Dodaj do ulubionych

Rozliczenia zaliczek za ciepłą wodę

10.08.04, 13:56
Mam pytanie odnośnie rozliczenia pobranych zaliczek za ogrzewanie oraz
ciepłą i zimną wodę - 2003/2004. Pewien postęp w tej kwestii można było
zaobserwować. Podaliśmy odczyty z liczników do 14 lipca, ale mamy już prawie
15 sierpnia, a rozliczeń jak nie było tak nie ma. Jak zapatrujecie się na ten
problem ?
Obserwuj wątek
    • adamgrey Re: Rozliczenia zaliczek za ciepłą wodę 10.08.04, 14:23
      rozmawialem jakies 2 tygodnie temu z Zarządcą nieruchomości, powiedział, że
      rozliczeń można spodziewać się we wrześniu, wyznaczył termin 14 sierpnia dla
      osób, które do tej pory nie dostarczyły stanu liczników - brak ich stanu
      blokował podział kosztów. Osoby które nie dostarczą będą rozliczone ryczałtowo.
    • sc77 Re: Rozliczenia zaliczek za ciepłą wodę 10.08.04, 14:25
      A budynku A wszystko wyglada super.

Stany licznikow podalismy na koniec czerwca a w lipcu dostalem pismo o
      nadpłacie za co i wodę smile
      • mooj Re: Rozliczenia zaliczek za ciepłą wodę 10.08.04, 14:30
        gwoli ścisłości
        "podaliśmy" tzn podało niecałe 70% mieszkańców -1/3 się nie chciało wrzucić
        karteczki do skrzynki
        al eprawda ze nie zablokowało to rolziczeń z tymi którzy podali
        pozdrawiam
        • sc77 Re: Rozliczenia zaliczek za ciepłą wodę 10.08.04, 14:38
          No tak, ja mówię za siebie smile
          Nie wiedziałem, że ludzie nie podali. Nie rozumiem takich...
    • grzegorz_zz Re: Rozliczenia zaliczek za ciepłą wodę 10.08.04, 15:12
      A czy ktoś z etapu B dostał rozliczenie kosztów po spisie liczników, które było
      chyba pół roku temu? Ja nie dostałem żadnej informacji.
      Mieszkając wcześniej na Kole takie informacje dostawałem bardzo regularnie (raz
      na miesiąc).
    • smart16v Re: Rozliczenia zaliczek za ciepłą wodę 10.08.04, 15:35
      agag12 - dzięki za ropoczęcie tego wątku. Sam dzisiaj chciałem się o to zapytać.

Jako ze mnie spokojny człowiek jest, to zaczyna mnie to wkurzać. I co z tego,
      że części się nie chciało wypełnić karteczek? Niedługo bedzie rok jak mieszkam
      na ZZ i chciałbym wreszcie się dowiedzieć ile mam zapłacić za wodę i CO. Czy
      doświadczony Pan administrator mógł przewidzieć ewentualne problemy? Czy mógł
      zabrać się za rozliczanie wcześniej?
      A może Panu administratorowi się nie chce, bo trzeba ruszyć cztery litery i
      wziąć się do roboty? Jeżeli we wcześniejszych postach pisałem coś pozytywnego
      na temat naszego administratora, to bardzo przepraszam. Więcej tego błędu nie
      popełnię.
      łączę ukłony
      Smart

• sc77 Re: Rozliczenia zaliczek za ciepłą wodę 11.08.04, 09:21
        Hi hi doświadczony ? - chyba trochę za dużo błędów popełnia z tego co widzę i
        słyszę...
        • zzrobert za dużo błędów popełnia? 11.08.04, 11:39
          Czyli jednak udowodnił że coś robi?
          No to jest sukces.
    • nobullshit Re: Rozliczenia zaliczek za ciepłą wodę 11.08.04, 14:22
      Bo nas, Polaków, trzeba czasem traktować jak dzieci.
      Nie wystarczy poprosić, abyśmy byli tak mili i spisali liczniki,
      nie wystarczy przedłużyć termin. Trzeba się przejść po mieszkaniach
      i spisac osobiście, jak się to dzieje w zwykłych spółdzielniach
      mieszkaniowych.
      • mooj Re: Rozliczenia zaliczek za ciepłą wodę 11.08.04, 14:30
        mylne załozenie ze do rozliczenia mieszkania X potrzebne są stany liczników z
        nieX
        pozdrawiam
        • adamgrey Re: Rozliczenia zaliczek za ciepłą wodę 11.08.04, 14:51
          rzeczywiście trudno mi się doszukać w tym logiki
          pozdrawiam,
    • agag12 Re: Rozliczenia zaliczek za ciepłą wodę 11.08.04, 14:53
      Zgadzam się w 100%, że do rozliczenia pobranych zaliczek absolutnie nie jest
      potrzebne podanie danych przez wszystkich mieszkańców. Podejrzewam, iż istnieje
      coś takiego jak główny zawór lub licznik, z którego można odczytać ile wody,
      czy też ciepła zostało zużyte globalnie na rzecz Etapu B w danym okresie np. na
      dzień 30.06.2004. Przy założeniu, że administracja posiada informacje o zużyciu
      ww składników przez ekipę sprzątającą osiedle, itp jednostki-> samą
      administrację, resztę kosztów wygenerowali mieszkańcy. Znamy kwoty zaliczek
      pobranych oraz rzeczywisty stan zużycia w konkretnym mieszkaniu. kalkulacja
      jest naprawdę easy. Tylko trochę chęci do kreatywnego rozwiązania problemu.

Innym rozwiązaniem jest proponowany spis stanu liczników przez administratora
      lub umieszcenie liczników w jednym pomieszczeniu na korytaru i komisyjne
      spisanie ich stanu. pozdrawiam wszystkich sąsiadów o "stalowych nerwach".
    • agag12 Re: Rozliczenia zaliczek za ciepłą wodę 11.08.04, 15:04
      I jeszcze jedno, moje rozumowanie odnośnie rozliczenia staje się błędne, jeżeli
      część ww kosztów jest zużywane przez kogoś w sposób nielegalny lub nie prowadzi
      się rzetelnej ewidencji zużycia wody prze twz. niemieszkańców a np. robotników
      z etapu C czy też ekipy sprzątającej, w co nie chce mi się wierzyć, ale....
      Naprawdę nie znam szczegółów prowadzenia tej ewidencji.

Wówczas rzeczywiście należy czekać na spłynięcie danych od mieszkańców i
      dopasowanie szacunków do rzeczywistości. Broń Boże nie chcę w ten sposób
      stawiać nikomu zarzutów, lecz proszę to potraktować jako luźną wariację na
      temat "czemu rozliczenie sie opóźnia"
      • mooj Re: Rozliczenia zaliczek za ciepłą wodę 11.08.04, 15:17
        rozliczeniu podlega woda zużyta indywidualnie czyli tylko liczniki domowe
        reszta jest rozliczana jak pozostałe koszty wspólne -w ciągu okresu
        rozrachunkowego jakim dla wspólnot (zgodnie z UWL) jest rok kalendarzowy
        czyli
        ciepło na ogrzanie mieskznaie, woda ciepła i zimna, ścieki wg licznika w
        okresach ustalonych przez wspólnotę (koszty indywidualne niepowiazane ze sobą)
        ciepło na ogrzanie częsci wpsólnych, woda gospodarcza - na koniec roku z
        liczników ogólnych dzielona wg klucza powierchni -udziału w nieruchomości

zupełnie analogicznie do prądu
        brak odczytu z licznika lolalu Y nie uniemożliwia rozliczenia lokalu X (tj
        indywidualnego zuzycia)
        natomiast moze powodowac problemy z rozliczeniem kosztów wspólnych (ale to na
        koniec rokusmile ze względu np na nielegalne przyłącza itp
        pozdrawiam
    • nemo_zz Re: Rozliczenia zaliczek za ciepłą wodę 11.08.04, 15:57
      Pytanie dot. braku rozliczenia zaliczek za wodę było postawione
      Administratorowi przez Komisję ZZII w ubiegły czwartek.
      Brak rozliczenia wynika rzekomo z faktu nieprzekazania stanu liczników przez
      część (?) Mieszkańców (następnego dnia na klatkach pojawiło się w tej sprawie
      ogłoszenie Zarządcy).
      Sprawę rozliczenia zaliczek postaramy się szczegółowo wyjaśnić na jutrzejszym
      spotkaniu Komisji ZZII z Zarządcą i Administratorem.
      • zz138b Re: Rozliczenia zaliczek za ciepłą wodę 11.08.04, 21:03
        nemo_zz napisał:

> Pytanie dot. braku rozliczenia zaliczek za wodę było postawione
        > Administratorowi przez Komisję ZZII w ubiegły czwartek.
        I TO CHOLERNIE STANOWCZO... ACZ KULTURALNIE
        > Brak rozliczenia wynika rzekomo z faktu nieprzekazania stanu liczników przez
        > część (?) Mieszkańców (następnego dnia na klatkach pojawiło się w tej
        sprawie
        > ogłoszenie Zarządcy).
        ALE JAKI MA TO ZWIAZEK Z TYMI KTÓRZY WYPISALI KARTECZKI I CZEKAJA JEDYNIE NA
        SWOJE (!)ROZLICZENIE ? MOZE KTOS WIE?
        > Sprawę rozliczenia zaliczek postaramy się szczegółowo wyjaśnić na jutrzejszym
        > spotkaniu Komisji ZZII z Zarządcą i Administratorem.
        ALE JA JUZ ZARZĄDCY NA SŁOWO NIE UWIERZĘ, NORMALNIE TRZEBA WSZYSTKO NA PISMIE,
        NORMALNIE JAK W SZKOLE, DO "DZIENNICZKA" ...
        • smart16v pytanie techniczne 12.08.04, 09:33
          Słuchajcie, co trzeba zrobić, żeby zmienić zarządcę? Może czas zabrać się za to
          za wczasu. Jak se facet ewidentnie nie radzi, to może wartałoby pozbierać
          trochę ofert i rozważyć zmianę, bo ten nasz ma chyba zbyt dużo budynków i zbyt
          duże doświadczenie, żeby zarządzać naszą wspólnotą.
          • zz_marek Re: pytanie techniczne 12.08.04, 15:25
            Wydaje mi się że musicie na spotkaniu wspólnoty postawić taki wniosek pod
            głosowanie i jeżeli przejdzie większością udziałów to Zarządca zostanie
            odwołany. Tak przy okazji to mógłby to byc dobry moment na to by naszymi
            budynkami zarządzał tylko jeden Zarządca - jedna firma, moim zdaniem są tego
            tylko plusy. Pierwotnie myślałem że ten nasz Zarządca (etap A) to
            taka "ciamajda" a ten wasz (etap B) to taki super, ale jak się teraz przyglądam
            to poza tym że to straszny cwaniak to chyba nie bardzo mu wychodzi to
            zarządzanie. Gdyby nasz zarządca dopilnował rozsądnego podlewania trawy - nie w
            samo południe w największe słońce to byłoby całkiem dobrze.
            • mooj Re: pytanie techniczne 12.08.04, 15:38
              i kilku innych spraw (egzekwowanie płatności, umów itp)
              wtedy owszem rekomendacja bez zastrzeżeńsmile

co do podlewania -jeśli wyjdzie współpraca międzyetapowa w zakresie uzgodnionym
              przez komisje to następnym naturalnym krokiem wydają się wspólne wieczorne
              podlewaniasmile
              a jak i to wyjdzie to można będzie rozciągnąć współpracę o całodobowy nadzór
              nad osiedlem -tak żeby zawsze ktoś był (poza ochroną)- wystarczy 1 osoba na
              całe osiedle do pilnowania ochrony , podlewania, odśnieżania alarmowego itp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka