Dodaj do ulubionych

Sprawdzanie umowy

16.10.03, 14:28
Witam wszystkich.Zamierzam zamieszkac na zz,wczesniej jednal chcialabym sie
dowiedziec czy oddawaliscie Wasze umowy prawnikowi aby je wczesniej
sprawdzil.Jak wiele poprawek wprowadzil i czy pomaga Wam to w egzekwowaniu
swoich praw?I moze zna ktos dobrego radce prawnego? Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • zzdorka Re: Sprawdzanie umowy 16.10.03, 19:49
      A kupujac samochod bierzesz ze soba pod pache mechanika?

Bezwarunkowo porada prawna jest niezbedna. I najlepiej zawrzec umowe w formie
      notarialnej. Choc musze przyznac, ze akurat umowa TP jest jedna z najlepiej
      skonstruowanych, jakie widzialam wsrod wielu umow deweloperskich. Oczywiscie na
      korzysc TP. Ale to juz sprawa indywidualnego dogadania sie.
      • pocahontas24 Re: Sprawdzanie umowy 17.10.03, 09:49
        Dziekuje za odpowiedz, mimo ze nie wniosla ona wiele, do tego co wiem.W
        zasadzie watpliwe aby ktos odpisal na moje pytania,w koncu po co milaby ktos mi
        pomagac.Pozdrawiam!
        • brenya Re: Sprawdzanie umowy 17.10.03, 11:39
          Droga Pocahontas. Umowa z ZZ jest naprawde niezle skonstruowana.

Mozesz ja oczywiscie skonsultowac z prawnikiem, ja tak zrobilam (prawnik w
          osobie mojego chlopaka... smile), ale pozostaje kwestia tego, ze deweloper
          niekoniecznie musi sie zgodzic na zmiane zapisow, na zasadzie - skoro Pani nie
          pasuje, to prosze mieszkanko kupic gdzie indziej. Niestety ale to tak dziala.

Poza tym, budynek juz stoi wiec w zasadzie ryzyko podpisania umowy zadne -
          nawet nie wiem czego sie boisz...???

Prawnika mozesz sie poradzic, ale jezeli mialabys za to placic to ja nie widze
          w tym sensu.

W koncu my juz mieszkamy, nic sie nie stalo, deweloper nas nie wykiwal i nie
          uciekl z pieniedzmi - jest wszystko tak jak mialo byc. Ty mozesz obejrzec
          mieszkanie, zmierzyc sciany itp. itd. Kota w worku nie kupujesz, wiec jakie
          mozesz miec ryzyko? Co najwyzej to deweloper ryzykuje, ze nie zaplacisz...

Zreszta co tu duzo mowic - czego sie wlasciwie boisz?
          • mania2424 Re: Sprawdzanie umowy 17.10.03, 11:49
            Otóz to. Zgadzam się z sznownym przedmówcą. Umowa jest całkiem niezła, w końcu
            budynek już stoi. Mieszkania są do wzięcia od razu, więc nie trzeba się
            zabezpieczać. Dużo uwagi trzeba poświęcić przy odbiorze, żeby nie przyjąć z
            usterkami, wiele na forum mówi się o tym. Więc do dzieła. czekamy na nowego
            sąsiada.
            • trondzio Re: Sprawdzanie umowy 17.10.03, 11:58
              Zwróć uwagę na zapis w umowie dotyczący sposobu zarządzania nieruchomoscią, czy
              nadal TP zstrzega sobie prawo nadzorowania zarządem do momentu sprzedania
              ostatniego miejsca parkingowego. W umowach etapu A był taki zapis, ale na
              szczęście w akcie notarialnym odstapiono od tego. Mnie np. sprzedano miejsce
              postojowe z obietnicą wydzielenia dla niego odrębnej księgi wieczystej, to
              świadczy jak kompetentnych mają prawników.... Zastanawiam się co jest na temat
              powierzchnii uzytkowej czy z tynkiem czy bez, sprawdź to sobie.

Miłych zakupów

Dziubek (Pan)
              • pocahontas24 Re: Sprawdzanie umowy 17.10.03, 13:07
                Dziekuje Wam wszystkim ze zainteresowaliscie sie "zielona" winkWasze wypowiedzi
                to najlepszy dowod ze wszystko jest ok.To lepsze niz wywiadownie gospodarczewink
                Milo bedzie miec takich sasiadow!
                • mania2424 Re: Sprawdzanie umowy 17.10.03, 13:27
                  Pozdrawiam pocahontas24.
                  • zzdorka Re: Sprawdzanie umowy 17.10.03, 22:03
                    Choc nic nie wnioslam, zadowolona lokatorka rowniez pozdrawia przyszla (?)
                    zadowolona lokatorke...
                    • pocahontas24 Re: Sprawdzanie umowy 17.10.03, 22:39
                      Jak najbardziej zadowolona i przyszla wink
      • macius71 Re: Sprawdzanie umowy 18.10.03, 03:53
        ZAraz zaraz umowa przedwstępna w formie notarialnej to niewatpliwie dobre
        rozwiazanie poniewaz rodzi pewne konkretne dodatkowe uprawnienia ze strony
        nabywajacego natomiast ten przynajmniej czesciowy spokoj psychiczny
        (czesciwoybo nie chroni przed skutkami upadłości) kosztuje ladnych pare groszy
        za akt notarialny a przy umowie przenoszacej wlasnosc koszt ten nalezy poniesc
        ponownie. Umowa ZZ jest niezła ale najbardziej rygorystyczna ze wszystkich
        jakie widzialem pod wzgledem kwestii zwiazanych z odstrapieniem od niej.
        Przyklad: Jezeli podposzesz umowe przedwstepna w przypadku gdy nie masz promesy
        kredytowej a bank odmowi Ci kredytu z jakichs tam przyczyn tracisz bardzo duzo
        pieniazkow. Mnie udalo sie ten zapis po dlugotrwalych negocjacjach z ZZ Metro
        zlagodzic. Inne zmiany ktore wprowadzilismy byly kosmetyczne i z reguly
        skracaly terminy wzajemnych zobowiazan miedzy innymi do zawarcia umowy
        przenoszacej. Pod wzgledem umow przenoszacych wlasnosc przynajmniej na etapie A
        bylo rewelacyjnie - szybko, w miare fachowo no i drogo smile)))

pozdrawiam

M.

P.S. W razie watpliwosci kolezanka pocahontas moze zadawac pytania w miare
        mozliwosci odpowiem
        • zz_nowy Re: Sprawdzanie umowy 20.10.03, 09:40
          JEZUCICKU!!!!!!!!!
          Jakie przedwstępne, jakie promesy??!

Idziesz do dewelopera i mówisz: kupuję mieszkanie. Przekazanie 100% pieniędzy
          nastąpi w momencie podpisania aktu notarialnego.
          W banku umówiłem się z panią dyrektor działu kredytów. Przyjechałem do niej z
          notariuszem (wcześniej w kancelarii odczytaliśmy akt). Podpisaliśmy akt. Pani
          dyrektor wydała polecenie uruchomienia kredytu. Wypisałem czek i z rąsi do rąsi
          przekazaliśmy sobie kaskę i mieszkanie.

Co to za historia z wpłacaniem kasy bez aktu własności? Ja nie rozumieć...
          Oczywiście początkowo były same schody bo pani w banku stwierdziła, że się NIE
          DA (czyli użyła mojego ulubionego stwierdzenia smile))
          Po 2 dniach okazało się, ze SIĘ DA!
          • zzdorka Re: Sprawdzanie umowy 20.10.03, 17:38
            No nie do konca to takie wesolutkie. Po pierwsze nie wszyscy kupowali gotowe
            mieszkania, a po drugie czesc osob nie bierze kredytu. Bierz to pod uwage.
            • mooj Re: Sprawdzanie umowy 20.10.03, 21:06
              1. ale teraz są gotowesmile
              2. bez kredytu chyba jeszcze łatwiej nie ma jeszcze jednego elementu do
              przekonywaniasmile
          • kubus42 Re: Sprawdzanie umowy 02.11.03, 23:23
            Nowy jak podpisales akt notarialny przeniesienia wlasności???????? czy TP mialo
            juz zaswiadczenie o samodzielnosci lokalu?????????? kupowales w A czy B???????
            slyszlem ze mozna podpisac akt gdy jest to zaswiadczenie. wczesniej tylko
            przedwstepna umowa, ktora nie daje bezpieczenstwa w przypadku upadlosci
            developera. bede wdzieczny za informacje.
            • zz_nowy Re: Sprawdzanie umowy 03.11.03, 09:37
              W A. Po roku od postawienia A.
              • pocahontas24 Re: Sprawdzanie umowy 04.11.03, 15:11
                Mi juz rece opadaja.ZZ nie moze podpisac ostatecznej umowy w formie aktu
                notarialnego gdyz nie ma odrebnosci lokali.Mieszkanie jest gotowe a ja mam
                ponosic koszty zamiast od razu zostac prawna wlascicielka.Czegos tu nie
                rozumiem.Pozdrawiam Mieszkancow ZZ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka