Dodaj do ulubionych

Nasza Willa - ZPU Wola

12.09.04, 09:33
Czy ktoś z Was ma doswiadczenia z firmą ZPU Wola budującą osiedla Nasza Willa
w Nowej Iwicznej (skończone) i Mysiadle (w budowie)?
Jak z jakoscia wykonania i dotrzymywaniem terminów?
Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje
Pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: karol Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.radiozet.com.pl / *.radiozet.pl 14.09.04, 13:21
      sam jestem ciekawy opinii na temat tej inwestycji...
    • Gość: Mariusz Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 18:43
      Podbijam wątek. Może ktoś się odezwie. Ładnie proszę w swoim imieniu
      (pozostałych autorów-potencjalnych sąsiadów, pewnie także). Pozdrawiam
      • kulka85 Re: Nasza Willa - ZPU Wola 05.10.04, 21:40
        Witam
        Podpisaliśmy z nimi umowę na mieszkanie w drugim etapie i trzymamy za siebie
        kciuki:))), najpierw obejrzeliśmy sobie kilka razy budowę, z konkretów widać że
        szybko budują, podobno pierwsza inwestycję na Szkolnej zbudowali w 7-8 miesięcy
        (znajomi mieszkający w Nowej Iwicznej nam potwierdzili). Teraz wygląda na to,
        że oddadzą w terminie pierwszy etap na Polnej. Wtedy ew można będzie się czegoś
        konkretnego dowiedzieć od nabywców. Developer nieznany buduje dopiero drugą
        inwestycję, więc trudno czegoś więcej się dowiedzieć.
        • Gość: anonim Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.crowley.pl 08.10.04, 14:59
          Witam,
          Nabyliśmy apartament w drugim etapie na Polnej.
          Mamy nadzieje, że wszystko pójdzie zgodnie z planem.
          Na razie nie było problemów i tak jak poprzedniczka pisała I etap zbliża sie
          termiowo do końca więc powinno być OK.
          Zobaczymy co powiedzą pierwsi mieszkańcy na Polnej.
          pozdrówka
    • Gość: Mariusz Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.04, 15:59
      Witam. Ja jeszcze zastanawiam się. W planie wizyta u prawnika z umową (może już
      sprawdzaliście?) oraz obejrzenie budowy przez osobę zajmującą się zawodowo
      budowaniem podobnych domów.
      Trochę martwią mnie przelatujące samoloty, nie jestem w stanie ocenić na ile
      będą przeszkadzały, może macie jakieś własne doświadczenia. Obawiam się, że
      rozbudowa Okęcia może spowodować zwiększenie ilości przelatujących samolotów.
      Czy sami sprawdzaliście wiarygodność firmy i jakość budowanych domów.
      Podzielcie się wiedzą. Ja jak tylko bedę miał informacje to napiszę. Sam
      projekt bardzo podoba mi się. Pozdrawiam.
      • kulka85 Re: Nasza Willa - ZPU Wola 11.10.04, 11:52
        Umowę sprawdzało nam dwóch prawników, twierdzili że nie jest idealna(brak m.in
        symetrii kar za niedotrzymanie terminów), ale i tak jedna z lepszych jaką
        widzieli.Co do firmy to jak pisałam trudno coś wyszperać bo dopiero druga
        inwestycja. W rejestrze sądowym nic ciekawego ani nieciekawego nie ma. Budowę
        oglądaliśmy z mężem sami niestety mamy skromna wiedzę na temat budownictwa-jak
        obejrzy Twój specjalista to bardzo proszę o wnioski na forum. Samoloty latają i
        to trzeba wkalkulować w "koszty"-mamy znajomych w Nowej Iwicznej i oni mówią że
        się po prostu przyzwyczaili, ja byłam tam kilka razy no i nie odniosłam
        wrażenia , że jestem na lotnisku, ale mieszkam na Ursynowie od kilkunastu lat i
        tez nad głowami nam często coś przelatuje. Pozdrawiam
        • Gość: Mariusz Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.04, 20:32
          Odpowiedź od prawnika powinienem dostać do końca tygodnia. Wizyta na budowie
          planowana na sobotę ew. niedzielę. Oczywiście natychmiast podzielę się
          informacjami.
          Czy pytaliście się mieszkańców wybudowanego już osiedla jak z jakością
          wykończenia i usuwaniem usterek po zakończeniu budowy?
          Zarezerwowałem segment w III etapie. Widziałem budowę przed 2 dniami, od rana
          pracują ale dojazd z osiedla do Puławskiej kilka minut przed 9 wymaga
          cierpliwości. Pozdrowienia.
          • kulka85 Re: Nasza Willa - ZPU Wola 15.10.04, 10:42
            cześć
            Na temat usterek itp nic niestety nie wiem, natomiast jeśli chodzi o wyjazd
            rano z osiedla do Warszawy to tu podobno jest problem: trzeba albo wyjeżdżać
            wczesnie, albo liczyć się z korkami. No chyba,że komuś pasuje dojazd kolejką
            podmiejską to dosyć szybko. Nasi znajomi mieszkający w Iwicznej mówili, że
            sytuacja z wyjazdem ma się poprawić dopiero w 2006 r.tzn ma być poszerzona
            ulica. Jest drugi wyjazd na Puławską, ale tam nie ma skrętu do Warszawy i
            trzeba zawracać w Piasecznie
            • Gość: Mariusz Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.04, 11:01
              Opinia co do jakości budowy jest zdecydowanie pozytywna, poza drobnymi
              niedoróbkami (np. niedokładnie zakładany styropian).
              Prawnik wyraził pewne wątpliwości co do jak nazwałaś asymetryczności umowy i
              niektóre zapisy budzą zastrzeżenia. Na razie dostałem maila z oceną umowy, nie
              rozmawiałem jeszcze osobiście. Czy próbowałaś negocjować umowę? Pozdrawiam i
              zachęcam do popytania lokatorów wcześniej zbudowanego osiedla o "całokształt",
              ja oczywiście także to zrobię i podzielę się informacjami.
              • Gość: pawel Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.dominet.pl / 62.29.253.* 19.10.04, 11:35
                Powodzenia. Też byłem zainteresowany mocno tą inwestycją, ale odpuściłem. Co do
                negocjowania umowy - jak twierdzą, duży popyt ogranicza ich elastyczność.
                Co do samej lokalizacji - na 100% jest lepiej przejechać Szkolną do Iwicznej,
                skręcić w prawo i nawrócić przy stacji Jet. Możesz również przebijać się do
                Raszyna lub do Karczunkowskiej po drugiej stronie torów.
                Warto jeszcze sprawdzić rozkład pociągów na stacji Nowa Iwiczna, i w tym czasie
                pobyć przy budynku - słychać pociągi. Tory skręcają za osiedlem Białopole,
                zbliżając się. Ale nie powinny przeszkadzać za bardzo.
                Samoloty - mieszkańcy Józefosławia się przyzwyczaili, więc w Mysiadle to
                mniejszy problem.
                Pozdrawiam
                • Gość: Mariusz Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.04, 14:26
                  Dzięki za informacje. Na marginesie, czemu zrezygnowałeś? Pozdrawiam.
                  • kulka85 Re: Nasza Willa - ZPU Wola 20.10.04, 14:54
                    cześć
                    mamy pewne zmiany w umowie,dotyczące hipoteki na nieruchomości. poprosiliśmy o
                    wpisanie wysokości zadłużenia i dodanie klauzuli, w jakim terminie zobowiązują
                    się uwolnić naszą działkę od dlugu,oczywiście przed podpisaniem umowy
                    przedwstępnej u notariusza, oraz że po tym terminie jeśli sprawy nie załatwią
                    oddadzą nam pierwszą wpłatę.
                    teraz nasza działka juz ma "czystą" hipotekę, dostaliśmy dokumenty to
                    potwierdzające i możemy podpisać umowę notarialną.
                    Na równe dla obydwu stron kary za niedotrzymanie terminów wpłat/wykonania robót
                    nie zgodzili się.
                    pozdrawiam
    • Gość: Aleksander Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.mclane.prv / *.mclane.pl 25.10.04, 15:29
      Witam!
      Kupiliśmy mieszkanie przy ul.Polnej w 1 etapie. Jak do tej pory współpraca z
      ZPU WOLA układa się bardzo dobrze. W skrócie mogę to przedstawić następująco:
      PLUSY:
      + Doskonały kontakt z firmą (telefoniczny i co ważniejsze mailowy)
      + Elastyczność przy zmianach w umowie (nam zależało między innymi na możliwości
      bezkarnego wycofania się z umowy w przypadku nieotrzymania kredytu)
      + Pełna elastyczność przy zmianach w projekcie ścianek wewnętrznych i
      instalacji. Dostarczyliśmy własny projekt i wg. niego zbudowano wnętrze. BTW -
      sporo zmieniliśmy bo IMHO projekt zaproponowany daje strasznie ciasne
      zagospodarowanie powierzchni.
      + Szybka i terminowa realizacja poszczególnych etapów budowy.
      + Dobrze przygotowana i aktualna dokumentacja. Wszystko co potrzebowaliśmy do
      kredytu było gotowe. W trakcie czekania na decyzję banku "przedawnił" się wypis
      z rejestru gruntów i okazało się że w biurze czeka na nas już aktualny!
      + Firma niewielka więc łatwo o szybkie podejmowanie decyzji
      + IMHO dobra cena ale to już kwesta osobistych zapatrywań ;-)

A żeby nie było za cukierkowo...
      MINUSY:
      - nie znam się na tym za bardzo ale obawiam się czy szybkie tempo budowy nie
      będzie miało w przyszłosći negatywnego wpływu na trwałość
      - znalazłem kilka błedów w realizacji naszego projektu wskazujących na brak
      pomyślunku podwykonawców - część już usunięto ale na razie nie wszystkie.
      Generalnie własnych zmian trzeba dość pilnie samemu pilnować. Przy obecnym
      tempie prac - niemal codziennie zaglądałem na budowę.
      - sam projekt ma moim zdaniem kilka wad takich jak mała kuchnia z bardzo nisko
      umieszczonym oknem (utrudnia to zabudowę), klaustrofobiczne klatki schodowe, w
      wersji domyślnej wielkość większości pokoi jest jak w bloku... ale to trochę
      nie ten temat...

Pozdrawiam,
      Aleksander

• kulka85 Re: Nasza Willa - ZPU Wola 25.10.04, 17:32
        Witam
        Aleksandrze, czy mógłbyś rozwinąć temat zaproponowanych zmian we wnętrzu. Kto
        zrobił Ci nowy projekt i za ile?, co zmieniliście? W jakim mieszkaniu:góra czy
        dół. Przepraszam za taki "atak", ale niedługo mamy podać propozycje zmian, i
        mówiąć szczerze nie mam do końca pomysłu co i jak można, a czego nie zmienić?
        Tzn wiem czego chcę, ale nie wiem czy mi nie odpowiedzą, że się nie da tego
        zrobić. Zgadzam się,że projekt jest dosyć "ciasny",ale w moim przypadku dolnego
        mieszkania nie bardzo widzę co można zrobić, tym bardziej,że na górze
        potrzebuję 3 pokoi.
        pozdrawiam

Pozdrawiam
        • Gość: Aleksander Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.mclane.prv / *.mclane.pl 26.10.04, 08:53
          Kupiliśmy górne mieszkanie. Wymyślenie zmian i sporządzenie projektu zamiennego
          powierzyliśmy studiu aranżacji (koszt około 2500 zł) w którym będziemy
          realizowali dalszy projekt wykończenia. Deweloper zgodził się na wszystkie
          modyfikacje czyli na:
          1. Zaanektowanie podestu na klatce schodowej na przedpokój
          2. Likwidacja części ściany dzielącej salon i kuchnię (pozostał tylko kawałek
          równy głębokości lodówki)
          3. Likwidacja wnęki na szafę i wc na poziomie salonu (uzyskuje się wtedy
          przestronny pokój dzienny)
          4. Zamiana 3 sypialni na 2. Patrząc od strony ściany przy drzwiach balkonowych
          1 ścianę przesunięto do samego otworu okna środkowego. Kolejna ściana wypada
          znowu na brzegu skrajnego otworu okiennego - pomiesczenie ma więc dwa okna.
          Pozostały pasek przestrzeni jest po części garderobą a po części przylegającą
          do łazienki pralnią.
          5. Na tym poziomie przylegające do łazienki pomieszczenie zmaieniono na WC a
          pomieszczenie gospodarcze przy schodach zostało podzielone na 2 garderoby -
          dostępną z korytarza i z sypialni (tej z drzwiami balkonowymi)
          6. Górny poziom będzie jedną wielką sypialną z miejscem na dużą garderobę,
          ewentualnie przestrzenią dla małego dziecka które strasznie nie chce
          się "wyprowadzić" z sypialni rodziców :-)

Niestety to są zmiany w dużym stopniu tylko dla górnego mieszkania i redukują
          liczbę pokoi z 6 do 4.
          Przepraszam za taki przydługi opis - ale krócej się chyba nie dało...
          Aleksander
          • kulka85 Re: Nasza Willa - ZPU Wola 26.10.04, 13:00
            Cześć
            Bardzo Ci dziękuję za szczegółowy opis zmian,niestety w mniejszym dolnym
            mieszkaniu w moim przypadku nie do zastosowania. Jeśli można prosić to napisz
            coś jak już odbierzesz mieszkanie.
            Pozdrawiam
    • Gość: Marcin S Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: 217.153.26.* 27.10.04, 14:47
      Witam,
      kupilismy mieszkanie w I-szym etapie (118m2);
      na razie brak jakichkolwiek problemow;
      - elastyczni jezeli chodzi o umowe;
      - szybko wprowadzili nasze zmiany w zabudowie (wyburzenie scian, kable, zmiana
      miejsca wc);
      - czekam na oddanie mieszkanie i poznanie nowych sasiadow;
      pozdrawiam,
      Marcin
      • kulka85 Re: Nasza Willa - ZPU Wola 27.10.04, 15:50
        Witam
        Czy mógłbyś napisać czy i jakie zmiany wprowadziliście na poziomie pierwszym
        mieszkania,tzn części dziennej?
        Pozdrawiam
        • Gość: Marcin S Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: 217.153.26.* 27.10.04, 16:46
          Głównie zmienilismy parter; tzn. wyburzylismy wszystkie sciany, tj. wchodzac z
          klatki jest duza przestrzen (wyrzucilismy wc i garderobe), wyrzucilismy sciany
          od kuchni; teraz moim zdaniem jest wiecej miejsca; na 1-szym poziomie, zamiast
          jednej garderoby,obok lazienki jest osobne wc; to tyle zmian;
          Marcin
      • Gość: Aleksander Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.mclane.prv / *.mclane.pl 28.10.04, 10:59
        Skoro już mowa o poznawaniu sąsiadów... My kupilismy 10-kę. Więc jesteśmy
        bliższymi lub dalszymi sąsiadami :-)

Pozdrawiam,
        Aleksander
        • Gość: Marcin S Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: 217.153.26.* 28.10.04, 13:52
          ...a my 6-tke;
          pozdrawiam, Marcin
      • henryk10 Re: Nasza Willa - ZPU Wola 02.11.04, 15:53
        czy
        nie miales problemu w tym ze wplacasz pieniadze przed koncem budowy, przed odbiorem?
        albo z tym ze wyodrebnienie i przeniesienie wlasnosci jest po prostu zobowiazaniem budujacego?
        a moze rozwiazales to w umowie
        napisz bo wacham sie a te tematy poruszaja mnie najbardziej
        • Gość: Marcin S Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: 217.153.26.* 04.11.04, 10:00
          ...wiesz, co, chyba wiekszosc developerow chce kase wczesniej; ja swoja budowe
          pokrywam w czesci z kredytu; takze bank chcial najpierw moja czesc, zeby mogl
          przelac swoja. tak i tak musialem zaplacic; mam nadzieje, ze nie "wtopie";
          pozdro
    • Gość: inka Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.04, 00:17
      Witam, ja tez jestem mocno zaintersowana, jednak mam kilka pytan o Wasza opinie
      - zastanawia mnie ten wpis na hipotece w KW, niezbyt wysoki a jednak znoszony
      tylko w czesciach, myslicie, ze to cos swiadczy o kondycji finansowej firmy...
      - czy ktos juz rozmawial z mieszkancami ze Szkolnej?
      - jak postepy na budowie?, pierwszy etap nadal targetuje na koniec listopada?
      Z gory dzieki za odpowiedz.
      • Gość: Mariusz Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.04, 18:23
        Ja już zakończyłem negocjowanie umowy, udało mi sie wprowadzić kilka
        dodatkowych zapisów. Co do hipoteki, w firmie twierdzą, że złożyli już do sądu
        wniosek o jej zdjęcie- trzeba oczywiście zweryfikować dokumenty.
        Mimo, że umowy nie podpisałem to "wpadam" na budowę co tydzień i postępy widać.
        Z mieszkańcami osiedla przy ul. Szkolnej jeszcze nie rozmawiałem, ale jeśli już
        ktoś to robił to proszę o podzielenie się informacjami.
        Dodam jeszcze, że będzie miło poznać sąsiadów- wstępnie zarezerwowałem ap. 10
        (90m2 w III etapie) i szukam "spokojnych" sąsiadów.
        Pozdrawiam.
    • Gość: Inka Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.04, 20:24
      Rozmawialam z mieszkancami ze szkolnej, bardzo zadowoleni, co prawda nie
      mieszkaja tam dlugo, ale wykonczenie, terminowosc i platnosc bez zarzutu.
      Na tej budowie tez wszystko terminowo, podwykonawcom wyplaca sie pieniadze na
      czas - tutaj rozmawialam z pracownikami. Jesli chodzi o KW i zniesienie
      hipoteki, sprawdzalam - wnioski do sadu zlozone, oczywiscie nadal nie z calej
      dzialki.
      • Gość: Mariusz Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.04, 18:44
        Czas podsumowań.
        1. Jakość wykonania dobra.
        2. Mieszkańcy wcześniej zbudowanego osiedla zadowoleni.
        3. Negocjowanie umowy zakończone z sukcesem.
        Czas podpisywania choć niepokój pozostaje.
        Jeszcze drobne pytanie, co oznacza "...zniesienie
        hipoteki, sprawdzalam - wnioski do sadu zlozone, oczywiscie nadal nie z calej
        dzialki"?
        Pozdrawiam sąsiadów.
    • Gość: inka Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.04, 23:12
      Sorry, ze nie precyzyjnie sie wyrazam, ale nie jestem prawnikiem. Mianowicie
      sprawdzalam, ze wnioski o zniesienie roszczen na rzecz poprzedniego
      wlascieciela zostaly zlozone w sadzie, jedynie z tego co zrozumialam, firma
      sklada wnioski na poszczegolne numery dzialek nie na caly zakupiony przez nich
      grunt pod ta inwestycje w jednym czasie.
      • Gość: Marcin S Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: 217.153.26.* 10.11.04, 09:40
        ...a ja jade jutro rano (czwartek) zobaczyc co tam nowego, wylewki juz wyschna,
        fajnie....
        pozdro
        • Gość: Marcin S Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: 217.153.26.* 10.11.04, 09:41
          ...moze tez ktos wpadnie kolo 11-stej? to pogadamy
          • Gość: Mariusz Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.04, 20:15
            O 11 nie mogłem przyjechać, byłem później ale stwierdzam, że prace na budowie
            idą ostro do przodu, miło popatrzeć. Oby tak dalej. Pozdrawiam.
    • Gość: Sencha Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.eranet.pl 17.11.04, 19:57
      Witamy Sąsiadów,

na przełomie listopada i grudnia br. mamy dostać klucze do naszego mieszkania w
      Naszej Willi. Mamy nr 5B, a teraz 12F.
      Współpracę z deweloperem oceniamy na razie bardzo dobrze.
      - elastyczność duża, większość naszych uwag wprowadzili do umowy np. mechanizmy
      motywujące dewelopera do terminowości, doprowadziliśmy do bardziej symetrycznej
      konstrukcji odsetek w umowie, itd.
      - wprowadziliśmy zmiany w rozkładzie mieszkania (mamy górkę, 118 m2)
      > włączyliśmy część klatki (podest) do powierzchni mieszkania, dzięki czemu
      zyskaliśmy taki mały przedpokój.
      > chcielismy mieć zamkniętą kuchnię więc ścianę mamy ale przesuneliśmy ją o 70
      cm w stronę salonu zyskując wnękę na mały kącik śniadaniowy (bolejemy nad
      oknem, które jest za małe a przez to kuchnia jest za ciemna.
      > na drugim poziomie: włączyliśmy garderobę w obrys pokoju z mini balkonikiem,
      połaczyliśmy drugi i trzeci pokój, co pozwoliło poprowadzić ścianę łazienki po
      prostej a nie krzywej.
      > powiększyliśmy łazienkę o część wnęki na szafę (między łazienką a schodami na
      górę)
      > do sypialni na poddaszu doprowadziliśmy wod-kan na wypadek gdyby za kilka
      lat zachciało nam się mieć łazienkę małą w sypialni
      i założyliśmy drzwi balkonowe w sypialni.

Co do robocizny to blado się na tym znamy. Nie podoba nam się, że do 12
      listopada nie było widać w żadnym pomieszczeniu okienek wentylacyjnych. Podobno
      kanały wentylacyjne są tylko muszą wybić dziury. Ciekawa koncepcja szczególnie
      w kuchni. Druga sprawa zanim położyli sufity na poddaszu widać było przebitki
      światła między blachodachówką a kominem i dachem/ścianą łazienki. Mało
      precyzyjny opis daję ale cóz. Na odbiór z pewnością przyjdziemy z fachowcem.
      Poza tym w miarę czysto na budowie, równe wylewki, bardzo gładkie tynki dzięki
      maszynowemu nakładaniu.

Klatki są strasznie wąskie a poręcze toporne. Nie wiem jak będziemy wnosić
      meble ;))

A kiedy zamierzacie się wprowadzać lub zacząć wykańczanie?
      My z racji na tempo budowy chcilibyśmy zacząć prace wykończeniowe w marcu żeby
      te kilka miesięcy mieszkanie popracowało, dobrze wyschło i osiadło, choć z
      praktyki wiem, że budynki pracują latami.
      Informujcie na bieżąco co przyuważliście, my ze swojej strony zrobimy to samo.

Pozdrawiamy,
      Aga & Paweł
      • Gość: Adam6 Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: 195.116.118.* 18.11.04, 15:07
        Witam wszystkich,
        Byc moze dołaczymy do grona mieszkancow "Naszej Willi", na razie zastanawiamy
        się nad wlaczeniem sie w ta inwestycje (prawdopodobnie 4 etap), bo oferta
        wyglada ciekawie, przynajmniej w teorii. Dlatego bede wdzieczny za wszelkie
        uwagi i wrazenia wszystkich tych ktorzy odbiora niebawem swoje mieszkanko.

Mam rowniez pytanie:
        Po jakim czasie od momentu rezerwacji podpisaliscie pierwsza umowe
        (teoretycznie jest to 2 tyg) i wplaciliscie pierwsze pieniadze?

Do Agi i Pawła mam szczegolna prosbę o szczegolowe opisanie lub jesli to
        mozliwe przeslanie umowy i zapisow jakie udalo wam sie wynegocjowac.
        moj adres: adam645@op.pl

wszystkim życze miłych sąsiadów:)
        pozdrawiam
        Adam
        • lemontea Re: Nasza Willa - ZPU Wola 18.11.04, 16:47
          postaram się zebrać zmiany wprowadzone i Ci przesłać.
          Tylko uprzedzam, że myśmy byli strasznie namolni, a ZPU Wola nie miała wtedy za
          dużo klientów więc mieli czas na bujanie się z nami. Po podpisaniu umowy z nami
          zaczął im się prawdziwy wysyp klientów i uczciwie mówili, że przy taim
          zainteresowaniu nie mają czasu na negocjowanie umów. IV etap nawet się nie
          rozpoczął więc masz trochę czasu, poczekaj jeszcze a dostaniesz pewnie mnóstwo
          komentarzy od nas z I etapu ;)))
          W sobotę jedziemy na budowę i mam nadzieję, ze zobaczę już kratki
          wentylacyjne ;))
          Aga
        • lemontea Re: Nasza Willa - ZPU Wola 18.11.04, 16:50
          a odpowiadając na Twoje pytanie, podpisaliśmy umowę 2 września i mieliśmy bodaj
          7 dni roboczych żeby przelać pierwszą ratę. Rezerwowaliśmy pod koniec sierpnia
          ale 2 tyg to chyba nie było. Inna rzecz, że kupilismy ostatnie mieszkanie w I
          etapie a nie bylismy jedynymi chetnymi tylko szybszymi ;))) a inwestycje
          oglądamy od kwietnia, co miesiąc byliśmy na budowie ;)
          • Gość: Adam6 Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: 195.116.118.* 19.11.04, 13:56
            Bardzo Ci dziekuje za wszystkie informacje.
            a co do twoich obaw o dach to mysle, ze od czasu kiedy ten dach byl zrobiony to
            juz nie raz padalo i wydaje mi sie, ze mozna by bylo zauwazyc jakies slady na
            suficie, poza tym jest jeszcze 3 letnia gwarancja a jesli nawet cos jest nie
            tak to napewno taka usterka jak przeciekajacy dach wyjdzie bardzo szybko.
            pozdrawiam
            i czekam na dalsze wrazenia z budowy, mam nadzieje ze tylko mile :)

My chyba tez wybierzemy "górę".

Adam
            • lemontea Re: Nasza Willa - ZPU Wola 19.11.04, 14:35
              pewnie masz rację.

Góra jest bardziej ustawna. Nie masz ogródka ale 100 m2 trawki, nie wiem czy
              jest warte mniejszej powierzchni. Jedź na budowę i obejrzyj oba lokale, sam się
              przekonasz. Trochę duzo tych schodów ale na razie dla mnie to nie jest minus,
              zobaczymy jak będzie w praktyce.
    • Gość: mlody Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 11:23
      witajcie
      niewiem czy to prawda ale podobno ma się zmienić wykonawca osiedla i inspektor
      nadzoru.ktoś coś słyszał na ten temat ????????co to oznacza?
      • lemontea Re: Nasza Willa - ZPU Wola 18.11.04, 12:21
        a skąd masz takie informacje?
      • Gość: Mariusz Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.04, 22:40
        Ostatnio na tym forum sporo informacji typu: czy wiecie, że developer ma
        kłopoty?
        Jak coś wiesz to napisz, jak nie wiesz to sam rozumiesz. Pozdrawiam.
        • lemontea Re: Nasza Willa - ZPU Wola 19.11.04, 11:37
          Witamy ponownie Sąsiadów.

Wczoraj byliśmy na budowie i zauważyliśmy, że od 12 listopada przybyło:
          - drzwi wewnętrznych na klatkach, a co poniektózy z pierwszych domów mają już
          wejściowe do segmentu.
          - zaczęli kłaść kostkę na podjazdach
          - u nas zaczęli wykuwać dziury na kratki wentylacyjne
          - światło jest na klatkach
          - postawili drabiny i oparli o budynek w różnych miejscach, mam nadzieję, że po
          to by wykończyć dach.

Do mieszkańców górnych mieszkań: czy macie kogos, kto zna się nad dachach, żeby
          sprawdzić ich szczelność i dokładność wykonania?
          Troszkę się martwie, że odbiór wypadnie w śniegu lub deszczu, jak sprawdzić
          szczelność dachu.

Pozdrawiamy,
          aga & paweł

• lemontea Re: Nasza Willa - ZPU Wola 19.11.04, 11:39
          A co do ZPU WOLA - jest to spółka córka firmy teleinformatycznej Wola Info,
          która dość dobrze sobie radzi na rynku i ma plany wejścia na giełdę.

A właściciel firmy, która stawia nasze domki kupuje mieszkanie córce w III
          etapie więc przynajmniej do III etapu można być spokojnym o przebieg
          inwestycji. Tak mi się wydaje ;)
          • kulka85 Re: Nasza Willa - ZPU Wola 19.11.04, 16:41
            Cześć
            chciałabym zapytać czy ktoś z Was wie kiedy rozpoczęłą się budowa I etapu. Czy
            był to jeszcze ubiegły rok czy początek 2004? Interesuje mnie ile czasu był
            budowany I etap.
            Pozdrawiam
            Katarzyna
            • lemontea Re: Nasza Willa - ZPU Wola 22.11.04, 11:13
              ja zaczęłam przyglądać się inwestycji w kwietniu, kiedy budowa była już
              rozpoczęta. na 100% to był więc 2004 r. Koniec marca/początek kwietnia.
          • Gość: Mariusz Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.04, 18:24
            "A właściciel firmy, która stawia nasze domki kupuje mieszkanie córce w III
            etapie". To dobry znak, czy to pewna informacja?
            • lemontea Re: Nasza Willa - ZPU Wola 22.11.04, 11:10
              No wiesz do aktu nie zgalądałam, ale kiedy zmienialiśmy układ ścian, to właśnie
              Pan Gałązka mówił, że dla córki w III etapie wybrał góne mieszkanie.
              Byliśmy w sobotę na budowie i bezpardonowo zapytałam inspektora nadzoru i
              właściciela firmy budującej czy aby nie zamierzają odpłynąć z inwestycji i byli
              bardzo zdziwieni. Raczej planują i jeden i drugi dokończyć inwestycję. Myślę,
              że ktoś rzucił plotkę na forum żeby trochę zamieszać.
              A prace idą szybko.
              • Gość: Mariusz Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.04, 20:33
                Witam wszystkich sąsiadów, od wczoraj już mogę tak pisać!
                Przy okazji dowiedziałem się, że mieszkania na osiedlu kupiła także księgowa
                ZPU Wola i jeszcze ktoś z zarządu.
                Trzeba przyznać, że w negocjacjach są elastyczni i decyzyjni. Oby tak dalej. Na
                budowie prace posuwają się w szybkim tempie i osiedle zaczyna ładnie wyglądać.
                Jak wasze doświadczenia w kontaktach z Panem K. Borochem?
                Pozdrawiam.
                • Gość: robert Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.dtu.pl 26.11.04, 09:57
                  Witam,
                  może ktoś może rozwiac moje wątpliwości, umowę przedwstępną podpisuję lada dzień
                  czy przy notarialnej umowie przedwstępnej składałeś wniosek o ujawnienie
                  roszczenia w księdze wieczystej? Czy warto taki wniosek złozyć czy to tylko
                  formalne zabezpieczenie? Firma wygląda na bardzo solidną, ludzie mili i
                  kompetentni, ale zawsze jednak człowiek płaci za cosco ma dostać za 3
                  miesiące...
                  pzdr
                  robert
                  • lemontea Re: Nasza Willa - ZPU Wola 26.11.04, 10:01
                    my to zrobiliśmy, tak na wszelki wypadek.
                • lemontea Re: Nasza Willa - ZPU Wola 26.11.04, 09:59
                  witamy, witamy ;)))
                  Współpraca z p. Borochem jest ok.
                  Mnie martwi tylko, że jeszcze nie włączyli ogrzewania. W budynku jest dużo
                  wilgoci, co jest naturalne ale martwi mnie, że jeszcze nie grzeją ;((
                  • kulka85 Re: Nasza Willa - ZPU Wola 26.11.04, 10:50
                    Cześć
                    My niedawno uzgadnialiśmy z p.Borochem zmiany ścianek działowych, w grudniu
                    mamy uzgodnić elektrykę i miejsca podlączen wod.kan. Współpraca jak najbardziej
                    ok.
                    Pytanie do I etapowiczów: kiedy odbieracie mieszkania, listopad sie kończy, czy
                    termin zostanie dotrzymany?
                    Pozdrawiam
                    • lemontea Re: Nasza Willa - ZPU Wola 26.11.04, 11:48
                      w umowie mamy zapis, że mieszkanie oddadzą do końca grudnia br. Zarzekali sie,
                      że zdążą oddać przed czasem. Nastatwialiśmy się na poczatek grudnia ale to zbyt
                      optymistyczne. Nie obawiam się natomiast, że nie dotrzymają terminu podanego w
                      umowie.
                      Zostały jakieś drobiazgi więc luzik.
                      • jbielski Re: Nasza Willa - ZPU Wola 27.11.04, 10:29
                        Zazdroszę otymizmu - cały czas nie ma gazu. Ściany mokre, dobrze, że nie ma
                        mrozu !
                        • Gość: Aleksander Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.11.04, 09:56
                          Witamy Wszystkich!
                          Bylismy wczoraj na budowie i zauważylismy że w naszym mieszkaniu zniknęła
                          skraplająca się wilgoć. Poprzednio na szybach i framugach pełno było wody (już
                          nawet nie skroplin ale małych potoczków). Po rozszczelnieniu okien woda już się
                          nie kondensuje i mieszkanie wyraźnie schnie choć wciąż wilgotność jest bardzo
                          duża. Też martwimy się brakiem możliwości właczenia ogrzewania ale nasze
                          niepokoje zostały nieco zmniejszone przez specjalistę, który twierdzi że w tym
                          momencie włączanie ogrzewania jest nieco ryzykowne jeśli nie ma się nad nim
                          ciągłej kontroli - gwałtowne przesuszenie grozi spękaniem tynków. Twierdzi on
                          że jeśli grzać na samym początku to bardzo ostrożnie tak aby wymusić cyrkulację
                          powietrza a nie ogrzewanie pomieszczeń. Nie znamy się na tym ale już dwie
                          ososby niezależnie taką radę nam dały...

Pozdrawiamy Sąsiadów!
                          Ola i Olek z górnej 10 w etapie I
                    • ampat Re: Nasza Willa - ZPU Wola 27.11.04, 10:57
                      Hej
                      a jakie zmiany wprowadzacie?
                      My będziemy tylko korygować ściankę miedzy kuchnią o pokojem na dole, i miejsca
                      przyłaczeń w górnej łazience
                      • kulka85 Re: Nasza Willa - ZPU Wola 27.11.04, 11:23
                        cześć
                        My zlikwidowaliśmy ściankę między kuchnią i pokojem od strony okna,na dole
                        powiększyliśmy wc , tak żeby zmieścił się tam prysznic(kosztem wnęki na szafę).
                        Również zmienimy miejsca przyłączeń w łazience górnej .Poza tym chcemy w trochę
                        innych miejscach część kontaktów i dodatkowe wyprowadzenia do oświetlenia.
                        Tynki są ładne więc nie chcemy potem dłubać w ścianach, w obecnym mieszkaniu
                        zaplanowaliśmy wiele rzeczy wcześniej a i tak było potem sporo dłubania, teraz
                        chcemy tego uniknąć.
                        Pozdrawiam
                        Katarzyna
                • ampat Re: Nasza Willa - ZPU Wola 26.11.04, 13:48
                  Jako założycielka wątku chyba nareszcie mogę napisać: WItajcie sąsiedzi. Lada
                  dzień będziemy podpisywać umowę na II etap - wskakujemy na miejsce osób, które
                  przeniosły się na III etap. Jeżeli wszytsko pójdzie po naszej myśli to będziemy
                  mieć dół w 5.
                  Niestety, ponieważ za nami są kolejni chętni, wiec praktycznie nie mamy
                  możliwości negocjowania umowy, choć niektóre zapisy wydaja nam się co najmniej
                  nieprecyzyjne.
                  Ale - klamka zapadła, decyzja podjęta, pozostaje tylko uzgodnić termin.
                  Do budowy mamy blisko, bo mieszkamy w Piasecznie.
                  Pozdrawiam przyszłych, mam nadzieję, sąsiadów
    • lemontea Re: Nasza Willa - ZPU Wola 26.11.04, 14:11
      gratulujemy ;)))
      my jestesmy chyba w 6stce w I etapie ;)))
      • kulka85 Re: Nasza Willa - ZPU Wola 26.11.04, 14:43
        Witam sąsiadów
        W dosłownym sensie:))My kupiliśmy 4 dół w II etapie.
        Pozdrawiam
        Katarzyna
      • jbielski Re: Nasza Willa - ZPU Wola 27.11.04, 10:13
        Dzień Dobry Wszystkim!
        Zakupiliśmy 9-tkę na górze w I etapie
        • lemontea Re: Nasza Willa - ZPU Wola 28.11.04, 22:39
          byliśmy wczoraj na budowie, juz to zaczyna fajnie wyglądać:
          - terakota położona na klatkach, drzwi zamontowane, całkiem solidne a te
          wewnętrzne klatkowe bardzo fajnie wyglądają.
          - dalej jest zimno i wilgotno ale jest zdecydowanie mniej wilgoci na ścianach
          niż było i zaczęły pojawiać się otwory wentylacyjne
          - przed domem jest kostka i chodniczek i montują słupki do bramek wejściowych

pozdrawiamy z górnej 5 w I etapie ;))
          Aga&Paweł
          • Gość: Marcin & Julia Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: 217.153.26.* 29.11.04, 13:56
            ..moze by tak jakas strone zalozyc? www.polna16.pl? fajnie sie to forum rozwija
            i dobrze by miec jakas "tablice ogloszen" czy co...np. sroda WISLA - LEGIA;
            ogladamy w 6-tce (hehe, to u nas);
            pozdrawiamy, z 6;
            Marcin & Julia
            • lemontea Re: Nasza Willa - ZPU Wola 29.11.04, 14:03
              jestem za ;))
              ale pierwszy etap ma numer 12 chyba ;)) przynajmniej nam tak przydzielili.
              Dziś dostaliśmy info o terminach odbiorów ;))) nam wypada na 18 grudnia ;))

pozdrawiamy,
              aga&paweł
              • Gość: Marcin & Julia Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: 217.153.26.* 29.11.04, 14:08
                ...tak, tak, oczywiscie 12 :-)
                pozdrawiamy,
                M&J
              • Gość: Jacek Re: Nasza Willa - ZPU Wola IP: 57.66.195.* 29.11.04, 14:22
                A my już 4.12!
                Ale swoja drogą jako wspólnota powinniśmy mieć swój "hyde park"
                • lemontea Forum Mysiadło Polna 12 29.11.04, 14:33
                  no to mamy własne forum ;)))

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24780
                  • Gość: Adam6 Re: Do lemontea IP: 195.116.118.* 29.11.04, 15:07
                    Droga Lemontea :),
                    Obiecalas mi kiedys przeslac zmiany do pierwszej umowy jakie udalo wam sie
                    wynegocjowac z wykonawca. Moj adres: adam645@op.pl
                    Zalezy mi na nich bo byc moze bedziemy podpisywac umowe.
                    z gory dziekuje

a przy okazji pozdrawiam wszystkich z Polnej 12, my prawdopodobnie (IV etap)
                    bedziemy z Ogrodowej.

Przy okazji mam tez pomysl na forum wymiany informacji na temat firm, ludzi,
                    ktorzy beda wam wykanczac mieszkanie i ktorzy beda godni polecenia lub tez
                    wrecz przeciwnie - omijania z daleka.

pozdrawiam :)
                    Adam
                    • lemontea Re: Do lemontea 29.11.04, 15:22
                      Adamie, strasznei Cię przepraszam ale skleroza wrodzona jest tu winna. Jak
                      jestem w domu nie pamiętam, żeby sprawdzić umowę z wersją podstawową. A jak
                      jestem w pracy to nie mam przy sobie umowy.
                      Postaram się dziś zebrać zmiany i podesłać Ci je jutro ;))
                      Pozdrawiam,
                      aga
                      • Gość: Pati1 Re: Do lemontea IP: *.acn.waw.pl 16.02.05, 02:51
                        Bardzo będę wdzięczna za przesłanie zmian w umowie, zamierzamy kupić mieszkanko
                        w IV etapie. Mój adres: patrycja.bednarowska@wp.pl.

Z góry wielkie dzięki.

Patrycja
                        • Gość: pati1 Re: Do lemontea IP: *.acn.waw.pl 21.02.05, 16:58
                          Wielkie dzieki za przesłanie.
    • monika_2002 Re: Nasza Willa - ZPU Wola 25.02.05, 09:43
      Mam dwie córki w wieku 3 lat, czy na naszym osiedlu będą dziewczynki w podobnym
      wieku?

Pozdrawiam
      Monika z 3 góry w II etapie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka