Gość: hopik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 15:20 od 1 maja zostanie wprowadzony 22%VAT na ziemię. co to onacza dla kupującego a co dla sprzedającego? bardzo ważne. dzięki za odp jak ktos bedzie wiedzial Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pawel. Re: VAT na ziemię IP: *.acn.waw.pl 29.01.04, 17:58 Jeżeli kupisz od Developera wraz z mieszkaniem płacisz 7% Vat-u. Jeżeli sama ziemię od kogoś tam 22% Vat-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hopik Re: VAT na ziemię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.04, 08:14 dziękuję bardzo. uff, 22% to duzo, co? bleeeee, jak kupie dzialke za 50.000 to dodatkowo jeszcze 10.000 podatku, horror! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kit Re: VAT na ziemię IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.01.04, 08:54 a jesli od spoldzielni wraz z lokalem (mieszkaniem albo segmentem???) Odpowiedz Link Zgłoś
kreola Re: VAT na ziemię 03.02.04, 14:10 Hopik, moim zdaniem nie dokonca prawda jest to co napisal Pawel. jezeli kupujesz lokal od dewelopera, to w tej chwili deweloper powinien zafakturowac twoje wplaty w sposob nastepujacy: 1. wplaty na grunt - bez zadnej stawki VAT 2. wplaty na mieszkanie - z 7% VATem 3. wpłaty na garaz (jezeli wyodrebniony) - z 22% VAtem Idac tym tropem, jezeli wprowadzony zostanie 22% VAT na grunt, to wpłata na grunt będzie musiala byc powiekszona o 22% bez wzgledu na to ile % placisz za mieszkanie. To sa zupelnie inne pozycje w fakturze i w klasyfikacji VAT. Przynajmniej ja takie zasady przyjmuje, ale wiem ze wiekszosc deweloperow wylicza klientom wartosc umowy i cala te wartosc powieksza o 7% podatku VAT zapominajac (?) ze grunt tym podatkiem nie jest objety, wiec niepotrzebnie zwiekszaja koszt dla klienta! Ale to jest moje zdanie, zeby sie upewnic sugeruje rozmowe z urzednikiem skarbowym, ale wyslanie zapytania do Izby Skarbowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kit Re: VAT na ziemię IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.02.04, 14:23 wplacam piniadze na konto spni wg harmonogramu, zgodnie z umowa, faktur nie dostaje. co bedzie z vatem po zakonczeniu budowy w momencie podpisania aktu not??? Odpowiedz Link Zgłoś