Dodaj do ulubionych

ISAN INVEST S.A. - DOM NA HARFOWEJ????

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.01, 22:05
Czesc,
czy ktos slyszal o tym developerze (Isan Invest S.A)?
Wybudowal jedna inwestycje w Aninie, teraz ma zamiar budowac na Harfowej
na Ochocie.
Prezesem zarzadu jest niejaka Katarzyna Potoroczyn. Czy ktos ja zna?
Cena wydaje sie byc bardzo atrakcyjna, biorac pod uwage lokalizecje.:
3500 PLN brutto w 6-cio pietrowym bloku.
Robia promocje do konca roku (gwarantowane na pismie warutnki - tj. w umowie):
-cena stala w PLN,
-ewentualne zmiany vatu nie maja miec wplywu na cene,
-ponoc inwestycja ma byc finansowana calkowicie z kredytu,
(lada chwila ponoc maja go otrzymac) w zw. z tym zapewniaja ze
bedzie mozna korzytnie wynegocjowac wysokosci oraz terminy poszczegolnych rat.
-maja wlasnosc gruntu i pozwolenie na budowe (sprawdzilam osobiscie w gminie).

Czy to nie brzmi podejzanie?
Moze to nie jest zadna okazja?
(tj. koniecznie musze kupic mieszkanie na Ochocie i inna dzielnica nie
wchodzi w gre)

Bardzo prosze o szybka odpowiedz,
bo musze sie zdecydowac w tym tygodniu.

Pozdrawiam,
Asia.
Obserwuj wątek
    • Gość: raw Re: ISAN INVEST S.A. - DOM NA HARFOWEJ???? IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 10.10.01, 08:36
      Ja nie wierzę w takie promocje. Jeżeli coś kosztuje np. 4-4,5 tys zł za metr a
      ktoś sprzedaje to za 3,5 tys. zł to dla mnie jest to podejrzane.
      Jeśli mieszkanie miałoby być budowane z kredytu to musiałoby być droższe
      (musisz pokryć koszty kredytu, Isaan Invest nie prowadzi przeciez działalności
      charytatywnej). Jakoś nie wierze też, że bank da jej kredyt na całą inwestycje
      (chociaz bankowcem nie jestem). Przyznasz, ze tłumaczenie "lada chwila ponoc
      maja go otrzymac" brzmi trochę niepoważne.
      Nigdy nie podejmuj tak ważnych decyzji pod presją czasu. Zawsze trzeba mieć
      udział własny a deweloper lub klienci powinny pokrywać co najmniej połowę
      kosztów inwestycji. Czy to ta firma kazała ci się tak szybko zdecydować. Chwyt,
      że trzeba się szybko zdecydować bo ucieka jakaś okazja czy kończy się jakaś
      promocja to ulubiony chwyt chochsztaplerów i oszustów. Że dają gwarancję na
      piśmie to nic rewelacyjnego, a co mieliby dawać "na gębęraw
      • Gość: raw Re: ISAN INVEST S.A. - DOM NA HARFOWEJ???? IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 10.10.01, 08:43
        A jeszcze to z tym Vat-em to też jest podejrzane, jeśli wprowaszą VAT na
        mieszkania, to musisz go pokryć - ty albo Isaan Invest. Zapisy o pokrywaniu
        przez klienta kosztów ewentualnego wzrostu VAT są we wszystkich umowach z
        deweloperami i spółdzielniami jakie widziałem a interesowałem się tym od
        półtora roku. Czy Isaan Invest prowadzi działalność charytatywną ?
        raw
    • Gość: Asia Re: ISAN INVEST S.A. - DOM NA HARFOWEJ???? IP: 159.107.90.* 10.10.01, 10:01
      Cześć!
      Dziękuję za odpowiedz!
      To nie jest tak, ze oni mnie poganiają. Ja sama chciałabym jak
      najszybciej "zaklepać sobie" mieszkanie które bardzo mi się podoba (nie tylko
      ze względu na lokalizację, ale też na rozkład). Aby nikomu innemu go nie
      zaoferowali trzeba wpłacić 1% wartości tj. ok 2000pln, w razie czego do
      przeżycia... Wtedy Isan Invest gwarantuje że będzie je trzymać dla mnie do
      konca roku, a jak sie wycofam to zwraca ta kase z odsetkami avista, brzmi chyba
      rozsadnie.
      Wymyslilam, ze poczekam ze 2 miesiace, zobacze co z ich kredytem i czy zaczna
      budowe i wtedy sie zdecyduje czy wplacac 10%.
      Ja ta promocje sobie tak tlumacze: rynek mieszkan jest dosc nasycony,
      deweloperzy musza konkurowac, a Isan Invest chce skusic jak najwieksza liczbe
      klientow w tym roku ze wzgledu na brak ulgi w 2002r (i mniej osob sklonnych
      kupowac nowe mieszkania). I chyba im wiecej ludzi skusi tym lepiej dla mnie, bo
      wiecej ludzi wplaci na budowe... a deweloper bedzie mogl sukcesywnie splacac
      kredyt.
      Moze moje rozumowanie jest naiwne? Pytam osoby bardziej ode mnie doswiadczone ;-
      No i jeszcze VAT - czy to nie jest tak ze w przypadku dewelopera on nie ma
      znaczenie bo firma sobie go pozniej odpisuje?
      Pozdrawiam,
      Asia
      • Gość: raw Re: ISAN INVEST S.A. - DOM NA HARFOWEJ???? IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 10.10.01, 11:59
        Może jestem nadmiernie ostrożny ale oferta brzmi za bardzo atrakcyjnie jeszcze
        nigdy nie słyszałem (a interesuję się tym) żeby za 1 tys. zł można było
        rezerwować mieszkania do końca roku (przecierz po końcu roku trudno będzie im
        znaleźć na nie klientów bo wygaśnie ulga i może zmienić się VAT) a w razie
        wycofania się dostawać jeszcze zwrot odsetek (?!). Zazwyczaj poważne firmy
        żądają wpłaty minimum 15% wartości mieszkania a zwrot środków (bez odsetek)
        dostaje się po znalezieniu drugiego klienta albo zapłaceniu kary umownej w
        wysokości do 10% wartości mieszkania (!). Radzę ci przeczytać umowę albo lepiej
        dać prawnikowi czy nie ma tam jakiś kruczków, które powodują, że np. po wpłacie
        1 tys. zł zobowiązujesz się bezwzględnie do wpłaty reszty czy czegoś w tym
        rodzaju. W ogóle kupowanie mieszkań w miejscu gdzie na razie rośnie trawka jest
        ryzykowne - w okresie obecnej dekoniunktury deweloperzy i spółdzielnie mają
        gotowe mieszkania, które stoją puste.
        Z ulgą nie ma znaczenia - jeśli umowę podpiszesz w tym roku i wpłacisz jakieś
        środki to "zaklepujesz" sobie ulgę i możesz odpisywać sobie wydatki przez 3
        lata niezależnie czy zminią ustawę czy nie.
        To, że w umowie nie ma zastżeżenia Z VAT-em jest dość dziwne, przeciez stawka
        VAT na mieszkania w 2002 lub 2003 roku może wzrosnąć deweloper będzie musiał go
        zapłacić, cena mieszkania musi wzrosnąć, odpisze sobie co prawda VAT w
        zakupionych towarach ale nie pokryje mu to całości (a może tylko połowę) VAT-u
        za mieszkania. Zresztą tak jak pisałem poprzednio nie widziałem jeszcze umowy w
        której deweloper brałby odpowiedzialność za decyzję władz państwowych w tym
        zakresie, mogą wymyślić różne rzeczy.
        Życzę powodzenia w wyborze mieszkania
        --------------------------------------------------------------------------------

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka