Dodaj do ulubionych

Ceny wynajmu -szok - 28.5 zł/m2 ...

IP: 195.117.157.* 14.12.10, 15:28
Wczoraj obejrzałem sobie trochę ofert wynajmu - z ciekawości ;) - i jestem pod wrażeniem.
Ludzie wynajmują kawalerki ( najdroższe z m2) po 800 zł w centrum Warszawy ( przy Marszałkowskiej) - przy czym nie mówie tu o jakichś klitkach 17m2 ale 28 i więcej m2
Jednocześnie podobne mieszkania ( w tym samym rejonie są wystawione do sprzedaży ) za 250 i więcej tyśięcy !.
W takich warunkach " zwrot" z inwestycji można policzyć na jakieś 25 i więcej lat - czyli nigdy biorać pod uwagę konieczne remonty oraz - rosnące -podatki

Zdaje się że od co najmniej 20lat wynajem nigdy nie byłtaki tani.
Zastanawia mnie w związku z tym kto wcześneij dojdzie do wniosku :
- wynajmujący że należy sprzedać jak najszybicej póki jest jeszcze szansa na niezłe pieniądze
- sprzedający że należy jednak obniżyć ceny

Zastanawia mnie tylko fakt że ktoś jednak trochę tego fajansu kupuje w tych warunkach. I czy jest to w większym stopniu efekt ostrożności ( obaw o inflację, "pewność" (!??!) inwestycji w mieszkanie ) czy raczej problemów z matematyką
Obserwuj wątek
    • perneon Re: Ceny wynajmu -szok - 28.5 zł/m2 ... 14.12.10, 15:33
      Możesz pokazać te oferty wynajmu za 800zł? Bo cosik tanio...
    • Gość: Karol Re: Ceny wynajmu -szok - 28.5 zł/m2 ... IP: 78.133.208.* 14.12.10, 15:50
      Na kawalerkach zawsze była najwieksza rentowność.
      W przypadku większych mieszkan najem jest jeszcze tańszy.

10 lat temu ja mieszkania chodziły po 2-4 tys za wynajęcie 2 pokojowego trzeba było dać 1500 zł tyle ile w tej chwili przy czym mieszkania są po 3 - 4 razy droższe
      • Gość: lendo Re: Ceny wynajmu -szok - 28.5 zł/m2 ... IP: 195.117.157.* 14.12.10, 15:57
        służę
        warszawa.gumtree.pl/c-Nieruchomosci-dom-mieszkanie-wynajme-agencje-centrum-kawalerka-W0QQAdIdZ247685630
        wystarczy pofiltrować - cena <1000 pln i ofert dziesiątki jeśli nei setki
        • Gość: lendo i kolejne IP: 195.117.157.* 14.12.10, 15:59
          warszawa.gumtree.pl/c-Nieruchomosci-dom-mieszkanie-wynajme-agencje-dobra-lokalizacja-MOKOToW-1-pokojowe-od-zaraz-W0QQAdIdZ248144592
          wybieram tylko te z centrum - oczywiscie wiekszosc jest troche dalej
          • perneon Re: i kolejne 14.12.10, 16:04
            bez zdjęć ciężko powiedzieć co to za mieszkanie. prawdopodobnie nora z widokiem na wiecznie zakorkowaną ulicę. jak zaczniesz oglądać "akceptowalne" mieszkania, to kwoty do zapłaty będą wyglądały trochę inaczej.
          • Gość: hgw Re: i kolejne IP: *.ipgum.pl 14.12.10, 16:08
            A ja na Waszyngtona 20 metrowe wynajmuję za 1000 zł. Te ogłoszenia to jakaś ściema. Tak tanio nigdy nie było i nie będzie.
            • Gość: lendo Re: i kolejne IP: 195.117.157.* 14.12.10, 16:21
              też wydawaje mi się to podejrzane - ale ogłoszeń poniżęj 1000pln jest kilkadziesiąt z ostatnich paru dni ! Chyba nikomu by się nie chciało tak sciemniać (?)
              Oczywiście wiem żę to "nory" tylko że jeszcze rok temu nory były za 1500 a to spora róznica.

PS. Może warto renegocjować warunki najmu teraz ;)
              • rumun_navigator Re: i kolejne 14.12.10, 16:27
                I większość z podobnym numerem telefonu :) Co łatwo sprawdzić, o ile nie jest się wybiórczo-łatwowiernym kretynem.
                www.google.pl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=663-378-968
              • perneon Re: i kolejne 14.12.10, 16:27
                trochę fantazjujesz. wynajem oczywiście jest coraz tańszy, nawet największy beton "ynwestorski" to przyznaje. ale na pewno nie staniał dwukrotnie w ciągu roku, tylko kilka procent.
                • Gość: lendo objasnienie dla ciężej kapujących IP: 94.75.84.* 14.12.10, 18:07
                  to też jest od jednego
                  otodom.pl/mieszkanie-warszawa-wlochy-23m2-1-pokoj-800-pln-id7799836.html
                  otodom.pl/mieszkanie-do-wynajecia-id7966849.html
                  otodom.pl/mieszkanie-warszawa-srodmiescie-23m2-1-pokoj-1000-pln-id7992902.html
                  itd - ogłoszeń po 1000-1100 jest multum.
                  Wszystkie ilustrują brak opłacalności trzymania takich miesszkań przez właścicieli ( gdyby sprzedali dostaną z odsetek 50-100% więcej niż za wynajem
                  I jednocześnie JESZCZE bardziej nieoplacalne jest kupowanie tych mieszkań - co jasne jeśli prawdziwe jest zdanie powyżej.

PS. Dla rumuna - jako że ciężko łapie - nie napisałem że weryfikowałem te ogłoszenia.
                  Chodzi o to że teraz trzeba napisać 800 zł aby wyróżnić się z tłumu ogłoszeń ( i wynająć) jeszcze niedawno było to 1200 ...

• Gość: Emil Re: objasnienie dla ciężej kapujących IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.10, 18:16
                    Wszystko fajnie, ale czemu wklejasz ogłoszenia wynajmu pokoju? Kuchnia i łazienka wspólna z właścicielem: otodom.pl/mieszkanie-warszawa-wlochy-23m2-1-pokoj-800-pln-id7799836.html
                    • rumun_navigator Re: objasnienie dla ciężej kapujących 14.12.10, 18:34
                      Bo to znany na forum debil. Czy ta odpowiedź jest dla Ciebie satysfakcjonująca?
                      • Gość: Emil Re: objasnienie dla ciężej kapujących IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.10, 19:09
                        Mocno powiedziane ale niech i tak będzie.
                      • Gość: oleg Re: objasnienie dla ciężej kapujących IP: *.spray.net.pl 14.12.10, 21:08
                        > Bo to znany na forum debil. Czy ta odpowiedź jest dla Ciebie satysfakcjonująca?

kwestionujesz spadek cen najmu?
                        • rumun_navigator Re: objasnienie dla ciężej kapujących 14.12.10, 22:43
                          nie
                        • mufffa 1:0 dla Rumcajsa w meczu: umoczeni vs gołodupni 15.12.10, 00:57
                          Rumcajs wskazał, że to lipne ogłoszenia ale niektórym trzeba wytłumaczyć jak koniom - reklamy agencji pośrednictwa najmu, które łowią jeleni po parę stówek za dostęp do bazy z "mega ofertami". Po wpłaceniu paru stówek okazuje się, że super atrakcyjny kwadracik "już się wynajął" i reszta ofert w bazie nie jest tak kusząca.

Najem leci na ryj, jendak nieco wolniej niż życzenia gołodupców, także poczekałbym jeszcze trochę z brandzlerką przy tym temacie.

Buziaczki :)
                          • rumun_navigator Re: 1:0 dla Rumcajsa w meczu: umoczeni vs gołodup 15.12.10, 01:18
                            Zawsze mnie zastanawiało kim są debile, którzy łapią się na tego typu podpuchy. I już chyba wiem :)
                            • kocica_ewela Re: 1:0 dla Rumcajsa w meczu: umoczeni vs gołodup 15.12.10, 13:44
                              Ok a teraz jaki jest wynik? bo ja widze franka po 3.10 a w getyyyyynie po 3.30 :D
                              wypi**** z forum dewEWELskA mendo
                            • Gość: oleg Re: 1:0 dla Rumcajsa w meczu: umoczeni vs gołodup IP: *.spray.net.pl 15.12.10, 21:15
                              > Zawsze mnie zastanawiało kim są debile, którzy łapią się na tego typu podpuchy

masz na mysli osoby biorace kredyt w CHF w 2006-2008?
                              • Gość: ? Re: 1:0 dla Rumcajsa w meczu: umoczeni vs gołodup IP: *.ipgum.pl 16.12.10, 14:25
                                może za 10 - 20 lat wyjdą na swoje ?
          • Gość: krkr Re: i kolejne IP: *.waw.cdp.pl 20.12.10, 12:27
            znów agencyjne
        • Gość: krkr Re: Ceny wynajmu -szok - 28.5 zł/m2 ... IP: *.waw.cdp.pl 20.12.10, 12:27
          ogłoszenia agencyjne na gumtree są atrakcyjne, tylko nie mają nic wspólnego z rzeczywistością
          dzwonisz, dowiadujesz się że musisz podpisać z nimi umowę i za np. 50 pln możesz obejrzeć mieszkanie
          lub dowiadujesz się, że akurat tego mieszkania nie ma, ale są inne, droższe

przefiltruj nieagencyjne i wtedy będziesz miał lepszy obraz sytuacji
    • Gość: as a ja ci powiem tak IP: 94.75.122.* 14.12.10, 21:19
      ze ch.....mnie obchodza twoje przemyslenia
      • kocica_ewela Re: a ja ci powiem tak 14.12.10, 23:00
        to po kiego tu wchodzisz na forum?:D
        • Gość: Inwestor Re: a ja ci powiem tak IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.10, 23:07
          A ja Wam powiem tak - nieruchomośći to najlepsza inwestycja. Każdy to wie tylko nie każdego na to stać.
          • kocica_ewela Re: a ja ci powiem tak 14.12.10, 23:27
            A wedlug mnie najlepsza inwestycja to wiedza. Domy plona, tona a to co masz
            w swoim zakutym łbie zostaje ..... ;)
            • mufffa Re: a ja ci powiem tak 15.12.10, 01:02
              gołodupna kocia jest tak tępa, że nawet nie umie sklecić przyzoitej riposty - może czas wrócić na wioskę do obórki miast klepać bez pojęcia i uwłaczać temu forum i userom na poziomie?

wiedza ulatuje, degenruje się, szczególnie ta nie używana regularnie, podobnie rzecz ma się zresztą z organami - np. mózg kocicy fajansicy
              • Gość: . Re: a ja ci powiem tak IP: 178.73.63.* 15.12.10, 11:28
                mnie zastanawia to, jakim trzeba być de.bilem żeby nadal wierzyć w te lipne oferty oszustów podających się za agencje nieruchomości (którymi nie są z mocy prawa).
                ludzie, ile razy trzeba wam natłuc w te głupie łby, że wszelkie oferty w centrum za 800zł to lep na jeleni mających wpłacić 250zł za możliwość obejrzenia tej cudnej oferty. po wpłaceniu "kaucji bezzwrotnej" i podpisaniu umowy jesteś jeleniu wysyłany pod wskazany adres, gdzie okazuje się, że właśnie ktoś przed chwilą to mieszkanie wynajął.
                tacy oszuści nacinają na te ogłoszenia kilkadziesiąt osób dziennie - to pokazuje jak głupim i naiwnym narodem nadal jesteśmy.
                to że naiwniaków nie brakuje wiadomo od dawna, ale chwalenie się swoją głupotą na forum to już szczyt.
                pozdr
              • kocica_ewela Re: a ja ci powiem tak 15.12.10, 14:04
                i ty niby jestes takim userem na poziomie? :D na poziomie .... dna :D
                a wogole to co dla ciebie jest sufitem dla mnie jest podloga zasrany warszawiaku :D
                • Gość: :-) Re: a ja ci powiem tak IP: 178.73.29.* 15.12.10, 17:48
                  "............. zasrany warszawiaku............"
                  a widzisz! tu cie wsiówo boli :-)
                  jak tak nie lubisz warszawiaków to po cholere tu się pchasz i żresz warszawski chleb? siedź sobie na swoim zadupiu - tam wszystko jest tańsze :-)

WARSZAWA DLA WARSZAWIAKÓW, NIE DLA MAŁOROLNYCH ĆWOKÓW
                  • Gość: racja Re: a ja ci powiem tak IP: 178.73.51.* 15.12.10, 21:09
                    > WARSZAWA DLA WARSZAWIAKÓW, NIE DLA MAŁOROLNYCH ĆWOKÓW
                    100/100
                    tak trzymać
                    • Gość: zmarszczony fred Re: a ja ci powiem tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 22:21
                      Głupiś i prymitywnyś jak cholera!
                      Czy dostąpiłeś zaszczytu opuszczenia pochwy swojej matki na terenie Warszawy?
                      Jeśli tak - gratulujemy! Czy matka przybyła do Wawy z jakiejś wiochy?
                      Taaaa....
                      Czy może Twój pradziad przebijał się kanałami na Starówkę? "Warszawiaku" zasrany...

Zieeeeew....
    • Gość: lendo rumuńska menda - oraz treść postu IP: 195.117.157.* 15.12.10, 12:50
      ponieważ też rumuński kloszard znów zaczął wyzywanie na wątku więć jeśli ktoś go jeszcze nie zna przypominam życiorys
      forum.gazeta.pl/forum/w,106,105707948,105757642,Satorianus_vel_rumun_navigator_zycie_i_tworczosc.html
      Co do treści:
      Umieściłem wątek z takim tytułem i odwołaniem - ponieważ kilka innych wcześniej było przez adminów wykasowane lub przeniesione gdzie indziej.
      Treść natomiast odnosi się do FAKTÓW iż obecny poziom cen wynajmu ( poniżej 40pln/m2 - co przyznają nawet pośrednicy finansowi) jest zupełnie oderwany od cen zakupu.
      I jak pisałem wyżej są tylko 2 wyjścia z tej sytuacji - w żadnym scenariuszu nie ma natomiast wzrostu cen mieszkań co w świetle wzrostu cen wszystkiego innego ( paliw np) jest ciekawą informacją
    • Gość: M. Re: Ceny wynajmu -szok - 28.5 zł/m2 ... IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 13:06
      Od jakiegoś czasu czytam to forum i zastanawia mnie jedna rzecz. Gdzie jest granica pomiędzy realnym myśleniem, a obsesją.

Większość postów, to wzajemne obrażanie się, przypisywanie ludziom metek developerów, "ynwestorów", "piesków" itp.

Nieraz można przeczytać o przyszłych cenach po spadkach, czy też jak w tym wątku o spadku cen najmu. Zgodzę się, rynek teraz stoi, co m nie cieszy, ponieważ faktycznie ceny idą w dół, zarówno najmu jak i mieszkań, ale nie można dać się też ponieść obsesji.

Znajomy niedawno wynajmował 60 metrowe mieszkanie na Gocławiu. Cena 2100 + liczniki. W ciągu tygodnia miał ponad 10 telefonów, a po prezentacji mieszkania miał 8 chętnych. Także o bajkach o 800 zł miesięcznie w śródmieściu lepiej zapomnieć.

Moje zdanie jest podobne odnośnie spadku cen mieszkań. Ludzie piszą o spadku cen, ale o jakim ..., niektórzy doprowadzili to wręcz do szaleństwa, spadki, spadki i spadki. Owszem zgodzę się ceny pewnie jeszcze troszkę spadną w dół. Ale jeżeli komuś wydaje się że to będzie rzędu 40 % to moim zdaniem jest w ogromnym błędzie. W Warszawie jest sporo ludzi którzy pieniądze mają i gdyby tylko rynek zaczął oferować takie ceny, to wręcz rzuciliby się na mieszkania. Tylko nie mówcie, że to się nie opłaca, bo dodatkowe mieszkanie nigdy nie boli. Wynajem to dobra forma przychodu.

Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie, chętnie posłucham Państwa. Tylko proszę, nie obrażajmy się na wzajem i nie popadajmy w delirkę.

Pozdrawiam,
      • Gość: juz sprzedalem gawedziarzom, marzycielom i golodupcom IP: 213.76.128.* 15.12.10, 13:25
        Wszystkim którzy się "martwią" zastojem na warszawskim rynku nieruchomości proponuję wizytę w biurze gdzie wygawane są wypisy z hipotek: zobaczy tam tłumy pośredników z których każdy bierze po kilkanaście wypisów.
        I nie pieprzcie że biorą wypisy bo chcą sobie poczytać, do tego wystarczy wizyta na stronie MSWiA.
        A gawędziarze niech sobie snują te opowieści o zastjach i spadkach - przypomnijecie mi: trzeci rok te bujdy już pleciecie...........
        • kocica_ewela Re: gawedziarzom, marzycielom i golodupcom 15.12.10, 13:40
          Male biuro to wydaje sie ze duzo ludzi, doslownie jak w malym osiedlowym sklepiku gdy wejdize 5 osob - tez jakis jelonek powie ze wszyscy kupuja :D
          • Gość: juz spraedalem Re: gawedziarzom, marzycielom i golodupcom IP: 213.76.128.* 15.12.10, 13:48
            Być może, nie bywam w wiejskich sklepikach to nie wiem.
            Ale mam skojarzenie inne - na jakiekolwiek forum nie wejdę to te same gęsie gęgają: kocica, rumun, study......... podnieca to ich czy jak...........
            • kocica_ewela Re: gawedziarzom, marzycielom i golodupcom 15.12.10, 13:52
              a podnieca ..... i to bardzo :D
      • Gość: lendo Tylko proszę, nie obrażajmy się na wzajemnie IP: 94.75.84.* 15.12.10, 18:41
        zgadzam się w 100% jednak są 2 problemy - po pierwsze na tym forum niektóre wątki ( dziwne bo tylko te niewygodne dla branży bankowo-developerskiej ) znikają a po drugie to niestety agenci tej branży (jak rumun) z braku argumentów zaczynają wstawiać wyzwiska. Faktem jest że ciężko wynająć za 800 ( choć takie ogłoszenia są - mi na Targówku) ale ja 9 lat temu za kawalerkę płaciłem (tanio) 1100zł - Dziewięć lat temu !
    • Gość: dziwne Re: Ceny wynajmu -szok - 28.5 zł/m2 ... IP: *.ipgum.pl 15.12.10, 13:59
      Z ciekawości popatrzyłem na oferty bezpośrednie i rzeczywiście bywaja do wynajecia kawalerki a nawet małe 2 pokojowe w cenie do 1000 zł z czynszem. wiele tego nie ma ale fakt jeszcze parę lat temu mozna było tylko pomarzyć o takich ofertach. Niesamowite ceny 3 razy w górę a ceny najmu w dół. To chyba ewenement na skale światową. Sądzę jednak że bardo szybko ceny najmu poszybują w górę.
      • kocica_ewela Re: Ceny wynajmu -szok - 28.5 zł/m2 ... 15.12.10, 14:02
        Napewno poszybuja bo teraz wchodza roczniki wyzowe :D
      • Gość: szary Re: Ceny wynajmu -szok - 28.5 zł/m2 ... IP: 178.73.51.* 15.12.10, 17:20
        Ceny najmu szybują od 2 lat. Niestety lotem opadającym.
        Na poważnie zajebiście wyraźny jest rozdźwięk między ceną najmu a ceną kupna. podobnie jak Ty sądzę, że lada moment najem wzrosnie aby dostosować się do wartości mieszkań, bo poki co na kapitale w mieszkaniach sie traci a dlugo taki stan nie może trwać.
        • Gość: Emil Re: Ceny wynajmu -szok - 28.5 zł/m2 ... IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 18:22
          Ja myślę, że ceny najmu będą rosły a ceny nieruchomości spadną w przeciągu dwóch lat o kilkanaście procent, tak aby za dwa lata rentowność najmu netto wynosiła ok. 7% . To byłaby jakaś tam równowaga.
          • gwiezdny_kupiec Różnie może być 15.12.10, 20:41
            Żeby ceny najmu mogły wzrosnąć musi zajść jedno z dwojga:
            (1) wzrost popytu
            (2) spadek podaży

ad. 1. Wzrost popytu. Tu może być różnie.
            Z jednej strony niż demograficzny zaczyna studia. Po kilku latach wyżu powoduje to radykalny spadek liczby studentów i mniejszą liczbę osób zainteresowanie wynajmem (przez co najmniej kilkanaście lat to zjawisko będzie narastać). Możliwość studiów i pracy za granicą też robią swoje.
            Z drugiej strony kończy się RnS, a banki szybko nie odkręcą strumienia z gotówką (stagnacja w Europie trochę jeszcze potrwa). W tej sytuacji część ludzi może być zmuszonych do wynajmu zamiast wymarzonego mieszkania na kredyt. To może to spowodować wzrost popytu, co najmniej krótkoterminowo.

ad. 2. Spadek podaży. W Warszawie mamy zdecydowany wzrost podaży. Część nowych mieszkań idzie od razu na wynajem. Część ludzi którzy kupili nowe mieszkanie, nie sprzedaje starego tylko próbuje wynajmować (czekając na lepsze czasy).
            Inny czynnik to demografia. Powojenny wyż powoli przenosi się na łono Abrahama. To powoduje zwalnianie mieszkań, które często trafiają na rynek wynajmu (przez co najmniej kilkanaście lat to zjawisko będzie narastać).

Reasumując. Krótkoterminowo - różnie może być. Długoterminowo - demografii się nie oszuka.
            • Gość: szary Re: Różnie może być IP: 178.73.51.* 15.12.10, 21:08
              W Wawce demografia? szanowny Pan raczy żartować. Tu zawsze i wszędzie, w nocy o północy ludzie będa walić z całej Polski. W Warszawie był, jest i bedzie przeogromny głód mieszkań, to jest stolica. Jak w innych mieścinach ceny pospadają o 30 i więcej % tu będą rosły.
              • Gość: 2021 Re: Różnie może być IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.10, 14:28
                Żeby zarobić na kasie w supermarkecie 1700 zł i za tš pensje wynajšć kawalerkę. O innych wydatkach nie wspomnę. Dobry stary jeste? ! Co z tego że będa napływać ale ich zarobki nijak nie będš sie miały do poziomu oferowanych cen i tyle. Bo polska gospodarka to troche jak chińska czyli tania siła robocza. Wiekszo?c bedzie DOJEŻDŻAĆ tak jak to sie teraz dzieje. Wystarczy rano przejechać sie liniami podmiejskimi. A ci co zarabiaja więcej JUŻ MAJĽ MIESZKANIA, o sorry!!!! APARTAMENTY.
                • Gość: :-) Warszawa dla warszawiaków IP: 178.73.29.* 16.12.10, 18:32
                  "......................bedzie DOJEŻDŻAĆ tak jak to sie teraz dzieje....................."

Nie trzeba dojeżdżać! Pensje w Warszawie spadają ponieważ rynek pracy jest psuty przez element napływowy.
                  Ostatnio czytałem o BARDZO DOBRYM pomyśle - w pewnej dzielnicy warszawskiej aby dostać miejsce w przedszkolu trzeba było wylegitymować się warszawskim meldunkiem!
                  TAK TRZYMAĆ W INNYCH DZIEDZINACH!
                  Wszystkim przyjezdnym mówię: nikt was tu nie lubi i nikt was nie chce!
                  • Gość: 2012 Re: Warszawa dla warszawiaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.10, 10:25
                    Skoro zabronisz przyjezdzać zamiejscowym to kto kupi od developerów mieszkania? I skšd twój syn pracujšcy w banku bo wiedomo warszawiacy nie pracujš w supermarketach będzie miał na bonus roczny i premię?RUMUN GDZIE JESTE?? NO SKANDAL! DLACZEGO NIC TU NIE PISZESZ? ZA CO CI PLACIMY!
            • rumun_navigator Re: Różnie może być 15.12.10, 23:38
              > Długoterminowo - demografii się nie oszuka.
              O ile się nie mylę, to jakieś 20 lat temu Skandynawowie też tak myśleli. I co się okazało?
              • Gość: gość portalu Re: Różnie może być IP: 212.160.172.* 16.12.10, 13:22
                A o imigracji do skandynawii z krajów 3-go swiata i o dzietnosci tych imigrantów słyszałes, krynico demograficznej mądrości?
                • rumun_navigator Re: Różnie może być 16.12.10, 13:35
                  Ależ oczywiście. Nie wiem skąd pewność, że ominie nas ten scenariusz. No i przypominam jeszcze, że współczynnik urbanizacji mamy z PRL-u rodem i wiele może się w tej kwestii jeszcze zmienić.
                  • Gość: jacek miasto to takze favela ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.10, 10:00
                    w calym swiecie rosna miasta - rosna favele - dzielnice nedzy

z miast odplywa bogatsi - centra miast pustoszeje i zamieniaja sie w slumsy otaczajace dzielnice biurowcow

wyjatkiem od tego niepokojacego trendu sa miasta prowadzace dlugoterminowa strategie rozwoju majaca na celu stale podwyzszanie jakosci zycia mieszancow - jak jest w Warszawie kazdy widzi

naplyw biednych ludzi do miasta to czynnik OBNIZAJACY poziom cen nieruchomosci w miescie
                    • rumun_navigator Re: miasto to takze favela ... 18.12.10, 12:17
                      To pewnie przez ten odpływ bogatych wynagrodzenia w Warszawie są najwyższe w Polsce. I to na wszystkich szczeblach, od kasjera w Tesco/Biedronce poczynając.
                      • Gość: jacek miasto to takze favela ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.10, 12:39
                        > To pewnie przez ten odpływ bogatych wynagrodzenia w Warszawie są najwyższe w Po
                        > lsce.

nadal jest mniej niz pol metra kw w byle jakiej lokalizacji - dla porownania za cene mieszkania 140 m kw w Zeslancach Priborskich w stanie deweloperskim mozna kupic sobie luksusowy dom 200 m kw dzialka 1200 m kw 15 km od Warszawy, budowa wyjdzie jeszcze taniej

>I to na wszystkich szczeblach, od kasjera w Tesco/Biedronce poczynając.

to ile miesiecy musi cala swoja pensje odkladac kasjer w Tesco/Biedronce na 1 m kw mieszkania w Warszawie ??? na razie wychodzi pol roku na 1 m kw na Bialolece

kasjera w Tesco/Biedronce stac na wynajecie lozka w wieloosobowym pokoju
                        • rumun_navigator Re: miasto to takze favela ... 18.12.10, 17:43
                          > nadal jest mniej niz pol metra kw w byle jakiej lokalizacji

Czyli dużo mniej niż w Berlinie, trochę mniej niż w Londynie więcej niż w Kijowie, dużo więcej niż w Szanghaju. Również średnie roczne temperatury w tych miejscach się różnią. Ale w sumie co praktycznie z tego porównania wynika? Tylko nie powtarzaj tych bajek o tym, że słońce zgaśnie jak w 2 lata cena metra zrówna się z przeciętnym wynagrodzeniem, bo propagatorzy tej tezy dawno już wylądowali na śmietniku historii tego forum.
                          • Gość: jacek miasto to takze favela ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.10, 17:58
                            > Czyli dużo mniej niż w Berlinie, trochę mniej niż w Londynie więcej niż w Kijo
                            > wie, dużo więcej niż w Szanghaju. Również średnie roczne temperatury w tych mie
                            > jscach się różnią. Ale w sumie co praktycznie z tego porównania wynika? Tylko n
                            > ie powtarzaj tych bajek o tym, że słońce zgaśnie jak w 2 lata cena metra zrówna
                            > się z przeciętnym wynagrodzeniem, bo propagatorzy tej tezy dawno już wylądowal
                            > i na śmietniku historii tego forum.

dwa lata temu nie mozna bylo znalezc firmy do budowy domu ponizej 4 000 pod klucz - dzis mozna znalez ponizej 2 000 - w tradycyjnej technologii oczywiscie

w miejscowosciach podwarszawskich trwa boom budowlany - powstaja osiedla szeregowek, domkow, domow i willi

tempo przyrostu mieszkancow Warszawy to pikus w porownaniu z przyrostem mieszkancow osiedli satelickich - i taniej i paradoksalnie szybciej - w Ursusie i Wlochach czesto nie mozna wsiasc do SKM z Pruszkowa i trzeba czekac na nastepny pociag,

kreatorzy pustych osiedli oraz nieszczesni inwestorzy z lat 2007-8 beda musieli pogodzic sie z koneicznoscia znacznych obnizek - nie tylko 18% do konca grudnia
                            • rumun_navigator Re: miasto to takze favela ... 18.12.10, 19:45
                              > beda musieli pogodzic sie z koneicznoscia znacznych obnizek

> dwa lata temu nie mozna bylo znalezc firmy do budowy domu ponizej 4 000 pod klu
                              > cz - dzis mozna znalez ponizej 2 000 - w tradycyjnej technologii oczywiscie

W przypadku budowy w zasięgu aglomeracji większość kosztu to działka. To raz. Dwa, to to, że koszty budowy rzeczywiście spadły, ale nie tyle. Bez przesady. Nawet w boomie dało się znaleźć firmę budującą dość tanio - ot, choćby osławione "światowe inwestycje", które reklamowały sie tak: www.forumbudowlane.pl/vt/5259/0/swiatowe-inwestycje-czy-ktos-budowal-dom-z-ta-firma

Jak wszyscy wiedzą, okazało się, że paru gości nabrali, ale generalnie w trakcie boomu koszty budowy nie wzrosły tak znacznie jak ceny gotowych domów, więc i nie miały z czego spadać.

No z końcem grudnia to już szedł będzie piąty roczek tego ich godzenia się z rzeczywistością. To kiedy się w końcu pogodzą? Za kolejne 5, czy może raczej 10lat?
                              • Gość: jacek miasto to takze favela ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.10, 21:12
                                > > beda musieli pogodzic sie z koneicznoscia znacznych obnizek
                                >
                                > > dwa lata temu nie mozna bylo znalezc firmy do budowy domu ponizej 4 000 p
                                > od klu
                                > > cz - dzis mozna znalez ponizej 2 000 - w tradycyjnej technologii oczywisc
                                > ie
                                >
                                > W przypadku budowy w zasięgu aglomeracji większość kosztu to działka. To raz. Dwa, to to, że koszty budowy rzeczywiście
                                spadły, ale nie tyle. Bez przesady. Nawet w boomie dało się znaleźć firmę budującą dość tanio - ot, choćby osławione "światowe
                                inwestycje", które reklamowały sie tak: rel="nofollow">www.forumbudowlane.pl/vt/5259/0/swiatowe-inwestycje-czy-ktos-budowal-dom-z-ta-firma

dzialka - 500 K, budowa + wykonczenie + zagospodarowanie dzialki = 800 K (200 m kw uzytkowej w bardzo dobrym standardzie, ) - 1, 300 000 K - u Zeslancow Priborskich - za to nie masz nawet 140 m kw w stanie deweloperskim

> Jak wszyscy wiedzą, okazało się, że paru gości nabrali, ale generalnie w trakci
                                > e boomu koszty budowy nie wzrosły tak znacznie jak ceny gotowych domów, więc i
                                > nie miały z czego spadać.

ten rynek jest tak maly i zroznicowany - nie wypowiadam sie - kupno domu ma te wade, ze oprocz ryzyka technologicznego sa kwestie gustu (wykonczenie sprzed 15 lat moze dzis rozbawic) ponosi sie duze oplaty notarialno - skarbowe - wiekszosc ludzi woli budowac

> No z końcem grudnia to już szedł będzie piąty roczek tego ich godzenia się z rz
                                > eczywistością. To kiedy się w końcu pogodzą? Za kolejne 5, czy może raczej 10la
                                > t?

od 2008 roku minelo 2 lata - na ra
                        • rumun_navigator Re: miasto to takze favela ... 18.12.10, 17:45
                          > kasjera w Tesco/Biedronce stac na wynajecie lozka w wieloosobowym pokoju

Jak zawsze, jak zawsze... Nikt nie powiedział, że każdego ma być stać na mieszkanie. W Polsce nigdy tak nie było(pomijając okres "dostosowawczy" 2003-2006) i zapewne długo nie będzie. Czyli normalka.
                          • Gość: jacek miasto to takze favela ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.10, 18:01
                            > > kasjera w Tesco/Biedronce stac na wynajecie lozka w wieloosobowym pokoju
                            >
                            > Jak zawsze, jak zawsze... Nikt nie powiedział, że każdego ma być stać na mieszk
                            > anie. W Polsce nigdy tak nie było(pomijając okres "dostosowawczy" 2003-2006) i
                            > zapewne długo nie będzie. Czyli normalka.

jest cos takiego jak piramida - na tysiac przybywajacych do miasta 90 bedzie kasjerami w Tesco lub jego odpowiednikami w innych firmach

z pozostalych 10 - 1 jeden nie bedzie grymasil i w jak Gruzin z dowcipu kupi sobie autobus i bedzie jezdzil autobusem jak wszyscy studenci - pozostalych 9 bedzie dlugo krecilo nosem zanim cokolwiek kupi
                            • rumun_navigator Re: miasto to takze favela ... 18.12.10, 19:49
                              Ale znacznie więcej niż na 1000 kasjerów po kilku latach skończy studia i zacznie pracę za lepsze pieniądze... Och, zapomniałem. Przecież już kiedyś dowodziłeś, że zarobki spadają wraz ze stażem pracy... Co z kolei przypomina mi, że jesteś idiotą, który ma zerowe pojęcie nie tylko o gospodarce, ale i w ogóle o życiu. Z tego powodu kończę rozmowę z Tobą w tym temacie. Bez odbioru.
                              • Gość: jacek miasto to takze favela ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.10, 21:17
                                > Ale znacznie więcej niż na 1000 kasjerów po kilku latach skończy studia i zaczn
                                > ie pracę za lepsze pieniądze...

a skad to przypuszczenie ??? wedlug mnie absurdalne

> Och, zapomniałem. Przecież już kiedyś dowodziłeś, że zarobki spadają wraz ze stażem
                                > pracy...

max zarobkow jest ok 40 lat - tak jest na calym swiecie, zarobki prezesow nie sa w stanie zaburzyc "masy statystycznej" - cala reszta jest wypierana z rynku tanszymi i mlodszymi

> Co z kolei przypomina mi, że jesteś idiotą, który ma zerowe pojęcie nie tylko o gospodarce, > ale i w ogóle o życiu.

po raz kolejny wykazujesz sie niewiedza

> Z tego powodu kończę rozmowę z Tobą w tym temacie. Bez odbioru.

przepros i spadaj
                                • rumun_navigator Re: miasto to takze favela ... 18.12.10, 23:51
                                  > a skad to przypuszczenie ??? wedlug mnie absurdalne
                                  A co w tym absurdalnego? Zapytaj kiedyś jakąś kasjerkę/kasjera czy studiują. Myślę, że masz więcej niż mniej szans na twierdzącą odpowiedź.
                                  • Gość: jacek miasto to takze favela ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 07:38
                                    > > a skad to przypuszczenie ??? wedlug mnie absurdalne
                                    > A co w tym absurdalnego? Zapytaj kiedyś jakąś kasjerkę/kasjera czy studiują. My
                                    > ślę, że masz więcej niż mniej szans na twierdzącą odpowiedź.

jak cos zaczynasz od mysle - to reszte mozna pominac - i tak zdanie falszywe

przy okazji:

1. kasjer Tesco zostal przywolany w sensie doslownym - temat sie wyczerpal z powodu nieprzekroczenia bledu statystycznego, wystepowanie tam studentow tym bardziej jest do pominiecia

2. kasjer Tesco zostal przywolany w sensie symbolicznym - jako reprezentant grupy niskowykwalifikowanych kandydatow zarabiajacych w okolicach placy minimalnej - temat sie wyczerpal ze wzgledu na dosc rzadkie wystepowanie studiujacych z szansa na sukces - posiadanie takich doswiadczen w CV raczej wyklucza zatrudnienie w dobrze placacej firmie, i co ciekawe - po zakoczeniu studiow taki symboliczny kasjer z Tesco - z 5 piecioletnim juz doswiadczeniem w pracy prostej dostaje zwykle oferte pracy w nowym zawodzie z placa nizsza niz dotychczas, zanim nabierze doswiadczenia, bedzie musial sie liczyc z pomniejszeniem zarobkow

dodatkowo ukonczenie studiow nie daje zadnej gwarancji na prace z wynagrodzeniem powyzej sredniej krajowej - zwykle konczy sie w szkole lub w urzedzie

mieszkanie dewelorskie stalo sie w Warszwawie towarem oderwanym od rynku, trwa wielkie przetrzymywanie pustych mieszkan i goraczkowa budowa nowych - skutek moze byc tylko jeden - powrot cen do poziomow uzasadnionych ekonomicznie dzieki obnizce o co najmniej 30%
                                    • rumun_navigator Re: miasto to takze favela ... 19.12.10, 09:57
                                      Kajser w Tesco został przywołany przede wszystkim jako przedstawiciel ludności napływowej. Reszta to Twoje urojenia, bo praca kasjera to "entry level" jeśli chodzi o zatrudnienie osób nie mających ani wykształcenia, ani wejść w stolicy. Zresztą ja urodziłem się w Warszawie i w lato po maturze pracowałem w sklepie. Pracowało tak podczas studiów także wielu moich kolegów - dzisiaj są nieźle zarabiającymi prawnikami, badaczami rynku, informatykami, etc... Jakoś te doświadczenia nie przekreśliły ich kariery. Może dlatego, że nie trzeba takich rzeczy po prostu wpisywać w CV.

> dodatkowo ukonczenie studiow nie daje zadnej gwarancji na prace z wynagrodzenie
                                      > m powyzej sredniej krajowej
                                      Jeszcze raz powtórzę - opierasz się na mylnym założeniu, że każdego powinno być stać na mieszkanie. Nie w kraju, w którym przez ostanie 20lat budowało się tyle co nic. Nie w centrum życia gospodarczego w którym pytanie kolegi z pracy "skąd jesteś" już od dawna nie jest pytaniem o dzielnicę.
                                      • Gość: jacek miasto to takze favela ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 10:33
                                        > Kajser w Tesco został przywołany przede wszystkim jako przedstawiciel ludności
                                        > napływowej. Reszta to Twoje urojenia, bo praca kasjera to "entry level" jeśli c
                                        > hodzi o zatrudnienie osób nie mających ani wykształcenia, ani wejść w stolicy.

bo tak ci sie wydaje ???

> Zresztą ja urodziłem się w Warszawie i w lato po maturze pracowałem w sklepie.
                                        > Pracowało tak podczas studiów także wielu moich kolegów - dzisiaj są nieźle zar
                                        > abiającymi prawnikami, badaczami rynku, informatykami, etc...

to przykre ze ci sie gorzej powiodlo

> Jakoś te doświadczenia nie przekreśliły ich kariery. Może dlatego, że nie trzeba takich
                                        > rzeczy po prostu wpisywać w CV.

jaki inne sposoby wprowadzania w blad pracodawcy propagujesz ???

> > dodatkowo ukonczenie studiow nie daje zadnej gwarancji na prace z wynagro
                                        > dzenie
                                        > > m powyzej sredniej krajowej
                                        > Jeszcze raz powtórzę - opierasz się na mylnym założeniu, że każdego powinno być
                                        > stać na mieszkanie.

powtorzyc mozna tylko raz - potem bedzie to potrzecianie, poczwarcianie itd - nadal nie zmieni to faktu ze ja nie opieram sie na takim zalozeniu

moim zalozeniem jest to - ze jesli co kosztuje w wytworzeniu 4 k PLN z m kw - a nie jest chronione patentami i zakazem wejscia na rynek - powinno kosztowac nie wiecej niz 5 k PLN z m kw

> Nie w kraju, w którym przez ostanie 20lat budowało się tyle co nic.

to widac w roznych krajach zyjemy - bo takiego tempa budowania kraj ten nie znal od wiekow

> Nie w centrum życia gospodarczego w którym pytanie kolegi z pracy "skąd jesteś" już od
                                        > dawna nie jest pytaniem o dzielnicę.

centrum zycia i biednych i bogatych - tych ktorych stac i tych ktorych nie stac
                                        banki pekaja i ceny spadaj - to odwieczne prawo natury
                                        • rumun_navigator Re: miasto to takze favela ... 19.12.10, 14:01
                                          > moim zalozeniem jest to - ze jesli co kosztuje w wytworzeniu 4 k PLN z m kw - a
                                          > nie jest chronione patentami i zakazem wejscia na rynek - powinno kosztowac ni
                                          > e wiecej niz 5 k PLN z m kw

Zaraz, zaraz. Czy kto nie Ty zawsze przekonywałeś, że developerka to jeden wielki układ spiskowo-mafijny?
                                          • Gość: jacek miasto to takze favela ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 16:17
                                            > Zaraz, zaraz. Czy kto nie Ty zawsze przekonywałeś, że developerka to jeden wiel
                                            > ki układ spiskowo-mafijny?

a kogo mialem do tego przekonywac ??? ludzie sami to widza

w budowlance UOKiK rozbil juz 3 kartele cenowe - dobierze sie i do deweloperow
            • Gość: Emil Re: Różnie może być IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 01:56
              A wzrost siły nabywczej Kocicy_Eweli? Czy to nie wpłynie na wzrost ceny najmu?
    • jkdab lendo nie generalizuj. metr metrowi nie równy 16.12.10, 00:24
      znam osoby, które wynajmują swoje mieszkania za 17000 i wiecej tysięcy przy powierzchni 120 m2.
      Nieruchomości to inwestycja i jak każdą inwestycję trzeba dobrze skalkulować. W Warszawie nadal są mieszkania za które warto zaplacic po 20 tys. za metr, jak i są nieruchomosci, za które niewarto płacić 3000 tysięcy. Problem w tym, że Polacy nie znają sie na tym i dla wiekszosci nieruchomość to wartosć sama w sobie.
      • rumun_navigator Re: lendo nie generalizuj. metr metrowi nie równy 16.12.10, 09:27
        Wołanie na puszczy. Zwłaszcza na tym forum, zwłaszcza w stosunku do ludzi takich jak lendo.
      • Gość: Felipe Re: lendo nie generalizuj. metr metrowi nie równy IP: 178.73.28.* 16.12.10, 12:37
        Trzeba być mega debilem, aby płacić 17 tys zł za wynajem mieszkania. Tak samo jak zakup apartamentów wycenionych (nie wartych) miliony w inwestycjach typu Babka Tower czy w tym Orco na Szczęśliwicach (nie pamiętam akurat nazwy). Za takie pieniądze można spłacać raty za pałace, kupić dodatkowe mieszkania w Tajlandii, Hiszpanii, Francji itd.
        Dobrze podsumowałeś pisząc "Polacy nie znają się na tym". Dlatego jest jak jest.
        • Gość: templariusz Re: lendo nie generalizuj. metr metrowi nie równy IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 14:46
          > Dobrze podsumowałeś pisząc "Polacy nie znają się na tym".

Nie wiem co to ma wspólnego Twoim zdaniem z narodowością. Amerykańce, Angole czy japońce tak samo nie umieją liczyć jak polacy.
        • Gość: johnny Re: lendo nie generalizuj. metr metrowi nie równy IP: 178.73.63.* 18.12.10, 04:01
          Zgadzam sie, za 17k mozna sprobowac wynajac 2 domy w najlepszych lokalizacjach w Wawie, no moze 300m apartmau w centrum - ale menda Rumun bedzie tlumaczyl ze wiekszosc na tym forum sie pozamieniala ...
      • Gość: jacek wynjmowanie luksusowych mieszkan expatom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.10, 10:05
        zeby moc osiagnac cene 17 000 za wynajem - to trzeba najpierw kupic mieszkanie w Al. Roz albo w Operze i wyposazyc za niezla kwote i co rok/dwa odnawiac

poza tym nie nalezy zapominac o kwartalnych "upominkach" dla posrednika/dyrektora administracyjnego firmy zatrudniajacej expata itd - czesto w rownowartosci miesiecznej raty

okaze sie wtedy ze rentownosc jaka zostaje do dyspozycji ma sie nijak do planowanej

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka