Gość: Ema IP: *.computerland.pl 10.03.04, 09:44 Czy ktoś zna developera? A zwlaszcza detale dotyczace umowy - moim zdaniem sa tam dziwne zapisy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chrisk Re: Salwator - każde info cenne 10.03.04, 09:59 Developer buduje w Krakowie m.in osiedle Enklawa A1 przy ul Kużnicy Kołłątajowskiej... Sam kiedyś zastanawiałem się nad kupnem tam mieszkania i zrezygnowałem po części ze względu właśnie na umowę. Radzę pokazać ją jakiemuś prawnikowi i próbować coś negocjować. Jest też trochę wątków na temat tego developera na forum Kraków-Architektura. Pozdrawiam chrisk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ema Re: Salwator - każde info cenne IP: *.computerland.pl 10.03.04, 10:56 Hmm... Teraz ma pierwsza inwestycje w Wawie, nikt go nie zna i bardzo dziwia mnie takie zapisy jak okreslenie terminu oddania lokalu - przedzialowo (IV kw 2004 / I kw 2005 + mozliwosc 3 miesiecznego opoznienia bez zadnych kar! Dla mnie to bardzo dziwne. Tak wiec moge miec mieszkanie zamiast z koncem roku, to 30 czerwca 2005. Czy to u nich standard. Negocjowalam to, ale w tym jedynym zapisie negocjacje nie wchodza w gre. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisk Re: Salwator - każde info cenne 10.03.04, 12:16 Ogólnie nie jestem zbyt kompetentny aby wypowiadać się o tej spółce (nie kupiłem w końcu u nich mieszkania) ale z tego co wiem to sporo ludzi w Krakowie się z nimi wybudowało i nawet są zadowoleni a na forum też było trochę wątków o nich polecam m.in.: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=7856479&a=7856479 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=10484499 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=9676905 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=9391075 Pozdrawiam Chrisk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Salwator - każde info cenne IP: 217.153.94.* 11.03.04, 12:12 ja tez nie znam firmy ale ... mieszkam na Choszczowce i tam jest od 2 lat rozkopany plac, troche fundamentow. Z zona romawailismy ze pewnie jakas firma zaczaela budowe, zgarnela iles kasy od ludzi i sie zwinela bo od tego momentu (2 lata) nie dzialo sie tam nic. Ludzie tylko rozwalili plot i kradli material z tej budowy. Nikt tego tam nie pilnowal. Teraz na targach na Pradzynskiego zobaczylismy z zona ze to Salwator chyba. Wiec zagadalem z kolesiem na targach i sie pytam gdzie to osiedle bedize - nie skojarzylem tej 2 letniej rozkopanej budowy. Koles czarowal i sam nie umial mi wytlumaczyc. Zrozumialem ze nie wie gdzie ta budowa powstaje :-) Niezle jaja pomyslalem. Poszedlem tan na spacer i uzyskalem potwierdzenie ze to jednak Salwator. Co ciekawe przez 2 lata nie dzialo sie tam nic. Nagle po targach pojawil sie jakis spychacz i kilku robotnikow sie kreci po placu. Teraz juz wiem ze ROBIA WRAZENIE zeby znalezc chetnych :-). Jak to z nimi jest? nie wiem. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ema Re: Salwator - każde info cenne IP: *.computerland.pl 11.03.04, 15:18 Poprzednia firma, ktora zaczela budowe to nie byl Salwator, Salwator kupil cala inwestycje od syndyka masy upadlosciowej firmy Budirem. Ale to pozytywna informacja, ze cos juz tam zaczelo sie dziac i ruszylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wessal@interia.pl Re: Salwator - każde info cenne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 02:04 Moge powiedziec tylko tyle,ze zdecydowalem sie na kupno mieszkania w A1. Dlugo myslalem, pytalem ludzi i wkoncu zdecydowalem sie podjac ryzyko-bo bylo duze i w sumie dalej jakies tam jest: Salwator rozpoczal budowe A1 nie bedac wlascicielem ziemi, od stycznia powinienem wplacac raty-jednak wszyscy ktorzy maja zaciasgac kredyt w banku nie beda tego robic:brakuje jeszcze jednego dokumentu, ktory ma sie lada dzien uprawomocnic. Rozmawialem z ludzmi, ktorzy tam mieszkaja-sa zadowoleni, poza tym za te pieniadze nie bylo szans znalezc cos na podobym poziomie. Znam kilka osob, ktore rowniez kupilo u nich mieszkania-sa zadowoleni. Firma, ktroa buduje ten budynek ma podpisana umowe na wybudowanie budynku do konca stycznia 2005- tyle udalo mi sie dowiedziec. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie dalej ok, wybuduja, oddadza i nigdy wiecej nie bede przezywal takich nerwow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomecki Re: Salwator - każde info cenne IP: 212.160.235.* 15.03.04, 13:52 Witam zastanawia mnie jaka cene udało Ci sie wynegocjowac - cena za m2? Widziałem ich strone internetowa, widzać, że dużo robia, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
nabywca Re: Salwator - każde info cenne 16.03.04, 14:57 Fakt, umowy sa nie do przyjecia. Na targach widzialem umowy innych firm - niebo a ziemia. Nie wiem jak ta firma chce cos zdzialac w Warszawie. Jeszcze jedno - nie maja prawomocnego pozwolenia na budowe. Albo zapis o 40 % ceny na zakup samego gruntu! Ja z zona bardzo chcielibysmy u nich kupic mieszkanie, ale na takich warunkach to po prostu chyba nie da rady - za opoznienie w budowie NIC nie mozna firmie zrobic. NIC KOMPLETNIE. Nie wiem w jaki sposob Salwator jest czlonkiem PZFD. - chyba bede musial sobie zmienic nick na nie-nabywca :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INZ. BUD Salwator - NACIAGACZE IP: *.crowley.pl 17.03.04, 10:29 Bylem w biurze(baraku) sprzedazy na terenie budowy przy Mehoffera. Czesc obslugi bardzo mila, ale niestety malo kompetentna. Na wszelkie pytania wykraczajace zakresem poza mozliwosci lawirowania przez srednio przeszkolonego handlowca, odpowiedz mozna uzyskac od pani, ktora "rzadzi" w tym biurze. I tu zaczyna sie koszmar. Kobieta ta ewidentnie szuka frajerow, ktorzy dadza sie naciagnac na jej quasi-kompetentne wypowiedzi (w dokumentach firmy figuruje jej nazwisko jako wspolwlasciciela, wiec to chyba wszystko tlumaczy...). Nie dosc, ze jej styl pracy i podejsce do klienta sa odrazajace, to myli sie w zeznaniach. Wystarczy zapytac ja 2 razy o te sama prosta kwestie techniczna formulujac nieco inaczej pytanie, a juz zaprzecza swej wypowiedzi sprzed kilku minut (W DODATKU JEST PRZEKONANA, ZE WIE CO MOWI - TAKICH LUDZI POWINNO SIE IZOLOWAC OD SPOLECZENSTWA...). Jestem inzynierem i w kwestii zakupu mieszkania licza sie dla mnie konkretne parametry decydujace o jego standardzie. Po dlugiej rozmowie z wspomniana wczesniej przedstawicielka:( firmy SALWATOR zdecydowanie odradzam kupno mieszkania u nich. Nie maja komletu dokumentow, ani pozwolenia na budowe. Nie potrafia powiedziec, kiedy uzyskaja wpis do KW (poki co figuruje tam wpis na upadla firme Budirem i teren jest ZADLUZONY!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ema Re: Salwator - NACIAGACZE IP: *.computerland.pl 17.03.04, 12:23 Zastanawiający jest ten brak kompletności, jakby spółka nie przygotowała się do sprzedaży, jakby zaczęła ją zbyt szybko, brak wpisu w KW, brak przepisanego pozwolenia na budowę, brak ostatecznych planów osiedla (są w przeróbce), brak oczywistych zapisów w umowie. Nikt nie był mi w stanie wyjaśnić dlaczego akurat 40% ceny to cena za grunt! To bardzo mało prawdopodobne, a firma przy tym obstaje. Przecież na tym straci klient w wypadku zwiąkszonego VATu na grunty, straci firma, bo klienci się zniechęcą, zyska za to Skarb Państwa. No świetnie, nigdy nie byłam aż taką altruistką. Szkoda, bo przecież gdyby nie było tego typu problemów, to już dawno podpisałabym umowę. Ja też uzyskiwałam sprzeczne odpowiedzi - raz, że powierzchnia pod ściankami działowymi nie wchodzi do metrażu, raz, że wchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś