Dodaj do ulubionych

Internet od nowa

07.05.03, 09:36
Witam sasiadow
Podzielcie sie Waszymi uwagami co do lacza internetowego oferowanego przez
spray. Zastanawiam sie nad wykupieniem pakietu ale boje sie ze jesli kilku
urzytkownikow odpali u siebie programy typu P2P to lacze sie "zapcha".
Widzialem na forum ze kilka osob bylo zainteresowanych innymi "dostawcami"
(Stoen, Merita) - czy cos sie ruszylo w tej sprawie? Chetnie przylacze sie do
walki o "grubsza rure".
Pozdrawiam
ksdrs [70]
Obserwuj wątek
    • sc77 Re: Internet od nowa 07.05.03, 09:47
      Ja nie korzystam ze Spraya, gdyz przy mojej aktywnosci w internecie z domu
      uwazam, ze abonament jest za wysoki.
      Chetnie przylaczylbym sie do jakiegos tanszego sposobu korzystania z netu.
    • mooj grubsza rura 14.05.03, 10:52
      wydaje mi się że SPRAY gwarantuj eminimalną przepustowość (CIR?) i w prezypadku
      podłączenia kolejnych uzytkowników powilei posiadane 2megowe łącze -
      przynajmniej mnie tak w sprayu poinformowano
      STOEN: droga instalacja
      alternatywne metody obniżenia kosztów przy korzystaniu z zewnetrznych łącz
      istniejących:
      WiFi - bezprzewodowo ,
      sieć własna (ja już mieszkanie pomalowałem, nie chcę kłaść listw, wiec z mojego
      punktu widzenia musiałoby to być w istniejących kanałach)
      a tak przy okazji - spray daje jakieś stacje radiowe w pakiecie?
      • sc77 Re: grubsza rura 14.05.03, 11:11
        Chyba najlepszym sposobem byloby skrzykniecie sie w kilka zainteresowanych
        osob - wykupienie jednego lacza o duzej pojemnosci i polaczenie komputerkow
        przez WIFI. Musialby jednak gdzies stanac serwer lub router. smile
        Koszt uzytkowania bylby wtedy niski. Jedynie koszt instalacji bylby troszke
        wysoki ze wzgledu na karty WIFI
        • mooj Re: grubsza rura 14.05.03, 11:20
          chyba zdecydowanie router nie serwer (niestety równiez nie jest bezobsługowy,
          al ewymaga zdecydowani emniej pracy)
          problem może być poważny z "widzialnością" antenek -blok raczej nie sprzyja
          instalacji -naturalnym wydaje sie podział na "komórki" zgodnie z wnękami i
          szukanie chętnych "w zasięgu wzroku" Wewnętrznych antenek jakoś nie czuję
          (żelbet). Ale...
          • zztaurus Re: grubsza rura 14.05.03, 14:23
            Powtorze. Stoen wszedlby na osiedle pod warunkiem min. 30 chetnych. Przy 50
            chetnych koszt instalacji to 1000 zl (dane z lutego). To chyba nie tak duzo,
            zwazajac ze to koszt jednorazowy? Abonament ok. 70 zl. Brak ograniczen w ilosci
            sciaganych danych. Brak problemow z rozprowadzeniem instalacji i utrzymaniem.
            Przepustowosc lepsza niz modemowa, choc filmow pewnie sie nie obejrzy real-
            time wink. Natomiast TPSA i jej Polpak - zapchany. W dodatku problem
            rozprowadzenia sieci w budynku i jej utrzymania. Koszt miesieczny porownywalny.
            Spray - przepustowosc gwarantowana to 2M na 100 uzytkownikow - to chyba niezle.
            Koszt instalacji niski, ale za to abonament stanowczo zniechecajacy (125 zl),
            szczegolnie tych, ktorzy korzystaja z netu w pracy.

------------------
            Uwaga: nie korzystam z powyzszej skrzynki pocztowej.
            • rossignol Re: grubsza rura 15.05.03, 23:24
              Ja też bym optował za Stoenem z powodów technicznych. Uważam, że pierwszym
              krokiem przed zdecydowaniem sie na konkretne rozwiązanie jest stwierdzenie
              liczby osób realnie zainteresowanych stałym łączem (licząc tych co mają je
              obecnie w Sprayu, ale skłonni byliby je zmienić na coś innego). Być może wraz
              z etapem B chętnych będzie więcej niż 50 osób, a wtedy koszt instalacji w
              wersji Stoenu obniżyłby się jeszcze bardziej.

R
              • ksdrs Re: grubsza rura 16.05.03, 09:09
                No jesli lacze bedzie lepsze od Spray'owego a cena porownywalna to oficjalnie
                zglaszam sie na ochotnika jako pierwszy.
                ksdrs
                • sc77 Re: grubsza rura 16.05.03, 09:31
                  Trzeba by wywiesic karteczki na klatkach, gdyz tu malo osob zaglada.
                  Ja tez jestem za.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka