabinecie na Wawelu podczas ucieczki z Krakowa w 1945. Plany te wraz dokumentacją zawierały 15 szczegółowych planów miasta z dokumentacją fotograficzną i tekstową – przewidywały zburzenie 95% powierzchni zabudowanej Warszawy i zmianę charakteru miasta na prowincjonalne. W swoim dzienniku, w dniu 4 października 1939 Frank odnotował zgodę Hitlera na nieodbudowanie miasta Warszawy ze zniszczeń wojennych, zburzenie Zamku Królewskiego oraz grabież dzieł sztuki[10].

I co Ty na to ? dobranoc smile
                                    • sakral Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 02.08.11, 00:03
                                      Tekst linka-a życie toczy się dalej;2 Sierpnia-
                                      • m.maska Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 02.08.11, 00:05
                                        Sakral...Sakral... Ty zaloz nowy watek pod ta data... smile Twoja kartka z kalendarza smile
                                        • sakral Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 02.08.11, 00:16
                                          to nie watek

to tylko kartka,następna kartka z kalendarza.
                                          • m.maska Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 02.08.11, 00:30
                                            Ale wlasnie tym mozesz otworzyc nowy watek codzienny.... smile bo poprzedni sie juz przepelnil... smile
                                            • m.maska Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 02.08.11, 00:32
                                              Sakral... a kiedy Ty sypiasz? smile rano jestes i w nocy jestes... ja to ma zaklepana nocna zmiane, ale na rannej rzadko mnie uswiadczysz... smile
                                              • sakral Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 02.08.11, 00:39
                                                ja jestem ponadczasowy

dobrej nocy życzy

Sakral
                                                • m.maska Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 02.08.11, 00:40
                                                  Dobranoc Sakral... smile
    • sakral Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 02.08.11, 13:57
      apel nie został wysłuchany i przyjęty z życzliwym zrozumieniem !!!

Pani Maska i Pan Zorro "szaleją" na Tekst linka- na tej działce-

trzeba trochę odczekać.
      • 1zorro-bis Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 02.08.11, 14:03
        jezeli Tobie Sakral tak bardzo zalezy, to mozemy tylko o "kawce, ciasteczkach, kwiatkach i blawatkach"....
        ZERO religii, polityki, sztuki i innych. I bedzie.....GIT. cool
        A wiec....big_grin
        Kawe wypilem z mleczkiem i dwie lyzeczki cukru. Slodka byla.big_grin
        • sakral Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 02.08.11, 14:24
          Zorro

o kwiatkach,i o seksie też

i będzie GIT i cool
          • 1zorro-bis Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 02.08.11, 14:36
            ..........................................................piwo.......................................................................
      • m.maska Re: RATUJMY KALEJDOSKOP 02.08.11, 14:10
        Sakral... a gdzie to ja tak szaleje?....bo chyba czegos nie wiem....hm...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka