Dodaj do ulubionych

internet-ponownie

15.07.03, 13:59
polecam wątek
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=6964332
i ewentulani ewpisywanie się na mailowa listęchętnych na informację o
ewentualnych ofertach
Obserwuj wątek
    • zzslawek Re: internet-ponownie 15.07.03, 15:03
      Jestem chętny do zmiany operatora na lepszą i tańszą usługę.

Sławek
      • zabrocki Re: internet-ponownie 20.07.03, 14:30
        Cześć,

zzslawek napisał:
        > Jestem chętny do zmiany operatora na lepszą i tańszą usługę.

Pracuję w branży internetowej 6 lat i powiem Wam, że nie spotkałem
        _lepszej_i_tańszej_ usługi stałego dostępu do Internetu, w stosunku do oferty
        firmy Spray (125 zł w pełnym pakiecie). Mówiąc to, biorę pod uwagę cenę,
        deklarowaną i realną przepustowość, awaryjność.

Zaznaczę od razu, że nie jestem związany z firmą Spray w żaden sposób - ani
        personalnie, ani prowadzonymi interesami smile Prócz oczywiście usługi, z której
        korzystam.
        • zzmetro Re: internet-ponownie 21.07.03, 09:21
          Panie Mariuszu,
          Bardzo cieszy mnie Pańska opinia , szczególnie że autorem jej jest branżysta.
          I nam - porównując rozmaitą konkurencje - wydawało się , że SPRAY na ich tle
          wypada całkiem nieźle .
          Oczywiście nie zmienia to faktu , że powinniśmy ich pracę i ofertę
          monitorować /usterkować a jeśli pojawi się prawdziwa konkurencja , cóż ...

SB
          • zabrocki Re: internet-ponownie 21.07.03, 17:16
            Panie Sławku,
            Oczywiście, powinniśmy monitorować na bieżąco jakoś usług firmy Spray i należy
            o tym mówić, jeśli pojawią się jakieś problemy techniczne, czy to
            organizacyjne. Jestem pewien, że leży to również w interesie samego
            usługodawcy.
            Spray w istocie ma dobrą ofertę cenową, jeśli chodzi o stały dostęp do
            Internetu. To jest wg mnie bezdyskusyjne. Jednak rozumiem głosy niektórych
            lokatorów, że chcieliby tańszą usługę. Tańszą znaczy niestety gorszą / mniej
            wydajną (z technicznego punktu widzenia), ale rzeczywiście większość lokatorów
            korzysta z Internetu prywatnie i nie wymaga takich prędkości. Są zapewne
            osoby, którym stałe łącze z transferem na poziomie 128 Kbps zapewnia
            odpowiedni komfort. To rozumiem i dlatego popieram działania, które wprowadzą
            nowego, konkurencyjnego operatora, bądź te związane z utworzeniem sieci
            lokalnej na osiedlu (z dostępem do Internetu). Chętnie również pomogę, jeśli
            będzie taka potrzeba.
            • macius71 Re: internet-ponownie 21.07.03, 21:41
              A czy przypadkiem ta oferta nie jest dla uzytkownikow dosyc niepewna poniewaz
              mam wrazenie ze Spray korzysta z uslug Netii a wiekszosc Spolek Netii znajduje
              sie na dzien dzisiejszy na etapie postepowania układowego co oznacza ze
              ansjduja sie w trudnej sytuacji finansoej co skolei moze doprpwdzic do
              upadlosci a nwet jzeli nie nie przyczyni sie do inwestowania i zapewniania
              nalezytej jakosci uslug??????
              • zzwojtek Re: internet-ponownie 22.07.03, 00:15
                macius71 napisał:

> A czy przypadkiem ta oferta nie jest dla uzytkownikow dosyc niepewna poniewaz
                > mam wrazenie ze Spray korzysta z uslug Netii a wiekszosc Spolek Netii
                znajduje
                > sie na dzien dzisiejszy na etapie postepowania układowego co oznacza ze
                > ansjduja sie w trudnej sytuacji finansoej co skolei moze doprpwdzic do
                > upadlosci a nwet jzeli nie nie przyczyni sie do inwestowania i zapewniania
                > nalezytej jakosci uslug??????

Problemy z wierzycielami, postępowania układowe itp. itd. toczą się tam już co
                najmniej od roku jeśli nie dwóch i z tego co się orientuję nie wpływa to
                negatywnie na ciągłość dostarczanych usług jak również na ich jakość. Wydaje mi
                się też, że w przyszłości gorzej raczej nie będzie.

Pozdrawiam,
              • zabrocki Re: internet-ponownie 22.07.03, 00:25
                Dzień dobry,

macius71 napisał:
                > A czy przypadkiem ta oferta nie jest dla uzytkownikow dosyc niepewna
                > poniewaz mam wrazenie ze Spray korzysta z uslug Netii

To nie wrażenie, tak jest.

> a wiekszosc Spolek Netii znajduje
                > sie na dzien dzisiejszy na etapie postepowania układowego co oznacza ze
                > ansjduja sie w trudnej sytuacji finansoej co skolei moze doprpwdzic do
                > upadlosci a nwet jzeli nie nie przyczyni sie do inwestowania i zapewniania
                > nalezytej jakosci uslug??????

Z tego co obserwuję i czytam (m.in. w dzienniku Parkiet), to Netia ma się
                coraz lepiej smile Restrukturyzacja przynosi pozytywne efekty (na razie wyłącznie
                w formie znaczącego zmniejszenia strat), zaufanie inwestorów rośnie (kurs od
                miesiąca urósł o ponad 12 % i rósł będzie jeszcze), firma dalej konsoliduje
                spółki zależne i ma chrapkę na inne, obce. Także nie jest źle smile Myślę, że zły
                okres zarządzania Netia ma już za sobą.

Firmy łączy rzeczywiście umowa współpracy, ale jak na razie, to Spray nie daje
                rady (być może finansowo) i usługi telefoniczne świadczy na niższym poziomie.
                Np. nie funkcjonują wszystkie usługi dostępne w cyfrowych centralach. Netia je
                ma w ofercie od dawna. Takie są moje spostrzeżenia.
                • mooj Re: internet-ponownie 22.07.03, 09:11
                  oo właścicielach Spraya nie wiem nic. Akurat nie jest to najwazniejsze ale czy
                  spray jest spółką zależną/podporządkowaną Netii?
                  Moje zastzreżenia dotyczące Spraya jak na razie są natury formalnej
                  Porównując oferty jako POTENCJALNY klient -czyli nie dotykając produktu uważam,
                  że produkt Spraya ma:
                  - bardzo wysoki koszt instalacji (w porównaniu)
                  - brak czegokolwiek (np miejsce na serwerze, konta pocztowe) - w porównaniu z
                  konkurencją oczywiście
                  - nie opisany produkt (brak okreslonej minimalnej przepustowości, brak
                  okreslenia jakości, brak odpowiedzilaności za przerwy dostepności poniżej 8
                  godzin)
                  - delikatnie mówiąc "nieścisłości" w umowie i regulaminie (np brak w umowie
                  sygnału radiowego)
                  - jak na razie sympatyczną ale niezorganizowaną obsługę klienta ("handlowiec" -
                  trudny do skontaktowani asię z nim, nie do końca znający produkt), brak
                  wszystkich informacji na witrynce (chociazby o firmie ale także o produkcie),
                  ni edoczekałem się wzoru umowy prez 3 tygodnie
                  innymi słowy - bardzo prawdopodobne że działa to nieźle ale naprawdę trzeba
                  mieć samozaparcie żeby się dowiedzieć
                  a opinie użytkowników -bez obrazy -nie widze powodów dl aktórych opinia
                  zabrockiego miałaby przeważyć pozostałesmile
                  pozdrawiam

• jeruba Re: internet-ponownie 22.07.03, 11:47
                    witam sąsiadów zza ulicysmile
                    a na poważnie, mam spraya, nie jest może tani, ale jak na razie sprawdza się
                    dobrze. nie mialem problemów aby handlowiec podjechał do mnie do biura i
                    podpisał umowe bo nie miałem ochoty się z nim spotkać np w domu. zanim
                    podpisalem umowę handlowiec też podjechał na spotkanie do mnie i wyjaśnił to co
                    mnie interesowało. raz była awaria odzwonili do mnie, że się siec podniosła, a
                    sprawa tyczyla sie routera czy czegos innego co nie bylo od nich zależne
                    odnosnie telefonow nie zapeszając zawsze działają i rachunki są przyzwoite. raz
                    zaginęła faktura nie było problemu aby pani z biura obslugi klientow ponownie
                    przesłała fakturę faksem. to są fakty. jak na razie od ponad roku nie mogę się
                    złościc na nich, a koszt cóż może to jest cena za spokojne życie w temacie
                    telefoni i internetu

NIE JESTEM FORMALNIE jak i towarzysko ZWIĄZANY Z TĄ FIRMĄ
                    wyraziłem swoje zdanie jako klient

ps. jesli mogę doradzić to warto wybrac firmę do tego typu usług a nie budować
                    sieć w stylu jakiejś społecznje inicjatywy, gdyż społeczne inicjatywy mają to
                    do siebie, że jak jest problem to się czeka i czeka aż ktoś się raczy
                    pofatygowac,a do firmy dzwonisz mówisz i przyjeżdzają i załatwiają sprawę. moj
                    kolega na osiedlu ma taki net i co z tego ze placi 50 zł, a jak padnie czasem
                    siec to łaskawi sąsiedzi ktorzy się tym zajmują potrafia wędrowac 4 dni aby
                    usunac problem, a nie kazdy ma obowiazek znac sie na komputerach i sieci big_grin a
                    jak sie netu uzywa do pracy to moze byc wtedy powazny problem gdy nie ma do
                    niej dostęp i nagle oszczednosc 60 zł może przemienic się w stratę
                    kilkutysiecysmile

ps1. pogadajcie powaznie z firmą merita: www.merita.waw.pl mała firma
                    ale sporo osob w bloku u nas ma net i są też zadowoleni z nich

pzdry,
                    j.j.

-------------------------------------------------------
                    moja skóra coś miękniesad
                  • zabrocki Re: internet-ponownie 22.07.03, 12:21
                    Dzień dobry,

mooj napisał:
                    > że produkt Spraya ma:
                    > - bardzo wysoki koszt instalacji (w porównaniu)

W porównaniu do...?

> - brak czegokolwiek (np miejsce na serwerze, konta pocztowe) - w porównaniu
                    > z konkurencją oczywiście

Z jednej strony mogłyby być jakieś wartości dodane do tej usługi, ale w
                    przypadku Spraya pewnie i cena bylaby jeszcze lekko "dodana". Myślę, że jeśli
                    użytkownikowi potrzebne jest miejsce na jakąś stronkę, czy e-mail, to szybko
                    znajdzie wiele darmowych ofert. Jeśli zaś potrzebna jest jeszcze jakość takich
                    kont, to zdecydowanie preferuję dedykowane rozwiązania, a nie jako dodane do
                    łącza stałego.

> - nie opisany produkt (brak okreslonej minimalnej przepustowości,

Po prostu jej nie mają - to jest dodatkowa usługa CIR, która wyznacza
                    gwarantowaną przepustowość, ale i tak wyłącznie do routera brzegowego. Moje
                    roczne obserwacje wykazały, że nie ma o co się obawiać. Na pewno nie spada ona
                    poniżej 128 Kbps, a to już jest dużo.

> - brak
                    > okreslenia jakości, brak odpowiedzilaności za przerwy dostepności poniżej 8
                    > godzin)

W zdecydowanej większości regulaminów firm telekom. okres ten wynosi 12 godzin.

> - delikatnie mówiąc "nieścisłości" w umowie i regulaminie (np brak w umowie
                    > sygnału radiowego)

Na to nawet nie zwróciłem uwagi smile

> - jak na razie sympatyczną ale niezorganizowaną obsługę klienta
                    > ("handlowiec" -
                    > trudny do skontaktowani asię z nim, nie do końca znający produkt), brak
                    > wszystkich informacji na witrynce (chociazby o firmie ale także
                    > o produkcie),

Z powyższym się zgodzę, rzeczywiście bardzo trudno dotrzeć do kompetentnych
                    osób w Sprayu. Nawet jeśli się chce załatwić proste sprawy związane z
                    fakturami. Wygląda to prawie, jakby to była firma widno i niby jest, ale nie
                    wiadomo gdzie i jak tam dotrzeć smile Komunikacja z klientami jest na bardzo
                    mizernym poziomie, a to w perspektywie czasu działa niekorzystnie na
                    postrzeganie firmy. Prezes Spraya mógłby wziąć to pod uwagę.

> a opinie użytkowników -bez obrazy -nie widze powodów dl aktórych opinia
                    > zabrockiego miałaby przeważyć pozostałesmile

Nie ma sprawy smile Masz oczywiście prawo do własnej oceny oferty. Ja pozwoliłem
                    sobie jedynie podać fakty.
                    • mooj Re: internet-ponownie 22.07.03, 12:35
                      1. w porównaniu do ofert dostępnych na terenie Warszawy -począwszy od kablówek
                      (UPC, AC)
                      2. "po prostu jej nie mają" i oto chodzi że nie gwarantują - o nic więcej -jak
                      pisałem użytkownikiem nie jestem - swoj eopinie opieram na "podpytywaniu" tych
                      co korzystają ze spraya
                      3. zgadzam się, ale za "większością firm telekom." stoi pewna historia, znany
                      kapitał, ew. status spółki publicznej - są to elementy budujące zaufanie
                      klientów (być może nieuzasadnione ale są)
                      4. ja zwróciłem - odpowiedź, kórą dostalem ze spray'a -tak jest i będzie - dla
                      jednego klienta umów zmieniać nie będziemy"
                      5. smile
                      6. inni też podają faktysmile oczywiście wszystko to subiektywne oceny -
                      niedostepne są mi oceny łącza -albo nikt nie testował albo ... ? (niestety inni
                      operatorzy takze nie podają statystyk a o niezaleznych próbach testowania usług
                      moznaby długo..- chyba jedynym zorganizowanym działaniem były próby PC Kurierasmile

pozdrawiam

• zabrocki Re: internet-ponownie 22.07.03, 18:52
                        mooj napisał:
                        > 1. w porównaniu do ofert dostępnych na terenie Warszawy -począwszy od
                        > kablówek
                        > (UPC, AC)

Rzeczywiście, w tym wypadku jakieś 100 zł różnicy.

> 2. "po prostu jej nie mają" i oto chodzi że nie gwarantują - o nic więcej -
                        > jak pisałem użytkownikiem nie jestem - swoj eopinie opieram na "podpytywaniu"
                        > tych co korzystają ze spraya

Za dodatkową usługę CIR pewnie byłoby trzeba dopłacić do abonamentu (domyślam
                        się, że nie chciałbyś tego), a faktycznie byłby to jedynie zapis na papierze.
                        Moje szybkie wyliczenie mówi, że z technicznego punktu widzenia CIR przy łączu
                        Spraya wynosi minimum 46 Kbps. W praktyce jest dużo większy.

> 3. zgadzam się, ale za "większością firm telekom." stoi pewna historia,
                        > znany
                        > kapitał, ew. status spółki publicznej - są to elementy budujące zaufanie
                        > klientów (być może nieuzasadnione ale są)

Szczególnie TPSA ma bogatą historię smile I świat biznesu coraz dynamiczniej się
                        od tej firmy odwraca.
                        Powiem Ci, że wśród firm telekom. moje zaufanie buduje m.in. sprawny BOK lub
                        Call Center, kompetentna obsługa techniczna, szybka reakcja na pojawiające się
                        trudności i dobra oferta handlowa. Historia ma tu dla mnie wręcz marginalne
                        znaczenie. Wolę współpracować z młodymi, dynamicznymi firmami, dla których
                        klient to ktoś więcej niż tylko usługobiorca. Niestety muszę ze smutkiem
                        przyznać, że Spray do nich nie należy, pomijając aspekt łącza, o którym
                        dyskutujemy.

> 4. ja zwróciłem - odpowiedź, kórą dostalem ze spray'a -tak jest i będzie
                        > - dla jednego klienta umów zmieniać nie będziemy"

Bo Spray to cienias - są nastawieni na Kowalskich, a nie na podmioty
                        gospodarcze smile

> 6. inni też podają faktysmile oczywiście wszystko to subiektywne oceny -
                        > niedostepne są mi oceny łącza -albo nikt nie testował albo ... ?
                        > (niestety inni operatorzy takze nie podają statystyk a o niezaleznych
                        > próbach testowania usług

A jakie parametry by Cię interesowały?

Tak przy okazji, jako ciekawostkę wrzuciłem plik, na którym widać transfer ok.
                        g. 22 między osiedlem ZZ, a serwerem zlokalizowanym w warszawskim Data Center
                        firmy Internet Partners. Proszę nie myśleć, że tak jest zawsze, ale jak widać -
                        jest dobrze.
                        marionet.pl/transfer.jpg
                        • mooj Re: internet-ponownie 23.07.03, 09:18
                          no to zaczynamy rozmowę poważną
                          ten (załączony pliksmile argument uznaję oczywiście! tylko dlaczego spray nie
                          może ... ech..
                          mi najbradziej zalezy na niezrywaniu połączenia tzn na stabilności
                          transfer jest rzeczą zdecydowanie drugorzędną i kilkukrotnie mniejszy równiez
                          by mnie satysfakcjonował. wiec nie chodzi mi o CIR-a rzędu 64k a o nieprzerwany
                          dostęp głównie do polskich zasobów. Symetrycznośc równiez nie jest priorytetem.
                          Acha ryzyko jest nie 550 zł a 850 zł (w umowie która dostałem pocztą
                          elektroniczną - nie z firmowego konta lae chyb ajednak spray przysłał- jest
                          klauzula - kara 300 zł jeśli abonent rozwiąże umowę przed upływem 12 miesięcy).
                          może i to jest oferta "dla Kowalskiego" - ja do tej pory nie czułem się
                          Niekowalskim jeśli chodzi o wymogi, ale uważam że te warunki są skandlaiczne i
                          tyle. Usługa natomiast może być dobra -trudno najwyżej 850 zł zapłacę
                          niepotrzebniesad
                          dziękuję za wykonany pomiar
                          pozdrawiam
                          • zzslawek Re: internet-ponownie 23.07.03, 11:18
                            mooj napisał:

(w umowie która dostałem pocztą
                            > elektroniczną - nie z firmowego konta lae chyb ajednak spray przysłał- jest
                            > klauzula - kara 300 zł jeśli abonent rozwiąże umowę przed upływem 12
                            miesięcy).
                            > może i to jest oferta "dla Kowalskiego" -

Ja przyłączam się do stwierdzenia, że te 300 zł kary to skandal. Ale co
                            zrobić - stałe łącze było mi potrzebne,a rozmowy z decydentami ze Spraya nie
                            pomogły i musiałem zgodzić się na to... ;crying(

Zgodzę się również, że pzynajmniej tak samo wazne jak prędkość transferu jest
                            niezrywanie transmisji i brak przerw w dostępie, a z tym niestety miałem
                            ostro do czynienia, co opisywałem w innym wątku. Teraz jednak od ponad dwóch
                            tygodni wszystko jest w porządku (obym nie pisał tego w złą chwilę).

Sławek

• zabrocki Re: internet-ponownie 23.07.03, 13:05
                              > mooj napisał:
                              > Ja przyłączam się do stwierdzenia, że te 300 zł kary to skandal.

Bez wątpienia!

> zrobić - stałe łącze było mi potrzebne,a rozmowy z decydentami ze Spraya
                              > nie pomogły i musiałem zgodzić się na to... ;crying(

Jednak, gdy jakość łącza będzie dla Ciebie niezadowalająca i będziesz zgłaszał
                              systematycznie występowania usterek, a Spray nie rozwiąże Twoich problemów,
                              możesz wypowiedzieć umowę zapominając o tych 300 zł. Oczywiście do tego trzeba
                              mieć solidne podstawy.
                              • mooj Re: internet-ponownie 23.07.03, 13:15
                                i co dalej?
                                tzn wątek założyłem m.in. dlatego żeby odpowiedx na to pytanie nie brzmiała "i
                                nic- masz mniej w kieszeni o opłaty instalacyjne i nie masz dostępu do sieci"smile
                                • zabrocki Re: internet-ponownie 23.07.03, 13:23
                                  mooj napisał:
                                  > i co dalej?
                                  > tzn wątek założyłem m.in. dlatego żeby odpowiedx na to pytanie nie
                                  > brzmiała "i nic- masz mniej w kieszeni o opłaty instalacyjne i nie
                                  > masz dostępu do sieci"smile

No wybacz, ale ja nie rozwiążę Twoich wszystkich problemów smile
                                  • mooj Re: internet-ponownie 23.07.03, 13:32
                                    ależ nie oczekuję tegosmile
                                    miło było poczytać opinie z handlowcem spraya się umówiłem - dziś podpiszę
                                    umowę , robię przelew, zobaczymy kiedy uruchomią usługi. Wtedy wymienie sie
                                    doświadczeniami (mam nadzieję że nie będa one obejmowały problemów owych 300 zł)
                                    pozdrawiam
                          • zabrocki Re: internet-ponownie 23.07.03, 13:15
                            mooj napisał:
                            > no to zaczynamy rozmowę poważną
                            > ten (załączony pliksmile argument uznaję oczywiście! tylko dlaczego spray nie
                            > może ... ech..
                            > mi najbradziej zalezy na niezrywaniu połączenia tzn na stabilności
                            > transfer jest rzeczą zdecydowanie drugorzędną i kilkukrotnie mniejszy

To myślę, że byłbyś spokojny. Spędzam na osiedlu zdecydowaną większość dnia
                            (pracuję w domu) i dłuższe przerwy - tj. kilkuminutowe - w połączeniach
                            pojawiają się wyjątkowo rzadko. Niekiedy zauważę też, że połączenie zostało
                            przerwane i zestawione ponownie (na ok. 1 sek.), ale to nic nie stanowi -
                            takie sytuacje pojawiają się ew. kilka razy w tygodniu.

> dostęp głównie do polskich zasobów.

To już nie jest uzależnione od firmy Spray, tylko dalej - od łącz
                            międzyoperatorskich.

> klauzula - kara 300 zł jeśli abonent rozwiąże umowę przed upływem 12
                            > miesięcy).

Tak, to nie jest w porządku. Ale napisałem coś o tym w poprzedniej wiadomości.

> dziękuję za wykonany pomiar

Służę uprzejmie smile
                            • mooj Re: internet-ponownie 23.07.03, 13:28
                              te "sekundowe co nie stanowią" to często są?
                              naprawde nie z wrodzonej czepliwości pytam tylko mam specyficzną sytuację -po
                              zerwaniu połączenia proces autoryzacji trwa kilkadziesiąt (bliżej kilkunastu co
                              prawda niż 100) sekund i takie czeste "dziury" uniemożliwiają mi pracęsad
                              • zabrocki Re: internet-ponownie 23.07.03, 17:13
                                mooj napisał:
                                > te "sekundowe co nie stanowią" to często są?

Tak jak pisałem, maks. kilka razy w tygodniu coś takiego zauważę.

> naprawde nie z wrodzonej czepliwości pytam tylko mam specyficzną sytuację
                                > -po zerwaniu połączenia proces autoryzacji trwa kilkadziesiąt (bliżej
                                > kilkunastu co prawda niż 100) sekund i takie czeste "dziury" uniemożliwiają
                                > mi pracęsad

Jeśli mogę tak z ciekawości zapytać, jaki system użytkujesz?
                                Ewentualne zerwanie Twojej sesji będzie na pewno uzależnione od protokołu,
                                który wykorzystuje aplikacja. Dla porównania powiem Ci, że w ciągu dnia mam
                                włączoną aplikację giełdowych notowań ciągłych i nie zrywa mi połączeń. Nie
                                zdarzyło się tak ani razu (korzystam z tego od kilku miesięcy).
                                • mooj Re: internet-ponownie 24.07.03, 08:55
                                  no i o to chodzi
                                  ale jakimi opłotkami do tego dochodziliśmy echsmile
                                  dzięki jeszcze raz
                                  P.S. sidoma
    • sc77 Re: internet-ponownie 22.07.03, 15:01
      Wlasnie przegladalem cennik Spraya i sa tam 2 abonamenty za internet:
      1. 256kbs - 125zl brutto
      2. 128kbs - 95zl brutto

Czy to jakas nowosc, czy zawsze tak bylo?
      • zabrocki Re: internet-ponownie 23.07.03, 13:26
        sc77 napisał:
        > Wlasnie przegladalem cennik Spraya i sa tam 2 abonamenty za internet:
        > 1. 256kbs - 125zl brutto
        > 2. 128kbs - 95zl brutto
        >
        > Czy to jakas nowosc, czy zawsze tak bylo?

Hmmm... zastanawiające. Aż zapytam ich z ciekawości.
      • macius71 Re: internet-ponownie - a co Wy na to ??? 31.07.03, 13:10
        Może jakis fachowiec sie wypowie????? Moj znajomy korzysta w Krakowie z sieci
        radiowej i jest bez klopotu (oczywiscie male problemy techniczne sa zawsze i
        wszedzie).

www.tele2.pl/index.php?section=internet_ind
        Wiem ze takich firm jak ww jest kilka w Warszawie a bezprzewodowy internet
        zmniejsza klopoty z dostepnoscia i dzierzawieniem nalezacych do kogos
        instalacji.
        • sc77 Re: internet-ponownie - a co Wy na to ??? 31.07.03, 13:54
          Korzystalem kiedys z Tele2.
          Fajny, ale drogi sposob podlaczenia do sieci.
          Problemem jest to, ze antena musi byc postawiona na dachu, albo w miejscu skad
          widac np. Palac Kultury (tam jest przekaznik), a od anteny do centralki idzie
          koncentryk a dopiero stamtad kabel sieciowy do komputera.
          Predkosc lacza jest uzalezniona od pogody.
          • macius71 Re: internet-ponownie - a co Wy na to ??? 31.07.03, 14:03
            OK Co do techniki nie wypowiadam sie chciaz predkosc wyglada rozsadnie. Ale
            skoro podaja koszt przy 8-10 osobach to dla mnie jest to koszt calkowity i nie
            obchodzi mnie nic innego??????
            • sc77 Re: internet-ponownie - a co Wy na to ??? 31.07.03, 15:16
              Cena na 8-10 osob dotyczy oczywiscie kazdej z osob.
              Niestety predkosc jest dzielona.
              128k/B w Tele2 na 1 osobe chodzi troche szybciej niz zwykly modem.

512k/B dzielone na 10 osob, przy pelnym obciazeniu tez nie bedzie chodzil
              rewelacyjnie.
              • smootek A może chcecie mieć internet w Mericie? 11.09.03, 18:08
                Witajcie!
                W bloku na Kondratowicza 18 korzystamy z dostępu do internetu przez firmę
                Merita (jest też oczywiście sprej). Mamy lokalną sieć blokową, dostęp przez
                radiolinię. Rozmawiamy z firmą na temat zwiększenia szybko - szukamy 20-30 osób
                w okolicy, które chciałyby się do nas "podpiąć" - wtedy inwestycje w nowe łącze
                i serwer byłyby opłacalne. Instalacja na początku roku kosztowała 250 pln
                (teraz chyba więcej - ale administracja może negocjować warunki), abonament
                90pln/m za stałe łącze (a jeśli będzie więcej osób będzie taniej). Może
                jeszcze nie wszyscy jesteście "wysprejowani"? smile)))

O namiarach już kiedyś pisaliśmy - ale raz jeszcze:
                strona Merity: www.merita.waw.pl
                emil: arek@merita.waw.pl

I pozdrawiamy sąsiadów!
                • sc77 Re: A może chcecie mieć internet w Mericie? 12.09.03, 14:56
                  Jesli jest mozliwe podlaczenie Zielonego Zacisza to ja jestem za jesli bedzie
                  rozsadna predkosc za 90zl/m-c?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka