agnus284 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 17.01.07, 13:20 Czy może czytają forum osoby które będą mieszkać w budynku C? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 83.238.0.* 17.01.07, 13:41 A na kiedy planują oddanie budynku c i ile płaci się za metr? Odpowiedz Link Zgłoś
agnus284 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 17.01.07, 13:45 termin oddania to dopiero IV kwartał 2008 i cena za metr to 4100 brutto. Przyznam się ze jak czytam o dopłatach to mi się ciśnienie podnosi i martwię się co będzie jak my będziemy odbierać mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssssssssss Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.07, 14:05 Te 4100 to parter, bo piętra: www.sam-81.pl/page/index.php?id=cennik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.elsnerow.waw.pl 20.01.07, 19:58 czy Państwo już wiecie co z waszymi dopłatami? czy są one zasadne i czy dostaliscie rozliczenie osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.chello.pl 20.01.07, 20:54 Tak dostalismy, rozliczenia ale cały czas zastanawiam sie co w sytuacji, kiedy nie zapłace pierwszej raty dopłaty do końca stycznia. Czy musze składać jakies dodatkowe podania,że spóźnie sie z wpłatą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.chello.pl 20.01.07, 21:03 Mam kredyt mieszkaniowy ale niestety, że dostalam taka wielka dopłatę,że staram sie o dofinansowanie kredytu. Tylko nie wiem co z odsetkami, bo od wszystkich kredytów uruchomionych w 2006 r. można odpisywac odsetki, a w 2007 juz nie. Ale co z tą kwotą dobranego kredytu. Słyszałam,że lepiej jest wziąć drugi kredyt mieszkaniowy, ale mnie sie wydaje to głupotą. Proszę o poradę. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone termin dopłaty 20.01.07, 21:18 Jeśli nie możesz wpłacić w terminie to musisz uzyskać na to zgodę SAMa. Należy PISEMNIE TO ZAłATWIĆ I OKREŚLIĆ POWODY I PODAĆ TERMIN REALNEJ WPłATY. PROPONUJĘ załatwić to jeszcze wcześniej przed terminem określonym w wezwaniu. Inwestycja nie jest i długo nie będzie zakończona a więc i rozliczona. Długo będzie nad nami wisiała groźba ewentualnych rozliczeń. Nie widzę szans na jakiekolwiek zwroty mimo nie spełnienia przez tę spółdzielnię wielu istotnych, kosztownych warunków umowy. Usterki budowlane także nie są naprawiane. Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: termin dopłaty 21.01.07, 18:48 witam A jakie usterki budowlane nie zostaly naprawione w A2 czy tez A1?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssssssssssss PO liftingu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 22:52 Jest nowa strona SAM-81 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: rozliczenie budynku IP: *.chello.pl 22.01.07, 15:07 A czy spodziewacie sie jeszcze jednej dopłaty na sam koniec - w maju kiedy to bede oddawali klucze. I co w przypadku, kiedy jeszcze nie jest rozliczony budynek a bank daje okreslony czas na załatwienie księgi wieczystej.Przecież bezpieczenie pomostowe jest tez przez określony czas i sporo kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssssss Re: rozliczenie budynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.07, 17:05 Prawo spółdzielcze zezwala na dowolną ilość dopłat, wyrównań, rozliczeń. Jedyną radą i możliwością zakończenia dojenia jest uzyskanie notarialnego aktu odrębnej własności. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Budynki A-1 i A-2 23.01.07, 07:17 Witam Informuje ze mozna odbierac ze spoldzielni dokumenty niezbedne do zalozenia ksiegi wieczystej i meldunku. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: info Re: Budynki A-1 i A-2 IP: 83.238.0.* 23.01.07, 11:55 Czy mógłbyś opisać procedurę załatwiania wpisu do księgi wieczystej? Tak od momentu odebrania dokumentów ze spółdzielni Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Budynki A-1 i A-2 23.01.07, 15:31 Ze spółdzelni dostaniesz umowę + jeszcze jedno pismo, które się nazywa zaświadczenie (będzie tam, krótka charakterystyka mieszkania, wysokość wkładu, numer działki etc). Dodatkowo w banku (jeśli oczywiście masz kredyt i nie otrzymałeś tego od banku wcześniej)otrzymasz tzw oświadczenie, w którym bank stwierdza, że masz kredyt i że będzie hipoteka na rzecz banku (jedna bądź dwie zależy jaką masz umowę). W Wołominie w Geodezji (100m od sądu) należy wziąć wypis z rejestru gruntów (kosztuje chyba 15 PLN). Numer działki jest na zaświadczeniu ze spółdzielni. Inny niż mamy w swoich umowach na kupno mieszkania, bo działka została podzielona. W między czasie należy także w Urzdzie Skarbowym złożyć druk, (w 2006 roku nazywał się PCC-1 - deklaracja w sprawie podatku od czynności cywilno prawnych - teraz jest nowy wzór)i zapłacić podatek. Jeśli masz jedną hipotekę -1 druk, jeśli 2 - dwa druki. Podatek wynosi - dla hipoteki zwykłej - 0,1% wysokości hipoteki - dla hipoteki kaucyjnej - 19 PLN Podatek powinien być zapłacony najpóźniej w dniu składania wniosku o wpis hipoteki. Czy sąd będzie chciał kopie tych druków PCC, nie wiem, Z tymi wszystkimi dokumentami musisz udać się do sądu w Wołominie (dział ksiąg czynny od 8 chyba do 14) i tam wypełniasz Wniosek o założenie księgi wieczystej + wniosek o wpis w księdze wieczystej. Dodatkowo płacisz 260 PLN za księgę wieczystą + 200 PLN za każdą z hipotek. Reasumując musisz odwiedzić Spółdzielnię, Bank, US, Wydział Geodezji i Sąd. Przeznaczyć kilkaset PLN i poczekać kilka miesięcy na ustanowienie KW i wpis hipoteki. Dodatkowo jeszcze majac kredyt masz pewnie zapisy w umowie, że mieszkanie ma być ubezpieczone i zrobiona z niego cesja na bank. Więc musisz je ubezpieczyć. Kosztuje to trochę ponad 100 PLN. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Budynki A-1 i A-2 23.01.07, 17:26 Nic z tego nie rozumiem... Od kiedy to takie sprawy załatwia kupujący?? Od zawsze inwestor zbierał te papierzyska, zanosił je do notariusza. Obowiązkiem kupującego było posiadać kasę na opłaty oraz nie spóźnić się na podpisanie aktu notarialnego. Czyżby przepisy zmieniły się tak bardzo od czerwca?? Zawsze po akcie notarialnym następowało założenie księgi wieczystej.A księgę wieczystą zakładało się na podstawie dukumentów złożonych przez notariusza... Nic z tego nie rozumiem-wybaczcie... Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Garaże 23.01.07, 18:18 :) A dlaczego miejsce garażowe w budynku C jest tańsze o 2400 zł od tego w budynku B1 i B2 ?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: Budynki A-1 i A-2 23.01.07, 20:42 Akt notarialny a ksiega wieczysta i wpis do niej to zupelnie cos innego. Jakbys kupila u dewelopera to pewnie przygotowaliby dokumenty. Pa pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BlI_II_a Re: Budynki A-1 i A-2 IP: *.aster.pl 23.01.07, 21:08 Grażynko! Nawet developer nie składa za klienta dok do sądu - no chyba, że klient go upoważni. Developer/spółdzielnia nie jest dla banku stroną postępowania. Tak samo dla sądu. Sąd w Warszawie się tym nie przejmuje, bierze kwity wszystkie i od każdego bo nie ma czasu na ich dokładne weryfikowanie na tym etapie; nie wiem jak w Wołominie, ale już np w Mińsku nie przyjmą dokumentów od nikogo, kto nie jest właścicielem Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Budynki A-1 i A-2 23.01.07, 21:45 A więc o co tu chodzi-czy tylko o tę grupę osób, które muszą mieć zabezpieczenie dla banku?? A reszta to co?? Kiedy otrzymamy akty? Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Budynki A-1 i A-2 24.01.07, 07:50 Pewnie wtedy jak wyodrębnimy własności zmieniając społdzielcze własnościowe prawo na własnościowe. Kiedy to będzie chyba tylko SAM wie. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Budynki A-1 i A-2 24.01.07, 08:02 Witaj Dzięki Właścicielem jest SAM.. A potem bez aktu notarialnego albo z aktem notarialnym ale bez wyodrębnionej właności to jest to ograniczone prawo rzeczowe... Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Budynki A-1 i A-2-sprostowanie 24.01.07, 08:50 Witam Zle zrozumialem to co mi w Spoldzielni powiedziano. Dokumenty ktore dostaniemy w spoldzielni NIE POZWALAJA SIE ZAMELDOWAC. Bedzie to mozliwe dopiero PO ODDANIU BUDYNKU DO ZAMIESZKANIA.Mozna natomiast na ich podstawie zalozyc ksiege wieczysta. Przepraszam za zamieszanie Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Budynki A-1 i A-2 ?? IP: 62.111.218.* 24.01.07, 09:26 No to jak jest wreszcie bo nierozumiem - zakładam sam ksiegę wieczystą i tak naprawdę jakie mam prawo do lokalu spółdzielcze czy hipoteczne ? Znajomi w bloku przy Małachowskiego 1 praktycznie od razu podpisali AKTY NOTARIALNE i księga została założona. Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Budynki A-1 i A-2 ?? 24.01.07, 11:01 Masz prawo które się nazywa spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu. Nie ma czegoś takiego jak prawo hipoteczne. Hipotekę można założyć zarówno na spółdzielczym własnościowym prawie jak i na odrębnej własności A czy znajomi nie wystąpili przypadkiem o zamianę spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu na odrębną własność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Budynki A-1 i A-2 ?? IP: 62.111.218.* 24.01.07, 11:12 tego nie wiem, ale dopytam - a czy my także możemy? Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Budynki A-1 i A-2 ?? 24.01.07, 11:12 Wydaje mi się, że ustawa dająca prawo do ustalania odrębnej własności weszła później niż zasiedlanie Małachowskiego 1. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Budynki A-1 i A-2 ?? 24.01.07, 11:23 Wydaje mi się, ze hipoteki nie założy się na własnościowym prawie do lokalu spółdzielczego. Musi takie mieszkanie posiadać akt akt notarialny i założoną KW. Jeśli o wpisy w KW to jestem zielona, bo z prawem o zastawach się nie zapoznałam /jeszcze /. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Budynki A-1 i A-2 ?? IP: 62.111.218.* 24.01.07, 11:51 nie wiem jak to było, ale widziałem ich akt notarialny na mieszkanie i drugi akt na garaż (strona sprzedająca SAM) i u notariusz załatwili wszelkie formalności dot. KW (czyli opłata za zmiany w KW)i już mają na siebie KW. więc pytam czy my też przejdziemy taką drogę aby zostać właścicielami mieszkań sprzedanych na podst. aktu notaialnego, a nie "świstka" ze spółdzielni mówiącym o tym, że nabyliśmy spółdzielcze prawo do lokalu i ew. garażu, itp. to jest zwykłe przepisanie własności jakimi są lokale SAM-u na gruncie w wieczystej dzierżawie. Czy można w spółdzielni to załatwić???? Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Budynki A-1 i A-2 ?? 24.01.07, 12:04 =>Ciekawski Dopytaj sie ich dokładnie, czy ten akt notarialny zawiera udziały w gruncie-to wówczas to już będzie ustalona odrębna własność. Jeśli w akcie not nie ma określonych ułamków w gruncie tej działki-to jest to tylko akt notarialny posiadania mieszkania oraz akt notarialny posiadania garażu. Może też być tak, że mają akt notarialny na mieszkanie a na garaż już akt notarialny z udziałem w gruncie czyli z określeniem odrębnej własności. Garaż mogli kupić niedawno i inne ustawy już ich objęły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Budynki A-1 i A-2 ?? IP: 62.111.218.* 24.01.07, 12:11 garaż kupili razem z mieszkaniem i mają jakieś ułamki w gruncie (z tego co pamietam) jakie inne przepisy weszły w życie / Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Budynki A-1 i A-2 ?? 24.01.07, 12:15 Ułamki, ale nie w częściach powierzchni wspólnych budynku ALE W GRUNCIE- TO WAŻNE. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Budynki A-1 i A-2 ?? 24.01.07, 12:19 Jezusicku-my prawie rok temu poskładaliśmy... Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Budynki A-1 i A-2 ?? 24.01.07, 12:06 =>Ciekawski A złożyłeś wniosek w SAMie o wyodrębnienie lokalu ?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Budynki A-1 i A-2 ?? IP: 62.111.218.* 24.01.07, 12:10 a można ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Budynki A-1 i A-2 ?? IP: 62.111.218.* 24.01.07, 12:39 Już troszku wiem (dzwoniłem do SAM-u) Po odebraniu umowy na spółdzielcze prawo do lokalu należy wypełnić (oczywiście u nich )odpowiedni druczek o ustanowienie odrębnej własności i .... czekac na telefon od notariusz w sprawie podpisania aktu i za jego pośrednictwem wnieść opłatę o zmianie w KW lub odebrać w/w umowę i złożyć samemu wniosek w sądzie o założenie KW i koniec lub także wypełnić druczek i czekac na notariusza (zależy co komu wystarczy: spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu czy odrębna własność) Obie procedury mogą być spełnione dopiero po uzyskaniu zgody z Marek na urzytkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Budynki A-1 i A-2 ?? 24.01.07, 12:51 Nie zmian w KW ale założenia KW a potem w niej zmian, wpisów, użyczeń. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Budynki A-1 i A-2 ?? IP: 193.24.14.* 24.01.07, 15:35 Czy jest jeszcze ktoś, kto jest zainteresowany spółdzielczym własnościowym prawem do lokalu, a nie odrebną własnością (części budynku i ułamkowej części gruntu)? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Zebranie 27.01.2007 25.01.07, 10:14 Drodzy Sąsiedzi! Zapraszamy Was na spotkanie, które odbędzie się 27 stycznia 2007 roku (sobota) o godzinie 13:00 pomiędzy blokami Małachowskiego 4 i 12. Na spotkaniu zamierzamy zbierać podpisy pod pismem do Zarządu Spółdzielni w sprawie przyspieszenia oddania mieszkań do zamieszkania a także przekazania nam miejsc postojowych i komórek lokatorskich. Ponadto przedstawimy Państwu najświeższe informacje dotyczące mediów (Internet i telewizja kablowa) oraz wyniki rozmów z firmami zajmującymi się ochroną. Przedstawiciele: Marcin Dąbrowski Rafał Wasilewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: info Re: Zebranie 27.01.2007 IP: 83.238.0.* 25.01.07, 10:44 A czy ktoś zorientowany powie coś w temacie wpisów do księgi wieczystej? Odpowiedz Link Zgłoś
4panerny Re: Zebranie 27.01.2007 25.01.07, 10:56 A co do tej pory nie zostalo powiedziane? Było o tym z 10 wpisów. Jakieś konkrety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: info Re: Zebranie 27.01.2007 IP: 83.238.0.* 25.01.07, 11:29 To napisz konkretnie czy trzeba to samemu załatwiać czy można przez spółdzielnie? Jak jest łatwiej i szybciej? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Zebranie 27.01.2007 25.01.07, 13:16 > A czy ktoś zorientowany powie coś w temacie wpisów do księgi wieczystej? byc moze-ja nie czuje sie kompetentny w tej sprawie wiec sie nie wypowiem-moze ktorys z sasiadow?-cos napewno wymyslimy pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zebranie 27.01.2007 IP: *.chello.pl 25.01.07, 21:21 A czy możemy te zebranie przełozyc na niedzielę.Godzina jest mi obojętna to juz sie dostosuje do wiekszości. Jestem chętna przyjść ale niestety nie mogę bo pracuje do wieczora w sobotę. Napewno przyszliby moi znojomi, którzy także kupili mieszkanie i chętnie podpisalibyśmy takie deklarację. Napewno tez przekazałabym informacje, ktore ja osobiscie otrzymałam od prezesa. Niestety sa one nie zadawalajace. Pomyslcie o przełożeniu tego zebrania. Bardzo mi zależy, żeby sie pojawic na nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: księga wieczysta IP: *.chello.pl 25.01.07, 21:28 To tak naprawde kiedy sie składa wniosek w spółdzielni o odreba własnosc. Moge taki wniosek złożyc jak jeszcze nie odebrałam kluczy do mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: dobranie kredytu IP: *.chello.pl 25.01.07, 21:33 Moze ktoś z Was wie co sie dzieje z kwota dobranego kredytu. Z tego co wiem wszystkie kredyty mieszkaniowe uruchomione w 2006 r. mogą byc odliczane od rozliczenia rocznego( oczywiście odsetki). Natomiast jeżeli dobiore do tego kredytu okresloną kwote ale będzie kredyt uruchomiony w 2007 r. to co z odsetkami. Czy moge je odliczyć o PIT-u a jeżli nie to kto ma tego wszystkiego pilnowac. Prosze o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssssssss Re: księga wieczysta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 21:46 Przeczytaj uważmie swoją umowę i jest tam także taki zapis o terminie zmian w projekcie mieszkania oraz o terminie składania deklaracji o ustanowieniu własności. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Zebranie 27.01.2007 26.01.07, 07:17 Witam Przepraszam ale pszesuniecie zebrania nie jest mozliwe-i tak dosyc pozno (w tym tygodniu) zostalo wywieszone ogloszenie.Jesli teraz bysmy to chcieli zmieniac to powstalby chaos.Mozemy natomiast sie umowic ze kolejne zebrania bedziemy organizowac np.w niedziele. Pozdrawiam Marcin ps.ponawiam prosbe o logowanie sie i dopiero wypowiedzi na forum Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Zebranie 27.01.2007 27.01.07, 19:57 Witam W niedziele w godzinach popoludniowych bede zbieral podpisy pod pismem ktore chcialbym w poniedzialek zostawic w spoldzielni.W pomiedzy 20.30-20.45 bede w a-1 kolo wozkowni dla tych ktorych nie zdaze odwiedzic. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: info Re: Zebranie 27.01.2007 IP: 83.238.0.* 30.01.07, 10:29 Czy ktoś mógłby streścić sobotnie spotkanie? Niestety nie mogłem w nim uczestniczyć a jestem ciekaw co się działo. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Zebranie 27.01.2007 02.02.07, 10:48 Witam Przepraszam ze dopiero teraz odpisuje ale bylem chory. Na zebraniu poruszylismy nastepujace kwestie: 1.wyniki rozmow z firmami ochroniarskimi-niestety na razie zmuszeni jestesmy troche z tym poczekac-w obecnej chwili koszt na 1 mieszkanie wynosilby okolo 130-150zl/miesiac 2.telewizja kablowa - wielka niewiadoma-zarowno z firmy telnap jak i Spray nie mozna wyciagnac jednoznacznej odpowiedzi. Spray przejmuje telnap i byc moze stad ten chaos organizacyjny 3.podpisy pod petycja-zbieralem takze w niedziele wiczorem.petycja zostala przekazana spoldzielni 4.internet-dzis pojawi sie informacja na ten temat.w skrocie: na siec osiedlowa jest nas za malo (38osob) wiec zwrocimy sie do firmy RAMNET ktorej oferta wydala sie wiekszosci najkorzystniejsza.Poczatkowo planowalismy spotkanie i podpisywanie umow w niedziel o 14 jednak spotkania nie bedzie.Firma nie zobowiaze sie jesli nie bedzie miala ostatecznej i wiazacej odpowiedzi od dostawcy lacza (Crowley).Dostawca lacza natomiast musi dokonac pomiarow na dachu.W miedzyczasie Spoldzielnia musi pozwolic na instalacje anteny.Pomiary byc moze uda sie zorganizowac w poniedzialek.Ze swojej strony bede sie staral aby internet byl mozliwie szybko. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Zebranie 27.01.2007 03.02.07, 07:48 Witam Mala poprawka.Spotkanie jednak sie odbedzie-bedzie krotkie i poswiecone temu jaka propozycje dostalismy od firmy RAMNET.Bede na nim takze zbierac dane kontaktowe osob zainteresowanych (na potrzeby firmy RAMNET). Cale to zamieszanie spowodowane jest tym ze chcielibysmy jak najszybciej podlaczyc zainteresowanych mieszkancow. Jeszcze raz przepraszam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roa Re: Zebranie 27.01.2007 IP: *.stuffnet.sk 06.02.07, 19:24 Panowie uważajcie na firmę Ramnet. U mnie na Małachowskiego 1 wykazali się niezwykła amatorszczyzną. To nie kompetentna firma. Serwis masakra. Spróbujcie sami dogadać się z Crowley. Widoczność na swoje stacje bazowej z Waszych budynków mają. Strzelają na Intraco. Pamiętajcie, że łącze będzie doprowadzone droga radiową. Idzie za tym cała procedura legalizacyjna z Decyzją Środowiskową na czele. Pozdrawiam roa Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Zebranie 27.01.2007 07.02.07, 07:34 Witam Nie wiem czym wykazali sie na Malachowskiego 1.Z nami podpisuja umowy na czas nieokreslony wiec jesli nie beda sie starac to straca klientow.Z Crowleyem bez problemu bysmy sie dogadali ale jest nas za malo chetnych zeby bylo to oplacalne. Skad informacja ze trzeba uzyskac decyzje srodowiskowa?To nie jest masz GSM.Mozesz podac jakis przepis ktory o tym mowi? Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Zebranie 9.02.2007 08.02.07, 07:58 Drodzy Sąsiedzi! Obecnie prowadzone są prace przygotowawcze mające na celu podłączenie Internetu przez firmę RAMNET. Koszt podłączenia – 100zł brutto Abonament za łącze (cir – oznacza minimalną gwarantowaną prędkość): - do 1024kbps (cir 128kbps) – 48,80zł - do 2048kbps (cir 256kbps) – 73,20zł - do 2048kbps (cir 512kbps) – 120,78zł W piątek (9 luty) pomiędzy 20:30 i 20:45 koło wózkowni bloku A – 1 będę czekał na osoby zainteresowane internetem, które były nieobecne na niedzielnym spotkaniu. Będę prosił Państwa o podanie danych kontaktowych na potrzeby firmy. Zapraszam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roa Re: Zebranie 27.01.2007 IP: *.stuffnet.sk 08.02.07, 15:42 Podstawą jest Ustawa Prawo Ochrony Środowiska, która precyzuje inwestycje mogące znacząco oddziaływać na środowisko. DO takich inwestycji zalicza się nadajniki radiowe. Jeżeli moc nadajnika nie przekroczy 100mW/m2 to robią tylko zgłoszenie jeżeli przekroczy to: DŚ,DL i PnB. Przy odległości tak dużej do ich stacji bazowej moc będzie większa od 100mW/m2. Każdy miernik pola to wykaże. Nie ma znaczenia czy to GSM czy łącze dzierżawione. Całość opiera się na transmisji radiolinii. Wszystko powyższe traci sens jeśli podłączą WAS w technologii Wimax, która na dzień dzisiejszy nie jest jeszcze gotowa - trwają prace implementacyjne. Pozdrawiam roa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJS Re: Zebranie 27.01.2007 IP: *.jjs.pl 02.03.07, 23:39 witam przy 15 osobach chetnych instalacja za 1 zł reszta w ceniku www.jjs.pl/internet/cennik.htm pozdrawiam JJS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ksiega wieczysta IP: *.chello.pl 25.01.07, 21:24 To tak naprawdę kiedy składa sie wniosek o odrębną własność. Moge taki wniosek złożyć nawet jak nieodebrałam jeszcze kluczy do mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: ksiega wieczysta IP: 193.24.14.* 26.01.07, 08:53 Pytanie zasadnicze. Czy składać wniosek o odrębną własność? Ile osób już to zrobiło? Ile nie? Czy status gruntu, na którym stoi budynek zmieniamy z wieczystego użytkowania gruntu na własność gruntu, czy nie? Różnica zasadnicza, a ponadto wymaga jednomyślności wszystkich mieszkańców (dzierżawców ułamkowej części gruntu). Jak słyszałem pojedynczo, nikt nie przekształci wieczystego użytkowania gruntu (dzierżawy gruntu) we własność gruntu. Wymagany jest jeden wniosek wszystkich użytkowników wieczystych gruntu, złożony do Urzędu Gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone dzierżawa wieczysta 26.01.07, 09:19 Nie ma możliwości przekształcenia notarialnego prawa własności dzierżawy wiczystej we własność gruntu z wniosku lokatorów. Ustawa, która niedawno weszła w życie-daje prawo do takich zmian tylko na wniosek dzierżawcy; tu SAMa. To SAM może wnieść wniosek do Urz Miasta Marki o przekształcenie, czyli wykup. Na dzień dzisiejszy wprowadzono preferencje i dobrze byłoby grunt wykupić od miasta na takich warunkach jakie są w ustawie. Teraz miasto otrzymuje opłatę za wieczystą dzierżawę w wysokości 1% aktualnej wartości gruntu. Podatki od nieruchomości są ustalane na początku każdego roku, niedługo wszyscy właściciele nieruchomości je otrzymają i będą musieli je opłacać do dnia 15marca każdego roku. Ja także jestem za wykupem a nie wieczystą dzierżawą, ale moje poglądy to nie mają znaczenia dla innych podmiotów gospodarczych. Po prostu obawiam się, że ustawa z preferencjami dla budownictwa mieszk zostanie cofnięta oraz dlatego,że wartość gruntu bardzo rośnie i opłata coroczna nie zawiera preferencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: dzierżawa wieczysta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 09:36 Szanowni Państwo poszukuję do wynajęcia od " zaraz" , mieszkania w Markach bardzo chętnie w nowych blokach A1,LUB A2, na okres do lipca 2007, mieszkanie bez mebli , sprzętu agd,rtv, 2 pokojowe,kontakt marcin.c590@wp.pl, tel 0508-275-653, lub 0501-136-790 PILNE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: dzierżawa wieczysta 26.01.07, 09:38 www.krn.pl/krajowy-rynek-nieruchomosci-artykuly/Uzytkownicy-wieczysci-laczcie-sie-i-broncie-sie-czI-2_0_221.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: dzierżawa wieczysta IP: 193.24.14.* 26.01.07, 09:43 diodone, czy prawdą jest, że jeśli część osób uzyska odrębną własność, a pozostali pozostaną przy ograniczonym prawie rzeczowym - spółdzielczym własnościowym prawie do lokalu na użytkowaniu wieczystym gruntu, to Ci, którzy uzyskali odrębną własność muszą czekać na pozostałych, aby po pierwsze uzyskali odrębną własność, a następnie dołączyli się do wniosku o przekształcenie dzierżawy we własność gruntu? Czy wniosek do Urzedu Gminy muszą złożyć jednocześnie wszyscy użytkownicy wieczyści (dzierżawcy) danej działki? W chwili obecnej jedynym użytkownikiem wieczystym jest SAM, ale gdy zacznie się proces wyodrębniania własności, będzie nas wielu, czy będziemy jednomyślni? Po za tym podzielam twoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: dzierżawa wieczysta 26.01.07, 10:03 My, lokatorzy nie mamy prawa wystąpić o wykup działki użytkowanej wieczyście. Nie widzę tu związku z jednomyślnością-to nie jest wspólnota, którą tworzą właściciele mieszkań kupionych u developera. Należymy do spóldzielni a ona rządzi sie ustawami adekwatnymi dla spółdzielni mieszkaniowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: dzierżawa wieczysta IP: 193.24.14.* 26.01.07, 10:23 Diodone zgadzam się, że lokatorzy nie mogą występować, ale właściciele odrębnej własności mogą. Przeczytaj art. Błeszczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: dzierżawa wieczysta 26.01.07, 11:01 A skąd my mozemy wiedzić co zrobia sąsiedzi-przecież nawet na jednym piętrze się nigdy nie widzieliśmy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: dzierżawa wieczysta IP: 193.24.14.* 26.01.07, 10:19 Z artykułu Tomasza Błeszczyńskiego:"Użytkowanie wieczyste, czy własność" strona z linku. Z żądaniem przekształcenia prawa użytkowania wieczystego we własność można wystąpić do dnia 31 grudnia 20012r. Dlatego pytam, czy do tej daty wszyscy lokatorzy wystąpią o odrębną własność i ją uzyskają, wydaje się to wątpliwe? Czy też spowodujemy,że wcześniej SAM-81 wystąpi o własność gruntu i ustanowienie odrębnej własności odbędzie się już na własności gruntu? Bardzo dziękuję za link Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: dzierżawa wieczysta - księgi wieczyste IP: 193.24.14.* 26.01.07, 11:35 Ad wcześniejszy wpis o Ksiegach Wieczystych - Księgę Wieczystą (w tym ustanowienie hipoteki, dział IV księgi wieczystej) można założyć zarówno dla ograniczonego prawa rzeczowego - spółdzielczo-własnościowego prawa do lokalu, jak i odrębnej własności rozumianej jako: własność mieszkania i dzierżawy(wieczystego użytkowania ułamkowej części gruntu). Myślę jednak,że każdemu z nas powinno zależeć jednak na odrębnej własności rozumianej jako: własność lokalu i własności ułamkowej części gruntu. W tym ostatnim, chyba się zgodzimy. Pozdrawiam Panią i jeszcze raz dziękuję za link. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: ksiega wieczysta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 11:45 jaka jes roznica miedzy spldzielczym wlasnsciowym prawem a wyodrebniona wlasnoscia, co sie z tym wiaze, jakie sa koszty, prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ksiega wieczysta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 12:00 prawo-nieruchomosci.krn.pl/index-3_2_7_136.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Kwitnące osiedle w Markach SAM -81 IP: 193.24.14.* 01.02.07, 13:11 Czy widzieliście sprawozdanie Rady Osiedla Bluszczańska 74 na ich stronie www.bluszczanska.waw.pl. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
diodone osiedle w Markach SAM -81 01.02.07, 13:29 Mogę tylko pogratulować grupie społeczników, którzy zintegrowali swoje osiedle , zarazili pasją innych ,poświęcają swój prywatny czas, adminują stronę internetową i JESZCZE MAJĄ EFEKTY. Ale podziękowań od tych, którzy zapewne korzystają z ich zaangażowania nie zauważyłam. Z prawdziwą przykrością tego nie znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
lunaty0 Zdięcia B1 10.02.07, 14:00 Dzień dobry. Bardzo proszę udostępnienie nowych zdjęć B1. Spółdzielnia nie kwapi się z ukualnieniem strony. Ostatnia modernizacja została wykonana połowicznie bez akyualnych zdjęć.Ta osoba co się opiekuję stroną internetową SAM-81 chyba nie zdaje sobie sprawy że negatywnie wpływa na reklamę oferty wyżej wymienionej firmy. Dziękuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Zdięcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 07:16 W B1 wczoraj obrywano folie z okien, blok jest cały biały. W środku pracują ludzie mimo mrozu. Odgrodzona jest część placu budowy bramą ,która stoi przy narożniku B1 a C. W związku z tym blok A2 jest wokoło już dostępny i jest dużo miejsca do parkowania. Wszystko jest oświetlone ,stróżówka znajduje się na rogu budynku B1 przy bramie wjazdowej na plac budowy i od strony bram garażowych. Wydawane są piloty do garaży, klucze do skrzynek, kartki z kodami domofonowymi. W B2 do pobudowania całego 5 piętra brakuje tylko skrawka od strony domków. Stoi już gzyms nad piątym piętrem przy 1 pionie mieszkań-od strony C. Budynek C wyszedł z ziemi w 2/3 swojej powierzchni i ma jakby fundament pod parter z wystającymi drutami. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: Zdięcia 19.02.07, 09:36 Do zainteresowanych budynkiem B1 i B2. Od goscia ze strozowki wiem ze w tygodniu mozna wejsc na teren budowy za zgoda kierownika i obejrzec swoje mieszkanie. W B-2 sa juz czesciowo wstawione okna. Liczylam na odbior we wrzesniu ale patrzac na postepy prac moga sie uporac nawet do lipca. Poczulam sie lepiej kiedy zobaczylam postepy prac ale perspektywa doplaty mnie przeraza. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
agnus284 Blok C 13.02.07, 11:53 W blokach C poszła już 1 (po udziale własnym ) transza. Możecie mi doradzić czy można i w jaki sposób sprawdzić jak są gospodarowane pieniądze za transze? CHodzi mi o to np: czy zostały zakupione materiały budowlane, żeby później spółdzielnia nie wymigiwała się podwyżką np za droższe materiały. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Wynajmę garaż mieszkańcowi 13.02.07, 12:46 Wynajmę mieszkańcowi NASZEGO OSIEDLA miejsce garażowe na okres półtora roku. Kontakt emailem: diodone@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mariaela1952 Re: Blok C 19.02.07, 00:54 TEZ CHCIALABYM COS NA TEN TEMAT SIE DOWIEDZIEC Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: Blok C 19.02.07, 09:38 Coś tam działają, ściany parteru częściowo są już wykonane. Odpowiedz Link Zgłoś
agnus284 Re: Blok C 28.02.07, 16:08 Dla zainteresowanych blokiem C. Dzisiaj robotnicy krzątali się z deskami po garażu, czyli zaczynają już budować 1 piętro od strony bloków A. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Koniec prac nad nowelizacją -projekt 19.02.07, 10:29 SEJM Warszawa, dnia 14 lutego 2007 r. RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ V kadencja Komisja Infrastruktury Podkomisja nadzwyczajna do rozpatrzenia rz±dowego i poselskich projektów ustaw o zmianie ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych (druki nr 339, 766, 767 i 768) * * * INF-0151- 25 –07 Sprawozdanie podkomisji nadzwyczajnej o rz±dowym i poselskich projektach ustaw o zmianie ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych oraz o zmianie niektórych innych ustaw /druki nr 339, 766, 767 i 768/. W rezultacie obrad w dniach 8 i 21 marca, 26 kwietnia, 10, 12, 22 i 24 maja, 24 sierpnia, 19 i 20 wrze¶nia, 10, 11, 24 i 25 paĽdziernika, 15 listopada, 7, 8, i 14 grudnia 2006 roku, 9, 10, 18, 25, i 31 stycznia oraz 13 i 14 lutego 2007 roku podkomisja przedstawia tekst projektu ustawy. Przewodnicz±cy Podkomisji /-/Grzegorz Tobiszowski USTAWA z dnia …………………. 2007 r. ustawa o zmianie ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych oraz o zmianie niektórych innych ustaw[1]) Art. 1. W ustawie z dnia 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych (Dz. U. z 2003 r. Nr 119, poz. 1116, z póĽn. zm.[2])) wprowadza się następuj±ce zmiany: 1) w art. 1 w ust. 2 uchyla się pkt 11; 2) w art. 3: a) ust. 3 i 4 otrzymuj± brzmienie: ,,3. Członkiem spółdzielni może być osoba prawna, jednakże takiej osobie nie przysługuje spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu mieszkalnego. 4. Wysoko¶ć wpisowego nie może przekraczać wysoko¶ci 1/4 minimalnego wynagrodzenia za pracę, o którym mowa w ustawie z dnia 10 paĽdziernika 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz.U. Nr 200, poz. 1679, z 2004 r. Nr 240, poz. 2407 oraz z 2005 r. Nr 157, poz. 1314).”, b) dodaje się ust. 5 w brzmieniu: ,,5. Jeżeli prawo odrębnej własno¶ci lokalu albo spółdzielcze własno¶ciowe prawo do lokalu należy do kilku osób, członkiem spółdzielni jest tylko jedna z nich, chyba że przysługuje ono wspólnie małżonkom. W wypadku zgłoszenia się kilku uprawnionych rozstrzyga s±d w postępowaniu nieprocesowym. Po bezskutecznym upływie wyznaczonego przez spółdzielnię terminu wyst±pienia do s±du wyboru dokonuje spółdzielnia.”; 3) w art. 4: a) ust. 1-4 otrzymuj± brzmienie: „1. Członkowie spółdzielni, którym przysługuj± spółdzielcze prawa do lokali, s± obowi±zani uczestniczyć w pokrywaniu kosztów zwi±zanych z eksploatacj± i utrzymaniem nieruchomo¶ci w czę¶ciach przypadaj±cych na ich lokale, eksploatacj± i utrzymaniem nieruchomo¶ci stanowi±cych mienie spółdzielni przez uiszczanie opłat zgodnie z postanowieniami statutu. 11. Osoby niebęd±ce członkami spółdzielni, którym przysługuj± spółdzielcze własno¶ciowe prawa do lokali, s± obowi±zane uczestniczyć w pokrywaniu kosztów zwi±zanych z eksploatacj± i utrzymaniem nieruchomo¶ci w czę¶ciach przypadaj±cych na ich lokale, eksploatacj± i utrzymaniem nieruchomo¶ci stanowi±cych mienie spółdzielni przez uiszczanie opłat na takich samych zasadach, jak członkowie spółdzielni, z zastrzeżeniem art. 5. 2. Członkowie spółdzielni będ±cy wła¶cicielami lokali s± obowi±zani uczestniczyć w pokrywaniu kosztów zwi±zanych z eksploatacj± i utrzymaniem ich lokali, eksploatacj± i utrzymaniem nieruchomo¶ci wspólnych, eksploatacj± i utrzymaniem nieruchomo¶ci stanowi±cych mienie spółdzielni przez uiszczanie opłat zgodnie z postanowieniami statutu. 3. Członkowie spółdzielni, którzy oczekuj± na ustanowienie na ich rzecz spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu mieszkalnego albo prawa odrębnej własno¶ci lokalu, s± obowi±zani uczestniczyć w pokrywaniu kosztów budowy lokali przez wnoszenie wkładów mieszkaniowych lub budowlanych. Od chwili postawienia im lokali do dyspozycji uiszczaj± oni opłaty okre¶lone w ust. 1 albo 2. 4. Wła¶ciciele lokali niebęd±cy członkami spółdzielni s± obowi±zani uczestniczyć w pokrywaniu kosztów zwi±zanych z eksploatacj± i utrzymaniem ich lokali, eksploatacj± i utrzymaniem nieruchomo¶ci wspólnych. S± oni również obowi±zani uczestniczyć w wydatkach zwi±zanych z eksploatacj± i utrzymaniem nieruchomo¶ci stanowi±cych mienie spółdzielni, które s± przeznaczone do wspólnego korzystania przez osoby zamieszkuj±ce w okre¶lonych budynkach lub osiedlu.”, b) po ust. 4 dodaje się ust. 41 w brzmieniu: „41. Zarz±d spółdzielni prowadzi odrębnie dla każdego budynku ewidencję i rozliczenie kosztów, o których mowa w ust. 1-2 i 4 oraz w art. 6 ust. 3.”, c) ust. 5 i 6 otrzymuj± brzmienie: „5. Członkowie spółdzielni uczestnicz± w kosztach zwi±zanych z działalno¶ci± społeczn±, o¶wiatow± i kulturaln± prowadzon± przez spółdzielnię, jeżeli uchwała walnego zgromadzenia tak stanowi. Wła¶ciciele lokali niebęd±cy członkami oraz osoby niebęd±ce członkami spółdzielni, którym przysługuj± spółdzielcze własno¶ciowe prawa do lokali, mog± odpłatnie korzystać z takiej działalno¶ci na podstawie umów zawieranych ze spółdzielni±. 6. Za opłaty, o których mowa w ust. 1-2 i 4, odpowiadaj± solidarnie z członkami spółdzielni, wła¶cicielami lokali niebęd±cymi członkami spółdzielni lub osobami niebęd±cymi członkami spółdzielni, którym przysługuj± spółdzielcze własno¶ciowe prawa do lokali, osoby pełnoletnie stale z nimi zamieszkuj±ce w lokalu, z wyj±tkiem pełnoletnich zstępnych pozostaj±cych na ich utrzymaniu, a także osoby faktycznie korzystaj±ce z lokalu.”, d) ust. 62 i 63 otrzymuj± brzmienie: „62. Opłaty, o których mowa w ust. 1-2 i 4, wnosi się co miesi±c z góry do 10 dnia miesi±ca. Statut spółdzielni może okre¶lić inny termin wnoszenia opłat, nie wcze¶niejszy jednak niż ustawowy. 63. Opłaty, o których mowa w ust. 1-2 i 4, przeznacza się wył±cznie na cele okre¶lone w tych przepisach.”, e) po ust. 63 dodaje się ust. 64 w brzmieniu: „64. Spółdzielnia jest obowi±zana, na ż±danie członka spółdzielni, wła¶ciciela lokalu niebęd±cego członkiem spółdzielni lub osoby niebęd±cej członkiem spółdzielni, której przysługuje spółdzielcze własno¶ciowe prawo do lokalu, przedstawić kalkulację wysoko¶ci opłat.”, f) ust. 7 i 8 otrzymuj± brzmienie: „7. O zmianie wysoko¶ci opłat spółdzielnia jest obowi±zana zawiadomić osoby, o których mowa w ust. 1-2 i 4, co najmniej 3 miesi±ce przed upływem terminu do wnoszenia opłat, ale nie póĽniej niż ostatniego dnia miesi±ca poprzedzaj±cego ten termin. Zmiana wysoko¶ci opłat wymaga uzasadnienia na pi¶mie. 8. Członkowie spółdzielni, wła¶ciciele niebęd±cymi członkami spółdzielni oraz osoby, którym przysługuj± spółdzielcze własno¶ciowe prawa do lokali, mog± kwestionować zasadno¶ć zmiany wysoko¶ci opłat bezpo¶rednio na drodze s±dowej. Wyst±pienie na drogę s±dow± nie zwalnia z obowi±zku wnoszenia opłat w zmienionej wysoko¶ci. Ciężar udowodnienia zasadno¶ci zmiany wysoko¶ci opłat spoczywa na spółdzielni.”; 4) w art. 6: a) ust. 1 otrzymuje brzmienie: ,,1. Różnica między kosztami eksploatacji i utrzymania danego budynku, zarz±dzanego przez spółdzielnię na podstawie art. 1 ust. 3, a przychodami, o których mowa w art. 4 ust. 1-2 i 4, zwiększa odpowiednio koszty lub przychody eksploatacji i utrzymania danego budynku w roku następnym.”, b) ust. 3 otrzymuje brzmienie: ,,3. Spółdzielnia tworzy fundusz na remonty zas Odpowiedz Link Zgłoś
diodone cd -projekt 19.02.07, 10:35 ciąg dalszy na stronie sejmu... Ma wejść w życie 31maja 2007 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Zdjęcia IP: *.fastres.net 21.02.07, 17:40 Są nowe fotki na stronie SAM-81. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Zdjęcia 21.02.07, 19:39 W B1 i B2 są 2 klatki? Myślałam,że to jest podobny projekt do naszych budynków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania KOLĘDA IP: 165.72.200.* 22.02.07, 09:14 cześć, KOLĘDA W BLOKACH A-1 i A-2 odbędzie się 23.02.2007r. (w piatek) od godziny 16,00 , ale najpierw jest jeden blok przy Piłsudskiego chyba 121, a potem nasze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Zdjęcia IP: 165.72.200.* 22.02.07, 10:33 KOLĘDA w blokach A-1 i A-2 - 23.02.2007r. (piątek) od godz.16,00 (najpierw jakiś blok przy Piłsudskiego Odpowiedz Link Zgłoś
stecp dopłaty CD-pomocy 24.02.07, 11:13 Czy ma ktoś wiedzę ile będą nas kosztowały dopłaty przy ostatecznym rozliczeniu kosztów z sam 81, podpisałem umowę na zakup mieszkania w budynku C o pow 53m2 lecz teraz się zastanawiam czy nie wycofać udziałów ponieważ ta dopłata mnie przerasta bo z tego co słyszałem to kwoty ok 50-60 tyś zł. a może ktoś mawiedzę czy ta nowa ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych która ma wejść chyba w kwietniu da nam jakieś korzyści przy ostatecznym rozliczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: dopłaty CD-pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.07, 18:09 21 lutego 2007 r. Prawa i obowiązki członków spółdzielni mieszkaniowej Działania, jakie podejmuje spółdzielnia mieszkaniowa, są działaniami skierowanymi na rzecz wspólnego dobra jej członków. Nad spółdzielnią czuwają odpowiednie organy, które podejmują decyzje w ważnych dla niej sprawach. By spółdzielnia mogła efektywnie funkcjonować, powinni współpracować dla jej dobra wszyscy jej członkowie. Członkom spółdzielni przysługują pewne prawa, dzięki którym mogą oni wpływać na politykę organów zarządzających spółdzielnią. Członkowie mają też określone obowiązki wobec spółdzielni. Rejestr szczegółowych uprawnień i obowiązków można znaleźć w statucie spółdzielni. Obok statutu istnieją przepisy prawne, zawarte w ustawie o spółdzielniach mieszkaniowych i w Prawie spółdzielczym, obowiązujące bezwzględnie członków spółdzielni. PRAWA CZŁONKA SPÓŁDZIELNI Zgodnie z Prawem spółdzielczym, członkowi spółdzielni przysługują następujące prawa: * uczestniczenia w walnym zgromadzeniu lub zebraniu grupy członkowskiej; W posiedzeniach tego organu członek spółdzielni może brać udział jedynie osobiście, chyba że inne uregulowania zawarte są w statucie lub członek jest osobą prawną, która działa przez swojego pełnomocnika. W spółdzielniach mieszkaniowych każdemu członkowi przysługuje jeden głos, niezależnie od ilości posiadanych udziałów. * wybierania i bycia wybieranym do organów spółdzielni; * zwołania walnego zgromadzenia; Zasadniczo walne zgromadzenie zwoływane jest przez zarząd spółdzielni. Zarząd jest jednak zobowiązany zwołać walne zgromadzenie na wniosek przynajmniej 1/10 (nie mniej niż trzech) członków. * żądania rozpatrzenia przez właściwe organy spółdzielni wniosków dotyczących jej działalności; * odwołania się w postępowaniu wewnątrzspółdzielczym; Dotyczy to odwołania się w sprawach między członkiem a spółdzielnią od uchwały konkretnego organu. Zasady i tryb postępowania oraz organ, do którego członek może się odwołać, określa statut spółdzielni. * zaskarżenia do sądu uchwał walnego zgromadzenia; Każdemu członkowi, niezależnie od tego czy brał udział w zgromadzeniu, które wydało uchwałę, czy nie, służy prawo zaskarżenia jej do sądu, to jest wniesienia powództwa (w ciągu sześciu tygodni od dnia odbycia walnego zgromadzenia) o uchylenie uchwały. Zgodnie z art. 42 ww. ustawy, można zaskarżyć do sądu taką uchwałę, która jest sprzeczna z postanowieniami statutu, godzi w interesy spółdzielni albo ma na celu pokrzywdzenie jej członka. * wniesienia skargi na działalność zarządu do rady nadzorczej; * udziału w nadwyżce bilansowej; * otrzymania odpisu statutu i regulaminów, zaznajamiania się z uchwałami organów spółdzielni, protokołami obrad organów spółdzielni, rocznymi sprawozdaniami finansowymi, umowami zawieranymi przez spółdzielnię z osobami trzecimi. Spółdzielnia może odmówić członkowi wglądu do umów zawieranych z osobami trzecimi, jeśli naruszałoby to prawa tych osób lub jeżeli istnieje uzasadniona obawa, że członek wykorzysta pozyskane informacje w celach sprzecznych z interesem spółdzielni i przez to wyrządzi jej znaczną szkodę. Odmowa powinna być wyrażona na piśmie. Członek, któremu odmówiono wglądu do umów, może złożyć wniosek do sądu rejestrowego o zobowiązanie spółdzielni do udostępnienia tych umów. Wniosek należy złożyć w terminie siedmiu dni od dnia doręczenia członkowi pisemnej odmowy. Do innych uprawnień członka spółdzielni należą: 1) Prawo do korzystania ze wszystkich świadczeń określonych w statucie spółdzielni (np. świadczeń z zakresu prowadzonej przez spółdzielnię działalności oświatowo-kulturalnej). 2) Prawo wystąpienia ze spółdzielni, przez złożenie wypowiedzenia członkostwa. Wypowiedzenie powinno być dokonane w formie pisemnej. Termin i okres wypowiedzenia określa statut. Za datę wystąpienia uważa się następny dzień po upływie okresu wypowiedzenia. 3) Prawo wskazania w deklaracji członkowskiej lub w odrębnym pisemnym oświadczeniu osoby, której spółdzielnia obowiązana jest po śmierci członka wypłacić udziały. Prawo spółdzielcze stanowi, że: * członka zmarłego skreśla się z rejestru członków spółdzielni ze skutkiem od dnia, w którym nastąpiła śmierć, * jeżeli zmarły pozostawił więcej niż jednego spadkobiercę, spadkobiercy powinni w celu wykonywania przechodzących na nich praw majątkowych zmarłego ustanowić wspólnego pełnomocnika lub wskazać zarządcę ustanowionego przez sąd przy odpowiednim zastosowaniu przepisów Kodeksu cywilnego o zarządzie rzeczą wspólną. 4) Prawo swobodnego rozporządzania swoimi roszczeniami do spółdzielni o wypłatę udziałów oraz o zwrot wkładów lub o wypłatę ich równowartości ze skutecznością od dnia, w którym stały się wymagalne, czyli w terminie, który przewiduje statut. 5) Prawo przeglądania rejestru członków. Rejestr członków prowadzony jest przez zarząd spółdzielni. Zawiera on: * imiona i nazwiska oraz miejsce zamieszkania członków spółdzielni (nazwę i siedzibę - w przypadku osób prawnych), * wysokość zadeklarowanych i wniesionych udziałów, * wysokość wniesionych wkładów, ich rodzaj, jeżeli są to wkłady niepieniężne, * datę przyjęcia w poczet członków, * datę wypowiedzenia członkostwa i jego ustania oraz * inne dane przewidziane w statucie. Prawo przeglądania rejestru członków przysługuje także małżonkowi członka spółdzielni oraz jego wierzycielowi. Członek spółdzielni może zainicjować kontrolę spółdzielni mieszkaniowej. Jest to tzw. lustracja, której raz na trzy lata obowiązana jest poddać się każda spółdzielnia. W spółdzielni mieszkaniowej, w czasie budowania przez nią budynków mieszkalnych i rozliczania kosztów budowy, lustrację przeprowadza się corocznie. Organem inicjującym lustrację jest ustawowo rada nadzorcza. Lustracja może być jednak przeprowadzona również na mocy uchwały walnego zgromadzenia, a także na wniosek co najmniej 1/5 członków spółdzielni. Ponadto, każdy członek spółdzielni może wystąpić z żądaniem udostępnienia mu protokołu lustracyjnego, który zawiera wnioski lustratora co do legalności, gospodarności i rzetelności działań podejmowanych przez spółdzielnię. OBOWIĄZKI CZŁONKA SPÓŁDZIELNI Członek spółdzielni obowiązany jest do wniesienia: * wpisowego, * zadeklarowanych udziałów oraz * wkładu mieszkaniowego lub budowlanego. Wpisowe Statut spółdzielni określa wysokość i terminy wniesienia wpisowego, przy czym wysokość ta w spółdzielniach mieszkaniowych nie może przekraczać wysokości najniższego wynagrodzenia ogłaszanego przez ministra pracy. Minimalne wynagrodzenie od stycznia 2007 r. wynosi 936 zł (Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1227). Udziały Każdy członek ma obowiązek określić w deklaracji członkowskiej ilość udziałów, przy czym zasadniczo obowiązany jest zadeklarować jeden udział (chyba że statut przewiduje większą ilość). Udział to wkład finansowy członka w majątek spółdzielni. Majątek ten jest prywatną własnością członków. Wysokość udziałów oraz terminy ich wnoszenia określone są w statucie spółdzielni. Jeżeli członek nie wniesie udziału lub wniesie go w niepełnej wysokości, spółdzielnia może zwrócić się do sądu z żądaniem uzupełnienia przez tego członka wpłaty na udział. Członek spółdzielni uczestniczy w pokrywaniu strat spółdzielni do wysokości zadeklarowanych udziałów. Terminy zwrotu udziałów określa statut, przy czym członek nie może żądać zwrotu swoich udziałów przed ustaniem członkostwa (nie dotyczy to jednak wpłat przekraczających ilość udziałów, których zadeklarowania wymaga statut obowiązujący w chwili żądania zwrotu). Zwrot tych wpłat nie może nastąpić przed zatwierdzeniem sprawozdania finansowego za rok, w którym członek wystąpił z żądaniem oraz w wypadku, gdy jego udziały zostały przeznaczone na pokrycie strat spółdzielni. W razie otwarcia likwidacji w ciągu sześciu miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: dopłaty CD-pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.07, 18:42 Wpisowe Statut spółdzielni określa wysokość i terminy wniesienia wpisowego, przy czym wysokość ta w spółdzielniach mieszkaniowych nie może przekraczać wysokości najniższego wynagrodzenia ogłaszanego przez ministra pracy. Minimalne wynagrodzenie od stycznia 2007 r. wynosi 936 zł (Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1227). Udziały Każdy członek ma obowiązek określić w deklaracji członkowskiej ilość udziałów, przy czym zasadniczo obowiązany jest zadeklarować jeden udział (chyba że statut przewiduje większą ilość). Udział to wkład finansowy członka w majątek spółdzielni. Majątek ten jest prywatną własnością członków. Wysokość udziałów oraz terminy ich wnoszenia określone są w statucie spółdzielni. Jeżeli członek nie wniesie udziału lub wniesie go w niepełnej wysokości, spółdzielnia może zwrócić się do sądu z żądaniem uzupełnienia przez tego członka wpłaty na udział. Członek spółdzielni uczestniczy w pokrywaniu strat spółdzielni do wysokości zadeklarowanych udziałów. Terminy zwrotu udziałów określa statut, przy czym członek nie może żądać zwrotu swoich udziałów przed ustaniem członkostwa (nie dotyczy to jednak wpłat przekraczających ilość udziałów, których zadeklarowania wymaga statut obowiązujący w chwili żądania zwrotu). Zwrot tych wpłat nie może nastąpić przed zatwierdzeniem sprawozdania finansowego za rok, w którym członek wystąpił z żądaniem oraz w wypadku, gdy jego udziały zostały przeznaczone na pokrycie strat spółdzielni. W razie otwarcia likwidacji w ciągu sześciu miesięcy lub wszczęcia postępowania upadłościowego w ciągu roku od dnia, w którym członek przestał należeć do spółdzielni, obowiązany jest on wobec spółdzielni do uczestniczenia w pokrywaniu jej strat tak, jak gdyby był nadal jej członkiem. Wkład mieszkaniowy lub budowlany W spółdzielniach mieszkaniowych istnieje obowiązek wniesienia wkładów mieszkaniowych lub budowlanych, jeżeli osoba stara się o uzyskanie spółdzielczego prawa do lokalu. Z obowiązku uiszczenia wkładu zwolnieni są: * ci, którzy nabyli od właściciela spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu na wolnym rynku, * małżonek, dzieci lub inni bliscy byłego członka spółdzielni, którym służy roszczenie o przyjęcie do spółdzielni i ustanowienie spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu mieszkalnego (pod warunkiem, że były członek spółdzielni wpłacił wymagany wkład mieszkaniowy i po ustaniu jego członkostwa nie został on zwrócony). Wysokość wkładów, terminy ich wnoszenia, zasady zwrotu w wypadku likwidacji spółdzielni, wystąpienia członka lub ustania członkostwa z innej przyczyny, określa statut spółdzielni. Koszty zarządzania nieruchomością Członkowie spółdzielni zobowiązani są do uczestniczenia w wydatkach związanych z zarządzaniem nieruchomością należącą do spółdzielni mieszkaniowej. Członkowie spółdzielni, którym przysługuje spółdzielcze prawo do lokalu, obowiązani są uczestniczyć w wydatkach związanych z eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości w częściach przypadających na ich lokale, eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości stanowiących mienie spółdzielni oraz w zobowiązaniach spółdzielni z innych tytułów. Osoby, które oczekują na ustanowienie na ich rzecz spółdzielczych praw do lokalu lub odrębnej własności lokalu, mają obowiązek uczestniczyć w kosztach budowy lokali przez wnoszenie wkładów mieszkaniowych lub budowlanych oraz w innych zobowiązaniach spółdzielni związanych z budową. Zgodnie z art. 6 ust. 3 ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych, spółdzielnia może utworzyć fundusz remontowy. Obowiązek świadczenia na ten fundusz dotyczy członków spółdzielni, właścicieli lokali niebędących członkami spółdzielni oraz osób niebędących członkami spółdzielni, którym przysługują spółdzielcze własnościowe prawa do lokali. Wraz z członkami spółdzielni oraz z właścicielami lokali, którzy nie są członkami spółdzielni, w kosztach zarządu nieruchomością partycypują: * stale zamieszkujące z nimi osoby pełnoletnie, * osoby faktycznie korzystające z lokalu, * osoby niebędące członkami spółdzielni, którym przysługuje spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu. Opłaty wnosi się co miesiąc z góry do 10 dnia każdego miesiąca, choć statut spółdzielni może ustalić inny, nie wcześniejszy jednak niż ustawowy, termin. Jeżeli wysokość ustalonej opłaty budzi wątpliwość, zobowiązany do wpłaty mieszkaniec może zażądać szczegółowego opisu opłaty. Spółdzielnia przedstawia wówczas kalkulację jej wysokości. Spółdzielnia może zadecydować o zmianie opłaty. W takiej sytuacji zobowiązana jest zawiadomić o tym fakcie wszystkich członków spółdzielni oraz właścicieli mieszkań osób, które nie są członkami spółdzielni, co najmniej 14 dni przed upływem terminu wnoszenia opłat i nie później niż ostatniego dnia miesiąca poprzedzającego ten termin. Zmiana wysokości opłat wymaga uzasadnienia na piśmie. Członek spółdzielni, który nie zgadza się na zmianę wysokości opłat za zarządzanie nieruchomością, w której zamieszkuje, może: * odwołać się od uchwały w postępowaniu wewnątrzspółdzielczym (organ, do którego należy wnieść odwołanie, jest określony w statucie) i * dochodzić bezzasadności uchwały na drodze sądowej (dopiero po wyczerpaniu procedury wewnątrzspółdzielczej). Wniesienie odwołania od uchwały spółdzielni następuje w terminie oznaczonym w statucie spółdzielni. Jeżeli opóźnienie nie przekracza sześciu miesięcy, a odwołujący usprawiedliwił je wyjątkowymi okolicznościami, organ odwoławczy powinien rozpatrzyć odwołanie wniesione nawet po upływie ww. terminu. O rozstrzygnięciu organu odwoławczego zainteresowany powinien być powiadomiony pisemnie w ciągu dwóch tygodni od daty podjęcia uchwały. Trzeba jednak pamiętać, że zarówno wystąpienie na drogę postępowania wewnątrzspółdzielczego, jak i sądowego, nie zwalnia z obowiązku wnoszenia opłat w zmienionej wysokości. Udostępnianie lokalu W myśl art. 6 (1) ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych, członek spółdzielni ma obowiązek udostępnić swój lokal mieszkalny w następujących sytuacjach: 1) w razie awarii wywołującej szkodę lub zagrażającej bezpośrednio powstaniem szkody; Udostępnienie lokalu może nastąpić tylko w celu usunięcia takiej szkody bądź zagrożenia i tylko na czas niezbędny do dokonania tej czynności. Jeżeli osoba korzystająca z lokalu jest nieobecna lub odmawia udostępnienia lokalu, spółdzielnia ma prawo wejść do lokalu w obecności funkcjonariusza Policji, a także przy udziale straży pożarnej, gdy jest to konieczne. Jeśli otwarcie lokalu nastąpiło pod nieobecność pełnoletniej osoby z niego korzystającej, spółdzielnia jest obowiązana zabezpieczyć lokal i znajdujące się w nim rzeczy. Z wykonanych czynności sporządza się protokół. 2) po wcześniejszym uzgodnieniu terminu, w celu: * dokonania okresowego przeglądu stanu wyposażenia technicznego lokalu, * ustalenia zakresu niezbędnych prac i ich wykonania, * doraźnego przeglądu stanu technicznego lokalu w szczególnie uzasadnionych przypadkach, * zastępczego wykonania przez spółdzielnię prac obciążających członka spółdzielni albo właściciela lokalu niebędącego członkiem spółdzielni; 3) gdy lokal lub budynek wymaga remontu obciążającego spółdzielnię, przebudowy lub przeprowadzenia modernizacji; Jeżeli spółdzielnia podejmuje prace remontowe, które nie mają charakteru krótkotrwałego i nie są związane z doraźnym usunięciem awarii, osoby korzystające z budynku lub lokalu zobowiązane są na żądanie i koszt spółdzielni w uzgodnionym terminie przenieść się do lokalu zamiennego. Przeniesienie może nastąpić tylko na ściśle oznaczony i podany do wiadomości zainteresowanych okres czasu wykonywania naprawy lub modernizacji, przy czym nie może on być dłuższy niż 12 miesięcy. W okresie używania lokalu zamiennego członek spółdzielni, właściciel lokalu niebędący członkiem spółdzielni lub osoba, której przysługuje spółdzielcze prawo do lokalu Odpowiedz Link Zgłoś
stecp Re: dopłaty CD-pomocy 24.02.07, 19:42 bardziej chodziło mi o to jak w rzeczywistości wyglądają dopłaty w sam 81 i z czego one wynikają, ponieważ przepisy mówią jedno a rzeczywistość jest inna Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: dopłaty CD-pomocy 25.02.07, 15:23 Mówią ze zdrozaly materialy budowlane i takie tam......... a najlepiej to po prostu poczytaj to forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły Re: dopłaty CD-pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 20:20 co tu powiedzieć tak prostym językiem. prawda jest taka ,że spółdzielnia daje "zaniżone " ceny wiedząc , że ona wzrośnie . rozmawiałem z prezesem i wiem ,że cena jaka jest podwana na początku jest "przynętą" wrzuconą do "rzeki". ustala sie ją na podstawie ostatniej ceny po końcowym rozliczeniu sprzedanych mieszkań (bądz częsciowym ) w danym okręgu np: wola, tarchomin itd ( to tylko przykłady okolic tam moze brakuje ich budowy ale chodzi o region). a jezeli w trakcie wzrośnie cena a wiedza od początku ze tak bo nawet nigdzie nie znjdziesz lub cięzko znaleźć cenę którą proponuje sam to jest nierealne i następnie podnoszą jeżeli chcesz wiedzieć ile moga podnieść to mogą podnieść do 30 % bez żadnych "konsekwencji" rad uchwał itp od tak sobie , oczywiście mając jakies poparcie w papierach często oszustwo ale ono jest .a jeżeli chca podnieść więcej niz 3% to muszą zrobić uchwałe , ale znam jedna kobietę która pracuje nie w sami ale jest w radzie i mi mówi ła jak to sie robi przygotowane jest to a potem bez zebrania po pokojach sie zbiera podpisy i po sprawie. taka jest prawda niestety obrzydliwa!!!!!. co do przekrętów odnosnie rozbicia ceny to juz to forum poruszało temat kilka razy ale jeszcze raz napisze , że oni nadwyzkę kasy (bo wiem zę legalnie nie mogą zarabiać) rozbijaja na koszty zarządu budową jeżeli nie moga rozprowadzic kasy przesuwaja termin oddania lokalu i za 6 miesięcy np biora kase za zarządzanie proste !!! banalne niestety ale prawdziwe w 100% tyle że kto to udowodni , moga twierdzic ze mrozy ze wiatry ze brak ludzi ze ludzie odraczaja terminy płatnosci i maja brak kasy ze na początku nie było chętnych i nie wpłacali kasy ja o tym rozmawiałem i to wiem wiem jak oszukuja społdzielnie od znajomej i takie tez mi dali odpowiedzi jak ona mi podpowiedziała ale to jest wszystko prawda i cięzko to udowodnic po w kazdej budowie ktos robił przesunięcie terminu wpłaty ( ja też) ze ludzie wyjechali za granice itd to prawda i co wtedy brak dowodów. ale ktos z bloku C jezeli chce wiedzieć realnie ile moze zap[łacić to proponuje smiało dodać 30% ceny i to może byc w przybliżeniu ta realna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły Re: dopłaty CD-pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 20:40 tam sie pomyliłem i nie wyjasniłem jeżeli przejżysz ustawy na jakiej podstawie oni robia wzrost do 30% (nie do trzech tylko trzydziestu) bez problemu to jest to zawarte w ustawie chyba z 2003 roku którą spóldzielnia "stworzyła" jezeli zechcesz to moge podac bliższe dane , ale ustawa jest dostępna w sam i mozna to zobaczyc bez problemu. tez pisałem szybko nie wyjasniając o jakich ludzi chodzi co wyjeżdzają za granicę - to sa pracownicy z budowy i nikt nie buduje i biorąć ich tłumaczenia i fakty to sie pokrywa a ze moga zrobic to szybciej to fakt nawet mozna sobie inaczej na na to spojrzec jeżeli nie dokończono budowy bloku numer 1 czy 2 a zaczyna sie juz 3 to dlaczego poprostu tu zacząć a potem w pierwszym skończyc i dwa teerminy sie oddalaja w 1 bo robia 3 i w trzecim po powrócili do 1 . proste jak robienie "babek " w piaskownicy tak nas oszukuja i to wszystko niby legalnie Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax male mieszkanie w budynku A 25.02.07, 21:27 Szukam malego (1, 2-pokojowego) mieszkania dla tesciowej w budynku A. Czy sa takie w budynkach A? Gdybyscie slyszeli o takim mieszkaniu do sprzedazy b. prosze o kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: male mieszkanie w budynku A 25.02.07, 23:45 Z ciekawości przejrzałam oferty sprzedaży-ciśnie mi się słowo głupawka mieszkaniowa i chyba się nie skończy (z powodu nowego podatku?) Wklejam linki,ale teściowej cen nie pokazuj :) www.budnet.pl/nieruchomosci.php?s=ogloszenie&id=101 www.kupsprzedaj.pl/nieruchomosci/mieszkania/dwu_pokojowe/showAdvert,421188,842,1.html www.techagra.com/shwdet_imm.php?off=3896&p=1 www.goldhaus.pl/oferta_1_15_7_9485x19xOMS.jsp;jsessionid=8780B01BBC0A5068E91882EA1E58D9AF Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Przypadkiem i to : 25.02.07, 23:56 www.zewt.com.pl/files/przetargi/1170839819/Marki%20ul.Malachowskiego.PDF Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: male mieszkanie w budynku A 26.02.07, 13:51 Szukam mieszkania do 40 m2 i do kwoty 250000 zl. 285.000 za niecale 42 m to przegiecie. Poza tym wolalabym kupic bezposrednio a nie przez Agencje. Chcielismy sprzedac mieszkanie tesciowej, kupic jej mniejsze w Markach a to co by zostalo mielibysmy na doplate do naszego mieszkania. Wyglada na to ze bedzie ciezko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: male mieszkanie w budynku A IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 14:10 W a1 nic takiego nie znajdziesz bo wszystkie mieszkania są 2 pokojowe ok. 50 m2, poza ostatnim piętrem gdzie są 4 po jakieś 70m2 (chyba). Plan mieszkań bud. a1 i a2 kiedyś był na stronie spółdzielni. Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: male mieszkanie w budynku A 26.02.07, 14:23 W A2 jest jeden pion jednopokojowych mieszkań czyli szt 7. Znam dwóch właścicieli z tych 7 - mieszkania nie są na sprzedaż. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: male mieszkanie 26.02.07, 14:30 Są 2 piony tych małych mieszkań i podobno je wszystkie przerabiano na dwupokojowe. Szukaj Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: male mieszkanie 26.02.07, 16:54 2? No proszę a ja żyłem w świadomości że jedno. Człowiek całe życie się uczy :o) Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 garaże 28.02.07, 12:26 Dzisiaj w spółdzielnii poinformowali mnie że nie ma juz do kupienia garaży zarówno w A1 jak i A2. Wszystko sprzedali. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc uzytkowanie IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 02.03.07, 10:24 Czy moze wiecie kiedy A1 i A2 zostanie oddane oficjalnie do uyztkowania. czy mozna juz zalatwiac wpis do kw dla banku, bo o akcie notarialnym i wlasnosci to mozna pewnie pomazyc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: step dopłaty CD-pomocy IP: *.escom.net.pl 02.03.07, 21:34 ja zrezygnowałem z mieszkania nie mogłem dostac kredytu na tą inwestycje teraz już tylko Polbank i Pko SA ich finansuje pozatym bałem sie dopłat Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: male mieszkanie w budynku A 26.02.07, 14:40 A jakie jest i gdzie to mieszkanie teściowej? Napisz pełne info na gazetowego. Odpowiedz Link Zgłoś
agnus284 Re: dopłaty CD-pomocy 28.02.07, 13:57 Najgorsze że jak nam czyli C walną dopłaty to już na rynku nie będzie mieszkań po 4 tys za metr a gdy my się decydoaliśmy na sam to jeszcze były np w Ząbkach. Ile będziemy mieć dopłaty to się przekonamy gdy zaczną sprzedawać budynki F czyli w okolicach czerwca. Jestem z m 57 a ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek czynsze IP: 62.111.218.* 14.03.07, 09:16 Czy znane są już czynsze w A ? i jak się kształtują w zależności od metrażu. PS. Jak tam budowa B Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: czynsze 14.03.07, 09:27 Nie płacimy jeszcze czynszu, bo nie ma nadal pozwolenia na użytkowanie. Jakieś przecieki co do stawek z SAM były, ale oficjalnie nie dostaliśmy jeszcze żadnej informacji. W B1 od strony A zrobiono wylewki na balkonach i w ostatnie dni robiono coś na dachu. rozmawiałem z jednym panem z budowy, który mówił, że wewnątrz układają terakoty i zostało praktycznie malowanie. Kedy macie planowane odbiory? W maju, czy coś się przesuwa? Dowiadywaliście się, jak będzie rozwiązana sprawa dojścia do Waszego budynku i kwestia ewentualnych miejsc postojowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: czynsze IP: 62.111.218.* 14.03.07, 09:42 odbiory mają być OD maja (???), ale nie jest to calkiem pewne. rozliczeń ostatecznych w A też nie dostaliście ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sknera dobrze tam,gdzie nas nie ma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.07, 21:11 www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=2800 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afper uzytkowanie IP: *.gprspla.plusgsm.pl 15.03.07, 07:52 Witam Wszystkich Serdecznie Bylam wczoraj w spoldzielni i otrzymalam informacje ze do maja beda budynki A oddane do uzytkowania w tym czasie rowniez ma byc zalatwiony prad- zobaczymy? Do tego czasu oczywiscie czynszow nie beda naliczac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) A1 i A2- uzytkowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 11:18 Nie ma takiej możliwości, bo zakład energetyczny budowę przyłącza ma ukończyć w sierpniu. Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Kablówka - dla zainteresowanych 16.03.07, 09:00 Istnieje już możliwość podłączania telewizji kablowej w naszych blokach. Dostawcą jest firma Telnap. Szczegóły oferty, telefon kontaktowy etc. na stronie www.telnap.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiedzi do wlascicieli psow w A1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 09:25 Szanowni Sasiedzi, wczoraj gdy wracalismy ze spaceru postanowilismy przejsc sie schodami... jakiez bylo nasze zdziwienie jak otworzlismy drzwi i zobaczylismy... wielka kaluze sikow i kupe na srodku korytarza... w imieniu wszystkich, ktorzy chce zyc w czystosci, apelujemy o zachowanie porzadku i rozwagi typowej dla doroslych ludzi! przeciez jak sami nie bedziemy dbac "o swoje", to kto o to zadba? POzdrawiamy i zyczymy milego dnia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARCIN Re: Kablówka - dla zainteresowanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 07:31 czy ktos wie co tam slychac w sprawie internetu Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Internet - dla zainteresowanych 21.03.07, 12:01 Witam Z internetem jest niestety opoznienie.Wyniklo to z koniecznosci (zyczenie SAM-u) zebrania obszernej dokumentacji technicznej (atesty,ocena oddzialywania na srodowisko, zgoda mieszkancow ostatniego pietra, sposob instalacji itp.). Dzis prawdopodobnie zdobede ostatni brakujacy podpis i jutro rano skladam to co brakowalo w spoldzielni.Nie umiem natomiast powiedziec jaka decyzje podejma oraz ile to im zajmie.Jesli decyzja bedzie pozytywna to w ciagu 2-3 tygodni bedziemy podlaczeni do internetu.Prosze wiec o cierpliwosc. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 garaż A2 23.03.07, 09:48 Witam wszystkich, Piszę na temat garażu w A2........... wiec wczoraj zdarzyła się przedziwna rzecz.... a wiec ktoś zaparkował sobie samochód w naszym garażu nie zajmując zadnego ze stanowisk po prostu samochod nocowal sobie na kawalku drogi w efekcie czego ktos rano pewnie nie mogl wyjechać. I teraz pytam Was mili moi..... o co w tym wszystkim chodzi????? Po co wydalismy tyle kasy....... przeciez moglismy tak samo zrobic. Ta sytuacja leciutko mnie zbulwersowala. A co robi ochroniarz ze nie widzi ze ktos otwiera sobie brame recznie.... Pozdrawiam, Dorota P.S. WYJAŚNIJCIE MI TĄ SYTUACJE BO MOŻE SIĘ MYLĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: garaż A2 IP: *.axelspringer.pl 23.03.07, 14:43 Witam Sorki za zamieszanie.Wiec po kolei-po pierwsze to nie recznie tylko pilotem.Po drugie to jednorazowa akcja-po prostu znajomi do mnie przyjechali i to mnie zastawili.Tyle. Licze na wyrozumialosc Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
diodone kontakty telefoniczne 24.03.07, 20:29 A ja nadal będę mówić swoje: trzeba się poznać i razem współpracować. Jeśli wszyscy właściciele mieszkań będą się znali i posiadali nawzajem alarmowe telefony to będzie szansa na bezbolesne przetrwanie nagłych sytuacji typu zalania. Także właściciele garaży powinni znać nawzajem swoje miejsca garażowe i telefony. W razie nagłych zdarzeń komunikować się czy też skorzystać po uzgodnieniu z czyjegoś wolnego miejsca. Anonimowość w dłuższej perspektywie przyniesie nam wszystkim konieczność samotnego borykania się z różnymi życiowymi niespodziankami. Wniskuję o podanie aktualnych swoich numerów telefonów, mieszkań, stanowisk garażowych naszym przedstawicielom budynków. Pozdrawiam sąsiadów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.d. oby ostatni raz !! IP: *.unused.derbynet.waw.pl 25.03.07, 14:36 zazwyczaj wyjatki(czy też przypadki) stanowia w późniejszym czasie tzw. "normalkę" . To co zrobiłeś i jak to usprawiedliwiasz jest po prostu żenujące. Przykro mi i przepraszam, że tak pisze , ale należy mieć odrobinę przyzwoitości i nie dopuszczac do podobnych przypadków w przyszlości. PS. swego czasu w budynku przy Małachowskiego 1 - pewien lokator na jednym miejscu (przy drodze przejazdowej) zgromadził 2 samochody !!! i też nie widzial w tym nic złego. Niestety spółdzielnia widziała to inaczej i pozostał...... WSTYD (w szerokim tego slowa znaczeniu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: oby ostatni raz !! IP: *.pg.com 25.03.07, 20:56 Kurde!, a co cie to obchodzi ze ktos sobie trzyma na swojim miejscu 2 samochody. Dopuki mi i komus innnemu to nie bedzie przeszkadzac toja niemam nic przeciwko. A jezeli masz jakis problem to napisz do "Jestem" albo "przyjacjulki" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: oby ostatni raz !! IP: 62.111.218.* 26.03.07, 08:47 no właśnie:"...albo mi albo komuś innemu" - to świadczy tylko o .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaba Re: oby ostatni raz !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 14:18 ok koniec tej bezsensownej wymiany zdan. mamy byc chyba "wspolnota" a nie drzec koty. mamy wystarczajaco duzo problemow z samem, a jeszcze sami sobie kladziemy klody pod nogi... jestem jak najbardziej za zapoznaniem (i wymiana telefonow potrzebnych w razie awarii). idzie wiosna, moze ktoregos pieknego wieczoru zorganizujemy jakis grill? bo troche czuje sie glupio jak mijam sie w drzwiach z "jakims sasiadem" a ten oczy w dol i mam mnie w nosie. nawet dzien dobry trzeba czasem wymuszac. zyczliwoscie nie trzeba chyba uczyc doroslych ludzi, czyz nie? nie musimy sie przeciez "kochac", ale tolerowac i szanowac... pozdrawiam i zycze milego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax B2 i B1 26.03.07, 20:56 Czolem Sąsiedzi! Bardzo prosilabym o info co sie dzieje teraz w B-2. Czy sa juz jakies sygnaly kiedy beda nastepowac odbiory w B-1? Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur internet 27.03.07, 09:27 Witam Sasiadow. mam pytanko: czy ktos juz z Was zakladal internet z Telnapu lub ze Sferii? jak wrazenia? wszytsko dziala jak nalezy? pozdrawiam K Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: B2 i B1 IP: 62.111.218.* 27.03.07, 10:12 odbiory w B1 będą od maja - jeżeli nic nie przewidzianego nie wyskoczy - takie ifo z SAM-a.Podstawowym warunkiem odbioru mieszkań w B1 jest wykonanie dojśc do klatek schodowych (między B1 a B2) z tym, że (i tu druga przeszkoda)- aby takie drogi powstały w B2 od strony B1 musi być wykonana elewacja zewnętrzna. raczej przygotowujmy się na czerwiec niż maj. W garażach wylewają posadzki i montują bramę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrarada inwestycje SAMa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 18:52 Proszę Cię, dla Twego dobra-do tego co usłyszysz w SAMie dodaj sześć miesięcy. A jeśli to będzie temat o pozwoleniu na użytkowanie-to ponownie dodaj ale jeszcze 12 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: inwestycje SAMa 28.03.07, 20:29 No coz cos juz wiem o terminowosci w Samie. Moje mieszkanie w B-2 mialo byc gotowe w listopadzie zeszlego roku :\ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B1 Zdjęcia+meldunek IP: *.aster.pl 29.03.07, 21:56 Na stronie SAM pojawiły się nowe zdjęcia budynków B i C. www.sam-81.pl/index.php?go=reportaz&bud=ko260307 Mam pytanie do mieszkanców budynku A, czy można się zameldować jak budynek nie ma pozwolenia na użytkowanie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ' Re: Zdjęcia+meldunek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 22:26 Nie nie można, nawet na stronie Urz Miasta jest taka odpowiedź. Wydaje mi się,że szansa jest z powodu nadania numeracji budynkom www.marki.pl/2007/01/30/480/ Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Zdjęcia+meldunek+komunikacja 30.03.07, 07:40 Witam Co do oddania budynkow A-1 i A-2 to we wtorek mielismy wizyte inspektoratu nadzoru budowlanego-rezultatu nie jestem pewien. Z innej beczki: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4025510.htmlPozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Zdjęcia+meldunek+komunikacja 30.03.07, 07:50 na niektórych balkonach czego na zdjęciach nie widać zamontowano barierki i zaczęto układać gres. Widzę, że gniazda elektryczne na klatakch wyciągnięte tak jak u nas były, czyli pewnie na czas urządzania mieszkań, prąd ciągnięty z klatki schodowej :)) Odpowiedz Link Zgłoś
diodone komunikacja 30.03.07, 16:01 Chyba to chciałeś wstawić ? :) miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4025510.html Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: komunikacja 31.03.07, 15:17 tak-to pozdrawiam mi sie wcisnelo nie tam gdzie trzeba :-) Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ' Re: inwestycje SAMa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 19:54 www.krn.pl/krajowy-rynek-nieruchomosci-wiadomosci/Nowe-zasady-podzialu-spoldzielni-2_841_1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaba Wielkanoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 13:46 Witam sąsiadów mam pytanie - toche odbiegające od zwyklej tematyki forum - czy ktos wie w jakich godzinach beda w kosciele swiecic jajka? bardzo prosze o informacje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Wielkanoc 05.04.07, 14:49 Od 9 do 13 i od 14 do 18. - u Izydora Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Wielkanoc 05.04.07, 16:20 A Izydor nie jest naszą parafią? Budynku JW jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Wielkanoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 13:40 a czy to wazne czyja? wazne zeby jajka poswiecili... pozdrawiam i zycze Wesołych Swiat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bacha Re: B2 i B1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 15:36 Byłam wczoraj na budowie. b2 zaczeli robićb wejścia do klatek, w środku w mieszkaniach rozprowadzone są kable energetyczne i mają układać wodę i co w podłogach. Mieszkanko wyglądało ok. Prace są też na klatkach schodowych. Robota jakoś idzie, choć ludzi jak na lekarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
soskah szukam mieszkanka w budynkach***A,B lub C 06.04.07, 17:44 Szukam niedużego 1,2 pokojowego (do 40-kilku metrów)mieszkania na osiedlu kwitnącym lub w budynku przy Małachowskiego. Może ktoś chce sprzedać szybko takie mieszkanie - albo zna kogoś takiego.Może to być mieszkanie w budynkach jeszcze nie oddanych. Gwarantuję szybką transakcję, byle bez pośredników:) mój e-mail soskah@wp.pl Pozdrawiam*** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonka Re: B2 i B1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 09:21 witam wczoraj rozmawiałam z Rakiem , który powiedział , że odbiór budynku B2 będzie w połowie lub pod koniec sierpnia. pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Święta 07.04.07, 07:56 :) Drodzy sąsiedzi, składam na Wasze ręce najserdeczniejsze życzenia: zdrowia, pomyślnosci dla Was i Waszych rodzin. Już się stęskniłam, kiedy robimy spotkanie WSZYSTKICH KWITNACYCH , proponuję w plenerze... Może popołudniem w przyszły piątek albo sobotę, może w niedzielę- co myślicie ?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K&A spotkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 09:48 sobota jest cool. jestesmy za Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Sprawy rozne 10.04.07, 12:53 Witam Nie wiem czy dam rade w sobote ale na chwilke postaram sie zajrzec. A gdzie to spotkanie? Z ostatnich wiadomosci: 1.Jak zapewne wiekszosc z Was wie budynek A-2 zostal odebrany przez nadzor budowlany i jesli nie od kwietnia to na pewno od maja trzeba bedzie placic czynsz :-( 2.Budynek A-1 ma byc odbierany prawdopodobnie w ciagu 2-3tygodni (tak powiedzial p.Rak) 3.Pod koniec maja-dokladnie 31 bedzie zebranie grupy czlonkowskiej na ktorej wybierzemy rade osiedla 4.Niestety sprawa internetu takze musi czekac do tego zebrania-poprosilem zarzad o spotkanie i wydanie decyzji i takie cos wyszlo-poczta przyniesie mi to na pismie pewnie za pol miesiaca :-( Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Sobota ?? 10.04.07, 13:18 Próbujemy się właśnie zorganizować i spotkać. Ja najwcześniej dojadę na 16.30. Zobaczymy ile KWITNĄCYCH OSÓB jest zdecydowanych spędzić razem kilka godzin. To chyba byłoby realne... Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Sobota ?? 11.04.07, 08:11 W najbliższą ja najprawdopodobniej odpadam. Jakby się coś zmieniło dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Sobota ?? 11.04.07, 15:06 Na sobotę nadają piekną pogodę. Kto znalazłby kilka godzin na sobotnie popołudnie-proszę o email na ten adres emailowy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Sprawy rozne 11.04.07, 08:10 Nawiązując do spraw różnych to w związku z odebraniem budynku: 1. Można się zameldować (niestety nadal na druku meldunkowym potrzebny jest stempel SAM) 2. Nieliczni posiadacze piwnic / komórek lokatorskich mogą odbierać do nich klucze w biurze budowy. W nawiązaniu do spotkania, o którym pisze Marcin mam propozycję, aby zebrać nurtujące nas problemy, sprawy które chcielibyśmy poruszyć na takim spotkaniu. Myślę, że najwygodniej będzie jak prześlecie je Państwo na nasze maile gazetowe. My zbierzemy je w jedną całość i opublikujemy, żeby każdy mógł sie z nimi zapoznać + podrzucimy je do SAM, żeby mieli świadomość, o czym chcemy rozmawiać (nie tylko o zaproponowanych przez nich punktach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek B1 IP: 62.111.218.* 11.04.07, 11:57 jak postępy w B1, czy maktoś "świeże" info o terminie oddania lokali z góry dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Winda w A2 IP: 81.210.16.* 13.04.07, 15:36 jakis popapraniec probowal zapalic wczoraj plyty zabezpieczjace winde w A2. stawiam na "grzesia" lub jego kolegow. czy to przypadek, ze palily sie wczoraj rowniez nieuzytki za naszym osiedlem? martwi mnie to, ze tak szybko zaczyna sie wandalizm. chyba wszyscy za to placilismy. moze nie wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Winda w A2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 16:22 Skoro kupione za nasze wspólne pieniądze mieszkania dla dozorców są niewykorzystane-to należy je sprzedać i zatrudnić ochronę i monitoring. A może te mieszkania jako spółdzielcze bedzie teraz ktoś wykupował za złotówkę, a może nie wykupi a nawet sprzeda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Winda w A2 IP: *.pg.com 13.04.07, 17:13 Nikt nie probowal podpalic dykt oslaniajacych sciany windy. Prwdopodobnie bylo tak ze ktos cos wiekszego transportowa winda i naruszyl tykte, ktora sie przesunela i dotykala halogenu na podsufitce. W ten sposob zaczela sie tlic dykta. Wiem bo moja dziewczyna wyciagnela dykte z windy, ja bylem w pracy. A tak wogole to ktoto jest "grzes" Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Winda w A2 16.04.07, 15:27 no właśnie, kto to jest? Ale że dykta jest niszczona to fakt. Chyba dwukrotnie ktoś już ją w ostatnim czasie połamał i zostawił w windzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 garaz A2 16.04.07, 19:44 hej hej Słuchajcie co sie dzieje w garazu???? Tyle wody to jeszcze nie bylo i ciagle kapie. Wie ktos moze cos na ten temat?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: garaz A2 16.04.07, 19:50 Witaj Dosia, zobacz skąd kapie-może znowu moją chałupę ktoś płucze wylewając wodę z wanny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Help Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: garaz A2 16.04.07, 19:57 Dosia, hydraulik-602 256924 Czy jest to aktualne. A moze dzwonic do tego ze strony SAMa, który opiekuje się Malachowskiego 1. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: garaz A2 16.04.07, 20:00 Juz jedzie pan opiekujący się Małachowskiego1 ufffffffffffffffff Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: garaz A2 16.04.07, 20:04 Dotka, zobacz-co się stało bo mnie skręci ze zdenerwowania... Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: garaz A2 17.04.07, 09:06 Stało się coś z kratkami zbierającymi wodę z tarasów. Na tarasie pode mną została zdjęta kostka i coś było robione i stąd te przecieki. Szkoda że brama do garażu znowu nie działa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc B1? IP: *.fastres.net 18.04.07, 15:02 Dzwoniłem do działu sprzedaży i do nadzoru budowlanego. Nikt nie potrafi odpowiedzieć kiedy będą odbiory.Może Państwo posiadają nowe wiadomości? Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: B1? IP: 62.111.218.* 19.04.07, 12:01 jak dobrze powieje to........czerwiec Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax dopłata B-2 19.04.07, 12:32 Dostalam właśnie pismo o dopłacie do mieszkania. Musze dopłacic do mieszkania 107.000. Zgodnie z pismem SAMa. Obecna cena to 3669 netto. Odpowiedz Link Zgłoś
4panerny Re: dopłata B-2 19.04.07, 13:59 Czyli praktycznie zrównanie cen z etapem C. Widac więc z tego że obecne ceny w C będą bardzo nierealne w momencie zakończenia budowy tj. za ok. półtora roku. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: dopłata B-2 19.04.07, 14:25 Male sprostowanie. De facto mam do doplaty 62000. Spoldzielnia w pismie uwzglednila kwote transz ktore mam jeszcze do zaplacenia zgodnie z umowa w maju i lipcu, w sumie ok 45.000 PLN. Nie wiem juz teraz czy mam placic zgodnie z datami w aneksie czy zgodnie z listem od nich. Musze sie wczytac w umowe i wybrac sie do spoldzielni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Nowa strona IP: 193.24.14.* 19.04.07, 15:03 www.dembego.waw.pl Ciekawa strona naszej kolonii SAM-81 na Dembego, dobry przykład działalności Rady Osiedla, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Zebranie IP: 212.244.214.* 20.04.07, 09:05 Witam wszystkich. Czy w najbliższym czasie przewidywane jest jakieś spotkanie dla mieszkańców A1 i A2? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Zebranie 21.04.07, 09:46 Witam Tak-planujemy zebranie na sobote albo niedziele po weekendzie majowym (12/13 maja). Bedziemy chcieli przygotowac sie do zebrania w Spoldzielni ktore odbedzie sie pod koniec maja (prawdopodobnie 30maja).Chodzi o przygotowanie tematow do poruszenia na zebraniu. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc B1 IP: *.fastres.net 21.04.07, 09:52 W jakim terminie mają zamiar oddać do użytkowania B1? Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: B1 22.04.07, 17:07 Do użytkowania to raczej nieprędko. Budynek A1 do dziś nie jest oddany do użytkowania, czyli ładnych kilka miesięcy od odbiorów przez lokatorów. Jeśli chodzi natomiast o przekazywanie lokatorom w celu wykańczania to nie wygląda na to, żeby to było w najbliższych dniach, bo nie ma nawet kawałka chodnika, żeby dojść do Waszych klatek. Pamiętam, że u nas był to warunek konieczny. Cały czas także tarasy na pierwszym piętrze nie są wykończone. Panowie inspektorzy z nadzoru w Spółdzielni nie wiedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . garaże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 14:09 www.rzeczpospolita.pl/dodatki/firma_070423/firma_a_7.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: B1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 14:12 dokumenty w firmie SPRZEDAŻ NIERUCHOMOŚCI Garaż z wyższą stawką VAT Deweloper, który sprzedaje miejsce parkingowe, powinien je opodatkować 22-proc. VAT. Tak minister finansów odpowiedział na interpelację poselską. W piśmie z 5 marca br. podkreślił, że obniżoną 7-proc. stawkę stosujemy tylko do obiektów budownictwa mieszkaniowego. A miejsce parkingowe to lokal użytkowy. Pogląd ten budzi wiele wątpliwości. Można bowiem argumentować, że miejsce postojowe jest częścią budynku mieszkalnego i wtedy przysługuje stawka preferencyjna. Potwierdził to np. NSA w wyroku z 22 czerwca 2005 r. (I FSK 103/05). Sąd podkreślił, że miejsca postojowe nie mogą być przedmiotem odrębnej umowy sprzedaży, gdyż nie stanowią samodzielnych lokali użytkowych. Jeśli więc deweloper sprzedaje lokal mieszkalny wraz z prawem do korzystania z miejsca parkingowego znajdującego się w danym budynku, całość opodatkujemy jedną, obniżoną stawką. Przemysław Wojtasik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W odbior A-2 IP: *.pg.com 23.04.07, 18:56 Mam pytanie na temat odbiormieszkan w budynku A2. Dostalem od spoldzielni pismo z e od maja placimy czynsz. Ale nie dostalem zadnego pisma z info. ze budynek zostal odebrany przez Nadzor. Wydaje mi sie ze spoldzielnia powinna jakas forme przekazanie mieszkan do uzytku zachowac, a tym czasem z administracji spoldzielni przyszlo tylko pismo zeby placic czynsz. A pozatym otwarta jest sprawa parkingu! Nastepna otwarta sprawa to sprawa pradu ktory uzywalismy do wykanczania mieszkan (prad z klatki). W pismie ze spoldzielni jest napisane ze za ten prad bedziemy teraz placic. Nasuwa sie pytanie: wedlug jakiego licznika bedziemy placic? Pracownicy zakladu budowlanego tez przeciez korzystali z tego pradu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: odbior A-2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 21:19 W umowie o wybudowaniu mieszkania są wyraźnie określone sprawy, jakie lokatorom przysługują bo za nie zapłacili. To nie tylko parking ale wiele wiele więcej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin wysokość czynszu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.07, 08:01 Witam. Mam pytanie jakiej wysokości jest czynsz, w przypadku mieszkania powierzchni 55m. Z góry dziekuję za odpowiedż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Odbiór A1 IP: 212.244.214.* 24.04.07, 09:54 Mam pytanko: kiedy będzie odbiór A1? Odpowiedz Link Zgłoś
4panerny Re: wysokość czynszu ? 24.04.07, 12:48 Z garażem w przeliczeniu na metr trochę ponad 4 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin wysokość czynszu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.07, 14:00 bardzo dziękuję za informacje , chociaż jeden pozytyw po stronie sam-a 81 , że niski czynsz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afper odbior A1 IP: 212.2.100.* 25.04.07, 07:46 Witam Wszystkich Marcinie masz moze jakies informacje dotyczace odbioru naszego budynku? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: odbior A1 25.04.07, 12:52 Witam Niestety na razie nie wiadomo kiedy bedzie odbior A-1. Od p.Raka dowiedzialem sie ze w inspektoracie pracuje obecnie tylko 1 pani (dawniej bylo 5 osob) ktora nie tylko zajmuje sie odbiorami budynkow ale tez obsluguje petentow.Generalnie odbior powinien byc juz dawno a kiedy bedzie tego nikt nie wie. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
jacian Czynsz 26.04.07, 14:53 Od kiedy zamierzacie płacić czynsz? Przed odbiorem to chyba za wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: Czynsz 27.04.07, 21:30 No nadgorliwym to byc nie mozna :) Dostaniecie ksiazeczki i wyliczenie czynszu na papierze. Słuchajcie co sie dzieje z ta winda w A2 bo to juz koszmar nie dosc ze plyty pozrywane to ja nie chce ogladac cudzej sliny na podlodze i petów!!!!!!!!! Masakra az przykro stwierdzic ze mimo ze sami za to placilismy to nie dbamy o to nic a nic. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jacian Re: Czynsz 04.05.07, 08:23 dostalem juz ksiazeczke i pismo z wysokoscia czynszu ale nie wiadomo co z odbiorami co do windy zgadzam sie, nie podoba mi sie to ze tak szybko jest zasmiecana i niszczona Odpowiedz Link Zgłoś
diodone winda 04.05.07, 08:29 Właśnie, co dzieje się z windą-wygląda jakby tam ktoś jeże woził: podrapana ze wszystkich stron i we wszystkie strony!! A oprócz tego feeeeeeeeee Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: Czynsz 04.05.07, 08:44 hej hej a o jakie odbiory Ci chodzi???? Odbior budynku juz jest i na tej podstawie kaza nam placic czynsz. Mam tylko pytanko............ do kiedy wpalcamy kase za czynsz???? Odpowiedz Link Zgłoś
jacian Re: Czynsz 04.05.07, 10:32 odbior do zamieszkania juz jest? z informacji od spoldzielni wynika tylko ze "spoldzielnia ustala wysokosc czynszu ... od maja 2007..." to znaczy chyba ze od maja trzeba placic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadpliszkownik Re: Czynsz IP: *.eranet.pl 06.05.07, 11:49 Odbiór budynku i zgoda na zasiedlenie jest. Wszystko odbyło sie w kwietniu. Spółdzielnia niestety nie poinformowała o tym fakcie nikogo poza osobami, które się o to dopytywały w spółdzielni. Z tego co pamiętam z rozmów w spółdzielni to czynsz trzeba płacić do 10-go danego miesiąca, można to potwierdzić w księgowości, jak łaskawie wrócą z 9 dniowego wypoczynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afper Re: Czynsz IP: *.gprspla.plusgsm.pl 07.05.07, 11:00 Witam A w jakiej wysokosci jest czynsz? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Czynsz 07.05.07, 12:16 W zależności od wielkości mieszkania i tego czy masz garaż. Można się dokładnie dowiedzieć w księgowości kontakt Księgowość: 0 22 620 38 55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afper Re: Czynsz IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 08.05.07, 11:50 Witam, Pytam orientacyjnie bo jestem z A1 a my jeszcze nie mamy odebranego bloku. Mam 50 m mieszkanie bez garazu. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Odbiory 11.05.07, 13:01 Witam Szanowni Panstwo informuje ze budynek A-1 zostal oddany do zamieszkania. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin poszukuję osoby do wykończenia mieszkania IP: 82.177.244.* 13.05.07, 13:33 PILNIE POSZUKUJE OSOBY DO WYKONCZENIA MIESZKANIA W TERMINIE PO 20.06.2007 ZAKRES PRAC: MALOWANIE, PANELE, GLAZURA, TERAKOTA, DROBNE PRACE HYDRAULICZNE KONTAKT marcin.c590@wp.pl tel. 508-275-653 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żaba sobotnie spotkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 09:28 niestety nie moglismy byc na sobotnim spotkaniu. czy mozemy prosic o streszczenie? co zostalo uchwalone? co z ta "knajpa" i alkoholem w sklepie? jakie jeszcze wazne tematy zostaly poruszone? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Zebranie 02.05.07, 14:31 Drodzy Sąsiedzi! Zapraszamy Was na spotkanie, które odbędzie się 12 maja 2007 roku (sobota) o godzinie 12:00 pomiędzy blokami Małachowskiego 4 i 12. Na spotkaniu zamierzamy zebrać i omówić wszystkie propozycje tematów, które zostaną poruszone na zebraniu w Spółdzielni planowanym pod koniec maja. Serdecznie zapraszamy. Przedstawiciele: Marcin Dabrowski Rafal Wasilewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek K Dopłaty do B2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 13:29 Witam. Czy ktoś może odpowiedzieć czy spółdzielnia ma prawo podnosić opłaty za metr kwadratowy mieszkania bez aneksu do umowy podpisanego przez obie strony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dz Re: Dopłaty do B2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 09:43 społdzielnia może dac dopłaty bez aneksu do 30% wartosci pierwotnej. jest na to uchwała w spółdzielni i niestety ale mogą!!!! jak przesledzisz to forum tak z lutego chyba to było duzo pisane na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: Dopłaty do B2 07.05.07, 12:32 Pytanie tylko brzmi czy spoldzielnia moze zadac doplaty przed zakonczeniem inwestycji. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlos www.sam-81.waw.pl - forum mieszkańców IP: *.derbynet.pl 04.05.07, 16:52 Witam, forum na gazeta.pl jest bardzo chaotyczne i nieuporządkowane. Zostało utworzone forum na stronie www.sam-81.waw.pl, wydaje mi się że tu będzie łatwiej się porozumieć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: www.sam-81.waw.pl - forum mieszkańców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 21:21 Małe co nieco na wzór-też ze spółdzielni: www.ytong.com.pl/informator/arbuzowa_6.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość dobra wiadomość dla mieszkanców B1 IP: *.chello.pl 06.05.07, 15:46 Z tego co udało mi sie wyciagnąc od inspektora budowy blok B1 ma być oddany w dwóch pierwszych tygodniach czerwca i nie powinno sie przedłuzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Zebranie IP: 212.244.214.* 23.04.07, 09:09 Dzięki za info. Mam nadzieje że o dokładnym terminie poinformujesz na tym forum. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlos Re: Nowa strona IP: *.derbynet.pl 30.04.07, 13:42 Witam, irytuje mnie metoda pozyskiwania klientów przez spółdzielnię. Niska cena, dziwny zapis w umowie, o możliwości podniesienia ostatecznej ceny metra, i oczywiście zapewnienia Pań w sekretariacie że cena wzrasta, ale maksymalnie 10%- 15%. Zadowolony wpłacasz kolejne transze, aż tu pisemko, cena wzrosła 25%, bagatela 60tyś.Teraz modlisz się aby bank dał tobie więcej kredytu. Mało tego, szlak trafił zmianę samochodu i ładne meble :(. Wykupiłem bardzo ładnie brzmiącą domenę, "www.sam-81.waw.pl" na której założyłem forum. Wierzę że taka inicjatywa pozwoli na wzmocnienie stosunków sąsiedzkich w walce z tak przebiegłym wrogiem. Zapraszam, "Szczęśliwy" posiadacz mieszkania w budynku B2, Kwitnące Osiedle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlos Re: dopłata B-2 IP: *.derbynet.pl 02.05.07, 13:41 Witam, czy udało się Tobie porozmawaić ze spółdzielnią? Ja również otrzymałem pisemko informujące o zmianie w wysokości ceny metra mieszkania. Problem jest tego typu że kwota o jaką wzrósł całkowity koszt mieszkania na dzień dzisiejszy jest dla mnie za duża. Poszedłem do Banku który jasno określił że nie ma możliwości aby w tej chwili podwyższyć kredyt o 60 tysięcy. Pytanie jest następujące: Czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Czy jest możliwość dogadania się ze spółdzielnią i rozłożenia tych wpłat na okres np roku? Pozdrawiam. www.sam-81.waw.pl - forum Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: dopłata B-2 07.05.07, 12:27 Drodzy Sąsiedzi, Przekazalam moja umowe i pismo od sama znajomemu prawnikowi do zaopiniowania. Nie mam jeszcze odpowiedzi ale wg mnie SAM nie może w chwili obecnej podwyższyc ceny mieszkania. Art. 6 Umowy mowi ze koszty lokalu ustala się 2-etapowo: 1) wstępnie - na etapie przystąpienia do realizacji zadania inwestycyjnego - wg planowanego kosztu budowy, 2) ostatecznie - po zakończeniu i rozliczeniu kosztów budowy zadania inwestycyjnego wraz z infrastrukturą nadzeimną i podsziemną wg rzeczywistych kosztów budowy poniesionych przez Spółdzielnię. Z kolei w art. 10.1 mowa o tym, że "Dopuszcza się, w drodze decyzji Zarządu przesuwanie harmonogramu robót oraz wysokości rat…". W 10.2 stwierdzono, że "Decyzje Zarządu o których mowa w ust. 1 nie wymagają aneksu a jedynie formy zawiadomienia przez Spółdzielnię. Wg mnie "zmiana wysokości rat" to co innego niż zmiana "wstępnego kosztu budowy". W liscie Sama mowa o zmianie "wstepnego kosztu budowy" a nie "wysokosci rat". W mojej opinii, jeżeli "wstępny koszt budowy" się zmienil to powinnam go pokryć w ostatecznym rozliczeniu po zakończeniu budowy, o czym mowa w art. 6. Dam Wam znać jak tylko otrzymam opinie prawnika. Ciekawa jestem na jakim etapie otrzymywali informacje o doplatach mieszkancy innych osiedli Sama. Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlos Re: dopłata B-2 IP: *.centertel.pl 07.05.07, 23:19 Witam, pozwolę sobie umieścić te informacje na forum www.sam-81.waw.pl, uważam że to bardzo interesujące spostrzeżenia, oczekuję dalszych informacji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlos Re: dopłata B-2 IP: *.centertel.pl 08.05.07, 00:50 Zgodzę się całkowicie z tym co napisałaś. Dodatkowo nigdzie w umowie nie jest napisane że zmianie może ulec wyliczenie wstępne. Możemy posunąć się do stwierdzenie że pisemka wysyłane przez Sam-a nie mają pokrycia w umowie. Ponieważ rozliczenie wstępne nastąpiło przy podpisaniu umowy, a rozliczenie ostateczne jeszcze nie nastąpiło. A rozliczenie ostateczne jest dokonywane w terminie do 90 dni od daty przejęcie budynku do użytku(podpisania protokółu odbioru)Załącznik nr3 ,V Postanowienia końcowe punkt 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssssssss Re: dopłata B-2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 07:09 Wróćcie do wypowiedzi sprzed roku, kiedy członkowie SAMa z A1 i A2 mieli ten problem. Ten sam problem codziennie wałkują prawnicy z całej Polski, gdzie stosowany jest taki chwyt. I co? I nic! Należy płacic, a po zakończeniu inwestycji rozliczać poprzez sąd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAAA Re: dopłata B-2 IP: 193.27.6.* 08.05.07, 10:02 Cześć Posiadam 4 opinie prawne umowy z SAM w sprawie dopłat. 3 z tych opinii stwierdzają, że dopłaty są zgodne z umową o ile nie została wykonana ostatnia wpłata. Jeżeli została wykonana ostatnia wpłata to wszelkie dopłaty mogą nastąpić jedynie w rozliczeniu końcowym inwestycji. 1 opinia stwierdza, że zawsze dopłaty są możliwe nawet po ostatniej wpłacie. Niestety do czasu udowodnienia, że koszty inwestycji są zle ustalone trzeba wpłacić dopłatę, bo spółdzielnia może rozwiązać umowę. Możliwe są 2 rozwiązania. Jedno polega na zakwestnionowaniu rozliczenia końcowego poprzez drogę sądową, ale możliwe jest to po ostatecznym rozliczeniu końcowym inwestycji. Drugie polega na wystąpieniu do KRS-u o lustrację problemową tej inwestycji i o to można już wystąpić. Możliwe są też jednocześnie oba rozwiązania. Wiem że mieszkańcy Bluszcańskiej 2A wystąpili o taką lustrację przez KRS. Trwała to dość długo, ale zastrzeżen było sporo. Niestety zastrzeżenia te mogą być dopiero uwzględnione w rozliczeniu końcowym, a do tego czasu trzeba wpłacić dopłaty. Niestety kupując mieszkanie w spółdzielni nie ma się żadnej gwarancji co do ceny, bo zgodnie z prawem spółdzielczym rozliczenie inwestycji musi być zgodne z rzeczywistymi kosztami inwestycji. Dopłata nie jest też ograniczona w żaden sposób. Niektórzy prawnicy jak i osoby kupujące mieszkania w spółdzielni zapominają, że umowa ze spółdzielnią nie jest umową cywilno-prawną, a spółdzielnia to nie developer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unknown KNAJPA IP: 212.244.214.* 08.05.07, 10:24 Witam. Odbierając papiery w sam-ie kobiety tam pracujące informowały mnie że ma być "knajpa" w pomieszczeniach usługowych (tylko nie wiem czy w A1 czy A2). Przekonywały aby sprzeciwić się temu bo jak to ujęły: "będą tam nam wóde pić". Wie ktoś coś więcej w tej sprawie??? Odpowiedz Link Zgłoś
4panerny Re: KNAJPA 08.05.07, 10:53 I owszem w A2 w narożnym lokalu. Pokazały się nad tym lokalem jakieś mocowania, chyba pod jakiś daszek, który będzie nad wejściem. Kilka miesięcy temu jakaś osoba chodziła po bloku i zbierała podpisy w tym temacie, chodziło o zgodę lokatorów. Pytanie czy uzbierała stosowną ilość podpisów? Czy będą wódę pić to pytanie czy będzie koncesja na alokohol, a z tego co wiem to miałby być jakiś lokal z naleśnikami, hamburgerami czy innymi podobnymi pierdołami. Czy lokal w takim miejscu się utrzyma pytanie otwarte, ale uważam, że teren powinien zostać ogrodzony, tak, żeby utrudnić dostęp gości lokalu do klatek np. wózkowni i pomieszczeń gospodarczych w A2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żaba Re: KNAJPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 11:12 mysle ze jest to temat do przedyskutowania na zebraniu w sobote. ja na pewno bede przeciwna... wystarczy ze sklep w A2 bedzie posiadal asortyment monopolowy...mimo iz jestem z A1 uwazam ze takze my powinnismy zostac zapytani czy zgadzamy sie na "knajpe" czy sklep z alkoholem. w kazdym razie mozemy na to nie wyrazic zgody... mam nadzieje ze wiekszosc z Was tak mysli, tym bardziej ze okna sypialni moich dzici wychodza akurat na "knajpe". a kto wie co tam sie moze dziac... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unknown Re: KNAJPA IP: 212.244.214.* 08.05.07, 11:54 Myśle że to będzie dobry temat na zebraniu w sobote :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: dopłata B-2 08.05.07, 11:58 Ja nie zamierzam sie poddawac. Zarówno umowa jak i pismo w sprawie podwyzki sa bardzo niechlujnie napisane i można ja latwo podważyć. Rozmawialam juz z jedna prawniczką która przyznała mi racje. Teraz czekam na opinie drugiego prawnika. Bardzo ogolne określenie dlaczego podwyzka nastapila oraz stwierdzenie ze cena byla ustalona wg stanu na dzien 31 stycznia 2007 o czym nie bylo mowy nigdzie w umowie podpisanej ze mna a ktora byla zawarta pod 23 lutego 2007. Waloryzacja ceny od daty wczesniejszej niż zakup mieszkania byla juz wczesniej kwestionowana przez prawnikow klientow Sama. Czytalam o tym na forum bluszczańskiej. Sam po raz koleiny idzie w zaparte i liczy na to ze ludzie popłaczą i zapłaca dla swietego spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Sprzedaż lokali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 12:29 Czy zdajecie sobie sprawę,że pisząc na tym ogólnym forum GW pomagamy sprzedawać SAMowi mieszkania !!! Jesteśmy non stop na pierwszych miejscach w wątku DEVELOPERZY... Czy nie wystarczy już ludzi nabitych w dopłaty, przedpłaty, niewywiązane terminy, obiecanki, cuda na kiju!!!!!!!!!!!!!!!! Chyba pora się zastanowić i przenieść na forum założone dla nas przez sąsiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Sprzedaż lokali IP: 193.24.14.* 16.05.07, 11:31 Sprzedawać mieszkania trzeba i należy w tym pomagać SAMowi. (SAM nie buduje przecież mieszkań dla siebie, czy też dlatego,że ma taki kaprys) Trzeba także przychodzić na Zebrania Grupy Członkowskiej i Zebranie Przedstawicieli, i tam zabierać głos w dyskusji i głosować w sprawach dot. całej spółdzielni, w tym również w sprawach nowych inwestycji ich celowosci i uzasadnienia ekonomicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: [%] Re: Sprzedaż lokali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 18:33 Developer zarabia na inwestycji 70-100 % ceny a spółdzielnia sprzedaje od niego drożej, czy to tylko niegospodarność? Jak myślisz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Sprzedaż lokali IP: 193.24.14.* 17.05.07, 09:09 ....i wyobraź sobie, że budowanie przez spółdzielnię może jeszcze przynosić straty, to jest najciekawsze..... Jak myślisz ile ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: [%] Re: Sprzedaż lokali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 14:30 Jeszcze miesiąc i będzie to znane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAAAA Re: dopłata B-2 IP: 193.27.6.* 08.05.07, 12:36 Niestety wielu prawników ma dość słabe pojęcie o prawie spółdzielczym i opowiadają rzeczy odnoszące się do developera, a nie do spółdzielni. Warto nawiązać kontakt z jakimś prawnikiem pracującym przy KRS-ie, oni są bardzo dobrzy. Mówiąc o umowie ze społdzielnią trzeba pamiętać że nie jest to umowa cywilno- prawna, a umowa oparta o prawo spółdzielcze i statut spółdzielni. Warto do niego zajrzeć. Cena mieszkania ma być rzeczywistą ceną, a rzeczywista jest ustalana w przypadku SAM-u na miesiąc po otrzymaniu pozwolenia na użytkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: dopłata B-2 08.05.07, 15:17 Skoro masz opinie prawnikow to czy moglbys podać konkretne artykuly z prawa spółdzielczego na które sie powoływali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek K Re: dopłata B-2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 08:33 Witam. Mam kredyt w banku PeKaO S.A. Otrzymałem pismo ze spółdzielni o dopłacie. Bank nie chciał słyszeć o podwyższeniu kwoty kredytu bez aneksu do umowy. Spółdzielnia oczywiście nie chciała słyszeć o wystawieniu takiego aneksu do umowy. Ciekawa sytuacja powstała gdy radca prawny z banku zadzwonił do spółdzielni. Po wzajemnej argumentacji spółdzielnia wystawi aneks do umowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sal Re: dopłata B-2 IP: 62.111.218.* 09.05.07, 12:27 waloryzacja na 31 stycznia 2007, a budynek miał byc oddany w 2006r. - o tym cisza?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bacha Re: dopłata B-2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 09:28 Witam sasiadeczkę. Ja również otrzymałam informacje o dopłatach i chętnie dowiem się czy mozna coś z tym zrobić. Tak jak wszystkim nie widzi mi się płacenie "takich" pieniędzy spółdzielni ( ja mam do dopłaty 90.000 zł). Więc jeśli mozna coś uciąć z tej sumy, chętnie się na to piszę. Tym bardziej, że nie jest powiedziane, e jest to już koszt ostateczny. Wszystko jest więc jeszcze pod znakiem zapytania. Sąsiadka z 14. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: dopłata B-2 14.05.07, 12:03 Bacha, Wrzuc mi prosze swoj adres na gazetowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bacha Re: dopłata B-2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 07:53 Witam. Magda wysłałm ci namiar na mnie, ale nie wiem czy otrzymałaś wiadomość. Daj znać. Mój serwr ostatnio trochę szwnkował. Odpowiedz Link Zgłoś
lunaty0 B1 20.05.07, 11:47 Witam. Moze Ktos wie kiedy odbiory w B1? Dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: B1 odbiory IP: 77.222.227.* 20.05.07, 15:25 z tego co mówił inspektor nadzoru to połowa czerwca Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: B1 odbiory 21.05.07, 07:50 najpierw dostaniecie pismo ze spoldzielni o terminie odbiorów ja (A2) dostalam jakis miesiac przed moim odbiorem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssssss Re: B1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 07:33 www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1968.29.0.39.19.2.0.1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w.w. Re: B1 IP: 62.111.218.* 22.05.07, 08:52 ciekawe,czy za 6 miesięcy jak rozliczą A1 to znowu coś dowalą - bo zwrotu na pewno nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w.w. Re: B1 IP: 62.111.218.* 22.05.07, 08:52 ciekawe,czy za 6 miesięcy jak rozliczą A1 to znowu coś dowalą - bo zwrotu na pewno nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: IP: 165.72.200.* 24.05.07, 12:58 Czy zauważyliście, że ktoś co chwila rozpina samozamykacz u drzwi wejściowychw A-1? Narzekacie, że ktoś niszczy windę i korytarze, a ułatwiając niepowołanym osobom wejście, tym bardziej narażamy się na straty i zniszczenie windy. Odpowiedz Link Zgłoś
4panerny Re: 24.05.07, 13:58 W A2 ktoś za to ukradł odbój przy drzwiach a są jednostki, które wchodzą na klatkę jak do saloonu (i to nie tylko dzieci i młodzież), dzięki czemu tynk przy drzwiach wejściowych jest popękany i odpada. Niestety kultury niektórym jednak brakuje, ale cóż to Polska właśnie, taka mentalność i przyzwyczajenia. Niektórzy nie rozumieją, że potem naprawy to pójda z ich pieniędzy albo może im niezależy, żeby mieszkać zadbanych, eststycznych miejscach. Nie wspomnę już o zostawianiu śmieci pod drzwiami śmietnika, bo oczywiście trudno jest je otworzyć i za soba zamknąć Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: 28.05.07, 08:08 Uprzejmie donoszę, że tynk został naprawiony i założono nowy odbój. Jednocześnie naprawiono pęknięcia tynku na klatkach schodowych i pomalowno ściany przy wejściu do klatki oraz przy windzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żaba Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 08:37 nie wiem czyn ktos zauwazyl ale w A1 jakos dziwnie ostatnio winda chodzi... moze warto to zglosic do konserwatora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unknown Re: IP: 212.244.214.* 28.05.07, 13:06 Co masz na myśli pisząc "dziwnie"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żaba Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 08:43 np drzwi nie zamykaja sie plynnie jak zawsze, ktoregos dnia utknelam "na chwile" (mimo ze nie bylo chwilowego zaniku pradu), moze jestem przewarazliwiona ale jakos inaczej pracuje (stuka...) Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Zebranie 29.05.07, 14:11 Czy zebranie 31 maja jest aktualne? Czy macie pytania na nie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadpliszkownik Re: Zebranie IP: *.eranet.pl 29.05.07, 14:41 jest. Punkty zostały zebrane i przekazane do spółdzielni i spółdzielnia uwzględniła je w spotkaniu, jako -nasty punkt spotkania pt. Sprawy zgłoszone przez spółdzielców Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Zebranie 29.05.07, 14:51 Witam Tak zebranie jest aktualne.Odbedzie sie 31 maja o 17:30 w siedzibie Spoldzielni na Orlej 6B. Pytania zostaly przedstawione zarzadowi i znajduja sie w porzadku obrad. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w.w. B1 !!!!! IP: 62.111.218.* 29.05.07, 15:05 już ślą pisma o odbiorach niestety koniec czerwca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Zebranie IP: 193.24.14.* 30.05.07, 08:50 Czy będzie coś o przekształceniu Zakładu Budowlanego . Jakie jest stanowisko Przedstawicieli na Zebranie Przedstawicieli w tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Zebranie 30.05.07, 13:32 Jako wywołany do tablicy czuje się w obowiązku odpowiedzieć. na tym zebraniu tego tematu nie będzie, będzie prawdopodobnie na najbliższym zebraniu przedstawicieli. Moje osobiste zdanie jest takie iż taki zakład powinien być osobna firmą wydzieloną ze spółdzielni, ale zależy to od tego jakie byłyby założenia takiego podziału, tj. jaki majątek przechodzi ew. do zakładu, co z środkami trwałymi, odpowiedzialność, kwestie przeniesienia pracowników i wiele innych czynników. Także kwestia późniejszej współpracy spółdzielni z takim zakładem. Dlaczego jestem za wydzieleniem otóż dlatego, że oprócz inwestycji w Markach i Bluszcańskiej spółdzielnia nic nowego nie buduje i nie wiem czy ma plany na kolejne inwestycje. Za kilka lat obie inwestycje się skończą a pracownicy zostaną i będzie kwestia pensji ewntualnie zwolnień etc. Temat bardzo szeroki oczywiście są też na pewno aspekty przemawiające na niewydzielania takiego zakłau i posiadanie własnych pracowników jak i takie, które przemawiają za podziałem. Jak już napisałem jest to moje prywatne zdanie, a przed ewentualna decyzją będę chciał jako przedstawiciel poznać opinie mieszkańców, bo tak widzę swoją rolę. Moje osobiste zdanie nie ma tu większego znaczenia - jestem tylko ok 1% wszystkich nas mieszkających w A1 i 2 :)) Jednocześnie chciałem tylko przypomnieć iż to wydzielenie wyszło o ile pamiętam jako temat od samej spółdzielni a wśród przedstawicieli póki co na spotkaniu, na którycm byliśmy blisko rok temu większość głosowała tak jak chciała spółdzielnia. Pamiętam, też że Zarząd został zobligowany do przygotowania założeń jak takie wydzielenie miało by wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Odbiory B1? IP: *.fastres.net 30.05.07, 14:17 Czy dostal juz Ktos list z terminem odbioru lokalu w B1? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Zebranie IP: 193.24.14.* 31.05.07, 09:41 Dlaczego przekształcenie Zakładu Budowlanego nie może byc przedmiotem obrad Zebrania Grupy Członkowskiej? Jeśli się nie mylę, to Zebranie Przedstawicieli nie może podejmowac decyzji w sprawach, które nie były przedmiotem obrad Zebrań Grup Członkowskich. To chyba zebranie Grupy Członkowskiej powinno zadecydować więksościa głosów jak powinien Pan głosować w poszczególnych sprawach na Zebraniu Przedstawicieli i dać stosowne wytyczne... tak samo w sprawie absolutorium dla zarządu. Dziękuję za szczerą odpowiedź na moje wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Zebranie 31.05.07, 11:55 Witam 1.Ma Pan racje-prosze poruszyc ten temat na dzisiejszym zebraniu (sprawy inne).Szkoda ze nie byl Pan na zebraniu lokatorow moznaby wtedy wlaczyc je do porzadku obrad. 2.ponawiam prosbe o logowanie sie-z anonimami dyskutowac ciezko Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Zebranie 31.05.07, 12:36 Nie będę-odchorowuję zawartość śliwowicy w górskim powietrzu. Chłopaki, w moim imieniu to: # budowa bramy , fundusz remontowy jest duży i jest z czego-to ponad 100lokali. #przeniesienie domofonu na zewnątrz, bo jeśli tak dalej pójdzie-to nawet drzwi wejściowe ktoś ukradnie. #zakaz sikania na piętrach i wrzucania w to petów !!!!!!!!!!!!! #powieszenie regulaminu porządkowego #ustalenie terminu podpisania aktów notarialnych #umieszczenie znaku koperty przy wejściu do klatek aby było jakieś przejście # komu jeszcze pordzewiały barierki na balkonie i co z tym SAM zrobi? # czy mamy jakiegoś gospodarza obiektu i jak go znaleźć typu:korespondencja ze spółdzielni, nagłe przypadki. # którędy będą się przemieszczac lokatorzy z B1 w czasie budowy na tym terenie # czy mamy wpływ na rumowisko na rogu Piłsudskiego i Małachowskiego? # gdzie ma być plac zabaw? # jakie plany ma SAM odnośnie naszej posesji, jak długo będzie jeszcze trwała budowa? # ujawnienie kosztów utrzymania garaży i kiedy na nie będą akty notarialne. Skąd wynika taka miesięczna opłata za miejsce garażowe? # kto otwiera skrzynki pocztowe i napycha je ulotkami reklamowymi? A jednocześnie odrywa z nich nalepki o zakazie umieszczania reklam w poszczególnych skrzynkach!! Czy w B1 i B2 były już zebrania GRUP ? Czy wybrano sobie tam przedstawicieli? Czy ewentualnie ci przedstawiciele będą kandydowali do Rady Osiedla? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Zebranie 31.05.07, 13:13 Mi rdzewieją jeśli Cię to pocieszy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Zebranie 31.05.07, 13:16 Nic mnie nie pocieszy Mit o jakości to tylko... tylko bajeczka Odpowiedz Link Zgłoś
wziomal Re: Zebranie B1 B2 31.05.07, 18:05 Cześć Dawno sie nie pojawiałem pozdrawiam wszystkich. Padło pytanie odnośnie przedstawicieli i ich wyboru itd. z bloków B1 B2. Otóż my dopiero dostalismy listy i to nie wszyscy gdyz jak wiemy Spółdzielnia tak wysyła pisma!!!!- czy specjalnie ?????? (więc informuję) z zaproszeniem na zebranie członków 6 czerwca o godzinie 17,30 na Orlej. Moje pytanie do mieszkańców A1 A2 co na takim pierwszym zebaraniu Spółdzielnia próbuje "kombinować " na co mamy zwrócić uwagę. Może obecnie mniej się udzielamy od Was , ale zapewniam , że bedziemy razem i się będeziemy jednoczyli w sprawach dla nas wszystkich ważnych. Prosze też napiszcie czy dopłacaliście przed odbiorem kluczy od nas jeszcze to nieoficjalne ale podobno chcą po 50 zł od metra (tak dopłacali na Bluszczańskiej) bo nie dostaniemy kluczy . Powiedział to Pan Daniel ze Spółdzielni pewnej osobie z B1 ale to podkreślam NIEOFICJALNE INFO - nie było pism. Dodał , że to mała kwota i ostateczna z tego co wiem to jeszcze chyba ostatecznego rozliczenia nie było w blokach A . Jeżeli się mylę to proszę mnie sprostowąć. Dzięki Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssssssss Re: Zebranie B1 B2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 20:10 Moze to ktoś kiedyś wyjaśni, jak to liczą developerzy w Markach bo wychodzi im taniej i jeszcze zarabiają?? Tu setki mieszkań na kupie,bez przestrzeni,wielopiętrowce,jedna winda, ciemne klatki, piętra. i jeszcze dopłaty, wyrównania,grunt dzierżawiony,bez prądu, bez ogrodzenia i jeszcze straty!! Czy to niegospodarność czy też... Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Zebranie B1 B2 01.06.07, 07:56 Będziecie przede wszystkim wybierać przedstawicieli. Zostaniecie poinformowani o działalności spółdzielniza 2006 rok. Na pewno pokłócicice się o dopłaty, pewnie zagospodarowanie terenu i miejsca postojowe, których zresztą jeszcze przez pewien czas nie będzie, ze względu na zbyt płytko leżący kabel energetyczny, odbiory budynków przed nadzór budowlany etc. Będziecie mogli zgłaszać także różne wnioski racjonalizatorskie,typu żeby zarząd coś wyjaśnił, do czegoś sie zobowiązał etc.Powinniście przede wszystkim zastanowić się nad tym, kogo chcecie mieć jako przedstawicieli oraz dopilnować, aby wasze wnioski, które złożycie zostały dokładnie spisane zgodnie z tym co "autor miał na myśli". P.S Przed odbiorami nie dopłacaliśmy żadnych dodatkowych pieniędzy poza jedną kilkunastoprocentową dopłatą, którą doliczono nam do ceny metra. My na poprzednim zebraniu rok temu zobowiązalśmy Zarząd do potwierdzenia, to był jedyny wniosek złożony przez nas, że więcej dopłat nie będzie i wczoraj zostało to jeszcze raz przez prowadzących spotkanie powiedzane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WOJTEK Re: Zebranie IP: *.pg.com 31.05.07, 18:47 Zadnych KOPERT na chodnikach!!! MA BYC PARKING! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unknown Re: Zebranie IP: 212.244.214.* 01.06.07, 08:27 Witam Czy ktoś z obecnych na wczorajszym spotkaniu mógłby streścić najciekawsze wątki? Dzięki i pozdrawiam. Ps.: Mi też rdzewieją poręcze na balkonie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żaba bezpieczenstwo???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 16:13 wczoraj, po powrocie ze spotkania, jakis 4 gosci tluklo sie pod naszym blokiem... przyjechalo 6 policjantow i ledwo sobie z nimi poradzili... czyli kwestia bezpieczenstwa jest tu nadal aktualna... przeciez to jest nasz DOM, mijesce gdzie mamy czuc sie bezpieczni. moze jednak zdecydujemy sie na ochrone jak oddadzac budynki B? kiedys mieszkalam w wawie na osiedlu ktore nie bylo grodzone a regularnie przychodzili sie po nim ochroniarze. powiem ze bylo to skuteczne... pozdrawiam i zycze milego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
arti304 Re: B1 29.05.07, 16:03 Gość portalu: w.w. napisał(a): > ciekawe,czy za 6 miesięcy jak rozliczą A1 to znowu coś dowalą - bo zwrotu na > pewno nie bedzie. witam ja mam małe pytanko co do rozliczenia A1 czyli ostatecznie można być pewnym koncowej kwoty za mieszkanie dopiero w listopadzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unknown Książeczka opłat czynszowych IP: 212.244.214.* 30.05.07, 08:24 Witam. Ktoś roznosił książeczki opłat za czynsz w A1. Nie wie ktoś gdzie można się zgłosić po odbiór bo mnie nie było w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
arti304 Re: Książeczka opłat czynszowych 30.05.07, 17:29 ja odebrałem ją dzisiaj w spółdzielni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 WINDA w A1 IP: 212.244.214.* 05.06.07, 08:59 Witam. Nowa winda a już się popsuła. Ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Zebranie IP: *.fastres.net 06.06.07, 22:30 Bardzo proszę o informacje na temat B1. O czym była mowa na zebraniu? Niestety nie mogłem być na nim. Bardzo dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Zebranie IP: *.fastres.net 08.06.07, 12:32 Dzien dobry. Co tak cicho na forum ,nie ma żadnych nowych wiadomości po zebraniach? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zebranie IP: *.aster.pl 08.06.07, 18:51 było przyjść i się dowiedzieć a nie omijać nawet pierwsze zebranie strach pomysleć jakie będzie zainteresowanie na kolejnych .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Zebranie IP: *.fastres.net 08.06.07, 19:04 Nie wszyscy pracują do 15.00. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zebranie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.07, 12:09 W takim razie zebrania trzeba organizować na osiedlu. Najlepiej w soboty. Swoją drogą zainteresowanie i tak będzie marne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Zebranie IP: *.fastres.net 09.06.07, 13:32 Czyli nieznany jest jeszcze termin oddania B1? A może to tajemnica tych osób ,które były na zebraniu. Przepraszam ,ale dziwna jest ta cisza na forum. Sięgając wzrokiem wstecz przy oddaniu A1 i A2 nie było problemów z dzieleniem się informacjami na forum,czy w B1 i B2 ma być odwrotnie, ale dlaczego? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zebranie IP: 77.222.227.* 09.06.07, 17:25 na tym zebrniu nie było mowy o b1 i b2 to było zebranie a1 i a2 tak nawiasem to bylo biadolenie jak przed rokiem my swoje a oni i tak robią co chcą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Zebranie IP: *.aster.pl 09.06.07, 22:13 zebranie zaczęło się o 18 tak naprawdę wiec nie do 15 pracowali pozostali jak piszesz i trwało do 21,15 więc mozna przybyć i się czegos dowiedziec osobiście . .. a nie dziw się ze osoby obecne sie denerwuja kiedy przybyło 43 osoby a powinno 80 a sa głosowania itd a odbiory zaczynaja się od 20 czerwca i trwaja chyba do 10 lipca spółdzielnia miesiąc przed wysyła list i informuje więc pewnie niedługo dostaniesz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . _kość bez "ja" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 22:36 www.dembego.waw.pl/stronaglowna.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zebranie IP: 193.24.14.* 11.06.07, 14:57 Czy jest już protokół zebrania Grupy Członkowskiej. Nie chciałbym jechać na Orlą i dowiedzieć się, że go jeszcze nie ma? Bo tak jest z reguły jeśli idzie się samemu. A jeśli jest, może należłoby go opublikować w internecie (tak zrobiła Bluszczańska 74). Nawet bez nazwisk osób zabierajacych głos. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszjastrzebs Re: Zebranie 12.06.07, 15:40 Jest już protokół z zebrania Grupy Członkowskiej "kwitnące osiedle" budynki B1 i B2 sam sprawdzalem. Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Zebranie 12.06.07, 16:13 Jedno pytanko chciałem zadać. Gdzie zaplanowano dla Was miejsca do parkowania samochodów (i czy wogóle) patrząc na obecne zagospodarowanie terenu, które przez najbliższe przynajmniej 2 - 3 misiące się nie zmieni? Czy podnosiliście taki temat? Czy sam się do niego jakoś ustosunkował. Pytam tylko ze względu na to, że garaże pewnie dostaniecie do użytku później, poza tym patrząc na etap A to pomimo sprzedanych miejsc garażowych i tak samochodów jest wszędzie dużo włącznie z ulicą, na której zresztą jest zakaz.Na szczęście nikt w Markach póki co mandatów za złe parkowanie chyba nie wystawia: Będą także jakieś przeprowadzki, dostawy, ekipy wykończeniowe etc.Jak to będzie rozwiązane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Zebranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 17:28 niestety parkingi nie są przewidziane. a na całe osiedle przewidziane sa może 30 -50 miejsc tak nam powiedziano to co na plakatach i projektach widać a mowa wcześniejsza , że będą to jedna wielka "ściema" ja też nie wiem gdzie będziemy parkowali.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Parking IP: *.pg.com 12.06.07, 22:40 A ja wiem gdzie:) Parkujmy pod brama wiazdowa na teren budowy, w taki sposob zeby miescily sie tylko samochody osobwe. Wtedy Sam bedzie bardziej zmobilizowany do zagospodarowania terenu wokol budynkow. Mysle ze jest to dobry pomysl. Jeszcze jedna prosba do osob parkujacych samochody pod budynkami A1 i A2, zeby nie wiezdzaly samochodami pod same drzwi. Wystarczy ze wiada na kraweznik tylnymi kolami, nie ma sensu wiedzac dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Parking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 08:57 niestety lub "stety" sam ma zrobić kolejny wjazd "od tyłu" więc ciężrówki nie będą jeździły pod oknami i to jest dobre ale parkingi pozostaja dalej bez rozwiązania.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytanie Re: Zebranie IP: 193.24.14.* 13.06.07, 12:20 Kto idzie na Walne 30 czerwca godz. 10, ul. Orla. Proszę o wpisy. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszjastrzebs Re: Zebranie 14.06.07, 15:13 Ja się wybieram Tomasz Jastrzębski kwitnace osiedle w Markach budynek B2 tomasz.jastrzebski@spec.waw.pl uwazam ze powinnismy obrać wspólną strategie co do przebiegu obrad i podejmowanych tam decyzji ( na zebraniu może byc za późno) Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszjastrzebs Zebranie B1, B2 11.06.07, 15:01 Zostałem wybrany na delegata grupy członkowskiej budynku B-2 Tomasz Jastrzebski tel.510 086 093 tomasz.jastrzebski@spec.waw.pl Jezeli macie jakieś pytania, sprawy do wyjaśnienia , które trzeba poruszyc na zebraniu delegatów piszcie pod wskazany adres lub dzwońcie wszystkie sprawy postaram się poruszyc na zebraniu. co jakis czas bedę rozsyłał informacje o poruszonych tematach (zeby się nie dublowały) jeżeli są inne strony na których się wyminniamy informacjami (B1;B2) podajcie adresy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B1 Re: Zebranie B1, B2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 18:02 www.sam-81.waw.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
ola790 A2 12.06.07, 09:49 czy ktoś może zamiast jeździć windą chodzi klatką schodową i widział myszy które latają na parterze w wentylatorze, oddymiaczu czy cokolwiek to jest?? czy może tylko ja mam omamy. Choć nie sądzę, bo widziałam to już kilka razy..i zaczęłam jeździć windą... Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: A2 12.06.07, 10:50 powaznie myszy??????????? ja chodze czasami schodami i nic takiego nie widzialam Odpowiedz Link Zgłoś
ola790 Re: A2 12.06.07, 11:22 no tak kurde. ja zawsze chodziłam schodami, a one się tam pojawiły dopiero ostatnio. więc juz nie chodzę. dzisiaj rano poszłam i znowu były. No niech ktos potwierdzi... :) nie piję az tyle żeby mi się zdawało :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w.w. Re: A2 IP: 62.111.218.* 12.06.07, 12:37 no to może czas zawiadomić SAM-a ? Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: A2 12.06.07, 12:57 A może zna ktoś łakomego koteczka? Do wypożyczenia na weekend Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w.w. Re: A2 IP: 62.111.218.* 12.06.07, 13:39 to niestety nie są żarty - niebawem pojawią się w garażu i wtedy bedzie cyrk ! Jako mieszkancy powinniście powiadomić administratora. Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: A2 12.06.07, 14:44 hmmm nie wyolbrzymiałabym tego tak bardzo bo niebawem bedziemy mieli hodowle myszy niczym jak w "Król szczurów" (swoja droga polecam, swietna ksiazka do przeczytania) Dzisiaj zerkne w ten wentylator. Jak cos to jako Rada Osiedla spytam jak to jest ze pomimo comiesiecznych przegladow instalacji wentylacji chodza sobie myszki. Nie omieszkam tez poprosic o pisma na papierku, bo przeciez 100zł netto uzytkownikow garazu kosztuja te przeglady. tak wiec: jezeli dzisiaj zobacze myszy to do nich bede jutro dzwonila Pozdrawiam, Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w.w. Re: A2 IP: 62.111.218.* 13.06.07, 09:23 co miesiąc 100 netto za przeglądy ???? oszaleli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: // odbiory B1 IP: 62.111.218.* 12.06.07, 13:44 czy jest jakiś konkretny termin odbioru mieszkań, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: odbiory B1 IP: *.fastres.net 12.06.07, 13:54 Zadzwon do inspektora nadzoru, nr tel.0226200423, podaj numer swojego mieszkania.Ja tak zrobilem i otrzymalem date i godzine odbioru, inspektor nadzoru powiedzial mi ze zostaly wyslane juz listy z data odbioru do przyszlych mieszkancow B1,ale nie wiem czy do wszystkich. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: odbiory B1 13.06.07, 11:33 Są nowe zdjecia budynkow B-1 i B-2 na stronie Sama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w.w. Re: odbiory B1 IP: 62.111.218.* 13.06.07, 12:31 które to ???????? te z 21 maja ?????????/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość gość Zebranie Walne członków SAMu 30 czerwca 2007roku IP: 193.24.14.* 13.06.07, 13:26 Otwieram dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Zebranie Walne członków SAMu 30 czerwca 200 14.06.07, 07:18 Ja się wybieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutny kolejne dopłaty B1 IP: 62.111.218.* 14.06.07, 11:42 niestety nasze mieszkanka sie powiększyły i sa dopłaty. czy sam na zebraniu zagwarantował, że nie bedzie późniejszych dopłat - czyli po ostatecznym rozliczeniu ? jak to wygląda ? Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: kolejne dopłaty B1 14.06.07, 11:45 ale i ile sie zwiekszyly mieszkania?? moje (A2) jest wieksze o ok. 0,5m2 pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutny Re: kolejne dopłaty B1 IP: 62.111.218.* 14.06.07, 12:01 no wlasnie coś koło tego. jak wyglądało zapewnienie ze strony spółdzielni, że więcej już nie będzie dopłat? Odpowiedz Link Zgłoś
4panerny Re: kolejne dopłaty B1 14.06.07, 15:36 Pytania skierowane do Spółdzielni pewnie dotyczyły ceny za metr i odpowiedź była że nie bedzie dopłat do metra, a nie że zwiększy się ilość metrów. W etapie A też tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spóldz. Re: kolejne dopłaty B1 IP: *.unused.derbynet.waw.pl 16.06.07, 20:04 Nijaki Pan Kęcki - powiedział w rozmowie tel, że no, cos jeszcze wzrosnie w rozliczeniu koncowym, bo ktos tam chce płot, ktoś inny brame wiazdową no i koszty trzeba dzielić na UWAGA !!! całe planowane osiedle !!!!!!!!!!! akiedy oni wybuduja pozostałe bloki ????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -dzielca Re: kolejne dopłaty B1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 22:21 A my mamy w umowie,za którą zapłaciliśmy, to wszystko i niczego już nie potrzeba mieszkańcom doliczać. A wręcz przeciwnie-trzeba nawet odejmować za niezrealizowane punkty dobrowolnie podpisanej przez sama umowy. To oni sami taką umowę ustanowili. Nie potrzeba niczego dopłacać, bo wszystko jest już bardzo dawno zapłacone. Zapłacone i za nieswoje-bo dopóki nie mamy aktów notarialnych to niczego nie mamy. Jak długo jeszcze będzie łamana ustawa o własności lokali?? Aby ustanowić własność-wystarczą obmierzone mury mieszkania-a SAM to zrobił rok temu wymagając dopłat jeszcze przed odbiorem do adaptacji. Więc co jeszcze pokaże puszka Pandory ? Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Zebranie Walne członków SAMu 30 czerwca 200 15.06.07, 07:36 A to już weszło że nie ma zebrania przedstawicieli tylko ma być walne? Pytam, bo wczoraj rozwiszone były informacje o dacie i godzinie zebrania przedstawicieli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość gość Re: Zebranie Walne członków SAMu 30 czerwca 200 IP: 193.24.14.* 15.06.07, 08:45 Weszło wczoraj w Sejmie. Walne to Walne, wszyscy członkowie mają prawo uczestniczyć w zebraniu (funkcja kontrolna), bez prawa głosu rozumianego, jako bez udziału w głosowaniu (nie mają mandatu). Natomiast jeśli chodzi o zabieranie głosu w dyskusji powinny być wcześniej zapisy, aby uporządkować dyskusję. Kto jeszcze wybiera się na zebranie, oprócz przedstawicieli, bo to jest chyba oczywiste, że przedstawiciele na zebraniu powinni być - to jest ich obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość gość Re: Zebranie Walne członków SAMu 30 czerwca 200 IP: 193.24.14.* 15.06.07, 10:37 Wszystkim członkom i przedstawicielom SAMa polecam WWW.sejm.gov.pl Prace Sejmu, sprawozdania stenograficzne obrad z dnia 14 czerwca 2007r. w pdf od strony 216, dot. głosowania poprawek do ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych. Szczególnie tryb i terminy zmian obowiązujących statutów. Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Zebranie Walne członków SAMu 30 czerwca 200 15.06.07, 11:36 Że bez prawa głosu to wiem, że każdy może przyjść. Myślałem, że już jest ta zmiana mówiąca o zlikwidowaniu zebrań tylko przedstawicieli. Oczywiście jako przedstawiciel się wybieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wa B1 IP: *.fastres.net 17.06.07, 12:30 Czy znana jest data dopuszczenia B1 do uzytkowania? Czy będzie to trwało tak długo jak w A1 i A2? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
arti304 rachunek za prąd 19.06.07, 22:39 czy są już rozlicznia za prąd i ogrzewanie dla budynku A1??? Odpowiedz Link Zgłoś
arti304 rachunek za prąd A1 19.06.07, 22:41 czy jest już rozliczenie za prąd i ogrzewanie dla budynku A1??? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: rachunek za prąd A1 20.06.07, 07:43 Rozliczenie za ogrzewanie jest Rozliczenie za prad-pozniej ale nie wiadomo kiedy Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Info Re: rachunek za prąd A1 IP: 212.244.214.* 20.06.07, 08:59 Czy ktoś zorientowany wyjaśniłby pozycje w rachunku za media (ten ostatni)? Dużo tego naliczyli sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a1 Re: rachunek za prąd A1 IP: *.sklodowscy.pl 20.06.07, 09:15 czy ktoś wie w końcu co z internetem ?? W gablocie wisi kontakt z administratorem internetu Sprey . Czyli do nich trzeba dzwonić ?? Czy nawet nie mam się co wysilać ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin poszukuję płytkarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 09:28 BARDZO PILNIE POSZUKUJĘ PŁYTKARZA DO WYKOŃCZENIA MIESZKANIA RERMIN WYKONANIA PRAC OD 25.06.2007, jeżeli ktoś ma sprawdzoną osobę to proszę o namiary marcin.c590@wp.pl 508-275-653 Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: rachunek za prąd A1 20.06.07, 11:29 Witam W tej chwili Rada Osiedla zajmuje sie sprawa internetu.Staramy sie wreszcie dokonczyc ta sprawe ktora jak wiekszosc z Was wie ciagnie sie od poczatku roku. Co do firmy Spray ktora przejela Telnap to jesli ich internet dziala tak jak telewizja to odradzam. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: rachunek za prąd A1 IP: 77.222.227.* 20.06.07, 20:17 inernet dziala bardzo dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dw.v Prąd i orzewanie A IP: *.unused.derbynet.waw.pl 20.06.07, 20:45 czy moze ktos wyjasnic o co chodzi z tymi rachunkami ???????????? najlepiej jak to zrobi NADPLISZKOWNIK - jedyny rozsadny gość na tym osiedlu Piszecie o tej czy innej pozycji półsłówkami - nie lepiej raz a dobrze wszystkim wyjaśnić??? Co to są MEDIA w rozliczeniu energii elektrycznej - wie ktos ? PS niektórzy są tak samo tajemniczy jak ludki z SAM-a Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Prąd i orzewanie A 21.06.07, 08:16 Nie no chyba nie jedyny rozsądny, znam przynajmniej kilku :) Chętnie odpowiem, tylko nie rozumiem do końca pytania. Media w rozliczeniu energii? Ja o rozliczeniu energii jeszcze nic nie wiem. Nie dostałem żadnego rozliczenia energii a szkoda, bo chętnie bym zapłacił. Jedyne rozliczenie jakie miałem obejmowało zużycie wody i ogrzewania mieszkania. Ale tam o energii nic nie było. Media za jakie płacicliśmy były wyszczególnione w rozliczeniu tj. COGAZ (ogrzewanie), CWODA (ciepła woda) i ZWODA (zimna woda i ścieki),dodatkowo opłata stała Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Meldunek 27.06.07, 08:36 Czy pamiętacie, jak przebiegała kolejność w zameldowywaniu? Czy należy coś pobrać ze SAMa i jakie potrzebne są inne dokumenty? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Re: Meldunek IP: 212.244.214.* 27.06.07, 09:04 Siema Ja poszedłem z wymeldowaniem z poprzedniego miejsca i z dowodem i mnie zameldowali. Teoretycznie chcieli w urzędzie żeby wniosek o zameldowanie był podstęplowany przez SAM-a (zadzwonili z urzędu do spółdzielni) ale w SAM-ie powiedzieli że jak już jestem to niech mnie meldują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.M. Re: Zebranie Walne członków SAMu 30 czerwca 200 IP: 212.160.172.* 25.06.07, 14:20 Do wiadomości wybrane Z zabrania Grupy Członkowskiej Wrzeciono 12A i 12B w dniu 04.06.2007 roku Sekretarz Zebrania Pan Włodzimierz Monarski zwraca się do przedstawiciela RN Pana Stanisława Brzezińskiego : 15 marca br. miało się odbyć zaplanowane Zebranie Grupy Członkowskiej Wrzeciono 12A i 12B. Jak wiemy nie zostało ono zrealizowane . W dniu tym to Pan wnioskował o przerwanie zebrania i odbycie jego w innym terminie dając tym samym możliwość zapoznania się członkom z materiałami i dokumentami między innymi Sprawozdaniem Zarządu i Rady Nadzorczej. Po burzliwej dyskusji w dniu tym na sali obrad Pan Prezes Stefan Goch przekazał członkowi Rady Osiedla Pani Jolancie Wiechowskiej niezbędne dokumenty w tym; Sprawozdanie Zarządu za 2006 r. oraz Sprawozdanie Rady Nadzorczej za 2006r. i wyznaczył nowy termin dzień 04.06.br o godzinie 17.30. Niestety Sprawozdania Zarządu i Rady Nadzorczej przedstawione w dniu dzisiejszym nie są tymi samymi które Prezes wręczył członkowi Rady Osiedla w dniu 15.03.br. To oznaczy że Pan Michał Burkacki miał rację twierdząc iż po raz kolejny Spółdzielnia nie udostępniła materiałów przed zebraniem. Istnieją zasadnicze różnice pomiędzy przedstawionymi wersjami obu sprawozdań, w niektórych pozycjach od kilkuset tysięcy złotych do kilku milionów. Moje pytanie dotyczy ostatniej wersji przedstawionej w dniu dzisiejszym o ile ona się nie zmieni. Cytat z sprawozdania RN dotyczący niedoboru: „wartość niesprzedanych lokali i miejsc postojowych w budynkach oddanych do eksploatacji do 31.12.06r ponad 5 000 000 zł.” „niedobór funduszu wkładów budowlanych finansujących nakłady dotyczące budynków przekazanych do eksploatacji ponad 1 400 000 zł.” niedobór funduszu wkładów budowlanych finansujących nakłady budów w realizacji ponad 4 000 000 zł.” niedobór funduszu zapasowego finansującego lokale służbowe oraz biura Spółdzielni ponad 2 700 000 zł.” Dlaczego członek Rady Nadzorczej i Rada Nadzorcza przy ponad 13 800 000 zł niedoborem może stwierdzić w sprawozdaniu Rady Nadzorczej cytuję: „Wskazuje on na właściwie prowadzoną działalność finansową Spółdzielni i może stanowić świadectwo jej należytego funkcjonowania.” Członek Rady Nadzorczej Pan Stanisław Brzeziński przemilczał i nie udzielił odpowiedzi. Mec. Ewa Książek wyraża dezaprobatę w stosunku do członków uczestniczących w zebraniu - informuje zebranych iż na sali jest nie dobra atmosfera przypominająca czasy PRL i czuje się jakby odbywało się przesłuchanie przez służby tamtego systemu z świecącą latarką w oczy Załącznik Nr.1 UCHWAŁA NR 1 / 2007 Zebrania Grupy Członkowskiej „Wrzeciono” M.P.S.B.M. "SAM-81" obradującego w dniu 04 czerwca 2007 r. Działając na podstawie ustawy “Prawo Spółdzielcze” oraz Statutu Spółdzielni Zebranie Grupy Członkowskiej M.P.S.B.M. "SAM-81"w Warszawie u c h w a l a o nie przyjęciu sprawozdania Zarządu z działalności Spółdzielni za 2006 rok. i nie udzieleniu absolutorium za działalność w 2006 roku członkom Zarządu. Sekretarz Zebrania – Włodzimierz Monarski Przewodniczący Zebrania - Maciej Smoręda Załącznik Nr.2 UCHWAŁA NR 2 / 2007 Zebrania Grupy Członkowskiej „Wrzeciono” M.P.S.B.M. "SAM-81" obradującego w dniu 04 czerwca 2007 r. Działając na podstawie ustawy “Prawo Spółdzielcze” oraz Statutu Spółdzielni Zebranie Grupy Członkowskiej M.P.S.B.M. "SAM-81"w Warszawie u c h w a l a o nie przyjęciu sprawozdania Rady Nadzorczej za 2006 rok. i nie udzieleniu absolutorium za działalność w 2006 roku członkom Rady Nadzorczej. Sekretarz Zebrania – Włodzimierz Monarski Przewodniczący Zebrania - Maciej Smoręda Załącznik Nr.3 UCHWAŁA NR 3 / 2007 Zebrania Grupy Członkowskiej „Wrzeciono” M.P.S.B.M. "SAM-81" obradującego w dniu 04 czerwca 2007 r. Działając na podstawie ustawy “Prawo Spółdzielcze” oraz Statutu Spółdzielni Zebranie Grupy Członkowskiej M.P.S.B.M. "SAM-81"w Warszawie u c h w a l a iż informacja o realizacji wniosków nie jest satysfakcjonująca i wnioski nie zostały zrealizowane. Sekretarz Zebrania – Włodzimierz Monarski Przewodniczący Zebrania - Maciej Smoręda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssssss Re: Zebranie Walne członków SAMu 30 czerwca 200 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:56 No to czy mamy szansę na uzyskanie aktów notarialnych przed upadłością spółdzielni. Dzięki Bogu,że ustawa o syndykach ulega nowelizacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość gość Re: Zebranie Walne członków SAMu 30 czerwca 200 IP: 193.24.14.* 27.06.07, 15:01 W roku ubiegłym SAM na swojej działalności zanotował stratę 87 tys. zł. przy tej koniunkturze na mieszkania. Jak to jest możliwe ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk opłaty licznikowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 17:47 cześć sąsiedzi. trapi mnie pytanie: dlaczego wszystkie rachunki i ważne druczki w tej naszej spółdzielni są roznoszone przez sprzątaczki. nikt nikogo nie informuje, iz jakieś pisma są do odebrania, tylko czekaj w mieszkaniu, to może łaskawie sprzątaczka zamieni się w listonosza i zapuka do twoich drzwi. nic nie jest załatwiane oficjalnie tylko po cichu, a takie ładne gablotki wiszą u nas w A1 i A2!!!!! i takie jeszcze takie jeszcze jedno pytanko - czy ktoś wie co to jest za opłata stała - ta która została dołączona do naszego ostatniego rachunku?? ps: pytanie do pani sprzątaczki :)) - kiedy przyjdą opłaty za prąd, bo 2 tygodnie na wydobycie kasy która na naszych licznikach zalegała przez ostatnie pół roku to mało!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Zapytanie do Rady osiedla A1 i A2 IP: *.pg.com 27.06.07, 19:27 Pierwsza sprawa; W jaki sposob zostaly naprawine drzwi wejsciowe do A2. Czy zostalo to pokryte z funduszu remontowego czy tez jeszcze w ramach robot budowlanych? Druga spraw; Czy nasza rada osiedla mogla by wystosowac pismo do Samu z zapytaniem Kiedy zostanie zagospodarowany teren wokol budynkow, chodi o tereny zielone(aktualnie porastaja chwastami), dalszy ciag chodnikow, no i ten parking. Nastepne putanie to sprawa mieszkania dla gospodarza, niech Sam odpowie na pismie co sie stanie z tym mieszkaniem jezeli my nie chcemy gospodarza. Np. za to mieszkanie mozna by bylo zrobic ogrodzenie. Nie do konca jestem w temacie co zostalo wyjasnone na zebraniu, ale jezeli nawet te sprawy byly wyjasnione na spotkaniu to warto zeby Sam ustosunkowal sie do nich na pismie. Ta zebysmy mieli jakis papier w "wojnie" z samem. Pozdrawia Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: Zapytanie do Rady osiedla A1 i A2 28.06.07, 11:49 Witam :) Pozwolę sobie zazartować.......... chwasty tez sa zielone :) Odpowiedz Link Zgłoś
arti304 drzwiczki od liczników 28.06.07, 19:54 czy ktoś zgłaszał czy moze SAM wie lecz nic nie robi w sprawie drzwiczek od liczników elektrycznych???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: drzwiczki od liczników IP: *.pg.com 28.06.07, 21:21 Do szafek z licznikami elektrycznymi nikt nie ma dostepu. Trzeba miec uprawnienia elektryczne zeby moc otwierac takie szafki. Odpowiedz Link Zgłoś
arti304 Re: drzwiczki od liczników 01.07.07, 15:32 to wiem ze trzeba miec uprawnienia mi chodzi o ich wymiane gdyż są źle rozmieszczone "okienka" i jestem ciekawy jak stoen szczytuje stan licznikow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystian-31 O wspólokatorze !!!! IP: 77.222.227.* 01.07.07, 18:01 Witam. Ja mam prośbę do mieszkańca z A-2, który notorycznie wyrzyca zużyte torebki po herbacie i nie tylko przez okno, tuż pod drzwi klatki, aby sie zastanowił gdzie mieszka?1. A może ktoś wie, kto tak robi, bo chętnie zwróciłbym mu grzecznie uwagę.Życzę sobię i wspólokatorom mniej takich sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: drzwiczki od liczników 02.07.07, 13:15 a ja powiem wam ze nie chce wiedziec jak Stoen Szczytuje :))) Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Zapytanie do Rady osiedla A1 i A2 29.06.07, 09:09 Nie jestem za tym,aby legitymywano i prześwietlano naszych gości, ale jakieś minimum ochrony naszej własności przydałoby się. Nie zauważyłam też, aby wszyscy szanowali to,co kupiliśmy, co inni z wysiłkiem wysupłali. Co zrobić ,aby nasze osiedle wyglądało przynajmniej tak jak Małachowskiego 1 ? Aby mieć: - ogrodzenie - furtkę -zabezpieczenia przed ,,spacerami" postronych niezaproszonych osób. Mielibyśmy szansę na uniknięcie dewastacji i okradania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Zapytanie do Rady osiedla A1 i A2 IP: *.pg.com 29.06.07, 23:15 Tak, zgadzam sie z tym co napisalas. Tylko ze to co napisalas niema nic wspolnego z tym co napisalem na poczatku watku. Wszystkie pytania do samu powinnismy kierowac na pismie z pokwitowaniem osoby odbierajacej pismo i rzadac takiej samej formy odpowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Ad 01.07.07, 08:15 Podobno ustawodawca wymyślił lukę w prawie spółdzielczym pozwalającą spółdzielniom ignorowanie spółdzielczych pism i zapytań. Większość Spółdzielni jednak nie korzysta z tego przywileju i traktuje mieszkańców tak,jakby sami chcieli być traktowani. Są jednak nadal i takie spółdzielnie, gdzie spółdzielca jest tylko szczeblem. Ja zwracam się tylko pisemnie z pokwitowaniem na kopii albo z pokwitowaniem odbioru-takie mam zwyczaje. Pozdrawiam miłego sąsiada. Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: Zapytanie do Rady osiedla A1 i A2 01.07.07, 09:16 hej Grazka na spotkaniu w spoldzielni w maju padla odpowiedz na twoje pytanie szkoda ze ciebie nie bylo........ Rozmowy o jakimkolwiek ogrodzeniu beda poruszone po zakonczonym etapie C - spoldzielnia twierdzi ze w cenie mieszkan nie bylo ogrodzenia :) pozsrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w.w. Re: Zapytanie do Rady osiedla A1 i A2 IP: *.unused.derbynet.waw.pl 01.07.07, 21:46 Ato ciekawe bo np. budynki B w planach i opisie na stronie samu - były ogrodzone - a na winklu zaprojektowali pom. ochrony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: []=[]=[]=[]=[]=[]= budynek ochrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.07, 22:02 Ja też mam takie plany z budynkiem ochrony i ogrodzeniem . To było w cenie mieszkania razem z placem zabaw na patio przed blokiem C Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: budynek ochrony 02.07.07, 07:40 Osobna budka dla ochrony, ogrodzenie... i macie to w umowach i zapłaciliście za to? Ogrodzenie na wizualizacjach też widziałem, ale czy było to na planach architektonicznych osiedla? Tej budki to chyba nie zbudowali, przynajmniej ja nic nie widziałem? Pomieszczenie dla ochrony jest w budynku A1 na pewno. Czy ma być ich więcej w związku z tym? A tak przy okazji, to SAM za każdym razem przynajmniej etapowi A podkreślał, że plac zabaw będzie na patio C, ale także pomiędzy budynkami B dostępny także dla nas. Pytanie tylko gdzie, bo miejsca wiele to tam nie ma. Podejrzewam, że SAM nie będzie wygradzał poszczególnych budynków, bo idąc tym torem to oprócz A każdy się będzie mógł wygrodzić, co spowoduje, że np. nie będzie dostępu do placu zabaw na patio C, poza budynkiem C oczywiście itd. Oczywiście, jeśli zawiążą się kiedyś być może wspólnoty i się ze sobą porozumieją (budynki B) to wszystko jest możliwe. P.S. A jak by się tak A wygrodziły to było by fajne :))Może wtedy szybciej znalazłaby się droga dojazdowa do budowy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Zapytanie do Rady osiedla A1 i A2 IP: *.pg.com 01.07.07, 23:39 Czy ktos z rady moglby sie ustosunkowac do tego co napisalem na poczatku tego watku, Chodzi o wystosowanie pisma do samu z zapytaniem na temat: Zagospodarowanie terenu wokol bydynkow Parking Mieszkanie dla dozorcy Wiem ze rada dziala spolecznie i niechce apsolutnie nikomu narzucac co ma robic. Sam moge chetnie napisac takie pismo,ale dobrze jak to wyjdze od rady osiedla Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Zapytanie do Rady osiedla A1 i A2 02.07.07, 07:48 Witam Zostalismy wywolani do tablicy wiec sie ustosunkuje 1.Prosze sie logowac-anonimy BEDA IGNOROWANE 2.Wymienione tematy byly poruszone na zebraniu czlonkowskim na ktorym najwyrazniej Pana nie bylo-spis tego co bylo omawiane, wnioskow itp znajduje sie w protokole z zebrania do wgladu w Spoldzielni na ul.Orlej 6B Pozdrawiam Marcin Dabrowski przewodniczacy Rady Osiedla Odpowiedz Link Zgłoś
rotel2000 Wyodrębnienie własności lokalu? 02.07.07, 08:27 Czy ktoś już składał pismo w SAM-ie w sprawie wyodrębnienia własności lokalu a jeśli tak to czy zostało już rozpatrzone? Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Wyodrębnienie własności lokalu 02.07.07, 09:06 No właśnie, czy posiadacie informacje, kiedy to nastąpi-ja złożyłam w kwietniu ubiegłego roku. Stare prawo spółdzielcze zezwala na dwuletni termin bez żadnych jednak sankcji za jego niezrealizowanie.I dlatego to tak długo trwa. W protokole na www.sam-81.waw.pl zauważyłam,że na Wrzecionie jest garstka osób z wyodrębnioną odrębnością.Dlaczego, czyżby się nie starali czy też ich olano? Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Wyodrębnienie własności lokalu 02.07.07, 09:22 Szanownych Państwa też chyba nie było na zebraniu:)) SAM informował nas o tym, że procedura wyodrębniania mogła się rozpocząć i rozpoczęła dopiero po oddaniu budynków do użytkowania, co nastąpiło w A2 z końcem marca chyba, a w A1 z końcem kwietnia. Stwierdzono także, że taka procedura trwać będzie około 6 miesięcy, czyli realnie koło końca roku jest to możliwe. Co prawda nowe przepisy będą mówiły o 3 mieięcznym okresie od przekazania budynków, ale kiedy one wejdą w życie, gdzieś około paździenika chyba, bo przewidziano 3 miesięczny vacatio legis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: []=[]=[]=[]=[]=[]= Re: Wyodrębnienie własności lokalu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.07, 09:36 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11115&w=64002551&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Wyodrębnienie własności lokalu IP: 212.2.101.* 02.07.07, 09:48 Witam, Ja tez skladalam pismo do samu w tej sprawie, jest problem taki ze budynek przynajmniej A1 zostal oddany warunkowo / zostaly oddane lokale mieszkalne i garaze a nie caly budynek / kopia w spółdzielni. Jesli w terminach okreslonych w pismie spoldzielnia nie dokonczy prac do konca lipca i konca grudnia moze byc cofniete pozwolenie. Czyzby przedstawiciele o tym nie wiedzieli? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Wyodrębnienie własności lokalu 02.07.07, 13:00 Wiedzieli. A co można zrobić? Zawsze mogą powiedzieć, że zakład energetyczny nie zrobił, a oni nie mogli na niego wpłynąć. My dla zakłądu energetycznego nie jesteśmy stroną i nie będą z nami wogóle rozmawiać. Jedyne co pozostaje to nękanie SAM-a, ale ja jako urodzony optymista nie zakładam z góry, że będą nam rzucać kłody Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Zebranie przedstawicieli 02.07.07, 09:41 Witam, jako przedstawiciel z etapu A chciałem Państwa poinformować o tym, jak przebiegało i jakie zapadły decyzje na Zebraniu Przedstawicieli, które odbyło się w minioną sobotę. Otóż: Na zebraniu z około 80 Przedstawicieli była mniej więcej połowa. Tematy, jakie poruszano to głównie: 1. Akceptacja sprawozdań finansowych za 2006 2. Zaakceptowanie sprawozdań Zarządu i Rady Nadzorczej 3. Akceptacja planu zakupu działek pod nowe inwestycje (okolice siekierek i bluszczańskiej) - wydatek dla spółdzielni rzędu 40 - 45 mln PLN 4. Zgoda na zaciąganie zobowiązań w 2007 do wysokości 60 mln PLN 5. Zobligowanie zarządu do realizacji postulatów zgłaszanych na zebraniach grup członkowskich Wszystkie powyższe punkty znalazły akceptację stosunkiem głosów mniej więcej 30 do 10. Wstrzymującymi się od głosu lub głosującymi przeciw byli przede wszystkim przedstawiciele z nowych lokalizacji (kwitnące osiedle, bluszczańska, kawałek ursynowa) i przedstawiciele chyba najstarszej czyli Wrzeciona. Kwestia wyodrębnienia zakładu budowlanego wogóle nie była poruszana. Jak zwykle były większe lub mniejsze spory, pomiędzy przedstawicielami i prowadzącymi zebrania, dyskusje na temat postanowień z grup członkowskich (jest ich blisko 300 do wglądu w siedzibie spółdzielni). Sposób prowadzenia zebrania był taki jak dobrze nam już znany. Jak zwykle także zostało przegłosowane wszystko co SAM przedstawił w porządku obrad. Jednocześnie przypominam, że w myśl nowego prawa, które wejdzie w życie w tym roku, od przyszłego roku nie będzie zebrań przedstawicieli (no chyba, że ktoś zgłosi ustawę do TK i on ją odrzuci w całości lub np. tym kawałku) tylko każdy członek spółdzielni będzie się mógł na takie zebranie wybrać i podejmować uchwały głosować etc. Dlatego też prawdopodobnie moja i Marcina kadencja dobiega końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obecny Re: Zebranie przedstawicieli IP: 212.160.172.* 02.07.07, 10:55 Szanowny Nadszpikowniku Osiedle Wrzeciono w swym wystąpieniu pokazało prawdziwe oblicze Spóldzielni. Przedstawiciele zezwolili Pani Mecenas na wykluczenie wniosków "Wrzeciona" WNIOSKI dotyczyły aby zebranie Przedstawicieli nie przyjmowało sprawozdań Zarządu i RN. Dlaczego ich nie oczytano wraz z uzasadnieniem?! Ponadto obecni Przedstawiciele na sali to w większości etatowi pracownicy spółdzielni.Dyskusja na zebraniu umiejetnie została skierowana nasprawy o mniejszym znaczeniu. NIEDOBÓR FINANSOWY w sółdzielni prawie 14 mln PLN a zebranie daje zgodę na: > zakupu działek pod nowe inwestycje wydatek dla spółdz. rzędu 40 - 45 mln PLN > Zgoda na zaciąganie zobowiązań w 2007 do wysokości 60 mln PLN Uzasadnienie Wniosku nie przyjęcia Sprawozdania Zarządu. >FIKCYJNE dane finansowe przedstawione w sprawozdaniu na Z.G.Cz. (15.03.07) oznacza to iż dane te były również przedstawiane na zebraniach G.Cz. poprzedzające zebranie G.Cz. „Wrzeciono” gdyż Spółdzielnia przedstawiła nową wersję sprawozdania na powtórnym zebraniu G.Cz. (04.06.br.) o czym nie poinformowała członków spółdzielni. >Utrudnianie dostępu do dokumentów źródłowych mających na celu ocenienie pracy Zarządu. Wersja sprawozdania Zarządu przedstawiona na powtórnym Zebraniu G.Cz.( 04.06.07) wykazała ponad 13 800 000 zł niedoboru. Brak rozliczenia funduszu Remontowego w Sprawozdaniu. Brak rozliczenia działalności Zakładu Remontowo Budowlanego Spółdzielni. Niedopuszczalne jest oczekiwanie przez Zarząd Spółdzielni na analizę biegłego rewidenta, i sporządzanie pod nią sprawozdania z działalności Spółdzielni za 2006 rok! Uzasadnienie wniosku nie przyjęcia Sprawozdania Rady Nadzorczej Pomimo Istniejących zasadniczych różnic pomiędzy przedstawionymi wersjami obu sprawozdań, w niektórych pozycjach od kilkuset tysięcy złotych do kilku milionów i niedoboru w wysokości ponad 13 800 000 zł Rada Nadzorcza w swym sprawozdaniu stwierdza i wskazuje na właściwie prowadzoną działalność finansową Spółdzielni i może stanowić świadectwo jej należytego funkcjonowania” Jest to niedopuszczalne ! >Obecny członek RN na zadane „niewygodne pytania” nie udzielał odpowiedzi. Rada Nadzorcza nie reaguje na ewidentne błędy Zarządu stara się wszelkie nieprawidłowości ukryć Np. - kolejna wersja Sprawozdania RN przedstawiona na dzisiejszym zebraniu. >Brak planu pracy RN i wizji funkcjonowania Spółdzielni Niemożliwy kontakt członków Spółdzielni z RN (brak informacji o terminach posiedzeń RN, dyżurach członków RN) >Brak informacji o podejmowanych krokach naprawczych. >Na stronie internetowej Spółdzielni Rada Nadzorcza nie istnieje. Niedopuszczalne jest, aby RN aprobowała dezinformację członków spółdzielni zakresie jej działalności Arogancja Niedopuszczalne zachowanie Pani mecenas Ewy Książek w stosunku do członków uczestniczących w zebraniu. Po kilkunastu pytaniach zadanych przez członków spółdzielni do Prezesa i przedstawiciela RN, na które w/w nie umieli odpowiedzieć bądź milczeli Mecenas stwierdza, iż na sali jest nie dobra atmosfera, przypomina czasy PRL i czuje się jakby odbywało się przesłuchanie przez służby tamtego systemu z świecącą latarką w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość gość Re: Zapytanie do Rady osiedla A1 i A2 IP: 193.24.14.* 03.07.07, 11:32 Panie Marcinie, Uprzejmie proszę o podanie oficjalnego maila do Rady Osiedla Kwitnące Osiedle w Markach oraz składu Rady Osiedla. Czy forum jest jedyną platformą komunikacji z RO? Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Zapytanie do Rady osiedla A1 i A2 03.07.07, 12:19 Witam 1.Ponawiam prosbe o logowanie sie 2.Sklad rady zostanie dzis wywieszony na kartce w gablotce przy windzie, dostepny jest takze w spoldzielni 3.To forum nie jest jedynym sposobem kontaktow z Rada-w gablotce beda tez telefony kontaktowe, poza tym zapraszam na forum www.sam-81.waw.pl (mysle ze administrator przychyli sie do prosby i zalozy rozdzial z Ogloszeniami Rad Osiedla), pracujemy takze nad zainstalowaniem na klatce skrzynki na korespondencje do Rady Osiedla,mozna takze pisac na adres rada-osiedla@tlen.pl Pozdrawiam Marcin Dabrowski przewodniczacy RO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obecny Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 212.160.172.* 02.07.07, 11:22 Szanowny Nadszpikowniku Osiedle Wrzeciono w swym wystąpieniu pokazało prawdziwe oblicze Spóldzielni. Przedstawiciele zezwolili Pani Mecenas na wykluczenie wniosków "Wrzeciona" WNIOSKI dotyczyły aby zebranie Przedstawicieli nie przyjmowało sprawozdań Zarządu i RN. Dlaczego ich nie oczytano wraz z uzasadnieniem?! Ponadto obecni Przedstawiciele na sali to w większości etatowi pracownicy spółdzielni.Dyskusja na zebraniu umiejetnie została skierowana nasprawy o mniejszym znaczeniu. NIEDOBÓR FINANSOWY w sółdzielni prawie 14 mln PLN a zebranie daje zgodę na: > zakupu działek pod nowe inwestycje wydatek dla spółdz. rzędu 40 - 45 mln PLN > Zgoda na zaciąganie zobowiązań w 2007 do wysokości 60 mln PLN Uzasadnienie Wniosku nie przyjęcia Sprawozdania Zarządu. >FIKCYJNE dane finansowe przedstawione w sprawozdaniu na Z.G.Cz. (15.03.07) oznacza to iż dane te były również przedstawiane na zebraniach G.Cz. poprzedzające zebranie G.Cz. „Wrzeciono” gdyż Spółdzielnia przedstawiła nową wersję sprawozdania na powtórnym zebraniu G.Cz. (04.06.br.) o czym nie poinformowała członków spółdzielni. >Utrudnianie dostępu do dokumentów źródłowych mających na celu ocenienie pracy Zarządu. Wersja sprawozdania Zarządu przedstawiona na powtórnym Zebraniu G.Cz.( 04.06.07) wykazała ponad 13 800 000 zł niedoboru. Brak rozliczenia funduszu Remontowego w Sprawozdaniu. Brak rozliczenia działalności Zakładu Remontowo Budowlanego Spółdzielni. Niedopuszczalne jest oczekiwanie przez Zarząd Spółdzielni na analizę biegłego rewidenta, i sporządzanie pod nią sprawozdania z działalności Spółdzielni za 2006 rok! Uzasadnienie wniosku nie przyjęcia Sprawozdania Rady Nadzorczej Pomimo Istniejących zasadniczych różnic pomiędzy przedstawionymi wersjami obu sprawozdań, w niektórych pozycjach od kilkuset tysięcy złotych do kilku milionów i niedoboru w wysokości ponad 13 800 000 zł Rada Nadzorcza w swym sprawozdaniu stwierdza i wskazuje na właściwie prowadzoną działalność finansową Spółdzielni i może stanowić świadectwo jej należytego funkcjonowania” Jest to niedopuszczalne ! >Obecny członek RN na zadane „niewygodne pytania” nie udzielał odpowiedzi. Rada Nadzorcza nie reaguje na ewidentne błędy Zarządu stara się wszelkie nieprawidłowości ukryć Np. - kolejna wersja Sprawozdania RN przedstawiona na dzisiejszym zebraniu. >Brak planu pracy RN i wizji funkcjonowania Spółdzielni Niemożliwy kontakt członków Spółdzielni z RN (brak informacji o terminach posiedzeń RN, dyżurach członków RN) >Brak informacji o podejmowanych krokach naprawczych. >Na stronie internetowej Spółdzielni Rada Nadzorcza nie istnieje. Niedopuszczalne jest, aby RN aprobowała dezinformację członków spółdzielni zakresie jej działalności Arogancja Niedopuszczalne zachowanie Pani mecenas Ewy Książek w stosunku do członków uczestniczących w zebraniu G.Cz. Po kilkunastu pytaniach zadanych przez członków spółdzielni do Prezesa i przedstawiciela RN, na które w/w nie umieli odpowiedzieć bądź milczeli Mecenas stwierdza, iż na sali jest nie dobra atmosfera, przypomina czasy PRL i czuje się jakby odbywało się przesłuchanie przez służby tamtego systemu z świecącą latarką w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 02.07.07, 11:47 Coraz ciekawiej... A może wycofać swój wniosek o odrębną własność i złożyć je po wejściu nowego prawa spółdzielczego? Co robić aby nie zatonąć? Z tym okrętem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 212.160.172.* 02.07.07, 15:25 1)WYBRAĆ Nowych Przedstawicieli (nie zatrudnionych i nie powiązanych z układami w spóldzielni) 2)WYBRAĆ NOWĄ RADĘ NADZORCZĄ (całkowicie wymienić) 3)ZWOLNIC DOTYCHCZASOWEGO PRANIKA ZATRUDNIONEGO PRZEZ PREZESA - nie pozwolić zaciągać nowych zobowiązań i kredytów 4)Nowa Rada powinna ustanowić Nowy Zarząd. 5)Rozliczyć odchodzący Zarząd i Rade Nadzorczą na podstawie kodeksu karnego może jeszcze coś potrzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: []=[]=[]=[]=[]=[]= Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.07, 16:11 Juz po ptokach; po Walnym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.aster.pl 02.07.07, 18:26 Nie po ptakach Zgodnie z nową ustawą czeka nas walne (wszystkich członków) w przyszłym roku, oczywiście nie będzie poprzedzających walne zebrań grup członkowski. To spowoduje iz obecna Rada Nadzorcza i Zarząd Spóldzielni nie bądą mogły manipulować np.różnymi wersjami swych sprawozdań. Na szereg pytań już dziś milczą. Najgorsze jest to że zebranie przedstawicieli pozwoliło zaciągać zobowiązania na około 100 mln PLN przy aktualnym niedoborze finansowym ponad 14 mln PLN. wynika to iż większość przedstawicieli jest związana etatem w spółdzielni. Poszczególne osiedla sa oddalone od siebie i to jest zasadnicza przewaga Zarządu i RN. Dochodzi jeszcze postawa członków którzy nie zapoznają się żetelnie z sprawozdaniami przedstawianymi na poszczególnych grupach członkowskich. A jest to totalna lipa!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość gość Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 193.24.14.* 02.07.07, 12:04 Przedstawiciele na Zebranie Przedstawicieli; Pan Marian Zając - członek Rady Nadzorczej, Pani Krystyna Skierska - pracownik administracji, Pan Prof. Wiesław Balcerak - Przewodniczący Rady Nadzorczej, Pani Katarzyna W. ..... pracownik administracji, Pan Paweł Budynek - pracownik administracji, cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obecny Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 212.160.172.* 02.07.07, 13:26 Zapowiada sie ciekawie czekam na cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbulwersowany "Motorynki" IP: 212.244.214.* 03.07.07, 09:59 Czy jeżdżący "motorynkami" mogli by przestać piłować swoje maszyny (po 22) pod blokami przy Małachowskiego? Ps. Kupiłem wiatróweczke i będę walił po kaskach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prokurator Re: "Motorynki" IP: 212.160.172.* 03.07.07, 10:24 No to posiedzisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: "Motorynki" IP: 217.96.39.* 03.07.07, 10:49 A może solą, czy strzelanie solą jest karalne? Tylko troszeczkę niżej niż po kaskach :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbulwersowany Re: "Motorynki" IP: 212.244.214.* 03.07.07, 11:52 Zasłoni mnie mój immunitet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość gość Re: "Motorynki" IP: 193.24.14.* 06.07.07, 10:51 początek wakacji:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: członek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 212.75.114.* 06.07.07, 11:55 proszę najpierw sprawdzić informacje i dopiero potem je publicznie przedstawiać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: członek Sam-81 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 212.75.114.* 06.07.07, 12:04 Mam na myśli informacje dotyczące przedstawicieli na Walne, przedstawione dane nie są w pełni prawdziwe, proszę o aktualizację info i przedstawianie prawdziwych informacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 212.244.214.* 06.07.07, 12:47 Skoro wiesz że dane nie są prawdziwe to wiesz jakie są prawdziwe. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość gość Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 193.24.14.* 06.07.07, 13:39 Ma Pan rację, Pan Paweł w roku 2007 nie był już przedstawicielem. Przepraszam za pomyłkę. Odpowiedz Link Zgłoś
agnus284 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 18.07.07, 14:39 Czy obserwuje forum ktoś kto będzie mieszkańcem bloku C? . Ciekawa jestem czy ktoś dostał już pisemko o waloryzacji? Co to wogóle jest czy to pierwsza fantastyczna podwyżka i to tak wcześnie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -yna Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 15:44 Cześć Ile miałaś w umowie za mkw a teraz ile wyjdzie za mkw Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnus284 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.07.07, 13:40 jest to tylko wskaźnik GUS i to ok 1,4% ale od wpłaconych transz będzie to 4000 tys. Taka waloryzacja ma być co kwartał a więc następna będzie wyższa o procent z kolejnej wpłaconej transzy i ma być ich tyle co kwartałów do końca budowy czyli min 5. Ładnie spółdzielna dzieli dopłatę . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -yna Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.07, 14:32 Czy tak miałaś sformułowaną umowę czy to na razie wstęp :( Odpowiedz Link Zgłoś
jacian Impreza 16.07.07, 10:50 Pozdrowienia dla imprezowiczów z A1 Pięknie wygląda wejście do mojego bloku. I samochody które tam stoją. Odpowiedz Link Zgłoś
4panerny Re: Impreza 16.07.07, 11:22 A dokładniej to co się stało? Widziałem uszkodzoną ścianę nad wejściem do klatki, ale to już sprawka jednej ciężarówki, kierowca której gdyby mógł toby do mieszkania swojego nią wjechał. Oczywiście pewnie miejsca na uliczce było za mało i trzeba było próbować stawać na chodniku. Pytanie kto to teraz będzie naprawiał i z jakich pieniędzy. Mam nadzieję, że "autor" poczuje się i nie pójdzie to z funduszu remontowego, bo ja za czyjąś nieodpowiedzialność niechciałbym płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yna Re: Impreza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 12:00 Od szkód spowodowanych przez auta chroni OC komunikacyjne-wystarczy ustalić sprawcę i zgłosić go do SAMa a roszczenie pójdzie do właściwej firmy ubezpieczeniowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -yna Re: Impreza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 12:09 A w tym wypadku, jeśli sprawca oddalił sie z miejsca szkody to radzę mu samemu zgłosić sie do Rady Osiedla lub SAMa. Masz na to szkodniku czas do piątku, a potem już to załatwimy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacian Re: Impreza 16.07.07, 16:33 chodzi o wymiociny na chodniku i ochlapany tym samochod w sciane takze ktos przywalil Odpowiedz Link Zgłoś
kolejne_konto Re: Impreza 17.07.07, 12:24 Akurat nie było mnie w sobotę w domu, więc nie miałem pojęcia co się działo. Czy wiemy w którym lokalu tak uroczo się zabawiano? Ja rozumiem że impreza imprezą, ale jakiś poziom trzeba trzymać. Z drugiej jednak strony - wiadomo, zdarza się... Tylko miło by było żeby na przyszłość taki gospodarz po swoich gościach posprzątał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -yna Re: Impreza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 12:32 A może to tan sam lokal z którego wypadają herbaciane resztki i nie tylko? Pisał wcześniej jeden sympatyczny sąsiad o tym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Impreza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 13:41 no to w koncu gdzie komuś ulżyło? Miałam szczęscie tego nie widzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
odzyskaj.premie.kredytowa Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 21.07.07, 19:07 Kupujesz lub remontujesz mieszkanie, dom działke budowlaną w kredycie bankowym? Ta oferta jest dla Ciebie. Nie przepłacaj. Wybierz swój bank , wynegocjuj warunki i sprawdz ile jeszcze mozesz odzyskac z kosztów bankowych. Tel: 0694 705 175 info: odzyskaj.premie.kredytowa@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ola790 światło na klatce 24.07.07, 09:44 komu mogę zgłosic że na klatce jest ciemno i nie pali się żadna z lamp? czy tak jest tylko na piętrze drugim, czy może na innych również? najpierw zgłasła jedna, potem kolejne, a teraz nie reagują już nawet na włącznik. Ktoś sobie nogi połamie w końcu. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: światło na klatce 24.07.07, 11:16 Witam Stawialbym na administracje -telefon powinien byc w gablotce i na stronie SAM-u.Mozna tez zlapac administratora -bywa w pomieszczeniu na tylach A-1. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec A2 Sklep w budynku A2 IP: *.pg.com 26.07.07, 13:25 Witam Chcialem uprzejmie prosic wlasciciela/ke sklepu o zwrocenie uwagi swojm dostawca o nieparkowanie samochodow dostawczych na chodniku pod sklepem i zeby panowie zaopatrujacy sklep nie chodzili po trawnikach (i zeby pan wlasciciel tez nie chodzil po trawniku do swojego czarnego nisana) Z gory dziekuje Mieszkaniec A2 Odpowiedz Link Zgłoś
n_efra73 umowa na dostawę energii elektrycznej 29.07.07, 11:57 Witam :) Mam pytanie do przyszłych mieszkanców B1 i B2. Z kim macie zamiar podpisac umowe na dostawę energii elektrycznej? Czy z Warszawa-Teren jak sugeruje przysłana z SAM'u umowa do wypełnienie? Ja zastanawiam sie czy podpisywac akurat z nimi. Od 1 lipca nastapila zmiana przepisów i gospodarstwa domowe maja wybor co do dostawcy energii. Poczytałam troche, porównałam i Warszawa Teren ma jedne z najdrozszych stawek, duzo tańszy jest Stoen. A Szanowni Mieszkancy A1 i A2 z kim macie podpisane umowy? Pozdrawiam Sąsiadka z B2 :) Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: umowa na dostawę energii elektrycznej 29.07.07, 20:53 Z Zakładem Energetycznym Warszawa Teren. Jak my podpisywaliśmy to jeszcze rynek nie był uwolniony. Zresztą do dziś nie mamy jeszcze prądu docelowego, podobno ma być około połowy sierpnia. Rynek został uwolniony to fakt, ale czy któryś dostawca na naszym terenie chce/może dostarczać energie dla klientów indywidualnych? Odpowiedz Link Zgłoś
n_efra73 Re: umowa na dostawę energii elektrycznej 29.07.07, 22:30 Jutro bede dzwonic do Stoenu czy mozna podpisac z nimi umowe. Dam znac czy mamy wogole jakis wybor:/ Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 rachunek za gaz A2 30.07.07, 08:46 witam, dostaliscie moze rachunek za gaz???? podobno juz sa a mnie nie bylo 2 tygodnie i teraz nie wiem czy poczekac czy jechac do gazowni pozdrawiam, Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: rachunek za gaz A2 - prosze o odpowiedz 30.07.07, 15:54 moze ktos mi pomoc???? Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: rachunek za gaz A2 - prosze o odpowiedz 30.07.07, 16:07 Dosiu, nieba Ci przychyliłabym-ale nie mam gazu. Jak przebiegała u Was wymiana wkładki roboczej na właściwą? Czy udało się komukolwiek wyrwać zamykadełko na wizjer? Czy udało się komukolwiek do tych drzwi zamocować drugi zamek? Poproszę nawet o odpowiedzi na ten email jeśli cos się komukolwiek udało I W JAKI SPOSÓB 8( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: rachunek za gaz A2 - prosze o odpowiedz IP: 82.210.158.* 30.07.07, 18:11 Witam Widze ze sie nic nie zmienilo na tym forum, na poczatku tego watku padlo konkretne pytanie kilka odpowiedzi a a nic konkretnego:( Mi rachunek przyszedl za okres od poczatku instalacji licznika tj okolo pazdziernik do marca 2008 czyli okolo 1,5roku (mowa tu o prognozie). Rachunek jest w sumie na kwote 300zl (trzy osobowa rodzina). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: rachunek za gaz A2 - prosze o odpowiedz 30.07.07, 20:28 ale dostales tzn. pani przyniosła czy poczta??????? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: rachunek za gaz A2 - prosze o odpowiedz 31.07.07, 07:43 Witam 1.Masz racje-nic sie nie zmienilo-niektorzy nadal nie potrafia sie zalogowac albo zalozyc konta 2.Moze odpowiedzi nie bylo bo jeszcze nikt z czytajacych to forum nie dostal takiego rachunku? Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bacha pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 14:48 Czy wiesz już coś więcej? Czy można podpisać umowę ze Stoenem? Czy może porównywałaś ceny innych dostawców energi? A może ktoś już podpisał umowę? Czy ktoś był ostatnio w SAM i np. ma wieści kiedy odbiór kluczy w B2 i czy spółdzielnia sprzedała lokal dozorcy, do czego się zobligowała na zebraniu członków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w.w. Re: umowa na dostawę energii elektrycznej IP: 62.111.218.* 30.07.07, 11:34 Po jakim czasie od przekazania kluczy zainstalowano wam liczniki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: umowa na dostawę energii elektrycznej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 13:34 Długo to trwało-chyba 2 albo 3miesiące Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: umowa na dostawę energii elektrycznej 30.07.07, 13:35 Rozumiem, że to pytanie do A? Po około 3-4 miesiącach chyba. Jak się pod koniec listopada wprowadzałem to już miałem, a odbiory miałem pod koniec sierpnia i ponowny we wrześniu. Z tym, że liczniki są, ale nie jest to prąd docelowy. Problem z dostępnością prądu w gniazdkach i oświetleniu można jednak rozwiązać korzystając z tymczasowych gniazdek na korytarzach. Odpowiedz Link Zgłoś
n_efra73 Re: umowa na dostawę energii elektrycznej 01.08.07, 17:01 Jeśli chodzi o podpisanie umowy ze Stoenem to nie na najmniejszego problemu. Tylko cała ta procedura podpisywania umowy nazywa się zmiana dostawcy energii elektrycznej i trwa ponad 60 dni. Poniżej załaczam maila, który od nich dostałami który wyjasnie zawiłości zmiany dostawcy. Teraz sama nie wiem czy podpisywac umowe ze Stoenem. Mama obawy co do długich procedur i boje się ze na wykanczanie mieszkania zostane bez pradu! Chyba ze SAM ma tam jakies gniazdko z ktorego mozna korzystac ;) Jesli chodzi o ceny to sprawdziłam je i porównałam i Warszawa Teren wychodzi najdrozej!!! A Stoen przyzwoicie. a tutaj link do tabeli z porownaniem cen dostawców - www.energia-elektryczna.pl/content/view/43/ Szanowna Pani, Dziękujemy za zainteresowanie RWE Stoen S.A. jako potencjalnym przyszłym dostawcą energii. W odpowiedzi na Pani korespondencję informujemy, że na terenie lokalizacji Marki k/Warszawy, ul. Małachowskiego dostawą energii elektrycznej zajmuje lokalny dostawca - Zakład Energetyczny Warszawa Teren. Jeśli chce Pani zmienić dostawcę energii elektrycznej należy spełnić wiąże sie to ze kilku formalności prawnych i organizacyjnych określonych w stosownych przepisach. Prosimy o wypełnienie formularza - ankiety znajdującej się na stronie internetowej www.rwestoen.pl. Ww. ankieta będzie przekazana do działu sprzedaży RWE Stoen S.A. a do Pani prześlemy informacje o naszej ofercie. Po zaakceptowaniu przez Panią tej oferty zaproponujemy Pani zawarcie umowy sprzedaży energii z RWE Stoen S.A. wysyłając druki umowy sprzedaży energii elektrycznej. Jednocześnie wypełniony zostanie specjalny formularz ZS- "Zmiany Sprzedawcy". Niezbędne do tego będą informacje zawarte na ostatniej Pani fakturze za energię elektryczną. Wypełniony formularz podpisany przez Panią i RWE Stoen S.A. zostanie wysłany do Pani Zakładu Energetycznego w celu rozpoczęcia procesu zmiany sprzedawcy. Nadmieniamy, że czas trwania procesu zmiany sprzedawcy powinien zakończyć się w terminie 60 dni od daty przyjęcia i zaakceptowania ww. wniosku (ZS) przez Pani Zakład Energetyczny. Informujemy, że niezbędne będzie także podpisanie nowej umowy z obecnym dostawcą na usługę dystrybucyjną Dopiero po wszystkich tych działaniach możliwe będzie dokonanie zmiany Sprzedawcy i zostanie klientem RWE Stoen S.A. Pracownicy RWE Stoen S.A. dołożą wszelkich starań aby przeprowadzić Klientów przez ten proces. Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: umowa na dostawę energii elektrycznej 01.08.07, 18:00 Co nieniejszym oznacza, że i tak trzeba wystartować z ZEWT, czyli trzeba podpisać z nimi umowę, żeby otrzymać pierwszą fakturę, na podstawie której można przejść do dalszych kroków. Jednocześnie skoro zmuszają do podpisania umowy na dystrybucję z ZEWT, to oznacza dwie faktury do płacenia jedna od STOEN druga od ZEWT za przesył. Pozostaje do rozważenia kwestia ile kWh się zużywa miesięcznie i czy to chociażby rekompensuje podwójną opłatę pocztową (przy założeniu że ktoś oczywiście płaci w taki sposób rachunki, że komuś odpala prowizję z tego tytułu). Średnio zużywa się pewnie z 200 do 300 kWh miesięcznie więc różnica będzie 1,42 do 2,13PLN na korzyść STOEN. Opłata na poczcie za f-rę chyba 3,50PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
n_efra73 Re: umowa na dostawę energii elektrycznej 01.08.07, 18:54 To rzeczywiscie przy pocztowych opłatach to się nie kalkuluje wcale :) Naszczescie juz mozna zmieniac dostawce w kazdej chwili. Ja plan mam taki, ze chyba podpisze z ZEWT a potem zobacze jak sie sytuacja rozwinie i moze przerzuce sie na tanszego dostawce:) ps. Na www.mojaenergia.pl jest taki kalkulator do wyliczania zuzycia energii Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jacian Śmietnik 02.08.07, 01:08 witam mamy zablokowany zamek do śmietnika w A1, ktoś wcisnał do wkładki coś jakby zapałkę. nie chciało mu się klucza nosić albo go wogóle nie ma. teraz wszyscy mogą tam wyrzucać śmieci gdzie trzeba zadzwonić w tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Śmietnik 02.08.07, 10:17 Witam Zglosilem usterke do p.Krzysztofa Macierzynskiego.Powiedzial ze sprawdzi i zglosi konserwatorom. Pozdrawiam Marcin Dabrowski Przewodniczacy RO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Pękająca ściana IP: 212.244.214.* 03.08.07, 08:19 Witam wszystkich. Chciałem się "pochwalić" pękającą ścianą w jednym z pokoi. Szczelina jest od samego sufitu do samej podłogi. Ktoś wie komu to zgłosić? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: Pękająca ściana 03.08.07, 09:11 w nowych budynkach bardzo czesto pekaja sciany, u mnie tez jezeli szczelina jest duza to lepiej to zglosic Pekajace sciany sa wynikiem osiadania budynku. Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: Pękająca ściana 06.08.07, 12:23 Do mieszkancow budynkow A. Czy macie w garazu stojaki na rowery? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Pękająca ściana 06.08.07, 13:19 Witam Stojaki w garazu?nie.mamy do tego wozkownie (licze ze stojaki pojawia sie do konca miesiaca):-) Pozdrawiam Marcin Dabrowski przewodniczacy RO Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Pękająca ściana 06.08.07, 15:47 A może macie gaśnice z garażu:)) Bo z czterech już dwóch nie ma :)) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: Pękająca ściana 06.08.07, 19:47 Cudnie :) Rozmawialam z kierownikiem budowy. Wyglada na to ze termin odbioru B- 2 nie ulegnie juz zmianie. W tym tygodniu miały sie rozpocząć prace wykończeniowe w drugiej klatce. W pierwszej klatce prace sa juz zaawansowane. Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
arti304 rachunek za wode 06.08.07, 20:20 czy dostaliście juz rachunek za wode za czerwiec??? Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: rachunek za wode 07.08.07, 14:05 ja dostałam za to za gaz ani slychu ani widu nic a nic a wiem ze sasiedzi dostali Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: rachunek za wode 07.08.07, 14:41 Ja też dostałem. A moze ktoś z Was orientuje się dlaczego opłata stała jest większa niż w poprzednim rachunku? Czy ona jest stała w odniesieniu do zużytej ilości? Odpowiedz Link Zgłoś
arti304 Re: rachunek za wode 07.08.07, 19:49 czyli rozumiem że jest on roznoszony co miesiąc po mieszkaniach ???? a czy będziemy mieli wliczoną wodę w czynsz czy tak co miesiąc bedzie rachunek za wodę i czynsz oddzielnie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A2 Re: rachunek za wode IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 20:07 Na razie co kilka miesięcy,podobno co 3 mies ma być sprawdzana woda i ma być jej rozliczenie. Jest wówczas oddzielna kartka z rozliczeniem i opłatą stałą do zapłacenia w ciągu kilkunastu dni. Co to jest ta opłata stała? przecież mamy opłatę eksploatacyjną, co to za nowy haracz? Rozbawiło mnie pisemko z harmonogramem sprzątania, na razie tylko jakiś wieprz rzuca na klatce schodowej wszystko co mu z ryja wypadnie Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 WINDA A2 08.08.07, 08:17 Ludzie jak macie psy to niech one nie sikaja w windzie!!!!!!!!!!!! Cholera jasna wczoraj na bezdechu trzeba było chodzić. A jak nie umiecie sprzatac to sie nauczcie!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A2 Re: WINDA A2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 09:39 Będzie trzeba właścicielowi tych dwóch kłaków nos wytrzeć w psich aromatach Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: WINDA A2 08.08.07, 10:46 Szlag mnie trafia bo kazdy trabi ze to nasze ze powinnismy dbac ale do jasnej ciasnej jak sami po sobie albo po psach nie umiemy sprzatac to czego oczekiwac. Juz nie wspomne o slinie na podlodze albo niedopalkach. Tak sie zastanawiam......... kto w takim razie mieszka w naszych blokach. Mowcie sobie co chcecie ale wczoraj to bylo przegiecie i wpolczuje paniom z malymi dziecmi i wozkami, bo nie mialy wyjscia i musialy smierdzaca winda jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
jacian Re: WINDA A2 10.08.07, 15:43 mam pieska, ale nie mozliwe zeby to zrobil czy ktos wogole widzial ze to piesek? mysle ze to byly jakies tygodniowe smieci w dziurawym worku i cos sie rozlalo Odpowiedz Link Zgłoś
n_efra73 kaloryfer na tle okien 10.08.07, 20:10 Witam. Pytanie do szczesliwych posiadaczy mieszkan w b1 i b2 z pieknymi oknami balkonowymi na tle ktorych rozciaga sie kaloryfer. Czy macie jakies pomysly na ten kaloryfer, przekladanie na inna sciane, zabudowa czy ot poprostu jak jest niech bedzie?? Bo ja na swoj nie mam konkretnego pomysłu. Pzdr www.sam-81.pl/budowy/ko0707/t_kob20707%20(5).html Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax B-2 odbiory 07.09.07, 16:01 Dzwonilam do inspektorów i znam juz termin odbioru - 12 października. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_efra73 Re: B-2 odbiory IP: 194.106.192.* 07.09.07, 20:41 Ja tez dzwoniłam i mąz był juz nawet ogladac mieszkano:) Odbiory w B2 zaczynaja sie juz chyba od 27 wrzesnia, poniewaz taki termin ma znajomy z 1 klatki, a ja jestem z drugiej i bede miala 5.10 :) yupi :) Pozdrawiam Sąsiadów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: B-2 odbiory IP: 217.96.39.* 07.09.07, 21:32 Ile Wam wyszła całkowita cena metra kw po dopłacie? Odpowiedz Link Zgłoś
ola790 ŚMIECI 17.09.07, 11:51 Chciałam zapytać, czy taki syf jak jest na klatce schodowej z drugiego piętra w dół jest również na pozostałych piętrach? Poczynając na butelkach po piwe tudzież ćwiartkach, a kończąc na rozsypanych orzechach. Podjerzewam, że osoby robiące ten kibel i tak forum nie czytają, nie mniej coraz częściej mam wrażenie że mieszkam cholera w bloku conajmniej socjalnym lub dla patologii. Przepraszam pozostałych mieszkańców. Nowy blok, nowe osiedle, i mieszkania wzięte w większości na kredyt. Fajne traktowanie własności i to cięzko okupionej. Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: ŚMIECI 18.09.07, 09:33 U nas (A2) często też buteleczki można spotkać, zwłaszcza w drodze do garażu. A winda jaka ładna, codziennie nowe porysowania. Byłem ostatnio na 4 piętrze tam to ładnie ściana wygląda na wprost windy. Brudna i rysunek się znajdzie jak się dobrze przyjrzeć. Tak jakoś niechcący na piętrze ze znaną rodziną. Elewację tez ktoś pobrudził, ciągnąc jakąś brudną krechę od śmietnika do samej klatki. Myślę, że nieststy bez ochrony, kamer (choć nie jestem tego wielkim zwolennikiem)nikt tego nie upilnuje jeśli ludzie sami nie szanują. Może trzeba się na to uodpornić?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: = Re: ŚMIECI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 15:31 Pewnie te 2 kłaki leją po ścianach, w windzie też-już sprawdzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: = Re: ŚMIECI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.07, 19:37 wyliniałe psopodobne Odpowiedz Link Zgłoś
ola790 Re: ŚMIECI 18.09.07, 09:38 W A1. Aktualnie jest posprzątane, bo jak sądzę Pani sprzątaczka była po weekendzie. Zresztą problem uwalonej windy, walających się papierow i tego typu tematów był już kilkakrotnie na forum poruszany. są dni, że syf jest niemożliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
n_efra73 Re: Pękająca ściana 07.08.07, 12:50 Ja też uważam, że CUDNIE :))) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Dachowa antena satelitarna 14.08.07, 07:04 Szanowni Sąsiedzi Obecnie prowadzę rozmowy z firmami mogącymi zaproponować montaż zbiorczej anteny satelitarnej, w taki sposób aby każdy z mieszkańców mógł do swojego gniazdka telewizyjnego podłączyć dekoder dowolnej telewizji satelitarnej. Oferta jest skierowana szczególnie do osób mieszkających po północnej stronie naszych budynków ale także tych którzy nie chcą mieć anteny satelitarnej na balkonie. Na obecnym etapie rozmów niezbędna jest informacja o liczbie osób zainteresowanych taką instalacją. W związku z tym proszę o kontakt wszystkich chętnych – drogą listowną, mailową lub telefoniczną. Z wyrazami szacunku Marcin Dąbrowski – przewodniczący Rady Osiedla tel. 509-191-488 Małachowskiego 4 m 35 marcin-dabrowski@tlen.pl rada-osiedla@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jacian sasiedzi z A2 26.08.07, 18:46 witam co sasidzi z A2 sadzicie na temat plucia z balkonow? Do tej pory widzialem jak z czwartego pietra dwoch gowniarzy plulo na psy, ktore wlasciciele zostawiali wchodzac do sklepu, ale wczoraj przydarzylo mi sie to, kiedy szedlem na spacer. poszlismy zwrocic uwage aby opiekunowie zajeli sie ta sprawa. ciekawe kiedy sie znowu powtorzy sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
jacian Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 26.08.07, 18:55 witam co sasidzi z A2 sadzicie na temat plucia z balkonow? Do tej pory widzialem jak z czwartego pietra dwoch gowniarzy plulo na psy, ktore wlasciciele zostawiali wchodzac do sklepu, ale wczoraj przydarzylo mi sie to, kiedy szedlem na spacer. poszlismy zwrocic uwage aby opiekunowie zajeli sie ta sprawa. ciekawe kiedy sie znowu powtorzy sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
4panerny Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 27.08.07, 08:27 słynna przesiedleńcza rodzina jak sądze. Nieraz też zwracałem im uwagę na zachowanie np. granie brudną piłką na klatce. Swoją drogą pozostaje pytanie czy płacą czynsz czy już mają długi, podobnie jak w poprzednim miejscu zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
ola790 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 27.08.07, 11:57 Cholera. mówicie poważnie? są w naszym bloku takie lokale?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 16:36 Przecież wszystkie lokale w naszych blokach są własnościowe- oświadczył to zgodny chór zasiadający za stołem na zebraniu członków !! Odpowiedz Link Zgłoś
4panerny Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 28.08.07, 08:46 I owszem wszystkie są spółdzielcze - własnościowe. Historia jest dość długa, ale w skrócie wygląda tak, że Ci Państwo mieli inne mieszkanie (większe), które zadłużyli na duże pieniądze, z kimś się dogadali, ktoś wziął tamto mieszkanie a w zamian mają to. A tak przy okazji to: 1. Około 15 sierpnia miał być docelowy prąd 2. Miał być dojazd do budowy od drugiej strony o ile dobrze pamiętam do końca wakacji 3. Miano kończyć zagospodarowanie terenu też jakoś w tym czasie Czy coś w tych tematach wiadomo szanownym forumowiczom, zwłaszcza że pozwolenie na użytkowanie było wydane czasowo i SAM zobowiązał sie do dokończenia pewnych spraw (chociażby prąd) Odpowiedz Link Zgłoś
arti304 internet SPRAY 28.08.07, 09:23 czy ktoś korzysta z internetu który dostarcza SPRAY jeśli tak to czy wszystko jest ok ???? Odpowiedz Link Zgłoś
jacian Re: internet SPRAY 18.09.07, 11:10 mam juz spraya. jest chba ok, tylko osiolek ma czarna opaske na oczach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.pg.com 31.08.07, 22:11 NIE ma zagospodarowanego terenu. nie ma prądu i nie ma wielu innych rzeczy. Obudzilismy sie z reką w nocniku. O przepraszam znowu sie nie zalogowalem Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 03.09.07, 08:07 Reke z nocnika zawsze mozna wyjac ............... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s.s. B1 : co z ciepłą wodą i prądem ! IP: 62.111.218.* 07.09.07, 09:11 czy ktoś wie kiedy bedą powyższe ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciuś Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.rainbownet.pl 18.09.07, 08:07 DEWELOPERZY www.domagent.plNIERUCHOMOŚCI Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax odbiory B-2 29.09.07, 08:36 Sąsiedzi, W związku z rozpoczęciem odbiorów w B-2 bardzo Was proszę o wszelkie informacje odnośnie usterek. Dajcie znać proszę na co zwrócić uwagę przy odbiorach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A2 Re: odbiory B-2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 09:27 Przeczytaj wątek sprzed roku, gdy mieszkania odbierały A2 i A1 oraz wejdź na www.sam-81.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania015 Re: odbiory B-2 IP: *.chello.pl 02.10.07, 15:59 czy jest na foum ktos kto kupił mieszkanie w C? dostaliście zawiadomienie o dopłatach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mir-C Re: odbiory B-2 IP: *.marsoft.net 08.10.07, 17:23 i owszem,jest ktoś taki.otrzymałem pisemko o dopłatach.wygląda to pięknie:-).nie wiem jak można robić waloryzację waloryzacji ale jak zakończymy budowę to postaram się dowiedzieć.coraz mniej podoba mi się spółdzielnia która nie wie za ile buduje ale zasłania się jakąś tam waloryzacją na pdst.wskazn.GUS a nie rzeczywistymi kosztami budowy.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bionka waloryzacja IP: *.spray.net.pl 16.10.07, 20:51 Chętnie się do Pana przyłącze,myślę że po zakończeniu budowy będzie trzeba zająć się poważnie tymi podwyżkami Odpowiedz Link Zgłoś
agnus284 Re: odbiory B-2 13.11.07, 16:08 waloryzacja waloryzacji to jest pikuś w porównaniu jakie sam-81 funduje dopłaty przy ostatecznym rozliczeniu budowy. Z tego co pamiętam z tego forum były bliskie 30%. jak to Pani ze spółdzielni uzasadniła waloryzację. "Będzie wam łatwiej przy ostatecznym rozliczeniu budowy". A swoją drogą jakiś czas śledziłam na forum sąsiądów z C. Odpowiedz Link Zgłoś
kozak.agnieszka1 sprzedam 13.11.07, 19:32 51 m2 w A-2, wykończone. Podłoga: parkiet, gres. Łazienka:glazura, terakota, wanna. Kuchnia: meble na wymiar, sprzęt w zabudowie. W sypialni szafa typu komandor. Do mieszkania przynależy komórka. Cena 360 tys. Kontakt 502982329 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mir-C Re: odbiory B-2 IP: *.marsoft.net 17.11.07, 11:34 czy agnus284 posiada wiedzę o konkretnych liczbach,cyfrach itp? Chętnie się zapoznam.Też czasem wpadam na to forum,potwierdzam słowa pani z SAM:"będzie wam łatwiej...".Nie uwierzyłem,zbieram kasę skąd się da :-) Pozdrawiam.M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l.l. dopłata IP: 62.111.218.* 20.11.07, 10:25 skąd to - będzie wam łatwiej - mówili, że juz nie bedzie żadnej dopłaty ? podobno nawet cos wspominali o małych zwrotach na ostatnim zebraniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: dopłata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.07, 20:22 Na jakim , którym zebraniu wspominano o jakichkolwiek zwrotach?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mir-C Re: dopłata IP: *.marsoft.net 25.11.07, 09:51 Jak na razie są tylko niewielkie dopłaty w formie waloryzacji.Najgorszą"dopłatą"w SAM-ie jest ostateczny koszt rozliczenia(z tego co się zorientowałem)o czym spółdzielnia raczej niechętnie informuje.Jeśli już to o"jakimś tam niewielkim wyrównaniu".W poprzednich budynkach to raczej spora kwota...podobno :-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Ciepla woda i prąd ? IP: *.fastres.net 29.09.07, 11:45 Co z ciepłą wodą i prądem w B1? Kiedy będzie pozwolenie na użytkowanie? Bardzo proszę jeśli jest ktoś dobrze poinformowany , to proszę o odpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wit A1 i A2 - pytanie o tv i internet IP: 62.111.218.* 05.10.07, 09:05 czy macie już tv i internet - kto dostarcza usługi Odpowiedz Link Zgłoś
arti304 Re: A1 i A2 - pytanie o tv i internet 08.10.07, 17:17 Mamy :) firma SPRAY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: A1 i A2 - pytanie o tv i internet IP: 62.111.218.* 09.10.07, 09:18 tv i internet - w jakimś pakiecie - prosze o wiecej szczegółow i jak do dego podszedł SAM Odpowiedz Link Zgłoś
4panerny Re: A1 i A2 - pytanie o tv i internet 09.10.07, 10:59 nie do końca wiem o co Ci chodzi. Szczegóły oferty są na ich stronie a Spray póki co ma wyłączność na kablówkę i internet (SAM jest z nimi dogadany, oferują usługi w wielu ich blokach), nie licząc oczywiście TP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Rozliczenie ostateczne inwestycji A1 i A2 IP: 62.111.218.* 05.11.07, 09:43 czy otrzymaliście juz Panstwo ostateczne rozliczenie? Czy Sam-ek coś kombinuje z kolejnymi doplatami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cd Pytanie o termin IP: *.fastres.net 09.11.07, 17:37 Czy znany jest termin podłączenia energii elektrycznej do mieszkań w B1 oraz pozwolenia na użytkowanie? Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax ciepła woda B-2 16.11.07, 13:45 Bardzo proszę o kontakt emailowy lub telefoniczny sąsiadów zainteresowanych podłączeniem ciepłej wody w B-2: magdalena.jakubaszek@gmail.com, kom 0 609 03 06 98. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . prąd B1 B2 IP: 62.111.218.* 23.11.07, 14:24 czy ma ktos konkretne info kiedy bedzie prąd docelowy ? w sam-ie można sietylko dowiedzieć, że od dwoch tygdni czekają na odbior techniczny spacji transf. i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: dopłaty IP: *.escom.net.pl 24.11.07, 15:55 ma ktoś jakieś info odnośnie dopłat do budynku c Odpowiedz Link Zgłoś
4panerny Re: dopłaty 25.11.07, 18:58 Może ktoś z mieszkańców A2 lub Rada Osiedla wie, dlaczego właścicielka sklepu w wózkowni trzyma skrzynki z butelkami po PEPSI, piwie i jakis zdezelowany regał na pieczywo. Wydaje mi się, że nie jest to prywatna piwnica tej Pani, ale pomieszczenie przeznaczone do innego celu. Sklep ma chyba swoje zaplecze, a część wspólną, za zgodą mieszkańców to ta Pani może co najwyżej wynająć. A jak się tej Pani nie mieści to niech mniej a częściej zamawia i tylko niech przypilnuje dostawców żeby trawnika nie rozjeżdżali jak mają to w zwyczaju. Odpowiedz Link Zgłoś
4panerny wózkownia A2 25.11.07, 19:00 Może ktoś z mieszkańców A2 lub Rada Osiedla wie, dlaczego właścicielka sklepu w wózkowni trzyma skrzynki z butelkami po PEPSI, piwie i jakis zdezelowany regał na pieczywo. Wydaje mi się, że nie jest to prywatna piwnica tej Pani, ale pomieszczenie przeznaczone do innego celu. Sklep ma chyba swoje zaplecze, a część wspólną, za zgodą mieszkańców to ta Pani może co najwyżej wynająć. A jak się tej Pani nie mieści to niech mniej a częściej zamawia i tylko niech przypilnuje dostawców żeby trawnika nie rozjeżdżali jak mają to w zwyczaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: wózkownia A2 IP: 193.24.14.* 28.11.07, 08:53 Witam, jeżeli chce Pan szybko przesłać sprawę do Zarządu proszę zrobić to na adres sam81@onet.pl poczta z tego odresu odbierana jest codziennie w biurze Spółdzielni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
4panerny Re: wózkownia A2 28.11.07, 09:31 Nie beę na nikogo donosił :) Liczę tylko że właściciel sklepu bedzie się trzymał ustlonych reguł i przestrzegał ich. Pomieszczenia przeznaczone do jakiegoś celu nie powinny być wykorzystywane do innego bez zgody mieszkańców wg mnie. To czy w wózkowni ktoś trzyma wózek, rower czy nie i stoi ono puste to już inna sprawa, ale to pomieszczenie do tego jest przeznaczone i każdy w każdej chwili może to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssssssssssss Re: wózkownia A2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 15:35 No cóż, moje informacje są takie,że nikt z SAMu nie odbiera poczty tylko ich zewnętrzny informatyk Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: wózkownia A2 29.11.07, 13:33 nr telefonu do wlascicielki sklepu wisi w gablocie, Pani Gabrysia czy jakos tak Swoja droga: troche kaski tam stoi ......... :) Postaram sie dzisiaj do niej zadzwonic i z nia porozmawiam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Garaż w A2--Kwitnące Osiedle (SAM-81) 09.12.07, 20:35 Wynajmę miejsce garażowe mieszkańcowi naszego osiedla od 1 stycznia 2008r. Kontakt na ten email Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ola790 rozliczenie budynku A2 17.12.07, 09:24 A ja mam pytanie. czy ktoś moze wie, co nie gra z blokiem A2, ze nie mozna jeszcze uzyskać aktów notarialnych? Oraz czy nasz budynek jest ostatecznie rozliczony? Odpowiedz Link Zgłoś
kozak.agnieszka1 rozliczenie budynku A2 17.12.07, 18:13 Wg mnie budynek jest rozliczony - stad wzięły się dopłaty, które musieliśmy uiścić przed podpisaniem umów przenoszących prawo własności na nas. Nie widzę teraz podstaw do jakichkolwiek dopłat - a nawet gdyby coś nie grało to teraz już za późno na dopłaty - mamy już umowy mówiące ze lokale są naszą własnością i większość z nas ma pozakładane księgi wieczyste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszka Re: rozliczenie budynku A2 IP: *.gprs.plus.pl 17.12.07, 20:24 Jak najbardziej potwierdzam - w sprawie AN w Sam kazali dowiadywac sie pod koniec stycznia - wtedy bedzie mozna podpisywac AN. Teraz nie można w A1 i A2 - do czasu uregulowania sprawy prądu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssssssssss Re: rozliczenie budynku A2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 23:30 Aktów notarialnych nie będzie jeszcze przynajmniej rok. Żaden notariusz do tego się nie dotknie, stan prawny jest taki,że nikt nie jest w stanie zagwarantować swoim majątkiem sygnowania aktów notarialnych na takich bagnistych podstawach. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: rozliczenie budynku A2 18.12.07, 07:05 A moze tak jakis konkret a nie ogolne "bagniste podstawy"? Jesli wiesz cos czego nie wiemy to podziel sie ta wiadomoscia-mam nadzieje ze wiarygodna. Pozdrawiam Marcin Dabrowski przewodniczacy RO Zapraszam na forum osiedla www.sam-81.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ola790 Re: rozliczenie budynku A2 18.12.07, 14:19 hej to ja Wam powiem tak. Jest jakiś problem z gruntem pod blokiem A2. Dlatego nie ma aktów. Odpowiedz Link Zgłoś
miszka.1 Re: rozliczenie budynku A2 19.12.07, 08:47 Kochani....zeby uspokoic siebie przed Świętami postanowiłam zagościć dzisiaj w samym Samie. Nasze plotki nie mają potwierdzenia. Co do działki i Aktów - chodzi o działkę budynku TBS przez którą ma przebiegać kabel prowadzący prąd do budynku. Tu Sam i TBS rozmawiają w sprawie ceny tego kawałeczka - będzie to jednak uregulowane przez spółdzielnię a nie przez nas. Do tego czasu nie można podpisywać Aktów - z uwagi ze w budynku nie ma prądu docelowego. Sprawa ma być zakończona do końca stycznia. Także uspokajam wszystkich i zycze zdrowych i wesołych Świąt.... P.S. Powyższą informację potwierdziłam u prawnika - gdyby coś z gruntem nie grało nie było by możliwości założenia KW na nasze lokale - z tego co wiem część z nas ma juz. Także to upewnia mnie w przekonaniu ze wszystko jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: rozliczenie budynku A2 IP: 62.111.218.* 19.12.07, 11:38 Jakie Państwo podpisywaliście umowy o przniesieniu własności lokali ? jak to wyglada ? I jak można zalożyć KW - jakie papiery musi wydać spóldzielnia. Pytam, ponieważ czekam na użytkowanie w B. Proszę o dokładne wskazowki Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: rozliczenie budynku A2 19.12.07, 14:21 to była umowa o ustanowienie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu, i drugi papierek z wytypowaniem jakie mieszkania sa i o jakiej powierzchnii. Należy mieć papiery z banku jakie musza być nałożone hipoteki na mieszkanie (w przypadku kredytu). Pozniej czeka cie wyjazd do Wolomina i wypalenianie papierow(drukow) płacenia i czekanie czekanie czekanie............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: rozliczenie budynku A2 IP: 62.111.218.* 19.12.07, 15:41 dzięki za info - ale nie łapie. Mam ze spółdzielni wziąć (po odbiorze budynku)jakieś papierki i na tej podstawie w Sądzie zakładam KW ? nie mam kredytu dobrze rozumiem??? Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: rozliczenie budynku A2 20.12.07, 08:13 tak, jeden nazywa sie umowa o ustanowienie spoldzielczego wlasnosciowego prawa do lokalu, drugi papier - to nie pamietam jak nazwali ale na pewno na nim bylo wyszczegolnione ile pokoi w mieszkaniu i jakiej wielkosci Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: rozliczenie budynku A2 20.12.07, 09:01 Kiedyś to opisywałem i wygląda mniej więcej tak: Ze spółdzelni dostaniesz umowę + jeszcze jedno pismo, które się nazywa zaświadczenie (będzie tam, krótka charakterystyka mieszkania, wysokość wkładu, numer działki etc). Dodatkowo w banku (jeśli oczywiście masz kredyt i nie otrzymałeś tego od banku wcześniej)otrzymasz tzw oświadczenie, w którym bank stwierdza, że masz kredyt i że będzie hipoteka na rzecz banku (jedna bądź dwie zależy jaką masz umowę). W Wołominie w Geodezji (100m od sądu) należy wziąć wypis z rejestru gruntów (kosztuje chyba 15 PLN). Numer działki jest na zaświadczeniu ze spółdzielni. Inny niż mamy w swoich umowach na kupno mieszkania, bo działka została podzielona. W między czasie należy także w Urzdzie Skarbowym złożyć druk, (w 2006 roku nazywał się PCC-1 - deklaracja w sprawie podatku od czynności cywilno prawnych - teraz jest nowy wzór)i zapłacić podatek. Jeśli masz jedną hipotekę - 1 druk, jeśli 2 - dwa druki. Podatek wynosi - dla hipoteki zwykłej - 0,1% wysokości hipoteki - dla hipoteki kaucyjnej - 19 PLN Podatek powinien być zapłacony najpóźniej w dniu składania wniosku o wpis hipoteki. Czy sąd będzie chciał kopie tych druków PCC, nie wiem, Z tymi wszystkimi dokumentami musisz udać się do sądu w Wołominie (dział ksiąg czynny od 8 chyba do 14) i tam wypełniasz Wniosek o założenie księgi wieczystej + wniosek o wpis w księdze wieczystej. Dodatkowo płacisz 260 PLN za księgę wieczystą + 200 PLN za każdą z hipotek. Reasumując musisz odwiedzić Spółdzielnię, Bank, US, Wydział Geodezji i Sąd. Przeznaczyć kilkaset PLN i poczekać kilka miesięcy na ustanowienie KW i wpis hipoteki. Dodatkowo jeszcze majac kredyt masz pewnie zapisy w umowie, że mieszkanie ma być ubezpieczone i zrobiona z niego cesja na bank. Więc musisz je ubezpieczyć. Kosztuje to trochę ponad 100 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: rozliczenie budynku A2 IP: 62.111.218.* 20.12.07, 12:35 bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź - co oznacza jedna , czy dwie hipoteki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: rozliczenie budynku A2 IP: 62.111.218.* 20.12.07, 12:45 i jeszcze dwa małe pytanka: 1. czy ten podatek jest należny ? - kupując mieszkanie od spóldz. 2. czy założenie KW i inne czynności (np.PCC-1)może załatwić notariusz -kiedyś tak było Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: rozliczenie budynku A2 21.12.07, 09:01 Podatek jest należny. Może to załatwić notariusz i załatwia, ale wtedy kiedy spisuje się u niego umowę w formie np aktu notarialnego. My z etapu A nie mieliśmy takiej możliwości. Nadal nie mamy odrębnej własności. Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: rozliczenie budynku A2 21.12.07, 09:05 W zależności od banku stosuje się różne zabezpieczenia. Bank może zarządać wpisu jednej hipoteki do KW lub dwóch. Jest to określone w umowie z bankiem. Np. PEKAO SA ma dwie (zwykłą i kaucyjną) a np. POLBANK przynajmniej niedawno miał jedną. hipoteka zwykła zwana umowną Hipoteka zwykła powstaje na podstawie umowy i wpisu do księgi wieczystej. Trećcią umowy jest ustanowienie hipoteki w celu zabezpieczenia określonej co do rodzaju i wysokości wierzytelności pieniężnej Hipoteka kaucyjna Hipotekę tę ustanawia się w celu zabezpieczenia wierzytelności o nieustalonej wysokości, wierzytelności przyszłych, wierzytelności wynikających z dokumentów zbywalnych przez indos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: rozliczenie budynku A2 IP: 62.111.218.* 21.12.07, 14:08 co do podatku - nie jest on należny., ponieważ wyklucza go VAT , który zaplaciliśmy w cenie mieszkania - albo jest Vat, albo podatek dla Urzędu Skarbowego. Spółdzielnia pobrała od nas Vat w cenie mieszkania. Takie informacje mam z US - nie wiem dlaczego składaliście deklaracje PCC-1. Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: rozliczenie budynku A2 24.12.07, 06:20 Przynajmniej US w Wołomnie taki chciał. Nie spierałem się, bo dłużej trwałoby wymiana pism nież wysokość tego podatku. W tym kraju przecież każdy urządnik interpretuje jak chce. Poza tym ten podatek, który płaciliśmy dotyczy hipoteki a nie samego zakupu mieszkania więc urząd skarbowy chce podatek od ustanowienia hipoteki zabezpieczenia wierzytelności istniejących 0,1% od kwoty zabezpieczonej hipoteką, oraz na zabezpieczenie wierzytelności o wysokości nieustalonej - 19zł. Jeśli nie masz kredytu i hipotek - pewnie nie płacisz. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Wynajmę miejsce garażowe w A2 od stycznia 22.12.07, 19:49 Mieszkańcowi naszego osiedla wynajmę miejsce garażowe w budynku A2, nawet od 01.01.2008r. O kontakt proszę na tego emaila. Zdrowych, Wesołych Świąt Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? rozliczenie inwestycji IP: 62.111.218.* 03.01.08, 09:28 Sam ma 3 m-ce na rozliczenie inwestycji po przekazaniu do użytkowania - a co jak tego nie zrobi ? Zapewne w przypadku A2 i 1 ten czas upłynął Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 25.01.08, 09:24 Od 1 lutego wynajmę garaż mieszkańcowi naszego osiedla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?.?. ASTER czy SPRAY co w budynkach B ? IP: 62.111.218.* 19.02.08, 14:37 czy ktoś z Panstwa ma jakiekolwiek info kto może dostarczać usługi do bydynków B i gdzie to można sprawdzić. Osobiście uważam, że ASTER jest dużo droższy (porównanie pakietów)i chyba sami winniśmy decydować o wyborze. Może ktoś z mieszkańców A może udzielić rady co i gdzie należałoby załatwiać lub się dowiadywać. dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: ASTER czy SPRAY co w budynkach B ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.08, 15:28 Mamy swoje forum www.sam-81.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan parkowanie przed B1 i B2 IP: 62.111.218.* 22.02.08, 08:40 drodzy sąsiedzi można dodatkowo parkować na tyłach B2 i na drodze dojazdowej -nie niszczcie dalej trawników przed budynkami. I tak wygląda to juz dramatycznie.Wiadomo , że tam nie będzie można parkować , więc po co sie przyzwyczajać. Odpowiedz Link Zgłoś
lunaty0 Prąd 14.04.08, 17:08 Dzień dobry. Czy Wiecie Państwo gdzie trzeba podpisac drugą umowę z zakładem energetycznym? Czy pracują we wszystkie dni robocze? Jestem teraz daleko od Marek i nie mam możliwości sprawdzenia tego na drzwiach wejściowych do bloku. Dzwoniłem do SAM 81, otrzymałem suchą odpowiedź, "wszelkie informacje umieszczone są na drzwiach wejściowych" a następnie trzask słuchawką. Widocznie ta Pani była bardzo zajęta. Bardzo proszę o te informacje. Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Prąd 15.04.08, 08:07 Proszę zapytać tu. Podlegamy pod ten oddział ZEWT w Wołominie www.zewt.com.pl/?pid=41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Czyj to Mercedes ??? IP: 62.111.218.* 21.04.08, 11:12 Jeżeli ktoś z Panstwa zna właściciela Mercedesa o nr rej.WY .... parkującego przy garażu w B1 - bardzo proszę aby Go powiadomił, że umiemożliwia dojazd dźwigu i usunięcie słupa. Osobę zarejestrowaną na stronie Osiedla proszę o wstawienie tego komunikatu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek A jak tam smrodek spalenizny? IP: *.acn.waw.pl 21.04.08, 20:40 A jak tam kawa? Coś się zmieniło czy dalej wali? Odpowiedz Link Zgłoś