Dodaj do ulubionych

Opłaty za CO

03.02.04, 10:20
Poniewaz moje pytanie utknęło w powodzi pytań w wątku o kaloryferach zadaję
je ponownie.

Ile kosztuje u nas 1 GJ energii cieplnej? Czy ktos moze to sprawdzic w swoim
rozliczeniu za poprzedni okres grzewczy???? Oczywiście mam na mysli Etap
A smile))

Ja od początku tego sezonu grzewczego roku zużyłem 9 GJ energii cieplnej
przy , jak to juz podkreslalem niezbyt cieplym mieszkaniu. Generalnie
zaliczka na CO i podgrzanie wody przy mojej powierzchni mieszkania wynosi w
przybliżeniu 2400 zł rocznie. Zastanawiam się czy się zmieszczę czy nie. A
jeżeli nie to ile mnie to będzie kosztowało i jak wielka awanture o zimne
mieszkanie robic w Turrecie.

pozdrawiam

M.

Obserwuj wątek
    • zz_beatka Re: Opłaty za CO tajemnica poliszynela 03.02.04, 14:40
      też chciałabym poznać kwotę ale dotąd nikt mi nie udzielił odpowiedzi w realu
      nie na forum
    • mooj Re: Opłaty za CO 03.02.04, 14:46
      wydaje mi się że opłaty zarówno za co jak i wodę nie są liniowo zalezne od
      zuzycia
      tj oprócz GJ czy metra ponosimy koszty posiadania (opłata stała)
      jest to (sposób naliczania/podzialu kosztów) oczywiscie zależne od zarządcy
      więc moze być różnica
      natomiast ceny energii i mediów sa dostępne zarówno w MA jak i w
      przedsiębiorstwacj , które nam media dostarczają
      co do rozliczenia poprzedniej zimy -niestety nie jestem w stanie pomóc -wydaje
      się że włąciwy trop to telefon do księgowości MA
      pozdrawiam
      • macius71 Re: Opłaty za CO 03.02.04, 15:58
        Ok masz rację ale troche sie wytraszyłem poniewaz znalazlem rozliczenie z e
        wspolnoty gdzie wynajmowalem mieszkanie i tam koszt 1 GJ energii z cena
        podstawoowa , oplata przesyłowa, abonamentem wyszedł w rozliczeniu rocznym 87
        zł (!) co oznaczałoby że przy 9 zuzytych metrach po polowie ogrzewania cala
        zaliczka prawie pojdzie na ogrzewanie a gdzie ciepla woda no i mieszkaniu nie
        mam sauny .
        • mooj Re: Opłaty za CO 03.02.04, 16:07
          87*9*2=1566
          przyjmijmy ostrożnie choć niekorzystnie że nie połowa za nami a mniej + wzrost
          cen (a chyba był) - dodajmy 10% w zaokrągleniu 1800/rok
          jeśli masz mieszkanie 60-70 metrów to jest to całkiem prawdopodobny szacunek
          wiem że strachu nie zmniejszyłem ale nie za bardzo mam powody zeby uspokoićsad
        • mooj Re: Opłaty za CO 03.02.04, 16:09
          przepraszam - nie doczytalem że "prawie cała zaliczka" więc pewnie nie 60-70
          metrów a sporo mniej
          • zz_nowy Re: Opłaty za CO 03.02.04, 16:54
            Nie zrozumiałem ani jednego słowa z waszych wyliczeń.

drukowanymi proszę... drukowanymi... i wykropkujcie każdy przecinek... smile
            • stewald Re: Opłaty za CO 04.02.04, 08:23
              Też nie bardzo rozumiem? O jakie metry chodzi? 9 metrów zużycia czy 9 GJ? Może
              koledze chodzi raczej o GJ. Zresztą 9 GJ w ciągu roku to bardzo dużo. Ja w
              otrzymanym wczoraj rozliczeniu mam zużycie ok. 1,2 GJ na 53 m2 mieszkania, a
              mieszkanie mam wystarczająco ciepłe. Przy cenie w/g tego rozliczenia 1 GJ= ok.
              25 zł, opłata zmienna za rok ogrzewania wyszła mi ok. 32 zł no i mam sporą
              nadpłatę. Ciekawe jest to, że opłaty stałej wyszła niedopłata ale w sumie jest
              na plus.
              • zz_nowy Re: Opłaty za CO 04.02.04, 09:24
                Ja mam tak samo: ogółem gigantyczna nadpłata ale stała opłata niedopłacona
              • mooj Re: Opłaty za CO 04.02.04, 10:06
                oj czepiasz sie szczegółówsmile
                przyjąłem że "metrów" to pomyłka - powinno byc GJ
                ale Twojego rozliczenia niestety rozszyfrować nie potrafię
                1,2 GJ na 53m ale w jakim okresie??
                opłata zmienna- czyli opłata za cłaość dostarczonego ciepła czyli 32 zł na rok
                ogrzanie mieszkania???
                nic nie rozumiemsad

tzn jedyne rozwiązanie tego problemu (zawarcie w opłacie stałej
                pewnej "abonamentowej" ilości ciepła) jest irracjonalne - możliwe ale
                bezsosnowne.

pójde po swoje rozliczenie to będę cos wiedział może
                • zz_nowy Re: Opłaty za CO 04.02.04, 10:44
                  Właśnie w tym rozliczeniu jest coś o mkw.... nic z tego nie rozumiem.... ale
                  mam nadpłatę więc nie jest źle (chociaż jeżeli każdy z nas ma procentowo taką
                  nadpłatę jak ja to MA ma niezłą kasę, która może im procentować)
                  • metropolitanaddress Re: Opłaty za CO 04.02.04, 12:06
                    Dzień dobry,
                    wszelkie wątpliwości w sprawie zalizcek na media można rozwiązać rozmawiając z
                    ksiegową Wspólnoty - p. Anetą Gawrońską - tel. 850-16-02 (najlepiej w
                    poniedziałek od 10-18 w czasie dyżuru telefonicznego). Jeśli chodzi o
                    oprocentowanie nadpłaty to wszytsko odbywa się na koncie bankowym Wspólnoty
                    także nie może być mowy o dodatkowych przychodach MA z tego tytułu.
                    Serdecznie pozdrawiam
                    Zdzisław Słowiński
                    Dyrektor ds. Jakości
                    Metropolitan Address Sp.zo.o.
                    • zz_nowy Re: Opłaty za CO 04.02.04, 12:20
                      dziękuję za wyjaśnienie
                  • mooj Re: Opłaty za CO 04.02.04, 20:55
                    rozliczeni eswoje mam przed oczami
                    jest zupełnie niezrozumiałe
                    istniej jakies przełożenie stanu licznika na GJ?
                    co z tego ż ejest cena gigadżula jelsi nie ma napisane ile ich zużyłem?

opłata stała -brak okresu ( 0,52 zl/m2 miesięcznie?)
                    opłata zmienna wynikająca z rozliczenia? to nie jest zmienna zewnęrzna tyl
                    o"wynika z rozliczenia"? chyba rozliczeni ewynika z neny GJ

poza tym stosunek opłat zmiennych do stałych u mnie 2:1 (rozliczenie), w
                    zaliczkach 3:1. pzryjmując że stała to niezalezna od zużycia a zmienna to
                    bezpośrednio zalezna od zuzycia wychodzi ż eolicznikowanie to farsa
                    zużycie ciepła ma wpływ na 1/3 rachunku
                    jednym slowem oszczedzając drastycznie (50%) mogę zaoszczedzić 1/6 kosztów,
                    grzejąc "rozpustnie" podwuższam rachunek o 1/6
                    to naprawdę zbyt mała rozpiętość

może jednak uzeleżnic tzw "opłate stałą" (jak widac nie jest ona stała bo nie
                    można jej oszacować -róznica zaliczek i zuzycia) o dfaktycznego zużycia?

poza tym, ze jest to nierozsądne to wydaje mi się ze dośc samowolne

czy tylko ja tak mam, że FAKTYCZNIE PŁACĘ OD POWIERZCHNI nie od zużycia?

poza tym rozliczenie ok
                    • mooj Re: Opłaty za CO 04.02.04, 21:12
                      guzik - nie jest ok poza tym
                      to samo dotyczy ciepłej wody (ale niech już będzie w tym wątku) w mniejszym
                      stopniu ale jednak
                      i nie denerwuje mnie to że ktos mnie oszukuje -bo pewnie wyszłoby na to samo
                      ale że sie ze mnie idiote robi mówiąc o licznikach i opłatach związanych z
                      zużyciem choć są związane bardzo luźno
                      nie satysfakcjonuje mnie rozmowa z księgowością (taką odbyłem pół roku temu i
                      wynikało z niej że opaty stałe sa stałe a teraz rolziczeia opłat stałych sa
                      duuzo wyzsze niż zaliczki)

pozdrawiam
                      • stewald Re: Opłaty za CO 04.02.04, 22:23
                        Rzeczywiście, u mnie opłata zmienna stanowi 1/10 opłaty stałej za CO. Ale
                        jednak w rozliczeniu masz napisane ile zużyłeś GJ, jest tam przecież stan
                        licznika tyle, że chyba błednie napisano m2, powinno być GJ ale jak pomnożę to
                        się zgadza. Co do tych opłat stałych to niestety nic na to nie poradzimy,
                        monopolista SPEC ustala wysoką opłatę stałą tak, że część zmienna rzeczywiście
                        jest nieduża. Oczywiście wewnątrz wspólnoty można to rozliczać różnie, ale nie
                        powinno to raczej zbyt odbiegać od opłat ogólnych.
                        Ogólnie jednak jest ok. Co do opłaty za ciepła wodę to widzę, że z każdym
                        rozliczeniem ona maleje, rok temu było jeszcze 16 zł/m3, obecnie już tylko 6
                        zł/m3. Czyli w sumie nie jest źle.
                        • mooj Re: Opłaty za CO 04.02.04, 22:31
                          po przemnożeniu pozycji "stan licznika" i ceny za GJ iloczyn ma się nijak do
                          żadnej z pozycji (próbowalem nawet na Kcal i nic)
                          zreszta przy podawanych przez Was wielkościach 1 lub kilku GJ moje 26,38 nie
                          wydaj esię być podane w tych samych jednostkach - grzeję w dwóch
                          pomieszczeniach, nie na maksa i nie cały czas
                          zreszta podzielenie kwoty i ceny wychodzi mi mniejsza wielkość (znacznie
                          mniejsza)
                          ozry czym o ile w wodzie OPRÓCZ STANU licznika mam podane zużycie
                          to w CO nie (zamierzone zaniechanie?)
                          pozdrawiam -pozstając w nieświadomości ile GJ przepaliłem i dlaczego tak dużo
                        • pawel112 Re: Opłaty za CO 05.02.04, 08:33
                          Witam,

faktycznie ciepła woda - opłata zmienna zmalała z 16PLN/m3 w 2002r. do 6PLN/m3
                          w 2003r., ale za to wzrosła ciepła woda - opłata stała z 0,19PLN/m2 w 2002r.
                          do 1,22PLN/m2 w 2003r.
                          Ciekawe dlaczego? Czy to też zależy od dostawcy (chyba SPEC podgrzewa?)?

Pzdr
    • brenya Re: Opłaty za CO 04.02.04, 13:18
      A ja mam pytanko, kiedy bedzie rozliczany tegoroczny sezon grzewczy? W maju,
      czerwcu? Jak to w praktyce wyglada?
      • stewald Re: Opłaty za CO 04.02.04, 22:25
        U nas ogrzewanie rozliczane jest raz na rok.
        • macius71 Re: Opłaty za CO 05.02.04, 08:27
          Generalnie własnie odebrałem rozliczenie i od przejecia mieszkania do 31.12 mam
          9 GJ zuzytych i w mieszkaniu nie mam cieplo co spowodowało niedopłate. Ale
          pewnie niedoplata jest tez spowodowana brakiem zaliczek za "nieogrzane"
          miesiace tj. maj - sierpień. Opkata stal faktycznie jest liczona od powierzchni
          mieszkania i musze przyznac żę SPEC liczy sobie niezłą kaskę za to. NIestety
          trudno mi uwierzyc ze mozna zuzyc 1,2 GJ energii cieplnej na rok. Sorki.... to
          ozn ze kaloryfery praktycznie nie pracują. Ale dzieki za rozruszanie watku smile)))
          • pawel112 Re: Opłaty za CO 05.02.04, 08:39
            Można mieć 1,5 GJ w roku, bo ja też tyle zużyłem.
            W kurtce i czapce nie siedziałem przed telewizorem i nie dogrzewałem się na
            korytarzu klatki gdzie panuje tropikalna atmosfera.
            • zz_beatka Re: Opłaty za CO 05.02.04, 08:44
              a ja mam 15 gj ?!!
              • sc77 Re: Opłaty za CO 05.02.04, 10:31
                Zużycie energii cieplnej zależy od usytuowania mieszkania.
                Jeśli ktoś ma mieszkanie zewnętrzne to zużyje więcej ciepła, jak ktoś ma
                mieszkanie ze wszystkich stron otoczone przez sąsiadów to mniej grzeje i zużywa
                mniej.
                Ja mam mieszkanie zewnętrzne i grzejąc sporo (grzejniki na 4) i tak dostałem
                spory zwrot za zużycie. Miałem niedopłatę za stałą opłatę, ale i tak wyszło na
                plus dla mnie smile

Pozdrawiam
                • aktywista13 Re: Opłaty za CO 05.02.04, 15:18
                  Co do zmian opłaty, to zarządca wspominał coś o zmianie umowy ze SPECem i
                  obniżce z tego tytułu, ale detali wam nie powiem, bo nie zan się na tym w
                  ogóle. Ale jestem pełen podziwu dla was - deszyfratorów tych zapisek.
                • zz_beatka Re: Opłaty za CO 05.02.04, 15:23
                  dziś sprawdzę dokładnie licznik ciepła a zarządcę spytam o cenę tego GJ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka