Dodaj do ulubionych

Akt notarialny

19.05.05, 08:58
Witam wszytskich,
przymierzam się w końcu do zakupu mieszkania, przejrzałam umowę, w której
jest napisane, że akt notarialny zostanie podpisany w terminie do 12 miesięcy
od daty oddania mieszkania do użytku.
Czy wg Was nie jest to zbyt długi termin, zważywszy na to do momementu
uzyskania aktu notarialnego muszę ubezpieczać kredyt?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ixi Re: Akt notarialny IP: *.crowley.pl 19.05.05, 11:47
      Trzeba brać pod uwagę(co zdarza się nagminnie),że budynek w skutek różnych
      przyczyn nie będzie odebrany przez nadzór, ale będzie udostępniony w celu
      wykańczania mieszkań. Nie będzie jednak pozwolenia na zasiedlenie a Ty będziesz
      w nim jednak nielegalnie - jak to jest często - mieszkać. Akt notarialny może
      zostać dokonany dopiero po zgodzie na zasiedlenie budynku. Tak więc te 12 m-cy
      może urosnąć czasami do kilku lat. Weź to pod uwagę przy podpisywaniu umowy z
      deweloperem.Tak stało się u jednego z deweloperów, który buduje także na
      Targówku.Ludzi krew zalewa bo jesli nie ma zgody na użytkowanie to i nie ma
      oczywiście meldunku, a co za tym idzie masa dodatkowych kłopotów, ale to temat
      rzeka. Pozdrawiam
      • Gość: Michał Re: Akt notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 21:30
        A może zapytaj się dewelopera dlaczego taki długi termin. U mnie sprawa aktu
        notarialnego przeciągneła się, ponieważ na tej samej działce miały powstać w
        sumie trzy budynki ("mój" był pierwszy) i do obliczenia udzału w nieryuchomości
        wspólnej trzeba było czekać aż dwa następne zostaną wybudowane i pomierzone.
        Najlepiej jednak, jeśli akt notarialny byłby podpisywany zaraz po odbiorze.
        Mniej nerwów.
        • Gość: MWB22 Re: Akt notarialny IP: *.chello.pl 19.05.05, 23:32
          Sprawdź czy Twój budynek ma odrębną dziakę, i zastrzesz sobie w umowie max 2
          miesiące na odbiór mieszkania po zakończeniu i max 2 m-ce na uzyskanie
          pozwolenia powolując się na prawo budowlane.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka