Dodaj do ulubionych

Do BEBIAKA proszę o radę

IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 18.10.03, 18:25
Proszę Cię o radę.W projekcie umowy przedwstępnej dotyczącej zakupu
mieszkania w nowobudowanym przez dewelopera budynku notariusz wprowadził taki
zapis:
"§17
Notariusz pouczył Strony o konsekwencjach zawarcia niniejszej umowy, w
szczególności o treści art. 390 Kodeksu cywilnego i o możliwości ujawnienia
praw i roszczeń z niniejszej umowy w księdze wieczystej."

Deweloper najchętniej nie zgodziłby się na ten zapis.Czy jest to możliwe i
jeżeli tak to jakie konsekwencje są z tego wyłączenia dla mnie.Wg dewelopera
chodzi im aby nie ujawniać w księdze wieczystej obecnie jakichkolwiek
roszczeń.Moim zdaniem te roszczenia o których mówi ten punkt dotyczą tego,że
kiedy ewentualnie deweloper nie wywiąże się z umowy i ja mogę wystąpić do
sądu o wpis do księgi.Co o tym sądzisz?Pozdrawiam Tomek
mail:tomaszr@plusnet.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Bebiak Re: Do Tomka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 21:57
      Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Proszę Cię o radę.W projekcie umowy przedwstępnej dotyczącej zakupu
      > mieszkania w nowobudowanym przez dewelopera budynku notariusz wprowadził taki
      > zapis:
      > "§17
      > Notariusz pouczył Strony o konsekwencjach zawarcia niniejszej umowy, w
      > szczególności o treści art. 390 Kodeksu cywilnego i o możliwości ujawnienia
      > praw i roszczeń z niniejszej umowy w księdze wieczystej."
      > Deweloper najchętniej nie zgodziłby się na ten zapis.Czy jest to możliwe i
      > jeżeli tak to jakie konsekwencje są z tego wyłączenia dla mnie.Wg dewelopera
      > chodzi im aby nie ujawniać w księdze wieczystej obecnie jakichkolwiek
      > roszczeń.Moim zdaniem te roszczenia o których mówi ten punkt dotyczą tego,że
      > kiedy ewentualnie deweloper nie wywiąże się z umowy i ja mogę wystąpić do
      > sądu o wpis do księgi.Co o tym sądzisz?Pozdrawiam Tomek
      > mail:tomaszr@plusnet.pl

Jeżeli zawierasz umowę przedwstępną (a tak zrozumiałam z Twojego postu) to
      oczywiście nie musisz wnosić do sądu o wpis praw i roszczeń do Działu III
      księgi wieczystej. Te prawa i roszczenia, o którym tu mowa to nie możliwość
      wniesienia o wpis do księgi tylko roszczenia o zawarcie w przyszłości umowy
      przyrzeczonej czyli sprzedaży. To jest Twoje roszczenie, które wynika z
      zawartej przez Ciebie umowy.
      A notariusz informuje Cię w tym paragrafie:
      1). o tym, że umowa zawarta w tej formie daje Ci takie prawo, że gdyby
      developer w przyszłości nie chciał przystąpić do zawarcia umowy sprzedaży to
      możesz wystąpić do sądu o wykonanie tej umowy a oznacza to, że o ile będzie to
      prawnie możliwe to sąd przeniesie na Ciebie prawa własności lokalu zastępując
      oświadczenie developera;
      2). o tym, że możesz zawsze złożyć wniosek do sądu o wpis tych roszczeń i praw
      wynikających z tej umowy, żeby (najkrócej pisząc) poinformować wszystkich, że
      taka właśnie umowa została zawarta a nadto, aby uświadomić innym, że w
      przypadku o ile zawrą umowę, która mogłaby naruszyć Twoje prawa Ty możesz żądać
      uznania jej za bezskuteczną w stosunku do Ciebie.
      Wniosek o wpis praw i roszczeń do księgi możesz złożyć również od razu w umowie
      przedwstępnej - pewnie to wiesz.
      Pozwól, że zwrócę Twoja uwagę na dwie rzeczy w tym temacie:
      1). Dlaczego zawierasz z developerem umowę przedwstępną a nie zobowiązującą w
      trybie art. 9 ustawy o własności lokali, która jest dla Ciebie w/g mnie
      silniejsza w skutkach? Pamiętaj tu jednocześnie, że o ile dla zawarcia umowy
      przedwstępnej prawo nie wymaga żadnych warunków o tyle dla tej umowy tzw.
      developerskiej (właśnie zobowiązującej w trybie art. 9 ustawy o własności
      lokali) prawo wymaga aby developer był właścicielem/wieczystym użytkownikiem
      gruntu, uzyskał pozwolenie na budowę oraz aby roszczenia z tej umowy były
      wpisane do księgi wieczyste (tu już nei ma wyboru co do wpisu: muszą być
      wpisane do księgi). Jeśli dwa pierwsze warunki developer spełnia to dlaczego
      nie taka umowa tylko przedwstępna?
      2. Druga moja uwaga związana jest poniekąd z ta pierwszą. Pisząc wyżej o
      skutkach zawarcia umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego napisałam, że
      sąd przeniesie własność o ile będzie to prawnie możliwe. Oznacza to, że jeśli
      lokal nie zostanie wybudowany to i sąd jego własności nie przeniesie bo nie ma
      przecież wówczas przedmiotu.
      Dlatego zwracam Twoją uwagę na tę umowę w trybie art. 9: ta umowa ma dla Ciebie
      ten skutek, że gdyby developer przestał budować to Ty możesz wnosić o wykonawcę
      zastępczego, który budowę dokończy, co może być przecież dla Ciebie istotne.
      Tomku, czy to w miarę dla Ciebie jasne co napisałam? Czy jest to zrozumiałe dla
      Ciebie? Przemyśl wszystko to co napisałam, zastanów się nad tym, co Ci
      zasugerowałam, a jeśli coś nie jest jasne tak jak powinno być to się odezwij.
      Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie. B.
      • Gość: Tomek Re: Do Tomka IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 19.10.03, 16:38
        Formę umowy przedwstępnej a nie zobowiązującej zaproponował mi notariusz.Jeżeli
        chodzi o własność gruntu to jest tak:na części gruntu użytkownikiem wieczystym
        jest deweloper, a w części jest ona mu użyczona przez Urząd Gminy.Urząd obecnie
        wystąpił o założenie księgi wieczystej i ten kawałek działki zostanie sprzedany
        deweloperowi bez przetargu.Pozwolenie na budowę jest.Budynki są kończone i
        zostaną prawdopodobnie oddane na przełomie półrocza 2004.Czy w takiej sytuacji
        możliwa jest umowa zobowiązujaca w trybie art.9?Pozdrawiam i czekam na Twą
        radę.Może na maila?tomaszr@plusnet.pl
        • Gość: Bebiak Re: Do Tomka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.03, 19:38
          Cześć (chyba wolę tutaj, bo wychodzę z założenia, że w taki sposób może jeszcze
          ktoś kiedyś skorzysta z naszej wymiany zdań). Nie Tomku, w tej sytuacji
          developer nie jest właścicielem/wieczystym użytkownikiem gruntu, na którym
          powstaje budynek a tym samym nie spełnia warunków do zawarcia umowy w trybie
          art. 9. Zostaje Ci wobec tego umowa przedwstępna (pocieszające jest to, że
          budynek prawie stoi). Rozważ w takim razie zawarcie od razu w tej umwoie
          wniosku o wpis praw i roszczeń do Dzialu III księgi. Mnie - przyznam szczerze -
          trochę dziwi, że developer nie chce ujawniać żadnych roszczeń. I koniecznie
          przez większymi wpłatami pilotuj jak wygląda sytuacja tego gruntu, którego nie
          jest właścicielem developer - póki co on buduje na nie swoim gruncie a budynek
          pewnie stoi na obu działkach. Skąd znasz sytuację tego gruntu np. że bez
          przetargu itd? Jeśli do developera to może warto zainteresować się u
          właściciela jak to wygląda, jakie są perspektywy w sensie czasowym nabycia tego
          gruntu, jakie warunki muszą być spełnione. Pamiętaj jednocześnie, że w naszym
          prawie wiodący jest gruntu - wszystko co na gruncie stanowi własność
          właściciela gruntu bez względu na to kto to wzniósł. Oczywiście są przepisy
          dotyczące rozliczenia nakładów poczynionych na cudzą nieruchomość, oczywiście
          można próbować (gdy budynek więcej wart niż grunt) przenosić w stosownym trybie
          własność nieruchomości, wszystko to prawda, tyle, że są to procesy ciągnące się
          nieraz wiele lat. Teraz nie masz innej możliwości (jeśli chcesz zawierać
          umowę) jak zawrzeć umowę przedwstępną, oczywiście najlepiej w formie aktu
          notarialnego i z wnioskiem do sądu. Bo to jest myślenie na zasadzie rozważania
          co jest dla mnie silniejsze w skutkach:
          - czy umowa pisemna czy w formie aktu: oczywiście w formie aktu:
          - czy wpisanie roszczeń do księgi czy nie: oczywiście wpisanie roszczeń.
          Rozumiesz mój tok rozumowania? W 100% ewentualnego niebezpieczeństwa nigdy nie
          wyeliminujesz ale możesz zwiększyć swoje bezpieczeństwo na tyle na ile się da.
          Czy to w miarę dla Ciebie zrozumiałe? Przemyśl sobie wszystko to co Ci
          napisałam, a jak coś nie tak to się odezwij.
          Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
          • Gość: Tomek Re: Do Tomka IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 20.10.03, 20:31
            Witaj.Bardzo Ci dziękuję za tak wyczepującą radę.Bez wątpienia poswięciłaś mi
            dużo czasu i wiedzy.Działka na której stoją budynki należy wyłącznie do
            dewelopera.Działka która jest mu użyczona stanowi zaplecze:miejsce na
            parking,chodniki,trawniki itp.Co do przeniesienia własności-informacje te mam z
            Urzędu Gminy (pismo skierowane do dewelopera) i z informacji ustnych we
            właściwym wydziale(został wysłany wniosek o założenie księgi wieczystej na
            działkę).Budynki są jak na oko w 70-80% wykonane do stanu surowego
            zamkniętego.Co do uwag dewelopera co do wpisu-obawiają się,że potencjalni inni
            klienci się przestraszą przed zawarciem umowy jeśli moje żądania będą wpisane
            do księgi zaraz po podpisaniu aktu notarialnego.
            Reasumując: akt notarialny,umowa przedwstępna a art 390 kc nie powinien ich
            przerażać jeśli nie wystąpię z wpisem teraz a tylko ewentualnie jeśliby nie
            wywiązali się z umowy i nie podpisali ze mną umowy o przeniesieniu własności
            (czyli ostatecznego aktu notarialnego) w czasie ujętym w umowie przedwstępnej
            czyli zażądałbym realizacji umowy od Sądu.Sądzę,że taka forma umowy powinna
            zadowolić obie strony umowy.Przepraszam jeśli wypowiadam się trochę jak
            laik.Pozdrawiam i jeszcze raz Ci dziękuję.Tomek
            • Gość: Bebiak Re: Do Tomka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.03, 20:56
              Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Witaj.Bardzo Ci dziękuję za tak wyczepującą radę.Bez wątpienia poswięciłaś mi
              > dużo czasu i wiedzy.Działka na której stoją budynki należy wyłącznie do
              > dewelopera.Działka która jest mu użyczona stanowi zaplecze:miejsce na
              > parking,chodniki,trawniki itp.

Tomku, jeśli jest tak jak napisałeś to musisz zapytać developera co w
              przyszłości będzie nieruchomością wspólną: może być tak, że będzie to ta
              działka, na której wznoszony jest budynek (budynki) i jeśli tak to developer
              jest właścicielem gruntu i nie ma przeszkód do zawarcia umowy w trybie art. 9.
              Co z tą pozostałą działką przy takiej konstrukcji? Może być to sprzedaż
              udziałów, może developer zostawi sobie i będzie pobierał jakieś koszty za
              korzystanie - nie wiem. Developer z pewnością ma od początku jakąś "wizję" tej
              inwestycji i Ty tę "wizję" znać powinieneś.
              Może być rownież tak, że tą nieruchomością wspólną będzie cały ten teren bo
              developer będzie to łączył w jedną nieruchomość i tu już tego warunku nie ma.

>Co do przeniesienia własności-informacje te mam z
              > Urzędu Gminy (pismo skierowane do dewelopera) i z informacji ustnych we
              > właściwym wydziale(został wysłany wniosek o założenie księgi wieczystej na
              > działkę). Budynki są jak na oko w 70-80% wykonane do stanu surowego
              > zamkniętego.Co do uwag dewelopera co do wpisu-obawiają się,że potencjalni
              >inni klienci się przestraszą przed zawarciem umowy jeśli moje żądania będą
              >wpisane do księgi zaraz po podpisaniu aktu notarialnego.

Hm, cóż dziwnego jest przy wpisie: "prawa i roszczenia na rzecz Tomasza Kowala
              wynikające z umowy zobowiązującej do wybudowania lokalu" albo "z umowy
              przedwstępnej"? Tomku, czy Ciebie taki wpis wystraszyłby od razu na starcie czy
              raczej usiłowałbyś się dowiedzieć tylko czy aby te roszczenia nie dotyczą
              Twojego lokalu? Poza tym czy roszczenia są wpisane czy nie to z mocy zawartej
              umowy przedwstępnej Ty i tak te roszczenia masz - czy developer zamierza
              zatajać fakt zawierania z innymi ludzikami umów przedwstępnych? Tylko tak to
              napisałam - dla przemyślenia.

> Reasumując: akt notarialny,umowa przedwstępna a art 390 kc nie powinien ich
              > przerażać jeśli nie wystąpię z wpisem teraz a tylko ewentualnie jeśliby nie
              > wywiązali się z umowy i nie podpisali ze mną umowy o przeniesieniu własności
              > (czyli ostatecznego aktu notarialnego) w czasie ujętym w umowie przedwstępnej
              > czyli zażądałbym realizacji umowy od Sądu. Sądzę,że taka forma umowy powinna
              > zadowolić obie strony umowy.Przepraszam jeśli wypowiadam się trochę jak
              > laik.

Chciałabym, żebyś wiedział poandto, że dla możliwości wnoszenia do sądu o
              zawarcie umowy w trybie art. 390 kc (gdyby developer się uchylał) nie musisz
              mieć wcale wpisanych roszczeń o księgi wieczystej. Te roszczenia wypływają z
              samej umowy a nie z wpisu roszczeń do księgi - rozumiesz tę różnicę?

>Pozdrawiam i jeszcze raz Ci dziękuję.

I ja Cię również pozdrawiam i dziękuję za dziękuję. B.

• Gość: Tomek Re: Do Tomka IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 20.10.03, 21:27
                Wszystkie działki będą stanowić nieruchomość wspólną.Jeszcze raz Ci
                dziękuję.Jestem pewny,że Twe rady będą mi bardzo pomocne w dalszych pracach nad
                zawarciem mojej umowy notarialnej z deweloperem.Jak jeszcze bedę miał jakieś
                pytanie pozwolę sobie Cię zapytać na forum.Serdecznie pozdrawiam.Tomek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka