Gość: Przemek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 15:30 Czy ktoś z was ma namiary na prawnika specjalizującego się w umowach developerskich i zrobi to za niewielką cenę? Sprawa dotyczy Warszawy. Pozdrawiam wszystkich. sharson@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jarek Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 25.04.05, 09:19 Panie Przemku, myślę, że mógłbym Panu pomóc w sprawie umowy z developerem. Jeżeli jest Pan zainteresowany, proszę o kontakt na mail: moje_mieszkanie@go2.pl Pzdr Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
anda99 Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! 25.04.05, 13:45 Witam, Przyznam iż też przydalby mi sie prawnik do przejrzenia umowy z developerem. Czy reprezentuje Pan jakąś kancelarię? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 25.04.05, 16:26 Jestem pracownikiem Kancelarii zajmującej się obsługą kilku warszawskich developerów, więc sprawę znam niejako "od drugiej strony" Pozdrawiam jarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystian Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.bib.wpia.us.edu.pl 27.04.05, 15:21 Zamierzam kupić mieszkanie w warszawie w niedalekiej przyszłości i mam dwa pytania: ile trwa przygotowanie umowy i jaka jest orientacyjna cena umowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 28.04.05, 09:22 Witam, przygotowaniem Umowy zajmuje się zazwyczaj developer, który posługuje się standardowym wzorem dla wszystkich nabywców. Jeżeli dobrze zrozumiałem, chodzi o to: ile kosztuje przygotowanie opinii do takiego gotowego wzorca umowy zaproponowanego przez developera oraz jaki jest termin. Proszę skontaktować się ze mną mailowo - wtedy możemy dokładnie omówić szczegóły organizacyjne, typu termin i koszty. Jarek moje_mieszkanie@go2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: 81.210.18.* 27.05.05, 10:44 czy oprocz napisania opinii, moze Pan pojsc ze mna do developera na negocjacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 31.05.05, 11:03 jeżeli developer nie będzie robił z tego powodu awantury, to nie widzę jakichkolwiek przeszkód pozdrwiam jarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 16:13 jaka jest cena Pana udziału w takich negocjacjach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 18.06.05, 19:11 Około 50-100 zł na godzinę, w zależności od liczby godzin i czasu dojazdu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcus23 Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 14:20 czy ma pan jakies pozytywne doswiadczenie z developerem OLMONT INVESTMENT albo TBS MILLENIUM - pierwszy buduje niedaleko leroy merlin w ursusie a drugi pod warszawa w markach? mam ich umowy, ale jako laik mam troche zastrzezen. czy moze ktorys z Pana klientow wynegocjowal rozsadne zmiany do tych umow? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 14.09.05, 09:51 Czy chodzi o TBS Millenium - osiedle Horowa Góra w Markach? Umowę widziałem już po jej podpisaniu, więc nie wiem ile udało się wtedy wynegocjować klientowi. Problem klienta dotyczył dopłat z tytułu wybudowania lokalu o innym metrażu niż przewidziano w umowie. Sprawa była dosyć ciężka, ale chyba developer zgodził się na jakiś rozsądny rabat. Olmont Investment - umowę widziałem przed jej podpisaniem. w miesiącu maju - więc nie wiem czy projekt umowy nie został zmieniony od tego czasu. Lista zastrzeżeń była dosyć obszerna, przede wszystkim dotyczyła wodrębniania i przenoszenia własności garażu, zgody na obciążanie gruntu ograniczonymi prawami rzeczowymi na rzecz sąsiednich działek, zmian powierzchni lokalu, kar umownych i wpłat. Umowę rozpatrywałem także pod kątem ewentualnego udzielenia kredytu przez bank i wygląda to raczej nieciekawie (głownie za sprawą kwestii garażu). Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
op.1 Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! 30.04.05, 18:41 temat rzeka. znalezienie dobrej porady to jak gra w totka. Wszyscy mają "wizerunek", są nieomylni i po kieszeni skubią. Nikt się do knota nie przyzna przed klientem. Ogólnie najlepsza (uczciwa) umowa to żywcem przepisana z ustawy i powypełniana tylko odpowiednio. A kosztowna kreatywność radców z klanów najczęściej bokiem wychodzi jak do czegoś dojdzie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reg Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.pool8259.interbusiness.it 07.05.05, 08:19 zgadzam sie z toba co do tworczosci prawnikow "z dziada pradziada". niestety problem jest tego typu, ze wzor umowy jaka daje developer nie jest przepisany z ustawy i zawiera czasami dosyc duzo "hakow" dla zwyklych smiertelnikow, dlatego czasami warto poszukac jakiegos sprawdzonego prawnika Odpowiedz Link Zgłoś
zszywaczem nieodpłatna porada... 27.05.05, 10:57 poproś o projekt umowy w wersji elektronicznej (powinni dać bez problemu) i prześlij na zszywaczem@gazeta.pl - w ciągu paru dni postaram się zanalizować umowę i odeślę z naniesionymi poprawkami o które poponowałbym się kłócić z developerem... oczywiście zrobię to nieodpłatnie (powiedzmy w ramach terningu i jednocześnie i sondowania rynku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda_dziekonska Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 13:02 dzien dobry. rozmawiałam z paroma praktykującymi prawnikami i wielu z nich przyznaje, że w nieruchomościach naprawdę trzeba "siedzieć" zeby dobrze zaopiniowac taka umowę, bo to dosc wyspecjalizowana działka. z drugiej strony przyznają, że klienci pojawiajacy się w kancelarii po porade z umowami od developera to raczej rzadkosc (duzo wiecej spraw dotyczy prawa karnego, rozwodów itp). jezeli jednak prawda jest chociaz polowa tego co wypisuja klinci na forum o praktykach developerskich to dziwi mnie dlaczego ludzie konsultuja sie dopiero po fakcie (po podpisaniu umowy i utopieniu forsy) ja zaplacilam niewiele i mam spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foggy Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 13:09 Po wysłuchaniu historii grupy moich znajomych, którzy się "przejechali" na swojej umowie, my z żoną poszliśmy do prawnika i nie żałujemy. Wprawdzie odradził nam dwóch developerów, bo nie zgadzali się na negocjacje i podpisanie umowy przedwstępnej u notariusza - ale dziś jesteśmy mu za to wdzięczni, bo co do zasady developer buduje za naszą forsę i chcieliśmy mieć jakiś wybór, a nie być traktowani jak petenci. Gdyby inni nabywcy byli odrobinę bardziej rozsądni rynek dałoby się ucywilizować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 12:57 Witam, niedawno sam miałem problem z umową deweloperską, znajomi polecili mi prawnika, którego znaleźli na tym forum. Gość jest naprawdę dobry, zawodowo zajmuje się rynkiem nieruchomości. Podaję nr do pana Przemysława, nazwiska niestety nie pamiętam: 606 213 712 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amika Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 12:00 Mnie też . Mnie tez polecono świetną panią mecenas (radca prawny, a nie jakiś początkujący prawnik): podaję namiar: Pani Lidia - tel 606 44 24 61, kancelaria@lsj.com.pl Profesjonalnie i niedrogo naniosła propozycje zmian do mojej umowy oraz uświadomiła mi tzw. "miny" w umowie, na które kompletnie bym nie zwróciła uwagi wcześniej.No i teraz śpię spokojnie. No i powiedziała...jakie dokumenty poprosić od developera... Pozdrawiam i radzę konsultowac przed zakupem umowy z profesjonalistą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.ryan Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 16:53 Chcę kupić od developera lokal użytkowy, który jest w budowie - na moją firmę, żeby tam prowadzić działalność gospodarczą? W związku z tym, mam pytanie: czy za konsultacje Pani prawnik może wystawić nam fakturę VAT (chodzi o odliczenie kosztów?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: 212.75.100.* 02.11.05, 12:39 Nie wiem dlaczego deprecjonujesz wiedzę osób z wykształceniem prawnym, aczkolwiek bez tytułu zawodowego adwokata albo radcy prawnego. Jestem studentem prawa przed obroną magisterki i od 3 lat pracuję w firmach developerskich. Niejeden z tych "prawdziwych" radców prawnych mógłby za mną nosić co najwyżej torbę, bo ich stan wiedzy w sprawach mieszkaniowych jest żałosny, a prezetowane poglady kompromitują ich w moich oczach, a także w oczach osób, którym doradzają za wcale ciężkie pieniądze. To nie tytuł zawodowy wpływa na poziom wiedzy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: 5.6.2R* / *.bmwgroup.com 02.11.05, 14:25 Moi drodzy, Zastanawiam się nad zakupem mieszkania w inwestycji Sródziemnomorska lub Olimpia 2. Umowa dot. Srodziemnmorskiej jest tragiczna. Czy ktos zna prawnika (niedrogiego) który zna te inwestycje ? Potrzebuje porady prawnej przed podpisaniem umowy. M. Odpowiedz Link Zgłoś
spzoo Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! 02.11.05, 16:32 Witam, mogę podjąć się zopiniowania Pana umowy. Jeśli chodzi o Śródziemnomorską, to miałem do czynienia z umową - rzeczywiście, nie jest najlepsza. Poniżej telefon kontaktowy i referencje. dobry prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Gość: mirelle 05.05.05, 19:31 Poszukuję dobrego, skutecznego i nie zdzierającego ostatniego grosza prawnika specjalizującego się w nieruchomościach. Czy możecie mi kogoś polecić?? Mieszkam w Warszawie. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Re: dobry prawnik malagoska5 06.05.05, 11:03 Jakieś pół roku temu trafiłam na naprawdę skutecznego, niedrogiego i UCZCIWEGO prawnika. Czytałam na skorosze.pl wątek o akcji przeciwko deweloperowi, który nie chciał usunąć usterek i dostosować wejścia dla niepełnosprawnych. Tam znalazłam namiary na prawnika, który prowadził tą akcję. Swego czasu miałam problem z mieszkaniem, nieuregulowany stan prawny, i renomowana kancelaria zażyczyła sobie już na początku 12 tys. Prawnik, którego polecam, wziął za to 4,5 tys., na początku tylko zaliczkę 1 tys. a resztę po skutku. Moi znajomi też byli zadowoleni, bo kupowali mieszkanie bez pośrednika, a on za 400 zł pomógł im bezpiecznie je kupić, sprawdził czy nie ma żadnych kruczków prawnych, był z nimi u notariusza i pilnował zeby wszystko było OK. Z tego co wiem to specjalizuje się nie tylko w nieruchomościach i mogę go z pewnością polecić, bo bardzo mi pomógł. Podaję namiary na niego: tel. 602 589 987.Gośka Re: dobry prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Gość: mirelle 06.05.05, 15:44 Bardzo dziękuję za namiary. Na pewno skorzystam! Pozdrawiam. Re: dobry prawnik IP: *.skorosze.net Gość: Prawnik idealny :) 09.08.05, 21:33 Widzę, ze zostałem polecony na forum. Jak napisała Pani Małgosia jestem skuteczny i niedrogi :). A do tego jeszcze uczciwy (naprawdę niezwykła cecha wśród prawników):). Po prostu prawnik idealny :). Pani Małgosiu, za taka laurkę ma Pani u mnie następną poradę gratis :) Jeśli ktoś jeszcze potrzebuje pomocy prawnika w sprawach mieszkaniowych (umowy z deweloperem, sprawy sądowe, pomoc prawna przy nabyciu mieszkania,inne), to jestem do dyspozycji 7 dni w tygodniu w godzinach od 9 do 18 (dotyczy Warszawy i okolic). Szczegółowe informacje (cena, zakres usługi) pod numerem telefonu: 602 589 987 lub nr gg 9263521. Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! Autor: Gość: barpo IP: *.chello.pl Data: 28.09.05, 12:27 Mogę polecić prawnika w Warszawie. Bardzo miła i kompetentna współpraca. Dokładnie przejrzał moją umowę, załączniki i wskazał pułapki. Wyjaśnia wszystko klarownie. Znalazłam go na tym forum i chętnie go polecę następnym osobom. Tel. kom. do niego to 602589987 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachu Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 19:58 czy zajmuje się Pan sprawami podatkowymi (ulga podatkowa)? tande@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachu Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 19:59 przepraszam, chodziło mi o ulgę odsetkową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 13:15 Bezpłatnych porad udziela Miejski Rzecznik Konsumentów: http://um.warszawa.pl/v_syrenka/konsumenci/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 15:00 a czy Miejski Rzecznik Konsumentów zajmujesię umowami dla rynku wtórnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ani Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 07.09.05, 15:15 Nie zajmuje się, ale mogę polecić Ci prawnika e.mail prawocywilne@op.pl. Ja korzystałam z jego usług przy umowie rynku wtórnego i byłam bardzo zadowolna. Uczestniczył również przy podpisaniu aktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barpo Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.chello.pl 28.09.05, 12:27 Mogę polecić prawnika w Warszawie. Bardzo miła i kompetentna współpraca. Dokładnie przejrzał moją umowę, załączniki i wskazał pułapki.Wyjaśnia wszystko klarownie. Znalazłam go na tym forum i chętnie go polecę następnym osobom. Tel.kom.do niego to 602589987 Odpowiedz Link Zgłoś