al-szamanka 01.03.20, 11:54 rozpoczyna się wiosennie. Ciut popadało, ale jest 10°C, ptaszęta świergolą... oby tak dalej Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a74-7 Re: marzec 01.03.20, 12:15 Nasze ptaszeta tez niezle nadaja w swoim ptasim radio ,wykapane przez lutowe deszcze... Dzis slonce ostre,ale wiatr mrozi. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: marzec 01.03.20, 14:03 A tak się prezentują moje wczorajsze zbiory niedźwiedziego czosnku Odpowiedz Link
m.maska Re: marzec 01.03.20, 14:22 A we Wrocku 15stopni. Dzisiaj poczatek astronomicznej wiosny Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: marzec 01.03.20, 17:39 m.maska napisała: > A we Wrocku 15stopni. Dzisiaj poczatek astronomicznej wiosny > Takie widoki cieszą oczy w marcu Odpowiedz Link
al-szamanka Re: marzec 01.03.20, 18:39 rena-ta49 napisała: > m.maska napisała: > > > A we Wrocku 15stopni. Dzisiaj poczatek astronomicznej wiosny > > > > Takie widoki cieszą oczy w marcu > Mnie już cieszą od prawie miesiąca. Odpowiedz Link
a74-7 Re: marzec 02.03.20, 19:34 He he ,dziwne zjawisko z camelia zaczela kwitnac , ale wszystkie kwiaty otwieraja sie w srodku drzewka , na zewnatrz paki tylko ,wstydliwa jakas ,albo wyjatkowo dba o swoje kwiaty Odpowiedz Link
al-szamanka Re: marzec 02.03.20, 20:56 a74-7 napisał: > He he ,dziwne zjawisko z camelia > zaczela kwitnac , ale wszystkie kwiaty otwieraja sie w srodku drzewka , na zewn > atrz paki tylko ,wstydliwa jakas ,albo wyjatkowo dba o swoje kwiaty > Myślę, że w środku drzewka jest cieplej po prostu. A kwiaty cudne. Odpowiedz Link
a74-7 Re: marzec 02.03.20, 21:35 I pewnie duzo kiatow bedzie, niech tylko zimno troche odpusci Odpowiedz Link
al-szamanka Re: marzec 03.03.20, 14:20 Chyba juz odpuscilo. U mnie powietrze parne. lagodne, Klienci ospali jak to przy zmeczeniu JUZ wiosennym Odpowiedz Link
m.maska Re: marzec 03.03.20, 15:36 U Ciebie moze odpuscilo - u mnie na zmiane pada i slonce sie przebija, ale zimno i juz. Odpowiedz Link
a74-7 Re: marzec 03.03.20, 15:56 A u mnie zimno nie odpuszcza .Rtec w termometrze raz w gore ,raz w dol. Powrocily zimne noce. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: marzec 03.03.20, 17:28 a74-7 napisał: > A u mnie zimno nie odpuszcza .Rtec w termometrze raz w gore ,raz w dol. > Powrocily zimne noce. U mnie wiatr wreszcie się uspokoił,jest ciepło ,ale deszczowo. Co chwilę kropi, przez cały dzień. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: marzec 03.03.20, 17:27 a74-7 napisał: > He he ,dziwne zjawisko z camelia > zaczela kwitnac , ale wszystkie kwiaty otwieraja sie w srodku drzewka , na zewn > atrz paki tylko ,wstydliwa jakas ,albo wyjatkowo dba o swoje kwiaty > Pięknie kwitnie. Odpowiedz Link
a74-7 Re: marzec 03.03.20, 17:37 Spojrz ,jak peonia drzewiasta drapieznie broni swoich paczkow. Taki pak przemieni sie w wielki 15 cm w srednicy kwiat . Odpowiedz Link
al-szamanka Re: marzec 08.03.20, 08:08 Eeeeech, słońce wyszło niesamowite, a ja do pracy muszę... Odpowiedz Link
a74-7 Re: marzec 08.03.20, 10:56 Tez slonecznie , w sloncu goraco; moj stary juz akumuluje wit.D w ogrodku , znaczy sie: opala Spokojnego dnia w pracy, Al Odpowiedz Link
al-szamanka Re: marzec 08.03.20, 16:34 a74-7 napisał: > Tez slonecznie , w sloncu goraco; moj stary juz akumuluje wit.D w ogrodku , zna > czy sie: opala > Spokojnego dnia w pracy, Al Ha, udalo mi sie dzisiaj wykroic polgodzinna pauze i tez posiedzialam w sloncu, tak jak Twoj zatankowalam nieco wit.D… az sie zgrzalam. Od razu wiecej motywacji do pracy, a jeszcze 2,5 godz. musze wytrwac Odpowiedz Link
al-szamanka Re: marzec 12.03.20, 13:39 20°C, slonce tak wiosenne, ze az sie chce spiewac…. gdyby nie rzeczy niesympatyczne. Otoz nad ranem snil mi sie nasz znajomy znachor od lewatywy. Siedzial w fotelu i jak zwykle bredzil te swoje brudy. Ale do tego jestem przyzwyczajona i w sumie nie ruszyloby to mnie gdyby nie to, ze na stopkach mial malutkie paputki, jak dziecko… co to moze oznaczac. Odpowiedz Link
a74-7 Re: marzec 12.03.20, 15:39 byc moze ,ze drepcze malenstwo w miejscu,ani kroczku do przodu...nawet te zachwalane na wyrost wkladki nie zmieszcza sie do tych paputkow , hmmmm....czy ja wiem...? a co, ja kasandra jestem ? Odpowiedz Link
a74-7 Re: marzec 12.03.20, 18:58 Dzis bylo slonecznie i bardzo wietrznie w porywach ... Camelie juz kwitna i magnolie niesmialo otwieraja paki.... Nikt nie ma czasu podziwiac ... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: marzec 12.03.20, 19:55 Wypadłam na przerwie z pracy, aby nieco świeżego powietrza powąchać i przy okazji taaaakie foty strzeliłam... Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: marzec 13.03.20, 07:16 al-szamanka napisała: > Wypadłam na przerwie z pracy, aby nieco świeżego powietrza powąchać i przy okaz > ji taaaakie foty strzeliłam... > > > > > > O! wiosna w pełni!Gorzej jak mróz przyjdzie. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: marzec 13.03.20, 07:17 a74-7 napisał: > Dzis bylo slonecznie i bardzo wietrznie w porywach ... > Camelie juz kwitna i magnolie niesmialo otwieraja paki.... > Nikt nie ma czasu podziwiac ... W Polsce wczoraj wiatr zrobił sporo szkód ,zwłaszcza w zachodniopomorskim. Dzisiaj u mnie od rana deszcz. Odpowiedz Link
a74-7 Re: marzec 13.03.20, 12:35 Bialy kwitnacy bzik o tej porze to faktycznie wczesna niespodzianka Moj za oknem dopiero zieleni sie ....A drzewka owocowe juz kwitna . Odpowiedz Link
al-szamanka Re: marzec 17.03.20, 10:36 Właśnie wróciłam z miasta, zaraz jadę do pracy. Niesamowite, wiosna jak się patrzy, jest cudownie, ptaki wrzeszczą rozradowane, forsycje pysznią się jak nigdy, pigwy obsypane malinową różowością... a ludzie? Nie ma ich prawie, miasto wymiecione z człowieka. Zamknięty mój sklep z marihuaną, u Chińczyków sprzedają przez małe okienko bezkontaktowo, produkty przesuwane są w kartonikach, tak samo wydawane pieniądze. Autobusy najczęściej jeżdżą puste, w niektórym jedna, maksymalnie dwie osoby. Zachomikowałam. Dwa słoiczki masła orzechowego i ćwierć kg świeżego imbiru. Czuję się zabezpieczona na następne dwa tygodnie. Odpowiedz Link
a74-7 Re: marzec 17.03.20, 17:55 jak czytalam , Holendrzy stoja w kolejkach , zeby zaopatrzyc sie w ziolo Odpowiedz Link
a74-7 Re: marzec 17.03.20, 18:34 kilka foci z opustoszalego Londka www.standard.co.uk/news/uk/uk-coronavirus-death-toll-latest-figures-increase-a4389876.html Paradise dla fotografow ,prada ? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: marzec 21.03.20, 06:33 Po cudownie słonecznych dniach leje jak z cebra... może deszcz zmyje choć trochę zarazy. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: marzec 21.03.20, 11:56 al-szamanka napisała: > Po cudownie słonecznych dniach leje jak z cebra... może deszcz zmyje choć troch > ę zarazy. > Oby! U mnie też od rana pada i ochłodziło się. Od środy znów zawita prawdziwa wiosna? Odpowiedz Link
a74-7 Re: marzec 21.03.20, 15:14 12stopni , slonecznie ,ale wietrznie ,co gorsza ,wiatr ze wschodu Odpowiedz Link
al-szamanka Re: marzec 21.03.20, 16:05 a74-7 napisał: > 12stopni , slonecznie ,ale wietrznie ,co gorsza ,wiatr ze wschodu Myślisz, że coś strasznego wraz z nim przyfrunie? Odpowiedz Link
a74-7 Re: marzec 21.03.20, 17:27 Hi,hi,hi , syn sasiada wlasnie zrobil nam(trendy) prezent : zgadnijcie co to ? Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: marzec 24.03.20, 08:37 a74-7 napisał: > moja camelia wam macha listkami > Slicznie kwitnie. Odpowiedz Link
a74-7 Re: marzec 23.03.20, 15:14 Wczoraj obchodzilismy Dzien Matki Obchodzilismy po raz pierwszy z daleka... no ale od czego sa konferki telefoniczne ???? Ze wzgledu na obostrzenia kartki otrzymalam wczesniej , dzieli nas pewien dystans ,wiec tak, na wszelki wypadek Ale i tak nie wytrzymala , wieczorem byla osobista dostawa kfiotkow , stukniecie sie lokietkami i mua, mua w powietrze ;-D No coz, czasami trzeba sie popukac w goowke, mimo woli Odpowiedz Link
a74-7 Re: marzec 23.03.20, 21:12 Pogoda byla ciuuudna wiec pod wieczor wszyscy separowalismy sie w otoczeniu wlasnych ogrodkow, oczywista izolujac sie od sasiadow i okadzajac sie dymem z BBQ Odpowiedz Link
al-szamanka Re: marzec 23.03.20, 22:01 Jestem zaniepokojona, bo dzisiaj rano bylo -1, a jutro ponoc -5, wszystko co kwitnie wymarznie. Takich minusow to zima nie bylo. Odpowiedz Link
a74-7 Re: marzec 23.03.20, 22:17 prawdopodobnie nie, bo to -1 czy -5 nie bedzie utrzymywalo sie przez cala noc, u nas czasami tak spada ale tylko na 2-3 godziny nad ranem. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: marzec 24.03.20, 04:02 O rany, a jednak, widze, zes szyby w moim samochodzie zamarzniete. Jezeli do 9-ej nie wzejdzie slonce i ich nie przygrzeje, to przed powrotem z pracy do domu bede musiala drapac. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: marzec 24.03.20, 08:41 al-szamanka napisała: > O rany, a jednak, widze, zes szyby w moim samochodzie zamarzniete. Jezeli do 9- > ej nie wzejdzie slonce i ich nie przygrzeje, to przed powrotem z pracy do domu > bede musiala drapac. > U mnie druga noc z przymrozkami,rano widze drapiących szyby kierowców. Jeszcze ta noc ma być zimna,od czwartku ocieplenie? Taki mróz bez sniegu najbardziej szkodzi roślinom,pąki przemarzną? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: marzec 25.03.20, 10:28 rena-ta49 napisała: > Taki mróz bez sniegu najbardziej szkodzi roślinom,pąki przemarzną? Niestety, już się stało Wracając wczoraj z pracy rzuciłam okiem na Makartplatz - jeszcze parę dni temu cudownie kwitły tam liczne magnolie. Wczoraj wszystko zbrązowiałe, oklapnięte... żal serce ściskał. Odpowiedz Link
a74-7 Re: marzec 26.03.20, 15:25 Dwie ostatnie noce oszronily okna i wybielily dach mojej borkiale przyroda jakos wytrzymala.... Dzis chyba ostatni bezchmurny dzien ,powietrze juz ochladza sie....znowu zimny spell nadchodzi Odpowiedz Link
al-szamanka Re: marzec 26.03.20, 21:20 a74-7 napisał: > Dwie ostatnie noce oszronily okna i wybielily dach mojej borkiale przyroda > jakos wytrzymala.... > Dzis chyba ostatni bezchmurny dzien ,powietrze juz ochladza sie....znowu zimny > spell nadchodzi > Śliczny bukiet i zieloność za oknem Odpowiedz Link
al-szamanka Re: marzec 28.03.20, 16:04 W wolny dzień intensywny marsz dotleniający - słońce cudne. W powrotnej drodze zrobiłam zakupy: 1 bułka - przypomnialam sobie, że pieczywa nie jadłam już ponad dwa tygodnie. 1 ogórek 300 gram pomidorków koktajlowych 2 jabłka 1 pęczek rzodkiewek ... i właśnie zajadam śniadanie. W sklepach towaru w brud, papier toaletowy nie tylko upchany na półkach, ale stoi też obok nich, w koszyku u nikogo nie widzialam - pewnie ludzie porobili takie zapasy, że już nie maj sa go gdzie chomikować Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: marzec 28.03.20, 17:16 al-szamanka napisała: > W wolny dzień intensywny marsz dotleniający - słońce cudne. > W powrotnej drodze zrobiłam zakupy: > 1 bułka - przypomnialam sobie, że pieczywa nie jadłam już ponad dwa tygodnie. > 1 ogórek > 300 gram pomidorków koktajlowych > 2 jabłka > 1 pęczek rzodkiewek > ... i właśnie zajadam śniadanie. > > W sklepach towaru w brud, papier toaletowy nie tylko upchany na półkach, ale st > oi też obok nich, w koszyku u nikogo nie widzialam - pewnie ludzie porobili tak > ie zapasy, że już nie maj sa go gdzie chomikować > U mnie też już się obkupili i wszystkiego w brud.Wczoraj rozmawiałam z krewną w Niemczech i ta stwierdziła ,że u nich na półkach pusto?Bardzo mnie to zdziwiło.U nas zakupowy zajob trwał tydzien,teraz spokojnie. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: marzec 28.03.20, 21:53 A tak dzisiaj po niebie spacerował Księżyc z Wenus Odpowiedz Link
m.maska Re: marzec 29.03.20, 20:22 a74-7 napisał: > Dystans w dobie korony zachowany.... Odpowiedz Link
a74-7 Re: marzec 31.03.20, 11:31 Miesiac przelecial nie zauwazony.... zostanie zapamietany z zupelnie innych powodow niz wiosenne kwitnienie... Nawet odwolanie regat Oxford Cambridge przeszlo cichutko obok .... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: marzec 31.03.20, 11:38 U mnie w ostatni marcowy poranek przymroziło. Po pracy zrywałam niedźwiedzi czosnek rosnący na trawniku mojej firmy... był sztywny od szronu Odpowiedz Link