Dodaj do ulubionych

Sokołowska deweloper Gant

IP: *.aster.pl 18.04.12, 20:14
Czy ktoś zna dewelopera Gant? Znalazłem fajne osiedle na Sokołowskiej, ale nie bardzo mam info, to w sumie jego pierwsze inwestycja w Warszawie, dlatego nie wiem czy mogę im zaufać. Jeżeli macie jakieś informacje dajcie znać, z góry dzięki Grzegorz
Obserwuj wątek
    • extrafresh Re: Sokołowska deweloper Gant 18.04.12, 22:04
      Zacznij od wyszukiwarki.
    • sammler Re: Sokołowska deweloper Gant 18.04.12, 22:14
      W czerwcu 2012 zapadają wyemitowane przez Ganta (GNT) obligacje (bodajże na 75 mln), kolejne we wrześniu, grudniu i w kolejnych miesiącach 2013 r. Nie sądzę, by obecnie udało im się większość zrolować. Przy tym założeniu myślę, że niedługo zaproponują większe obniżki niż obecne 6% na wybrane mieszkania. Bo sprzedaż im chyba jednak tak dobrze nie idzie... I nic dziwnego, skoro standardowo ceny sięgają prawie 9 tys. zł za m2.

Na koniec 2011 r. (raportu za I kw. 2012 jeszcze nie ma) Gant miał w ujęciu skonsolidowanym prawie 900 mln zobowiązań i rezerw, w tym 600 mln zobowiązań krótkoterminowych (do roku). Przychody netto (bez VAT) za cały rok 2011 wyniosły 280 mln zł. Czyli Gant nie sprzedaje raczej dużo (średnio 47 mieszkań po 400 tys. zł netto lub 75 po 250 tys. netto rocznie na każde z 15 osiedli będących od dawna w sprzedaży; czyli możemy przyjąć, że ok. 60, oczywiście z dodatkowo płatnymi garażami, balkonami i za co tam sobie jeszcze winszują). Jeśli na każdym osiedlu jest np. ok. 200 mieszkań (nie sprawdzałem, ale w samej Sokołowskiej jest chyba między 250 a 300, do tego lokale użytkowe), to sprzedaż każdego zajęłaby im - gdyby popyt utrzymał się na poziomie z 2011 r. - min. 3-4 lata (licząc z grubsza).

Co do samej Sokołowskiej, na tym forum znajdziesz cały wątek jej poświęcony. Od siebie dodam, że na Allegro widziałem mieszkanie 52 m2 wystawione za 6,2 tys. zł za m2, dla niepoznaki bez podania nazwy osiedla i z adresem "ul. Wolska", nie Sokołowska. Później zmienili cenę na 7,5 tys. Zmienili też opis na całkowicie inny... Zastanawiam się, czy nie sondują ceny... Przez jeden dzień, gdy widniała stara cena, na ogłoszenie zajrzały 64 osoby, po zmianie ceny już chyba tylko ja (przed chwilą)...

S.
      • Gość: grzegorzgrzegorz Re: Sokołowska deweloper Gant IP: *.aster.pl 19.04.12, 16:32
        Sammler ale się rozpisałeś, dzięki, czyli ogólnie nie polecasz? forum czytałem ale wiecie jak to jest jedni piszą dobrze, inni nie, więc sam już nie wiem, muszę się tam przejść do biura i pogadać z mieszkańcami na żywo.
        • Gość: onej Re: Sokołowska deweloper Gant IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.04.12, 11:46
          Ceny Ganta to nie średnio 9 tys. metr a ok 5. różnica znaczna. Oczywiście w Warszawie jest drożej ale to już chyba standard. Czy sprzedaje - owszem - www.money.pl/gielda/wiadomosci/artykul/gant;development;sprzedal;wiecej;mieszkan;niz;przed;rokiem,255,0,1062399.html.
          W sprawy akcji itp. nie wnikam, też sprawdzam dewelopera pod kontem kupna mieszkania ale jeszcze długa droga przede mną. Poza tym faktycznie jest forum osiedla gdzie jest sporo ciekawych opinii.
          • sammler Re: Sokołowska deweloper Gant 20.04.12, 12:01
            MSR-y pozwalają deweloperowi księgować przychody ze sprzedaży dopiero po zakończeniu budowy i przekazaniu lokali nabywcom. Ta sprzedaż stanowi więc odzwierciedlenie sprzedaży wszystkich mieszkań z danego projektu (nie żadnej "inwestycji"), jakie deweloperowi udało się sprzedać przez wszystkie lata, kiedy sprzedaż była prowadzona.

Widzisz, nie wystarczy znaleźć jakąś informację, trzeba również umieć ją odpowiednio zinterpretować... Rozpoznanie w księgach sprzedaży nie odzwierciedla faktycznej sprzedaży (w sensie wartości podpisanych umów) w okresie...

A o "średnich" cenach na poziomie 9 tys. nikt tu nie pisał...

S.
            • Gość: grzegorzgrzegorz Re: Sokołowska deweloper Gant IP: *.aster.pl 20.04.12, 15:15
              No, ale wiesz to jest Warszawa i to prawie centrum, więc niestety takie są ceny, co innego jak kupisz w innej dzielnicy, albo w innym mieście znajdziesz u nich i za 4,5 za m2 więc sądzę że to dlatego, na obrzeżach mieszkania są dużo dużo tańsze, a jak ktoś chce miec 10 min do centrum no to trzeba zapłacić tą cenę.
              • Gość: kkk Re: Sokołowska deweloper Gant IP: *.free.aero2.net.pl 20.04.12, 15:44
                Co za matol.Skoro prawie centrum to trzeba placic 9k?A gdzie jest taki przepis?Pracujesz w biurze sprzedazy czy nie uzywasz mozgu?A jak w gazetach napisza ze w prawie centrum Warszawy trzeba placic 15k to tez sie z tym zgodzisz?
                Lec po kredycik i kupuj to wymarzone mieszkanie w prawie centrum Wawy za 9k i nie zawracaj dupy na forum.
                • Gość: grzegorzgrzegorz Re: Sokołowska deweloper Gant IP: *.aster.pl 23.04.12, 19:29
                  Nawet kolego nie potrafisz się podpisać, jedyne co potrafisz to obrażać innych a co cię tak wzburzyło. Nie ma żadnego przepisu, ale takie są ceny, a skoro nie masz pojęcia co się dzieje na rynku lepiej się nie odzywaj. Ja może kupie a ty jak nie masz argumentów lepiej tu nie pisz, bo nikt nie chce z tobą gadać, skoro sokołowska Ci się nie podoba to po co wchodzisz na taki wątek, śmieszny jesteś! a może pracujesz pisząc te bzdury, żenada!
              • sammler Re: Sokołowska deweloper Gant 20.04.12, 16:05
                Gość portalu: grzegorzgrzegorz napisał(a):

> no to trzeba zapłacić tą cenę.

Ile masz lat? 14? Do dewelopera pewnie chodzisz na klęczkach, ze wzrokiem wbitym w ziemię, by nie peszyć sprzedawcy, z którym będziesz rozmawiał?

S.
                • Gość: onej Re: Sokołowska deweloper Gant IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.04.12, 11:34

Sammler chodziło mi o pierwszą część Twoje wypowiedzi, gdzie pisałeś, że ceny standardowo ceny sięgają prawie 9 tys. zł za m2, ale rozumiem, że chodziło Ci o Sokołowską.

Wiadome jest, że im bliżej centrum tym większa cena, śródmieście najdroższe jak zwykle, im bliżej tym drożej. Nie rozumiem skąd tyle jadu w odpowiedziach.. Widać nie da się normalnie rozmawiać na forum.
                  Wiem, że temat o konkretnym osiedlu ale wrzucę jeszcze link do artykułu o cenach w Warszawie i okolicach gazetadom.pl/nieruchomosci/1,102725,11510915,Ceny_nowych_mieszkan_i_domow_w_Warszawie_i_okolicach.html Jestem bardzo zaskoczony, że Stary Anin jest taki drogi. Fakt dawno w tamtych terenach nie byłem, ale żeby był droższy niż Żoliborz to się nie spodziewałem. Od razu podkreślam, coby obyło się bez głupich komentarzy, tak wiem, wszystko jest średnie ;).
                  • sammler Re: Sokołowska deweloper Gant 23.04.12, 13:31
                    Gość portalu: onej napisał(a):

> Od razu podkreślam, coby obyło się bez głupich komentarzy, tak wiem, wszystko jest średnie ;).

To nawet nie tyle chodzi o to, że są to średnie, ile o to, że są to średnie z tzw. cen ofertowych. To nie są żadne ceny!

S.
    • bartdab Re: Sokołowska deweloper Gant 23.04.12, 15:23
      Całkiem niezła inwestycja chociaż trochę zmienili projekt (np. balkony - jakieś metalowe cuda a miało być szkło). Ludzie już tam mieszkają. Ogólnie wygląda porządnie. Minusy to :

- to nie jest osiedle zamknięte - na dole jest "galeria" handlowa nie ma więc żadnej ochrony czy płotu na kod. (i już kradną żarówki w klatkach i windach)
      - plac zabaw to jakaś kpina
      - od strony miasta, mieszkania na niskich piętrach nie mają prawie słońca.
      • sammler Re: Sokołowska deweloper Gant 23.04.12, 15:56
        bartdab napisał:

> Całkiem niezła inwestycja

To jaką zamierzasz uzyskać stopę zwrotu z tej "inwestycji"? Podaj najlepiej w skali roku...

S.
        • bartdab Re: Sokołowska deweloper Gant 24.04.12, 11:08
          sjp.pwn.pl/slownik/2466824/inwestycja
          3. «przedmiot będący efektem inwestowania»

Inwestycja rozumiana jako pewne przedsięwzięcie budowlane. Nie wiem po co coś tak prostego tłumaczyć ale niech ci będzie.
          • Gość: onej Re: Sokołowska deweloper Gant IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.04.12, 16:38
            To jest zakup mieszkania, a nie zakup akcji. Jak ktoś chce wynajmować to może i owszem - inwestycja.
            A co do cen, na prawdę nie wiem skąd podejście nastawione na szukanie dziury w całym. Myślisz, że faktycznie idę do dewelopera, proszę grzecznie o mieszkanie i jeszcze boje się, czy mi czasem ceny nie podniesie? Wiem, że to cena sugerowana... ciężko się z sammler ☺ rozmawia, oj ciężko.
            • Gość: grzegorzgrzegorz Re: Sokołowska deweloper Gant IP: *.aster.pl 24.04.12, 19:38
              Dokładnie ja też nie rozumiem że osoby, dla których ta inwestycja jest beznadziejna, tak udzielają się w tym temacie. hmmmmmmmm A to pozwolenie na użytkowanie już jest?
            • sammler Re: Sokołowska deweloper Gant 24.04.12, 20:32
              Gość portalu: onej napisał(a):

> ciężko się z sammler ☺ rozmawia, oj ciężko.

Wiesz, kiepskiej baletnicy... itd. Jeśli się pisze samemu głupoty, które ktoś prostuje, to faktycznie łatwo nie jest...

S.
          • sammler Re: Sokołowska deweloper Gant 24.04.12, 20:31
            bartdab napisał:

> sjp.pwn.pl/slownik/2466824/inwestycja
            > 3. «przedmiot będący efektem inwestowania»

Dla kogoś może jest to inwestycja i tak ją nazywać może. Dla ciebie - jak rozumiem - też, czy tak? Więc poproszę o oszacowanie stopy zwrotu z tej inwestycji w skali roku. A nóż się skuszę?

S.
            • bartdab Re: Sokołowska deweloper Gant 24.04.12, 22:45
              Jeszcze raz wyjaśniam skoro nie rozumiesz, nie mówię o inwestycji w rozumieniu stopy zwrotu z jakiś nakładów ale w rozumieniu przedsięwzięcia budowlanego. Tak samo jak inwestycją jest budowa drogi, inwestycją miejską jest budowa basenu miejskiego. W taki sam sposób inwestycją jest budowa bloku mieszkalnego.
    • Gość: iza Re: Sokołowska deweloper Gant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.12, 03:24
      zamierzam tam kupic
      • Gość: Mira Re: Sokołowska deweloper Gant IP: *.aster.pl 30.04.12, 09:31
        Są tam mieszkania apartamenty po 100 m2?
        • Gość: onej Re: Sokołowska deweloper Gant IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.05.12, 08:52
          Są ale kilka już. I to zazwyczaj te piętrowe albo z bardzo dużym tarasem, fajna sprawa, ale niestety nie na moją kieszeń.
          • Gość: Mira Re: Sokołowska deweloper Gant IP: *.aster.pl 07.05.12, 23:02
            Dobra już znalazłam, rzeczywiście mają spory wybór i cena nie najgorsza, myślałam że tak blisko centrum to będzie za jakieś 9tyś za m2 a tu niespodzianka, szczerze mówiąc nie znam tego dewelopera, ale może warto zaryzykować.
            • Gość: Dancer Re: Sokołowska deweloper Gant IP: *.centertel.pl 08.05.12, 07:30
              Na pewno WARTO!!!
              • Gość: Mira Re: Sokołowska deweloper Gant IP: *.aster.pl 08.05.12, 20:16
                Co to za wykrzykniki? Czyli według Ciebie nie warto?
                • Gość: rock2 Re: Sokołowska deweloper Gant IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.12, 20:24
                  Daj spokój, to kolejny troll.
                  Co wpis, to inny nick.
    • medicorr Re: Sokołowska deweloper Gant 14.03.15, 15:39
      Serdecznie zapraszamy wszystkich "Sąsiadów" (i nie tylko ;)) na kompleksową pielęgnację twarzy, dłoni, stóp, ciała oraz włosów :) Wszystko to w jednym, wyjątkowym miejscu :)
      Odwiedź nas już dziś! Jesteśmy dla Ciebie pn-sob 9.00 - 21.00

Medicorr
      Centrum Fryzjerstwa, Kosmetyki i Medycyny Estetycznej
      Sokołowska 7 (Warszawa-Wola)
      22/ 881 85 51 mobile 602 860 290
    • riki_i Re: Sokołowska deweloper Gant 13.04.15, 16:33
      Uuuu, jak niewiele ludziom w Polsce potrzeba do szczęścia... :-(

Obejrzałem sobie ostatnio ten mordor - jest to totalnie katastrofalne dzieło architektoniczne. Kubaturą pojechane maksymalnie w opór, cwaniacko po polsku wyciśnięte metry ile tylko się dało - na małej działce o fatalnej lokalizacji (tory kolejowe, trasa szybkiego ruchu) postawiony o wiele za duży budynek, do tego o dwóch potężnych "ramionach" na przeciw siebie (okna w okna). Wszystko z najtańszych materiałów, odpadające, podciekające (wlazłem też na forum mieszkańców i sobie poczytałem). Coś koło 300 mieszkań , upchniętych jak tylko się da - całość przypomina mrowisko z licznymi wejściami w postaci szarych poupychanych ze wszystkich stron klatek schodowych.

Szalbierczy, pazerno-oszukańczy developer oraz jego zależna spółka wykonawcza ogłosili bankructwo i teraz mieszkańcy muszą bulić z własnej kieszeni za naprawy gwarancyjne - a jest ich w cholerę i ciut ciut. Nie trzeba być Kassandrą, żeby patrząc na ten tani koszmarek przewidywać konieczność wiecznych kosztownych remontów i inwestycji. Do tego mieszkańcy muszą bulić kosmiczne stawki za użytkowanie wieczyste, bo działka nie była własnością deva.

A najlepszy numer jest taki, że za tą padlinę krzyczano w sprzedaży 8 tysięcy z metra, a w warunkach "promocji" 7400 zł.

Jak dla mnie jedno z gorszych okropieństw budowlanych w stolicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka