Dodaj do ulubionych

Euro-profil / Józef Kaziński OCENA

09.02.07, 18:57
Sz.Sasiedzi z B
W związku ze zbliżającym się zebraniem B (powinno zostac zwołane do konca
marca) oraz ogłoszeniem przez Zarządcę B (na wniosek KR B) konkursu ofert na
zarzadzanie/administrowanie B (o którym mam nadzieję Zarządca w końcu na tym
forum napisze więcej wink może stanąc przed nami konieczność decyzji w sprawie:

I) oceny rocznej pracy Zarzadcy B
II) zarzadca zewnetrzny czy zarzad z Mieszkanców (jak w C)

Dlatego proszę o Wasze KR B opinie w tych dwoch tematach, zamieszczajcie je
prosze pod literami I - ocena Zarzacy, II - zarzad zewn/mieszkanców.

Taka dyskusja może ulatwić nam podjęcie decyzji na zebraniu lub następujących
po nim głosowaniach. Rezygnacja z anonimowości pozwoli minimalizowac głosy
podstawione czy nieweryfikowalne, dlatego proponuje podawanie choćby nr
mieszkania.
Obserwuj wątek
    • stewald Re: Euro-profil / Józef Kaziński OCENA 09.02.07, 19:43
      A czemu ma to dotyczyć tylko B? Taka sama kolej rzeczy powinna nastąpić również
      we wspólnocie A. Przecież ocena obu wspólnot jest chyba jednakowa co do pracy
      zarządcy i myślę że przed tym wyborem stanie nie tylko wspólnota B jak napisałeś
      ale również A.
      • mooj Re: Euro-profil / Józef Kaziński OCENA 09.02.07, 20:40
        to od marcina wymgasz żeby poza praca na rzecz własnej wspólnoty jeszcze
        poświęcał czas innej wspólnocie?
        nie przesadzasz z wymaganiami?
        biją w niego jak w bęben
        z tego co widzę wykorzytsyje maksimum mozliwości jakie ma, tłumaczy, prosi o
        pomoc o zainteresowanie, o wpsółdziałanie, zaprasza, czasem nawet żąda bycia
        konskewnentnym
        mało? jeszcze ma sąsiędzką wspólnotę "robić"?
        • stewald Re: Euro-profil / Józef Kaziński OCENA 11.02.07, 23:36
          A czy ja coś osd Marcina wymagałem? Chciałem tylko zwrócić własnie uwagę KR z
          etapu A żebyśmy takie działania podjęli wspólnie razem z etapem B, ale widzę że
          Ty jesteś zadowolony z pracy zarządcy i nie masz zamiaru pójść tą drogą co etap
          B skoro nawet w swoim poście nie ustosunkowałeś się do tego tylko skrytykowałeś
          moją propozycję abyśmy działania podejmowali wspólnie z etapem B. Bo mój post
          miał na celu jedynie sugestię współdziałania obu KR poprzez wypracowanie
          wspólnego stanowiska co do oceny zarządcy i dalszych działań.
    • siunsi_a Re: Euro-profil / Józef Kaziński OCENA 09.02.07, 20:59
      zz138b uważam że to co proponujesz jest co najmniej niesmaczne.Na forum
      ogólnopolskim chcesz poddać ocenie człowieka,wiedząc ilu oszołomów i
      prowokatorów tu się wywnętrza.Większość opinii będzie negatywna bo takie
      bagienne jest to forum.Tyle się pisze na temat dłużników, chronić dane czy nie
      choć byłyby one dostępne tylko w budynkach na chronionym osiedlu.A Ty
      proponujesz coś co daje szanse wszystkim padalcom psuć opinię człowiekowi "na
      cały kraj"
      obrzydliwe! Panie prawniku.
    • jott7 szanowny zz138b nie tą drogą.... 09.02.07, 23:43
      Moja propozycja szanowny zz138b to najpierw tekst ocenny / nazwijmy go
      wprowadzający / autorstwa KR lub jej aktywniejszej części / tu zz138b / nad
      którym to tekstem podjelibysmy dyskusje.Właśnie nad tekstem a nie o wszystkim.
      Ty stajesz na głowie aby ta propozycje przeinaczyć, zmienić. Po co? Jesli
      powodem jest brak jakiejkolwiek oceny zarządcy to na takowa raczej nie licz.
      Przecietny mieszkaniec zz nie ma całościowego ogladu spraw. Co najwyżej wyrazi
      pogląd na sprzatanie w garażu, sliskie schody czy parkowanie na sępa. I to
      wszystko! Dlatego zaproponowałem podstawę tej dyskusji Tobie, który narzeka że
      jest wobec JK bezsilny. Zaproponowałem, poniewaz wielokrotnie tu pisaleś ile to
      spraw zgłaszasz bezskutecznie. A więc ujawnij te niezałatwione sprawy! To ma
      byc treścią tego tekstu. Czy to takie trudne?
      • renata_zz Re: szanowny zz138b nie tą drogą.... 10.02.07, 09:31
        > Przecietny mieszkaniec zz nie ma całościowego ogladu spraw. Co najwyżej wyrazi
        >
        > pogląd na sprzatanie w garażu, sliskie schody czy parkowanie na sępa. I to
        > wszystko!

Słusznie ująłeś.Odkąd zrezygnowałam z pracy a KR bardzo dobrze mieszka mi się
        na ZZ.Na korytarzu jest wg mnie czysto/VI kl/w garażu na -2 jest jak na warunki
        zimowe dostatecznie, ze schodów korzystam bardzo rzadko i zawsze przy pomocy
        poręczy.Uważam że podając procentowo to około 90% ludzi ma takie same
        odczucia,stąd pomysł Marcina mnie nie podoba.Niejednokrotnie zwracałam uwagę
        aby ZZ dorobiło sie zamkniętego forum na którym jest dodatkowo strefa zamknięta
        tylko dla mieszkańców.Takie forum jest już dla DiE i wtedy można dyskutować.W
        części forum tylko dla mieszkańców każdy jest znany z nr lokalu, klatki itp.nad
        wszystkim czuwa wspaniały Admin.
    • january33 Re: Euro-profil / Józef Kaziński OCENA 10.02.07, 21:25
      Jestem za ocena zarządcy. Tu na tym forum. Oceną objektywną, rzetelną i
      mozliwie pełną. Aby takiej dokonać trzeba trochę szerszego spojrzenia na
      obowiazki zarządcy, wywiazywanie się z nich nich oraz poznanie oczekiwań
      wspólnoty. Ocena nie moze sprowadzać się do jednostkowych opinii typu ,,nie
      jest sprzatane,, ani też ogólników typu ,, nic nie robią,, Takie wypowiedzi,
      pisane często w emocji wypełniaja w większosci tematy na forum dotyczace
      zarządcy. Jesli się powtarzają stanowia istotny sygnał. Ale tylko sygnał.
      Dlatego dziwna jest , moim zdaniem , prosba zz138b o kolejny wysyp takich
      wypowiedzi. One już są i warto je posegregować, uporzadkować oraz potwierdzic.
      Zpewnoscią złoża się one plus wyniki ankiety plus własny oglad spraw na łaczna
      ocenę zarządcy jakiej nalezy się spodziewac od KR. Do takiej właśnie oceny,
      jako wsad proponuję następujące moje spostrzeżenia krytyczne funkcjonowania
      firmy Euro- Profil:

- ograniczenie aktywności zarządcy bardziej do bieżącego administrowania
      zamiast zarządzania i administrowania łącznie to wg mnie najpoważniejsza
      uwaga do firmy Euro profil. O szczegółach w tej sprawie pisałem na tym
      forum,

- drugim pod względem wagi zarzutem jaki zgłaszam pod adresem pracy Euro
      Profil jest brak / z winy EP / komunikacji z mieszkańcami w ważnych
      dla nich sprawach osiedlowych. I nie chodzi o to by zarządca tkwił stale
      na forum i reagował na kazdą bzdurę, lecz o to by odpowiadał łącznie
      na zarzuty, uwagi czy sugestie, by wyprzedzająco informował o swoich
      planach i zakladanych przedsięwzięciach,

- trzecim, powtarzam, moim zdaniem, powaznym mankamentem pracy Euro profil
      jest zauwazalna niechęć zarzadcy do angażowania się w rozwiazywanie
      niektórych uciażliwych dla mieszkańców problemów / przykłady to kwestia
      psiarzy, kwestie zakłócających porządek i ład itp /. Sprawy które
      zarzadca podjał wynikały z niemal wymuszenia jego aktywności przez
      wypowiedzi krytyczne także na tym forum,

- na czwartym miejscu pod względem ważności pozostaje, w mojej subiektywnej
      ocenie, sprawa która umownie nazwę jako brak gospodarskiego spojrzenia
      zarzadcy na sprawy osiedla. Mieszczę tu dyskutowana wielokrotnie dyskutowane
      sprawy zieleni osiedlowej, ciągnaca się juz drugi rok sprawę sliskich schodów
      sprawy tablicy ogłoszeń,koszy na ulotki, rowerowni czy tez wiaty na rowery,
      sprawę wycieraczek na podestach itp itp Pisano o tym szczegółowo

- zarzucam takze firmie Euro Profil że w sprawowaniu swoich obowiazków
      często kieruja się akcyjnościa zamiast systematyczności / typowy przykład
      to akcyjne dzialania w stosunku do ochrony czy to powodowane problemami
      z parkowaniem czy inne np wywołane głośna kiedyś sprawą lokalu 17 b /,

- zarzucam firmie Euro Profil że mimo tak licznych dyskusji nie potrafiła
      wprowadzić skutecznego systemu ograniczającego do minimum sprawy parkowania
      na lewo.

- zarzucam firmie Euro Profil także to, że nie potrafiła się uporac się z
      licznymi przypadkami bezumownego zajmowania powierzchni wspólnych , mimo
      ze monitowano w sprawie kilkukrotnie. I nie chodzi tu o wózki lecz inne
      przedmioty które na korytarzach składowane byc nie powinny

Mam takze uwagi o zaniedbany plac zabaw / tu oczywiscie tylko w części ponosi
      wine zarządca /,o to czy wszystkie wady budynku zarzadca zgłosił w odpowiednim
      terminie rekojmi / mam podstawy twierdzic ze nie wszystkie /, mam pretensje
      także o taki drobiazg jak brak systemu zgłaszania drobnych usterek np przez
      osoby sprzatajace / dzis przepalpna żarówka może być nie wymieniana przez wiele
      dni/. Chciałbym dla równowagi cos pozytywnego o Firmie Euro Profil
      powiedzieć.Ale to trudne. Skutecznie uniemożliwił to zarzadca nie komunikujący
      się z nami. Tyle mojej subiektywnej oceny. Ująłem ja w duzym skrócie min z
      powodu tego że o wymienionych tu sprawach pisalem wielokrotnie.
      • zz138b żądana ocena KR ... 13.02.07, 10:14
        gdyby zależało to tylko ode mnie takowa, pisemna istniałaby już na 1 lipca
        (data wygaśnięcia umowy z Zarzadcą)... nadal jednak będe podejmował wysiłki by
        taka ocena KR powstała jak najszybciej.
        dziękuję za wszystkie uwagi, spieszę wyjaśnić że do tego czasu nie mogąc
        spełnić prośby jott7 wieszając rzeczony wątek starałem się dac każdemu szansę
        zabrania głosu, aby potem nie było zarzutu że się KR nie pytała ...
        rozumiem ze do czau oczekiwanej oceny dyskusję zawieszamy.
        • michal_74 ? 13.02.07, 14:35
          Popieram chęć dokonywania okresowej oceny pracy administracji. We wspólnocie A
          została ujęta ona w ramy statutowe i polega przede wszystkim na przedstawieniu
          na zebraniu mieszkańców przez Komisję Rewizyjną informacji (sprawozdania) dot.
          funkcjonowania (przede wszystkim finansowego i okołofinansowego) wspólnoty.
          Takie sprawozdanie podpisują wybrani przez Wspólnotę członkowie KR i mówią to
          twarzą w twarz na ZEBRANIU, a nie w necie pod pseudonimami. Na to np. taki
          skutek, że jak zanegowaliśmy pracę Metropolitan Address, to wspólnota
          zdecydowała się ich odwołać. Dlatego praca w KR wymaga poświęcenia czasu,
          wertowania dokumentów (nie ukrywam, ze jeden z członków wspólnoty, który do KR
          nie należy, wykonał olbrzymią pracę wychowawczą, aby nam uświadomić część
          pozycji - dziękujemy!!!) i stanięcia twarzą w twarz z osobami ocenianymi na
          zebraniu...
          • zz138b tak tez było w minionej "kadencji" KR B 13.02.07, 15:30
            kt. byłem członkiem i mam nadzieję że tak będzie i w tym roku - rozumiem jednak
            i popieram wniosek o raport "przedzebraniowy"
        • jott7 pytanie do zz 138 b 17.02.07, 11:23
          Pytanie brzmi następująco: czy jako mieszkaniec osiedla, członek wspólnoty masz
          jakis pogląd na funkcjonowanie zarządcy / administratora / czy takowego nie
          masz? Zaznaczam że pytam o to mieszkańca a nie członka KR - rozdzielmy dla tej
          dyskusji te role.
          • zz138b Re: pytanie do zz 138 b 17.02.07, 20:41
            Sz. jott7, zakładając ze:
            a) mimo wszystko nie pytasz retorycznie i pomimo moich licznych postów na tym
            forum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10541&w=49492845&a=49675499
            naprawdę nie znasz mojego pogladu/podejścia/opinii
            b) korzystając z anonimowosci nie chcesz mnie po prostu zirytowac
            c) obawiajac sie ze moj brak reakcji na pytanie "czy mam jakiś pogląd" uznasz
            za "dowód" mojego bezpoglądzia
            - odpowiadam: TAK, mam
            jelsli pytanie doprecyzujesz wskazując konkretniej obszar na pewno się chętnie
            z Tobą poglądami momi podzielę - tak jak to często robię - przede wszystkim
            właśnie jako mieszkaniec a nie członek KR

uprzedzając jednak ewent. dalsze pytanie dodam, ze moj pogląd nie a waloru
            instytucjonalnego opinii KR
            • jott7 Re: pytanie do zz 138 b 17.02.07, 22:28
              Poglad ,pogladem. Ale rad bym poznac jego treść. Bo z lektury Twoich postów
              takich treści wyprowadzić nie sposób.Ujawniają się jedynie Twoje stany ducha
              jeśli chodzi o krytyczne odniesienie do zarządcy.Niestety z wielokrotnego ich
              studiowania nie moge wyprowadzic konkretów. Napisz tekst w którym jasno i
              przejrzyście wykazesz np braki i zaniedbania zarzadcy i to zaliczane do
              powaznych.O nic więcej nie proszę .
              • zz138b Re: pytanie do zz 138 b 17.02.07, 22:43
                mysle ze powinienes wpisac w wyszukiwarkę w kat. autor zz138b i poczytac
                jeszcze raz - jesli naprawde nic nie znajdziesz, zapraszam na zebranie KR we
                wtorek 20.30 lokal na prterze kl. V - wskaże Ci posty na wiele tematów, które
                moim zdaniem własnie skazują braki i zaniedbania - nie widze powodu popełniania
                na forum tekstu specjalnie Tobie dedykowanego. A sprawozdanie KR zawierające
                ewent moje vota separata mam nadzieję KR opublikuje przed jezcze zebraniem - do
                czego biorąc pod uwage Twoje sugestie uslnie namawiam.
                • jott7 Re: pytanie do zz 138 b 18.02.07, 01:34
                  I tu leży pies podrzebany. Ja o opinie Twoją jako mieszkańca proszę a Ty na
                  posiedzenie KR zapraszasz. I tak ciagle. Byle nic konkretnego, jedynie by
                  ogólne niezadowolenie własne zaznaczyc. Po co tak kluczyć? Nie bardzo taka
                  postawę rozumiem.Prosisz o wypowiedżi na temat zarządcy a sam robisz w tej
                  sprawie uniki. Mało tego.Elegancko stwierdzasz ,że tekstu specjalnie mnie
                  dedykowanego popełniać nie masz zamiaru.Otóz wiedz, że mnie ten tekst potrzebny
                  nie jest. Ten tekst miałby podtrzymac ledwie tlącą się dyskusję oceniającą rok
                  z Kazińskim. A po to by nie została ona sprowadzona na zebraniu do minimum. Po
                  to by teraz było jasne o co w tej ocenie chodzi.Piszesz ,że masz nadzieje na
                  opublikowanie tekstu przez KR a tam Twoje vota separata. Znam pare przysłów o
                  nadzieji.
                  • zz138b Drogi jott7, moze sporzysz od tej strony: 18.02.07, 10:01
                    - nie usmiecha mi sie rola "jedynego znowu jatrzacego" przy biernosci
                    pozostałych i atakach obronców Zarzadcy, skonczymy kontrole, bedzie
                    protokól ... oby jak najwczesniej
                    - nie mam zamiaru przez nastepne tgodnie sam bronic tego co napisze
                    jako "przeciek dla Ciebie" na forum
                    - co wiecej - skoro piszesz ze Ty go nie potrzebujesz to po co robisz dym,
                    - jesli chcesz poinformowc mieszkanców napisz swoja opinie, przyjdz jako
                    mieszkANIEC na najblizsza kontrole - sam zajmij sie publlicystyka osiedlowa
                    - jesli ktos mi ufa ale chce wiedziec na czym swe zdanie opieram a nie
                    prowokuje do "przecieków na forum z korych tylko ja bede sie tłumczył"
                    (zwlszcza przed zwolennikami tezy ze na ogolnopolskim forum ... to nie wypada)
                    zapraszam jak kazdego mieszkanca na spotknia KR: przyjdziesz to opowiem Ci ze
                    szczegolami, pokazę Ci meile ja-zarzada, dotychczasowe protokoły z kontroli,
                    nagrania ze spotkan z Zarzadca ...
                    - jesli wiekszosc mieszkancow bedzie miała w nosie bo obecny zarzadca wydaje
                    sie lepszy od poprzedniego i to wystarcza, to wybaza ale "ja sie nie potnę" wink
                    dla podtrzymania dyskusji oceniajacej rok
                    • jott7 drogi zz138b nie irytuj się! 18.02.07, 13:43
                      Wyjasnijmy:

- prosiłem byś zechciał, jako mieszkaniec osiedla, zabrać głos w ocenie roku
                      z zarządcą, choćby tak jak to zrobił January33,

- dlaczego Ciebie prosiłem? Ano dlatego, że masz inny od większości oglad, także
                      dlatego ze aktywnie uczestniczysz w jakichś mało czytelnych / dla mnie /zmaga-
                      niach o dobre funkcjonowanie osiedla,

- dlatego że idea tych zmagań / mniejsza o ich czytelność/ była ze wszech miar
                      słuszna udzielałem Ci / na ile mogłem / przynajmniej werbalnego wsparcia
                      zmierzającego do zdecydowanej poprawy zarzadzania. Takiego wsparcia
                      udzieliłbym także w tej dyskusji ocennej,Po to min aby podjac działania
                      konkretne a nie uprawiac niekończące się gadulstwo,

- kiedy zastanowiłem się / i sprawdziłem większośc Twoich postów dotyczących
                      oceny zarządzania / ze zdziwieniem stwierdziłem , że brak w tych Twoich
                      wypowiedziach i zmaganiach konkretu czyli treści. Nie wiem tak naprawdę
                      jaka jest Twija ocena sytuacji, jakie konkrety ja tworzą, jakie obserwacje.
                      Dowiaduje się o dziesiatkach maili do zarządcy, licznych wnioskach i
                      prosbach, dziesiatkach przypomnień czy napomnień, jakichs nagraniach
                      spotkań z zarzadcą itp. Nie dowiaduję się natomiast nic
                      konkretnego. A taki konkret jest potrzebny i nie wiadomo czy KR stać na niego

- dlatego poprosiłem Ciebie o zainicjowanie takiej dyskusji jeszcze przed
                      zebraniem . Niestety nie chcesz wziac w niej udziału, czym prawdopodobnie
                      dyskusję gasisz zamiast podtrzymywać.Wyjaśniałem dlaczego tak się będzie
                      działo.

- domagasz się zaufania tylko wyjaśnij mi, na czym mam je budować? NA fakcie
                      że jesteś członkiem KR ?

- zapraszasz na zebrania KR. Juz Ci kiedyś wyjaśniałem: zdecyduj się i jasno
                      określ swójstosunek do KR. Nie jest on dla mnie jasny ani czytely / chocby to
                      votum separatum, brak półrocznej oceny itp /. Dlatego zaproponowałem Ci wywo-
                      łanie dyskusji mieszkańców ty na forum. Dyskusję bez udziału KR , która
                      jeszcze głosu nie wydała i pewnie nie wyda. A Ty ani w imieniu KR ani jako
                      mieszkaniec nie masz zamiaru dyskutować tłumacząc to obawą że bedziesz się
                      z tego póżniej tłumaczyć.O co tu chodzi?

-Rbrak konkretów z Twojej strony jeśli chodzi o sprawy oceny zarządzania
                      osiedlem, przy niejasno krytycznej ocenie zarządcy, to zbyt mało . Być moze
                      inne ,pozamerytoryczne względy was róznia ?
    • gama180 Re: Euro-profil / Józef Kaziński OCENA 14.02.07, 07:47
      Witam
      wydaje mi się że pomysł Marcina jest bardzo dobry. Przykładem może być etap C k
      którym jest zarząd, który całkiem dobrze daje sobie radę. Do pomocy ma
      administratora. Ale to zarząd ma decydujące zdanie w każdej kwestii.
      Administrator jedynie daje możliwe rozwiązania. Takie rozwiązanie jest
      najlepsze ze wszystkich możliwych. Problemem jest tylko wybranie zarządu co
      najmniej 3 odpowiedzialnych i chcących coś zmienić ludzi.
      pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka