Dodaj do ulubionych

Nieuczciwy albo niedouczony Dom Development

IP: 217.153.88.* 21.08.01, 12:59
Dom Deveopment dokonuje pomiaru powierzchni mieszkania przed otynkowaniem. Nie
jest to zgodne z obowiązującym prawem. W Dzienniku Ustaw Nr 22 poz.203 Minister
Spraw Wewnętrznych i Administracji określił jako obowiązującą normę PN-ISO
9836:1997, w która mówi, że powierzchnię użytkową należy mierzyć po
otynkowaniu. Róznica wydaje się niewielka, ale w mieszkaniu ok. 50 m kw. dało
to 1,5 m kw. Od razu na starcie jestem do tyłu prawie 5000 zł, a potem co
miesiąc zawyżony czynsz.
Dom Deveopment na wszelkie interwencje odpisuje, że zgodnie z prawem stosują
normę PN-70/B-02365, a która jest już nieaktualna.
Albo są niedouczeni albo oszukują.
Obserwuj wątek
    • Gość: IP Re: Nieuczciwy albo niedouczony Dom Development IP: 193.0.117.* 21.08.01, 13:30
      Czy wiesz,że norma ISO wlicza powierzchnie balkonu, tarasu,etc do powierzchni
      uzytkowej mieszkania. Ciesz się, że nie musisz płacić czynszu za tak
      powiększony metraż.
      • Gość: Grzegorz Re: Nieuczciwy albo niedouczony Dom Development IP: 217.153.88.* 21.08.01, 14:04
        A co jeśli nie mam balkonu ani tarasu?
        • Gość: IP Re: Nieuczciwy albo niedouczony Dom Development IP: 193.0.117.* 21.08.01, 14:11
          Większość mieszkań posiada takie "luksusy"
          • Gość: gn Re: Nieuczciwy albo niedouczony Dom Development - do Grzegorza IP: 195.136.95.* 21.08.01, 15:16
            A na jakim osiedlu kupiłeś mieszkanie?
    • Gość: andrzej Re: Nieuczciwy albo niedouczony Dom Development IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.08.01, 15:18
      obecnie w Polce obowiązują dwie normy, ta na którą się powołujesz
      dotyczy z tego co pamiętam ustawy na najmie lokali czy coś
      w tym rodzaju, norma PN jest dalej aktualna. Wg mnie poprostu
      developer powinien w umowie okreslic zasady pomiaru powierzchni.
    • Gość: grzegorz Re: Nieuczciwy albo niedouczony Dom Development IP: *.matrix.pl 21.08.01, 15:49
      Obecne normy nie określają w jaki sposób musi być liczona powierzchnia
      mieszkania. Norma PN-ISO 9836:1997 jest nieobowiązkowa.
      Do 3 kwietnia 1999 obowiązywała stara norma i budynki, których budowa
      rozpoczęła się przed tą datą mierzone są według tej normy, która wlicza tynki
      do powierzchni mieszkania.
      • Gość: Mario Re: Nieuczciwy albo niedouczony Dom Development IP: *.microsoft.com 21.08.01, 16:10
        Tak naprawdę obie normy które są wymienione we wcześniejszych postach, nie są
        obowiązkowe ,pomiar jest wykonywany w.g normy która jest w umowie między
        develop. a kupującym. "Nowa" norma jest o wiele bardziej korzystna dla
        kupującego bo liczy się otynkowane ściany i na pow. ok 60 m2 zyskujemy 1,5 m2.
        Nie wchodzą do tego balkony jak ktoś wcześniej napisał.
        Mój dev. liczył w.g. nowej normy ale chciał wliczyć ścianki działowe ,i szyby
        went. Ponieważ uważał że sciana z cegieł jest ścianą do demontażu i nie wlicza
        się jej do powierzchni ,(w.g. nowej normy ściany nadające się do demontażu nie
        wlicza się do powierzchni) przez dwa tygodnie rozmawiałem i zdobywałem
        ekspertyzy od autorów normy ,wszystkich możliwych misnisterstw i
        urzędów,prawników np. muratora. kosztowąło mnie to O zł. wszyscy chcieli pomóc
        bo to ciekawy i zawiły problem i dev. przyznał mi rację, i nie straciłem
        dzięki temu 5 tys.
        także myślę że jestem dzięki temu jednym z lepszych speców od pomiarów
        powierzchni mieszkalnych w Polsce :)
        • Gość: Grzegorz Re: Nieuczciwy albo niedouczony Dom Development IP: 217.153.88.* 21.08.01, 16:30
          Jeśli twierdzisz, że PN-ISO 9836:1997 jest nieobowiązkowa sięgnij do Dz. U.
          Nr22 poz.203.
          • Gość: grzegorz Re: Nieuczciwy albo niedouczony Dom Development IP: *.matrix.pl 21.08.01, 17:00
            Z którego roku?
          • Gość: grzegorz Re: Nieuczciwy albo niedouczony Dom Development IP: *.matrix.pl 21.08.01, 17:33
            Kilka wyjaśnień:
            1. Dz.U. Nr 22 poz. 209 z 1999 roku.
            2. Rozporządzenie wprowadza jako obowiązujący jedynie punkt 5.2.2 normy.
            3. Rozporządzenie to straciło moc w wyniku Rozporządzenia Dz.U. Nr 38 poz. 456
            z 2001 roku, ale zapis w nim jest taki sam jak w poprzednim.
        • Gość: grzegorz Re: Nieuczciwy albo niedouczony Dom Development IP: *.matrix.pl 21.08.01, 16:51
          A co w przypadku, gdy w umowie nie zostało zapisane w jaki sposób mierzona
          będzie powierzchnia użytkowa? (chyba tak jest najczęściej)
          • Gość: Mario Re: Nieuczciwy albo niedouczony Dom Development IP: *.microsoft.com 22.08.01, 10:53
            u mnie też nie było napisane w umowie jak będą mierzyć ,ale jest z załącznik z
            planem mieszkania i pomiarami , i tam jest pomiar w.g "nowej " normy.
            W dokumencie odbiru jest napisane że pomiar odbywa się w.g . nowej normy. tak
            było u mnie
        • Gość: cs@wp.pl Re: Nieuczciwy albo niedouczony Dom Development IP: *.ras.wp-sa.pl 22.06.02, 00:01
          Mario błagam, napisz skąd wziąć opinię że ścian działowych się nie wlicza do
          powierzchni! Developer chce mnie naciągnąć!!!!
          cs@wp.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka