satorianus Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 21.04.09, 14:45 Z braku miejsca ankieta niepoprawna pod względem metodologicznym. Ale to przecież i tak tylko zabawa :) Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 21.04.09, 20:01 No proszę. Wbrew pozorom przeważa frakcja umiarkowana. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 21.04.09, 20:39 Jaka frakcja umiarkowana czlowieku ??? Na 7 postow w watku - 5 to Twoje wlasne gadanie do siebie .... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 21.04.09, 23:13 Albo do ponad 100 osób, które zagłosowały. Jak dla mnie to całkiem liczne grono. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 21.04.09, 15:01 To teraz zeznawać jak który głosował. :) Ja zaznaczyłem bramkę nr. 2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 15:10 Również 2. Przy czym uważam, że to będzie bliżej 10-15 %. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdezorientowany Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? IP: 94.254.243.* 21.04.09, 15:18 ludzie, ocknijcie sie! sprawdzcie ceny z przed banki, wyladujemy w tych "rejonach"! to tylko kwestia czasu. na co ty, satorianus liczysz?? ze czeka nas jeszcze wzrost cen? w kraju gdzie wystapila tak monstrualna banka cenowa na rynku nieruchomosci, jakiej chyba swiat nie widzial?? litosci! satorianus, nie lekaj sie chlopie, bedzie dobrze. nie ma szans, zeby roslo w zimnej wodzie:) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 21.04.09, 15:23 Spokojnie. Przecież opcji "wzrośnie" nawet nie ma w ankiecie. Choć dla porządku powinna być. Nie byłem tylko pewien tylko czy silnik gazety "łyknie" więcej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_naix Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 21.04.09, 22:18 słuchajno, trollu jeden.. możesz sobie i sto takich ankietek niedorobionych zrobić, i pod każdą rozmawiać sam ze sobą - tak jak tutaj - ale rynku nie zaklniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 21.04.09, 23:15 Steady. Naprawdę nikt Cię nie zmusza do wchodzenia do tego wątku. A zaklinanie? Niby w którą stronę? Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 22.04.09, 08:06 Satorianus, rozgranicz prosze moje posty od postow muffy ktory trolluje pod podobnymi nickami. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 22.04.09, 08:56 Ok. Już widzę. Zgłoś to administracji portalu Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 22.04.09, 09:20 ee watpie zeby cos to dalo, zreszta muffa to taki lokalny folklor forumowy, nudno by bylo czasem bez jego durnych postow :) Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 22.04.09, 10:14 Ciekaw jestem tylko tego kim on naprawdę jest... Odpowiedz Link Zgłoś
mufffa stypi gołodupcu 21.04.09, 23:59 znowu napadasz i obrażasz bogu ducha winnych ludzi? nie czochraj tyle, bo się robisz nerwowy od tych ciągłych ciuciubabek z matką Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 22.04.09, 00:14 Na oko widać, że średnia kształtuje się w okolicach 14% i to od pułapu obecnego bo od szczytu to już poleciało o 25%. Daje to nam więc ponad 35% spadek od sczytu do końca 2009 roku. Czy to jest mało jak na początek ??? Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 22.04.09, 08:40 Już spadło o 25%? Gdzie? Chyba przesadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 22.04.09, 09:32 Nie udawaj bo dobrze wiesz, że jeżeli np. stoją koło siebie 3 inwestycje i: 1. W pierwszej obniżono ceny o 10% 2. W drugiej obniżono ceny o 18% 3. W trzeciej obniżono ceny o 25% no to którą należy wybrać jako skalę spadku cen ??? Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 22.04.09, 10:07 Żadną. W tej sytuacji zastosowanie jakiejkolwiek miary tendencji centralnej mija się z celem. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 22.04.09, 10:08 Chyba mnie podpuszczasz :) Odpowiedz Link Zgłoś
thesopranos Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 22.04.09, 09:24 Jeżeli można by uznać wyniki tej ankiety za reprezentatywne to mnie bardzo cieszy fakt, że ludzie realistycznie podchodzą to problemu cen. Gdyby wszyscy obstawiali spadki 40% w tym roku to by świadczyło o niestety o zbytnim optymizmie. Jeżeli ludzie oczekują 10-15% dalszych spadków cen do końca 2009 roku to moim zdaniem jest jak najbardziej OK. Od momentu kiedy bańka pękła w połowie 2007: a) to II połowa 2007 była okresem promocji w stylu garaże, samochody, kuchnie itp, które dawały mniej więcej 5%-10% rabatu w połączeniu z negocjacjami. b) 2008 rok to prawdziwe obniżki cen ofertowych o 10% i możliwość dalszych negocjacji o kolejne 10% c) rok 2009 to już dalsze obniżki cen ofertowych o 10-15% średnio moim zdaniem. Czyli od momentu pęknięcia bańki o 30-40%. W I połowie 2007 średnia cena była magiczne 10 tys w Warszawie. Pod koniec roku będzie to więc 6-7 tysięcy. Powinna być kolejna ankieta, która zapyta czy ludzie oczekują dalszych spadków w 2010 roku. Bo ja tak: o kolejne 15% a w 2011 kolejne 10%. Dopóki ceny nie wrócą do poziomu z początku 2005. Może to nastąpić znacznie szybciej jeżeli w Polsce wystąpi recesja rzędu 2-3% spadku PKB w 2009. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.to.za Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 22.04.09, 10:22 Nie liczyłbym na recesję w PL i na takie obniżki w kolejnych latach. Choć bardzo bym chciał, żeby ceny mieszkań tak spadły. Myślę, że bardziej prawdopodobne jest większe rozwarstwienie cen tj. lokale o dobrym rozkładzie, w dobrej lokalizacji będą trzymały ceny, a pozostałe będą tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 10:32 mi.to.za napisał: > Nie liczyłbym na recesję w PL. A z czym mamy obecnie do czynienia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kriskros Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? IP: *.comarch.com 22.04.09, 10:41 na pewno nie z recesją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? IP: *.spray.net.pl 22.04.09, 23:03 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,69866,6526829,MFW__polska_gospodarka_wpadnie_w_recesje.html do końca roku jeszcze 7 miesięcy z haczykiem zostało... Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 22.04.09, 10:34 >lokale o dobrym rozkładzie, w dobrej lokalizacji będą trzymały ceny, Chyba wszedzie inwestorzy sie tak pocieszali (nie sugeruje ze jestes), jednakze te najlepsze spadaly czesto najwiecej % (np w Baltimore spadly nawet o 50%) bo czesto byly najbardziej nadmuchane. Odpowiedz Link Zgłoś
thesopranos Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 22.04.09, 10:46 Ja też nie "liczę" na recesję - mam nadzieję, że nie nastąpi, ale takie ryzyko moim zdaniem wynosi obecnie 50%. PKB w Niemczech miało spaść w 2009 o 1,5% a teraz mówi się o 5% co niestety jest realne. 40% naszego eksportu jest właśnie do Niemiec. Poza tym wszystkie znaczące kraje do których Polska eksportuje są już w recesji lub zaraz tam będą. Obawiam się, że sam popyt wewnętrzny i inwestycje nie zagwarantuje nam wzrostu PKB. System finansowy też nie wydaje się być w kondycji i nastroju na utrzymanie akcji kredytowej na wystarczającym poziomie. > lokale o dobrym rozkładzie, w dobrej lokalizacji będą > trzymały ceny, a pozostałe będą tańsze. te o dobrym rozkładzie i dobych miejscach to raptem 20% rynku. Ale z większym rozwarstwieniem cen się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MFW Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.09, 22:52 > Ja też nie "liczę" na recesję - mam nadzieję, że nie nastąpi, ale > takie ryzyko moim zdaniem wynosi obecnie 50%. PKB w Niemczech miało > spaść w 2009 o 1,5% a teraz mówi się o 5% co niestety jest realne. Kolejna wersja prognozy PKB dla Polski. Po raz kolejny rewizja w dół. Recesja po raz pierwszy w scenariuszu MFW: www.bankier.pl/wiadomosc/Miedzynarodowy-Fundusz-Walutowy-Polska-wpadnie-w-recesje-1941348.html Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 22.04.09, 10:48 W sumie zgadzam się ze steadym. Argument "dobre nie stanieją" zawsze wydawał mi się naciągany i... iluzoryczny. Dla przykładu można powiedzieć, że lepsze mieszkania Kabatach są wystawiane i czasem się sprzedają po 9-10 tys/metr. Znaczy się- nie tanieją, prawda? A Gucio, bo jeszcze rok temu podobne mieszkania sprzedawały się po 12, 13tys/metr. Tańsze nie zawsze oznacza tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
maxgazeta.pl Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? 22.04.09, 18:33 Tylko,ze te 10k/m2 na kabatach to wciaz chora cena. 300k za 30m2 przyslowiowego schowka na szczotki.Jak te 30m+miejsce w garazu bedzie kosztowac na Kabatach 200k to powiedzmy,ze bedzie to cena do zaakceptowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Co dalej z cenami mieszkań w tym roku? IP: 167.236.248.* 23.04.09, 10:51 to ja prosze zebys mnie tu wrzucil link do inwestycji ktora: -uruchomiono w latach 2007-2008, -jest dobrej lokalizacji -wiekszosc lokali ma dobry rozklad, czyli spelnia twoje wymagania utzymania ceny bo jak dla mnie synonim tej banki to aneksy kuchene, a zadne mieszkanie ktore nie ma wyodrebnionej kuchni z definicji nie ma dobrego rozkladu, wiec jakos watpie zeby deweloperzy mieli wiele takich inwestycji ktore spelniaja twoje wymogi Odpowiedz Link Zgłoś