Dodaj do ulubionych

Zsypy Etap C obok IV kl

06.01.07, 18:45
Wątek poruszany zapewne nie po raz pierwszy.
W zasadzie od momentu wprowadzenia się mam problemy z wyrzucaniem śmieci,
ponieważ wejście do śmietnika jest zawalone śmieciami tych "kulturalnych i
wychowanych" mieszakańców, którzy za plamę na swoim "chonorze" uważają
wrzucenie śmieci do pustego pojemnika (w głębi śmietnika)i wywalają je na
podłogę za drzwiami. Niestety nie udało mi się złapać na gorącym uczynku
odpowiedzialnych za ten proceder, jednak gdy ta chwila nastąpi je także będę
"kulturalny i wychowany"

Pozdrwiam
Maciek
Obserwuj wątek
    • jott7 Re: Zsypy Etap C obok IV kl 07.01.07, 14:42
      Umiejętność korzystania ze śmietników / tak, tak, umiejętność / powinna
      niestety być wdrażana przez zarządcę.To min jego rola. Część mieszkańców
      po raz pierwszy w życiu korzysta z takich urządzeń.Wdrażanie dobrych nawyków
      przez zarządcę powinno min polegać na systematycznym przypominaniu o
      pakowaniu śmieci w worki, o składaniu dużych pudeł i umieszczaniu ich obok
      pojemników, o zakazie wrzucania do pojemników gruzu, o niewrzucaniu do
      pojemników świeżych niedopałków, o zamykaniu drzwi do pomieszczeń na śmieci itp
      Zarządca powinien te kwestie pisemnie, ustnie a także za pomoca tego forum
      upowszechniać.Niestety, zajmuje się on najprostszą formą zarządzania
      ograniczającą się głównie do zamiatania klatek schodowych, usuwania niektórych
      awarii i to wszystko
      • mika.bajkowe1 Re: Zsypy Etap C obok IV kl 07.01.07, 18:46
        he he he he , rozbawił mnie mój poprzednik może zróbmy podchody i od każdego
        mieszkania narysujemy strzałki prowadzące do śmietnika i podzielmy klati na
        pojemniki , od klatki 1-3 pojemnik nr 1, od klatki 4-6 pojemnik nr 2, zamonyujmy
        tam kamery i wreczajmy nagrody za prawidłowe wyrzucenie śmieci, he he he he.
        Załozyciel postu ma racje , wszystko zależy od kultury osobistej a myslę , że do
        umiejętności otwierana drzwi i zrobienia paru krków nie potrzebna jest
        instrukcja obsługi. Ci którzy tak robią to brudasy i fleje, kniec kropka. Nie
        jest to skmplikowane urządzenie elektroniczne które takiej instrukcji wymaga.
        he he he he he he he he he he, naprawde mnie rozbawil ten post.
        • jott7 Re: Zsypy Etap C obok IV kl 08.01.07, 01:43
          Kultura osobista / cokolwiek by to oznaczało / to jedno a nawyk korzystania z
          urzadzeń na zz to drugie. Nie tak dawno ktos na tym forum dziwił się, że z
          takim oporem zamykaja sie bramki. Nie wiedział że sa tam specjalne
          samozamykacze i niemiłosiernie katował te urządzenia. Autentyczne.Czy to brak
          kultury osobistej? Ktoś inny systematycznie wynosi odpadki w wiadrze i w
          postaci półpłynnej wsypuje je do pojemników. Z plastikowych toreb nie korzystał
          nigdy. Czy to takze sprawa kultury osobistej? Jeszcze inny mieszkaniec zz stale
          myje swoje autko przed budynkiem, oszczędzając tym na myjni. Czy to może
          kwestia kultury osobistej czy po prostu utrwalonych nawyków z poprzedniego
          miejsca zamieszkania, tam gdzie nikogo to nie raziło.Braku kultury / czemu
          zaraz osobistej / tym osobom zarzucic nie mam powodu.One, te osoby po prostu
          nie wiedza, nikt im nie zwrócił uwagi, nie poinformował.Chocby w prosty sposób
          jak informuje się by szanować zieleń, by po 22 zachowac ciszę, by psa
          wyprowadzac na smyczy,by w windach nie palić papierosów itp.Jesli cie to
          śmieszy to wiedz że śmiejesz się sama z siebie.
    • sibeliuss Re: Zsypy Etap C obok IV kl 07.01.07, 19:17
      Otóż ja spotkałem panią wstawiącą śmieci za drzwi. Opisałem to tu na forum jakiś
      czas temu. Pani powiedziała, że gdyby w śmietniku nie śmierdziało to może
      weszłaby dalej, ale boi się bakterii w powietrzu i "musi tak robić".
      Zapewne w domu wystawia śmieci za drzwi wieczorem, żeby nie śmierdziały jej w
      kuchni tylko ludziom na klatce.
      • gbabska3 Re: Zsypy Etap C obok IV kl 08.01.07, 14:32
        Piękne - ,bakterie w powietrzu' mnie urzekły - może zakupimy sasiadce maskę
        żeby spokojnie mogła przekraczać próg śmietnika, który wyglądałby w sposób
        cywilizowany gdyby nie takie paniusie i reszta, która zapomina, że PO LEWEJ
        STRONIE KIEDY WCHODZIMY DO POMIESZCZENIA Z KONTENERAMI ZNAJDUJE SIĘ PRZYCISK,
        KTÓRYM WŁĄCZAMY ŚWIATEŁKO, NASTĘPNIE NALEŻAŁOBY ROZEJRZEĆ SIĘ I TRAFIĆ WORKIEM
        PLASTIKOWYM, W KTÓRYM GROMADZIMY ŚMIECI (LUB PRZERZUCAMY JE Z WIADRA DO WORKA
        PRZED SPACEREM ZE ŚMIECIAMI)DO KONTENERA, KTÓRY NIE ZOSTAŁ JESZCZE
        ZAPEŁNIONY.ZAMYKAMY ZA SOĄ DRZWI, ŚWIATŁO GAŚNIE AUTOMATYCZNIE I PO SPRAWIE -
        MAM NADZIEJĘ, ŻE INSTRUKCJA NIEZBYT SKOMPLIKOWANA.
        Segregację pozostawię bez komentarza, bo rozumiem, że za trudne (mając na myśli
        oczywiście odbiorców, którzy wrzucają śmieci wyłaczając myślenie do pomieszczeń
        do tego przeznaczonych zapominając, że w środku stoją KONTENERY. Z serdeczną
        prośbą o przeczytanie, przekazanie sąsiadom i stosowanie, za co z góry dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka