Dodaj do ulubionych

i znowu imigranci

19.10.15, 13:04
Wlasciwie nie mam co marudzic, bo tutaj u mnie w ogole tej nawalnicy nie odczuwam... zawsze uwazalam, ze mam wyjatkowo bezpieczne miejsce na Ziemi. Mowy nie ma zeby tutaj jakas horde sprowadzili, ale juz kilka km dalej to owszem czemu nie, chociaz w ograniczonych ilosciach.
Jesli do wioski, ktora liczy sobie stu mieszkancow sciagaja tysiac uchodzcow - to jest to niezbyt komfortowa sytuacja dla mieszkancow, staja sie mniejszoscia we wlasnym kraju.

www.focus.de/regional/grosse-momentaufnahme-so-sehen-die-deutschen-die-fluechtlingskrise_id_5017982.html
https://p5.focus.de/img/fotos/origs5013716/7582901462-w467-h350-o-q75-p5/urn-newsml-dpa-com-20090101-151014-99-02730-large-4-3.jpg

zal sie robi czlowiekowi kiedy widzi tych steranych wojna ludzi, te kobiety z malutkimi dziecmi... w koncu takie zdjecie mowi samo za siebie...
Obserwuj wątek
    • al-szamanka Re: i znowu imigranci 19.10.15, 19:03
      m.maska napisała:

> Wlasciwie nie mam co marudzic, bo tutaj u mnie w ogole tej nawalnicy nie odczuw
      > am... zawsze uwazalam, ze mam wyjatkowo bezpieczne miejsce na Ziemi. Mowy nie m
      > a zeby tutaj jakas horde sprowadzili, ale juz kilka km dalej to owszem czemu ni
      > e, chociaz w ograniczonych ilosciach.
      > Jesli do wioski, ktora liczy sobie stu mieszkancow sciagaja tysiac uchodzcow -
      > to jest to niezbyt komfortowa sytuacja dla mieszkancow, staja sie mniejszoscia
      > we wlasnym kraju.
      >
      > www.focus.de/regional/grosse-momentaufnahme-so-sehen-die-deutschen-die-fluechtlingskrise_id_5017982.html
      > https://p5.focus.de/img/fotos/origs5013716/7582901462-w467-h350-o-q75-p5/ur
> n-newsml-dpa-com-20090101-151014-99-02730-large-4-3.jpg
      >
      > zal sie robi czlowiekowi kiedy widzi tych steranych wojna ludzi, te kobiety z m
      > alutkimi dziecmi... w koncu takie zdjecie mowi samo za siebie...

No i wyraźnie na bosaka przyszli, obszarpani, niedożywieni, ze śmiertelnym strachem w oczach...
        • czarek_sz Re: i znowu imigranci 20.10.15, 18:15
          To jakiś amok jest, ta migracja do Europy milionów Muzułmanów bo to będą miliony. Bo czy Merkel coś nawiedziło dopadła Ją pomroczność jasna ,że powiedziała - przyjmiemy każdą ilość emigrantów. Przecież to jest wyrok nie tylko na Niemcy ale także na Europę. Trzeba nam wskrzesić Sobieskiego ?
            • czarek_sz Re: i znowu imigranci 20.10.15, 18:42
              Dla lemingów i GWnianych prof Wolniewicz to faszysta i oszołom. Śmiać się z tego czy płakać jak sądzisz Halusia ?
              • super.halusia Re: i znowu imigranci 20.10.15, 18:50
                Myślę,że Pan Profesor ma rację.
                • czarek_sz Re: i znowu imigranci 20.10.15, 18:58
                  Też tak uważam. Nie dajmy się zwariować i zmanipulować to podstawowa zasada by być człowiekiem rozumnym a nie kukłą którą inni sterują.
      • rena-ta49 Re: i znowu imigranci 20.10.15, 19:24
        Tak,tak strasznie wyglądają ,tacy zabiedzeni i seksu im najbardziej ponoć brakujesmilesmile
        • czarek_sz Re: i znowu imigranci 20.10.15, 19:31
          Podobno aż jądra od tego mają spuchnięta. Nowacka Kopacz pomóżcie im się rozładowaćsmile
    • rena-ta49 Zeltlager k/Salzburga odkryto trąd. 21.10.15, 15:26
      www.krone.at/Oesterreich/Fall_von_Lepra_in_Salzburger_Asyl-Zeltlager-Keine_Gefahr-Story-472763
      • super.halusia Re: Zeltlager k/Salzburga odkryto trąd. 21.10.15, 15:42
        Czyli,już się zaczęło.
      • m.maska Re: Zeltlager k/Salzburga odkryto trąd. 21.10.15, 15:45
        No ale wielkie hurrra kiedy Kaczynski o tym wspomnial - przeciez kazdy srednio rozgarniety obywatel 0 tym wie... Hiszpanie zdziesiatkowali Indian przywozac im ze Starego Kontynentu choroby.
        • super.halusia Re: Zeltlager k/Salzburga odkryto trąd. 21.10.15, 16:03
          Bo o tym,to nie chcą mówić,a prawda jest inna,czego już mamy dowód
          • czarek_sz Nareszcie 21.10.15, 16:32
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19057220,energiczna-deportacja-imigrantow-niemcy-chca-do-tego-uzywac.html?lokale=local#BoxNewsLink
            A co na to król Europy który odsądzał od czci i wiary tych którzy nie wpuszczali islamistów ? bo przecież to nie imigranci te młode byczki elegancko ubrane i rozradowane od ucha do ucha.
            • rena-ta49 Re: Nareszcie 21.10.15, 20:47
              "Król" Europy siedzi cicho ,nie am tam nic do gadania.
              Chodzą słuchy ,że chcą się go pozbyć.
          • al-szamanka Re: Zeltlager k/Salzburga odkryto trąd. 21.10.15, 17:37
            Ale zauważyliście, że ta wiadomość jest sprzed miesiąca.
            Ale pomimo że to w moim mieście dowiaduje się o tym dopiero dzisiaj. Takie informacje nie są rozdmuchiwane... ale gdy jakaś podrzędna aktoreczka założy trampki do wieczorowej kiecki to hoho, gada się o tym tygodniami.
            • rena-ta49 Re: Zeltlager k/Salzburga odkryto trąd. 21.10.15, 20:49
              Generalnie media założyły "kłódkę"
              na takie art. u nas też.
              • al-szamanka Re: Zeltlager k/Salzburga odkryto trąd. 21.10.15, 21:28
                rena-ta49 napisała:

> Generalnie media założyły "kłódkę"
                > na takie art. u nas też.

Ale ci, co się przy imigrantach krzątają noszą maseczki na twarzach... czyli wiedzą, że są zagrożeni, tyle że władza tego dalej nie podaje.
                • czarek_sz Re: Zeltlager k/Salzburga odkryto trąd. 21.10.15, 21:40
                  Szeptana propaganda robi swoje. Na Różycu mówią że PO ledwo dycha. I tak trzymać.
    • m.maska Re: i znowu imigranci 23.10.15, 12:51
      Niemcy: Deportacje imigrantów rozpoczną się już w przyszłym tygodniu

Niemieckie władze przyspieszyły wprowadzanie w życie zaostrzonych przepisów azylowych. Już w przyszłym tygodniu mają rozpocząć się deportacje imigrantów, którym odmówiono statusu azylanta bądź uchodźcy. Początkowo nowe prawo miało obowiązywać od listopada.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/news-niemcy-deportacje-imigrantow-rozpoczna-sie-juz-w-przyszlym-t,nId,1908949#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Takie deportacje wypadna duzo taniej niz utrzymywanie przez lata uchodzcow ekonomicznych albo i przez generacje.
      • leziox Re: i znowu imigranci 23.10.15, 16:18
        Na pewno będzie taniej z tymi deportacjami.
        Tylko ja mam takie pytanie:
        - Na cholerę było w takim razie wpuszczać? I dlaczego dopiero pod naciskiem narodu Angie M. zaczęła zmieniać kierunek?
        Jeszcze niedawno wszak wrzeszczała że przyjmie wszystkich.
        Tylko że ok. połowa narodu pozwala sobie mieć odmienne zdanie niż utrzymywane przez niego pasożyty...
        • m.maska Re: i znowu imigranci 23.10.15, 17:04
          Mysle, ze takie pytania stawia wielu Niemcow... chyba jednak nie polowa narodu, sadzac po komentarzach to przynajmniej 80%...
    • m.maska uffff... a ja myslalam, 23.10.15, 18:13
      ze Angela otrzasnela sie z tego amoku - teraz bedzie uchodzcow bezposrednio jeszcze zabierac z Bliskiego Wschodu, a reszta przyjdzie na piechote... niesamowite - co ona jeszcze wymysli?

www.focus.de/politik/deutschland/um-gefaehrliche-reisen-zu-stoppen-merkel-will-fluechtlinge-direkt-nach-europa-bringen-lassen_id_5035188.html
      • al-szamanka Re: uffff... a ja myslalam, 23.10.15, 20:19
        m.maska napisała:

> ze Angela otrzasnela sie z tego amoku - teraz bedzie uchodzcow bezposrednio jes
        > zcze zabierac z Bliskiego Wschodu, a reszta przyjdzie na piechote... niesamowit
        > e - co ona jeszcze wymysli?
        >
        > www.focus.de/politik/deutschland/um-gefaehrliche-reisen-zu-stoppen-merkel-will-fluechtlinge-direkt-nach-europa-bringen-lassen_id_5035188.html

Zastanawiam się czy z nią wszystko w porządku, to wygląda na początek jakiejś chronicznej choroby.
    • rena-ta49 Brutalny gwałt na Polce w centrum Warszawy. 24.10.15, 12:27
      wiadomosci.wp.pl.whyv.clonezone.link/gwa%C5%82t
      • al-szamanka Re: Brutalny gwałt na Polce w centrum Warszawy. 24.10.15, 17:07
        rena-ta49 napisała:

> wiadomosci.wp.pl.whyv.clonezone.link/gwa%C5%82t

Uważam, że po złapaniu trzeba mu pokazać co to jest polska szaria... i odrąbać mu bez znieczulenia.
        • m.maska Re: Brutalny gwałt na Polce w centrum Warszawy. 24.10.15, 18:03
          No ale zapewne tuz obok na innych forach podniesie sie wrzask, ze przeciez nic sie jeszcze nie stalo ... nie nie... stalo sie juz bardzo wiele, wiele o czym sie nie mowi i nie pisze, bo jest na to blokada i to nie tylko w Polsce ale takze tutaj w Niemczech - policja ma wytyczne, zeby nie bylo wyciekow do prasy. Tylko to co wycieknie i czego juz ukryc sie nie da wylazi na swiatlo dzienne - w Niemczech, bo w Polsce posluszna prasa milczy - jeszcze.
          To z czego biora sie protesty rodzimej ludnosci we Francji, w Belgii, w Niemczech, w Szwecji - bo tacy mili ludzie przybyli?
        • super.halusia Re: Brutalny gwałt na Polce w centrum Warszawy. 24.10.15, 20:01
          al-szamanka napisała:

> rena-ta49 napisała:
          >
          > > rel="nofollow">wiadomosci.wp.pl.whyv.clonezone.link/gwa%C5%82t
          >
          > Uważam, że po złapaniu trzeba mu pokazać co to jest polska szaria... i odrąbać
          > mu bez znieczulenia.

I solą posypać
        • rena-ta49 Re: Brutalny gwałt na Polce w centrum Warszawy. 24.10.15, 21:20
          al-szamanka napisała:

> rena-ta49 napisała:
          >
          > > wiadomosci.wp.pl.whyv.clonezone.link/gwa%C5%82t
          >
          > Uważam, że po złapaniu trzeba mu pokazać co to jest polska szaria... i odrąbać
          > mu bez znieczulenia.

To dopiero się zacznie,na razie jest ich niewielu.

Ps. Zgadzam się ,narzędzie przestępstwa należy unicestwićwink
          • al-szamanka Re: Brutalny gwałt na Polce w centrum Warszawy. 25.10.15, 05:16
            rena-ta49 napisała:

> al-szamanka napisała:
            >
            > > rena-ta49 napisała:
            > >
            > > > wiadomosci.wp.pl.whyv.clonezone.link/gwa%C5%82t
            > >
            > > Uważam, że po złapaniu trzeba mu pokazać co to jest polska szaria... i od
            > rąbać
            > > mu bez znieczulenia.
            >
            > To dopiero się zacznie,na razie jest ich niewielu.
            >
            > Ps. Zgadzam się ,narzędzie przestępstwa należy unicestwić
            wink

Myślę, że to najlepszy sposób... także aby wystraszyć innych.
            • rena-ta49 Austria u kresu 25.10.15, 09:19
              Czu UE przez to może się rozpaść, sądzę ,ze tak.
              Winna takiego obrotu spraw będzie niestety Angela.
              www.tvp.info/22338457/austria-alarmuje-jestesmy-u-kresu-ostrzega-przed-rozpadem-ue
    • m.maska Re: i znowu imigranci 24.10.15, 13:08
      Szwecja: Podpalono kolejny ośrodek dla uchodźców

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/raporty/raport-imigranci-z-afryki/informacje/news-szwecja-podpalono-kolejny-osrodek-dla-uchodzcow,nId,1909491#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

A co z Francja? ktora stoi na progu wojny domowej?
      • rena-ta49 Re: i znowu imigranci 25.10.15, 07:35
        Gdzieś czytałam,że oni sami podpalają te ośrodki,
        by dostać mieszkania.
        Nie ma dnia by nie było takiego podpalenia.
        • super.halusia Re: i znowu imigranci 25.10.15, 08:23
          A potem modlitwy do Allacha i biadolenie.
        • m.maska Re: i znowu imigranci 25.10.15, 11:00
          rena-ta49 napisała:

> Gdzieś czytałam,że oni sami podpalają te ośrodki,
          > by dostać mieszkania.
          > Nie ma dnia by nie było takiego podpalenia.

A skad im takie ilosci mieszkan wytrzasna? z rekawa?
    • al-szamanka a w Szwajcarii nie chcą muzułmanów 27.10.15, 15:29
      niewygodne.info.pl/artykul6/02564-Wybory-w-Szwajcarii-wygrywa-antyislamska-prawica.htm
      • czarek_sz Re: a w Szwajcarii nie chcą muzułmanów 27.10.15, 18:00
        I Niemcy Holendrzy Szwedzi itd nie wpadli w histerię ?
        • leziox Re: a w Szwajcarii nie chcą muzułmanów 27.10.15, 18:39
          W Szwecji na razie palą.
          Ośrodki dla emigrantów.
          Nikt w panikę nie wpada.-
    • al-szamanka Re: i znowu imigranci 29.10.15, 21:25
      W Austrii.
      Kto tu widzi dzieci i kobiety?... no jedna i też nie wiadomo, czy to czasem nie tłumaczka.

https://zmianynaziemi.pl/sites/default/files/imagecache/440na300/dthdht_0_0.jpg
        • czarek_sz Re: imigrantom oddać wszystko... 01.11.15, 08:04
          Europa jaką znamy w jakiej jeszcze /mimo wszystko/ żyjemy zdycha na naszych oczach.
        • rena-ta49 Re: imigrantom oddać wszystko... 01.11.15, 11:20
          Tylko czekać jak zachce im się Twojego mieszkania,
          to cię wykwaterują?
          w końcu oni potrzebują ,a będzie ich milion:
          www.tvp.info/22452483/nie-800-tysiecy-a-milion-imigrantow-dotrze-w-tym-roku-do-niemiec
          • m.maska Ucieczka z Afganistanu 01.11.15, 11:35
            Ten reportaz czytalam w miesieczniku GEO... i juz na poczatku zatkalo mnie.
            Wyobrazenia uchodzcow o tym co ich czeka w tym "raju" niejednego by powalilo, ale i tv ARTE zrobila reportaz na ten temat.

Flucht aus Afghanistan
            Dienstag, 06. Oktober um 20:15 Uhr (55 Min.)

Zwei Afghanen betrachten die Stadt Kabul und sprechen über ihren Traum: Sie wollen nach Europa, genauer gesagt, nach Paris, diese außergewöhnliche Stadt, über der angeblich jeden Morgen Hubschrauber Parfüm versprühen. 2013 brechen die beiden Träumer auf. Drei weitere Weggefährten schließen sich ihnen an ..

przeklad:
            Dwoch Afganczykow obserwuje Kabul i mowia o swoich marzeniach: oni chca do Europy a dokladniej do Paryza, tego niezwyklego miasta nad ktorym ponoc kazdego poranka helikoptery rozpylaja perfumy. Tych dwoch marzycielu rozpoczelo swoja wedrowke w 2013 roku. Trzech kolejnych dolaczylo do nich...

--------

Takie wyobrazenia maja o tym co ich czeka, przybywaja do Europy i do dyspoozycji maja mate pod namiotem... bylo tam tez cos o tym ze zbuduja sobie domy... oczekiwania sa niewyobrazalne i strach pomyslec co sie stanie kiedy zostana skonfrontowani z rzeczywistoscia.
            • al-szamanka muzułmanie robią co chcą 01.11.15, 22:20

prawicowyinternet.pl/szwajcaria-muzulmanscy-uczniowie-zmienili-szkole-w-pieklo-dla-szwajcarskich-dziewczyn/
              • rena-ta49 Re: muzułmanie robią co chcą 03.11.15, 17:19
                Niemcy: imigranci szturmują kuchnie dla ubogich. Dochodzi do bijatyk z bezdomnymi. "Nie starczy dla wszystkich"
                www.welt.de/regionales/nrw/article148386212/Die-Tafeln-die-Fluechtlinge-und-der-Futterneid.html
                • m.maska Re: muzułmanie robią co chcą 03.11.15, 18:00
                  Jestem ciekawa jak dlugo bedzie trwac zanim dojdzie do wybuchu...
      • m.maska Re: i znowu imigranci... ciekawe 06.11.15, 23:15
        Booooooosz, to ja mam tutaj rzeczywiscie jeszcze luksusowo.
        • al-szamanka Re: i znowu imigranci... ciekawe 07.11.15, 07:59
          m.maska napisała:

> Booooooosz, to ja mam tutaj rzeczywiscie jeszcze luksusowo.

Oj masz, ja już się o to dobrze ocieram sad
    • m.maska Prawo azylu 10.11.15, 16:58
      Julia Klöckner macht Druck auf SPD: „Asyl ist kein Recht für ganze Nationen“

No to sie obudzili, tylko troche za pozno... trzeba bylo o tym myslec, jak zaczeli otwierac granice dla calych narodow: "Azyl to nie prawo dla calych narodow"...
      Teraz im sie przypomnialo, ze nalezy sprawdzac kazdego na okolicznosc azylu a nie przyjmowac hurtem.
    • m.maska Szwecja... 11.11.15, 20:56
      przywraca kontrole graniczne... i co to ma dac?
      • leziox Re: Szwecja... 11.11.15, 21:09
        Nic bo to powinna być taka granica jak kiedyś Polski z Rosją. Mysz się nie prześliznęła, mimo że byliśmy podobno bratnimi krajami socjalistycznego kołchozu. Pogranicznicy mieli prawo strzelać bez ostrzeżenia na widok jakiegokolwiek cienia.
        I taka granica zdałaby skutek.
        A tak - mamy znowu do czynienia z tanim populizmem.
        • al-szamanka Re: Szwecja... 12.11.15, 07:22
          Ostatnio, gdy jechałam na niemiecką stronę też była kontrola. Zatrzymywali na granicy samochody i sprawdzali, na mnie machnęli ręką - jako blondynka nie byłam podejrzana.
          • leziox Re: Szwecja... 14.11.15, 01:58
            Paryż pozdrawia.
            Szkoda słów.
            I jak tu być political correct?
            No k.wa, jak?!
            • m.maska Re: Szwecja... 14.11.15, 02:21
              Wstrzas...
              • m.maska Paryz... 14.11.2015 14.11.15, 02:35
                Totez jak czytam wypowiedzi zwolennikow sprowadzania tej dziczy do Polski to mi sie az przewraca - to byla tylko kwestia czasu, czekali az umieszcza swoich tam gdzie trzeba. Wsrod tej nawalnicy ktora wpuscili do Europy, z gory wiadomo bylo, ze bedzie wielu potencjalnych zamachowcow.
                Uchodzcy - kobiety, dzieci, biedni tacy - tylko dziwnym trafem zwykle widzialo sie mlodych mezczyzn i to wygladajacych tak jakby dopiero wyszli od fryzjera... bieeeedni tacy.
                No ale to co sie dzisiaj wydarzylo w Paryzu, bedzie nie lada argumentem dla krajow, ktore nie zgadzaly sie na "przydzialy" - niech sobie teraz Merkel glowe urywa - sama zostanie z tym problemem.
                • m.maska Re: Paryz... 14.11.2015 14.11.15, 02:46
                  Angela Merkel: "Wir schaffen das!'' WAS?????????????????????????????????
                  • al-szamanka Re: Paryz... 14.11.2015 14.11.15, 09:11
                    m.maska napisała:

> Angela Merkel: "Wir schaffen das!'' WAS?????????????????????????????????

Właśnie słucham w telewizji co gada.... bzduuuuuuuuuuuuuuury, slogany... i ani słowa o prawdziwych przyczynach.
                • al-szamanka Re: Paryz... 14.11.2015 14.11.15, 09:16
                  m.maska napisała:

> Totez jak czytam wypowiedzi zwolennikow sprowadzania tej dziczy do Polski to mi
                  > sie az przewraca - to byla tylko kwestia czasu, czekali az umieszcza swoich ta
                  > m gdzie trzeba. Wsrod tej nawalnicy ktora wpuscili do Europy, z gory wiadomo by
                  > lo, ze bedzie wielu potencjalnych zamachowcow.
                  > Uchodzcy - kobiety, dzieci, biedni tacy - tylko dziwnym trafem zwykle widzialo
                  > sie mlodych mezczyzn i to wygladajacych tak jakby dopiero wyszli od fryzjera...
                  > bieeeedni tacy.
                  > No ale to co sie dzisiaj wydarzylo w Paryzu, bedzie nie lada argumentem dla kra
                  > jow, ktore nie zgadzaly sie na "przydzialy" - niech sobie teraz Merkel glowe ur
                  > ywa - sama zostanie z tym problemem.

W Paryżu stan wyjątkowy. Koleżanka, która tam mieszka od ponad 30 lat doniosła mi, że ulice jak wymiecione, ludzie boją się wychodzić z mieszkań, metro nie działa.
                  Europa ma coraz większą szansę, aby upaść i już się nie podnieść... jeszcze trochę imigrantów i będzie załatwione.
                  • leziox Re: Paryz... 14.11.2015 14.11.15, 12:16
                    Prawda jest taka że rdzenna ludność Europy zacznie się zbroić. Gdyby pare osób w tym klubie posiadało przy sobie broń, na pewno bydłu strzelającemu do nich nie poszłoby tak łatwo.
                    To że politykom się takie co nie spodoba, nie ma znaczenia, skoro oni nie mają możliwości aby obronić ludność swojego kraju.
                    Co za tym idzie, muzułmanie będą mieli coraz bardziej przej.bane.
                    • m.maska Re: Paryz... 14.11.2015 14.11.15, 13:02
                      Muzulmanie nie maja wielkich szans na opanowanie Europy... wydaje im sie, ze Europa syta, bogata, wygodna jest takze leniwa i bedzie to latwy kawalek do polkniecia... to wszystko pozory, bo ten dobrobyt nikomu nie spada z nieba i ten spokojny weekend czy urlop to nie zwasze jest oczywistosc - pozory myla i spoleczenstwa europejskie nie dadza sie ot tak po prostu pochlonac arabskiej dziczy.
                      • al-szamanka Re: Paryz... 14.11.2015 14.11.15, 16:16
                        m.maska napisała:

> Muzulmanie nie maja wielkich szans na opanowanie Europy... wydaje im sie, ze Eu
                        > ropa syta, bogata, wygodna jest takze leniwa i bedzie to latwy kawalek do polkn
                        > iecia... to wszystko pozory, bo ten dobrobyt nikomu nie spada z nieba i ten spo
                        > kojny weekend czy urlop to nie zwasze jest oczywistosc - pozory myla i spolecze
                        > nstwa europejskie nie dadza sie ot tak po prostu pochlonac arabskiej dziczy.

Oby się Twoje słowa spełniły.
                        Może w końcu, po tym co się teraz stało, otrzeźwieją polityczni idioci.
                        • rena-ta49 Re: Paryz... 14.11.2015 14.11.15, 17:43
                          "Od lat najbardziej antyeuropejskim krajem w Europie są Niemcy, politykiem - Merkel. Władimir Putin musi być zachwycony jej "dziełem".
                          twitter.com/SamPereira_/status/665565535892033537

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka