Dodaj do ulubionych

sierpien 2023

01.08.23, 15:37
No... w koncu, moze jakies lato chociaz w sierpniu.
Smiesza mnie te wszystkie obwieszczenia o upalnym lipcu, tak upalnym, ze od setek lat takich upalow nie bylo, ze niby klimat ocipial juz do imentu. Od czasu mojego powrotu z Polski 5 lipca a i po drodze upalnie nie bylo, goraco bylo zaledwie 4-5 dni, ostatnie dwa tygodnie to juz wyjatkowy chlod bo zaledwie okolo 20° - tak upalnie moze i jest w Grecji i w Andaluzji, na Sycylii i w Portugalii - ale to chyba nie na skutek ocipienia brukselki, tylko zawsze juz tak bylo.
Obserwuj wątek
    • al-szamanka Re: sierpien 2023 01.08.23, 21:00
      m.maska napisała:

> No... w koncu, moze jakies lato chociaz w sierpniu.
      > Smiesza mnie te wszystkie obwieszczenia o upalnym lipcu, tak upalnym, ze od set
      > ek lat takich upalow nie bylo
      , ze niby klimat ocipial juz do imentu. Od czasu m
      > ojego powrotu z Polski 5 lipca a i po drodze upalnie nie bylo, goraco bylo zale
      > dwie 4-5 dni, ostatnie dwa tygodnie to juz wyjatkowy chlod bo zaledwie okolo 20
      > ° - tak upalnie moze i jest w Grecji i w Andaluzji, na Sycylii i w Portugalii -
      > ale to chyba nie na skutek ocipienia brukselki, tylko zawsze juz tak bylo.
      >
      >

Od setek? Czytalam, ze takiego upalnego lipca nie bylo od 125tys. lat!
      Juz widze tych utrudzonych Neandertalczykow skrobiacych w jaskiniach coroczne temperatury big_grinbig_grinbig_grin
      • m.maska Re: sierpien 2023 02.08.23, 00:53
        tja, skrobali skrobali tylko skad mieli termometry?
        No ale, niech im bedzie... wlasnie spojrzalam co mi sie szykuje na kolejny tydzien, od srody do srody - no lato pelnom gembom - a tak prawde mowiac kiedy patrze przez okno to raczej pogoda przypomina listopad - klimat daje pstryczka w nos tym wszystkim oszalalym na punkcie ocieplenia idiotom tym debilom z brukselki od fit for 55.

https://abload.de/img/vollbildaufzeichnung08cf55.jpg
        • al-szamanka Re: sierpien 2023 02.08.23, 21:28
          m.maska napisała:

> tja, skrobali skrobali tylko skad mieli termometry?
          > No ale, niech im bedzie... wlasnie spojrzalam co mi sie szykuje na kolejny tydz
          > ien, od srody do srody - no lato pelnom gembom - a tak prawde mowiac kiedy patr
          > ze przez okno to raczej pogoda przypomina listopad - klimat daje pstryczka w no
          > s tym wszystkim oszalalym na punkcie ocieplenia idiotom tym debilom z brukselki
          > od fit for 55.
          >
          > https://abload.de/img/vollbildaufzeichnung08cf55.jpg
          >

U mnie ma byc bardzo podobnie... pewnie wszystko od Ciebie leci.
          • m.maska Re: sierpien 2023 03.08.23, 00:34
            Jeszcze kilka takich dni i wlacze ogrzewanie, a wszystko to z powodu ocieplenia klimatu.
            • a74-7 Re: sierpien 2023 03.08.23, 09:08
              U mnie juz nawet w TVi slychac sprzeczne opinie , coraz wiecej ludzi mowi ze to kit.
              Pomalutku , pomalutku ... szkoda ,ze tak bardzo pomalutku...ze cale spoleczenstwa daly sie "oczarowac" .

• m.maska Re: sierpien 2023 03.08.23, 11:27
                a74-7 napisał:

> U mnie juz nawet w TVi slychac sprzeczne opinie , coraz wiecej ludzi mowi ze to
                > kit.
                > Pomalutku , pomalutku ... szkoda ,ze tak bardzo pomalutku...ze cale spoleczenst
                > wa daly sie "oczarowac" .
                >
                >

Mielismy juz perspektywe "malej epoki lodowcowej", dziury ozonowej, chorobe szalonych krow, epidemie AIDS i czego tam jeszcze, mozna odniesc wrazenie, ze juz powoli ucicha to szalenstwo. Z tamtych tez nikt sie oficjalnie nigdy nie wycofal, tylko ilu przy okazji zbilo ogromne fortuny.
                • al-szamanka Re: sierpien 2023 03.08.23, 20:32
                  Cala noc lalo, potem znosnie, tak, ze wyjsc moglam, a teraz wiatr drzewami szarpie i znowu na deszcz sie zbiera.
                  • m.maska Re: sierpien 2023 04.08.23, 12:43
                    No i mamy, ocieplenie klimatu, u mnie dzisiaj zawrotne 15°... ze wyjatek? a gdziez tam, dwa lata temu pod koniec sierpnia bylam w Krakowie, bylo jeszcze chlodniej - tyle, ze wtedy to bylo moze 3-4 dni a teraz juz caly lipiec i poczatek sierpnia tez. No jasne, ale wymowke zawsze znajda, bo np. zima bedzie ciepla, w Turcji albo na Sycylii, ale ze w USA bedzie ich zasypywac i snieg spadnie w Izraelu to nic. Trzeba opchnac samochody elektryczne ktorych tyle naprodukowali a za chwile sie okaze, ze elektryki to juz nie, bo pojawia sie samochody na wodor i elektryki beda juz be.
                    • rena-ta49 Re: sierpien 2023 04.08.23, 19:29
                      U mnie do 10 sierpnia każdego dnia deszcz ,a w nocy 10 st !!
                      Lato i takie zimne nocy były w lipcu i w sierpniu.
                      Ocipienie klimatu w/g durnych "ekologów!
                      • al-szamanka Re: sierpien 2023 04.08.23, 20:29
                        Tylko 16°C... juz nie wietrze mieszkania nocami, bo za zimno by bylo.
                        • a74-7 Re: sierpien 2023 05.08.23, 10:23
                          Dzis przeleci Antoni .Nie, nie Macierewicz wink
                          Storm , ktory ma stanowic "danger to life "
                          ja piorkuje ....uncertain
                          Oni chyba pogrywaja ta pogoda na gieldzie ...wink
                          • m.maska Re: sierpien 2023 05.08.23, 20:16
                            A ja pamietam, wlasnie o tej porze w 2002 roku wracalam z Andaluzji, tam non-stop upal i niebo bez jednej chmurki 38-40°C a tu na miejscu 17°. Anomalia? nie normalia wink
                            Kiedy w latach 60-ych jezdzilam nad morze, tez tak bywalo, ze cale 2 tygodnie bylo zimno i mokro... wtedy mowilo sie o malej epoce lodowcowej. A z drugiej strony pod koniec lat 50-ych spedzalismy w Krynicy Morskiej 2 miesiace i pogoda byla jak wymarzona, 2 upalne miesiace.
                          • rena-ta49 Re: sierpien 2023 06.08.23, 08:27
                            Kiedy na większym terenie Polski przechodzą ulewy,grad ,chłód ,to na pólnocnym wschodzie(Suwałki) upał dochodzący do 30 st.
                            Od rana ciemno i deszczowo,tak się zapowiada niedziela.
                            • al-szamanka Re: sierpien 2023 06.08.23, 12:39
                              Pamietam moje pierwsze 3 lata w Austrii. Zima w dzien bywalo nawet -17°C i masa sniegu, a mieszkancy sie dziwowali i mowili ze to jakas anomalia, bo przeciez w Salzburgu zimy zawsze byly raczej ciepla, a male minusy niesamowicie rzadkie. Teraz jest tak jak zawsze bywalo mowi sie o ociepleniu.
                              A tak chlodnego lipca i poczatku sierpnia nie pamietam.
    • a74-7 Re: sierpien 2023 07.08.23, 11:04
      Podobno nadchodzi kolejna fala goraca , az 25 stopni ....
      • m.maska Re: sierpien 2023 07.08.23, 11:24
        Na razie szalu nie ma, u mnie w tej chwili 14° - pogoda raczej przypomina listopad.
        • rena-ta49 Re: sierpien 2023 07.08.23, 21:03
          m.maska napisała:

> Na razie szalu nie ma, u mnie w tej chwili 14° - pogoda raczej przypomina listo
          > pad.
          >

Takie to ocieplenie klimatu,pięknie musiały wyglądać pługi śnieżne w sierpniusmilesmilePrawda?
          www.se.pl/wiadomosci/swiat/szok-w-niemczech-zima-plugi-sniezne-na-ulicach-w-sierpniu-aa-4gqr-zVwn-LGCr.html
          • m.maska Re: sierpien 2023 08.08.23, 00:35
            rena-ta49 napisała:

> m.maska napisała:
            >
            > > Na razie szalu nie ma, u mnie w tej chwili 14° - pogoda raczej przypomina
            > listo
            > > pad.
            > >
            >
            > Takie to ocieplenie klimatu,pięknie musiały wyglądać pługi śnieżne w sierpniusmile
            > smilePrawda?
            > www.se.pl/wiadomosci/swiat/szok-w-niemczech-zima-plugi-sniezne-na-ulicach-w-sierpniu-aa-4gqr-zVwn-LGCr.html

Ale no wlasnie to co kiedys bylo normalka teraz zwala sie na ocieplenie klimatu, nawet jesli mamy tak zimne lato jakiego sobie nie przypominam to wg "specjalistow od propagandy ocieplenia klimatu" to tez wina tegoz ocieplenia.
            A jeszcze kilkanascie lat temu wine ponosila dziura ozonowa.
      • al-szamanka Re: sierpien 2023 07.08.23, 22:32
        a74-7 napisał:

> Podobno nadchodzi kolejna fala goraca , az 25 stopni ....

Aaaaa, czyli ze skwierczec bedziemy big_grin
        • al-szamanka Re: sierpien 2023 07.08.23, 22:36
          Przed chwila uslyszalam na zewnatrz dziwny dzwiek. Otworzylam okno, a tu wyrazne gęganie lecacych ptakow. Czyzby gęsi zdecydowaly sie juz leciec na poludnie?
          • m.maska Re: sierpien 2023 08.08.23, 00:32
            al-szamanka napisała:

> Przed chwila uslyszalam na zewnatrz dziwny dzwiek. Otworzylam okno, a tu wyrazn
            > e gęganie lecacych ptakow. Czyzby gęsi zdecydowaly sie juz leciec na poludnie?
            >

to sie klangor nazywa wink
      • al-szamanka Re: sierpien 2023 10.08.23, 14:07
        a74-7 napisał:

> Podobno nadchodzi kolejna fala goraca , az 25 stopni ....

Przepowiadaja nawet 30. Dzisiaj rano zaledwie11, ale w koncu nie pada i juz sie ocieplilo.
        Oby w sobote i niedziele bylo slonecznie, bo mam wolne, a opalenizna juz przybladla.
    • a74-7 Re: sierpien 2023 08.08.23, 19:24
      Brzidko bardzo i ponuro - siapilo, kropilo i padalo...18 stopni.Ale za to jutro... prawie afrykanski upal .Z naciskiem na "prawie"

klangor to zurawie .Gesi tez klangorza ? Pytam tylko ...
      • a74-7 Re: sierpien 2023 08.08.23, 19:30
        Aaa i z pierwszej reki : British Museum zamkniete bylo jakies 2 godziny, publike wyproszono bo nozownik
        pokaleczyl mezczyzne.Ponoc stal z nozem w kolejce do wejscia .Sprawce ujeto.
      • m.maska Re: sierpien 2023 08.08.23, 20:15
        a74-7 napisał:

> klangor to zurawie .Gesi tez klangorza ? Pytam tylko ...

Na to wychodzi, ze tak, tak mowi wikipedia:
        klangor – jednostajny dźwięk w powietrzu, zwłaszcza głos żurawi ciągnących w przelocie
        • a74-7 Re: sierpien 2023 08.08.23, 21:55
          Oki, Chodzi tu o" jednostajnosc " dzwieku,
          bo one wydaja jednak inne dzwieki . Ale coz , nie bede sie sprzeczala wink
          • m.maska Re: sierpien 2023 09.08.23, 00:57
            a74-7 napisał:

> Oki, Chodzi tu o" jednostajnosc " dzwieku,
            > bo one wydaja jednak inne dzwieki . Ale coz , nie bede sie sprzeczala wink

No tak, przy czym AL i tak nie wiedziala co to za ptaszyska w nocy leca i jej halasuja, ja stawiam na zurawie a nie gesi.
            • a74-7 Re: sierpien 2023 09.08.23, 11:31
              Hmmm, u mnie tylko czaple i gesi lataja .O ile czaple wydaja charakterystyczny pojedynczy skrzek , gesi gegaja non stop...big_grin
              • a74-7 Re: sierpien 2023 09.08.23, 11:33
                no i wreszcie mamy piekny dzien, prosze pan!
                • m.maska Re: sierpien 2023 09.08.23, 11:36
                  a74-7 napisał:

> no i wreszcie mamy piekny dzien, prosze pan!

Jak piekny?
                  Mam nadziej, ze sie do mnie dowlecze, bo jak na razie 21° ale ponuro, ponoc od jutra ma byc slonecznie - dmuchnij tam mocniej zeby sie z tych Wysp pospieszylo.
                  • al-szamanka Re: sierpien 2023 09.08.23, 14:46
                    Po wczorajszych 21° dzisiaj znowu zaledwie 14 i leje bez przerwy... no i od raz dwoch wspolpracownikow na zwolnieniu lekarkim, bo katar, kaszel i takie tam.
                    • a74-7 Re: sierpien 2023 09.08.23, 21:18
                      U mnie pogoda ponad 25 stopni przez nastepne 2 dni , wiec sobie same predykcje zrobcie wink
                      • m.maska Re: sierpien 2023 10.08.23, 02:07
                        Dzis ponoc ma byc 25 a w piatek nawet 28 i slonecznie, ale na tym koniec bo potem znowu ulewy i burze chociaz temperatury wyzsze, czyli sauna.
                        • a74-7 Re: sierpien 2023 12.08.23, 11:10
                          Macie juz ta obiecana fale ciepla ?big_grin
                          • m.maska Re: sierpien 2023 12.08.23, 12:41
                            Wczoraj przyszla a przez noc sobie poszla, tzn. nadal jest "cieplo" 21°, znowu lalo i jest ponuro.
                            • al-szamanka Re: sierpien 2023 12.08.23, 20:07
                              Przyszla, przyszla - te 27 stopni po tych niesamowicie chlodnych dniach wydawaly sie gorace jak zelazko. Ale teraz juz wieje i zapowiada sie na burze.
                              • al-szamanka Re: sierpien 2023 13.08.23, 21:00
                                A dzisiaj juz 32... i niesamowita sauna po wczorajszej wichurze i niesamowitej ulewie.
                                Przemaszerowalam mniej niz zwykle, bo po prostu nie dalo rady.
                                Po drodze masa powalonych drzew.
                                • a74-7 Re: sierpien 2023 13.08.23, 21:12
                                  24C pod kontrola ,pogodnie , deszcz w nocy , coraz blizej konca latauncertain
                                  Moze wrzesien z indian summer zakonczy ladnie ten cykl ?
                                  • al-szamanka Re: sierpien 2023 14.08.23, 05:20
                                    a74-7 napisał:

> 24C pod kontrola ,pogodnie , deszcz w nocy , coraz blizej konca latauncertain
                                    > Moze wrzesien z indian summer zakonczy ladnie ten cykl ?

No to masz calkiem przyjemnie. U mnie cala noc lalo, a mimo to na termometrze 23°.... sauna!
                                    • a74-7 Re: sierpien 2023 14.08.23, 21:04
                                      W dzien srednio ,sloneczko on/off, w nocy bedzie 11 st. zeby nam sie w glowenkach nie poprzewracalo . I caly czas nap...ja o sup- dup wysokich temp w odleglych krancach swiata.
                                      • al-szamanka Re: sierpien 2023 15.08.23, 19:24
                                        Jeszcze w pracy. Przyjechalam w cieniuchnej sukience, bo tak goraco bylo, a teraz, wracajac, chyba zmarzne, bo leje i burza okoliczne gory szarpie.
                                        • al-szamanka Re: sierpien 2023 16.08.23, 05:49
                                          Polowe nocy padalo i jest tylko 20°. Mogloby tak zostac, ale zapowiadaja nastepna fale niemozliwych upalow - znowu cala noc wietrze mieszkanie.
                                          • rena-ta49 Re: sierpien 2023 16.08.23, 15:22
                                            al-szamanka napisała:

> Polowe nocy padalo i jest tylko 20°. Mogloby tak zostac, ale zapowiadaja nastep
                                            > na fale niemozliwych upalow - znowu cala noc wietrze mieszkanie.
                                            >

U mnie cały długi weekend upalnie ,ponad 30 st.Teraz też 31st,ale słońce się schowało ,może coś popada.
                                            • m.maska Re: sierpien 2023 16.08.23, 16:20
                                              A ja, jako, ze pomiedzy A74 i AL mam temperatury tez pomiedzy czyli 26-27°.
                                              • al-szamanka Re: sierpien 2023 16.08.23, 20:45
                                                m.maska napisała:

> A ja, jako, ze pomiedzy A74 i AL mam temperatury tez pomiedzy czyli 26-27°.
                                                >

Aha, wyposrodkowalas sie big_grin
                                                • m.maska Re: sierpien 2023 17.08.23, 00:28
                                                  No i tak bylo, 27°, do godziny 18 goraco, az tu nagle, jak gruchnelo, mialam wrazenie, ze burza przetacza mi sie nad glowa... oczywiscie sie ochlodzilo i spadlo do 19° a teraz nawet do 17... jutro ma byc podobnie ale od piatku powrot lata i goraco-
                                                  • al-szamanka Re: sierpien 2023 17.08.23, 22:06
                                                    A u mnie mialo padac caly dzien, a nie spadla ani kropla. Ale ponoc cos juz sie zbliza.
                                                  • rena-ta49 Re: sierpien 2023 18.08.23, 06:55
                                                    al-szamanka napisała:

> A u mnie mialo padac caly dzien, a nie spadla ani kropla. Ale ponoc cos juz sie
                                                    > zbliza.
                                                    >

Jak nagle się pojawiła ,to szybko się skończyła ,ale gwałtowna burza z ulewnym deszczem i silnym wiatrem. Wczoraj popołudniu przeżyłam na działce.Trochę strachu mi ta burza napędziła.Temp. po burzy spadła do 22 st,
                                                    w nocy znów padało,ale w ciagu dnia prognozy mówią o 30 st z kolejnymi burzami.
                                                  • a74-7 Re: sierpien 2023 19.08.23, 11:57
                                                    Wczoraj mialo lac, mialy pioruny walic z Jasnego Nieba ; z cyklu : siedzta w domu bo niebo sie urwie , nawet dali wykrzyknik , zeby ostrzezenia nabraly powagi!
                                                    Kilka grubych kropli w dzien , natomiast w nocy jakby ktos wylal wode z wiadra - nagle szybko i krotko . I cisza ....Dzis juz bez deszczu wiatr z pld.zachodu.Za co oni placa meteo ?Chyba za zastraszanie spoleczenstwa.
                                                  • m.maska Re: sierpien 2023 20.08.23, 20:32
                                                    a74-7 napisał:

> Wczoraj mialo lac, mialy pioruny walic z Jasnego Nieba ; z cyklu : siedzta w do
                                                    > mu bo niebo sie urwie , nawet dali wykrzyknik , zeby ostrzezenia nabraly powagi
                                                    > !
                                                    > Kilka grubych kropli w dzien , natomiast w nocy jakby ktos wylal wode z wiadra
                                                    > - nagle szybko i krotko . I cisza ....Dzis juz bez deszczu wiatr z pld.zachodu.
                                                    > Za co oni placa meteo ?Chyba za zastraszanie spoleczenstwa.

Juz dawno stwierdzilam, ze od kiedy uzywaja takich super nowoczesnych urzadzen do przewidywania pogody tym bardziej nie potrafia jej przewidziec.
                                                    Chyba w ubieglym roku to bylo kiedy przez caly tydzien przewidywano u mnie burze i takie, ze hej, dzien w dzien to samo, na zasadzie horoskopu a nuz sie uda, udalo sie dopiero tydzien pozniej.
                                                  • m.maska Re: sierpien 2023 20.08.23, 20:32
                                                    Chcialam miec cieplo? juz nie chce...
                                                  • al-szamanka Re: sierpien 2023 21.08.23, 04:15
                                                    Tu, u mnie w pracy,jestem na peryferiach Salzburga, malo swiatel, dlatego noc prawdziwie czarna. Dobre dwie godziny spedzilam na tarasie spogladajac w niebo - niesamowicie rozgwiezdzone, migotliwe, romantyczne....
                                                  • al-szamanka Re: sierpien 2023 22.08.23, 06:45
                                                    Wczoraj 35, dzisiaj ponoc ma byc o 1 stopien cieplej... chociaz pojawilo sie to, czego od paru dni juz nie bylo... wietrzyk.
                                                  • m.maska Re: sierpien 2023 22.08.23, 13:51
                                                    ufff jak goraco...
                                                  • m.maska Re: sierpien 2023 22.08.23, 13:52
                                                    ponoc u mnie od soboty juz zjazd na termometrze...
                                                  • rena-ta49 Re: sierpien 2023 22.08.23, 16:42
                                                    m.maska napisała:

> ponoc u mnie od soboty juz zjazd na termometrze...
                                                    >

U mnie teraz jest 31,ale wieczorem mają być burze. Podobno weekend deszczowy i chłodniejszy?
                                                  • a74-7 Re: sierpien 2023 22.08.23, 20:32
                                                    Temperatura 27 dzis i jutro tez , ale nie jest duszno.W czwartek koniec tych pieknych temperatur,, ale mamy dlugi weekend, Notting Hill Festival i jeszcze kilka innych .
                                                  • al-szamanka Re: sierpien 2023 23.08.23, 20:29
                                                    A ja juz dzisiaj myslalam w pracnej saunie, ze jestem niedotleniona i siegnelam po pulsoxymetr... mimo upalu i bezdechu ciagle jednak 98%
                                                  • al-szamanka Re: sierpien 2023 26.08.23, 21:12
                                                    Burza po burzy, ulewy nawet z gradem. Wichury takie, ze myslalam, ze mi balkon oderwie.
                                                  • al-szamanka Re: sierpien 2023 29.08.23, 19:54
                                                    Powodzie na duzym obszarze Salzburger Land. Moja rzeka wypelniona po brzegi. Zaledwie troche gorzej bylo lata temu, gdy wyrzucila statek spacerowy na ulice, a wszystkie mosty pozamykano.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka