Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc

13.07.05, 21:04
Witam wszystkich. Razem z moją narzeczoną wprowadzmy się do własnego
mieszkanka na ZZ etap C w październiku. Przyznam szczerze, że nie za bardzo
się orientuję w kwestii Internetu, telefonu, kablówki na osiedlu + jak się do
tego przygotować przed wykańczaniem (okablowaniem). Proszę o mozliwe
wyjaśnienia - każdy głos mile widziany. Pozdrawiam wszystkich przyszłych
sąsiadów smile
Obserwuj wątek
    • sc77 Re: Prośba o pomoc 14.07.05, 09:21
      Okablowanie w mieszkaniu jest, wystarczy tylko podpisac umowę z dostawcą.
      • m.polak23 Re: Prośba o pomoc 14.07.05, 09:33
        Czy jest pełne okablowanie? Gniazdo internetowe (myślę o Spray LAN),
        telefoniczne itp? jacy jeszcze dostawcy oprócz spraya sa na osiedlu?
        Dzięki za pomoc.
        • mooj Re: Prośba o pomoc 14.07.05, 09:38
          z tego co mi wiadomo do LAN-a nie ma
          jeśli myślisz o instalacji alarmowej (antywłamaniowej, antypożarowej) - to też
          jest teraz dobry moment smile

aktualnie na osiedlu oprócz spray- tepsa, malnet
          w niedalekiej przyszłości aster
          w dalszej perspektywie prawdopodobnie UPC
        • stewald Re: Prośba o pomoc 14.07.05, 09:43
          W mieszkaniu jest okablowanie do telefonu i kablówki, sieć LAN ciągną ci dopiero
          jeżeli zamówisz tą usługę u dostawcy internetu, ale wykorzystują do tego
          istniejące w mieszkaniu peszle od kablówki lub telefonu, tzn. próbują
          przeciągnąć tymi peszlami sieć LAN. Zazwyczaj to się udaje, bo jak nie to
          pozostaje ciągnąć kable na wierzchu.
          • mooj Re: Prośba o pomoc 14.07.05, 09:53
            co nie znaczy że nie można LAN-a położyć samodzielnie "na wszelki wypadek"
            • m.polak23 Re: Prośba o pomoc 14.07.05, 10:04
              Dzięki za posty. A propos alarmu - podobno w mieszkaniu są wyprowadzone kable
              do instalacji antywłamaniowej. Przynajmniej tak mi powiedziano w Turret. Mam
              już nawet taki alarm. Jak więc jest z tym okablowaniem? Jest czy nie?
              • mooj Re: Prośba o pomoc 14.07.05, 10:11
                nie znam etapu C, wydaje mi się jednak że piszesz o instalacji antynapadowej a
                to istotna róznica (przewód do jednego włacznika vs okablowanie całego
                mieszkania)
                jełśi chcesz przekształcić antynapad w instalacje powiadamiajaca o włamaniu
                będzie musiał do czujników kable poprowadzić
                to samo ppoż i wszelkie inne (także zmiany gniazdek tv, tel)

i najlepiej zrobic to terazsmile
                • m.polak23 Re: Prośba o pomoc 14.07.05, 11:16
                  Wielkie dzięki. Pracuję w firmie sprzedającej alarmy, w życiu bym nie
                  zainstalował przewodowego alarmu - mamy niedrogi bezprzewodowy. Głowne pytanie
                  dotyczy wyjścia na monitoring całodobowy - na czym to w ogóle polega na
                  Zaciszu?
                  • mooj Re: Prośba o pomoc 14.07.05, 11:25
                    dlaczego nie sprzedałbys innego niz bezprzewodowy tak z ciekawości? zakłócenia
                    nie sa problemem?

"monitoring całodoby" ja się będe trzymał nazwy "anynapad" - łączność pomiedzy
                    mieszkaniem a ochroną
                    po włączeniu uruchamiana jest procedura (to pozostawię bez opisu)
                    co wepniesz w ten antynapad tzn w jaki sposób będziesz aktywował -Twoja sprawasmile
                    • m.polak23 Re: Prośba o pomoc 14.07.05, 12:10
                      Co bym sprzedał a co bym założył we własnym mieszkaniu to duża różnica. System
                      bezprzewodowy nie ma żadnych zakłóceń (specjalna częstotliwość, w naszym
                      przypadku sygnał radiowy ma specjalny kod ID itp), a poza tym:

1. Nie trzeba kuć ścian ani kłaść żadnych przewodów
                      2. Można go zawsze zdjąć i bez stresu przenieść w inne miejsce

A w dodatku nasz system ma fajne opcje, mówi miły damskim głosem, łączy się z
                      internetem (można obejrzeć w pracy co się dziej w domu) itp.

Z twojego opisu wyprowadzam wniosek że zamiast przycisku zrobię połączenie z
                      centralą i wysteruję ją na ochronę.

Proszę mnie nie posądzać o marketing smile

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienia
                      • mooj Re: Prośba o pomoc 14.07.05, 12:19
                        no nie chciałem fachowcowi sugerować rozwiązań ale wydaje mi się to optymalne
                        (centralka)
                        "specjalna częstotliwość" tzn nieużywana przez coraz bardziej powszechne
                        urządzenia bezprzewodowe?smile rouzmiem ze sygnał zakodowany ale..
                        no ok twierdzisz ze działa to widac tak jest
                        ja spotkałem się z opinią że przy takich instalacjach (duży blok) przy
                        ropzowszechnieniu technologii moz emniej wygodnie ale znacznie lepiej jednak
                        położyc kable
                        pisz pisz sam jestem ciekawy (szczególnie kwestia dołożenia ppoż) i moż ejeszcz
                        ekilku osobom sie przydać
                        • m.polak23 Re: Prośba o pomoc 14.07.05, 13:36
                          to nie ma znaczenia czy w bloku czy nie. Np. u mnie w firmie gdzie prezentujemy
                          sprzęt, jest tez pełno kabli i zakłóceń a jednak działa bez zarzutu. Powiem
                          tak - instalatorzy nie chcą iinstalowac bezprzewodówki bo instalacja trwa pół
                          godziny i nie można wydoić człowieka z pieniędzy - przy przewodówce instalacja
                          nierzadko trwa 3 dni i wtedy płaczą że kupa czasu i kable kosztują... Natomiast
                          większość firm monitorujących (np. nasz najwięjszy klient Solid Security) coraz
                          cześciej instaluje bezprzewodówkę bo dzięki temu mogą szybciej podłączyc nowych
                          klientów. Poza tym, system bezprzewodowy można zawsze rozszerzyć w każdej
                          chwili - z przewodowym jest znacznie trudniej. Wracając do zakłóceń - komórki
                          działają, radia działają, także całe gadanie o zakłóceniach to bezsens - chyba
                          że jakiś tani syf się instaluje. Czujniki Ppoż tez mamy i nawet nas samych
                          uratowały - testowy czujnik zaczął wyć jak się kosz zapalił od papierosa i ktoś
                          usłyszał (było już po godzinach pracy). A mógl się sfajczyć cały biurowiec.

No ale ja to wiem bo z tym pracuję - zwykli ludzie słuchają "fachowców" - to
                          jak w programie usterka na TVN - wciskają kitu ile wlezie.

Od razu zaznaczam że jest druga strona medalu - system bezprzewodowy jest nieco
                          droższy. Chciałem nawet kiedyś ulotki rozłożyć za pośrednictwem Turret i Biura
                          Sprzedaży ale pan był BAAAARDZZZZO zmęczony (w końcu było przed 18 smile ) i mnie
                          zbył. No trudno.
                          Ale jakby ktoś chcial to zapraszam na konsultacje smile
    • mooj Re: Prośba o pomoc 14.07.05, 13:47
      a rozbudowa istniejącego rozwiązania o dodatkowe bezprzewodowe (przykładowo
      taki "moduł ppoż" 3 czujki):
      -możliwa?
      -sensowna?
      -wiela by kosztowała?smile

dotaro do mnie - zaówno kwestia kosztów (tu znaczenie może mieć okres czasu tj
      być moze piszemy o sytuacjach nieporównywalnych bo odległych w czasie) jak
      i "zagadnienie marketingowe"wink

nie nakłaniam sąsiadów - wprawdze wolałbym zeby mieszkania były wyposażone ale
      rozumiem ze nie kazdy się zdecyduje
      ale może nie decyduje się bo sadzi że to olbrzymi wydatek a tak nie jest

to nie tylko w Twoim interesie ale w jakimś stopniu wszystkich - więc no..spam
      nie spam... oszacuj ile i zakładaj wątek - moze będzie bezpieczniej dla
      wszystkich
      pozdrawiam
      • m.polak23 Re: Prośba o pomoc 14.07.05, 14:07
        A czym dysponujesz w tej chwili?
        • mooj Re: Prośba o pomoc 14.07.05, 14:18
          a tak bardziej ogólnie? tzn nie tylko "pode mnie"?smile serio pisałem
          a tak serio to nie napiszę "czym" z wielu powodów

będziesz się wybierał - przeslij maila możemy sie umówić -tzn będzi emi bardzo
          miło jak rzucisz okiem
          pozdrawiam
          • m.polak23 Re: Prośba o pomoc 14.07.05, 20:39
            OK smile Spieszę z wyjaśnieniami.

Otóż jeżeli ktoś chce rozszerzyć istniejący system przewodowy o rozwiązanie
            bezprzewodowe, to należy:

1. W obudowie centralki umieścić odbiornik (ok. 200 PLN) i podłączyć do wejść
            centrali
            2. Na suficie powiesić czujniki dymu (ok 150 - 200 PLN każdy)

I TO WSZYSTKO.

Postaram się założyć wątek dot. alarmów - ale podejrzewam że ludzie
            niekoniecznie będą chcieli - w końcu ochrona jest, zamknięte osiedle, te sprawy...

Pozdrawiam - jak już się wprowadzę to chętnie rzucę okiem na alarm, czemu nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka