Dodaj do ulubionych

Przecieki do garaży

09.07.06, 12:21
Mam kilka pytań do lokatorów:
Czy w ich garażach są przecieki ze stropów? Czy gdzieś wykryto uszkodzenia
lub nieszczelność izolacji na tarasach? Jakie wówczas podjęto działania? Czy
znana jest przyczyna przecieków? Kto płacił lub będzie płacić za usunięcie
przyczyny przecieków i doprowadzenie terenu do normalnego stanu? Jeżeli ktoś
posiada takie informacje, to proszę o podzielenie się nimi na forum.

Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • mooj Re: Przecieki do garaży 09.07.06, 15:13
      sprecyzuj o który budynek pytasz
      • igazz Re: Przecieki do garaży 09.07.06, 20:53
        Szczególnie interesują mnie budynki A i B, ale ponieważ budynek C ma identyczne
        rozwiązanie z garażami - to tak naprawdę wszystkie.
        Chodzi o to, aby sprawdzić czy takie przecieki są zjawiskiem niezależnym od
        użytkowania. Czy też, istnieje związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy ingerencją
        w te tereny lokatorów, a uszkodzeniami izolacji? Mam poważane przypuszczenia,
        że tak się właśnie dzieje. Ale chcąc uniknąć wyciągania pochopnych wniosków,
        chcę najpierw przeprowadzić małą sondę. Przypuszczenia opieram na jednym ciągu
        następujących po sobie zdarzeń, oczywiście skrupulatnie udokumentowanych na
        zdjęciach.
        • a10188 Re: Przecieki do garaży 10.07.06, 10:13
          Nie wiem jak w Twoim przypadku, ale w moim (budynek B) to nie jest żadna
          zewnętrzna ingerencja i nie jest to przeciekający strop tylko cieknie syf z rur
          kanalizacyjnych!!!!!!!!! Pomimo wielu pism do Turretu rury nadal nie zostały
          uszczelnione a szanowny Zarządca tez nic nie robi w tym kierunku. kilka
          miesięcy temu była reakcja, jeden przeciek został uszczelniony, ale na jego
          miejsce pojawiły się przynajmniej dwa nowe (i to wszystko dzieje się w obrębie
          jednego miejsca parkingowego, nie wiem jak sytuacja wygląda na innych). Ale
          nikt od tamtej pory nie pojawił się!
          • igazz Re: Przecieki do garaży 10.07.06, 14:18
            U nas podejrzewam jednak ingerencję z zewnątrz. W ubiegłym roku bez zezwolenia
            jeden z lokatorów zrobił sobie "śliczny" kopczyk z ziemią, pod którym nie wiem
            na ile fachowo założył siatkę, mającą zbierać wodę do tego kopczyka. Nikomu z
            administracji nie chciało się sprawdzić rozwiązań technicznych twierdząc, że
            teren nie jest wspólnoty tylko TP. Kopczyk został później rozgrabiony, ale
            konstrukcja pod ziemią niestety została. Teraz mamy zerwaną z tej części ziemię
            i styropian, aby osuszyć przemoczony strop. Ponieważ przeciek wystąpił
            dokładnie w miejscu dokonywanych przez lokatora zmian, dlatego podejrzewam, że
            to mogło mieć istotny wpływ na powstanie przecieków. Wcześnie też była w
            pobliżu tego miejsca urwana rynna, która na szczęście została naprawiona, ale
            wcześniej całe potoki ściekającej wody lały się z hukiem na ten teren. Rynną
            przed jej urwaniem, też niestety zabawiał się syn sąsiada, dopóki go nie
            przegoniłam. Zastanawia mnie, zatem jakie są przyczyny i częstotliwości
            podobnych przypadków? A także, kto ponosi koszty takich napraw?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka