Dodaj do ulubionych

Weisse Rose

08.08.12, 13:13
Braki w edukacji, wielu uzupelnia wlasna kiepska fantazja...

pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82a_R%C3%B3%C5%BCa
niewiele na ten temat po polsku, ale moze warto otworzyc Hohlraumversiegelung i przyjac do wiadomosci, ze jednak nie WSZYSCY... ze ten narod tez padl ofiara...
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Weisse Rose 08.08.12, 13:16
      Powstanie Warszawskie?... a ile razy slyszalo sie, ze wielu mieszkancow Warszawy, slyszac o zblizajacym sie Powstaniu opuszczali miasto? tchorze? niepatrioci? zdrajcy? - bo chcieli zyc? bo instynkt samozachowaczy byl silniejszy niz potrzeba umierania? bo wiedzieli czym to sie skonczy? bo po tym co tam sie wydarzylo, gdyby oni nie opuscili miasta, nie mialby tam juz kto powrocic?
    • m.maska Praska Wiosna... 08.08.12, 13:39
      pl.wikipedia.org/wiki/Praska_wiosna
      dlaczego Polska dokonala inwazji na Czechoslowacje? po takich wlasnych doswiadczeniach? bo co? bo Uklad Warszawski? dlaczego zwykly przecietny Niemiec maszerowal na Polske? bo co? bo chcial umrzec?

dlaczego Polska wybrala sie do Iraku? do Afganistanu? - jakie krzywdy wyrzadzili nam Irakijczycy, a jakie Afganczycy?

dlaczego spoleczenstwo Izraela, po takich wojennych doswiadczeniach, dokonuje wciaz i wciaz inwazji na Palestyne?...

Kto jest ofiara a kto sprawca?

A jesli juz caly Narod niemiecki, to dlaczego nie postawiono calego Narodu przed Trybunalem Norymberskim?
    • m.maska Re: Weisse Rose 08.08.12, 13:49
      Sztuka jest, przyznac sie do bledu... bo to mozna wybaczyc - gorzej jesli ktos idzie w zaparte i za swoje bledy wini wszystkich dookola, tylko nie siebie... bedzie sie w tych bledach zapetlal i nikt normalny, nie uzna tego za sile charakteru, tylko za zwykle tchorzostwo(i tu calkowicie abstrahuje od Powstania Warszawskiego).
      • 1zorro-bis Re: Weisse Rose 08.08.12, 14:07
        teraz Cie zjedza.....smirk
        • m.maska Re: Weisse Rose 08.08.12, 14:45
          historia jest taka a nie inna...
          • 1zorro-bis Re: Weisse Rose 08.08.12, 15:42
            nie dla wszystkich, nie dla wszystkich....big_grin
            Dla jednych katastrofa w Smolensku to katastorfa lotnicza a dla innych to zamach na polskiego prezydenta....big_grin
    • m.maska Re: Weisse Rose 08.08.12, 16:27
      Mam starszego brata... kiedy bylam dzieckiem to on byl duzy, opiekowal sie mna, to on zabieral mnie na sanki i na lyzwy, ale kiedy sam cos przeskrobal i wiedzial, ze szykuje sie bura, potrafil sie juz na zapas zabezpieczyc, przymilajac sie do naszej Babuni. Przyniosl kwiatki, jakies czekoladki i wlasciwie mial juz zalatwionego "adwokata"...
      Lata minely, opuscil kraj, kiedy ja chodzilam jeszcze do szkoly...

Po wielu latach, spotkalam pewnego naute, wydawalo mi sie, ze jest podobny, wspomnialam mu jak w takich przypadkach zachowywal sie moj brat, jego reakcja byla zaskakujaca: Ja? nigdy, zawsze w takich sytuacjach gralem ucisniona niewinnosc - wtedy wzielam to za dobry zart, do glowy mi nawet nie przyszlo, ze ktos naprawde potrafi w sytuacjach jednoznacznych wytworzyc w sobie takie poklady hipokryzji - ale to nie byl zart, to bylo bardzo realne... w obliczu najgorszej podlosci jaka zrobi innym, czlowiek ten we wlasnych oczach byl i jest zawsze ucisniona niewinnoscia...
      • al-szamanka Re: Weisse Rose 08.08.12, 19:34
        ojejejej, czyli taka malutka, niewinna śnieżynka
        • m.maska Re: Weisse Rose 08.08.12, 19:42
          biała, niewinna sniezynka... kiedy krzywdzi innych, to jest w porzadku i to jak najwiekszym, bo jako ucisniona niewinnosc ma do tego prawo, ale kiedy widzi, ze ktos w koncu zamierza odplacic mu tym samym, wtedy biegnie po posilki.... big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka