nefele 12.02.04, 13:49 Jak to jest po polsku i czy w ogole jest?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzegorz_gajowniczek Re: Witloof 15.02.04, 16:32 witloof too po polsku cykoria... i jest. smaczna bardzo w sosie serowym... zapiekana lub duszona w roquefort... ewentualnie w piwie. dla flamandow cykoria, to jak dla nas kapusta kiszona :) Odpowiedz Link
bachatka Witloof dietetycznie 17.02.04, 01:37 grzegorz_gajowniczek napisał: > witloof too po polsku cykoria... i jest. smaczna bardzo w sosie serowym... > zapiekana lub duszona w roquefort... ewentualnie w piwie. dla flamandow > cykoria, to jak dla nas kapusta kiszona :) Pyszne, ale ciezkie. Bardzo dobra zwyczajenie na surowo, mozna tez po prostu dusic lub parowac (wystarczy podsypac sola i gruba zmielonym bialym pieprzem) Odpowiedz Link
bachatka Re: Witloof 20.02.04, 00:29 Ha, nie wiem. Mnie tam i kervel i peterselie wygladaja na natke pietruszki, z tymze kervel na taka troche dorodniejsza. Ale to moze listki jakiegos innego warzywa... Odpowiedz Link
grzegorz_gajowniczek Re: Witloof 20.02.04, 13:08 Nie kervel to nie pietruszka. W ogole nigdy nie widzialem tego warzywa w Polsce. Tutaj sie tym zajadaja. To ma za duza bulwe zeby byc pietruszka. Co do kabaczkow, to nigdy ich znow nie widzialem w Belgii. Nie mam pojecia jakby to sie mialo nazywac. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Witloof 29.02.04, 23:02 A kervel to jest moim zdaniem po prostu SZCZAW!!!!Kiedys byla nawet "ichnia" szczawiowa w puszkach z kulkami miesnymi,nawet niezla w smaku,ale od lat jej nie widzialam...Pozdro ml Odpowiedz Link
mkornet Re: Witloof 11.11.04, 14:22 marialudwika napisała: > A kervel to jest moim zdaniem po prostu SZCZAW!!!!Kiedys byla nawet "ichnia" > szczawiowa w puszkach z kulkami miesnymi,nawet niezla w smaku,ale od lat jej > nie widzialam...Pozdro > ml POSTELIJN = szczaw Odpowiedz Link
saraanna Re: Witloof 10.11.04, 22:47 Kabaczek to chyba kalebas. www.atelierhegedykje.nl/plaatjes/pompoendagen_2003/groot/kalebas_pear_striped_g.jpg Odpowiedz Link
jus10 Re: Witloof 20.04.04, 23:31 hoi allemaal!!! kervel to po polsku trybula :-) takie dziwne zielsko,raczej sie go u nas nie je, a w holandii jak szaleni ;-) dziwni ci holendrzy ;-) Odpowiedz Link
joanna.nl Re: Witloof 21.04.04, 23:27 hoi zusje! a skąd ty wiesz, że to jest akurat trybula? czyżbyś to przeczytała w sali 402 na ulicy Kuźniczej?? :-] groetjes ps bo ja tak a. Odpowiedz Link
aretse11 hahha..ale zbieg okolicznosci 25.04.05, 14:26 wlasnie kupilam dzis cykorie..w Pl jej nigdy nie jadlam..dzis bedzie moj 1szy raz..zwyczajnie ja ugotuje..nie mam jak inaczej jej podac..ciekawe jak smakuje..Wiem tylko,ze mam obrac zewnetrzne liscie-gorzkie..i odciac podstawe..i gotowac:) Odpowiedz Link
kasia191273 Re: hahha..ale zbieg okolicznosci 25.04.05, 16:02 dobrze smakuje tak: lekko podgotowac, a potem odcedzic, zawinac plastrem szynki i plastrem sera zoltego i takie ruloniki zapiec w piekarniku. Z bagietka- mniam. Odpowiedz Link
grazyna10 Re: Witloof 29.04.05, 22:39 Robie na surowo jako surowke, z gotowanym na twardo jajkiem, odrobina posiekanej cebulki i majonezem. Trzeba wyciac trzpien ze srodka, bo inaczej dranstwo gorzkie jest. Ostatnio holenderska sasiadka doradzila mi aby pokrojony juz witlow przez godzine pomoczyc w zimnej wodzie. Faktycznie jest wtedy lepszy. Odpowiedz Link