Dodaj do ulubionych

Developer liczy metraż- jak?

IP: 62.87.178.* 08.08.05, 16:34
Kto wie jak się powinno liczyć metraż kupowanego mieszkania - po obrysie, gdy
nie ma jeszcze ścianek działowych,czy też po postawieniu ścianek i wtedy
sumuje się wszystkie pomieszczenia?
Czy jest jakaś zasada,czy każdy developer sam ustala?
Bardzo wdzięczna za każdą odpowiedż - Krynia
Obserwuj wątek
    • omaszka Re: Developer liczy metraż- jak? 08.08.05, 18:28
      nasz developer ustalal metraz bez uwzglednienia scianek dzialowych, zreszta
      wydaje mi sie to logiczne biorac pod uwage fakt, ze i tak wiekszosc kupujacych
      przestawia sobie sciany wg wlasnego projektu
      • Gość: Strabag'owiec Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 19:04
        Metraż ustala się zależnie od tego co jest napisane w umowie. Są dwie normy,
        jedna z 1978, druga z 1997(oparta na ISO)-niewiele się różnią(niepamiętam
        numerów, moge sprawdzić na życzenie:)). Jeżeli jednej z nich nie ma w umowie,
        to zapewne jest opisane jak liczy się metraż.
        Wg tej z 1997 (taką mam w umowie)-Ogólnie z tego co pamiętam-to pow. liczy się
        po obrysie pomieszczeń (po tynkach!)- w płaszczyźnie posadzki lub na wysokości
        1m. W powierzchnię użytkową nie wlicza się wnęk(np. na grzejniki), wnek na
        okna, progów w ściankach działowych, Ścianek działowych!!! Inaczej liczy się
        powierzchnię poddaszy, ale szczegółów nie pamietam.
        Pozdrawiam,
        • krynia-330 Re: Developer liczy metraż- jak? 08.08.05, 20:55
          Bardzo dziękuję,widzę,że jesteś świetnie zorientowany :)))
          A jeśli tak,to może podpowiesz,czy słyszałeś o różnicowaniu ceny za metr w
          zależności od usytuowania mieszkania - np.parter,przy klatce schodowej,czy
          mieszkanie szczytowe,albo na ostatnim piętrze - tańsze, jako mniej atrakcyjne.
          A w ogóle,dawno kupiłeś? I czy możesz mi podpowiedzieć na jakie pułapki zwracać
          uwagę?
          Pozdrawiam serdecznie -Krynia
          • krynia-330 Re: Developer liczy metraż- jak? 09.08.05, 21:06
            Podbijam, bo może ktoś jeszcze się wypowie?
            • Gość: Strabag'owiec Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 21:59
              Napewno, nie należy ufać maetrażowi powykonawczemu jaki przedstawia developer-
              lepiej jeszcze raz samemu pomierzyć. Ja mam w umowie tak, ze jak powykonawczy
              obmiar różni(w góre lub w dół) się o 1% niż było w umowie to rozliczamy-albo
              dopłacam ja jak jest większa powierzchnia, albo oni mi zwracają. Napewno bede
              próbował i zmierze se mieszkanko, kupiłem sobie laserowy dalmierz-i moge się
              kłócić-norme tez przestudiowałem, a pozatym jestem inżynierem budownictwa-sam
              odbieram mieszkanko-nic mi nie umknie:) Pozdrawiam
              • krynia-330 Re: Developer liczy metraż- jak? 09.08.05, 22:36
                O kurcze,laserowy....Ja takiego nie mam,ale i tak skrupulatnie pomierzę;}}
                Widzisz,od razu zgadłam,że jestes fachowiec.Jak byś miał jeszcze jakieś ciekawe
                informacje,chętnie poczytam.
                Jako niefachowiec,pierwszy raz kupujący mieszkanie jestem kompletnie zielona i
                właśnie doszkalam się wyszukując w necie informacje.O kredytach hipotecznych
                wiem już prawie wszystko ;}}
                Pozdrawiam.
              • krynia-330 Re: Developer liczy metraż- jak? 09.08.05, 22:39
                Aha,jaką normę przestudiowałeś,o co chodzi? Przeraziłam się,bo nic mi to nie mówi!
                • Gość: Strabag'owiec Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 22:24
                  Witam,
                  Właśnie czytam jeszcze raz umowe oraz wykaz użytych rozwiązań i materiałów z
                  umowy-przygotowuje się do odbioru wrześniowego. Przeględając umowe znalazłem
                  numer tej normy-PN ISO 9836 z 1997 r.
                  Pozdrawiam,
                  Ps: Ale miły jestem:)
                  • krynia-330 Re: Developer liczy metraż- jak? 12.08.05, 01:45
                    Ale po co mi w ogóle znajomość tej normy,czego ona dotyczy?
                    I na co będziesz zwracał uwagę odbierając mieszkanie - oprócz pomiaru metrażu
                    oczywiście? Nie mówię tu o rzeczach widocznych gołym okiem,które nawet ja zauważę.
                    Proszę o więcej szczegółów - teraz się przekonamy czy naprawsę jesteś taki
                    miły,czy tylko się przechwalasz ;}}}
                    • Gość: Strabag'owiec Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 05:57
                      Witam, Za chwilke ide pobiegać:)
                      Norma dotyczy, mierzenia powierzchni, jest w niej opisane jak liczymy
                      powierzchnie i kubaturę. Wcześniej pisałem jak mniej więcej liczyć pow.
                      zapomniałem dodać, że powierzcnię balkonów liczy się od lica balustrady do
                      ściany-tzn. zawsze jest pow. mniejsza niż na rysunkach-bo to co wystaje za
                      balustradę to już się tego nie liczy.
                      A zwracać bedę uwagę na:
                      -kąty między scianami
                      -kąty między scianami a sufitem
                      -poziomość posadzki
                      -szczelność okien, rysy, regulacja, szczelność drzwi zewn, i regulacja
                      -prąd-czy jest w gniazdkach, czy działo wideofon, dzwonek?
                      -woda, czy są odpowiednie spadki
                      -spisanie liczników
                      -tynki wg. umowy najczęściej kat.III-jakość ich wykonania zgodnie z normą-
                      -elementy elewacji-sprawdze
                      -zmierze miejsce postojowe w garażu(+klucze do garażu-czy działa brama garażowa)
                      -wysokość gniazdek-powina być taka jak na projekcie- na takich samych poziomach
                      -jak masz parapety-to i poziomość i płaszczyznę, rysy, wykończenie przy ścianach
                      -wentylację grawitacyjną
                      -dokumentację powykonawczą jaką przekazuje inwestor
                      -zgodnosć wykonania z umową
                      Pozdrawiam,
                      Ps: Jenak miły to ja jestem:)
                      • krynia-330 Re: Developer liczy metraż- jak? 12.08.05, 22:46
                        Idziesz pobiegać? - podziwiam,o tej porze odwracam się na drugi bok co najwyżej
                        i to jedyna forma ruchu mile widziana.
                        Dięki wcale nie kurtuazyjne,naprawdę dużo się dowiedziałam.Mam czas przyswoić,bo
                        moje mieszkanie będzie gotowe w grudniu,no licząc z poslizgiem pewnie w styczniu.
                        Z tego co pamiętam ,Ty już będziesz nieżle zadomowiony.
                        Pozdrawiam :}
                        PS Faktycznie miły to Ty jesteś :}
                        • Gość: Strabag'owiec Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 06:19
                          Pewnie, że miły.
                          Dziś ide na rower!!!! Za 10 minut-jade do lasu bemowskiego:)
                          Wczoraj byłem u siebie na budowie-super-praca wrze(jakość jest niezła-usterek
                          bedzie mało-z tych co wymieniałem). Przedodbiór mam w połowie września, a na
                          początku pażdziernika odbiór kluczy po usunięciu usterek.. Obejrzałem już
                          parkiet-jest wybrany. Płytki i armatura prawie, kupiłem też AGD do zabudowy-
                          więc już powiecmy jest półmetek-Ciesze się ostro. Kłopoty są z meblami do
                          kuchni, ale damy rade:)
                          Ps:
                          W te święta, będzie prawdziwa choinka:)
                          • Gość: -yna Re: Developer - metraż,jakość. IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 08:24
                            Do Strabaga: Ja też obserwuję wątek o jakości oddawanego mieszkania.Dziękuję.
                          • Gość: Marcin Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.chello.pl 13.08.05, 14:39
                            A ja wlasnie wrocilem z roweru z Kampinosu przez lasek na Bemowie ;-)
                            Mam do Ciebie pytanie Strabag'owiec.
                            Piszesz ze w umowie masz norme PN ISO 9836 z 1997 r.
                            Ja w projekcie umowy na mieszkanie ktorym sie interesuje mam PN-70/B-02365,
                            czyli te stara. Gdzies tam czytalem nt. roznic pomiedzy tymi normami, ale do
                            konca nie wiem czy mozna powiedziec ze ktoras jest bardziej lub mniej korzystna
                            dla kupujacego, np. na wg. nowszej metraz liczony jest przed otynkowaniem, ale
                            wg. tej starszej za to po postawieniu scianek dzialowych itd.
                            A moze nie mozna mowic ze ktoras lepsza lub gorsza i wazne tylko aby finalnie
                            bylo zmierzone zgodnie z norma jaka jest w umowie.
                            Jaka jest Twoja opinia ?

Dzieki za info
                            • krynia-330 Jacyś nadaktywni jesteście ;) 13.08.05, 19:04
                              Strabag'owcu i Marcinie - bieganie i rower bladym świtem!
                              Ja za to basen,jak tylko mam czas i chęć.
                              Ale do rzeczy.Interesuje mnie - jak napisałam kilka postów wyżej - czy
                              lokalizacja w sensie parter,ostatnie piętro itp.ma wpływ na cenę,jakie są wasze
                              doświadczenia w tej kwestii.
                              Ja dzisiaj podpisałam umowę przedwstępną,mogę się z niej wycofać nie ponosząc
                              żadnych kosztów.Termin oddania mieszkania 31.12.Tak że choinka jeszcze u
                              mamusi,ale jajko wielkanocne już na swoich 50 m.Niedużo,no ale pierwsza praca
                              pierwsze mieszkanie i....pierwszy kredyt - za całość musi zapłacić bank.
                              Pozdrawiam wszystkich ciepło bardzo -u mnie leje od rana.
                              • Gość: Marcin Re: Jacyś nadaktywni jesteście ;) IP: *.chello.pl 14.08.05, 18:43
                                Dzisiaj rowerek tez byl - ok. 100 km i czlowiek czuje ze zyje :-)
                                A jesli chodzi o kondygnacje to maja one bardzo duze znaczenie dla ceny
                                mieszkania. Z tego co slyszalem podobno taka zasada istnieje tylko w Warszawie.
                                Bo rzeczywisci mozemy mowic tutaj o zasadzie ktora z logika i indywidualna ocena
                                innych parametrow nie ma nic wspolnego.
                                Generalnie parter zawsze najtanszy i to czesto znacznie w stosunku nawet do 2
                                kondygnacji, dodatkowo premiowany ogrodkami aby go uatrakcyjnic. I potem im
                                wyzej tym drozej a ostatnie pietro wbrew pozorom nie jest tansze (ze niby dach,
                                kwestie termiczne i inne) tylko najdrozsze, zreszta tam najczesciej sa
                                umieszczane najbardziej. I ta jest praktycznie zawsze i wszedzie. A jakie
                                roznice to juz zalezy od developera - czasami w budynku 8-kondygnacynym cena
                                pomiedzy 1 pietrem a 8 to "tylko" 400 PLN, ale sa inwestycje gdzie ta roznica
                                siega 1500 PLN na metrze.

A ze nie ma to nic wspolnego z logika i atrakcyjnoscia mieszkan swiadczyly takie
                                inwestycje gdzie np. do 3 pietra mieszkania byly wsrod wielu drzew, zieleni, z
                                fajnie zaadoptowanym, nowoczesnym otoczeniem, nic nie zaslanialo na to widoku i
                                nie bylo w planach ze zasloni..... a te od 4 do 8 mialy widok na obskorne
                                budynki i jakies magazyny-ruine i byly 300-500 drozsze na metrze

Pzdr

• krynia-330 Re: Jacyś nadaktywni jesteście ;) 14.08.05, 22:47
                                  No własnie, nie bardzo mi się podoba,że u mnie policzono za parter tak jak za
                                  wszystkie inne mieszkania.Niestety nie miałam wyboru,tylko na parterze były
                                  wolne,jedno na 1 piętrze odpadło od razu-najgorszy widok z całego osiedla.
                                  Plusem jest to,że jest to niewielki, zamknięty teren,tylko trzy budynki dwu i
                                  trzy kondygnacyjne.Otoczenie zielone,niby centrum a na uboczu troszkę.No i
                                  skusił mnie teren przed mieszkaniem,ok.45m2,w przyszłości planuję tu
                                  zazieleniony,ogrodzony taras-wejscie od salonu.Z tego powodu chyba będę musiała
                                  wydać na porządne rolety zewnętrzne.Zresztą,cokolwiek człowiek wybierze,ciągle
                                  szarpią nim jakieś watpliwości.Teraz siedze nad planami i zastanawiam się jak
                                  ustawić ścianki działowe,na tym etapie mam pełną dowolność.Ech,życie...
                                  Ps Też jeżdżę trochę rowerem, ale 100 km...o w mordę,chyba już bym nie dała rady
                                  wrócić ;))
                            • Gość: Strabag'owiec Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 11:25
                              Witam,
                              Już 4 godziny temy wróciłem z biegania:)Padniety byłem, ale szybki
                              prysznicwziołem, zjadłem ciasto z wesela na którym bylem w tą sobotę i
                              niedzielą-Super zabawa, na lepszym weselu nie byłem już dawno(7 goracych dań, i
                              wszystki pyszne:)). I już jestem jak młody Bóg.
                              A na rowerek na razie nie chodze bo złapałem gume, w Starych Babicach śmigałem:(

Podajcie swój numer faksu to wyślę wam książeczkę z porównaniem tych norm. Ja
                              zmieniłem na nowszą-bo matraż liczy się "po tynkach"-czyli napewno będzie
                              mniejszy niż wpisany w umowie. A mam napisane, że jak różnica w obmiarze
                              między umową a powierzchnią pomierzoną po tynkach będzie wynosić powyżej 1% to
                              rozliczam się po cenach metra. Moje mieszkankko ma 50m2-czyli po tynkach musi
                              mieć co najwyżej 49,5m2. Byłem ostatnio na budowie, dalmierzem zmierzyłem
                              wszystko dokładnie(zgodnie z normą z 1997) i wyszło mi 49,28. Czyli mniej o
                              0,78m2 niż mam w umowie-(i jest to różnica wieksza o 1%). W takim razie
                              developer odda mi kaske=0,78*4800PLN=3744PLN-warto powalczyć:) Ten zapis to sam
                              wywalczyłem u developera-bo wcześniej było 3%-ale taką różnicą można uzyskać
                              dopiero przy mieszkaniach ok 200m2-więc zmieniłem na 1%-developer zgodził się
                              od razu:)
                              A tak naprawde mało kto mierzy tą powierzchnię przy odbiorze, a naprawde jest o
                              co powalczyć, jeśli ma się taki zapis w umowie:)
                              Pozdrawiam
                              • Gość: Marcin Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.chello.pl 15.08.05, 22:08
                                OK, ja mysle o 55 m2 (+ loggia 10,8 m2 w cenie). I powierzchnia jest ustalona na
                                podstawie tej normy PN-70/B-02365. Czyli jest liczona i bylaby mierzona przed
                                otynkowaniem ale po postawieniu scianek dzialowych.
                                A jesli chcialbym zmienic aby byla mierzona wg. PN-ISO 9836-1997 to zdaje mi sie
                                ze doplace do tego intresu albo nie bedzie roznicy bo powierzchnia mieszkania mi
                                sie faktycznie powiekszy, choc nie bedzie wykorzystana (scianki dzialowe)
                                Policzylem i suma scianek dzialowych ktore bym chcial to ok. 1,1 m2
                                Wiec jesli nawet wywalcze ze zwracaja mi jesli bedzie mniejsze wiecej niz 1% to
                                wg tej normy z 1997 rozumiem:
                                do wyjsciowych 55m2 musze doliczyc 1,1 m2 ktore zajmuja scianki dzialowe a w
                                umowie przy normie PN-70 nie wchodzily do metrazu i odejme to co mi zabral tynk
                                czyli powiedzmy - 1 m2
                                wiec wyjdzie to samo.

Dobrze rozumuje ? Wlasnie chodzi mi o to czy warto walczyc o sama norme, czy
                                ktoras jest korzystniejsza dla kupujacego ? A moze zalezy to od mieszkania i w
                                moim przypadku jest to niewazne, ale np. jak ktos nie ma prawie scianek, np.
                                oprocz lazienki, to ta nowsza lepsza ?

Nie umiem sobie za bardzo odpowiedziec na te pytania :-(

Bo rozumiem ze o jak najnizszy % roznicy tak jak Ty, walczyc warto :-)

• Gość: Strabag'owiec Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 23:24
                                  W tej nornmie z 1997 nie wlicza się ścianek działowych, pozdrawiam
        • park_anielin Re: Developer liczy metraż- jak? 21.08.05, 15:01
          Błąd! Powierzchnie wg normy liczy się bez tynków! Jeden stosuje tynki cementowe
          (do 2cm gr. inny gładź gipsową 0,5-1cm...).

architekt
          • jan-w Re: Developer liczy metraż- jak? 21.08.05, 17:40
            Jest też metoda o ile pamiętam kanadyjska, oczywiście niezgodna z PN, ale
            stosowana przez niektórych developerów. Obrys zewnętrzny ścian !
          • Gość: Strabag'owiec Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.05, 17:54
            Mylisz sie-przeczytaj norme, według normy z 1997 liczy się w stanie wykończonym.
            Jak nie masz normy to przeczytaj to:
            dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,2080091.htmlPozdrawiam
            • Gość: Strabag'owiec Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.05, 17:55
              Mylisz sie-przeczytaj norme, według normy z 1997 liczy się w stanie wykończonym.
              Jak nie masz normy to przeczytaj to:

dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,2080091.html

Pozdrawiam
    • Gość: Jacek Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 18:47
      Witaj, normy, o których tu wspomniano zasadniczo się od siebie różnią
      Poczytaj
      Co ciekawe w mojej umowie nie ma słowa nt normy wg jakiej ma być liczony
      metraż, ale np balkon (dosyć spory) jest w cenie mieszkania, za to w salonie
      mam 4m odcinek ściany ze skosem, gdzie sufit jest na wys. ok 1,7 więc też
      powinien być liczony inaczej tj 50% wg normy PN-70.

Jeśli chodzi o odbiór to proszę bardzo
      dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,2617089.html
      Pozdrawiam

• Gość: Strabag'owiec Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 21:58
        Dzięki Jacku, że włączyłeś się w dyskusje.
        Ja za nim wybrałem developera, to bzapoznawałem się z umowami z innych
        inwestycji. I wybrałem to co dla mnie najlepsze z tych umów i zawarłem w
        swojej. O dziwo developer zgodził się prawie na wszystkie zapiski.
        Ps: Robie sałatke z Tuńczyka-będzie pycha
        Pozdrawiam
      • Gość: Strabag'owiec Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 22:04
        Jeszcze raz witam,
        Z tego co jest zapisane w
        to lepiej powoływać się na tą nowszą normę, chyba że ma sie mieszkanie na
        poddaszu gdzie inaczej liczy się powierzchnię=korzystniej według starej.
        Ps: Za pół godzinki jem sałatkę
        Pozdrawiam
        • Gość: Jacek Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 22:28
          To smacznego :-) Ja o tej porze staram się nie jadać bo bardzo to źle wychodzi
          dla moich boczusiów.
          Cóż, ja podpisywałem umowę w listopadzie (przed tą zadymą z niedozwolonymi
          zapisami) i za wiele się nie dało zwojować, poza mało znaczącymi zapisami.
          Myślałem, że to ja jestem słabym negocjatorem, ale nie jest tak źle bo prawie
          nikomu się to nie udało :-). Prezes developera to bardzo wygadany człowiek, na
          wszytsko ma odpowiedź, ale przyciśnięty bardziej do muru kończył krótko:
          Przecież nie musimy podpisywac tej umowy. Kto inny kupi to mieszkanie.
          Ja mam właśnie mieszkanie na ostatnim piętrze z czego salon i kuchnia jest ze
          skosami (dwa małe pokoje po drugiej stronie budynku są "normalne")
          Zobaczymy jak to wyjdzie bo takich mieszkań jest więcej.
          Pozdrawiam

PS A ja sobie walnę kielonka własnej roboty winka z przepysznych własnych
          winogron :-) ...no może nawet ze dwa albo i trzy kielonki. Ide do wanny
          spożywać :-)
          • Gość: Strabag'owiec Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 23:22
            A ja mam 2 buteleczki bimbru(z wesela):)-wypije jutro z kumplem.
            A sałatka była pyszna, a na boczki może działać. Bo jutro ją spale zbędne
            kalorie-biegam o 5.55
            Dobranoc
            • Gość: Jacek Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 23:38
              No to miłej nocy. Ja tez muszę dosyć wcześnie wstać bo ok 5.30, ale latem to
              bez bólu, nawet lubię :-)
              Pozdrawiam
            • krynia-330 Re: Developer liczy metraż- jak? 15.08.05, 23:53
              Strabag"owcu,Jacku,dzięki za wszystkie porady i b.przydatne linki.
              Interesuje mnie jeszcze ile zapłaciliście za metr mieszkania i za jaki standard?
              Tak sobie kombinuję,czy nie przepłaciłam przypadkiem.
              Ps No,no winko,bimberek....fajne towarzystwo ;-)
              • Gość: Jacek Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 00:25
                A proszę bardoz :-)
                Ja płąciłem 3190/m2 + 22 tyś za miejsce garażowe. Bloki 3 piętra b. ładne , z
                windą, ogrodzone itp. , dookoła lasy więc jest super a standard wykonania no
                cóż, zobaczymy, z moich obserwacji wynika, że średni :-(
                Pozdrawiam

PS Można jeszcze poprawić browarkiem, niezawodny utrwalacz w takich
                kombinacjach, co innego, że może czasem zaszkodzić :-)
                • krynia-330 Re: Developer liczy metraż- jak? 16.08.05, 09:04
                  Żadnego mieszania i żadnych utrwalaczy! ;-)
                  Pomierzyłam i wyrysowałam ścianki działowe - jadę na budowę.
                  Ale drogo w Wa-wie! Ja płacę 1500 - ogródek w cenie.
                  • Gość: Strabag'owiec Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 23:11
                    Witam,
                    Chciałem wspomniec jeszcze o odbiorach tynków-zerknijcie w norme PN-70/B-10100,
                    Ps: Jak coś znajde jeszcze w moich archiwach ze studiów to będę pisał
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Jacek Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 23:21
                      Dzięki , już czytam :

Wymagania jakościowe
                      Odbiór tynków wykonanych z gipsu tynkarskiego należy przeprowadzić według normy
                      PN-70/B-10100, jak dla III kategorii tynków, chociaż czasem spotyka się też w
                      dokumentacjach wyższe wymagania według IV kategorii. Sprawdzeniu podlegają:
                      zgodność z dokumentacją, przygotowanie podłoży (czystość, stabilność,
                      gruntowanie), rodzaj zastosowanych materiałów (deklaracja zgodności), grubość
                      tynku (średnia grubość tynku 10 mm), przyczepność tynku do podłoża (nie mniej
                      niż 0,3 MPa), występowanie wad i uszkodzeń powierzchni, prawidłowość wykonania
                      powierzchni i krawędzi.

Dopuszczalne odchylenia
                      Dopuszczalne odchylenia powierzchni i krawędzi tynków gipsowych wykonywanych
                      maszynowo oraz ręcznie dla kategorii III zgodnie z tabelą 5. PN-70/B-10100, są
                      następujące:
                      odchylenie powierzchni tynku od płaszczyzny i odchylenie krawędzi od linii
                      prostej nie większe niż 3 mm i w liczbie nie większej niż 3 mm na całej
                      długości łaty kontrolnej 2 m, odchylenie powierzchni i krawędzi od kierunku
                      pionowego nie większe niż 2 mm/m i ogółem nie więcej niż 4 mm
                      w pomieszczeniach do 3,5 m wysokości oraz nie więcej niż 6 mm w pomieszczeniach
                      powyżej 3,5 m wysokości, odchylenie powierzchni i krawędzi od kierunku
                      poziomego nie większe niż 3 mm/m i ogółem nie więcej niż 6 mm na całej
                      powierzchni ograniczonej przegrodami pionowymi (ściany, belki), odchylenia
                      przecinających się płaszczyzn od kąta przewidzianego w dokumentacji dopuszcza
                      się nie większe niż 3 mm/m.Prawidłowo wykonany tynk gipsowy powinien mieć
                      gładką, jednolitą, zamkniętą, ale nie pozbawioną drobnych porów powierzchnię
                      bez rys, pęcherzy, zacieków i przebarwień. Przepisy normy nie przewidują oceny
                      powierzchni tynku w świetle smugowym.

• krynia-330 Re: Developer liczy metraż- jak? 17.08.05, 23:04
                        Boże, Jacek, nie rób tego - teraz muszę to przeczytać i zrozumieć w dodatku,a ja
                        humanistka przecież..... Będę b.szczęśliwa,jak już wszystko odbiorę.Chyba się
                        upiję wtedy ;-))
                      • krynia-330 Re: Developer liczy metraż- jak? 17.08.05, 23:04
                        Ale piszcie,piszcie dalej.
                        • Gość: Strabag'owiec Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.05, 13:53
                          Dzień dobry wszystkim,
                          A jak się odbiera gładź gipsową na bloczkach gipsowych?
                          Czy tak samo jak tynk gipsowy kat. III? Nigdzie niemoge znalaźć informacji:(
                          Pozdrawiam,
                          Ide się opalać:)
                          • Gość: humanistka Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.acn.waw.pl 22.08.05, 21:52
                            Czytam i czytam i nic nie rozumiem.
                            Jestem przed podpisaniem umowy w ktorej jest wpisana norma PN-70 B-02365.
                            Cytat: "pomiaru dokonuje się metr nad podłogą; w stanie surowym, tzn. bez
                            tynków i okładzin wykonywanych na miejscu".
                            Co to sa okladziny i pilastry?
                            Czy wg tej normy powierzchnie mieszkania liczy sie po postawieniu
                            scian dzialowych bez tynkow, nie wliczjac ich do metrazu?

• Gość: Strabag'owiec Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 22:26
                              najlepiej zmienić norme na ta z 1997-chyba że masz dach ze spadkiem-poddasze-to
                              bardziej się opłaca starą:)
                              Pozdrawiam
                              Ps:Poczytaj
                              • Gość: humanistka Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.08.05, 23:58
                                Dzieki. Tak mi sie wydawalo.
                                A czy wiesz moze co to sa okladziny?
                              • Gość: Marcin Re: Developer liczy metraż- jak? IP: *.gts.pl 23.08.05, 10:06
                                A w tej normie z 1997 jest jeszcze cos takiego:
                                "• powierzchnie zewnętrzne niezamknięte ze wszystkich stron, dostępne z danego
                                pomieszczenia (balkony, loggie, tarasy itp.) dolicza się do jego powierzchni
                                (mieszkania, lokalu użytkowego), wykazując oddzielnie: powierzchnie nienakryte
                                (balkony, tarasy), powierzchnie nakryte (loggie). "

A ja mialbym loggie 11 m2 - to mi to do powierzchni mieszkania dolicza ?
                                • krynia-330 Re: Developer liczy metraż- jak? 24.08.05, 00:47
                                  Witam po przerwie - szczególnie humanistke - zawsze to bratnia dusza wśród
                                  inżynierów i będzie mniej głupio być taką niezorientowaną.
                                  Słyszeliście,że mieszkania mają sukcesywnie drożeć,więc może zrobiliśmy dobry
                                  interes kupując teraz? Mam zagwarantowaną cenę w umowie przedwstępnej,że się nie
                                  zmieni w momencie odbioru tj.31.12. A jak jest u was?
                                  Pozdrawiam serdecznie wszystkich ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka