Dodaj do ulubionych

ratunku zalana ściana

27.11.05, 17:24
właśnie zauważyłam że w pokoju pod sufitem mam zalaną ścianę, tzn jest
pęknięcie i wybrzuszenie tynku, jak popukałam w to miejsce to czuć, że tynk
odstaje od ściany. Jest to miejsce, gdzie na zewnątrz budynku w tym miejscu
styka się balkon kolejnej kondygnacji. Podejrzewam, że woda, która się zbiera
na podłodze balkonu po prostu zalewa w tym miejscu ścianę. Czy zgłoszenie
administracji coś pomoże? Czy to można zgłosić jako reklamację?
Obserwuj wątek
    • jott7 Re: ratunku zalana ściana 27.11.05, 17:53
      Zgłaszaj i to szybko póki jest widoczny zaciek. Nie do administracji /? / a do
      sprzedawcy mieszkania / adres i nazwa w umowie. Zrób to na pismie, wyznacz
      termin usunięcia wady, żądaj pilnie dokonania protokolarnych oględzin. Zachowaj
      sobie kopię protokołu. Nie sugeruj przyczyn zaciekania. Nie ustępuj i wszystko
      na piśmie bo problem moze być powazniejszy.
    • bankroot Re: ratunku zalana ściana 28.11.05, 09:52
      dodatkowo do uwag jott-a zalecam ekspertyzę zawilgocenia ściany (nie jest to
      drogie, kosztuje kilkaset PLN), oczywiście na koszt sprzedawcy mieszkania.
      Pozwoli to określić zakres usterki.
      Przyczyna to na 99,99% błąd budowlany.
      Skutek w przypadku nie naprawienia będzie FATALNY, grzyb !!!

adres firmy wykonującej ekspertyzy www.rayart.pl
    • truskawa44 Do Jott7 29.11.05, 10:35
      Niestety to nie koniec atrakcji. Właśnie zauważyłam że w dużym pokoju pękła
      ściana na całej długości. Czy mógłbyś podpowiedzieć jak ma wyglądać takie pismo
      do Turreta? I jak to zlożyć - pocztą za potwierdzeniem, czy osobiście? Będę
      wdzięczna za pomoc
      • jott7 Re: Do Jott7 29.11.05, 23:51
        Odpowiadam. Pisz tak jak Ty widzisz problem. Nie jest Twoim obowiązkiem
        znajomośc zagadnień budowlanych. Nie wskazuj przyczyn a żądaj ich zbadania i
        usunięcia.Pismo adresuj na sprzedawcę lokalu np prezes zarządu TP itd. Treść
        wyobrazam sobie nastepujaco. ,, Informuję o stwierdzeniu powaznych wad lokalu
        numer itp polegajacych na: 1/ zaciekaniu ściany szczytowej / innej / woda
        deszczową prawdopodobnie z połozonego wyżej balkonu. Skutek tego zaciekania to
        odpadający tynk... 2/ Pęknięcia ściany / działowej, nosnej / na całej długości
        Wymienione wady zauważyłam kilka dni temu. Proszę o bezzwłoczne zbadanie
        przyczyn, usunięcie skutków itp,, Pismo za pokwitowaniem. Najlepiej poleconym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka