Dodaj do ulubionych

Edbud-akt notarialny

IP: *.zerom.4lan.pl / 213.77.92.* 07.08.05, 18:13
Podobno mieszkańcy Szajnowicza (Kabaty) mogą już podpisywać akty
notarialne;czy ktoś z Forumowiczów mógłby ostrzec jakie niespodzianki Edbud
może przyszłym właścicielom mieszkań przygotować,czego rzetelny i uczciwy
developer nigdy by nie zrobił?!Czy zgodne z prawem np.jest to,że pomimo
podpisania umowy przedwstępnej w styczniu 2004r Edbud teraz rewaloryzuje cenę
mieszkania od stycznia 2003r(rok do tyłu),choć wtedy to klient nawet o kupnie
nie myślał?Co jeszcze do podpisania może u notariusza starać się przemycić
Edbud do umowy ze "szczęśliwym" nabywcą mieszkania!Podzielcie się moi drodzy
Swymi doświadczeniami...bardzo na Was liczę ja i inni w podobnej sytuacji
będący!!!
Obserwuj wątek
    • tirka1 Re: Edbud-akt notarialny 12.08.05, 13:21
      Niestety jestem mieszkancem Szajnowicza i coraz bardziej zaczynam sie obawiac
      podpisywania aktor notarialnych. Jeden z sasiadow, ktorych znam podpisal juz
      taki akt. W calym tym procesie jest jednak pare bardzo kontrowersyjnych spraw:

1. mamy zaproponowane podpisanie 2 aktow notarialnych
      - 1 na czesc mieszkalna - czyli lokal - wypis aktu notarialnego otrzymujemy
      praktycznie od reki, takse notarialna oraz oplate sadowa placi sie
      notariuszowi, jest przygotowywany wniosek o wpis do ksiegi wieczystej
      - 2 na garaz oraz piwnice - akt notarialny bedzie podpisywany dopiero gdy
      przynajmniej 50% mieszkancow podpisze 1. akt notarialny, upowazniene do
      podpisania tego aktu otrzymuje przedstawiciel Edbudu, w pozniejszym terminie
      bedzie przygotowywany wniosek o wpis do ksiegi wieczystej; czesc oplat dt tego
      aktu ma byc placona w kasie Edbudu !!!

Tutaj nasuwaja sie pytania:
      - dlaczego sa przygotowywane 2 akty? zwlaszcza ze, byla wystawiana 1 faktura
      sprzedazy na wlasnosciowy lokal mieszkalny, wlasnosciowy garaz oraz
      wlasnosciowa piwnice
      - dlaczego sa przygotowywane 2 wpisy do ksiegi wieczystej, jesli lokal, piwnica
      oraz garaz ma tych samych wlascicieli? Chyba ze, co Edbud daje do zrozumienia,
      garaz i piwnica NIE BEDZIE nasza wlasnoscia, tylko bedziemy posiadali WIECZYSTE
      PRAWO UZYTKOWANIA a czesci te beda wlasnoscia wspolnoty mieszkancow, na dzien
      dzisiejszy nie ma takiej wspolnoty.

Chcialabym tylko zaznaczyc, ze osoby, ktore maja kredyt hipoteczny a
      zabezpieczeniem jest hipoteka na obiektach objetych sprzedaza (lokal, garaz,
      piwnica) moga miec powazny problem.
      - jesli bedzie przygotowany odrebny wpis do ksiegi dt czesci podziemnej i my
      bedziemy tam tylko figurowali jako wspoluzytkownicy poszczegolnych miejsc
      parkingowych i piwnic, to nie bedziemy mogli wykorzystac tego wpisu jako
      zabezpieczenia kredytu hipotecznego.

Ja osobiscie nie mam zamiaru podpisac aktu w obecnej formie.

2. oplaty taksy notarialnej i sadowej sa wyliczane wg 2 czesci jak wyzej przy
      czym

3. Notariusz, ktory nas obsluguje zyczy sobie po 10zl za kazda strone wypisu.
      Ja przy okazji zapytalam sie 3 roznych notariuszy na terenie Warszawy ile
      kosztuje przygotowanie kopii aktu notarialnego kupna nowego mieszkania. 2 z
      nich powiedzialo mi, ze istnieje standardowa stawka o wysokosci 6zl za strone,
      1 znich przyznal, ze przygotowanie tychze kopii moze byc juz wliczone do taksy
      notarialnej -czyli wynosi 0zl za strone.
      Kazdy akt notarialny powinien byc wykonywany w 4 kopiach.

Na dzien dzisiejszy to tyle. Jezeli ktos z Panstwa moglby te informacje
      zweryfikowac, bylabym wdzieczna.

Mam rowniez GORACA prosbe do wszystkich wlascicieli mieszkan w budynku przy
      Szajnowicza, przed podpisaniem aktu notarialnego, przeczytajcie wzor umowy aktu
      i zastanowcie sie, czy jestescie pewni, ze chcecie go podpisac.
      Wiem, ze na podpisanie tego aktu czekamy juz bardzo dlugo - z winy EDBUDU (bo
      to wlasnie EDBUD przeciaga te sprawe), jednak NIE dajmy sie teraz zrobic na
      szaro tylko dlatego, ze EDBUD zdecydowal, ze chce abysmy podpisali akty szybko
      i sprawnie. PAMIETAJCIE, ze CO NAGLE TO PO DIABLE.
      • tirka1 Re: Edbud-akt notarialny 12.08.05, 14:53
        tirka1 napisała:

Tutaj wkradl sie maly blad. Narazie chcialam pominac ponizszy punkt dopoki nie
        zweryfikuje posiadanych informacji. Przepraszam za zmylke.

> 2. oplaty taksy notarialnej i sadowej sa wyliczane wg 2 czesci jak wyzej przy
        > czym
      • Gość: S. Re: Edbud-akt notarialny IP: 62.29.248.* 12.08.05, 16:03
        Może te dwa akty wynikają z konieczności "ściągnięcia" pieniędzy na
        odprowadzenie podatku od części podziemnej (mieszkańcy Szajnowicza chyba się
        domyślają, co mam na myśli) ?
      • Gość: ketter Re: Edbud-akt notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 23:57
        Jeżeli mógłbym mieć prośbę i poprosić o "namiary" na tego notariusza... Jestem
        bardzo ciekawy jaka jest jego wersja. Co do Twoich wątpliwości:

1.
        > - dlaczego sa przygotowywane 2 akty? zwlaszcza ze, byla wystawiana 1 faktura
        > sprzedazy na wlasnosciowy lokal mieszkalny, wlasnosciowy garaz oraz
        > wlasnosciowa piwnice

Jak rozumiem podpisujesz akt notarialny, w którym przenoszona jest własność
        lokalu oraz udzielasz pełnomocnictwa komuś z Edbudu do podpisania za Ciebie
        aktu, w którym przeniosą własność garaży i piwnic. Jest to dla mnie osobiście
        niezrozumiałe i jedynym wytłumaczeniem jest brak chęci notariusza do zabawy z
        kolejnymi kupującymi co do wyliczania poszczególnych udziałów (jest to
        rzeczywiście upierdliwe, ale nieuzasadnia _takiej_ "wygody"). Przeniesienie
        zarówno własności jak i współwłasności może się odbyć w jednym akcie, chyba, że
        są jakieś baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo szczególne okoliczności, dlatego prosiłem o
        namiary - chciałbym się zapoznać z tym co mówi ten notariusz.
        2.
        > - dlaczego sa przygotowywane 2 wpisy do ksiegi wieczystej, jesli lokal,
        piwnica
        > oraz garaz ma tych samych wlascicieli? Chyba ze, co Edbud daje do
        zrozumienia,
        > garaz i piwnica NIE BEDZIE nasza wlasnoscia, tylko bedziemy posiadali
        WIECZYSTE
        >
        > PRAWO UZYTKOWANIA a czesci te beda wlasnoscia wspolnoty mieszkancow, na dzien
        > dzisiejszy nie ma takiej wspolnoty.

Będą 2 wpisy do sądu, ponieważ będą 2 księgi wieczyste (kw) i do każdej z nich
        muszą wpisać Ciebie jako właściciela (lokal) i współwłaściciela
        (garaż+piwnice). Nie można wpisać w jednej zarówno własności jak i
        współwłasności...

3.
        > Chcialabym tylko zaznaczyc, ze osoby, ktore maja kredyt hipoteczny a
        > zabezpieczeniem jest hipoteka na obiektach objetych sprzedaza (lokal, garaz,
        > piwnica) moga miec powazny problem.

Niekoniecznie, po prostu notariusz będzie musiał ustanowić hipotekę _łączną_ na
        w obu księgach. Tylko trzeba go przypilnować, bo jak bank się czepnie, że jest
        tylko w głównej to będzie trzeba jeszcze raz uiszczać wpisy sądowe.

4.
        > jesli bedzie przygotowany odrebny wpis do ksiegi dt czesci podziemnej i my
        > bedziemy tam tylko figurowali jako wspoluzytkownicy poszczegolnych miejsc
        > parkingowych i piwnic, to nie bedziemy mogli wykorzystac tego wpisu jako
        > zabezpieczenia kredytu hipotecznego.

Nie będziecie tam figurowali jako współużytkownicy konkretnych miejsc, ale jako
        współużytkownicy w częściach idealnych całości (na 99%), a w związku z tym
        BĘDZIE można na tychże częściach ustanowić hipoteki.

5.
        > Notariusz, ktory nas obsluguje zyczy sobie po 10zl za kazda strone wypisu.
        > Ja przy okazji zapytalam sie 3 roznych notariuszy na terenie Warszawy ile
        > kosztuje przygotowanie kopii aktu notarialnego kupna nowego mieszkania. 2 z
        > nich powiedzialo mi, ze istnieje standardowa stawka o wysokosci 6zl za
        strone,
        > 1 znich przyznal, ze przygotowanie tychze kopii moze byc juz wliczone do
        taksy
        > notarialnej -czyli wynosi 0zl za strone.
        > Kazdy akt notarialny powinien byc wykonywany w 4 kopiach.

MAKSYMALNA taksa za 1 stronę wypisu wynosi 7,32 zł (czyli 6zł netto) i żaden
        notariusz nie ma prawa żądać więcej. Kupujący _zazwyczaj_ płaci za 3 akty,
        pierwszy do sądu (aby wpisać własność), drugi do ewidencji gruntów/gminy/ANR
        czy innego właściwego urzędu i jeden dla siebie. Sprzedający _zazwyczaj_ płaci
        za wypis dla siebie. NIE POBIERA SIĘ opłat za odpis aktu do urzędu skarbowego.

Jeżeli otrzymam namiary na notariusza to postaram się zweryfikować informację
        przez niego podawane. Na razie pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: ZW Re: Edbud-akt notarialny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.08.05, 10:42
          Pytanie było nie do mnie ale myślę, że chodzi o ten sam budynek i o tego samego
          notariusza: Kancelaria Notarialna Jerzego Olszewskiego; Al. Solidarności 60 w
          Warszawie; tel:831-64-52...jak głoszą rozwieszone w budynku zawiadomienia
          Edbud'u gdzie mają się udać mieszkańcy.
        • Gość: fnord Re: Edbud-akt notarialny IP: *.dembego6.waw.pl 14.08.05, 12:22
          >MAKSYMALNA taksa za 1 stronę wypisu wynosi 7,32 zł (czyli 6zł netto) i żaden
          > notariusz nie ma prawa żądać więcej.

Wg informacji od notariusza to będzie właśnie 7,32

>Kupujący _zazwyczaj_ płaci za 3 akty,
          > pierwszy do sądu (aby wpisać własność), drugi do ewidencji gruntów/gminy/ANR
          > czy innego właściwego urzędu i jeden dla siebie. Sprzedający _zazwyczaj_
          płaci
          > za wypis dla siebie. NIE POBIERA SIĘ opłat za odpis aktu do urzędu skarbowego.

Hmm, ja usłyszałem że płacimy za 5 aktów, nie pamiętam już teraz dokładnie do
          kogo - na pewno 3 pierwsze z wyżej wymienionych, ale dla kogo jeszcze ?

Pozdrawiam
          Fnord
        • fnord Re: Edbud-akt notarialny 19.08.05, 15:48
          Gość portalu: ketter napisał(a):

> Jeżeli mógłbym mieć prośbę i poprosić o "namiary" na tego notariusza...
          Jestem
          > bardzo ciekawy jaka jest jego wersja. Co do Twoich wątpliwości:
          >
          > 1.
          > > - dlaczego sa przygotowywane 2 akty? zwlaszcza ze, byla wystawiana 1 fakt
          > ura
          > > sprzedazy na wlasnosciowy lokal mieszkalny, wlasnosciowy garaz oraz
          > > wlasnosciowa piwnice
          >
          > Jak rozumiem podpisujesz akt notarialny, w którym przenoszona jest własność
          > lokalu oraz udzielasz pełnomocnictwa komuś z Edbudu do podpisania za Ciebie
          > aktu, w którym przeniosą własność garaży i piwnic. Jest to dla mnie osobiście
          > niezrozumiałe i jedynym wytłumaczeniem jest brak chęci notariusza do zabawy z
          > kolejnymi kupującymi co do wyliczania poszczególnych udziałów (jest to
          > rzeczywiście upierdliwe, ale nieuzasadnia _takiej_ "wygody"). Przeniesienie
          > zarówno własności jak i współwłasności może się odbyć w jednym akcie, chyba,
          że
          >
          > są jakieś baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo szczególne okoliczności, dlatego prosiłem
          o
          > namiary - chciałbym się zapoznać z tym co mówi ten notariusz.

Rozmawiałem z notariuszem - rzeczywiście ten tryb wynika chyba z chęci "jak
          najmniejszej uperdliwości". W rozmowie stwierdził, że pod koniec września
          powinno się już zebrać wystarczającą liczbę osób do ostatecznege podpisania
          aktu notarialnego na część podziemną. Do tego czasu oczywiście dajemy Edbudowi
          pełnomocnictwa.

>
          > 3.
          > > Chcialabym tylko zaznaczyc, ze osoby, ktore maja kredyt hipoteczny a
          > > zabezpieczeniem jest hipoteka na obiektach objetych sprzedaza (lokal, gar
          > az,
          > > piwnica) moga miec powazny problem.
          >
          > Niekoniecznie, po prostu notariusz będzie musiał ustanowić hipotekę _łączną_
          na
          >
          > w obu księgach. Tylko trzeba go przypilnować, bo jak bank się czepnie, że
          jest
          > tylko w głównej to będzie trzeba jeszcze raz uiszczać wpisy sądowe.

A nie jest tak, że i tak trzeba będzie uiszczać wpisy sądowe od ustanowienia
          hipoteki na miejscu postojowy? - w przypadku hipoteki kaucyjnej od miejsca
          postojowego za 30,000 w wys. np. 200% może to wynieść nawet do 1000 PLN?
          Przynajmniej tak wywnioskowałem z rozmowy z notariuszem. Czy jeżeli od razu
          notariusz ustanowi hipotekę (co jest nierealne za jednym razem skoro
          podpisywanie samych aktów na część podziemną będzie opóźnione o co najmniej
          miesiąc) nie poniosę żadnych dodatkowych kosztów? Szczerze mówiąc już się
          trochę zamotałem w tym wszystkim. Notariusz stwierdził, że podpisywanie 2 aktów
          to teraz norma i to wprowadzona przepisami prawa, więc banki powinny to brać
          pod uwagę, ale każdy kto brał kredyt wie jakie są banki i jak traktują
          klientów. Zwłaszcza, że podobnie jak inni mam w umowie zapis że hipoteka ma być
          ustanowiona na całości nieruchomości. Z drugiej strony bank i tak stosuje
          bardzo wysoką hipotekę kaucyjną (170% albo więcej), więc nawet po wyłączeniu
          miejsca postojwego za 30,000, nadal ma zabezpieczenia 'z górką'.

Gdyby udało mi się przekonać bank, żeby odpuścił sobie hipotekę na części
          podziemnej tłumacząc się przy tym większymi kosztami, które nie wynikają z
          mojej niechęci/niewiedzy/próby nie wywiązania się z warunków umowy ale ze
          zmiany stosowanych procedur, i dzięki temu miałbym oszczędzić np. 1000 PLN i
          latania za papierami, chyba warto spróbować.
          Czy ktoś już może przedstawiał papiery w banku i miał problemy w tym zakresie?
          A może znacie takie osoby? Doświadczenie z pierwszej ręki bardzo mile widziane.

Pozdrawiam
          Mariusz
      • Gość: wawek Re: Edbud-akt notarialny IP: *.chello.pl 14.08.05, 11:10
        nie interesuje sie Wasza inwestycja, ale chce podpowiedziec, ze zmienily sie
        przepisy. Od jakiegos czasu garaze i piwnice, stanowia oddzielna czesc
        notarialna. Dzieje sie to dlatego, ze byly z tymi garazami same klopoty.
        Przypisane jednym aktem do mieszkania, stanowily duzy problem. Teraz bedzie
        latwiej sprzedac chociazby drugiej osobie takie miejsce poniewaz stanowi ono
        odrebna czesc a nie jak wczesniej przypisane bylo do danego lokalu. jedni
        lokatorzy chca miec garaz inni nie chca, a jeszcze inni chcieliby sie go
        pozbyc.Odrebny akt jest wiec zdrowo uzasadniony.
        • Gość: ZW Re: Edbud-akt notarialny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.08.05, 14:40
          To czego dowiedziałem się w kancelarii notarialnej, która ma nas "obsługiwać",
          to akt notarialny służy jedynie do założenia księgi wieczystej, a pózniej jest
          to tylko pamiątka dla nabywcy, ponieważ do dalszych prawnych operacji typu
          sprzedaż nie ma już zastosowania.Więcdobrze jeśli są dwie księgi wieczyste - w
          kontekscie tego co napisałeś - ale jak wynika a wypowiedzi innych: sąd może
          założyć takie oddzielne księgi w oparciu o jeden akt notarialny.
          Jeśli to nie prawda, to proszę mnie skorygować
          • Gość: ketter Re: Edbud-akt notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 22:03
            Właśnie spisałem sobie namiary i postaram się jutro czegoś dowiedzieć. Akt
            notarialny jest też później potrzebny (np. ktoś z pracowników sądu zrobi
            pisarski błąd w kw i trzeba go będzie łatwo i szybko sprostować), więc wypis
            zawsze warto mieć. Pewnie, że warto mieć dwie księgi wieczyste, oddzielną na
            mieszkanie, a oddzielną na garaż i piwnicę, ale to można zrobić w jednym akcie
            notarialnym. Jutro zadzwonie i zdam relację :). Pozdrawiam.
            • Gość: ketter Re: Edbud-akt notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 21:52
              Dzwoniłem do kancelarii, niestety osoba, która "pilotuje" waszą inwestycję
              wyjechała w tej chwili na urlop. Wraca w poniedziałek, więc dopiero wtedy będę
              mógł uzyskać konkretniejsze dane. Pozdrawiam
              • Gość: ZW Re: Edbud-akt notarialny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.08.05, 22:31
                Dziękujemy za starania! Gdybym mógł coś przeczytać w poniedziałek, przed 19:30
                byłbym szczerze zobowiązany.
    • Gość: mar Re: Edbud-akt notarialny IP: *.dembego6.waw.pl 13.08.05, 21:40
      > Podobno mieszkańcy Szajnowicza (Kabaty) mogą już podpisywać akty
      > notarialne; czy ktoś z Forumowiczów mógłby ostrzec jakie niespodzianki Edbud
      > może przyszłym właścicielom mieszkań przygotować,czego rzetelny i uczciwy
      > developer nigdy by nie zrobił?

Nie wiem czy są uczciwi i rzetetelni deweloperzy na naszym zepsutym rynku, ale z
      niespodzianek których możnaby się spodziewać po EDBUDzie w czasie podpisywania
      aktów notarialnych wymieniłbym:

- grunt obciążony służebnością sprzedawany po pełnej rynkowej cenie (pomijam już
      tu kwestię czemu ta służebność ma na prawdę służyć, a co twierdzi EDBUD)

- brak wyłączenia ogródków przy mieszkaniach parterowych z części wspólnych;
      innymi słowy to tak jakby EDBUD sprzedawał teren ogródków dwa razy - raz całej
      wspólnocie jako część wspólną, drugi raz właścicielom mieszkań z ogródkami; co
      ciekawe posiadacze mieszkań z ogródkami mogą mieć w akcie jakieś dopiski o
      wyłącznym użytkowaniu ogródka, ale takich zapisków już nie będzie w pozostałych
      aktach

- sama procedura podpisywania aktu notarialnego ze zbiorowym odczytywaniem jego
      treści wraz z danymi osobowymi, metrami, cenami... można to chyba śmiało
      porównać do zbiorowego gwałtu

Doświadczenia te zostały zebrane przy inwestycji Dembego 6, której akty
      notarialne okazały się być wyjątkowo bublowate także z paru innych powodów.
      Więcej informacji na forum www.dembego6.waw.pl/
    • Gość: ZW Re: Edbud-akt notarialny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.08.05, 22:30
      Przeczytaj post: "Dwa akty notarialne zamiast jednego" - chodzi o to samo!
    • Gość: S. Re: Edbud-akt notarialny IP: 62.29.248.* 16.08.05, 12:05
      Czy komuś udało się odkryć powód, dla którego mamy zawierać dwa osobne akty
      notarialne zamiast jednego oraz braku jakiejkolwiek informacji na ten temat na
      ogłoszeniach?
      • Gość: ZW Re: Edbud-akt notarialny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.08.05, 12:10
        Proponuję porozmawiać o tej sprawie w lokalu wspólnoty, klatka "C", środa,
        godz. 19:30.
        • Gość: ola Re: Edbud-akt notarialny IP: *.chello.pl 18.08.05, 10:50
          Czy spotkaliście się we środę?
          • Gość: ZW Re: Edbud-akt notarialny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.08.05, 22:39
            A dlaczego ciebie nie było?
            • Gość: Nowy Re: Edbud-akt notarialny IP: *.tui.de / 62.48.72.* 17.10.05, 11:19
              Witam,

Chciałbym zapytać czy można prosić do Pana jakis kontakt mailowy. Jestem nowym
              mieszkancem na Szajnowicza, ktory wybiera sie niedlugo podpisac akt notarialny.
              Czytajac rozwazania Panstwa na tym formu nie moge znalesc informacji
              ostatecznje odnosnie ilosci aktów oraz czy udalo sie wynegocjowac
              korzystniejsze waruki finansowe taksy notarialnej.

Z gory dziekuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Nowy
              • Gość: ZW Re: Edbud-akt notarialny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.10.05, 12:40
                Do "Nowego".Nie wiem czy pytanie było od mnie (?) ale napiszę część tego co
                wiem, bo o "wizycie" w kancelarii do której skierował Cię (bez prawa wyboru)
                Edbud, można długo rozmawiać. W skrócie, w/w kancelaria przyjęła następującą
                procedurę: akty notarialne sa dwa; jeden na lokal mieszkalny i drugi tzw. część
                podziemną (stanowiska postojowe i komórki). Ten pierwszy dostajesz "od ręki", a
                na ten drugi mamy czekać (chyba miesiąc, albo trzy), dając Edbudowi
                upoważnienie (za około 36 zł), żeby "sam od siebie, kupił dla ciebie, w twoim
                imieniu, ową twoją "część" podziemia, podpisując (w twoim imieniu) odpowiedni
                akt notarialny. Ma to być dla twojej wygody, żebyś nie musiał tam chodzić
                jeszcze raz, czy coś wtym stylu?
                Jeśli chodzi o opłaty, to PT. Notariusz udziela - mniej więcej -
                takiej "suchej" odpowiedzi: dla całej inwestycji "Szajnowicza" ustalono, ze
                taksa notarialna wyniesie: stawka maksymalna minus 15% upustu. Na pytanie: kto
                z kim ustalił, bo to my płacimy z naszych kieszeni? nie doczekałem się
                odpowiedzi. Może tobie sie uda.
                • Gość: Nowy Re: Edbud-akt notarialny IP: *.tui.de / 62.48.72.* 17.10.05, 14:12
                  Przepraszam ze nie napisalem o kogo chodzi, pytając o adres, ale myslalem o
                  Twoim "ZW". W tym momencie nie jest on juz konieczny. Dziekuję bardzo za
                  informacje.

Pozdrawiam,

Nowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka