al-szamanka 01.11.23, 09:46 ... zaczal sie slonecznie. W tej chwili juz 12°C, a ma byc jeszcze cieplej... i bardzo mi sie to podoba, nie znosze zimna. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
al-szamanka Re: listopad 2023 01.11.23, 09:51 A niebo takie bylo dzisiaj o poznym zmirzchu... widziane z tarasu mojej pracy Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: listopad 2023 02.11.23, 15:31 al-szamanka napisała: > A niebo takie bylo dzisiaj o poznym zmirzchu... widziane z tarasu mojej pracy > Listopad zaczął się ładną pogodą,wczoraj na cmentarzach tłumy ludzi stały przy grobach bliskich.Pogoda na to pozwalała. U mnie dzisiaj 17 st,kiedy rano wychodziłam z domu było chłodno,wracając musiałam kurtkę rozpinać. Ponoć nad Europę nadciąga orkan "Ciaran"Jutro deszcz. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: listopad 2023 02.11.23, 20:15 U mnie deszcz juz dzisiaj. Od trzech godzin tak leje, ze mi po drodze z pracy samochod dokladnie wymylo. Z tym ze ciezko bylo jechac, bo ciemno, a wycieraczki prawie nie mogly sie wyrobic. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: listopad 2023 04.11.23, 07:22 No to prawdziwa jesien nastala, raz mokro, raz wieje, a nawet zapowiada sie slonce. Ale coz, nie skorzystam z tego slonca, gdyz na cala dzien do pracy musze. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: listopad 2023 04.11.23, 16:36 Slonce, ale chlodno, Klienci chca pic cieple piwo na kolacje.... a my tego piwa nie maaaaaaaamy! Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: listopad 2023 04.11.23, 19:38 al-szamanka napisała: > Slonce, ale chlodno, Klienci chca pic cieple piwo na kolacje.... a my tego piwa > nie maaaaaaaamy! > Piwo lubię tylko w letnie upały.Ale ciepłe z miodem chyba tez bym wypiła dla rozgrzewki 4 st teraz,wiec przymrozki mogą się pojawic przy gruncie. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: listopad 2023 04.11.23, 19:34 al-szamanka napisała: > No to prawdziwa jesien nastala, raz mokro, raz wieje, a nawet zapowiada sie slo > nce. Ale coz, nie skorzystam z tego slonca, gdyz na cala dzien do pracy musze. > Zapowiadano jakiś orkan,ale nas na szczęście to ominęło. Wczoraj trochę popadało,dzis sucho ,a na nawet trochę słońce się pokazało. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: listopad 2023 06.11.23, 08:11 rena-ta49 napisała: > Zapowiadano jakiś orkan,ale nas na szczęście to ominęło. > Wczoraj trochę popadało,dzis sucho ,a na nawet trochę słońce się pokazało. Do mnie jakis tam kawalek tego orkanu dotarl. Wczoeraj rano, jeszcze przed praca, musialam sprzatac balkon, bo mi doniczki pozwalalo... istne pobojowisko. Za to dzisiaj piekene slonce wychodzi, ma byc nawet 15°, a jako ze mam wolny dzien, to jednak jeszcze raz chce sprawdzic te moje nieszczesne rydze, a nuz im sie odwidzialo i sa. Fajna wedrowka przede mna. Odpowiedz Link
m.maska Re: listopad 2023 06.11.23, 18:18 No wiec tak bylo... prawie trzy tygodnie w Polsce, pogoda dopisywala, zaledwie jeden dzien deszczowy a bywalo i tak slonecznie, ze mozna bylo na zewnatrz siedziec jak latem z krotkim rekawem... za to wczoraj droga powrotna, niemal w calosci w deszczu, a dzisiaj przynajmniej na te chwile, kiedy musialam jechac na zakupy, nie lalo a ponoc przez te trzy tygodnie tutaj bylo wrednie. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: listopad 2023 07.11.23, 08:01 m.maska napisała: > No wiec tak bylo... prawie trzy tygodnie w Polsce, pogoda dopisywala, zaledwie > jeden dzien deszczowy a bywalo i tak slonecznie, ze mozna bylo na zewnatrz sied > ziec jak latem z krotkim rekawem... za to wczoraj droga powrotna, niemal w calo > sci w deszczu, a dzisiaj przynajmniej na te chwile, kiedy musialam jechac na za > kupy, nie lalo a ponoc przez te trzy tygodnie tutaj bylo wrednie. > Ta jesień wyjątkowo łaskawa dla Polski.Omijają nas wszelkie orkany,powodzie,można cieszyć sie ciepłą pogodą. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: listopad 2023 07.11.23, 15:58 Do poludnia slonecznie i cieplo, jeszcze paru odwaznych chodzilo w krotkich rekawkach. A teraz pada i ziewajaco sie zrobilo, co mi na reke, bo na nocke zaraz jade i mam nadzieje, ze spokojnie bedzie Odpowiedz Link
al-szamanka Re: listopad 2023 07.11.23, 21:57 Wlasnie grzmotnelo nad Salzburgiem dwa razy, lunelo... i sie skonczylo. Taka nietypowa ta burza. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: listopad 2023 08.11.23, 20:35 Zimno sie zrobilo... i ciemno tak wczesnie sie robi, az przez to pomylilam dni, gdy po nocnym dyzurze postanowilam sie przespac. A wymeczona bylam bardzo, tym bardziej ze w pracy strachu sie nieco najadlam, gdy po polnocy winda sama ruszyla do gory, a po paru minutach w dol. Nikt ja nie jechal, byla pusta, nikt nie nacisnal zadnego guzika, bo wszyscy Klienci spali. Jezeli to jakas awaria, to nigdy o takiej nie slyszalam, w kazdym badz razie przez dwie godziny nie wypuszczalam dla pewnosci noza z reki. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: listopad 2023 09.11.23, 08:39 Współczuję Tobie takiej nocki z" z mało przyjemnymi atrakcjami" Kiedy pracowałam na nocki to zamykałam się na wszystkie zamki,chociaż miałam przed wejściem kamerę. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: listopad 2023 09.11.23, 20:34 rena-ta49 napisała: > Współczuję Tobie takiej nocki z" z mało przyjemnymi atrakcjami" > Kiedy pracowałam na nocki to zamykałam się na wszystkie zamki,chociaż miałam pr > zed wejściem kamerę. No wiesz, to pierwszy raz tak sie stalo, a ja czulam sie jak w niezlym horrorze. Firma, ktora dwa razy do roku te winde sprawdza powiedziala, ze cos takiego jeszcze nigdy sie nie zdarzylo i jest to niemozliwe, oni o takim przypadku jeszcze nie slyszeli. A przeciez ta winda uruchomila sie sama... i to dwa razy! Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: listopad 2023 09.11.23, 08:41 Najbardziej nie lubię tego czasu,kiedy pogoda" barowa" i wcześnie robi się ciemności,a słońca bardzo mało. Dzisiaj w nocy przymrozek,ale od rana króluje słońce. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: listopad 2023 11.11.23, 22:08 W Salzburgu wlasnie przez pare minut walil grad... dobrze ze taki rozciapkany i dobrze ze juz po nim. A ja wolny Weekend spedzam opatulona i pijac ziolka, bo podczas wczorajszej wizyty u mojego lekarza jakis wirus sie do mnie przykleil - zakatarzona jestem i w gardle drapie, do poniedzialku musze sie wykurowac. Odpowiedz Link
m.maska Re: listopad 2023 12.11.23, 00:40 Wczoraj... przez cale lato i jesien grzybow bylo tu na lekarstwo, za to wczoraj ktos sie wybral do lasu i prosze bardzo, ponoc zatrzesienie. Wysypalo z opoznieniem. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: listopad 2023 12.11.23, 19:49 A ja caly Weekend praktycznie przelezalam w lozku, jestem tak rozbita jak wielkanocne jajko.... no i zaraz znowu wskakuje pod koldre, do jutra wieczorem jakos wykurowac sie musze Odpowiedz Link
al-szamanka Re: listopad 2023 14.11.23, 05:50 Cala noc leje, spokojny dyzur, ten deszcz kolysze moich Klientow w glebokie sny. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: listopad 2023 14.11.23, 21:43 Dzien tez baaaaardzo mokry, a ja nadal sie kuruje. Odpowiedz Link
m.maska Re: listopad 2023 17.11.23, 18:58 Troche pozno, ale wlasnie dzisiaj obserwowalam przelot kilku kluczy, chyba zurawi, moze jakiegos innego ptactwa - w kazdym razie slychac bylo glosny klangor. Ten slyszalam juz od kilku dni, ale noca. Lecialy na poludniowy zachod - ode mnie to kierunek na poludniowa Francje lub Hiszpanie. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: listopad 2023 18.11.23, 19:19 U mnie dzisiaj pojawił sie śnieg z deszczem.Bardzo nieprzyjemna pogoda. Jesień długo była ciepła ,to niektóre ptaki opóźniły swoje wedrówki na południe? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: listopad 2023 18.11.23, 21:33 Wow, takiej migracji to jeszcze nie widzialam... oby szczesliwie dolecialy tam, gdzie leca. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: listopad 2023 19.11.23, 11:12 Zimno ze brrrrrr, szaro ze brrrrr, mokro ze brrrrr... dobrze ze u mnie w pracy dobrze grzeja. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: listopad 2023 19.11.23, 19:58 al-szamanka napisała: > Zimno ze brrrrrr, szaro ze brrrrr, mokro ze brrrrr... dobrze ze u mnie w pracy > dobrze grzeja. > Ranek powitał nas przymrozkiem -2C,w południe gęsty śnieg,,ale już przy plusowej temp..wiec szybko topniał, potem zmienił sie w deszcz. Taka typowo ponura listopadowa pogoda Parter i pierwsze piętro nikt nie zamieszkuje,mieszkania są nie ogrzewane,to też odczuwam. W Niemczech i innych "demokratycznych" krajach już by miasto umieściło w takich mieszkaniach "gości" www.bild.de/regional/stuttgart/stuttgart-aktuell/loerrach-mieter-sollen-fuer-fluechtlinge-wohnungen-raeumen-82980408.bild.html?t_ref=https%3A%2F%2Ft.co%2F Odpowiedz Link
al-szamanka Re: listopad 2023 21.11.23, 22:14 U mnie jeszcze przymrozkow nie bylo, i dobrze, bo jezdze jeszcze na letnich oponach - po przyjezdzie z urlopu dostalam termin dopiero na jutro, tak wiec po nocnym dyzurze bede jechac prosto do warsztatu. Odpowiedz Link
m.maska Re: listopad 2023 22.11.23, 21:19 al-szamanka napisała: > U mnie jeszcze przymrozkow nie bylo, i dobrze, bo jezdze jeszcze na letnich opo > nach - po przyjezdzie z urlopu dostalam termin dopiero na jutro, tak wiec po no > cnym dyzurze bede jechac prosto do warsztatu. > To najwyzszy czas i pora... ja juz do Polski w polowie pazdziernika jechalam na zmiowych. Lepiej sie na nich jezdzi, bo sa mieksze. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: listopad 2023 25.11.23, 19:49 m.maska napisała: > al-szamanka napisała: > > > U mnie jeszcze przymrozkow nie bylo, i dobrze, bo jezdze jeszcze na letni > ch opo > > nach - po przyjezdzie z urlopu dostalam termin dopiero na jutro, tak wiec > po no > > cnym dyzurze bede jechac prosto do warsztatu. > > > > To najwyzszy czas i pora... ja juz do Polski w polowie pazdziernika jechalam na > zmiowych. Lepiej sie na nich jezdzi, bo sa mieksze. U mnie byla nie tylko wymiana kol i ich lezakowanie. Doszla wymiana oleju, co mi juz samochod meldowal od ponad miesiaca, czyszczenie hamulcow, wymiana filtrow i swiec, przeglad techniczny itp. Razem szarpnelo mnie po kieszeni na 820€ - no ale co byc musi to musi. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: listopad 2023 27.11.23, 08:32 Wieje zimnem tak, ze strach z domu wychodzic... a trzeba! Odpowiedz Link