02.06.04, 11:22
Niedługo wyjadę z Polski do Włoch. Przeraża mnie wizja braku dostępu do
internetu. Zastanawiam się więc jakie sa koszty podłaczenia się do netu we
Włoszech. Jesli ktoś z was może udzielić mi informacji to będę wdzięczna. Nie
wiem jakie firmy oferują stałe łącza internetowe. Ot po prostu nic nie wiem
na ten temat. Pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • koekast Re: internet 02.06.04, 12:01
      tu jest cywilizacja raczej...
      sprawdz (pagine solo in Italiano)
      www.fastweb.it
      www.aliceadsl.it

ceny niewiele wieksze jak w PL chyba, a chodzi szybko.
      pozdrowienia,
      Kk
      • slims1 Re: internet 02.06.04, 12:05
        mozesz tez laczyc sie przez normalny telefon domowy- bardzo wielu tu tak robi
        • marciaaa Re: internet 02.06.04, 12:59
          znam kilka osob co laczy sie we wloszech z internetem przez komorke za darmo..
          jak? nie mam pojecia ale spytam ;)
          • stce Re: internet 02.06.04, 15:55
            Nie mam wątpliwości co do istnienia cywilizacji we Włoszech. Obecnie mam stały
            dostęp do inernetu w akademiku gdzie mieszkam. Właściwie za internet nie płacę.
            Ale kończę studia, wyjeżdżam i nie chcę stracić kontaktu z Polską. Internet by
            mi w tym pomógł. Dlatego myslałam o podłączeniu się stałym łączem. Ale nie wiem
            jakie są koszty takiego przedsięwziecia i jakie firmy proponują coś takiego we
            Włoszech. Pewnie Telecom Italia ale czy ktoś wiecej? Pytam ponieważ wielu z was
            mieszka we Włoszech i pewnie niektórzy przynajmniej maja stałe łacza. Może w
            swojej sprawie pytaliście w różnych miejscach i możecie mi podpowiedzieć
            najlepsze rozwiązanie.
            • zuzinkas Re: internet 03.06.04, 10:33
              Zalezy oczywiscie ile godzin miesiecznie masz zamiar siedziec przy kompie.
              Jezeli wchodzisz nie codziennie i wieczorami albo w weekendy to nie zawsze sie
              oplaca brac stale lacze. Rachunek z TELECOM za telefon stacjonarny przychodzi
              co dwa miesiace z rozdzielem ile godzin i € za rozmowy miejscowe, zamiejscowe
              etc + ile za internet. Widzisz wiec ile cie to kosztuje, sprawdzisz sobie ceny
              abbonamentòw (cena jest za miesiac) i zdecydujesz. Tak chyba najlepiej.
              • makda Re: internet 03.06.04, 10:48
                My mamy stale lacze przez Tiscali.
                Placimy 38 euro miesiecznie- chodzi bez zarzutu, jest szybkie, no i Internetu
                mozemy uzywac do woli!
                • zuzinkas Re: internet 03.06.04, 11:36
                  my uzywamy normalnie polaczenie z TELECOM'u. ale oboje jestesmy calymi dniami w
                  pracy i to przed komputerem, w domu wiec laczymy sie bardzo rzadko w ciagu
                  tygodnia i czasami w weekendy. Oplata 2-miesieczna za telefon to srednio 70€
                  (wliczone wszystko). Wiec doszlismy do wniosku ze po prostu sie nam nie oplaca.
                  • makda Re: internet 03.06.04, 11:38
                    Zuzinkas, ty mnie nie przerazaj.. My za telefon placimy zwykle 200 euro!!!
                    Boszsz.. w zyciu bym nie pomyslala, ze tyle gadam!!
                    • zuzinkas Re: internet 03.06.04, 12:29
                      a tylko na domowe numery dzwonisz czy na cell tez??? a moze tez zagranice???
                      bo ja na dzwonienie do polski to uzywam kart "bright". no i nie dzwonimy na
                      komòrki.
                      • linn_linn Re: internet 03.06.04, 13:16
                        Ile kosztuja rozmowy z karty "bright"? Telecom Welcome za 5 euro - 133 minuty
                        rozmowy z Polska.
                        • daisy123 Re: internet 03.06.04, 14:12
                          Karta daily card (na obrazku sa buleczki i chlebek) 5 euro - 200 min do Polski
                          a do USA 230. Wazna 3 miesiace od pierwszego dzwonienia.
                          • linn_linn Re: internet 03.06.04, 16:12
                            Musze zapisac. Welcome 60 dni.
                            • zuzinkas Re: internet 03.06.04, 16:15
                              ile Bright nie pamietam, ale to mnie nie martwi i tak wydzwonie, ale cholera
                              tutaj za 5 € "tylko" 110 min. musze te wasze spròbowac.
                              • viki2lav Re: internet 04.06.04, 08:23
                                ja kupuje edisona w kiosku (przy okazji zagram w lotto;)))) 5 euro i cale 208
                                minut gadki z warszawa,
                              • tgrabiec Re: internet 04.09.04, 09:51
                                ja polecam usluge udostepniana przez firme eutelia www.eutelia.it.
                                Wykreca sie prefix, a pozniej numer do polski. Koszt to ok. 5 centow za min
                                pozdr
                        • zuzinkas Re: internet 04.06.04, 19:44
                          Hmmm, wlasnie kupilam Telecom Welcome bo mi sie Bright skonczyl a musze dzwonic
                          do Polski (pytalam tez o Edison i o Daily Card al akurat w tym kiosku nie
                          mieli). Wykrecilam numer i co sie okazalo??? Tylko ... 93 minuty.
                          Zaznaczam ze dzwonilam z numeru domowego na mumer domowy.
                          • daisy123 Re: internet 04.06.04, 22:48
                            Kilka miesiecy temu uzywalam innej karty. Kupowalam ja wiele razy i bylam
                            baaaardzo zadowolna. Do czasu jednak. Kupilam jedna karte, dzwonie i zdebialam -
                            tylko 13 min zamiast 180. Kupilam jeszcze raz te sama karte w innym miescie i
                            ta sama niespodzianka. Wypytalam sie o inne karty i stad ten "chlebek i
                            buleczki".
                          • linn_linn Re: internet 05.06.04, 09:40
                            Czyzbym sie pomylila? Musze sprawdzic, choc mam jeszcze koncowke poprzedniej
                            karty. Najgorsze jest to, ze w necie trudno znalezc taryfy tych kart i
                            porownac. Mnie przynajmniej nie zawsze sie udalo. Wolalabym wiedziec wczesniej.
                            Pomijam oczywiscie fakt tzw. "scatti rubati", o ktorym czasem sie mowi / pisze
                            o tym Daisy /. A dzwonilyscie z kart Vectone? One podobno sa bardzo korzystne /
                            mozna je chyba nawet kupic w necie /, ale ja nie mam jakos zaufania.
                            • zuzinkas Re: internet 05.06.04, 10:54
                              nie przejmuj sie! nic sie nie stalo. poszukam jeszcze tych pozostalych i
                              wypròbuje. zobaczymy.
                              • daisy123 Re: internet 05.06.04, 21:17
                                Uzywalam i "vecton". Nie bylam zadowolona gdyz karta jest wazna tylko jeden
                                miesiac i zdarzylo mi sie, ze przed uplywem 30 dni byla zerowana. Dzwonilam na
                                zielony nr i powiedziano mi, ze nic na to nie mozna poradzic, ze na karcie nic
                                nie ma. Zdarzalo mi sie to dosyc czesto i po prostu przestalam kupowac te
                                karty. Dzwonie sporo nie tylko do Polski ale i do USA i uzywajac karte "daily
                                card" moge rozmawiac i z Polska i ze Stanami z tej samej karty majac niewielka
                                ròznice w czasie. Tzn. gdy kupujesz np. Vecton to albo Ci sie oplaca dzwonic do
                                Polski albo do USA. Aha, Vecton czesto kradl minuty. Wystukiwalam nr i
                                informowano mnie masz jeszcze 28 min. Numer zajety. Pròbuje po chwili i slysze
                                masz 23 min itd. Po kilku takich pròbach pòl godz. zniknelo jak nic.
                                • linn_linn Re: internet 06.06.04, 09:27
                                  Mialam wiec racje. Spora oszczednosc znika i wychodzi na to samo.
                                  • zuzinkas Re: internet 08.06.04, 16:44
                                    Kupilam wlasnie Edicard za 5 euro (w punktach Sisal) i dalo 125 min. Potem wam
                                    powiem czy sa jakies problemy.
                                    Tych Edison i Daily Card to w Mediolanie narazie nie znalazlam, a pytalam w
                                    kilku edicolach.
                                    • linn_linn Re: internet 09.06.04, 09:18
                                      To taka w postaci wydruku z komputera?
                                      • viki2lav Re: internet 09.06.04, 09:22
                                        jest, drukuja jak kupon od superenalotto;)) kod jest dlugaaaaachny, nie daj
                                        boze sie pomylic;))))
                                        • zuzinkas Re: internet 09.06.04, 09:32
                                          dokladnie. dzwonilam wczoraj do Szwecji i mniej mi "zjadlo", widocznie kosztuje
                                          jeszcze taniej niz do Polski.
                                          • linn_linn Re: internet 09.06.04, 13:44
                                            Jak widac, wejscie Polski do UE nie spowodowalo jeszcze wyrownania taryf.
                                            • linn_linn Re: internet 09.06.04, 13:47
                                              Ja akurat czasem dzwonie do Holandii: przez pewien okres taryfy byly prawie
                                              zerowe / Tiscali /, potem nie wiadomo kiedy podwyzszyli. Co jakis czas dobrze
                                              sprawdzic.
                                              • linn_linn Re: internet 09.06.04, 13:53
                                                Sprawdzilam podzial panstw wg Tiscali: jest tak, jak bylo. Polska i inne nowe
                                                UE razem z Albania i Bialorusia.
                                                • zuzinkas Re: internet 09.06.04, 15:28
                                                  pròbujac na numer posli dalo mi 125 min. dzwoniac do szwecji nie powiedziala bo
                                                  juz mi odpowiedzieli, ale po ponad 55 min. rozmowy znòw spròbowalam wykrecic
                                                  polski numer i dalo 85 min.
                                    • niusia73 Re: internet 04.09.04, 14:15
                                      Ja od kilku miesięcy kupuję Edicard za 10 euro i mam 360 minut rozmowy.
                                      • koekast Re: internet 05.09.04, 11:59
                                        dolacze sie do licytacji ;)
                                        Dzownie karta "EstEstEst" - taka czerwona, z Kremlem ;)
                                        za 5E mowi na poczatku,ze 240min do PL..
                                        Nie jestem do konca pewien czy to naprawde 4 godz, ale fakt, ze
                                        mozna rozmawiac dlugo.
                                      • linn_linn Re: internet 14.09.04, 15:14
                                        Jesli dzwonisz na numer lokalny, ale wtedy doliczany jest koszt rozmowy
                                        lokalnej / chyba, ze masz ataki abonament, przy ktorym takie rozmowy masz za
                                        darmo /. Jesli dzwonisz na numer "zielony", masz 250 minut.
                                        www.edicard.eutelia.it/index.aspx?id=4
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka