Dodaj do ulubionych

kasztanowce

26.04.04, 18:04
chciałabym posadzić kasztanownce na naszym osielu, są to krzewy jednoroczne,
potrzebują dużo słońca wtedy pięknie się rozrastają przypominając troszkę
palmy. Chciałabym je posadzić, najwyższy juz czas na nie, i szukam dogodnego
miejsca. Może ktoś miałby jakiś pomysł, gdzie można je posadzić, są naprawde
piękne, muszą mieć tylko dużo słońca, czyli słoneczne miejsce.
Obserwuj wątek
    • mooj Re: kasztanowce 26.04.04, 18:15
      co to znaczy "krzewy jednoroczne"?
      • zz_beatka Re: kasztanowce 26.04.04, 19:22
        mooj napisał:

> co to znaczy "krzewy jednoroczne"?

nowa forma roślin smile)

a tak poważnie to rośnie to jak tytoń ale ma liście jak wielki kasztan a
        nasiona ubrane są w skórkę przypominającą owoce kasztana.
        liście są koloru ciemnozielonego z dodatkiem czerwieni.
        • mooj Re: kasztanowce 26.04.04, 19:27
          matkojedyna ja sie pytam czy na rok i potem do wykopania czy na dłuzej
          botanik ze mnie żaden (dendrolog? chyba nie od krzewów...)
          bo jak na rok/dwa apotem zczeznąc mają to sa wikesze mozliwości
          ale jesezli kasztanowic to drzewo to nie ma sensu w okolicach przyszłego wjazdu

"rośnie jak tytoń liście jak ksztan" - to żeś mi powiedziała! no ale czegoś się
          dowiedziałem..nie ma takich odwrotnych? zeby tytoń na drzewach rósł? mógłbym
          jakiśdołek wykopać...
          pozdrawiam
          • sz_marta Re: kasztanowce 27.04.04, 10:16
            kasztanowce kwitną od kwietnia do końca września potem niestety trzeba je
            wykopać ale w następnym roku można je również posadzić
          • zz_beatka Re: kasztanowce 27.04.04, 13:58
            sorry ale kasztanowce to rośliny jednoroczne wysiewa się wiosną a więdną-
            marzną od mrozu; i tak co roku. na ile moich wiadomości ogrodniczych starcza to
            nie wykopuje się tego na zimę i nie przechowuje.
            • mooj Re: kasztanowce 27.04.04, 14:08
              tak czy inaczej wykopuje się przed zimą a do zimy wjazd na osiedle się nie
              zmieni
              czyli wydaje się, że cały obszar "podpegeerowski" jest dostępny i nie powinno
              nikomu wadzić
              dla pewności warto spytać własciwego zarządce
              powodzenia!
            • sz_marta Re: kasztanowce 02.05.04, 23:24
              Beatko kasztanowce mają owoce i z nich można wychodowac na drugi rok następne
              rośliny więc można je posadzić w nastepnym roku nie ma z tym problemu, jedyne
              co trzeba zrobić to poprostu przechowac je w domu na zimę. Pozdrawiam,
    • privata Re: kasztanowce 26.04.04, 18:23
      Radziłabym posadzić kasztanowce za blokiem B przy płocie obok stadniny koni.
      Tam będą miały najwięcej słońca i nie będą narażone na obrywanie listków przez
      dzieciaki.
      • zlote_dziecie Re: kasztanowce 28.04.04, 13:17
        z tym się zgodzę, tyle, że tam czasami psy latają, ale myśle, że dałoby się
        zadbać o to, by latały gdzie indziej. Jestem bardzo za. Im więcej roślin tym
        lepiej, tylko ta trawa jest teraz brzydka i nie wiem czy będą ładnie wyglądać.
        Naprawde nie rozumiem dlaczego kazali ją skosić, przecież trawa jest o wiele
        ładniejsza jak jest wyrośnięta i nie skoszona. Gdyby trawe sie kosiło rzedziej
        to osiedlowe roślinki wyglądały by o wiele lepiej. Pozdrawiam.
        • zzrobert co do koszenia trawników 28.04.04, 13:27
          Anglicy któzy sa dla mnie autorytetem w tej kwestii twierdzą wręcz odwrotnie i
          koszą, koszą, koszą. Na polach golfowych także smile

Oczywiście sa różne odmiany trawy i różne ich przeznaczenia. W zależności od
          warunków w jakich przyjdzie im później żyć. ALe żadna roślina zaszczana nie
          przeżyje długo. Widać było to doskonale po niektórych krzewach.
          • zlote_dziecie Re: co do koszenia trawników 28.04.04, 16:17
            wiem, że nie przeżyje dlatego staram się, żeby moja sunia sikała w różnych
            miejscach. Dzisiaj skosili trawę i wygląda (według mnie) brzydko i tak troche
            drętwo. Nie można przesadzać, ale mogłaby być trochę dłuższa. Wyglądało by to
            bardziej naturalnie. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka