m.maska Dinant 03.05.13, 01:01 Siedem dni było przed nami, kiedy wyruszyłyśmy o 4:50 we wtorek 23.04. w drogę... program był zaplanowany do ostatniej minuty a i tak nie obyło się bez niespodzianek. Pierwszym przystankiem było Dinant. Niewielkie miasteczko w Ardenach, malowniczo położone nad Mozą. Przystanek - można powiedzieć na papierosa tylko, bo kościół, który chciałyśmy obejrzeć okazał się w remoncie i był zamknięty. W związku z tym przejechałyśmy na drugą stronę rzeki... przeszłyśmy po udekorowanym saksofonami moście i ruszyłyśmy dalej.... Skąd saksofony na moście? a ponieważ mieszkał tam Adolphe Sax, wynalazca saksofonu (XIX wiek) Odpowiedz Link
m.maska Re: Dinant 03.05.13, 01:04 Ten przesmyk między skałami stanowi przejazd i naprawdę jest wyjątkowo wąski, pomyślany wyłącznie na samochody osobowe... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Dinant 03.05.13, 12:54 m.maska napisała: > Wycięłam bliżej ten most pełen saksofonów... > > No kurcze, a ja akurat uwielbiam ten instrument. Ciekawa jestem, czy wydają dźwięk, gdy mocniejszy wiatr powieje? Odpowiedz Link
m.maska Re: Dinant 03.05.13, 13:49 Chyba specjalnie tak wysokie sa, zeby nikomu nie przyszlo do glowy zeby w nie dmuchac... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Dinant 03.05.13, 12:52 m.maska napisała: > > > Ten przesmyk między skałami stanowi przejazd i naprawdę jest wyjątkowo wąski, p > omyślany wyłącznie na samochody osobowe... > > Niesamowite. Ja jechałabym tamtędy dziesiątką, albo w ogóle bym stchórzyła i jechała naokoło Odpowiedz Link
m.maska Re: Dinant 03.05.13, 13:49 Problem w tym, ze tam nie ma naokoło po lewej Moza, po prawej Ardeny... myślę, ze większe transporty maja ogromne objazdy... jadąc tym przesmykiem miałam wrażenie, ze lada moment otrę się lusterkami o jedna ze ścian... Odpowiedz Link
m.maska Re: Dinant 03.05.13, 14:21 Większość belgijskich miast ma bardzo ładne herby... oto herb Dinant - akurat nie jest nadzwyczajny Herb Dinant Odpowiedz Link
m.maska Dinanderie 03.05.13, 18:03 Dinanderie (wiki) To historyczne, używane od XV wieku określenie na odlewane wyroby mosiężne, pochodzące z doliny Mozy, głównym producentem było właśnie Dinant. Z czasem znaczenie tego słowa objęło produkty z całej doliny Mozy, następnie także z Flandrii, Brabancji i sąsiadujących regionów niemieckich, przede wszystkim Aachen(Akwizgran). W Niemczech to określenie poza fachowym językiem historii sztuki od XIX wieku nie jest w użytku, ale w regionach francuskojęzycznych do dzisiaj jest rozpowszechnione. A tutaj kilka przedmiotow dinanderie... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Dinanderie 03.05.13, 18:36 m.maska napisała: > Dinanderie (wiki) > > To historyczne, używane od XV wieku określenie na odlewane wyroby mosiężne, poc > hodzące z doliny Mozy, głównym producentem było właśnie Dinant. > Z czasem znaczenie tego słowa objęło produkty z całej doliny Mozy, następnie ta > kże z Flandrii, Brabancji i sąsiadujących regionów niemieckich, przede wszystki > m Aachen(Akwizgran). > W Niemczech to określenie poza fachowym językiem historii sztuki od XIX wieku n > ie jest w użytku, ale w regionach francuskojęzycznych do dzisiaj jest rozpowsze > chnione. > > A tutaj kilka przedmiotow dinanderie... > > > > > No proszę, cale życie człowiek się uczy - nie miałam o tym nazewnictwie pojęcia. Odpowiedz Link
m.maska Re: Dinanderie 03.05.13, 19:13 Jednym z przykładów dinanderie jest chrzcielnica autorstwa Reiner von Huy (1107-1118) zaliczana do Siedmiu Cudów Belgii i znajdująca się w kościele Sw.Bartolomeo w Liége. Miałam okazję obejrzeć ją w styczniu. Odpowiedz Link
m.maska Re: Dinanderie 03.05.13, 19:29 Chrzcielnica z Liége, znajdująca się w kościele Św. Bartłomieja - uznawana za jeden z Siedmiu Cudów Belgii - to moja fotka ze stycznia Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Dinanderie 03.05.13, 19:33 m.maska napisała: > > > Chrzcielnica z Liége, znajdująca się w kościele Św. Bartłomieja - uznawan > a za jeden z Siedmiu Cudów Belgii - to moja fotka ze stycznia Cudo! Takiej jeszcze nie widziałam. Odpowiedz Link
m.maska Re: Dinanderie 03.05.13, 19:44 Właśnie doczytałam, że głowa Barbarossy z Cappenberg też zalicza się do dinanderie... Jest uznana za pierwszy niezależny portret sztuki europejskiej od czasów Karolingów. Od XII wieku stanowi relikwiarz. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Dinanderie 03.05.13, 19:54 m.maska napisała: > Właśnie doczytałam, że głowa Barbarossy z Cappenberg też zalicza się do dina > nderie... > > > > Jest uznana za pierwszy niezależny portret sztuki europejskiej od czasów Karoli > ngów. Od XII wieku stanowi relikwiarz. > Uff, Maseczko... i Ty to widziałaś własnoocznie!!! Gdybym potrafiła zazdrościć to... a tak tylko się cieszę, że tam byłaś i mogłaś podziwiać. Odpowiedz Link
m.maska Re: Dinanderie 03.05.13, 20:06 al-szamanka napisała: > m.maska napisała: > > > Właśnie doczytałam, że głowa Barbarossy z Cappenberg też zalicza się do [ > b]dina > > nderie...[/b] > > > > > > > > Jest uznana za pierwszy niezależny portret sztuki europejskiej od czasów > Karoli > > ngów. Od XII wieku stanowi relikwiarz. > > > > Uff, Maseczko... i Ty to widziałaś własnoocznie!!! Gdybym potrafiła zazdrościć > to... a tak tylko się cieszę, że tam byłaś i mogłaś podziwiać. A nie nie... tego Barbarossy to ja nie widziałam, ja widziałam relikwiarz ze świętymi szczątkami Karola Wielkiego, który znajduje się w Katedrze w Aachen, tam gdzie można wejść już wyłącznie z przewodnikiem katedralnym.... no i widziałam ten świecznik Barbarossy w Aachen, którego "kopię" oglądałyśmy w bazylice Reims... a tę główkę to można oglądać w kościele Św.Jana Ewangelisty w Cappenberg/Lünen Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Dinanderie 03.05.13, 20:07 m.maska napisała: > al-szamanka napisała: > > > m.maska napisała: > > > > > Właśnie doczytałam, że głowa Barbarossy z Cappenberg też zalicza si > ę do [ > > b]dina > > > nderie...[/b] > > > > > > > > > > > > Jest uznana za pierwszy niezależny portret sztuki europejskiej od c > zasów > > Karoli > > > ngów. Od XII wieku stanowi relikwiarz. > > > > > > > Uff, Maseczko... i Ty to widziałaś własnoocznie!!! Gdybym potrafiła zazdr > ościć > > to... a tak tylko się cieszę, że tam byłaś i mogłaś podziwiać. > > A nie nie... tego Barbarossy to ja nie widziałam, ja widziałam relikwiarz ze św > iętymi szczątkami Karola Wielkiego, który znajduje się w Katedrze w Aachen, tam > gdzie można wejść już wyłącznie z przewodnikiem katedralnym.... no i widziałam > ten świecznik Barbarossy w Aachen, którego "kopię" oglądałyśmy w bazylice Reim > s... a tę główkę to można oglądać w kościele Św.Jana Ewangelisty w Cappenberg/ > Lünen Mniejsza z tym, podróże rozciekawiają, czyta się więcej, poszukuje... Odpowiedz Link
m.maska Re: Dinant 09.05.13, 13:34 Różne miasta mają swoje ławeczki, na których usadzono sławnych obywateli... Dinant ma Saxa Odpowiedz Link
m.maska Dinant - videoclip 10.05.13, 02:04 Z fotografii, które zrobiłam podczas krótkiego pobytu w Dinant zrobiłam mini-videoclip... to bardzo sympatyczne miasteczko nad Mozą Royaume de Belgique - Dinant Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Dinant - videoclip 10.05.13, 08:08 m.maska napisała: > Z fotografii, które zrobiłam podczas krótkiego pobytu w Dinant zrobiłam mini-vi > deoclip... to bardzo sympatyczne miasteczko nad Mozą > > Jeżeli będę miała okazje, to na pewno tam zajadę. Odpowiedz Link
m.maska Re: Dinant - videoclip 10.05.13, 13:38 Moja propozycja jest: poczatek sierpnia, kiedy pewnym jest, ze Palac Krolewski w Brukseli jest otwarty dla publiki... w Brukseli zalega mi Park Laeken a pod Bruksela - Waterloo... mozna zrobic taki trzydniowy wypad - bo jesli nie, to my pojedziemy do Ulm i obejrzymy sobie wszystko po drodze... chyba, ze wybierzesz Ulm - Blaubeuren - Heidelberg - Mannheim itd.... Odpowiedz Link
m.maska Dinant - garść zdjęć 10.05.13, 20:59 picasaweb.google.com/118383654505218407363/RoyaumeDeBelgiqueDinant?noredirect=1 Odpowiedz Link
m.maska Re: Dinant - garść zdjęć 12.05.13, 03:33 A kiedy wjechalysmy juz na te wlasnie droge, ktora wiodla nas ku temu waskiemu przejazdowi miedzy skalami... mniej wiecej w tym miejscu z ktorego robilam fotke, z prawej strony kierujac sie ku przeciwnej, dostojnym krokiem szla kaczka prowadzac za soba gromadke mlodych kaczuszek... samochod jadacy z przeciwnej strony takze sie zatrzymal, usmiechnelismy sie do tego widowiska... po przeciwnej stronie ulicy, przy nabrzezu, oczekiwal, jak mniemam, kaczor na swoja rodzine... Odpowiedz Link
m.maska Namur... 05.05.13, 01:40 Siłą rzeczy znalazło się na drodze do Brukseli. Czasami warto zajrzeć w miejsca niekoniecznie nadzwyczaj popularne - można tam odnaleźć prawdziwe perełki. Tak było i tym razem, chociaż nie dane nam było obejrzeć tego z bliska. Kościół Saint Loop był otwarty a jednak zamknięty - musiałyśmy się zadowolić obejrzeniem wyłącznie przez szklaną szybę. Przygotowywano tam jakiś koncert...to w końcu nie jest daleko, można by tam wrócić, chociaż z zasady nie wracam do miejsc, które obejrzałam - bo tyle jest jeszcze do zobaczenia nowego. Odpowiedz Link
m.maska Re: Namur... 05.05.13, 01:44 A tak naprawdę do Namur ściągnęła mnie ta budowla... i jeszcze kilka pomniejszych... oczywiście była i katedra Saint-Aubain Odpowiedz Link
m.maska Re: Namur... 05.05.13, 14:28 Architektura rzeczywiscie wspaniala - nadziergali sie tam w tym kamieniu sporo Odpowiedz Link
m.maska Re: Namur... 05.05.13, 14:30 Zarowno w Dinant jak i w Namur sa cytadele, hen w gorze - te pominelysmy dyskretnie, w koncu to byly tylko przystanki po drodze... Odpowiedz Link
m.maska Re: Namur... 05.05.13, 14:33 m.maska napisała: > Siłą rzeczy znalazło się na drodze do Brukseli. > Czasami warto zajrzeć w miejsca niekoniecznie nadzwyczaj popularne - można tam > odnaleźć prawdziwe perełki. > Tak było i tym razem, chociaż nie dane nam było obejrzeć tego z bliska. Kościół > Saint Loop był otwarty a jednak zamknięty - musiałyśmy się zadowolić obejrzeni > em wyłącznie przez szklaną szybę. Przygotowywano tam jakiś koncert...to w końcu > nie jest daleko, można by tam wrócić, chociaż z zasady nie wracam do miejsc, k > tóre obejrzałam - bo tyle jest jeszcze do zobaczenia nowego. > > poprawka: to Kosciol Saint Loup... tak mi się jakoś przeczytało, a potem napisało... jaki to jest święty ten Loup? Odpowiedz Link
m.maska Re: Namur... 05.05.13, 14:36 No więc odnalazłam, to był Święty Lupus z Sens... biskup Sens. Odpowiedz Link
m.maska Namur... 12.05.13, 14:41 Z Dinant do Namur bylo okolo 30km ale jak to w miescie a zwlaszcza w samym centrum, bo tam wybralam sobie parking, i nie to zeby ruch byl wielki, ale... uliczki jednokierunkowe a przed nami ciezarowka rozladowujaca towar - stoimy i nie drgniemy ani do przodu, ani do tylu - bo w miedzyczasie za nami juz dobily kolejne samochody... a parking tuz tuz, moze 100 metrow. Na szczescie nie trwalo to dlugo i moglysmy uwolnic sie od samochodu. Samochod w czasie takich wycieczek jest bardzo wygodnym rozwiazaniem - na trasie... ale kiedy wjezdza sie do miasta, pojawia sie problem - gdzie go zostawic i szukanie parkingow i strata czasu i i i.... Odpowiedz Link
m.maska Re: Namur... 12.05.13, 14:56 Nie będę pisać o historii miasta - byłoby to tylko przepisywanie wiadomości z przewodnika, czy wiki - każdy może sobie to poczytać, o ile go to zainteresuje, albo będzie chciał to miasto odwiedzić. Przyciągnął mnie tam widoczek, który jest wizytówką miasta: budynek dawnej giełdy, obecnie teatr, i znajdujący się tuż obok Belfried... z wiki Beffroi – wieża strażnicza zamku, lub miejska dzwonnica w formie wieży wolno stojącej lub związanej z budynkiem ratusza. Budowana w okresie od średniowiecza do renesansu. Dzwony służyły do ostrzegania o pożarze lub innym niebezpieczeństwie, wzywały mieszczan na narady. Występowały przede wszystkim w zachodniej Europie, były typowe dla architektury Flandrii. W Holandii i Belgii, dla miejskiej wieży reprezentacyjnej, używano częściej określenia: Belfried. Przed budynkiem, w którym obecnie mieści się teatr... "przedstawienie" któremu nadałam tytuł: uwolnić ślimaka... Odpowiedz Link
m.maska Katedra Świętego Albana w Namurze 12.05.13, 16:15 z wiki Katedra Świętego Albana w Namurze (nid. Sint-Aubankathedraal, fr. Cathédrale Saint-Aubain de Namur) - główna świątynia diecezji namurskiej w Belgii. Mieści się przy ulicy 1 Rue de l'Eveche w Namurze. Katedra została zaprojektowana przez słynnego szwajcarskiego architekta Gaetano Matteo Pisoniego. Budowę powierzono Jean-Baptiste Chermanne'owi, pierwszy kamień położono 24 czerwca 1751. Świątynia została ukończona w szesnaście lat, ze ze względu na problemy z budową kopuły. Konsekracja odbyła się w dniu 20 września 1772 roku. Elewacja wykonana z wapienia nie mogła znieść czasu i została całkowicie przebudowana w 1900 roku na bardziej surową. Katedra Świętego Albana w Namurze zarowno z zewnatrz, jak i wewnatrz bardziej przypomina znane mi z Rzymu i Lizbony - Panteony... przyzwyczailismy sie do strzelistego gotyku, a tu okraglo ... Odpowiedz Link
m.maska Re: Katedra Świętego Albana w Namurze 16.05.13, 14:53 Ambona... czy w tej Katedrze czy w innych Kosciolach Belgii sa wyjatkowo wyszukane - na ogol drewniane, pieknie rzezbione... a juz szczegolnie wyszukane sa baldachmiy - ale te jeszcze nie raz pojawia sie na moich fotografiach. Odpowiedz Link
m.maska Kościół Saint-Loup w Namur 16.05.13, 19:34 Dawna kaplica sąsiadującej z nim szkoły jezuitów poświęcona świętemu Ignacemu, została wybudowana w latach 1621-1645 wg planów brata Pierre Huyssens, flamandzkiego architekta, jezuity i w 1777 roku zastąpiła kościół Saint-Loup w miejscu w którym znajduje się dzisiaj. Poeta Charles Baudelaire, przyjaciel pochodzącego z Namur grawera Félicien Rops, po wizycie w Namur, określił kościół jako „ponury cud architektury.... wnętrze udekorowanego czarnym, różowym i srebrnym haftem, katafalku”. L’Église Saint-Loup, zainspirowany architekturą kościoła Gesú w Rzymie jest jedną z najpiękniejszych zachowanych budowli barokowych w Belgi. Odpowiada kontrreformacji: gloryfikacji eucharystii, wybaczeniu grzechów i Słowu Bożemu, które symbolizują: ławka komunijna, konfesjonały i ambona. Fasada ma trzy pietra wysokości, zbudowana z piaskowca Mozy i białego kamienia. Kwadratowa wieża, znajdująca się nad apsydą, nigdy nie została ukończona. Dekoracja wnętrza jest niezwykła: rzeźbione w tufie pochodzącym z Mozy sklepienia czy filary z czarnego i czerwonego marmuru. Całość naprawdę piękna... chociaż, jak już pisałam, kościół przygotowywano do jakiego koncertu i był zamknięty - jedyne co mogłam to obejrzeć go z daleka. I tak jestem zdziwiona, że fotki robione przez szyb wyszły całkiem nieźle. Odpowiedz Link
m.maska Re: Namur... 09.05.13, 13:52 Nie bardzo mi idzie pokazywanie tych fotek, może dlatego, że ich tak dużo, może dlatego, że Dinant i Namur to były rzeczywiście tylko przystanki w drodze do Brukseli, chociaż w drodze z Brukseli były też kolejne takie przystanki. Czy powinnam bliżej pisać coś o tych miastach? jeśli kogoś zainteresują, sam sobie znajdzie co na ten temat pisze się w necie i to w wielu językach... Wczoraj kupiłam książkę pt. Reise ich durch Deutschland (podróżuję przez Niemcy) a podtytuł brzmi: Kullturschätze links und rechts der Autobahn (skarby kultury na lewo i prawo od autostrady). Tak właśnie jest, że jeżdżąc po różnych drogach, jeśli ma się oczywiście na to czas, niekiedy warto zjechać na bok żeby nie ominąć tego co naprawdę warto obejrzeć. W ubiegłym roku jadąc do Füssen położonego u podnóża zamków Hohenschwngau i Neuschwanstein, autostrada nagle skierowała mnie do miasta... tym miastem było Ulm - stojąc na moście w korku , który silą rzeczy powstał z żalem spoglądałam na widoczną stamtąd Katedrę - niestety, nie miałam czasu żeby zjechać i obejrzeć ją z bliska... no i tak mi właśnie teraz ten Ulm zalega. Ta Katedra w Ulm, oczywiście znalazła swoje miejsce także w tej książce, a to tylko 100 najpiękniejszych zabytków. Odpowiedz Link
m.maska Namur... videoclip 16.05.13, 14:41 Krotki to byl przystanek w Namur... ale kilka fotek z tego wyszlo chociaz pogoda nie byla nadzwyczajna... Royaume de Belgique Namur Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Namur... videoclip 16.05.13, 18:03 m.maska napisała: > Krotki to byl przystanek w Namur... ale kilka fotek z tego wyszlo chociaz po > goda nie byla nadzwyczajna... > > Piękne wnętrza. Najbardziej jednak zaskoczyła mnie ambona - tak ślicznej nigdy jeszcze nie widziałam, no i kolumny bardzo inne. Odpowiedz Link
m.maska Re: Namur... videoclip 16.05.13, 18:34 al-szamanka napisała: > m.maska napisała: > > > Krotki to byl przystanek w Namur... ale kilka fotek z tego wyszlo smile choc > iaz po > > goda nie byla nadzwyczajna... > > > > > > > Piękne wnętrza. Najbardziej jednak zaskoczyła mnie ambona - tak ślicznej nigdy > jeszcze nie widziałam, no i kolumny bardzo inne. Ta ambona to nic w porównaniu z tą którą oglądałyśmy chyba w Gandawie(Gent)... w każdym razie wszystkie są wyjątkowe, inne od tych, które przywykliśmy oglądać. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Namur... videoclip 16.05.13, 19:31 m.maska napisała: > al-szamanka napisała: > > > m.maska napisała: > > > > > Krotki to byl przystanek w Namur... ale kilka fotek z tego wyszlo s > mile choc > > iaz po > > > goda nie byla nadzwyczajna... > > > > > > > > > > > > Piękne wnętrza. Najbardziej jednak zaskoczyła mnie ambona - tak ślicznej > nigdy > > jeszcze nie widziałam, no i kolumny bardzo inne. > > Ta ambona to nic w porównaniu z tą którą oglądałyśmy chyba w Gandawie(Gent)... > w każdym razie wszystkie są wyjątkowe, inne od tych, które przywykliśmy ogląda > ć. Otóż to, tyle jest na świecie do obejrzenia rzeczy innych, nietypowych. Nad kolumnami musiałam się podziwować, nawet nie wiedziałam, że takie w ogóle istnieją. Odpowiedz Link
m.maska Re: Namur... videoclip 16.05.13, 19:39 al-szamanka napisała: > > Otóż to, tyle jest na świecie do obejrzenia rzeczy innych, nietypowych. > Nad kolumnami musiałam się podziwować, nawet nie wiedziałam, że takie w ogóle i > stnieją. ... bo jakoś mniej się dziwimy kiedy znajdujemy się w innym kręgu kulturowym... wiadomo wtedy, że należy oczekiwać egzotyki ale tutaj w Europie... styl flamandzki odcisnął swoje piętno na malarstwie i w architekturze. Te ratusze, są zupełnie inne od naszych, zbliżone do siebie stylem a jednak zupełnie różne. Zabudowa miasta jest jak widać niewysoka i to odnosi się do wszystkich miast w których byłam... trzecie piętru - rzadko widzi się czwarte. Odpowiedz Link
m.maska Re: Namur... 16.05.13, 20:11 Opuściłyśmy Namur... do Brukseli/Atomium miałyśmy 75km - postanowiłam po drodze zajechać do pensjonatu, który zarezerwowałam, żeby uprzedzić, że przyjedziemy bardzo późno... przecież nie mogłyśmy oczekiwać, że ktoś na nas będzie czekał do godziny 22 czy 23... Właścicielka przyjęła nas bardzo miło, pokazała nam pokój, dała klucz i ruszyłyśmy do Brukseli... było południe kiedy zaparkowałyśmy kolo Atomium... Odpowiedz Link
m.maska Bruksela... 16.05.13, 21:06 no ale przeciez, Bruksela to cala historia - tak zroznicowana i obszerna, ze trzeba do tego odrebnego watku.... Odpowiedz Link
m.maska Herb Belgii 09.05.13, 23:36 Chyba powinnam była umieścić na samym początku tego wątku... ładny jest Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Herb Belgii 10.05.13, 08:10 m.maska napisała: > Chyba powinnam była umieścić na samym początku tego wątku... ładny jest > > Bardzo ładny, kolorowy, dużo chorągiewek i aż trzy lwy!!! Odpowiedz Link
m.maska Re: Herb Belgii 10.05.13, 12:34 al-szamanka napisała: > m.maska napisała: > > > Chyba powinnam była umieścić na samym początku tego wątku... ładny jest > > > > > > > Bardzo ładny, kolorowy, dużo chorągiewek i aż trzy lwy!!! Bardzo powiedzialabym: wypasiony ale tak to z herbami bywa, ze powstaja cale wieki, rozne koligacje pozostawiaja swoje slady na herbie. Belgia byla i francuska i hiszpanska i niederlandzka.... a te flagi na gorze to jak przypuszczam flagi poszczegolnych prowincji. No i ten srodkowy lew z rozczapierzonymi pazurami - podobny znajduje sie na herbie Namur Odpowiedz Link
lotrzynek Re: Herb Belgii 24.07.13, 12:37 Muszę przyznać, że Belgia to bardzo ciekawy kraj. Jego historią interesuję się już od studiów. Zastanawia mnie tylko ten ich konflikt pomiędzy północą a południem... [url=http://platine.pl/herby/panstwo,belgia,1285.html]Herb Belgii[/url] to jeden z piękniejszych herbów państw jakie widziałam. W zupełności oddaje charakter tego kraju. Odpowiedz Link
lotrzynek Re: Herb Belgii 24.07.13, 12:39 lotrzynek napisała: > Muszę przyznać, że Belgia to bardzo ciekawy kraj. Jego historią interesuję się > już od studiów. Zastanawia mnie tylko ten ich konflikt pomiędzy północą a połud > niem... > [url=http://platine.pl/herby/panstwo,belgia,1285.html]Herb Belgii[/url] to jeden z piękniejszych herbów państw jakie widziałam. W zupełności oddaje charakter tego kraju. Herb Belgii Odpowiedz Link
m.maska Re: Herb Belgii 24.07.13, 12:52 Dziekuje za herb Beligii... rzeczywiscie jest w nim zawarta historia tego kraju. konflikt?... moze jest w tym pewna obawa ekspansji Hollendrow, Belgia nie jest az tak podmoknieta No i te jezyki z tym mial juz problem J.Brel. forum.gazeta.pl/forum/w,101385,144482212,144482212,Jacques_Brel.html Odpowiedz Link
m.maska Bruxelles... 18.05.13, 02:28 Brukseli nie da sie zamknac nawet w jednym odrebnym watku - ale... niech to bedzie poczatek - dlatego pozostawiam tutaj linka...w obrazku... (link) Odpowiedz Link