mati9957 07.12.05, 09:50 Mam do Państwa pytanie. Czy Państwo też uważacie że opłaty czynszowe są duużo zaduże? Moim skroomnym zdaniem są i to bardzo. Głównie ochrona administracja, czystość. A w czynszu mamy zaledwie zimna wodę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mati9957 Re: Czynsz 07.12.05, 10:23 mati9957 napisał: > Mam do Państwa pytanie. Czy Państwo też uważacie że opłaty czynszowe są duużo > zaduże? Moim skroomnym zdaniem są i to bardzo. Głównie ochrona administracja, > czystość. A w czynszu mamy zaledwie zimna wodę. A i jeszcze kolosalna suma za fundusz remontowy. Odpowiedz Link
auszra Re: Czynsz 07.12.05, 10:26 No fundusz jest kolosalny zwlaszcza ze to nowe osiedle wiec nie wiem jakie tu remonty beda... A jesli chodzi o czynsz.. to moglo byc gorzej. Podpisujac w ten sposob umowe mogli nam dolozyc 10 zl za m i nic bysmy nie zrobili w ciagu trzech lat ... Odpowiedz Link
mikka13 Re: Czynsz 07.12.05, 10:27 Masz racje, płacimy bardzo dużo jak na to co nam oferuje TBS. A do tego nie dość że płacimy bardzo duży czynsz to np. w mojej klatce jest BARDZO BRUDNO Odpowiedz Link
orki11 Re: Czynsz 07.12.05, 13:27 Jeśli chodzi o fundusz remontowy - na podstawie fachowych opracowań dotyczacych m.in. nowych mieszkań na osiedlach - napisane było,że na nowych odieslach fundusz remontowy nie powinien wahać się w granicach 40-60 groszy za metr. A jesli chodzi o sprzątanie - to raczej na każdej klatce jest brudno, a wody z płynem to już dawno ta klatka nie "poczuła" Odpowiedz Link
aabb11 Re: Czynsz 07.12.05, 13:56 Mieszkam w D1 i ponoć – tak mówi żona, ja tego nie zauważyłem – wczoraj było sprzątane. Osobiście jedyne co rano stwierdziłem to „jakieś mazy” na klatce, jednak dalej było brudno. Dla mnie sprawa jest prosta. Jeżeli firma sprzątająca nie wywiązuje się z nałożonych na nią obowiązków, za które się jej płaci – to morze TBS powinien jej podziękować za tak wykonywaną „pracę”. Odpowiedz Link
mati9957 Re: Czynsz 08.12.05, 07:54 Moja koleżanka na osiedlu Derby przy trasie toruńskiej w mieszkaniiu 70 m2 trzyletnim za fundusz remontowy płaci niecałe 6 zł. Chyba to jest różnica. I znam jeszcze kilka takich przypadków. Odpowiedz Link
kani998 Re: Czynsz 08.12.05, 09:38 Z tym sprzątaniem to przesadzacie!!!Klatki sa sprzątane co dziennie rano.To po pierwsze.A po drugie to jak chcecie utrzymać idealną czystość na osiedlu na którym ciągle trwają jakieś tam pracę wykończeniowe czy to w mieszkaniach czy na zewnątrz.Te kobiety muisałyby sprzątać te klatki po 10 razy dziennie.Musimy trochę poczekać aż wszystko się uspokoi z remontami.Ja tam jestem zadowolony ze sprzątania, albo jestem za mało wymagający. Pozdrawiam i wyluzujcie trochę bo sie wszyscy za mocno spinacie Odpowiedz Link
pou1 Re: Czynsz 08.12.05, 10:22 Nie wiem w której mieszkasz klatce, ale moja (D1 klatka 3)nie była sprzątana już prawie drugi tydzień. Świadczy o tym brązowawa plama, która jest widocznie celowo omijana przez ekipę sprzątającą. A jeżeli chodzi o czynsz to wydaje mi się, że jest jednak za duży. Pozdrawiam Odpowiedz Link
rjeznach Re: Czynsz 08.12.05, 11:36 Ja mieszkam w budynku E i moja klatka jest sprzatana codziennie (uzywane sa plyny czyszczace i to dobre moim zdaniem (osobiscie widzialem ajax)), wiec nie zglaszam problemu. Oczywiscie zgadzam sie z wypowiedzia jednego z poprzednikow - trwa ciagle budowa, po klatkach kreca sie non stop chlopaki z budowlanki, wiec utrzymanie czystosci graniczyloby z cudem. Wystarczy fakt, ze na zewnatrz chlapa - przy takiej pogodzie nawet codzienne sprzatanie nie pomoze. A jezeli jakas klatka jest rzeczywiscie nie sprzatana, to wystarczy zglosic to do biura. Chyba nie bedzie najmniejszego problemu. Pozdrawiam pozytywnie nakreconych mieszkancow Odpowiedz Link
monika_t7 Re: Czynsz 08.12.05, 12:30 Ja też uważam, ze nie ma co narzekac na firme sprzatajaca. Codziennie rano sa sprzatane klatki. Odpowiedz Link
lukaszwawa76 Re: Czynsz 08.12.05, 13:25 W c2 tez klatak, a przynajmnije moja, jest sprzatana codziennie. Mniej wiecej ok 8 rano. pozdr Lukasz Odpowiedz Link
pou1 Re: Czynsz 08.12.05, 12:41 To ze budynek E jest sprzątany codziennie to mówiąc szczerze mnie trochę zdziwiło i zaskoczyło. Obym się mylił ale być może spowodowane jest to tym, iż masz szczęście mieszkać w budynku Administracji. Mój (D1) niestety znajduje się na końcu osiedla i dlatego widocznie Panie sprzątaczki są tak zaangażowane w sprzątanie budynku administracji, że nie mają już sił na sprzątanie D1. Pozdrawiam Odpowiedz Link
rjeznach Re: Czynsz 08.12.05, 12:56 Tylko bez kompleksow mieszkaniowych prosze .... Zaden budynek nie jest (i nie moze byc) faworyzowany przez panie sprzataczki. Kazdy placi tak samo i nie ma mowy o wybiorczym sprzataniu. Moze Panie nie wiedza ze Twoj budynek jest oddany do uzytku. Moze smieszne wytlumaczenie, ale na tym swiecie wszystko sie moze darzyc . Na powaznie - wybierz sie do administracji i zglos problem. Wysilek zaden. Pzdr P.S. Sam nie wiem ale chyba mozna to takze zrobic droga mail'owa. Odpowiedz Link
kjajszczak Re: Czynsz 08.12.05, 13:07 bez przesady, D1 zostal oddany w I etapie... poza tym nie wiem jak zostalo to teraz rozwiazane ale jeszcze z tydzien temu woda dla Pan sprzataczek byla zakrecona (chodzi mi o ta gospodarcza np. przy smietnikach), w zaden sposob ich nie tlumacze ale zauwazylam dokladnie to samo co pou1, a rowniez mieszkam w tej samej klatce co on(a)... Odpowiedz Link
izakosinska Re: Czynsz-opłata za grudzień 2005 05.01.06, 07:33 Drodzy sąsiedzi! Czy ktoś z was otrzymał może od naszej administracji rozliczenie czynszu za grudzień 2005, tak jak otrzymalismy za listopad? My na razie nie otrzymalismy żadnej informacji. A jak to u Was wygląda? Pozdrowienia Odpowiedz Link
neuron8 Re: Czynsz-opłata za grudzień 2005 05.01.06, 07:47 Jak jestes z II etapu i juz odebrals wyliczenie oplat "czynszowych" to juz wiecej takowych nie dostaniesz. Opłacasz wg tej informacji do dnia podanego w wyliczeniu co miesiac. Odpowiedz Link
izakosinska Re: Czynsz-opłata za grudzień 2005 05.01.06, 11:06 Dziekuję za odpowiedź Neuron, ale w takim razie jak jest rozliczane zużycie wody? W czynszu jest tylko zaliczka na 5 m - 34 zł z hakiem, a przecież rzadko zużycie jest takie dokładnie. Czy woda jest może rozliczana kwartalnie, a my płacimy wyliczony czynsz do 10-go każdego miesiąca, czy tak to wygląda? Odpowiedz Link
neuron8 Re: Czynsz-opłata za grudzień 2005 05.01.06, 11:36 Woda jest na zasadie niedoplaty (jak bedziesz sie wiecej prysznicowała) i nadplata. Nie wiem co ile bedzie to rozliczne, ale na klatkach pojawilo sie ogloszenie o tym, ze beda spisywane liczniki wodne - moze po to. Odpowiedz Link
ania_dawid Re: Czynsz-opłata za grudzień 2005 05.01.06, 14:23 Tylko troche w chorych godzinach maja sprawdzac te liczniki, wiele osób pracuje do 17.00 a zanim dojada na Horowa to juz nie powiem która jest godzina.. Administracja skoro tak żadko przyjmuje interesantów osiedla powinna byc równiez otwarta w sobote i wszelkie takie sprawdzania i spisywanie licznikiów powinno odbywac sie w soboty, kiedy mamy wolne od pracy a nie wtedy gdzie zawsze mozna klamke pocałowac a potem juak spi8sza sami bez naszej obecnosci to sa nidomówienia, ciągłe niedopłaty itp Odpowiedz Link
neuron8 Re: Czynsz-opłata za grudzień 2005 05.01.06, 14:29 a po co twoja obecnos przy spiswyaniu liczników. One sa na klatkach? Z gazwoni i elektrowni tez spisuja bez twojej obecnosci Odpowiedz Link
ania_dawid Re: Czynsz-opłata za grudzień 2005 05.01.06, 14:56 bo skoro nie mam tam do nich dostep0u to chciłabym widziec i zapisac sobie równiez jakie mam zuzycie a potem sprawdzic na fakturze czy wszystko sie zgadza. Ostrozności niegdy nie za wiele... Odpowiedz Link
misaki10 Re: Czynsz-opłata za grudzień 2005 05.01.06, 15:00 klucz do skrzynek jest u ochrony. Odpowiedz Link
mszyman88 Re: Czynsz-opłata za grudzień 2005 05.01.06, 15:33 I to jest bezsens. W momencie kiedy pęknie rura u sąsiad na górze, spacer do ochrony i znalezienie przez nich kluczyka może trwać wieczność. W tym momencie na pewno więcej wody znajdzie się w mieszkaniu, niż jak byśmy mieli te kluczyki u siebie w domu i zakręcili wodę na czas. Nie wspomnę o gazie. W najgorszym scenariuszu można oglądać z okien ochrony jak wylatuje klatka w powietrze. brrrr.... Pozdrawiam Mariusz Odpowiedz Link
bukieto Re: Czynsz 31.05.13, 12:51 Na czym polega "Obsł. prawna/kancelaria prawna" wliczona w czynsz od czerwca? Odpowiedz Link
bukieto Re: Czynsz 05.06.13, 10:50 Nie, nie byłem. Mimo to, chciałbym poznać odpowiedź na moje pytanie. Odpowiedz Link