07.12.05, 09:50
Mam do Państwa pytanie. Czy Państwo też uważacie że opłaty czynszowe są duużo
zaduże? Moim skroomnym zdaniem są i to bardzo. Głównie ochrona administracja,
czystość. A w czynszu mamy zaledwie zimna wodę.
Obserwuj wątek
    • mati9957 Re: Czynsz 07.12.05, 10:23
      mati9957 napisał:

> Mam do Państwa pytanie. Czy Państwo też uważacie że opłaty czynszowe są duużo
      > zaduże? Moim skroomnym zdaniem są i to bardzo. Głównie ochrona administracja,
      > czystość. A w czynszu mamy zaledwie zimna wodę.
      A i jeszcze kolosalna suma za fundusz remontowy.
      • auszra Re: Czynsz 07.12.05, 10:26
        No fundusz jest kolosalny zwlaszcza ze to nowe osiedle wiec nie wiem jakie tu
        remonty beda... A jesli chodzi o czynsz.. to moglo byc gorzej. Podpisujac w ten
        sposob umowe mogli nam dolozyc 10 zl za m i nic bysmy nie zrobili w ciagu
        trzech lat ...
    • mikka13 Re: Czynsz 07.12.05, 10:27
      Masz racje, płacimy bardzo dużo jak na to co nam oferuje TBS.
      A do tego nie dość że płacimy bardzo duży czynsz to np. w mojej klatce jest
      BARDZO BRUDNO
      • orki11 Re: Czynsz 07.12.05, 13:27
        Jeśli chodzi o fundusz remontowy - na podstawie fachowych opracowań dotyczacych
        m.in. nowych mieszkań na osiedlach - napisane było,że na nowych odieslach
        fundusz remontowy nie powinien wahać się w granicach 40-60 groszy za metr.

A jesli chodzi o sprzątanie - to raczej na każdej klatce jest brudno, a wody z
        płynem to już dawno ta klatka nie "poczuła"
    • aabb11 Re: Czynsz 07.12.05, 13:56
      Mieszkam w D1 i ponoć – tak mówi żona, ja tego nie zauważyłem – wczoraj było
      sprzątane.
      Osobiście jedyne co rano stwierdziłem to „jakieś mazy” na klatce, jednak
      dalej było brudno.
      Dla mnie sprawa jest prosta. Jeżeli firma sprzątająca nie wywiązuje się z
      nałożonych na nią obowiązków, za które się jej płaci – to morze TBS powinien
      jej podziękować za tak wykonywaną „pracę”.
    • mati9957 Re: Czynsz 08.12.05, 07:54
      Moja koleżanka na osiedlu Derby przy trasie toruńskiej w mieszkaniiu 70 m2
      trzyletnim za fundusz remontowy płaci niecałe 6 zł. Chyba to jest różnica.
      I znam jeszcze kilka takich przypadków.
      • kani998 Re: Czynsz 08.12.05, 09:38
        Z tym sprzątaniem to przesadzacie!!!Klatki sa sprzątane co dziennie rano.To po
        pierwsze.A po drugie to jak chcecie utrzymać idealną czystość na osiedlu na
        którym ciągle trwają jakieś tam pracę wykończeniowe czy to w mieszkaniach czy
        na zewnątrz.Te kobiety muisałyby sprzątać te klatki po 10 razy dziennie.Musimy
        trochę poczekać aż wszystko się uspokoi z remontami.Ja tam jestem zadowolony ze
        sprzątania, albo jestem za mało wymagający.
        Pozdrawiam i wyluzujcie trochę bo sie wszyscy za mocno spinacie wink
    • pou1 Re: Czynsz 08.12.05, 10:22
      Nie wiem w której mieszkasz klatce, ale moja (D1 klatka 3)nie była sprzątana
      już prawie drugi tydzień.
      Świadczy o tym brązowawa plama, która jest widocznie celowo omijana przez ekipę
      sprzątającą.
      A jeżeli chodzi o czynsz to wydaje mi się, że jest jednak za duży. Pozdrawiam
    • rjeznach Re: Czynsz 08.12.05, 11:36
      Ja mieszkam w budynku E i moja klatka jest sprzatana codziennie (uzywane sa
      plyny czyszczace i to dobre moim zdaniem (osobiscie widzialem ajax)), wiec nie
      zglaszam problemu. Oczywiscie zgadzam sie z wypowiedzia jednego z poprzednikow -
      trwa ciagle budowa, po klatkach kreca sie non stop chlopaki z budowlanki, wiec
      utrzymanie czystosci graniczyloby z cudem. Wystarczy fakt, ze na zewnatrz chlapa
      - przy takiej pogodzie nawet codzienne sprzatanie nie pomoze. A jezeli jakas
      klatka jest rzeczywiscie nie sprzatana, to wystarczy zglosic to do biura. Chyba
      nie bedzie najmniejszego problemu.
      Pozdrawiam pozytywnie nakreconych mieszkancow smile
      • monika_t7 Re: Czynsz 08.12.05, 12:30
        Ja też uważam, ze nie ma co narzekac na firme sprzatajaca. Codziennie rano sa
        sprzatane klatki.
        • lukaszwawa76 Re: Czynsz 08.12.05, 13:25
          W c2 tez klatak, a przynajmnije moja, jest sprzatana codziennie. Mniej wiecej
          ok 8 rano.

pozdr
          Lukasz
    • pou1 Re: Czynsz 08.12.05, 12:41
      To ze budynek E jest sprzątany codziennie to mówiąc szczerze mnie trochę
      zdziwiło i zaskoczyło. Obym się mylił ale być może spowodowane jest to tym, iż
      masz szczęście mieszkać w budynku Administracji.
      Mój (D1) niestety znajduje się na końcu osiedla i dlatego widocznie Panie
      sprzątaczki są tak zaangażowane w sprzątanie budynku administracji, że nie
      mają już sił na sprzątanie D1. Pozdrawiam
      • rjeznach Re: Czynsz 08.12.05, 12:56
        Tylko bez kompleksow mieszkaniowych prosze .... smile
        Zaden budynek nie jest (i nie moze byc) faworyzowany przez panie sprzataczki.
        Kazdy placi tak samo i nie ma mowy o wybiorczym sprzataniu. Moze Panie nie
        wiedza ze Twoj budynek jest oddany do uzytku. Moze smieszne wytlumaczenie, ale
        na tym swiecie wszystko sie moze darzyc smile. Na powaznie - wybierz sie do
        administracji i zglos problem. Wysilek zaden.
        Pzdr
        P.S. Sam nie wiem ale chyba mozna to takze zrobic droga mail'owa.
        • kjajszczak Re: Czynsz 08.12.05, 13:07
          bez przesady, D1 zostal oddany w I etapie... poza tym nie wiem jak zostalo to
          teraz rozwiazane ale jeszcze z tydzien temu woda dla Pan sprzataczek byla
          zakrecona (chodzi mi o ta gospodarcza np. przy smietnikach), w zaden sposob ich
          nie tlumacze ale zauwazylam dokladnie to samo co pou1, a rowniez mieszkam w tej
          samej klatce co on(a)...
          • izakosinska Re: Czynsz-opłata za grudzień 2005 05.01.06, 07:33
            Drodzy sąsiedzi!
            Czy ktoś z was otrzymał może od naszej administracji rozliczenie czynszu za
            grudzień 2005, tak jak otrzymalismy za listopad?
            My na razie nie otrzymalismy żadnej informacji. A jak to u Was wygląda?
            Pozdrowienia
            • neuron8 Re: Czynsz-opłata za grudzień 2005 05.01.06, 07:47
              Jak jestes z II etapu i juz odebrals wyliczenie oplat "czynszowych" to juz
              wiecej takowych nie dostaniesz. Opłacasz wg tej informacji do dnia podanego w
              wyliczeniu co miesiac.
              • izakosinska Re: Czynsz-opłata za grudzień 2005 05.01.06, 11:06
                Dziekuję za odpowiedź Neuron, ale w takim razie jak jest rozliczane zużycie
                wody? W czynszu jest tylko zaliczka na 5 m - 34 zł z hakiem, a przecież rzadko
                zużycie jest takie dokładnie. Czy woda jest może rozliczana kwartalnie, a my
                płacimy wyliczony czynsz do 10-go każdego miesiąca, czy tak to wygląda?
                • neuron8 Re: Czynsz-opłata za grudzień 2005 05.01.06, 11:36
                  Woda jest na zasadie niedoplaty (jak bedziesz sie wiecej prysznicowałasmile) i
                  nadplata.

Nie wiem co ile bedzie to rozliczne, ale na klatkach pojawilo sie ogloszenie o
                  tym, ze beda spisywane liczniki wodne - moze po to.
                  • ania_dawid Re: Czynsz-opłata za grudzień 2005 05.01.06, 14:23
                    Tylko troche w chorych godzinach maja sprawdzac te liczniki, wiele osób pracuje
                    do 17.00 a zanim dojada na Horowa to juz nie powiem która jest godzina..
                    Administracja skoro tak żadko przyjmuje interesantów osiedla powinna byc
                    równiez otwarta w sobote i wszelkie takie sprawdzania i spisywanie licznikiów
                    powinno odbywac sie w soboty, kiedy mamy wolne od pracy a nie wtedy gdzie
                    zawsze mozna klamke pocałowac a potem juak spi8sza sami bez naszej obecnosci to
                    sa nidomówienia, ciągłe niedopłaty itp
                    • neuron8 Re: Czynsz-opłata za grudzień 2005 05.01.06, 14:29
                      a po co twoja obecnos przy spiswyaniu liczników. One sa na klatkach?

Z gazwoni i elektrowni tez spisuja bez twojej obecnosci
                      • ania_dawid Re: Czynsz-opłata za grudzień 2005 05.01.06, 14:56
                        bo skoro nie mam tam do nich dostep0u to chciłabym widziec i zapisac sobie
                        równiez jakie mam zuzycie a potem sprawdzic na fakturze czy wszystko sie zgadza.
                        Ostrozności niegdy nie za wiele...
                        • misaki10 Re: Czynsz-opłata za grudzień 2005 05.01.06, 15:00
                          klucz do skrzynek jest u ochrony.
                          • mszyman88 Re: Czynsz-opłata za grudzień 2005 05.01.06, 15:33
                            I to jest bezsens. W momencie kiedy pęknie rura u sąsiad na górze, spacer do
                            ochrony i znalezienie przez nich kluczyka może trwać wieczność. W tym momencie
                            na pewno więcej wody znajdzie się w mieszkaniu, niż jak byśmy mieli te kluczyki
                            u siebie w domu i zakręcili wodę na czas. Nie wspomnę o gazie. W najgorszym
                            scenariuszu można oglądać z okien ochrony jak wylatuje klatka w powietrze. brrrr....

Pozdrawiam
                            Mariusz
    • bukieto Re: Czynsz 31.05.13, 12:51
      Na czym polega "Obsł. prawna/kancelaria prawna" wliczona w czynsz od czerwca?
      • marian_xx Re: Czynsz 03.06.13, 14:07
        a byłeś Panie na zebraniu wspólnoty??
        • bukieto Re: Czynsz 05.06.13, 10:50
          Nie, nie byłem. Mimo to, chciałbym poznać odpowiedź na moje pytanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka