Gość: ktoś IP: *.chello.pl 04.05.06, 16:35 Doszły mnie słuchy, że nareszcie doczekaliśmy sie pozwolenia na budowę.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ktosia zajebiscie!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.05.06, 16:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tr Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 04.05.06, 23:22 taaaa.... tylko czemu jeszcze nie dzwonia zeby im umowy podpisywac.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.05.06, 23:44 o co chodzi z ta podwyzka ceny za 1m2 mieszkania, czyzby kolejny popeliniarz nam sie pojawil? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kashanka Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! IP: 217.153.119.* 05.05.06, 12:20 nie popeliniarz. My dostalismy pismo z zaproszeniem do podpisania drugiej umowy (bo pierwsza edbud w tymze pismie rozwiazal), jednoczesnie z informacja ze cena MUSI wzrosnac o 221 zl za 1 m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PITER Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 13:28 cwaniaki i skur....syny , ciekawe ile jeszcze razy zrobia z siebie ... krętacze ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZW Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.05.06, 17:28 <PITER> jeśli chcesz wiedzieć co jeszcze zrobią, to przeczytaj uważnie - na tym forum - <W "objeciach deweloperów" - pora się opamietać>. Tekst jest długi ale........prawdziwy, samo życie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZW Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.05.06, 08:56 MYŚLĘ, ŻE WARTO TO PRZECZYTAĆ: Czytając wiele wypowiedzi tego wątku, jeszcze dobitniej dociera do mnie wymowa faktu, jakim jest ogromny głód mieszkaniowy w Polsce. Ci, którzy chcą (raczej muszą, bo człowiek gdzieś mieszkać musi) kupić mieszkanie gotowi są POMIMO WSZYSTKICH OSTRZEŻEŃ "skoczyć głową w dół". Nieważne są fakty, że sprzedaje się im, nawet nie przysłowiową dziurę w ziemi, ale coś co nazywa się "uprawomocnionym pozwoleniem na budowę", albo nawet "przyrzeczenie" takiego zezwolenia, trzeba pędzić i podpisać UMOWĘ. Jakie później będą kosekwencje takiej, w takich i na deweloperskich warunkach podpisanej umowy? a no o tym spróbujemy się pomartwić później!?!? Ci, którzy przez to "przeszli" miliony razy "stuknęli" w klawisze klawiatury, żeby WAM pomóc, ale wygląda na to, że mądry Polak po............. Pomimo wszystko, zachęcam Was: poczytajcie to co napisano już na tym forum, potem poszukajcie doradcę prawnego, obejrzyjcie dokładnie zatwierdzony projekt (nie "deweloperski" opis lokalu, ale projekt całego budynku z przyległościami, zróbcie to ze swoim konsultantem), upewnijcie się, że będziecie mogli podpisac umowę przedwstępna w formie aktu notarialnego itd. itp. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! IP: *.bas.roche.com 05.05.06, 10:36 Zgadzam się w 100%. Natomiast nie zgadzam się z usprawiedliwieniem tego owczego pędu faktem że każdy "musi gdzieś mieszkać". Ci kupujący nie spadli z nieba wczoraj. Do tej pory gdzieś jednak mieszkali. Zatem dla mnie bzdurne są argumenty "ja muszę". A takich używają moi znajomi którzy w tej chwili też latają za mieszkaniem z wywieszonym jęzorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garfild Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! IP: *.oeiizk.waw.pl 10.05.06, 16:36 Pewnie, ze mieszkali. Z rodzicami, teściami, akademiku, bursie, z trójką rodzeństwa w jednym pokoju. Pewnie proponujesz im spokojnie poczekać, aż ceny spadną, powstaną nowe inwestycje, lepsze i pewniejsze... Jakaś rada może jeszcze? Aha, może?... skoro mieszkali już tyle lat w Warszawie, to przecież mogą się przeprowadzić teraz do Radomia, to tylko 100 km... I żadnych dąsów. Uśmiech proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
darx1 Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! 05.05.06, 13:23 Czy ktoś może wie, jaka data jest na decyzji o pozwoleniu na budowę, którą otrzymał Edbud? Umowa przyrzeczenia mówiła, że może zostać rozwiązana w razie nie otrzymania przez spółkę pozowolenia na budowę do 15.04. Oszuści!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 13:32 ja w "umowie" mam termin do lipca ( a ze dostali pozwolenie potwierdzili w edbudzie i w spoldzielni ) kretacze !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
darx1 Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! 05.05.06, 13:42 Jeśli masz w umowie termin lipcowy, to u Ciebie nie ma chyba podstaw do rozwiązania umowy, skoro pozwolenie zostało uzyskane w terminie. Tylko co??, iść do sądu i walczyc o odszkodowanie?? Sam się zastanawiam, co robić. U mnie termin był do 14 kwietnia, więc zależy mi na tym, by dowiedzieć się z jaką datą Edbud uzyskał pozwolenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 13:52 ale jak sobie wyobrażesz ,ze czesc osob zaplaci za m2 3550 a reszta 3771 zł? pawnie jeszcze cos wymysla !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! IP: 62.29.248.* 05.05.06, 14:47 Dlaczego zakładasz, że wszyscy płaca za metr@ tyle samo? To zawsze kwestia umowy, negocjacji, czsami też wielkości mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 15:09 negocjacje ? chyba nie w edbudzie :) parter -jedna cena , reszta pieter - druga cena Odpowiedz Link Zgłoś
leszekkk1 Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! 05.05.06, 15:57 a ostatnie pietro tzrecie cena. a propos umow i roznych terminow, to przeciez kazdy w umowie pierwszej pewnie ma te sama date czyli polowa kwietnia. rzecz w tym, ze w pismie jakie przyslali jest napisane,ze teraz druga umowa przyrzeczenia podpisania umowy wlasciwej do 15.07. co robicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 05.05.06, 17:25 ja podpisywałem "umowę" 27-09-2005 i mam tam podany termin do 15-07-2006 Odpowiedz Link Zgłoś
jantarbis Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! 05.05.06, 17:25 Jeszcze nie wiem co robimy ale wiem, ze warto bylo by sie zorganizowac. Co sadzicie o forum ukrytym? Juz powstalo: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39570 jako, ze jest to forum ukryte prosze o maila a wysle zaproszenie. goraco zapraszam wszystkich zainteresowanych !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 05.05.06, 17:50 Gdzie plany tych mieszkań, a moze wszystkie juz są sprzedane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.06, 21:23 Czy mogę otrzymać zaproszenie na ukryte forum? Pozdr,Ania Odpowiedz Link Zgłoś
darx1 Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! 05.05.06, 21:43 Myślę, że nie można tego tak zostawić. To jest niespotykane oszustwo. Może najpierw trzeba byłoby poinformować media, to jest całkiem dobry temat na artykuł lub reportaż . Jutro dzwonię do TVN uwaga z tematem zmiany ceny. Wybrac oczywiście się do nich można, tylko że nic z tego nie wyjdzie. Chyba, że ich zlinczujemy i powiesimy żywcem na płocie...Tu trzeba zebrać siły wszystkich oszukanych ludzi, postarać się o jakiegoś dobrego adwokata i walczyć z nimi w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
martapok Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! 07.05.06, 13:56 A moze istanialaby mozliwosc zebrania sie oszukanych! w tym tygodniu i postanowienia wspolnego co robimy z tym dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
jantarbis Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! 07.05.06, 14:07 martapok, zapraszam Cie na forum ukryte: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39570 Odpowiedz Link Zgłoś
attache1974 A nie mieliście w umowie waloryzacji ceny m2 07.05.06, 20:56 To chyba jest w każdej umowie (ja miałem w innej inwestycji taki zapis że cena m2 będzie waloryzowana wskaż\źnikiem GUS w budownctwie) - chyba żaden developer nie zamnknie sobie furtki w razie drastycznej zmiany kursu dolara, euro czy innych rubli transferowych. Co mieliście w umowie - cenę stałą czy możliwośc jej zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila Waloryzację będziecie płacić przy każdej racie!!! IP: *.aster.pl 09.05.06, 22:16 Wiem ,bo jestem mieszkanką osiedka Jantar,a brat planuje kupić mieszkanie w Jantar Bis(ma umowę przyrzeczenia) Przy każdej racie miałam obowiązek dowiedzieć się jaka jest stopa waloryzacji i wpłacić pełną sumę,czyli rata+waloryzacja.Jedno Wam powiem wloryzacja rosła propocjonalnie do wpłacanych rat.Czyli im mniej rat do wpłacenia tym musiałam płącić coraz większą waloryzację. Wszyscy płacili i ja też,chociaż wiedziałam,że jest to oszustwo,bo kolega w Zielonym Zaciszu nie płacił żadnych waloryzacji. Aha i jeszcze jedno,pod koniec, przy pomiarach technicznych musiałam sporo dopłącić,bo mieszkanie okazało się prawie 2 metry większe,a balkon o1,5 metra. I co najlepsze za domofony musimy sami płacić,bo miejsce na domofon jest,ale ani Edbud,ani spółdzielnia rzekomo nie mają pieniędzy na ten "luksus" więc płacimy sami. Nieźle co!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jantarbis Re: Waloryzację będziecie płacić przy każdej raci 09.05.06, 22:45 Teraz praktycznie kazdy developer zabezpiecza sie przed wzrostem cen materialow i uslog tak zwanymi waloryzjami. Jest to OK dopoki sie na to godzisz. Tym bardziej, ze developer nie ma zadnego wplywu na ten wskaznik. Czasy, gdy ta waloryzacja osiagala najwieksza wartosc podobno juz minely.... znajomy przy zakupie 2 pokojowego mieszkania musial doplacic jakies 10 tys. Teraz podobno jest (lub ma byc) z tym lepiej... Nasz problem byl troszeczke inny, nam zafundowano dodatkowa niespodzianke, cos czego pewnie nikt nie wzial pod uwage. Chociaz, musze przyznac, przemknelo mi to na chwile przez mysl w momencie gdy poraz pierwszy zobaczylem na stronie Edbudu, ze podniesli cene mieszkan o 100zl. Czy mozesz napisac kto byl inwestorem Twojego osiedla Jantar I i II ? Czy byl to Edbud PDB czy Edbud Nieruchomosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Waloryzację będziecie płacić przy każdej raci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 22:52 Nieprawda, warto szukać takiego developera, który podwyżki cen nie planuje i czytać to co jest w umowie. W mojej inwestycji jest tak, że cena w umowie wpisana jest netto i cena może wyniknąć z podwyżki VATu na usługi budowlane. Jak wiemy, prędko tej podwyżki nie będzie. A jeśli nawet bedzie, to developer wystawia nam fakturę tak, aby jak najmniej zapłacić VATu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: attache1974 Bo u mnie na Jantarze była tak IP: 194.158.194.* 10.05.06, 07:57 Na tym Prawdziwym Jantarze (na Meissnera :) przy Wale Miedzeszyńskim i Statoilu budowanym przez Energomontaż w 2001 roku) był wpis do umowy że cena mieszkania będzie waloryzowana wskaźnikiem GUS w budownictwie (znany bo wyliczany bodajże co kwartał), plus dodatkowo po zamknięciu rozliczenia inwestycji (niektóre faktury spływają do kilku tygodni po zakończeniu budowy). A z obmiaru wyszło że mamy o 1,5 metra mniej więc zwrócili kaskę (jakieś 3500 albo 4000 zeta - i tu dopiero widać kosmiczne ceny metra mieszkania a to był rok 2001). Tak więc jak pisałem kiedyś w innym wątku to co macie wpisane w umowie którą podpisywaliście (cena m2) ma się nijak do tego co wam wyjdzie po wpłaceniu ostatniej złotóweczki (niestety), ale wtedy ktoś na mnie naskoczył że ma w umowie tyle a tyle i ta cena się nie zmieni - a ja powiedziałem wtedy poczekamy zobaczymy ja już raz mieszkanie kupowałem u dewelopera :) więc wiem jak to summa summmmarum wygląda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Bo u mnie na Jantarze była tak IP: *.crowley.pl 10.05.06, 09:56 attache mieszkanie przy ul. Meissnera kupowales od spoldzielni a jantar bis kupujesz od developera. Spółdzielnia dziala na innych zasadach, tzn koszty za 1m2 mieszkania rozlicza sie po zakonczonej budowie w zaleznosci od kosztow budowy. Spoldzielnia dodatkowo dolicza GUS ( ktory w tym czasie byl bardzo wysoki). Developer ustala a przynajmniej powinien stala cene za m2 mieszkania jak rowniej dolicza GUS ( ktory obecnie jest bardzo niski) Z wszystkich developerow na rynku Edbud po raz pierwszy zmienil cene stala za m2 mieszkania.Developer nie rozlicza kosztow po wybudowaniu tylko robi budzet przed rozpoczeciem budowy. Szczerze mowiac sama zajmuje sie troche budzetami inwestycyjnymi i nie dziwie sie ze zrobili podwyzke choc to bardzo nie FAIR! Polecam sprawdzis oferty mieszkan obecnie na rynky. Srednia cena to 5000-6000 za 1m2. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Bo u mnie na Jantarze była tak IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.06, 21:20 Niestety jeszcze nic sę nie dzieje na terenie budowy. Parking jak był tak jest, bazarek również - jeszcze nie grodzą. Jeśli chodzi o księgi wieczyste gruntów - dzwoniłam do Urzędu Miasta Mokotów (to oni powinni wystosować wniosek do KW) miła Pani poinformowała, że złożenie wniosku jeszcze nie nastąpiło ponieważ nie wiedzą czy ma go złożyć UM Mokotów czy jego delegatura, hmm.... wydaje się to dziwne, ale to jest powodnem nie składania wniosku! A banki, w przypadku tych gruntów, chciały od nas ten wniosek Odpowiedz Link Zgłoś
robpaine Re: Waloryzację będziecie płacić przy każdej raci 10.05.06, 23:33 Kamila, dodaj tylko ze na to wszystko sie zgodziłas podpisujac umowe z edbudem. Waloryzacja to nie zadne oszustwo zgodziłas sie na to podpisujac umowe. Co do domofonów nie było słowa o tym ze maja byc. Trzeba czytac umowe. Wyrazenie "osiedle strzezone" nie zawiera słowa domofon. pozdrawiam - mieszkaniec edbud jantar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZW Re: Waloryzację będziecie płacić przy każdej raci IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.05.06, 17:12 <robpaine> ładnie bronisz podmiotowej umowy, gdybyś tak jeszcze zechciał obserwować z ilu klauzul (tej umowy) wycofa się jeszcze w przyszłości deweloper! i gdzie tkwią w niej - najprawdopodobniej - juz przygotowane "kruczki", które zrobią z Ciebie "lokatora we własnych domu - pod przymusowym zarządem Edbud'u". Chcesz wiedzieć? zapytaj to chętnie Ci odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
robpaine Re: Waloryzację będziecie płacić przy każdej raci 12.05.06, 23:19 ZW niestety nie trafiłes, w tym przypadku edbud buduje dla spółdzielni. Jest tylko wykonawca inwestycji dla sp gocław lotnisko, potem ona przejmuje zarzadzanie. Wiec nie bedzie tu zadnych akcji typu - przymusowy zarzad edbudu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZW Re: Waloryzację będziecie płacić przy każdej raci IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.05.06, 09:28 <robpaine> moją intencją nie jest w coś "trafić", w znaczeniu: komuś za wszelką cenę przyłożyć. Może nie to miałeś na myśli - jeśli tak to przepraszam. Piszę bo widzę, że informacje na temat: jak stać się posiadaczem własnego mieszkania? itp.itd. są wśród inwestorów - nabywców bardzo mierne!. Deweloperzy, "władcy" spółdzielń mieszkaniowych itp. są "zawodowcami" w tym zakresie, mają swoje stowarzyszenia, ustalają jakieś tam swoje kody właściwego zachowania, obdzielają się nagrodami, tytułami w różnych "kategoriach", a CI, KTÓRZY ZA TO PŁACĄ, są jak "dzieci we mgle" - wpadaja w te - teraz już misterne - sidła i stają się mieszkańcami w folwarku w dewelopera, za który zreszta dużo, dużo zapłacili. Jeśli chodzi o "współczesne" spółdzielnie mieszkaniowe, to wiem tyle ile pisze na ten temat prasa i pokazuje telewizja. Nie są to przeważnie "laurki" pochwalne, ale nie bedę się wypowiadał, bo nie mam zamiaru nikogo urazić, czy też obrazić. Ale jeśli chodzi o tę część ich rodowódu z czasów PRL'u, kiedy to były one państwowo - politycznymi folwarkami, to też nie wróży on nic dobrego. W 1980 roku, na tzw. fali posierpniowej, zostałem wybrany szefem rady spółdzielni (liczącej 6000 członków), nasze zmagania z ówczesnym aparatem prezesowsko - administracyjnym (przerwane wprowadzeniem stanu wojennego) wymagałyby opisania w jakiejś sporej książce. Mam nadzieję, że jako przyszli spółdzielcy będziecie jej gospodarzami i właścicielami. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moNika Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! IP: 195.205.149.* 15.05.06, 19:31 Czy Ja moge prosic o zaproszenie na to forum ukryte? Odpowiedz Link Zgłoś
jantarbis Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! 15.05.06, 22:31 tak, bardzo wszystkich goraco zapraszam! konieczne jest niestety zalozenie konta na gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
edytablaszczyk Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! 16.05.06, 07:40 Proszę o zaproszenie na forum. Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
jantarbis Re: Edbud Jantar Bis Jest pozwolenie!!!!!!!!!!!!! 16.05.06, 14:26 edytablaszczyk juz zostalas zaproszona na forum wczesniej. Sprawdz prosze teraz. Najwyrazniej wyslalas juz wczesniej prosbe klikajac na ponizszy link: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39570 nie dostalas zadnego powiadomienia mailem? Odpowiedz Link Zgłoś
jantarbis Re: ukryte forum 18.05.06, 12:18 nie dostalas powiadomienia mailem? sprawdz prosze ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
annaaa1977 Re: ukryte forum 19.06.06, 15:24 ide dzisiaj kłucić się o warunki umowy. Czy komuś z was także przy podpisaniu tej wlaściwej umowy wyżucono punkt który mówi o tym ze w razie wycofnia się z umowy jednej ze stron drugiej nalezy się 5% odszkodowania? Nam to usuneli co w praktyce może wyglądać tak że weźmiemy z mężem kredyt na mieszkanko a na miesiąc przed oddanim kluczy Edbud może zerwać umowe oddac kase za którą wybudował mieszkanie lub nachapał sie odsetek a my zostajemy z kredytem i odsetkami a im nie możemy zrobić nic. Proszę się ustosunkować. Może kotoś ma jakiś pomysł czy to faktycznie grozi tym co opisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZW Re: ukryte forum IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.06.06, 18:57 Oczywiście, że grozi! Mało tego, jest gorzej nawet iż myślisz, bo ceny mieszkań rosną tak szybko, że wystarczy żebyś dał deweloperowi jakiś pretekst, a on rozwiąże z tobą umowę (nawet ze swojej winy) i sprzeda "twoje" mieszkanie komuś - może nawet - za 20 - 30% wyższą cenę i chętnie spłaci te "twoje" 5%. Teoretycznie, ten powód rozwiązania umowy musi być ważny i zawsze możesz podać dewelopera do sądu........i tutaj zaczyna się tzw. kopanie się z koniem. Sprawa jest do wygrania, ale wymaga to lat! i dobrych prawników, bo deweloper jest do tego już "przygotowany". Domagaj się więc zapisu np: odszkodowania w wysokości 1,3 x kwota umowna, "jeśli, któraś ze stron zechce rozwiązać umowę! Jednego możesz być pewien, ten deweloper dostarczy ci jeszcze sporych niespodzianek; chcesz wiedzieć więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annaaa1977 Re: ukryte forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 09:47 łatwo ci mówić domagaj się, domagaj się, a oni nic nie chcą zmieniać w umowie i to moja sprawa czy mi ona odpowiada czy nie - albo podpisuje to co oni chcą albo znajda innego klienta. No i co ja mam w takiej sytuacji robić? zaliczka wpłacona, umowa rezerwacyjna podpisana, a cena mieszkania tak atrakcyjna nawet po podwyżce że żal by było zrezygnować, a i dewelower najgorszej opinni tez znie ma, nikogo jeszcze w babmuko nie zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZW Re: ukryte forum IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.06.06, 00:33 Droga <Annooo1977> to co napisałaś to wszystko święta prawda! Nasza pozycja tzn. małych ciułaczy - inwestorów jest niemal beznadziejna. Musimy gdzieś mieszkać, musimy zwrócić się do deweloperów, a oni na tym tzw. rynku rządzą "żelazną ręką". Muszę Cię jeszcze zmartwić, dodając to czego może nie wiesz. Otóż, jest bardzo prawdopodobne, że Edbud zbuduje Ci jakieś mieszkanie, zmieniając po drodze projekt (przynajmniej dotychczas tak było), ale jako pewnik musisz przyjąć, że jednocześnie Edbud zrobi wszystko, żeby waszą przyszłą wspólnotę mieszkaniową uformować w najprawdziwszy swój FOLWARK. WYMUSI na was wszystko: - odbiór lokalu w budynku, który nie będzie miał jeszcze pozwolenia na zasiedlenie (budowa oficjalnie będzie trwała, wy nie będziecie mogli tam mieszkać, ale płacić Edbud'owi, przez niego arbitralnie ustalone opłaty, będziecie musieli; - wpisze wam do umów, a potem do aktów notarialnych (szantażując was rozwiązaniem umowy) trzyletni okres zarządzania waszą nieruchomością (sam będzie ustalał ile macie mu płacić za to zarządzanie ( u nas pracy z tym zarządzaniem jest, może na 1 i 1/2 etatu, a Edbud bierze za to ponad 11 tysięcy miesięcznie!); - zarządca, który ma reprezentować interesy wspólnoty jest pracownikiem Edbud'u, a więc znajduje się w sytuacji permanentego konfliktu interesów; tak po sowiecku: adwokat, prokurator i sędzia z jednej "drużyny"; - egzekwowanie usunięcia wad budynku (są takie i to nawet poważne, np: z tzw. zbiorczą wentylacją) bez pomocy sądu jest chyba niemozliwe; - Edbud zachowuje się uprzejmie do czasu podpisania umowy, potem już jesteś w - przysłowiowym - saku, i jedno co cię spotka to: ignorowanie i arogancja, nie odpowiadanie na twoje listy; bez pomocy naszego polskiego sądownictwa, nic już nie uzyskasz itd. itp. itd. Długo trzeba by na ten temat pisać - może poszukaj na tym forum mojego (trzyczęściowego) wątku: <W "objęciach deweloperów" - pora się opamiętać>; znajdziesz tam dlaczego tak się dzieje. Piszę Ci o tym wszystkim, bo dobrze jest wiedzieć co człowieka czeka; ja - pomimo mojego dużego doświadczenia w tej "materii" - zostałem naprawdę zaskoczony! Powiem jeszcze, że do owego "atrakcyjnego" kosztu 1 m kw. mieszkania powinnaś sporo doliczyć i to w pieniądzach (kiedy zobaczysz rozliczenie końcowe) i w tzw. "nerwach". Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: ukryte forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 16:56 z tego co słychac na rynku to Edbud i tak ma całkiem solidą opinie wiec nie wiem czy to nie marudzenie z twojej strony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZW Re: ukryte forum IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.06.06, 17:47 Edbud domy buduje, wg mojej oceny, na "czwórkę" w pieciostopniowej skali, zawsze to mowiłem. Natomiast, jeśli to o czym ja piszę składa się też na tę "solidną" opinię Edbud'u, to niech nas Bóg broni przed tymi, którzy mają trochę słabsze opinie! Radzę, poczytaj trochę więcej na tym forum; możesz też, przez jakąś wyszukiwarkę, wejść na forum dyskusyjne <dembego 6>, tam też piszą o Edbudzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annaaa1977 Re: ukryte forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 14:14 a ja podpisałam wkońcu umowę i nie mam zamiaru więcej się denerwować tym co sie dzieje w edbudzie na innych inwestycjach. Kalmaka zapadła, co ma być to będzie, liczę się z pewnymi komplikacjami bo nie ma idealnego developera, nie słyszałam jeszcze żeby na któregoś nie narzekano. Mam tylko nadzieje że nie zostanę ewidentnie oszukana tzn zeby mi umowy nie wypowiedzieli z byle powodu albo drastycznie i nieprawnie ceny nie podnieśli inne myślę że zniosę... Chcialabym zostac przyjeta na ukryte forum, parę dni temu wyslalam zgłoszenie ale nie ma odzewu. Odpowiedz Link Zgłoś
jantarbis Re: ukryte forum 23.06.06, 21:17 "annaaa1977" - taki uzytkownik figuruje juz na liscie osob uprawnionych do dostepu do tego forum. Zawsze akceptuje wszysktie zgloszenia co najwyzej z jedno lub dwudniowym opoznieniem. Powinnac dostac maila potwierdzajacego. Sprobuj sie zalogowac prosze. Jeszcze raz gorąco zapraszam wszystkich przyszlych sasiadow Jantara Bis: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39570 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZW Re: ukryte forum IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.06.06, 16:46 DO <annaaa1977> -zrobiłaś, a więc masz kłopot z głowy. Ja mam spokojne sumienie, ponieważ dobrego serca "opisałem" Ci dalszy ciąg! Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś