Dodaj do ulubionych

SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 15:30
Czy ktoś z was ma namiary na prawnika specjalizującego się w umowach
developerskich i zrobi to za niewielką cenę? Sprawa dotyczy Warszawy.
Pozdrawiam wszystkich.
sharson@wp.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: jarek Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 25.04.05, 09:19
      Panie Przemku,

myślę, że mógłbym Panu pomóc w sprawie umowy z developerem.
      Jeżeli jest Pan zainteresowany, proszę o kontakt na mail: moje_mieszkanie@go2.pl

Pzdr
      Jarek
      • anda99 Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! 25.04.05, 13:45
        Witam,

Przyznam iż też przydalby mi sie prawnik do przejrzenia umowy z developerem. Czy
        reprezentuje Pan jakąś kancelarię?

Pozdrawiam,
        • Gość: Jarek Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 25.04.05, 16:26
          Jestem pracownikiem Kancelarii zajmującej się obsługą kilku warszawskich
          developerów, więc sprawę znam niejako "od drugiej strony"

Pozdrawiam
          jarek
      • Gość: Krystian Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.bib.wpia.us.edu.pl 27.04.05, 15:21
        Zamierzam kupić mieszkanie w warszawie w niedalekiej przyszłości i mam dwa
        pytania: ile trwa przygotowanie umowy i jaka jest orientacyjna cena umowy?
        • Gość: jarek Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 28.04.05, 09:22
          Witam,

przygotowaniem Umowy zajmuje się zazwyczaj developer, który posługuje się
          standardowym wzorem dla wszystkich nabywców.
          Jeżeli dobrze zrozumiałem, chodzi o to: ile kosztuje przygotowanie opinii do
          takiego gotowego wzorca umowy zaproponowanego przez developera oraz jaki jest
          termin.

Proszę skontaktować się ze mną mailowo - wtedy możemy dokładnie omówić
          szczegóły organizacyjne, typu termin i koszty.

Jarek
          moje_mieszkanie@go2.pl
          • Gość: mariusz Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: 81.210.18.* 27.05.05, 10:44
            czy oprocz napisania opinii, moze Pan pojsc ze mna do developera na negocjacje?
            • Gość: jarek Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 31.05.05, 11:03
              jeżeli developer nie będzie robił z tego powodu awantury, to nie widzę
              jakichkolwiek przeszkód

pozdrwiam
              jarek
              • Gość: ania Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 16:13
                jaka jest cena Pana udziału w takich negocjacjach?
                • Gość: Jarek Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 18.06.05, 19:11
                  Około 50-100 zł na godzinę, w zależności od liczby godzin i czasu dojazdu.
                  Pozdrawiam
          • Gość: marcus23 Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 14:20
            czy ma pan jakies pozytywne doswiadczenie z developerem OLMONT INVESTMENT albo
            TBS MILLENIUM - pierwszy buduje niedaleko leroy merlin w ursusie a drugi pod
            warszawa w markach? mam ich umowy, ale jako laik mam troche zastrzezen. czy
            moze ktorys z Pana klientow wynegocjowal rozsadne zmiany do tych umow?
            pzdr
            • Gość: Jarek Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 14.09.05, 09:51
              Czy chodzi o TBS Millenium - osiedle Horowa Góra w Markach?
              Umowę widziałem już po jej podpisaniu, więc nie wiem ile udało się wtedy
              wynegocjować klientowi. Problem klienta dotyczył dopłat z tytułu wybudowania
              lokalu o innym metrażu niż przewidziano w umowie. Sprawa była dosyć ciężka, ale
              chyba developer zgodził się na jakiś rozsądny rabat.

Olmont Investment - umowę widziałem przed jej podpisaniem. w miesiącu maju -
              więc nie wiem czy projekt umowy nie został zmieniony od tego czasu. Lista
              zastrzeżeń była dosyć obszerna, przede wszystkim dotyczyła wodrębniania i
              przenoszenia własności garażu, zgody na obciążanie gruntu ograniczonymi prawami
              rzeczowymi na rzecz sąsiednich działek, zmian powierzchni lokalu, kar umownych
              i wpłat.
              Umowę rozpatrywałem także pod kątem ewentualnego udzielenia kredytu przez bank
              i wygląda to raczej nieciekawie (głownie za sprawą kwestii garażu).

Jarek
    • op.1 Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! 30.04.05, 18:41
      temat rzeka. znalezienie dobrej porady to jak gra w totka. Wszyscy
      mają "wizerunek", są nieomylni i po kieszeni skubią. Nikt się do knota nie
      przyzna przed klientem. Ogólnie najlepsza (uczciwa) umowa to żywcem przepisana
      z ustawy i powypełniana tylko odpowiednio. A kosztowna kreatywność radców z
      klanów najczęściej bokiem wychodzi jak do czegoś dojdzie. pozdrawiam
      • Gość: reg Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.pool8259.interbusiness.it 07.05.05, 08:19
        zgadzam sie z toba co do tworczosci prawnikow "z dziada pradziada".
        niestety problem jest tego typu, ze wzor umowy jaka daje developer nie jest
        przepisany z ustawy i zawiera czasami dosyc duzo "hakow" dla zwyklych
        smiertelnikow, dlatego czasami warto poszukac jakiegos sprawdzonego prawnika
        • zszywaczem nieodpłatna porada... 27.05.05, 10:57
          poproś o projekt umowy w wersji elektronicznej (powinni dać bez problemu) i
          prześlij na zszywaczem@gazeta.pl - w ciągu paru dni postaram się zanalizować
          umowę i odeślę z naniesionymi poprawkami o które poponowałbym się kłócić z
          developerem...
          oczywiście zrobię to nieodpłatnie (powiedzmy w ramach terningu i jednocześnie i
          sondowania rynku).
      • Gość: magda_dziekonska Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 13:02
        dzien dobry.
        rozmawiałam z paroma praktykującymi prawnikami i wielu z nich przyznaje, że w
        nieruchomościach naprawdę trzeba "siedzieć" zeby dobrze zaopiniowac taka umowę,
        bo to dosc wyspecjalizowana działka. z drugiej strony przyznają, że klienci
        pojawiajacy się w kancelarii po porade z umowami od developera to raczej
        rzadkosc (duzo wiecej spraw dotyczy prawa karnego, rozwodów itp). jezeli jednak
        prawda jest chociaz polowa tego co wypisuja klinci na forum o praktykach
        developerskich to dziwi mnie dlaczego ludzie konsultuja sie dopiero po fakcie
        (po podpisaniu umowy i utopieniu forsy)
        ja zaplacilam niewiele i mam spokoj.
        • Gość: foggy Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 13:09
          Po wysłuchaniu historii grupy moich znajomych, którzy się "przejechali" na
          swojej umowie, my z żoną poszliśmy do prawnika i nie żałujemy. Wprawdzie
          odradził nam dwóch developerów, bo nie zgadzali się na negocjacje i podpisanie
          umowy przedwstępnej u notariusza - ale dziś jesteśmy mu za to wdzięczni, bo co
          do zasady developer buduje za naszą forsę i chcieliśmy mieć jakiś wybór, a nie
          być traktowani jak petenci.
          Gdyby inni nabywcy byli odrobinę bardziej rozsądni rynek dałoby się
          ucywilizować.
    • Gość: Leszek Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 12:57
      Witam,
      niedawno sam miałem problem z umową deweloperską, znajomi polecili mi prawnika,
      którego znaleźli na tym forum. Gość jest naprawdę dobry, zawodowo zajmuje się
      rynkiem nieruchomości.
      Podaję nr do pana Przemysława, nazwiska niestety nie pamiętam: 606 213 712
      • Gość: amika Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 12:00
        Mnie też . Mnie tez polecono świetną panią mecenas (radca prawny, a nie jakiś
        początkujący prawnik): podaję namiar: Pani Lidia - tel 606 44 24 61,
        kancelaria@lsj.com.pl Profesjonalnie i niedrogo naniosła propozycje zmian do
        mojej umowy oraz uświadomiła mi tzw. "miny" w umowie, na które kompletnie bym
        nie zwróciła uwagi wcześniej.No i teraz śpię spokojnie. No i
        powiedziała...jakie dokumenty poprosić od developera...
        Pozdrawiam i radzę konsultowac przed zakupem umowy z profesjonalistą!
        • Gość: m.ryan Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 16:53
          Chcę kupić od developera lokal użytkowy, który jest w budowie - na moją firmę,
          żeby tam prowadzić działalność gospodarczą? W związku z tym, mam pytanie: czy
          za konsultacje Pani prawnik może wystawić nam fakturę VAT (chodzi o odliczenie
          kosztów?)
        • Gość: w Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: 212.75.100.* 02.11.05, 12:39
          Nie wiem dlaczego deprecjonujesz wiedzę osób z wykształceniem prawnym,
          aczkolwiek bez tytułu zawodowego adwokata albo radcy prawnego. Jestem studentem
          prawa przed obroną magisterki i od 3 lat pracuję w firmach developerskich.
          Niejeden z tych "prawdziwych" radców prawnych mógłby za mną nosić co najwyżej
          torbę, bo ich stan wiedzy w sprawach mieszkaniowych jest żałosny, a prezetowane
          poglady kompromitują ich w moich oczach, a także w oczach osób, którym
          doradzają za wcale ciężkie pieniądze.
          To nie tytuł zawodowy wpływa na poziom wiedzy!!!
          • Gość: Mariusz Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: 5.6.2R* / *.bmwgroup.com 02.11.05, 14:25
            Moi drodzy,

Zastanawiam się nad zakupem mieszkania w inwestycji Sródziemnomorska lub
            Olimpia 2. Umowa dot. Srodziemnmorskiej jest tragiczna.
            Czy ktos zna prawnika (niedrogiego) który zna te inwestycje ?
            Potrzebuje porady prawnej przed podpisaniem umowy.
            M.
            • spzoo Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! 02.11.05, 16:32
              Witam, mogę podjąć się zopiniowania Pana umowy.
              Jeśli chodzi o Śródziemnomorską, to miałem do czynienia z umową - rzeczywiście,
              nie jest najlepsza. Poniżej telefon kontaktowy i referencje.

dobry prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
              Gość: mirelle 05.05.05, 19:31

Poszukuję dobrego, skutecznego i nie zdzierającego ostatniego grosza prawnika
              specjalizującego się w nieruchomościach. Czy możecie mi kogoś polecić??
              Mieszkam w Warszawie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Re: dobry prawnik
              malagoska5 06.05.05, 11:03

Jakieś pół roku temu trafiłam na naprawdę skutecznego, niedrogiego i UCZCIWEGO
              prawnika. Czytałam na skorosze.pl wątek o akcji przeciwko deweloperowi, który
              nie chciał usunąć usterek i dostosować wejścia dla niepełnosprawnych. Tam
              znalazłam namiary na prawnika, który prowadził tą akcję.
              Swego czasu miałam problem z mieszkaniem, nieuregulowany stan prawny, i
              renomowana kancelaria zażyczyła sobie już na początku 12 tys. Prawnik, którego
              polecam, wziął za to 4,5 tys., na początku tylko zaliczkę 1 tys. a resztę po
              skutku. Moi znajomi też byli zadowoleni, bo kupowali mieszkanie bez pośrednika,
              a on za 400 zł pomógł im bezpiecznie je kupić, sprawdził czy nie ma żadnych
              kruczków prawnych, był z nimi u notariusza i pilnował zeby wszystko było OK. Z
              tego co wiem to specjalizuje się nie tylko w nieruchomościach i mogę go z
              pewnością polecić, bo bardzo mi pomógł. Podaję namiary na niego: tel. 602 589
              987.Gośka

Re: dobry prawnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
              Gość: mirelle 06.05.05, 15:44

Bardzo dziękuję za namiary. Na pewno skorzystam! Pozdrawiam.

Re: dobry prawnik IP: *.skorosze.net
              Gość: Prawnik idealny :) 09.08.05, 21:33

Widzę, ze zostałem polecony na forum.

Jak napisała Pani Małgosia jestem skuteczny i niedrogi :). A do tego jeszcze
              uczciwy (naprawdę niezwykła cecha wśród prawników):). Po prostu prawnik idealny
              :). Pani Małgosiu, za taka laurkę ma Pani u mnie następną poradę gratis :)

Jeśli ktoś jeszcze potrzebuje pomocy prawnika w sprawach mieszkaniowych (umowy z
              deweloperem, sprawy sądowe, pomoc prawna przy nabyciu mieszkania,inne), to
              jestem do dyspozycji 7 dni w tygodniu w godzinach od 9 do 18 (dotyczy Warszawy i
              okolic).

Szczegółowe informacje (cena, zakres usługi) pod numerem telefonu: 602 589 987
              lub nr gg 9263521.

Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!!
              Autor: Gość: barpo IP: *.chello.pl
              Data: 28.09.05, 12:27
              Mogę polecić prawnika w Warszawie. Bardzo miła i kompetentna współpraca.
              Dokładnie przejrzał moją umowę, załączniki i wskazał pułapki. Wyjaśnia wszystko
              klarownie. Znalazłam go na tym forum i chętnie go polecę następnym osobom.
              Tel. kom. do niego to 602589987
              • Gość: stachu Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 19:58
                czy zajmuje się Pan sprawami podatkowymi (ulga podatkowa)?
                tande@wp.pl
                • Gość: stachu Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 19:59
                  przepraszam, chodziło mi o ulgę odsetkową.
    • Gość: gość Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 13:15
      Bezpłatnych porad udziela Miejski Rzecznik Konsumentów:

http://um.warszawa.pl/v_syrenka/konsumenci/

• Gość: kasia Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 15:00
        a czy Miejski Rzecznik Konsumentów zajmujesię umowami dla rynku wtórnego?
        • Gość: ani Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 07.09.05, 15:15
          Nie zajmuje się, ale mogę polecić Ci prawnika e.mail prawocywilne@op.pl. Ja
          korzystałam z jego usług przy umowie rynku wtórnego i byłam bardzo zadowolna.
          Uczestniczył również przy podpisaniu aktu.
          • Gość: barpo Re: SZUKAM PRAWNIKA PILNE!!! IP: *.chello.pl 28.09.05, 12:27
            Mogę polecić prawnika w Warszawie. Bardzo miła i kompetentna współpraca.
            Dokładnie przejrzał moją umowę, załączniki i wskazał pułapki.Wyjaśnia wszystko
            klarownie. Znalazłam go na tym forum i chętnie go polecę następnym osobom.
            Tel.kom.do niego to 602589987
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka